Jump to content
 • Welcome to our whiskyforum

  Dear Guest,

  On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

  Slainte

Η θερμιδική αξία του whisk(e)y


Recommended Posts

Η πρόκληση για τον καταναλωτή είναι να γνωρίζει πόση αιθανόλη περιέχει ένα ποτό ή αλλιώς τι είναι μία μονάδα αλκοόλ.

Η μερίδα σερβιρίσματος είναι διαφορετική σε κάθε χώρα, ανάλογα με την κουλτούρα και τις παραδόσεις του κάθε λαού. Στην Ευρώπη, περιέχει κατά μέσο όρο από 8g έως 13g αιθανόλης. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό τόσο μικρότερη είναι η μονάδα σερβιρίσματος. Στην Ελλάδα μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10g καθαρού αλκοόλ, τα οποία περιέχονται σε 30ml whisk(e)y με αλκοολικό τίτλο 40% vol.

Άρα 1 μονάδα αλκοόλ =30ml whisk(e)y 40% vol.

Εάν θέλεις να υπολογίσεις τις θερμίδες, μπορείς να μετρήσεις περίπου 7 kcal ανά γραμμάριο καθαρής αιθανόλης, σε σύγκριση με τις 9 kcal που περιλαμβάνονται σε ένα γραμμάριο λίπους και τις 4 kcal που περιλαμβάνονται σε ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα.

Ορισμένα ποτά περιέχουν και υδατάνθρακες ή άλλες θρεπτικές ουσίες που έχουν από τη φύση τους θερμίδες, ενώ κάποια άλλα έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία, λόγω ουσιών και άλλων συστατικών που προστίθενται κατά την παρασκευή τους. Για παράδειγμα, η μπύρα και το κρασί περιέχουν υδατάνθρακες που δεν έχουν προστεθεί, αλλά ούτε έχουν απομακρυνθεί με την απόσταξη, επομένως παραμένουν μέσα στο ποτό σου.

Ας υποθέσουμε τώρα, ότι θέλουμε να υπολογίσουμε τις θερμίδες που περιέχονται σε 1 μονάδα αλκοόλ, δηλαδή 30ml whisk(e)y των 40% vol.

1 ml αλκοόλης ζυγίζει περίπου 0,787 g (0,787 είναι το ειδικό βάρος της αιθυλικής αλκοόλης στους 25 ° C) και 1 g αλκοόλης περιέχει περίπου 7 kcal.

Αρχικά, υπολογίζουμε την ποσότητα αλκοόλης σε γραμμάρια (g):

(ABV% x 0.787 x volume in ml)/100 = Alcohol in grams (g)

Επομένως, (40 x 0.787 x 30)/100 = 944.4/100 = 9.444g

Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζουμε αυτό το ποσό με το 7 για να προσδιορίσουμε τον αριθμό θερμίδων (kcal): 9.444 χ 7 = 66,1 kcal

Οπότε 1 μονάδα αλκοόλ =30ml whisk(e)y 40% vol=66,1 θερμίδες

Ομοίως, αν το απόσταγμά μας ήταν στους 60% vol: (60 χ 0,787 χ 30) / 100 = 1,416,6 / 100 = 14.166g και 14.166 x 7 = 99.2 kcal, άρα 1 μονάδα αλκοόλ =30ml whisk(e)y 60% vol=99.2 θερμίδες.

Όμως πέρα από τις θερμίδες αυτές, πρέπει να συνυπολογίσουμε και κάποιους ακόμη παράγοντες:

1.-Υπολείμματα σακχάρων

Το whisk(e)y όπως και η μπύρα, παράγεται με τη ζύμωση σακχάρων από σπόρους δημητριακών. Οι κόκκοι των δημητριακών αυτών, όπως το βυνοποιημένο κριθάρι, χρησιμοποιούνται επειδή περιέχουν συγκεντρωμένα αποθέματα ενέργειας με τη μορφή αμύλου που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σάκχαρα. Η πλειονότητα των σακχάρων καταναλώνονται από τη μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, αλλά ανάλογα με τις μεθόδους ζύμωσης και τα πρόσθετα συστατικά, τα υπολείμματα σακχάρων στο τελικό wash, θα διαφέρουν. Τα περισσότερα από τα υπολείμματα σακχάρων στο ουίσκι χάνονται κατά τη διάρκεια της απόσταξης, πράγμα που σημαίνει ότι το whisk(e)y περιέχει πολύ λίγη ενέργεια από τα σάκχαρα.

2.-Mixers

Αν πιείτε το whisk(e)y σας με ένα mixer (λ.χ. Cola) διαφορετικό από το νερό, είναι πολύ πιθανό ή μάλλον κάτι παραπάνω από σίγουρο, να προσθέσετε πολλές θερμίδες από τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτό. Ανατρέξτε στη συσκευασία του mixer για λεπτομέρειες, αλλά για παράδειγμα, ένα ποτήρι CocaCola 250ml παρέχει 105 θερμίδες και μόλις 25mg καφεΐνη.

3.-Συνοδευτικά

Εκτός βέβαια από τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να αραιώσουμε το ουίσκι μας ή να δημιουργήσουμε ένα κοκτέιλ, οι θερμίδες κρύβονται και στα συνοδευτικά με τα οποία προτιμούμε να συνοδεύουμε το απόσταγμά μας λ.χ. ξηροί καρποί, πατατάκια, τυριά κλπ. 

4.-Οι επιδράσεις του αλκοόλ στο μεταβολισμό σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ουίσκι σε μια μόνο μέρα, αλλά ακόμα κι αν πιείτε μισό μπουκάλι (350ml) 40% ABV ουίσκι, καταναλώνετε περί τις 771.5 θερμίδες. Κατά μέσο όρο, το σώμα σας χρειάζεται μία ώρα για να επεξεργαστεί ένα ποτό μιας μονάδας αλκοόλ ή αλλιώς 10 γραμμάρια αλκοόλ.

Το σώμα σας θα μεταβολίζει πάντα το αλκοόλ προτού μεταβολίσει οτιδήποτε άλλο. Γιατί; Επειδή το κύριο προϊόν του μεταβολισμού του αλκοόλ είναι η ακεταλδεΰδη, μια τοξίνη, η οποία πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία από το σώμα σας πριν να μεταβολιστεί περισσότερο το αλκοόλ, προκειμένου να αποφευχθεί η δηλητηρίαση. Το σώμα σας κάνει την διαδικασία αυτή προτεραιότητα, ουσιαστικά σταματώντας το μεταβολισμό οποιασδήποτε άλλης πηγής ενέργειας μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι θερμίδες που καταναλώνονται εκτός από τις θερμίδες που περιέχονται στο αλκοόλ, θα μετατραπούν σε λίπος έως ότου όλο το αλκοόλ είναι εκτός του οργανικού συστήματός σας. Έτσι, οτιδήποτε φάτε τις 11 περίπου ώρες μετά την κατανάλωση μισού μπουκαλιού ουίσκι, θα μετατραπεί σε αποθέματα λίπους αντί να μεταβολίζεται από το σώμα σας. Προσοχή, αυτή είναι η παγίδα που οι περισσότεροι από εμάς εμπίπτουν όταν συνδυάζουμε τα αλκοολούχα ποτά με τα τρόφιμα.

Χρήσιμες πιστεύω πληροφορίες όχι μόνο για τα κορίτσια μας ( @Ρένα, @zoubov, @Χεντυ κλπ), που τα προσέχουν περισσότερο αυτά, αλλά και για πολλούς από εμάς και καλό θα είναι πάντα να έχουμε ένα μέτρο...

Πηγές:

http://whiskydadblog.blogspot.com/2017/08/whisky-weight-can-drinking-whisky-make.html

https://www.whiskyflavour.com/blog/whisky-make-fat/

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/bourbon/many-calories-whiskey/

http://www.apolafste.ypefthina.gr/ypefthini-katanalosi/thermidiki-axia/

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Ομολογουμένως προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το θέμα 😋 απλά να σημειώσω πέρα τον ενσήμων στον συγγραφέα ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά τελείως διαφορετικά στο αλκοόλ και επίσης στην Ελλάδα τού "βάζω ποτά με το μάτι" οι μεζουρες "παίζουν" πολύ  στο παρακάτω λινκ είναι ένα πολύ χρησμό "κομπιουτεράκι" θερμίδων ανά ποτό για όσους και όσες τους απασχολεί😉 Και με ποσό φαγητό και άθληση αντίστοιχουν 😱😋

https://www.drinkaware.co.uk/understand-your-drinking/unit-calculator

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Το ξέρω ότι δεν ενδιαφέρει πολλούς, αλλά μιας και το βρήκα, το παραθέτω για την πληρότητα του νήματος.

How many calories are there in a standard measure of Scotch Whisky?

A standard measure of Scotch Whisky (25ml) contains 55 calories. Scotch contains no fat and no added carbohydrates (although there may be a very small carbohydrate level depending on the type of cask used and length of maturation).

Is Scotch Whisky suitable for a vegan diet?

Scotch Whisky is not produced from any animal products and is therefore suitable for vegetarian and vegan diets.

Is Scotch Gluten free?

Even when a cereal that contains gluten is used as an ingredient, all spirits are distilled during the manufacturing process and this removes any trace of gluten. Therefore, Scotch Whisky is gluten-free and safe for people with coeliac disease.

https://www.scotch-whisky.org.uk/discover/faqs/

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
On 6/18/2019 at 9:41 AM, DMTK said:

Έτσι, οτιδήποτε φάτε τις 11 περίπου ώρες μετά την κατανάλωση μισού μπουκαλιού ουίσκι, θα μετατραπεί σε αποθέματα λίπους αντί να μεταβολίζεται από το σώμα σας.

Μετά από αυτή τη φράση και το σοκ που έπαθα όταν το διάβασα...άλλαξα πολλά στη διαδικασία "απολαμβάνω ένα whisky" ή ακόμη και μπύρα..θα συνοδεύσω ναι αλλά τα γεύματα έφυγαν μακριααα...σαφώς και ενδιαφέρει..:good3:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
4 hours ago, ioannis said:

Μετά από αυτή τη φράση και το σοκ που έπαθα όταν το διάβασα...άλλαξα πολλά στη διαδικασία "απολαμβάνω ένα whisky" ή ακόμη και μπύρα..θα συνοδεύσω ναι αλλά τα γεύματα έφυγαν μακριααα...σαφώς και ενδιαφέρει..:good3:

Πολύ σωστά το θέτεις Γιάννη. Άλλωστε ένα μήνυμα που διαχρονικά θέλουμε να περάσουμε από αυτό το forum, είναι: "Πίνουμε υπεύθυνα - απολαμβάνουμε ποιοτικά". Δυστυχώς στη χώρα μας έχουν παρεξηγηθεί κάποια πράγματα και έχουν καθιερωθεί παραδοσιακά στο μυαλό μας. Γενικά, είμαστε της υπερβολής. Δίνουμε βάση στην ποσότητα και στην επίδειξη, όπως συμβαίνει είτε στο τομέα των αλκοολούχων είτε σε αυτό των τροφίμων, αλλά ακόμη και στο συνδυασμό τους.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...