Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

HIGH COAST DISTILLERY (BOX DISTILLERY)

Recommended Posts

Το Box distillery ιδρύθηκε το 2010, λανσάροντας τα πρώτα whiskies το 2014. Βρίσκεται στη βόρεια Σουηδία, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Πήρε την ονομασία του, λόγω της θέσης που δημιουργήθηκε το αποστακτήριο, κοντά στον ποταμό Ångermanälven σε ένα πρώην εργοστάσιο παραγωγής ξύλινων κιβωτίων. 

Ξεκίνησε την απόσταξη με δυο pot stills και τρείς washbacks, με στόχο την παραγωγή 90,000  λίτρων αλκοόλης ετησίως. Αύξησε τη δυνητική δυναμικότητά του σε 350,000 λίτρα, ενώ η τρέχουσα παραγωγή είναι περίπου 200.000 λίτρα.

Το παλαιότερα γνωστό ως Box Destilleri, αποφάσισε να μετονομαστεί σε High Coast distillery, από τις 30-06-2018, προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση εμπορικών σημάτων με τον Scotch whisky blender Compass Box (που ιδρύθηκε το 2000, με έδρα το Λονδίνο), μετά από νομικές διαβουλεύσεις και αναλύσεις αγοράς.

Το νέο όνομα του αποστακτηρίου, παραπέμπει στην υψηλή ακτή της Σουηδίας, Höga Kasten, όπου βρίσκεται το αποστακτήριο.

Ο Box distillery CEO Thomas Larsson, δήλωσε: «The name change links our distillery more closely with the High Coast region and the fabulous place we live and work in. We see great opportunities now that we’re more strongly tied to Höga Kasten and the unique values the place enjoys».

distillery_winter2.jpg

Υπάρχουν πολλά κρίσιμα στοιχεία που καθιστούν το αποστακτήριο High Coast μοναδικό.

Το Βόρειο Κλίμα.

Το μικροκλίμα της περιοχής, η περιοχή που βρίσκεται το αποστακτήριο μακριά από πολυσύχναστα μέρη, τα δάση, ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό, διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα και μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι δραματικές στο Norrland της Σουηδίας. Ένας κρύος χειμώνας μπορεί να φτάσει τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν και οι καυτές καλοκαιρινές ημέρες μπορεί να είναι περίπου 70 βαθμούς θερμότερες. Το ουίσκι που ωριμάζει στις μεγάλες, μη θερμαινόμενες αποθήκες εκτίθεται στις τεράστιες δυνάμεις της φύσης. Κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών, η πίεση στα βαρέλια αυξάνεται, το ουίσκι αναπτύσσεται και διεισδύει βαθύτερα στη δρυς. Βαθιά μέσα στο βαρέλι, οι γεύσεις της βελανιδιάς απελευθερώνονται, οι οποίες εξέρχονται όταν η θερμοκρασία και η πίεση, πέφτουν ξανά. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας συνεχίζονται, ημέρα και νύχτα. Επιταχύνουν μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας μοναδικής γεύσης.

Ο ποταμός Ångerman

Ο ποταμός Ångerman ρέει γρήγορα πέρα από το αποστακτήριο. Για χιλιάδες χρόνια, ο ποταμός ήταν η ψυχή του λαού κατά μήκος του Ådalen. Κάθε δευτερόλεπτο, σχεδόν 500.000 λίτρα παγωμένου νερού από το βουνό, περνούν έξω από τα παράθυρα του αποστακτηρίου. Το κρύο νερό σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί τεράστιο φυσικό πόρο για όσους κατασκευάζουν ουίσκι. Το αποστακτήριο, έχει την πολυτέλεια να διαθέτει κρύο νερό, σε απεριόριστες ποσότητες και για μεγάλο μέρος του χρόνου, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μόνο οι πιο τολμηροί, μπαίνουν στη διαδικασία να κολυμπήσουν.

Το νερό για τη διαδικασία παραγωγής, από τη λίμνη Bålsjön

Στο αποστακτήριο, είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή των πρώτων υλών. Σιτηρά, μαγιά και νερό της υψηλότερης ποιότητας, είναι τα μόνα συστατικά που επιτρέπονται κατά την παρασκευή malt whisky. Επιλέγουν πρώτες ύλες που δίνουν τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν το προφίλ γεύσης που θέλουνε. Το νερό από το Bålsjön, μια λίμνη βορειοανατολικά του Kramfors που είναι γνωστή για το καλό, καθαρό και ασυνήθιστα μαλακό νερό της. Πριν χρησιμοποιήσουνε το νερό στη διαδικασία παραγωγής, αυτό φιλτράρεται μέσω φίλτρων άμμου και άνθρακα.

Mash με έμπνευση από την Ιαπωνία

Το αποστακτήριο, προσπαθεί να βρει πρότυπα, από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι αποστακτήρες είναι παρόμοιοι με του Kilchoman, τόσο σε σχήμα όσο και σε μέγεθος. Είναι επίσης λάτρεις του ιαπωνικού ουίσκι. Όπως και πολλά ιαπωνικά αποστακτήρια, χρησιμοποιούνε ένα clear wort  που αποδίδει πιο φρουτώδη γεύση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ προσεκτικοί με την mashing process. Ανακυκλώνουνε το πρώτο μέρος του wort που δεν έχει διηθηθεί μέσω του malt bed και το προσθέτουνε στην κορυφή. Στο mash, χρησιμοποιούνε νερό με ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία από το συνηθισμένο για να αποφύγουνε τις πικρές γεύσεις που διαφορετικά μπορούν να εξαχθούν από κάποια μέρη του grist.

Μαγιά και χρόνος

Επειδή θέλουνε να αναπτύξουμε ένα ουίσκι με μεγάλη φρεσκάδα, χρησιμοποιούνε μια French distillery yeast που δίνει ένα mash γεμάτο με φρουτώδεις εστέρες, αλδεΰδες και κετόνες. Οι χρόνοι ζύμωσης είναι ασυνήθιστα μεγάλοι, κατά μέσο όρο 82,5 ώρες, το οποίο είναι ένα κομμάτι παζλ που αντικατοπτρίζει το γούστο, των υπευθύνων του αποστακτηρίου. Όταν η μαγιά έχει κάνει τη δουλειά της, αφήνουνε το wort να καθίσει για μια επιπλέον ημέρα. Στη συνέχεια ξεκινά μια διαδικασία όπου τα βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγουν διαφορετικές γεύσεις, όπως κίτρο και λάιμ. Αυτό διαρκεί λίγο περισσότερο, αλλά ο μακρύς χρόνος ζύμωσης, δίνει υπέροχα υγιεινά και στρογγυλά αρώματα που βρίσκονται στο ουίσκι.

Η σχολαστική απόσταξη

Η απόσταξη είναι το μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, όπου ο Stillman ελέγχει πραγματικά τον χαρακτήρα του αποστάγματος. Στο High Coast επιδιώκουνε ένα φρουτώδες ακατέργαστο απόσταγμα και από τότε που οι γεύσεις έρχονται νωρίς στη διαδικασία, κάνουνε την πρώτη κοπή νωρίς, μετά από 13 λεπτά. Η δεύτερη κοπή γίνεται στο 67% πιθανότατα συμβαίνει νωρίτερα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο αποστακτήριο και εμποδίζει την είσοδο βαρύτερων ενώσεων στο ουίσκι. Στο καπνιστό απόσταγμα, ωστόσο, αυξάνουνε το χρονοδιάγραμμα για την πρόσβαση στις φαινόλες που παρέχουν τις πιο καπνιστές νότες. Εδώ κόβουνε μετά από 30 λεπτά και 60% αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι μικρότερη φρεσκάδα και οι πιο όμορφες αποχρώσεις tobacco, της γλυκόριζας και του καπνού.

Η ωρίμανση με όρους της φύσης

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά γίνεται όλη η προηγούμενη παραγωγική διαδικασία, η ωρίμανση εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας όταν πρόκειται για γεύσεις. Στην περίπτωσή του αποστακτηρίου, αφορά κυρίως τη φύση της βόρειας Σουηδίας και το κλίμα που επικρατεί εκεί. Οι αποθήκες ακολουθούν τις αλλαγές της φύσης, τους κρύους χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια και δημιουργούν υψηλή δραστηριότητα στα βαρέλια.

Τα καλά βαρέλια και η κατάλληλη-σωστή στιγμή μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλό ουίσκι ενός κατώτερου αποστάγματος. Ένα κακό βαρέλι μπορεί να καταστρέψει ένα φανταστικό απόσταγμα. Αλλά μόνο ένα νόστιμο απόσταγμα μπορεί να δημιουργήσει μαγεία με πραγματικά, καλά βαρέλια. Αυτό ακριβώς προσπαθούνε να πετύχουν. Αγοράζουνε τα καλύτερα βαρέλια που συναντούν και έχουν τη τάση να πειραματίζονται με διαφορετικά είδη δρυός. Από την Asian Quercus Mongolica μέχρι τη Swedish oak. Χρησιμοποιούνε επίσης σε μεγάλο βαθμό αυτό που λένε virgin oak, το οποίο είναι δρύινα βαρέλια που είναι εντελώς αχρησιμοποίητα. Δεν πιστεύουνε στη χρήση βαρελιών ξανά και ξανά, κάτι που είναι συνηθισμένο σήμερα. Πιστεύουμε ότι μικρά φρέσκα βαρέλια 40 λίτρων θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους κατά τον δεύτερο γύρο ωρίμανσης.

Κάποιες από τις εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: Hav, Timmer, Älv, Berg, Quercus IV Mongolica, 63, Dálvve The Signature Malt, Dálvve Sherry Influence, Quercus I Robur, Quercus II Alba, Quercus III Petraea, The Festival 2014, The Festival 2015, The Festival 2016, The Festival 2017, The Festival 2018, 2nd Step Collection 01, 2nd Step Collection 02, 2nd Step Collection 03, The Pioneer, The Challenger, The Explorer, The Messenger, The Archipelago 2015, The Archipelago 2016, The Archipelago 2017, The Archipelago 2018, The Archipelago 2019, American oak, PX, In Flames Selection, Share Holder 2016, Small Batch 1 – 10.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη σελίδα του αποστακτηρίου (highcoastwhisky.se), παρέχονται πλούσιες λεπτομέρειες για κάθε εμφιάλωση ξεχωριστά!

Διεύθυνση αποστακτηρίου: High Coast Whisky, Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå, highcoastwhisky.se, +46 (0) 612 530 60, info@highcoastwhisky.se

Πηγές:

https://highcoastwhisky.se/en/destilleriet/

https://blog.distiller.com/nordic-whisky/

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/18495/box-distillery-rebrands-to-avoid-confusion/

https://www.google.com/amp/s/www.masterofmalt.com/blog/post/swedens-high-coast-distillery.aspx/amp

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo @DMTK παιδί μου. Να προσθέσω ότι συνεργάζονται αποκλειστικά με την family owned cooperage Thorslundkagge,  http://www.kagge.com/ η οποία εκτός από το να φτιάχνει νέα βαρέλια στα 40 (περίπου) και 55 lt αναλαμβάνει να ανασκευάζει και τα βαρέλια που έρχονται από άλλες χώρες και να τα προσαρμόζει στο μέγεθος που θέλει το High Coast.

Επίσης, όπως έχουμε γράψει αλλού, εκτός από τα κλασσικά βαρέλια, το High Coast έχει και ένα δικό τους ιδιόμορφο βαρέλι το οποίο είναι τετράγωνο.  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

και κάποιες φωτογραφίες...

οι άμβυκες:

High-coast-pannor-1024x682.jpg

62892625_360094781361339_173163714872552  1306342.jpeg?itok=viR2qW49

 

οι αποθήκες:

66712015_342693749957256_783908897360642  62362402_203293557241056_784621076543353

το τετράγωνο βαρελάκι:

DSC0809-1024x680.jpg&key=7a5b64335a7cc8f

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, DMTK said:

66402325_382718475763893_634230670378153

Άντε τώρα να γλυτώσουμε τον @sir mihas !!! Ωραία φωτό βρήκες.

  • Haha 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά πανέμορφο !!! Και τα τετράγωνα βαρέλια πολύ προχώ !

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Celtic said:

Πραγματικά πανέμορφο !!! Και τα τετράγωνα βαρέλια πολύ προχώ !

Ναι... αλλά τα τετράγωνα μόνο swedish oak, παραγγελία και πιο ακριβά. Αν μας αρέσει.... το επόμενο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Celtic για το βαρελάκι οκ, αλλά εκδρομούλα θα έρθεις?! Να δούμε και λιγάκι αυτό:!

@thanasist Βόρειο Σέλας ζήτησες.... παρακαλώ!

AuBHCW.jpg  Image may contain: night, sky and outdoor

 

Image may contain: night and outdoor  No photo description available.

 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εκδρομούλα καλοκαιρινή και masterclass με μάθημα παράλληλα. Για να μαζευόμαστε! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και στο 1.18 ο χαμένος Σουηδός ξάφερδος του @Celtic (νομίζω ότι στο προφίλ του μοιάζει αρκετά αλλά έχει και το στυλάκι!).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, mallios said:

Και στο 1.18 ο χαμένος Σουηδός ξάφερδος του @Celtic (νομίζω ότι στο προφίλ του μοιάζει αρκετά αλλά έχει και το στυλάκι!).

Μάλλον έχεις καιρό να τον δεις ε; σαν εγγόνι του είναι o Κέλτης ...  :p

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...