Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Περί τύρφης ο λόγος και η εικόνα. Φαινόλες και αρώματα της τύρφης


Recommended Posts

Για εμβάθυνση στα τυρφώδη χαρακτηριστικά πηγαίνετε http://www.undiscoveredscotland.co.uk/usfe...hisky/kiln.html και επίσης στο http://en.wikipedia.org/wiki/Phenol (Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσετε, να εκτυπώσετε και να έχετε πρόχειρο για μελέτη στο κομοδίνο σας, ή καναπέ, ή πολυθρόνα ή στην τουαλέτα, (όπου βολεύει τον καθένα) το Νο5 απο τα References που είναι ένα pdf που τα λέει -σχεδόν- όλα. Φυσικά θα το "σώσετε" στο PC σας, στο desktop (επιφάνεια εργασίας) παρακαλώ.)

Άλλο ένα καλό σχετικό pdf θα βρείτε εδώ: www.handbook.ifrf.net/handbook/dl.html/index.pdf?id=84&type=pdf

Επίσης, έτσι εγκυκλοπαιδικά ρίξτε κι εδώ μια ματιά: http://www.ipcc.ie/infobogtreasure.html

Πολύ ευχάριστο επίσης και το : http://www.theatlantic.com/issues/99dec/9912kummer.htm

Kαλό διάβασμα !! Και μην ξεχνάτε, η θεωρία δεν είναι τίποτα χωρίς την πράξη γι'αυτό λοιπόν φροντίστε κατα τη μελέτη να πίνετε και κανα dram από τα γνωστά. Βέβαια το ιδανικό θα είναι να έχετε βάλει 5-6 drams από διαφορετικά τυρφώδη επίπεδα και να κάνετε σύγκριση, έχοντας πρόχειρο δίπλα σας το βιβλίο του Jefford "Peat Smoke and Spirit" που θα χρησιμοποιείτε ως "λυσάρι" για τα ποσοστά phenols κάθε αποσταγματος.

Και βάλτε ότι μπουρούδες έχετε να ανάψουν, λέω!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσετε, να εκτυπώσετε και να έχετε πρόχειρο για μελέτη στο κομοδίνο σας, ή καναπέ, ή πολυθρόνα ή στην τουαλέτα, (όπου βολεύει τον καθένα) το Νο5 απο τα References που είναι ένα pdf που τα λέει -σχεδόν- όλα. Φυσικά θα το "σώσετε" στο PC σας, στο desktop (επιφάνεια εργασίας) παρακαλώ.

Πολύ καλό, αλλά αναφέρει τόσα αποστακτήρια σχετικά με την τύρφη αλλά πουθενά το Talisker. Αναφέρει μόνο ότι χρησιμοποιείται και στο Isle of Skye (από ποιο αποστακτήριο άραγε, μεγάλη απορία έχω :tongue: ).

Χαίρομαι πάντως που επισημαίνει ότι το στέγνωμα του κριθαριού με τη χρήση της τύρφης ως καύσιμου είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής ουίσκυ, και ο μοναδικός μέχρι το 1965. Μη λησμονείτε λοιπόν εσείς οι ολορόσοι ότι όταν φέρνετε στο νου σας το Robert Burns να πίνει μαλτ ουίσκυ γράφοντας ένα ποίημα πρέπει να θυμάστε ότι το ουίσκυ του ήταν peated, ανεξάρτητα με το αν ήταν speysider, highlander ή νησιωτικό ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 7 years later...
  • 2 weeks later...

What’s the difference between peat & smoke in whisky?

One of the common questions we get at Society tastings is about the difference between peat and smoke. The terms are often used interchangeably, and we often (incorrectly) assume that one infers the other. It’s easiest to discern smoke as opposed to peat by assessing a whisky in terms of  – nose, palate, and finish.

NOSE: Smokiness is obvious to discern on the nose; it’s the same smell we associate with something burning, whether it’s wood, textiles or anything else. Peatiness, on the other hand, can come across as a dank earthiness, e.g. moist, damp topsoil or fertile potting mix. In many Islay malts, peatiness can also have a note of iodine or rotting seaweed. In short, smokiness is more carbon-based, whereas peatiness is more organic.

PALATE: Smokiness on the palate typically has an ashy or charcoal flavour. I don’t actually smoke, but I’ve had plenty of Islay whiskies that tasted as though I just drank the smoke of a cigar or cigarette. It’s a typically drying and sooty experience. Peatiness on the palate usually manifests itself, again, in a more organic way. I liken it to root liquorice, earthy soil notes, and dark flavours, like black jelly beans, sometimes with a dry, floral-like note.

FINISH: Here is where there is possibly more divergence between the two. Smokiness on the finish leaves a dry, ashy aftertaste, whereas peatiness can leave a moist after-note, and usually also a green bitterness (e.g. over-boiled vegetables or unripe fruit). In a good whisky, the bitterness of the peat on the finish is offset by the sweetness of the malt, or the sweetness contributed by the oak, and so balance is maintained. Good Caol Ilas and good Laphroaigs achieve this balance nicely: bitter peat and sweet malt in a happy marriage.

Ultimately, peatiness (and hence smoke) is a function of the phenol content in the malt, and so a basic understanding of phenols helps. There are a few different types of phenols found in whisky, which I list below along with what they actually contribute to the aroma and flavour:

  1. Phenol – medicinal, antiseptic, TCP
  2. Guaiacol – burnt, smoky (discernible in taste only)

  3. Syringol – burnt, smoky (discernible in aroma only)

  4. Cresol – medicinal, earthy peat, tar
  5. Xylenol – Sweet, medicinal

All the above are phenols, with a basic benzene ring and hydroxy group, but phenol types 2 to 5 have extra chemical groups tacked on. Types 2 and 3 explain why you can sometimes pick up smoke on the nose but not on the palate, and vice versa.

So, next time you’re enjoying an Islay whisky (or a smoky mainlander), why not take the time to discern what aspects of it are smokiness, and which aspects are peatiness.

https://www.smws.com.au/what-is-the-difference-between-peat-and-smoke-in-whisky/

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, DMTK said:

οκ και χάρηκα προς στιγμην :D

  Σε τρώει να σε κάνω  ban για κανα μήνα! Ακούς εκεί χάρηκες?! Πρόσεχε γιατί αυτά ξεπλένονται μόνο με Octomore και τιμωρία από Sir.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, mallios said:

Σε τρώει να σε κάνω  ban για κανα μήνα! Ακούς εκεί χάρηκες?! Πρόσεχε γιατί αυτά ξεπλένονται μόνο με Octomore και τιμωρία από Sir.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει…

Όχι ban θα πάθω ψυχικό κλονισμό, χίλιες φορές Octomore και Sir :D

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, mitsubae said:

Σήμερα ειχε γενέθλια ο μεγαλος μου γιος οποτε έπρεπε να ανοιχτεί κατι καλο για την περίσταση φιλε Μήτσο! 

Να τον χαίρεσαι, να τα εκατοστήσει πάντα υγιής και χαρούμενος!!!

Link to comment
Share on other sites

Ω τύρφη, ω τύρφη

του κριθαριού η νύμφη

γλυκιά απόλαυση στον ουρανίσκο

με την καπνίλα σου πόσο τη βρίσκω

 

Κι αν κάποιοι τώρα δε σε γουστάρουν

και με σέρυ συνέχεια dramάρουν

αύριο-μεθαύριο θα σε φλερτάρουν......

 

Κι αν ο mitsubae τελικά σε προδώσει

η ομάδα διαχείρησης του φόρουμ θα του τα χώσει

κι εκείνος είναι που θα φάει το ban

ωχ αμάν. αμάν, αμάν.... 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Σιγά να μην προδώσω εγω την αγαπημένη μου τύρφη. 

Απλα για καμια βδομάδα θα την απατήσω με A'Bunadh και μετα θα γυρίσω πισω στην αγκαλιά της! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Celtic said:

Ω τύρφη, ω τύρφη

του κριθαριού η νύμφη

γλυκιά απόλαυση στον ουρανίσκο

με την καπνίλα σου πόσο τη βρίσκω

 

Κι αν κάποιοι τώρα δε σε γουστάρουν

και με σέρυ συνέχεια dramάρουν

αύριο-μεθαύριο θα σε φλερτάρουν......

 

Κι αν ο mitsubae τελικά σε προδώσει

η ομάδα διαχείρησης του φόρουμ θα του τα χώσει

κι εκείνος είναι που θα φάει το ban

ωχ αμάν. αμάν, αμάν.... 

 

:p80:lol:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...