Jump to content
Sign in to follow this  
mallios

Pot Ale / Spent Lees / Plate Heat Exchangers

Recommended Posts

Ο λόγος που γράφω αυτό το topic είναι ότι ακόμα και σε επίσκεψη σε αποστακτήριο αλλά και σε αρκετά από τα events που έχω πάει, η κυρίαρχη ονομασία για αυτό που “πετάμε” μετά την απόσταξη ήταν το Pot ale. Δεν έχει όμως σχέση με την πραγματικότητα και επειδή το άκουσα πρόσφατα πάλι, είπα ότι καλό θα ήταν να γράψω για την διαφορά ανάμεσα στο Pot Ale και το Spent Lees.

Να αναφέρω επίσης ότι και επί της αρχής δεν στέκει το ρήμα «πετάμε» αφού γενικά στην Σκωτία και στην απόσταξη γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην πετάμε στην ουσία τίποτα.

Οι πηγές που μπορούμε να βρούμε τον ορισμό, πάρα πολλές, οπότε παραθέτω τον ορισμό από το http://www.dcs.ed.ac.uk/home/jhb/whisky/swa/chap8.html

What is pot ale?  Pot ale, alternatively burnt ale. is the liquor left in the Wash Still after the first distillation in the Pot Still process, i.e. it is the residue of the wash after the extraction by distillation of the low wines.

What are spent lees?  Spent lees are the residue in the Spirit Still after the distillation of the foreshots, potable spirits. and feints. They are usually treated and run to waste.

Αν θέλουμε και έναν πιο πλήρη ορισμό που να περιλαμβάνει και τα grain distilleries, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Zerowastescotland.org

https://www.zerowastescotland.org.uk/sites/default/files/ZWS645%20Beer%20Whisky%20Fish%20Report_0.pdf

image.png

Μία ακόμα διαφάνεια / εικόνα που μας δίνει και αριθμητικά στοιχεία αναφορικά με τα παρα-προϊόντα (co-products) της απόσταξης κατά το 2013, και που θα αναλύσουμε αργότερα σε σχέση και με το Pot Ale Syrup,  είναι η πιο κάτω:

image.png

======================================================================

Τώρα που είναι ξεκάθαρη η διαφορά (αν υπήρχε παρανόηση από μέλη ή επισκέπτες του forum) ή για όσους δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, ας δούμε και μια πιο αναλυτική περιγραφή μέσα από το whisky magazine, αφού το κείμενο από το zerowastescotland.org είναι αρκετά πιο τεχνικό, χωρίς αυτό να εμποδίζει κάποιον να το «κατεβάσει» και να το διαβάσει.

Πάμε λοιπόν (για όσους έχουν φτάσει μέχρι εδώ και έχουν λίγη όρεξη ακόμα και με την βοήθεια του Glenmorangie). Bonus για εσάς, θα μιλήσουμε "απαλά και όμορφα" και για τους Heat Exchangers οπότε μάλλον θα ξέρουμε αρκετά ακόμα πράγματα, αν συμπεριλάβουμε και τον ακατάπαυστο και ακούραστο @DMTK

http://whiskymag.com/story/pot-ale-and-spent-lees

Η απόσταξη έχει ως αποτέλεσμα δύο διαφορετικά υπολείμματα, τα οποία αναφέρονται τεχνικά ως παραπροϊόντα: το Pot Ale από την πρώτη απόσταξη και τα Spent Lees από την δεύτερη. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν σημαντικούς όγκους υγρών, οι οποίοι διαδραματίζουν επίσης έναν πρόσθετο ρόλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, εξοικονομώντας για ένα αποστακτήριο σημαντικές ποσότητες χρόνου και χρήματος.

Η ποσότητα του Pot Ale που παραμένει στο δοχείο βρασμού (δηλαδή στη βάση) του αποστακτήρα είναι περίπου τα δύο τρίτα του charge (δηλ. το υγρού που «φορτώνουμε» τον αποστακτήρα). Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένα charge 12.000 λίτρων στο Glenmorangie αποδίδει 4.000 λίτρα low wines και αφήνει 8.000 λίτρα Pot Ale. Αντίστοιχα στο Glenrothes, μια φόρτιση / charge 12,500 λίτρων έχει ως αποτέλεσμα περίπου 7,500 λίτρα Pot Ale (Ι.Μ. σχόλιο: καταλαβαίνουμε ότι τελικά και η διαδικασία απόσταξης και το σχήμα του αποστακτήρα παίζει σημαντικό ρόλο).

Το Pot Ale μοιάζει με ένα ανοιχτό κίτρινο / χρυσό υγρό, με ένα malty, burnt cereal και yeast άρωμα (βυνοποιημένου κριθαριού, καμένων δημητριακών και μαγιάς. (Ι.Μ. σχόλιο: το οποίο δεν είναι δυσάρεστο, θα το έλεγα απλά περίεργο).

Το βασικό συστατικό όπως αναμενόταν είναι το νερό, καθώς ένας στόχος της απόσταξης είναι να διαχωριστεί το αλκοόλ από το νερό. Πριν από την πρώτη απόσταξη το προϊόν της ζύμωσης / wash τυπικά έχει αλκοολικό τίτλο περίπου 8-10% ABV και κατά συνέπεια περιέχει 92-90% νερό. Το pot ale περιέχει επίσης «νεκρή» μαγιά και πρωτεΐνες που προέρχονται από το κριθάρι (πρόκειται ουσιαστικά για έναν "πολτό"). Το μόνο ίχνος στερεών είναι θραύσματα / πολύ μικρά κομματάκια από τον φλοιό του κριθαριού, τα οποία ενδεχομένως έχουν περάσει μετά την αποστράγγιση από το mush tun.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο.

"Το Pot Ale περιέχει αλκοόλ με περιεκτικότητα περίπου 0,1% ABV, η οποία αποτελεί μία σταθερά / standard figure για τη βιομηχανία. Η προσπάθεια να αποστάξουμε αυτό το υπολειπόμενο αλκοόλ θα απαιτούσε / κατανάλωνε πάρα πολύ ενέργεια για να είναι εμπορικά βιώσιμη η διαδικασία », λέει ο Andy MacDonald, Distillery Manager στο Glenmorangie.

Η δεύτερη απόσταξη αναλαμβάνει την απόσταξη των Low Wines, που έχουν αλκοολικό βαθμό περίπου 25% ABV (και συνεπώς περιέχουν περίπου 75% νερό), ώστε να παραχθεί το new make spirit (νεαρό απόσταγμα). Αυτό τυπικά έχει αλκοολικό τίτλο περίπου 70% ABV.

Εκεί λοιπόν, στον Spirit Still και στο δεύτερο στάδιο της απόσταξης βρίσκονται τα Spent Lees (Ι.Μ. σε ελεύθερη μετάφραση τα «κατακάθια» της απόσταξης). Η ποσότητα των Spent Lees που παραμένουν στο δοχείο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της φόρτωσης  /charge. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο (αναλογικά) από το Pot Ale, αφού τα Low Wines περιέχουν χαμηλότερο ποσοστό νερού από το wash. Στο Glenmorangie, για παράδειγμα, μία φόρτωση 7.500 λίτρων έχει ως αποτέλεσμα 2.500 λίτρα Spent Lees.

Αντίστοιχα, στο Glenrothes, μία φόρτωση 15.100 λίτρων έχει ως αποτέλεσμα περίπου 6,380 Spent Lees. (I.M. σχόλιο: εδώ υπάρχει σημαντική διαφορά αφού το 42% περίπου που είναι στο Glenmorangie γίνεται 33% περίπου στο Glenrothes).

Τα Spent Lees είναι ένα ελαιώδες, θολό υγρό, με ένα ελαφρώς επίσης ελαιώδες άρωμα. Το νερό αντιπροσωπεύει το σημαντικά΄ μεγαλύτερο ποσοστό του υγρού, μαζί με ορισμένα «oily fats / ελαιώδη λίπη» σε υγρή μορφή (που δημιουργούνται κατά την απόσταξη) και το ποσοστό αλκοόλης είναι περίπου 0,1% ABV.

Εν τω μεταξύ, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τουPot Ale και των Spent Lees στο τέλος της διαδικασίας απόσταξης είναι η θερμοκρασία, συνήθως μέχρι 98-99 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμότητα χρησιμοποιείται με την αποστράγγιση του Pot Ale και των Spent Lees από τη βάση του Pot Still (αποστακτήρα) ακόμα και τη μεταφορά κάθε υγρού σε έναν εναλλάκτη θερμότητας με μεταλλικές πλάκες (plate heat exchanger  - παρακαλώ δείτε στο τέλος) , προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία του wash και των Low Wines πριν από την απόσταξη, εξοικονομώντας χρόνο και ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των αποστακτήρων (ΙΜ. Σχόλιο: το pre-heating των αποστακτήρων, όπως καταλαβαίνουμε, είναι πιο εύκολο όταν το υγρό που μπαίνει σε αυτούς έχει ήδη συγκεκριμένη / υψηλή θερμοκρασία).

Όταν το Pot Ale και τα Spent Lees εξέρχονται από τους εναλλάκτες θερμότητας, ακολουθούν μία διαφορετική «διαδρομή» από το αποστακτήριο, η οποία προσφέρει στο Pot Ale τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μίας μονάδας εξάτμισης / evaporation και ακολούθως συμπύκνωσης του Pot Ale σε σιρόπι (Pot Ale syrup όπως φαίνεται και στο figure 3), το οποίο πωλείται στους αγρότες για να ταΐσουν τις αγελάδες.

"Το Pot Ale έχει αναλογία 24 τόνων νερού σε 1 τόνο στερεών και μια διαδικασία εξάτμισης απόσκοπεί ώστε αυτή η αναλογία να αλλάξει / μετατραπεί σε ίσα μέρη: 1 τόνο νερού σε 1 τόνο στερεών. Το μεγάλο αβαντάζ αυτής της διαδικασίας είναι ότι ο σημαντικά μικρότερος όγκος χρειάζεται πολύ λιγότερο αριθμό δεξαμενών / βυτίων για την μεταφορά του στους αγρότες» μας πληροφορεί ο Alasdair Anderson, distillery manager, Glenrothes.

Στην ερώτηση για το αν «Οι ευκαιρίες για τη χρησιμοποίηση των Spent Lees είναι μάλλον διαφορετικές, όπως και ο τελικός προορισμός, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;» ο Alasdair Anderson απαντάει:

"Θα ήθελα να δω μια περαιτέρω χρήση για τα Spent Lees και πολλοί ειδικοί ερευνούν τη δυνατότητα αυτή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία χρήση εμπορικά βιώσιμη. Στέλνουμε τα Spent Lees σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για περαιτέρω επεξεργασία και καθαρισμό, προτού τα απορρίψουμε στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους κανονισμούς του SEPA (Scottish Environmental Protection Agency), "προσθέτει ο Alasdair Anderson.


Plate Heat Exchanger:

A plate heat exchanger is a type of heat exchanger that uses metal plates to transfer heat between two fluids. This has a major advantage over a conventional heat exchanger in that the fluids are exposed to a much larger surface area because the fluids are spread out over the plates.

 image.png

image.png

 
Οι εναλλάκτες θερμότητας με πλάκες λειτουργούν με βάση το ότι η θερμότητα από πιο ζεστά υγρά (π.χ. Pot Ale και Spent Lees) μεταφέρεται μέσω των μεταλλικών πλακών σε πιο κρύα υγρά, π.χ Wash και Low Wines.

Παράδειγμα λειτουργίας:

Οι εναλλάκτες θερμότητας πλάκας περιλαμβάνουν μια σειρά από μεταλλικές πλάκες, με το Pot Ale να οδηγείται στη μία πλευρά των πλακών και το Wash στην άλλη. Ομοίως, τα Spent Lees προχωρούν από τη μία πλευρά των πλακών και τα Low Wines από την άλλη. Η θερμότητα που μεταφέρεται μέσω των μεταλλικών πλακών έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται η θερμοκρασία από τα Pot Ale και Spent Lees (τα οποία σταδιακά κρυώνουν) στο Wash και τα Low Wines αντίστοιχα, τα οποία σταδιακά θερμαίνονται.

Το wash εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας σε περίπου 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα Low Wines εισέρχονται περίπου στους 15-20 βαθμούς Κελσίου. Και τα δύο εξέρχονται από τον εναλλάκτη θερμότητας σε περίπου 70 βαθμούς Κελσίου.

"Χωρίς τον εναλλάκτη θερμότητας θα χρειαζόταν 40-45 λεπτά για να θερμανθεί ο αποστακτήρας στους περίπου 78 βαθμούς Κελσίου, όπου ξεκινάει η εξάτμιση. Με τον εναλλάκτη θερμότητας ο χρόνος μειώνεται στα 15 λεπτά. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, αλλά και η εξοικονόμηση χρόνου είναι επίσης σημαντική και προσθέτει σημαντικά οφέλη, επιτρέποντας μια ακόμα απόσταξη ανά εβδομάδα, η οποία σε ορίζοντα έτους είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Μέσα σε λίγους μήνες η εξοικονόμηση ενέργειας αποπληρώνει το κόστος ενός εναλλάκτη θερμότητας ", λέει ο Derek Sinclair, distilleries general manager, Inver House Distillers.

  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...