Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Περιεχόμενα της ενότητας Whiskypedia

Recommended Posts

Η ενότητα «Whiskypedia-Γνώσεις» του whiskyforum.gr τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε επικίνδυνα. Για να βοηθήσω λίγο κυρίως τα νέα, αλλά και τα παλαιότερα μέλη μας, σκέφτηκα να καταρτίσω ένα πίνακα περιεχομένων με μια λογική σειρά-συνέχεια (θέλω να πιστεύω), χωρισμένο σε κάποια σημαντικά κεφάλαια και παράλληλα με τα σχετικά link που παραπέμπουν στα αντίστοιχα νήματα, του forum. Θα μπορούσε να είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) και με το υλικό που είναι συγκεντρωμένο, θα τολμούσα να πω, το πιο άρτιο για τα ελληνικά δεδομένα.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Raw material/Πρώτες ύλες

     1.1. Κριθάρι, one part of the holy trinity (link)

     1.2. Whisk(e)y flavor by grain ()

     1.3. Οι ασυνήθιστες πρώτες ύλες (link)

     1.4. O παράγοντας "νερό" στην παραγωγή του ουίσκι (link)

     1.5. O ρόλος της μαγιάς (link)

     1.6. Περί τύρφης ο λόγος και η εικόνα. Φαινόλες και αρώματα της τύρφης (link)

     1.7. Whisky terroir (link)

2. Malting/Βυνοποίηση (link)

3. Milling/Άλεση (link)

4. Mashing/Χυλοποίηση-Πολτοποίηση (link)

5. Fermentation/Ζύμωση – Washbacks/Δεξαμενές ζύμωσης (link)

6. Distillation/Απόσταξη

     6.1.From the Wash to the Low Wines/Η διαδικασία της απόσταξης ()

     6.2. Sulphur flavours στο whisky και ο ρόλος του χαλκού (link)

     6.3. Η σημασία του σχήματος του αποστακτήρα (reflux, lyne arm, purifier) (link)

     6.4. Τρόπος θέρμανσης των αποστακτήρων (Direct-fired stills/steam-heated stills) (link)

     6.5. Ο ρόλος της ταχύτητας στην απόσταξη (link)

     6.6. Συμπυκνωτές (Condensers) (link)

     6.7. Heads, Middle cut and Feints (link)

     6.8. Pot Ale/Spent Lees/Plate Heat Exchangers (link)

     6.9. Pot stills with rectifiers (The Lomond still) (link)

     6.10. Cooling towers και cooling ponds ()

7. Maturation/Παλαίωση

     7.1. Δρυς (οι τύποι και η διαδικασία κατασκευής ενός βαρελιού) (link)

     7.2. Seasoning the oak (link)

     7.3. Τα είδη και τα μεγέθη των βαρελιών (link)

     7.4. Η επιστήμη του βαρελιού (link)

     7.5. Αποθήκες παλαίωσης (warehouses) (link)

     7.6. Σε τι αποσκοπεί η τριετής υποχρεωτική παλαίωση ()

     7.7. The angels’ share ()

     7.8. Η ζωή ενός βαρελιού (filling strength, refill cask, first fill, second fill) ()

     7.9. Charred and/or toasted barrels (link)

     7.10. Η ιστορία του cask finishing (secondary maturation) (link)

     7.11. Η ιστορία των sherry casks ()

     7.12. Η επίδραση των sherry casks (link)

     7.13. Η επίδραση των Port Casks (link)

     7.14. Pajarete (Paxarette) και whisky ()

     7.15. Forest to glass, [σ.σ. από το ξύλο στο στόμα] - Wood Experiments (link)

8. Marrying Malts/Ανάμιξη (link)

9. Plain caramel (link)

10. Η διαδικασία της ψυχρής διύλισης (chill filtration) (link)

11. Bottling/Εμφιάλωση (link)

IN GENERAL & FACTS/ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Βασικές γνώσεις: Ιστορία και Παρασκευή (link)

2. Ετυμολογία της λέξης «whisky» (link)

3. whisky vs whiskey, κοινώς whisk(e)y (link)

4. Η εγκυκλοπαίδεια του Whisky (link)

5. Drink Responsively - Πίνουμε Υπεύθυνα (link)

6. Αποθήκευση μπουκαλιών (link)

7. Η διαφορά μεταξύ grain και bourbon (link)

8. Independent Bottlers (link)

9. Η θερμιδική αξία του whisk(e)y (link)

10. Robert Burns Night (link)

11. St. Andrew's Day (link)

12. Ο Μονάρχης της Κοιλάδας (link)

13. Προφορά (link)

14. Μαθαίνουμε γαελικά; (link)

15. Isle of Islay place names - Προέλευση ονομασιών στο Islay (link)

16. Visit Scotland e-book (link)

17. Η ιστορία των «θεραπευτικών ιδιοτήτων» του whisk(e)y ()

18. Γιατί το Scotch whisky εμφιαλώνεται (κατ’ ελάχιστο) στους 40% abv ()

19. Ελαττώματα από το φελλό στο whisk(e)y ()

WHISKY ON THE GLOBE/ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ

1. Σκωτία

     1.1. Σκωτία-Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση (link)

     1.2. The lost campbeltown distilleries (link)

     1.3. Islay’s Lost Distilleries (link)

2. Ireland (link)

3. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

     3.1. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Ιστορία) (link)

     3.2. Ορολογία American Whiskey (link)

     3.3. Η διαδικασία παραγωγής bourbon (link)

     3.4. Sour mash - Διαδικασία Sour mash (link)

4. The History of Canadian Whisky

     4.1. Canadian Whisky History (link)

     4.2. Canadian Whisky History-videos (link)

     4.3. Canadian Whisky trivia (things to know - ορισμοί) (link)

     4.4. Davin de Kergommeaux - Είναι το Καναδικό whisky, ένα Rye Whisky? (link)

     4.5. The Temperance Movement/Κίνημα της μετριοπάθειας/ανεκτικότητας-του περιορισμού/αποθάρρυνσης (link)

5. Taiwanese whisky (link)

6. Ταξίδι στην Ινδία (link)

7. Australian whisky (link)

8. Γαλλία (link)

9. Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ισλανδία, Νήσοι Φερόες) ()

10. Ιταλία (link)

11. Ισραήλ ()

12. Ισπανία ()

LAWS & TERMINOLOGY/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΡΩΝ

1. Αλφαβητάρι (link)

2. Κανονισμοί και Νομοθεσία (link)

3. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε την ετικέτα (link)

4. Dram (link)

5. Ο όρος «Proof» (link)

6. Η ιστορία του επιθήματος «Glenlivet» (link)

7. Quaich ()

TASTING WHISKY/HOW TO-ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ

1. Γευσιγνωσία και αισθήσεις (link)

2. Πως να δοκιμάσετε ένα single malt whisky (link)

3. Δοκιμή-Τι να περιμένουμε!!! (whisky tasting wheel) (link)

4. Tasting (link)

5. Flavour camps of Whisk(e)y (link)

6. Τα δάκρυα (legs) στο ποτήρι και η σημασία τους, κατά την αξιολόγηση ενός αποστάγματος (link)

7. Beading (link)

8. Τανίνες στο whisky (link)

9. Περιέχει υπόλοιπα σακχάρων το whisky; (link)

10. Περί βαθμολογίας (link)

11. Texture (or mouthfeel) ()

12. Η «salty» αίσθηση στο whisky ()

PEOPLE BEHIND LABELS/ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

1. The People behind the Labels (link)

2. Ο Aeneas Coffey και ο αποστακτήρας συνεχούς απόσταξης (Coffey still) (link)

3. Bessie Williamson (link)

4. Charles Doig, ο μεγάλος αρχιτέκτονας της Σκωτσέζικης βιομηχανίας whisky (link)

5. John Jameson (link)

6. The Pattison brothers (link)

WHISKYFORUM.GR INTERVIEWS/ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΣ

1. HMWS - From Scotland to South Africa - a Tribute to DISTELL

     1.1. HMWS Interviewing Mr. Andy Watts - The making process (link)

     1.2. A few words for DISTELL and this section - Special Thanks! (link)

     1.3. HMWS Interviewing Mr. Jorgen Andersson - The selling approach (link)

     1.4. HMWS interviewing Mr. Stephen Woodcock - The managerial Approach (Kind contribution Mr.Derek Scott) (link)

2. Hellenic Malt Whisky Society, interviewing the one and only, Serge! (link)

3. HMWS Discussing with Mr. Gordon Dundas - Ian MacLeod Distillers International Brand Ambassador (link)

4. Interview with Ralfy Mitchell (link)

5. HMWS and Mr. Scott Laing discuss on Ardnahoe Distillery (link)

6. HMWS interviewing Adam Hannett. The new Head Distiller of Bruichladdich Distillery (link)

7. Hellenic Malt Whisky Society, interviewing Mr. Robbie Hughes, Group Distillation Manager at Glengoyne Distillery (link)

8. Hellenic Malt Whisky Society, interviewing Mr. Mark Reynier, Founder and CEO of Waterford Distillery (link)

9. Interview with Peter Currie (link)

TRAINING AND VIDEOS/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1. Whisky training (link)

2. Whisky και εκπαίδευση (link)

3. Εκπαιδευτικά Video (link)

 

 

Σχόλια/παρατηρήσεις:

1.-Νομίζω ότι καλύψαμε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρία επιμέρους τμήματα, που έχει γίνει περισσότερη ανάλυση, δηλαδή τις πρώτες ύλες, τη διαδικασία της απόσταξης και την παλαίωση.

2.-Έχει απομείνει ένα μικρό «τεχνικό» μέρος της απόσταξης, το οποίο έχω συμπεριλάβει στον πίνακα με κενό το link (6.1. From the Wash to the Low Wines/Η διαδικασία της απόσταξης), αλλά λόγω εμπειρίας, θα παρακαλέσω τον @mallios όταν και όποτε βρει λίγο ελεύθερο χρόνο και μπορέσει, να το αναπτύξει. Όπως επίσης και κάποια επιπλέον μετάφραση/ανάλυση στο νήμα «Heads, Middle cut and Feints» (6.8).

3.-Όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν στον πίνακα και εντός της παρενθέσεως δεν υπάρχει προς το παρόν link, τα δουλεύω παράλληλα και θα ανοιχτούν τα αντίστοιχα νήματα, σύντομα.

4.-Από τα αφιερώματα σε χώρες, επίσης έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των βασικότερων χωρών που παράγουν το αγαπημένο μας απόσταγμα. @sir mihas νομίζω δε χρειάζεται να σου πω, ποια χώρα λείπει και θα πρέπει άμεσα να προστεθεί στον παραπάνω πίνακα…;)

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όλα τα link του πίνακα, λειτουργούν κανονικά.

  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επικαιροποιήθηκε ο πίνακας περιεχομένων με όλα τα νέα νήματα (με συνημμένα τα σχετικά links) καθώς επίσης και προστέθηκε ένα νέο κεφάλαιο με όλες τις αποκλειστικές συνεντεύξεις μας (WHISKYFORUM.GR INTERVIEWS/ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΣ)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...