Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

HIGH COAST DISTILLERY (BOX DISTILLERY)


Recommended Posts

Το Box distillery ιδρύθηκε το 2010, λανσάροντας τα πρώτα whiskies το 2014. Βρίσκεται στη βόρεια Σουηδία, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Πήρε την ονομασία του, λόγω της θέσης που δημιουργήθηκε το αποστακτήριο, κοντά στον ποταμό Ångermanälven σε ένα πρώην εργοστάσιο παραγωγής ξύλινων κιβωτίων. 

Ξεκίνησε την απόσταξη με δυο pot stills και τρείς washbacks, με στόχο την παραγωγή 90,000  λίτρων αλκοόλης ετησίως. Αύξησε τη δυνητική δυναμικότητά του σε 350,000 λίτρα, ενώ η τρέχουσα παραγωγή είναι περίπου 200.000 λίτρα.

Το παλαιότερα γνωστό ως Box Destilleri, αποφάσισε να μετονομαστεί σε High Coast distillery, από τις 30-06-2018, προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση εμπορικών σημάτων με τον Scotch whisky blender Compass Box (που ιδρύθηκε το 2000, με έδρα το Λονδίνο), μετά από νομικές διαβουλεύσεις και αναλύσεις αγοράς.

Το νέο όνομα του αποστακτηρίου, παραπέμπει στην υψηλή ακτή της Σουηδίας, Höga Kasten, όπου βρίσκεται το αποστακτήριο.

Ο Box distillery CEO Thomas Larsson, δήλωσε: «The name change links our distillery more closely with the High Coast region and the fabulous place we live and work in. We see great opportunities now that we’re more strongly tied to Höga Kasten and the unique values the place enjoys».

distillery_winter2.jpg

Υπάρχουν πολλά κρίσιμα στοιχεία που καθιστούν το αποστακτήριο High Coast μοναδικό.

Το Βόρειο Κλίμα.

Το μικροκλίμα της περιοχής, η περιοχή που βρίσκεται το αποστακτήριο μακριά από πολυσύχναστα μέρη, τα δάση, ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό, διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα και μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι δραματικές στο Norrland της Σουηδίας. Ένας κρύος χειμώνας μπορεί να φτάσει τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν και οι καυτές καλοκαιρινές ημέρες μπορεί να είναι περίπου 70 βαθμούς θερμότερες. Το ουίσκι που ωριμάζει στις μεγάλες, μη θερμαινόμενες αποθήκες εκτίθεται στις τεράστιες δυνάμεις της φύσης. Κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών, η πίεση στα βαρέλια αυξάνεται, το ουίσκι αναπτύσσεται και διεισδύει βαθύτερα στη δρυς. Βαθιά μέσα στο βαρέλι, οι γεύσεις της βελανιδιάς απελευθερώνονται, οι οποίες εξέρχονται όταν η θερμοκρασία και η πίεση, πέφτουν ξανά. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας συνεχίζονται, ημέρα και νύχτα. Επιταχύνουν μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας μοναδικής γεύσης.

Ο ποταμός Ångerman

Ο ποταμός Ångerman ρέει γρήγορα πέρα από το αποστακτήριο. Για χιλιάδες χρόνια, ο ποταμός ήταν η ψυχή του λαού κατά μήκος του Ådalen. Κάθε δευτερόλεπτο, σχεδόν 500.000 λίτρα παγωμένου νερού από το βουνό, περνούν έξω από τα παράθυρα του αποστακτηρίου. Το κρύο νερό σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί τεράστιο φυσικό πόρο για όσους κατασκευάζουν ουίσκι. Το αποστακτήριο, έχει την πολυτέλεια να διαθέτει κρύο νερό, σε απεριόριστες ποσότητες και για μεγάλο μέρος του χρόνου, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μόνο οι πιο τολμηροί, μπαίνουν στη διαδικασία να κολυμπήσουν.

Το νερό για τη διαδικασία παραγωγής, από τη λίμνη Bålsjön

Στο αποστακτήριο, είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή των πρώτων υλών. Σιτηρά, μαγιά και νερό της υψηλότερης ποιότητας, είναι τα μόνα συστατικά που επιτρέπονται κατά την παρασκευή malt whisky. Επιλέγουν πρώτες ύλες που δίνουν τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν το προφίλ γεύσης που θέλουνε. Το νερό από το Bålsjön, μια λίμνη βορειοανατολικά του Kramfors που είναι γνωστή για το καλό, καθαρό και ασυνήθιστα μαλακό νερό της. Πριν χρησιμοποιήσουνε το νερό στη διαδικασία παραγωγής, αυτό φιλτράρεται μέσω φίλτρων άμμου και άνθρακα.

Mash με έμπνευση από την Ιαπωνία

Το αποστακτήριο, προσπαθεί να βρει πρότυπα, από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι αποστακτήρες είναι παρόμοιοι με του Kilchoman, τόσο σε σχήμα όσο και σε μέγεθος. Είναι επίσης λάτρεις του ιαπωνικού ουίσκι. Όπως και πολλά ιαπωνικά αποστακτήρια, χρησιμοποιούνε ένα clear wort  που αποδίδει πιο φρουτώδη γεύση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ προσεκτικοί με την mashing process. Ανακυκλώνουνε το πρώτο μέρος του wort που δεν έχει διηθηθεί μέσω του malt bed και το προσθέτουνε στην κορυφή. Στο mash, χρησιμοποιούνε νερό με ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία από το συνηθισμένο για να αποφύγουνε τις πικρές γεύσεις που διαφορετικά μπορούν να εξαχθούν από κάποια μέρη του grist.

Μαγιά και χρόνος

Επειδή θέλουνε να αναπτύξουμε ένα ουίσκι με μεγάλη φρεσκάδα, χρησιμοποιούνε μια French distillery yeast που δίνει ένα mash γεμάτο με φρουτώδεις εστέρες, αλδεΰδες και κετόνες. Οι χρόνοι ζύμωσης είναι ασυνήθιστα μεγάλοι, κατά μέσο όρο 82,5 ώρες, το οποίο είναι ένα κομμάτι παζλ που αντικατοπτρίζει το γούστο, των υπευθύνων του αποστακτηρίου. Όταν η μαγιά έχει κάνει τη δουλειά της, αφήνουνε το wort να καθίσει για μια επιπλέον ημέρα. Στη συνέχεια ξεκινά μια διαδικασία όπου τα βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγουν διαφορετικές γεύσεις, όπως κίτρο και λάιμ. Αυτό διαρκεί λίγο περισσότερο, αλλά ο μακρύς χρόνος ζύμωσης, δίνει υπέροχα υγιεινά και στρογγυλά αρώματα που βρίσκονται στο ουίσκι.

Η σχολαστική απόσταξη

Η απόσταξη είναι το μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, όπου ο Stillman ελέγχει πραγματικά τον χαρακτήρα του αποστάγματος. Στο High Coast επιδιώκουνε ένα φρουτώδες ακατέργαστο απόσταγμα και από τότε που οι γεύσεις έρχονται νωρίς στη διαδικασία, κάνουνε την πρώτη κοπή νωρίς, μετά από 13 λεπτά. Η δεύτερη κοπή γίνεται στο 67% πιθανότατα συμβαίνει νωρίτερα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο αποστακτήριο και εμποδίζει την είσοδο βαρύτερων ενώσεων στο ουίσκι. Στο καπνιστό απόσταγμα, ωστόσο, αυξάνουνε το χρονοδιάγραμμα για την πρόσβαση στις φαινόλες που παρέχουν τις πιο καπνιστές νότες. Εδώ κόβουνε μετά από 30 λεπτά και 60% αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι μικρότερη φρεσκάδα και οι πιο όμορφες αποχρώσεις tobacco, της γλυκόριζας και του καπνού.

Η ωρίμανση με όρους της φύσης

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά γίνεται όλη η προηγούμενη παραγωγική διαδικασία, η ωρίμανση εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας όταν πρόκειται για γεύσεις. Στην περίπτωσή του αποστακτηρίου, αφορά κυρίως τη φύση της βόρειας Σουηδίας και το κλίμα που επικρατεί εκεί. Οι αποθήκες ακολουθούν τις αλλαγές της φύσης, τους κρύους χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια και δημιουργούν υψηλή δραστηριότητα στα βαρέλια.

Τα καλά βαρέλια και η κατάλληλη-σωστή στιγμή μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλό ουίσκι ενός κατώτερου αποστάγματος. Ένα κακό βαρέλι μπορεί να καταστρέψει ένα φανταστικό απόσταγμα. Αλλά μόνο ένα νόστιμο απόσταγμα μπορεί να δημιουργήσει μαγεία με πραγματικά, καλά βαρέλια. Αυτό ακριβώς προσπαθούνε να πετύχουν. Αγοράζουνε τα καλύτερα βαρέλια που συναντούν και έχουν τη τάση να πειραματίζονται με διαφορετικά είδη δρυός. Από την Asian Quercus Mongolica μέχρι τη Swedish oak. Χρησιμοποιούνε επίσης σε μεγάλο βαθμό αυτό που λένε virgin oak, το οποίο είναι δρύινα βαρέλια που είναι εντελώς αχρησιμοποίητα. Δεν πιστεύουνε στη χρήση βαρελιών ξανά και ξανά, κάτι που είναι συνηθισμένο σήμερα. Πιστεύουμε ότι μικρά φρέσκα βαρέλια 40 λίτρων θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους κατά τον δεύτερο γύρο ωρίμανσης.

Κάποιες από τις εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: Hav, Timmer, Älv, Berg, Quercus IV Mongolica, 63, Dálvve The Signature Malt, Dálvve Sherry Influence, Quercus I Robur, Quercus II Alba, Quercus III Petraea, The Festival 2014, The Festival 2015, The Festival 2016, The Festival 2017, The Festival 2018, 2nd Step Collection 01, 2nd Step Collection 02, 2nd Step Collection 03, The Pioneer, The Challenger, The Explorer, The Messenger, The Archipelago 2015, The Archipelago 2016, The Archipelago 2017, The Archipelago 2018, The Archipelago 2019, American oak, PX, In Flames Selection, Share Holder 2016, Small Batch 1 – 10.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη σελίδα του αποστακτηρίου (highcoastwhisky.se), παρέχονται πλούσιες λεπτομέρειες για κάθε εμφιάλωση ξεχωριστά!

Διεύθυνση αποστακτηρίου: High Coast Whisky, Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå, highcoastwhisky.se, +46 (0) 612 530 60, info@highcoastwhisky.se

Πηγές:

https://highcoastwhisky.se/en/destilleriet/

https://blog.distiller.com/nordic-whisky/

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/18495/box-distillery-rebrands-to-avoid-confusion/

https://www.google.com/amp/s/www.masterofmalt.com/blog/post/swedens-high-coast-distillery.aspx/amp

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Bravo @DMTK παιδί μου. Να προσθέσω ότι συνεργάζονται αποκλειστικά με την family owned cooperage Thorslundkagge,  http://www.kagge.com/ η οποία εκτός από το να φτιάχνει νέα βαρέλια στα 40 (περίπου) και 55 lt αναλαμβάνει να ανασκευάζει και τα βαρέλια που έρχονται από άλλες χώρες και να τα προσαρμόζει στο μέγεθος που θέλει το High Coast.

Επίσης, όπως έχουμε γράψει αλλού, εκτός από τα κλασσικά βαρέλια, το High Coast έχει και ένα δικό τους ιδιόμορφο βαρέλι το οποίο είναι τετράγωνο.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Celtic changed the title to HIGH COAST DISTILLERY (BOX DISTILLERY)
1 hour ago, Celtic said:

Πραγματικά πανέμορφο !!! Και τα τετράγωνα βαρέλια πολύ προχώ !

Ναι... αλλά τα τετράγωνα μόνο swedish oak, παραγγελία και πιο ακριβά. Αν μας αρέσει.... το επόμενο.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, mallios said:

Και στο 1.18 ο χαμένος Σουηδός ξάφερδος του @Celtic (νομίζω ότι στο προφίλ του μοιάζει αρκετά αλλά έχει και το στυλάκι!).

Μάλλον έχεις καιρό να τον δεις ε; σαν εγγόνι του είναι o Κέλτης ...  :p

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 7 months later...

Συνέχεια πειραματισμών από το High Coast και (για όσους έχουν άκρες και καταφέρουν να βρουν ένα - θα το εκτιμούσα) η πρώτη solera εμφιάλωση!

https://highcoastwhisky.se/en/products/high-coast-solera-batch-1/

 

mhx5sxhvqpn2bail7xgy.png

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα ένα ενδιαφέρον newsletter σήμερα και καλά νέα για το μικρό "μας" αποστακτήριο που όλο και βελτιώνει την θέση του.

1495893

The distillery increases production by 40 percent

It's thin with positive news these days but we at least have a happy one. Thanks to increased demand for our whiskey both in Sweden and in the international markets, we increase the production rate significantly from January 2021. We go from 10 to 14 batches a week and run the distillery in shifts every day, all year round except the summer break. As a result, another person will be employed in production.

“Whiskey is a long-term product that requires long-term thinking, patience and basically a quality mindset. Our company is permeated by all three of these qualities from the board to the production team ", says the chairman of the board Anders Källström and continues" After a year with few positive news in general, it is nice to be able to report on measures that show that we have great hope for the future "

Production increases from 200,000 LPA (liters of pure alcohol) to 280,000 LPA per year.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 10 months later...
  • 1 month later...

@DMTK όταν με το καλό φτάσεις (με όποιον τρόπο όπως λένε και στο Visitor's Center - πρώτη φωτό / η φωτό είναι του Δεκεμβρίου αλλά το μήνυμα μετράει) πιστεύω ότι αυτό το δρομάκι - δεύτερη φωτό χτεσινή - είναι το πιο κατάλληλο για να πας για ένα ποτάκι και φαγητό.

image.png

εδώ @DMTK... όλο ευθεία. Μόνο μην φοράς άσπρα για να σε βρούμε. 

High Coast.jpg

  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Το βάζω εδώ αν και θα μπορούσε να είναι και σε άλλα πολλά topics.

https://bit.ly/3M5KYUY

Μετάφραση: Now High Coast Distillery is taking the next step in putting a dent in whiskey history. On April 21, the company will be listed on the Nasdaq First North Growth Market. Fun and inspiring!

Εισαγωγή λοιπόν του αποστακτηρίου μας στο Nasdaq και να δούμε τι θα γίνει. 

=========================================

https://www.nasdaq.com/solutions/nasdaq-first-north-growth-market

Nasdaq First North Growth Market is our market for small- and medium-sized growth companies.

Through Nasdaq First North, companies can access the capital markets while realizing their growth potential.

=============================================

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mallios said:

Εισαγωγή λοιπόν του αποστακτηρίου μας στο Nasdaq και να δούμε τι θα γίνει. 

Αγοράσαμε αποστακτήριο;;; :biggrin1:

  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Και κάποιες σημερινές φωτό από το αποστακτήριο μαζί με τος σκηνές που προσφέρονται κάθε χρόνο για camping αυτή την περίοδο.

 

High Coast1.jpg

High coast.jpg

289594476_1640361586364236_7510109669484709731_n.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Και το πρώτο φεστιβάλ για την χρονιά.

unnamed (4).jpg

Αν κάποιος σκέφτεται να επισκεφτεί την Σουηδία μέσα στον Αύγουστο..

Campfire. Community. The location.
One of the year's whiskey festivals is here.

 
 This Saturday we light the fires at the distillery and let the summer end in a mighty whiskey event. Book your ticket for this year's edition of Lägereld.
 There will once again be a festival at our little bay by the Ångermanälven. Community around fires. A day and night for what means a lot to us, the origin.

Of course, there will also be a unique bottling this year. This year's Lägereld bottling is aged in Bourbon casks with smoky spirits and has matured in our warehouses for 10.17 years. These bottles can only be ordered for those who visit the event. Previously at Lägereld, the booking of these bottles was only in parcels of six, this year you can book in pieces.

Campfire. Our event that celebrates the summer that has been and welcomes the autumn that is on its way. We do it with good food, fire sculpture by the artist Mats de Vahl, music, whiskey tastings and the very special atmosphere that we simply call the High Coast. Open between 12-23.

We have different ticket options which you can find via the link in the button below. We also offer glamping and pitches.

Warm and fiery welcome.

unnamed (1).png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...