Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Η διαδικασία παραγωγής bourbon

Recommended Posts

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η απόσταξη στις Η.Π.Α., έχει τις ρίζες της πίσω στις αρχές του 18ου αιώνα (1700 μ.Χ.), όταν και οι πρώτοι άποικοι από χώρες της Ευρώπης, κατέφθασαν στα εδάφη της. Άγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, αλλά κυρίως Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί, γνωρίζοντας ήδη τα μυστικά της τέχνης της απόσταξης, προσπάθησαν να την εξασκήσουν σε ένα νέο για αυτούς έδαφος, με νέες πρώτες ύλες (κυρίως σίκαλη και καλαμπόκι) και σίγουρα διαφορετικό κλίμα, από τις χώρες καταγωγής τους.

Οι Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί μετανάστες που έφθασαν στην αμερικάνικη ήπειρο, μαζί με τα λιγοστά πράγματα που είχαν κοντά τους, τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, βρισκόταν και οι συνταγές, τα μυστικά τους για την απόσταξη και την παραγωγή του «νερού της ζωής». Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε και η αδήριτη ανάγκη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Έφτασαν στην Πενσιλβάνια, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια, απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση στις πατρίδες τους και τον θρησκευτικό πόλεμο με την επίσημη εκκλησία και πολύ γρήγορα φρόντισαν να διαδώσουν αλλά και να εξασκήσουν τη τέχνη της απόσταξης που τους είχαν διδάξει οι Ιρλανδοί μοναχοί –μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

Στην ουσία, το αμερικανικό whiskey, θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1770 και έπειτα. Η επιτυχία του νέου αποστάγματος, βέβαια, θα ήταν μισή, αν η παραγωγή στο ρούμι δεν έπαιρνε την κάτω βόλτα την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης 1775-1783 όπου και άρχισε να εξασθενεί, αφού η βαριά φορολογία στα ζαχαροκάλαμα και ο οικονομικός αποκλεισμός από την Μ.Βρετανία, έκανε τελικά την απόσταξή του απαγορευτική. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα οι τοπικές κοινότητες θα μάθουν να παρασκευάζουν ουίσκι συνδυάζοντας το καλαμπόκι με την παραδοσιακή σίκαλη και τα πρώτα αποστακτήρια θα κατασκευαστούν στη δυτική Βιρτζίνια (ειδικότερα στην επαρχία του Kentucky).

Το πρώτο καταγεγραμμένο εμπορικό αποστακτήριο στο Kentucky, είναι το Evan Williams στο Louisville, το 1783, ιδίως όμως μεταξύ των 1770 και 1790, ιδρύθηκαν αρκετά αποστακτήρια.

Αρχικά το νέο απόσταγμα που παραγόταν στην περιοχή δεν ονομαζόταν bourbon, αλλά Kentucky ή Western. Η κομητεία του Bourbon, συστάθηκε το 1785 ως φόρος τιμής στους Γάλλους Βουρβώνους της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Αρχικά η συνολική έκταση της κομητείας ήταν τεράστια, με το χρόνο όμως συρρικνώθηκε σημαντικά. Και καθώς το ουίσκι, έγινε το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής εκείνης, άρχισαν να ονοματίζουν και οι γύρω πολιτείες το προϊόν αυτό, ως bourbon.

Το 1791, χρειάστηκε να θεσπιστεί ένας ειδικός φόρος για το αλκοόλ (τοπικό και εισαγόμενο), ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της επανάστασης. Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου φόρου άρχισαν αμέσως, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος ήταν άδικος για τους μικρούς παραγωγούς. Οι υπάλληλοι είσπραξης των ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποστέλλονται για να εισπράξουν τον φόρο αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με παράπονα, αλλά και με βίαιες απειλές. Μάλιστα, τα περιστατικά επιθέσεων και βίαιων αναταραχών, κλιμακώθηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τον Ιούλιο του 1794 ξέσπασαν νέες αναταραχές όταν περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Pittsburgh και έβαλαν φωτιά στο σπίτι του περιφερειακού επιθεωρητή είσπραξης φόρων. Ο George Washington, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις βίαιες αυτές εκδηλώσεις, συγκέντρωσε συνολικά 13.000 άνδρες, προκειμένου να επιβάλλουν τη τάξη στο δυτικό τμήμα της Pennsylvania.

Τα γεγονότα κάνουν αίσθηση και με τον τρόπο τους διαφημίζουν τον τόπο του Kentucky σε όλους τους μετανάστες που αναζητούν μια νέα ευκαιρία. Εκατοντάδες απ’ αυτούς θα φτάσουν στο Kentucky, που προσφέρεται για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Ο φόρος για το ουίσκι, τελικά καταργήθηκε το 1802 από τον πρόεδρο Thomas Jefferson.

Το bourbon βέβαια, χρωστάει την επιτυχία του και στη βασική του πρώτη ύλη, το καλαμπόκι. Χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσεται σε ποικίλα κλίματα, ο αραβόσιτος (το γνωστό μας καλαμπόκι) καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα και δικαίως κατατάσσεται ως η πιο σημαντική σε όγκο καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του αραβοσίτου, φτάνοντας περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία, η Γαλλία και η Αργεντινή.

Τι είναι το bourbon με ένα σχεδιάγραμμα:

bourbon-what-is.png

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά, τα κυριότερα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του αμερικάνικου bourbon:

1.-Η επιλογή του Mash bill

Mash bill είναι το αρχικό μίγμα των ξηρών δημητριακών, που επιλέγει το κάθε αποστακτήριο, προκειμένου να παράγει το απόσταγμά του και φυσικά η ποσόστωση των δημητριακών διαφέρει από αποστακτήριο, σε αποστακτήριο. Πρόκειται δηλαδή για τη συνταγή με τις αναλογίες του μίγματος των διαφόρων δημητριακών και τα κυριότερα δημητριακά που χρησιμοποιούνται στις Η.Π.Α., είναι το καλαμπόκι, η σίκαλη, το βυνοποιημένο κριθάρι και το σιτάρι. Από το νόμο το bourbon απαιτεί κατ’ ελάχιστο 51% καλαμπόκι. Τα τελευταία χρόνια βέβαια στις Η.Π.Α., γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν, έστω και πειραματικά, διαφορετικοί τύπου σιτηρών όπως η βρώμη, το τριτικάλε, το κεχρί, η κινόα, το σόργο και διαφορετικοί τύποι καλαμποκιού.

Οι διαφορετικοί τύποι των δημητριακών, χωρίζονται και αποθηκεύονται προσωρινά (Grain Silos) και εν συνεχεία αλέθονται (Grain mills).

Πιο κάτω μπορούμε να δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτής της ποσόστωσης που χρησιμοποιείται από διάφορα αποστακτήρια:

 

Distillery

Corn

Rye

Malted Barley

Wheat

Special

George Dickel

84

8

8

   

Jack Daniels

8 0

8

12

 

Estimate

Heaven Hill

75

13

12

 

Different Brands have different Mashbills

Barton

75

15

10

   

Willet

72

13

15

   

Jim Beam

77

13

10

 

Different Brands have different Mashbills

Makers Mark

70

 

14

16

 

Four Roses

75

20

5

 

Different Brands have different Mashbills

Wild Turkey

75

13

12

   

Buffalo Trace

90

10

unknown

 

Different Brands have different Mashbills

Woodford Reserve

72

18

10

   

Michters

-

-

-

-

Secret

Koval

-

-

-

-

Secret/Single Grain Whiskey

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ: https://modernthirst.com/home/bourbon-whiskey-mash-bills/

Μόλις συγκεντρωθεί το Mash bill σε μεγάλες ατσάλινες δεξαμενές όπου θα γίνει και η ανάμιξη (stainless steel mixers), προστίθεται καθαρό νερό από κάποια φυσική πηγή που τροφοδοτεί το αποστακτήριο.

2.-Grain Cooker

Οι κόκκοι των δημητριακών, αποτελούνται κυρίως από άμυλο, αλλά και από μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, δεν είναι κάθε είδος σιτηρού κατάλληλο για αυτή τη διαδικασία της μετατροπής του αμύλου σε σάκχαρο. Μόνο το κριθάρι έχει εξαιρετικές ικανότητες να μετατρέψει το άμυλο σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια της βλάστησης, με τη βοήθεια των ενζύμων.

Οπότε, όσον αφορά το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το σιτάρι και το μη βυνοποιημένο κριθάρι, χρειάστηκε διαφορετική λύση. Αυτοί οι τύποι σιτηρών συνήθως μαγειρεύονται για περίπου μισή ώρα. Το Mash που προκύπτει, παράγεται με την ανάμιξη των δημητριακών με ζεστό νερό. Το μίγμα των αλεσμένων δημητριακών αναμιγνύεται με ζεστό νερό ώστε να επέλθει η «ζαχαροποίηση» του αμύλου και αργότερα ψύχεται (Mash cooler) προκειμένου να δεχθεί την μαγιά, ώστε εν συνεχεία να έχουμε την αλκοολική ζύμωση.

Όπως ειπώθηκε και πριν, το καθαρό, φυσικό  νερό πηγής είναι απαραίτητο για την παραγωγή του bourbon. Το Kentucky και το Tennessee, βρίσκονται πάνω από ένα μεγάλο ασβεστολιθικό στρώμα, που φιλτράρει το νερό των φυσικών πηγών, έτσι ώστε να θεωρείται εξαιρετικά καθαρό και ιδανικό για παραγωγή whiskey. Ορισμένα από τα σημερινά αποστακτήρια βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές (π.χ. Buffalo Trace), οπότε δεν χρησιμοποιούν νερό πηγής αλλά τοπικό νερό τροφοδοσίας, το οποίο είναι απομεταλλωμένο ή απιονισμένο.

Δημητριακό

Temperature

Cooking Time

Corn

220°F / 114°C

Long with pressure

Rye

170°F / 77°C

Medium

Barley

150°F / 66°C

Short

 

 

 

 

 

 

 csm_Early_Times_-_Grain_cooker_39a1a8c9f

Grain cooker

 

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

3.-Fermentation - Ζύμωση

Κάθε αποστακτήριο έχει τα δικά του στελέχη μαγιάς, η οποία διατηρείται σε ένα δοχείο, το λεγόμενο «dona tub». Μια μεγαλύτερη ποσότητα μαγιάς παράγεται στο dona, έτσι ώστε αργότερα να γεμίσει ένα μεγάλο δοχείο, το οποίο χρησιμεύει ως δεξαμενή αποθήκευσης (Yeast tank) για όλους τις αλκοολικές ζυμώσεις που θα επακολουθήσουν.

Τα αποστακτήρια συνήθως παράγουν διαφορετικά bourbons  με διαφορετικά είδη μαγιάς. Επομένως κάθε whiskey έχει τη δική του Yeast tank. Η αναπαραγωγή ζυμομύκητα στο dona πραγματοποιείται μόνο περιστασιακά, όταν το απόθεμα δεν μπορεί για κάποιο λόγο να χρησιμοποιηθεί (πχ μόλυνση από κάποιο βακτήριο).

Μετά την ψύξη του mash στους περίπου 25 ° έως 30 ° C (77 ° έως 86 ° F), μπορεί να τεθεί σε ζυμωτήριο (fermenter), όπου ένα υγρό τύπου μπύρας με αλκοολικό τίτλο περίπου 9% abv παράγεται μέσω της επερχόμενης ζύμωσης.

Το μέγεθος των fermenter ποικίλει μεταξύ large και giant. Δεδομένου ότι οι αποστακτήρες column stills εξακολουθούν να εργάζονται συνεχώς και μπορούν να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες, πρέπει να εξασφαλίζεται σταθερή παροχή, ώστε να μην παραμένουν στεγνοί. Για τον ίδιο λόγο, τα αποστακτήρια διαθέτουν ένα φρεάτιο που είναι γεμάτο με αυτό το είδος της μπύρας (beer well) το οποίο είναι συνήθως ένα τρίτο μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο fermenter, έτσι ώστε οι αποστακτήρες στήλης να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή ακόμη και αν καθυστερήσει η εκκένωση ενός fermenter.

Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, η μαγιά  μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα ενώ παράγεται επίσης και θερμότητα. Η ζύμωση συνήθως διαρκεί τρεις ημέρες. Παρατηρείται περιεκτικότητα αλκοόλης περίπου 8% έως 9,5%. Λίγα αποστακτήρια ζυμώνουν για σημαντικά περισσότερο χρόνο, αλλά δεν φθάνουν επίσης σε υψηλότερες περιεκτικότητες αλκοόλης από 10% έως 11%. Το αποτέλεσμα που παράγεται, ονομάζεται beer ή distiller's beer. Εάν η θερμοκρασία στον ζυμωτήρα αυξηθεί πάνω από 35 ° έως 40 ° C (95 ° έως 104 ° F), η μαγιά αρχίζει να πεθαίνει. Γι 'αυτό πολλοί ζυμωτές ψύχονται με νερό (water-cooled).

Η μυρωδιά της μπύρας αυτής, λέει πολλά για το μελλοντικό ουίσκι. Το επιθυμητό είναι, η μπύρα αυτή να είναι αρωματική (π.χ. έχοντας ισχυρό άρωμα μήλου). Μία μείωση στο άρωμα της μπύρας υποδηλώνει ότι η μαγιά είναι μολυσμένη και ένα νέο στέλεχος μαγιάς χρησιμοποιείται για την επόμενη παρτίδα. Μετά τη ζύμωση, η μπύρα αποστάζεται και έτσι προκύπτει το λεγόμενο «white dog».

csm_woodford_fermenter_6e36f2126c.jpg

Woodford Reserve - Fermenter

Στις μέρες μας, σχεδόν όλα τα αμερικάνικα αποστακτήρια (με εξαίρεση τα single malt), χρησιμοποιούν τη μέθοδο Sour mash. Ουσιαστικά είναι η τεχνική η οποία προσθέτει ένα μέρος από τα στερεά υπολείμματα της απόσταξης (stillage) στο mash ώστε να βοηθήσει με την αύξησή του PH κατά την προσθήκη της μαγιάς στη ζύμωση. Ορισμένοι παραγωγοί bourbon προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους να φαίνεται ξεχωριστό χρησιμοποιώντας τον όρο 'sour mash'. Άλλες πηγές μιλούν για μια απολυμαντική επίδρασή της, στο πολτό. Ωστόσο, ο μόνος σκοπός είναι να δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον, που θα υποβοηθήσει τη δράση της μαγιάς. Το υπόλοιπο της ιστορίας είναι απλώς θέμα διαφήμισης και μάρκετινγκ.

4.-Distillation - Απόσταξη

Σχεδόν όλα τα αμερικανικά αποστακτήρια, χρησιμοποιούν αποστακτήρες συνεχούς απόσταξης - column stills, για την απόσταξη, που ονομάζονται «beer still» (υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις με πιο γνωστή αυτή του Woodford Reserve Distillery).

Αφού ο ατμός φεύγει από τον αποστακτήρα στήλης, οδηγείται σε ένα doubler, δηλαδή ένα «υβριδικό» χάλκινο pot still, όπου και πραγματοποιείται η δεύτερη απόσταξη.

Πολλά αποστακτήρια χρειάζονται ένα τέτοιο doubler, δεδομένου ότι οι κάποιοι από τους αποστακτήρες στήλης δεν είναι κατασκευασμένοι από χαλκό. Στους χάλκινους άμβυκες pot stills, όπως συναντούμε στη Σκωτία, πραγματοποιείται συνεχής αλληλεπίδραση του ατμού με τμήματα χαλκού, το οποίο έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός ρόλος του doubler.

Εν συνεχεία ο ατμός οδηγείται στον συμπυκνωτή (condenser) όπου ο ατμός συμπυκνώνεται, για να προκύψει το new make spirit, που ονομάζεται white dog.

csm_buffalo_trace_beer_still_381d052c87.

Buffalo Trace - Beer Still

csm_jim_beam_doubler_50fc691a22.jpg

Jim Beam Craft Distillery – Doubler

 

Η απόσταξη γίνεται σε όχι περισσότερους από τους 160 (u.s.) proof.

Η διαδικασία που κάνει το Jack Daniel να ξεχωρίζει, είναι αυτή που έχει ονομαστεί ως «Lincoln County Process» ή πιο απλά ως charcoal mellowing. Αφού το νέο απόσταγμα, αποσταχθεί στους 140-proof, φιλτράρεται σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου για 3-5 ημέρες.

Στο κάτω μέρος του αποστακτήρα στήλης παραμένουν κάποια υπολείμματα. Αυτά αποτελούνται από νερό, πρωτεΐνες, λίπη και ίνες του πολτού, ενώ ελαφρύτερες χημικές ενώσεις όπως αλκοόλες και εστέρες εξάγονται από το άνω τμήμα της στήλης. Αυτό το υδατικό διάλυμα, αντλείται έξω από τον πυθμένα από το κάτω τμήμα της στήλης.

Τα στερεά μέρη που συσσωρεύονται στα τοιχώματα του τυμπάνου εξάγονται στη συνέχεια μηχανικά και παρέχονται στους αγρότες ως ζωοτροφές (Animal Feed). Η τροφή αυτή, περιέχει πολλές πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία.

6a00e553b3da20883401910498634f970c-pi

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

5.-Ωρίμανση

Η ωρίμανση πραγματοποιείται σε νέα δρύινα «καψαλισμένα» βαρέλια και στην περίπτωση του Straight bourbon whiskey, για μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών.

Κάθε αποστακτήριο έχει τις δικές του προτιμήσεις για την αποθήκευση των βαρελιών. Στο παρελθόν κατασκευάστηκαν αποθήκες ύψους 4 έως 5 ορόφων. Σε κάθε όροφο αποθηκεύονται μεταξύ 3 και 6 στρώσεων βαρελιών.

Οι αποθήκες έχουν ένα σκελετό από ράβδους και δοκούς που επιτρέπουν την οριζόντια κύλιση των βαρελιών. Μεταξύ αυτού του σκελετού υπάρχουν ανελκυστήρες που επιτρέπουν την κάθετη κίνηση των βαρελιών. Μια συνηθισμένη αποθήκη έχει χωρητικότητα περίπου 20.000 βαρέλια.

Σε αυτές τις αποθήκες δημιουργείται ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα. Κάτω από τη στέγη υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, ενώ το κάτω μέρος των αποθηκών, δηλαδή η βάση τους, παραμένει δροσερή σαν να ήταν κλιματιζόμενο δωμάτιο. Για την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας με τον εξωτερικό αέρα μια αποθήκη έχει πολλά παράθυρα.

Το whiskey, όπως είναι απολύτως φυσικό, ωριμάζει με διαφορετικό τρόπο, σε κάθε όροφο. Κατά το παρελθόν τα βαρέλια μετακινούνταν σε διαφορετικές προκαθορισμένες θέσεις μέσα στην αποθήκη κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, οπότε κάθε βαρέλι μπορούσε να επωφεληθεί από τις «καλές» θέσεις στη μέση της αποθήκης. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο τμήμα της αποθήκης (συνήθως το 1/3 της συνολικής χωρητικότητας) έπρεπε να παραμείνει άδειο για αυτή την εναλλαγή.

Άλλα αποστακτήρια έχουν επιλέξει διαφορετικό τρόπο. Δεν εναλλάσσουν πλέον αλλά αναμιγνύουν βαρέλια (mix barrels) από διαφορετικές θέσεις στην αποθήκη πριν από την εμφιάλωση. Με αυτή τη μέθοδο αποφεύγετε η έντονη εναλλαγή των βαρελιών, χρησιμοποιείται όλη η χωρητικότητα της αποθήκης και κερδίζεται μια περιοχή στο κέντρο της αποθήκης όπου βρίσκονται εξαιρετικά βαρέλια για μικρές παρτίδες small batch bourbons (η περίπτωση που ένα αποστακτήριο χρησιμοποιεί λιγότερα βαρέλια για να φτιάξει μια παρτίδα από ότι συνήθως) καθώς και Single Barrel, δηλαδή εμφιαλώσεις που προκύπτουν από ένα και μόνον βαρέλι.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σήμερα κάθε αποθήκη διαθέτει σύστημα πυρόσβεσης και οι αποθήκες κατασκευάζονται σε απόσταση ασφαλείας.

310498_2308811691444_1583885202_32307391

Storage house for the maturity process at Wild Turkey Distillery

6.-Εμφιάλωση

Τα βασικότερα αποστακτήρια που παράγουν bourbon έχουν τόσο μεγάλη απόδοση ώστε να μπορούν να έχουν την δική τους γραμμή εμφιάλωσης. Ακόμη όμως και μικρά αποστακτήρια όπως τα Mark Maker και Labrot & Graham έχουν τις δικές τους γραμμές. Η εμφιάλωση γίνεται κατ’ ελάχιστο, στους 8 0  (u.s.) proof.

 

Πηγή:

https://www.diffordsguide.com/el-gr/encyclopedia/167/bws/bourbon-history

https://www.thespiritsbusiness.com/2014/11/top-10-moments-in-bourbon-history/

https://www.whisky.com/information/knowledge/production/overview/how-bourbon-whiskey-is-made.html

https://www.whiskyforum.gr/forums/index.php?/topic/2053-ορολογία-american-whiskey/

https://www.whiskyforum.gr/forums/index.php?/topic/2268-οι-ασυνήθιστες-πρώτες-ύλες/

https://modernthirst.com/home/bourbon-whiskey-mash-bills/

https://americanbourbonassociation.com/

https://blog.distiller.com/bourbon-basics/

https://thebiggerpictureofkentuckybourbon.wordpress.com/2011/11/26/bourbon-production-process/

https://www.soya-mills.gr/24-προϊόντα/δημητριακά#kalaboki

http://www.thewhiskymag.gr/top_stories/whiskey-made-usa

Φώτο:

http://americanbourbonassociation.com/sites/default/files/bourbon-what-is.png

https://www.whisky.com/fileadmin/_processed_/csm_Early_Times_-_Grain_cooker_39a1a8c9fe.jpg

https://www.whisky.com/fileadmin/_processed_/csm_woodford_fermenter_6e36f2126c.jpg

https://www.whisky.com/fileadmin/_processed_/csm_buffalo_trace_beer_still_381d052c87.jpg

https://www.whisky.com/fileadmin/_processed_/csm_jim_beam_doubler_50fc691a22.jpg

https://alcademics.typepad.com/.a/6a00e553b3da20883401910498634f970c-pi

https://thebiggerpictureofkentuckybourbon.files.wordpress.com/2011/11/310498_2308811691444_1583885202_32307391_1469626653_n.jpg?w=447&h=301

https://www.kentucky.com/latest-news/kujlca/picture43110291/alternates/FREE_1140/1r2xWN.So.79.jpg

 

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DMTK μία ακόμα εξαίρετη δουλειά. Έχω ένα θεματάκι με τα mash bills. Για παράδειγμα στο Buffalo Trace αναφέρεται 0 ή κενό στο barley ενώ στο link λέει unknown. Παρακαλώ ενημέρωσε.

'Ένα source ειδικά για το Buffalo Trace (λογικά τα έχει και για τα άλλα) είναι και το πιο κάτω blog το οποίο βέβαια πρέπει να δούμε με προσοχή σε ότι αφορά στην ορθότητα της ενημέρωσης. Έχει όμως πολύ καλές απεικονίσεις.

http://bourbonr.com/blog/mash-bill-break/

http://bourbonr.com/blog/updated-buffalo-trace-distillery-mash-bills/

Buffalo-Trace-Mash-Bills-Barrel-1280x661  

Mash-Bills_1 (1)

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

On 3/20/2019 at 10:23 PM, ioannis said:

The Mashing
Μετά τη ανάμιξη των σιτηρών με το νερό και την πολτοποίηση του μίγματος (mashing), το μίγμα "μαγειρεύεται" υπό υψηλή πίεση στους 115 ° C περίπου. Το καλαμπόκι και η σίκαλη μαγειρεύονται ξεχωριστά πριν αναμιχθούν στο τελικό μίγμα. Στη συνέχεια προστίθεται βυνοποιημένο κριθάρι*. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή μαγειρέματος (mash cooker) με χωρητικότητα 10.100 γαλόνια στο Buffalo Trace Distillery και χρησιμοποιούν επίσης μικρότερα mash cookers για τις μικρές παρτίδες τους όπως για το Blanton's.

Από εδώ :

On 3/5/2019 at 5:59 PM, Uisge-Beatha said:

Όχι μόνο στην Σκωτία αλλά γενικά χωρίς βυνοποιημενο κριθάρι είναι αδύνατη η ζύμωση όπως την ξέρουμε (χρειάζεται ειδική επεξεργασία)

Από εδώ :

Κι εγώ διαβάζοντας έχω καταλάβει (παρακινούμενος απ'αυτό που είχε γράψει ο @Uisge-Beatha) πως όλοι χρησιμοποιούν βύνη για την "εκκίνηση" απλά επειδή είναι πολύ μικρό το ποσοστό δεν το αναφέρουν.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, mallios said:

@DMTK μία ακόμα εξαίρετη δουλειά. Έχω ένα θεματάκι με τα mash bills. Για παράδειγμα στο Buffalo Trace αναφέρεται 0 ή κενό στο barley ενώ στο link λέει unknown. Παρακαλώ ενημέρωσε.

'Ένα source ειδικά για το Buffalo Trace (λογικά τα έχει και για τα άλλα) είναι και το πιο κάτω blog το οποίο βέβαια πρέπει να δούμε με προσοχή σε ότι αφορά στην ορθότητα της ενημέρωσης. Έχει όμως πολύ καλές απεικονίσεις.

Δυστυχώς αυτές οι πληροφορίες για να είναι πλήρως αξιόπιστες, πρέπει να παρέχονται από τους ανθρώπους του ίδιου του Αποστακτηρίου και στις επίσημες πηγές των αποστακτηρίων σπάνια τις βρίσκεις. Λ.χ.

 https://www.buffalotracedistillery.com/yourperfectbourbon/#recipe

σου δίνει μια πληροφορία για τη συμμετοχή της σίκαλης ( 8-15%) αλλά τίποτα παραπάνω. Εξάλλου οι συνταγές αλλάζουν ανάλογα με το brand και δεν είναι σταθερές για κάθε Αποστακτήριο. Εγώ τη ποσόστωση που παρέχουν αυτοί οι γενικευμένοι πίνακες, περισσότερο τη βλέπω ως γενική πληροφορία για την αναλογία καλαμποκιού-σίκαλης και τη συμμετοχή του σιταριού (πχ Maker's Mark) και τίποτα παραπάνω, γι' αυτό και το έβαλα. Εξάλλου όπως έχουμε συζητήσει και σε άλλο νήμα διεξοδικά νομίζω ότι η παρουσία της βύνης μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έστω και σε μικρό ποσοστό, ακόμη κι αν αυτό δεν αναφέρεται.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και σε ξεχωριστό post τα συγχαρητήριά μου για την εργασία σου @DMTK. Respect!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, ioannis said:

Κι εγώ διαβάζοντας έχω καταλάβει (παρακινούμενος απ'αυτό που είχε γράψει ο @Uisge-Beatha) πως όλοι χρησιμοποιούν βύνη για την "εκκίνηση" απλά επειδή είναι πολύ μικρό το ποσοστό δεν το αναφέρουν.

Νομίζω γράψαμε ταυτόχρονα το ίδιο πράγμα!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, DMTK said:

Νομίζω γράψαμε ταυτόχρονα το ίδιο πράγμα!

Τα μεγάλα μυαλά...και πάλι μπράβο!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, DMTK said:

Εξάλλου όπως έχουμε συζητήσει και σε άλλο νήμα διεξοδικά νομίζω ότι η παρουσία της βύνης μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έστω και σε μικρό ποσοστό, ακόμη κι αν αυτό δεν αναφέρεται.

Αυτό λέω λεβέντη μου στο σχόλιό μου! ότι στο link δεν λέει 0 ή κενό, αλλά unknown! Για να μην καταλαβαίνουν λάθος κάτι γεροπαράξενοι σαν και εμένα, ίσως να έπρεπε να βάλουμε στον πίνακα ή σε μία υποσημειωσούλα ότι το κενό = unknown / άγνωστο και όχι 0. απαπαπαπαπαπαπαπα... ούτε να του μιλήσουμε δεν μπορούμε πια του μοντίφικα! 

Και πάλι εύγε παιδί μου!

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, ioannis said:

Και σε ξεχωριστό post τα συγχαρητήριά μου για την εργασία σου @DMTK. Respect!

είναι τα εκτός προγράμματος εξτραδάκια αυτά, οι καθημερινές, μεταμεσονύκτιες εξάρσεις...:biggrin1:

 • Wow 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, mallios said:

Αυτό λέω λεβέντη μου στο σχόλιό μου! ότι στο link δεν λέει 0 ή κενό, αλλά unknown! Για να μην καταλαβαίνουν λάθος κάτι γεροπαράξενοι σαν και εμένα, ίσως να έπρεπε να βάλουμε στον πίνακα ή σε μία υποσημειωσούλα ότι το κενό = unknown / άγνωστο και όχι 0. απαπαπαπαπαπαπαπα... 

θα το αλλάξω ντε, δεν πρόλαβα,  απαπαπαπαπαπαπαπαπαπαπα αυτοί οι Αντμινιστράτωρες ο ένας δε βλέπει, ο άλλος δεν έχει υπομονή...:p

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά 🥃👍 το διάβασα εν τροχάδην και θα επανέλθω αργότερα με ένα διό θεματάκια που νομίζω θέλουν διευκρίνηση 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο ρε @DMTK !!! Ότι και να πει κανείς είναι λίγο....

Share this post


Link to post
Share on other sites

National Bourbon Day σήμερα!

Φίλοι ( @ioannis και κάποιοι ακόμη που το συμπαθούμε) και εχθροί ( @thanasist και η συμμορία του) ας το γιορτάσουμε με ένα dram αμερικάνικο νερό της ζωής...

logo.png

http://www.nationalbourbonday.com/

 • Like 2
 • Girl Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εις υγείαν!!!

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και μία πού το ανέφερε ο Μήτσος

"Οκτώ αγαπημένες μάς  επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Μπέρμπον"

https://www.bitterbooze.com/bourbon/

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

BULLEIT...WOODFORD...BUFFALO TRACE..και ενα ταπεινό JIM BEAM..Είναι τα boubon που εχω...εσείς ποιο θα προτιμούσατε ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1 hour ago, Χεντυ said:

BULLEIT...WOODFORD...BUFFALO TRACE..και ενα ταπεινό JIM BEAM..Είναι τα boubon που εχω...εσείς ποιο θα προτιμούσατε ??

Buffalo και Woodford..συμφωνώ! Επίσης κι ένα Jack Daniels single barrel..

Το Jim Beam ποτέ δεν το συμπάθησα..αφού όταν διάβασα το άρθρο που postαρε ο @Celtic παραξενεύτηκα..ειδικά το extra aged δεν μου είχε αρέσει καθόλου..γούστα είναι αυτά.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ @ioannisAπο jack μου αρεσει πολύ το gentleman..το single barrel δεν το εχω δοκιμασει ακόμη...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Χεντυ said:

BULLEIT...WOODFORD...BUFFALO TRACE..και ενα ταπεινό JIM BEAM..Είναι τα boubon που εχω...εσείς ποιο θα προτιμούσατε ??

 

23 minutes ago, ioannis said:

Buffalo και Woodford..συμφωνώ! Επίσης κι ένα Jack Daniels single barrel..

Εφόσον μιλάμε για bourbons που κυκλοφορούν στη χώρα μας, νομίζω υπάρχουν αρκετές επιλογές (σίγουρα βέβαια όχι όσες θα θέλαμε): BLANTON'S, ELIJAH CRAIG 12, FOUR ROSES SINGLE BARREL, MAKER'S MARK, KNOB CREEK, FOUR ROSES Small Batch, JEFFERSON'S, WILD TURKEY 101 PROOF και κάποια ακόμη που η τιμή τους ανεβαίνει.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Ασφαλώς και οι επιλογές είναι πολλές..όπως και αρκετά είναι αυτά που δεν έχω δοκιμάσει οπότε δεν τα αναφέρω..καλή η αναφορά αλλά δεν μας λες ποιό θα προτιμούσες.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, ioannis said:

Το Jim Beam ποτέ δεν το συμπάθησα...

Το απλό το JB Ναι αλλά έχουν και κάποια πολύ καλά (Δεν ξέρω πια κυκλοφορούν Ελλάδα) αλλά το Devil's Cut και το 12αρι είναι πολύ καλά...

5 hours ago, ioannis said:

αφού όταν διάβασα το άρθρο που postαρε ο @Celtic παραξενεύτηκα...

😲Ποιό άρθρο το bitterbooze🤔 όχι και Κελτης @ioannis θα μαλώσουμε 😝😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, DMTK said:

BLANTON'S

Νομίζω ότι το Blantons δεν βρίσκεται πια εύκολα στην Ελλάδα το αναφέρω γιατίσυζητήθηκε και με τον συγγραφέα τού άρθρου στο FB 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...