Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Laphroaig 30 y.o., 1985 - 2016, OB, 53.5%


mallios

Recommended Posts

Αποτέλεσμα εικόνας για laphroaig 30 year old 53.5%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/86335/laphroaig-30-year-old

Αυτά.... πρέπει λοιπόν να γράψω για το Laphroaig 30 ετών (thanks @giorgos για το sample).

Πριν ξεκινήσω να πω κάτι για την ηλικία. Στο 40άρι Laphroaig είχα δώσει πολύ χαμηλότερη βαθμολογία. Ακόμα και από πολύ πιο νεαρά αποστάγματα. Έρχομαι (άτυπα) να επιβεβαιώσω αλλά κυρίως να πιστεύω ότι τα peated malts δεν αντέχουν μεγάλης παλαίωσης (και όταν λέω μεγάλης μιλάω για 30 και πλέον χρόνια), Νομίζω ότι αυτό που συζητάνε ότι η τύρφη είναι στα καλύτερά της μεταξύ 10 και 25 ετών, μάλλον έχει κάποια βάση.

Το συγκεκριμένο malt, στα 30 του έτη, είναι απλά ΤΕΡΑΣΤΙΟ! (Μπορεί η βαθμολογία στο τέλος να ξαφνιάσει λίγο αφού για κάποιους το τεράστιο = 90φεύγα βαθμοί, αλλά δεν είναι έτσι για εμένα).

Επίσης. Αυτό το malt είναι δύσκολο. Είτε το αγαπάτε είτε όχι. ΑΛΛΑ όχι νερό! Σκέτο κι ας τσιμπάει την γλώσσα. Αν δεν μπορείτε, μάλλον πρέπει να πάτε σε άλλη παραλία για να παίξετε.

Πάμε λοιπόν.

Χρώμα: Χρυσό, χάλκινο διαυγές και υπέροχο. Κάποια πράγματα από την αρχή σε προϊδεάζουν για την συνέχεια.

Μύτη: Εκεί που περιμένεις κάπνες και ιώδιο, έρχεται μία ζεστή και γλυκιά αίσθηση. Απαλές και γλυκιές νότες, συνοδεύονται από αλάτι, sea spray Και λεμόνια, κίτρα και γενικά όξινα φρούτα.  Σε δεύτερη νότα το ιώδιο και η υπέροχη αίσθηση του παλιού φαρμακείου με τις νότες του, το δερμάτινο καναπέ και τα ξύλινα ράφια να συνδέονται όμορφα. Θα έλεγα κάτι σε ευκάλυπτο και κάμφορα, μια όμορφη ζεστή αίσθηση.  Ακολουθεί στο βάθος μία αίσθηση κάπνας, αρκετά δυνατής και τύρφης αλλά όχι η κλασσική "λιμανίσια" του Laphroaig. Απαλές βανίλιες στο τέλος και λίγα πράσινα φρούτα (πράσινο μήλο?!)

Στόμα: Στην αρχή μία αίσθηση (δεν  έχω καταλάβει τι ακριβώς) καμένου, ίσως ξύλο, και μετά μία σειρά από γλυκόπικρες νότες (πυκραμύγδαλο, γλυκόριζα?) και αρκετά ελαιώδες. Αλάτι πολύ και έντονο το αλκοόλ και αρκετά ξηρό. Με τον καιρό ηρεμεί και ανοίγει, με μαρμελάδες κίτρο και άλλες γλυκιές νότες ανακατεμένες με πιπέρια και spicies.  Θα έκανε μία ακραία τοποθέτηση για τις γλυκιές νότες, λέγοντας για ψητά μήλα.

Μία αίσθηση δέρματος, πικρό μέλι (ίσως το ρείκι να ταιριάζει) και μετά τύρφη και κάπνα. Απλά υπέροχο!

Επίγευση: Μεγάλη και έντονη σε τύρφη και ιώδιο, γλυκιές νότες και θα έλεγα λίγο ξηρή.

Αν δεν υπήρχε αυτή η μικρή ξηρότητα, άνετα θα έδινα 90/91.

Για τους βαθμολάγνους, 89/90 και για όσους συνδέουν μυρωδιές και δημιουργούν εικόνες, ετοιμαστείτε για μια βόλτα σε μια βρεγμένη παραλία, με άμμο κλπ κλπ κλπ. δίπλα στο κύμα ή (για τους τυχερούς) σε αυτό το υπέροχο δρομάκι!

Image result for walking path to lagavulin

 

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, mallios said:

και για όσους συνδέουν μυρωδιές και δημιουργούν εικόνες, ετοιμαστείτε για μια βόλτα σε μια βρεγμένη παραλία, με άμμο κλπ κλπ κλπ. δίπλα στο κύμα ή (για τους τυχερούς) σε αυτό το υπέροχο δρομάκι!

 Image result for walking path to lagavulin

 

το δρομάκι ή το παραδρομάκι, στα δεξιά; :p

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mitsubae said:

Αντε χασου ρε.... Άσε μας να απολαύσουμε laphroaig.... 

τώρα που το πες, έχω ένα 25άρι σπίτι, ας το ανοίξω να δω τι λέει...:lol:

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • mallios changed the title to Laphroaig 30 y.o., 1985 - 2016, OB, 53,5%
  • Celtic changed the title to Laphroaig 30 y.o., 1985 - 2016, OB, 53.5%

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...