Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Ιστορία)

Recommended Posts

Αφετηρία 1700-1790

Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκινά με την εγκατάσταση Ιθαγενών πληθυσμών στη βόρειο Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι στην ήπειρο αυτή. Το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική και το 1607 ιδρύθηκε η πρώτη αποικία των Άγγλων στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια.

Η απόσταξη στη χώρα αυτή, έχει τις ρίζες της πίσω στις αρχές του 18ου αιώνα (1700 μ.Χ.), όταν και οι πρώτοι άποικοι από την Ευρώπη, κατέφθασαν στα εδάφη της. Άγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, αλλά κυρίως Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί, γνωρίζοντας ήδη τα μυστικά της τέχνης της απόσταξης, προσπάθησαν να την εξασκήσουν σε ένα νέο για αυτούς έδαφος, με νέες πρώτες ύλες (κυρίως σίκαλη και καλαμπόκι) και σίγουρα διαφορετικό κλίμα, από τις χώρες καταγωγής τους.

Οι Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί  μετανάστες που έφθασαν στην αμερικάνικη ήπειρο, μαζί με τα λιγοστά πράγματα που είχαν κοντά τους, τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, βρισκόταν και οι συνταγές, τα μυστικά τους για την απόσταξη και την παραγωγή του «νερού της ζωής». Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε και η αδήριτη ανάγκη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Έφτασαν στην Πενσιλβάνια, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια, απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση στις πατρίδες τους και τον θρησκευτικό πόλεμο με την επίσημη εκκλησία και πολύ γρήγορα φρόντισαν να διαδώσουν αλλά και να εξασκήσουν τη τέχνη της απόσταξης που τους είχαν διδάξει οι Ιρλανδοί μοναχοί –μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

Κατά την περίοδο 1607-1732 δημιουργήθηκαν στα ανατολικά παράλια της βόρειας Αμερικής 13 αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο. Οι άποικοι ήταν κυρίως Άγγλοι, αλλά και Γάλλοι, Γερμανοί και Σουηδοί. Τεχνίτες και κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων αλλά και κατάδικοι, όλοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Η γρήγορη ανάπτυξη των αποικιών έκανε πολλούς αποίκους, ιδίως τους πλουσιότερους, να δυσφορούν για την οικονομική κηδεμονία της Αγγλίας. Μετά τον Επταετή πόλεμο των ετών 1756-1763, η Αγγλία όχι μόνο απαγόρευσε στους Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τον Καναδά και τη Φλόριντα, που μόλις είχε καταλάβει, αλλά και απαίτησε από αυτούς νέους φόρους για να καλύψει ένα μέρος των πολεμικών δαπανών. Η αμερικανική επανάσταση (1775-1783) κατά των Άγγλων είχε αρχίσει πριν από την «ομόφωνη διακήρυξη των 13 Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» της 4ης Ιουλίου 1776, που γιορτάζεται από τότε κάθε χρόνο ως η μέρα της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Κατ' αρχήν ήταν ένας αγώνας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των δεκατριών αποικιών της στην Αμερική, που αντετίθεντο στη βρετανική νομοθεσία και επιζητούσαν την ανεξαρτησία τους. Η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες (συνθήκη των Βερσαλιών, 1783) ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Στην ουσία, το αμερικανικό whiskey, θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1770 και έπειτα. Η επιτυχία του νέου αποστάγματος, βέβαια, θα ήταν μισή, αν η παραγωγή στο ρούμι δεν έπαιρνε την κάτω βόλτα την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης 1775-1783 όπου και άρχισε να εξασθενεί, αφού η βαριά φορολογία στα ζαχαροκάλαμα και ο οικονομικός αποκλεισμός από την Μ.Βρετανία, έκανε τελικά την απόσταξή του απαγορευτική. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα οι τοπικές κοινότητες θα μάθουν να παρασκευάζουν ουίσκι συνδυάζοντας το καλαμπόκι με την παραδοσιακή σίκαλη και τα πρώτα αποστακτήρια θα κατασκευαστούν στη δυτική Βιρτζίνια (ειδικότερα στην επαρχία του Kentucky).

Το πρώτο καταγεγραμμένο εμπορικό αποστακτήριο στο Kentucky, είναι το Evan Williams στο Louisville, το 1783, ιδίως όμως μεταξύ των 1770 και 1790, ιδρύθηκαν αρκετά αποστακτήρια.

Αρχικά το νέο απόσταγμα που παραγόταν στην περιοχή δεν ονομαζόταν bourbon, αλλά Kentucky ή Western. Η κομητεία του Bourbon, συστάθηκε το 1785 ως φόρος τιμής στους Γάλλους Βουρβώνους της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Αρχικά η συνολική έκταση της κομητείας ήταν τεράστια, με το χρόνο όμως συρρικνώθηκε σημαντικά. Και καθώς το ουίσκι, έγινε το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής εκείνης, άρχισαν να ονοματίζουν και οι γύρω πολιτείες το προϊόν αυτό, ως bourbon.

Στο Kentucky, υπήρχαν γόνιμα εδάφη, πηγές με καθαρό νερό και μεγάλες ποσότητες ξυλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 1790 ο πληθυσμός του Kentucky ήταν 70.000 κάτοικοι, έως το 1792 στην περιοχή διέμεναν 350.000 κάτοικοι.

Το αμερικανικό whiskey, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, μαγειρεύτηκε στο ίδιο καζάνι με το σύγχρονο αμερικανικό έθνος.

Η επανάσταση του ουίσκι – The Whiskey Rebellion 1791-1794

Όταν το νέο αμερικανικό έθνος γεννήθηκε, έπρεπε να αντιμετωπίσει, πέραν των άλλων και τα οικονομικά προβλήματα λόγω του εθνικού χρέους που προέκυψε από τον πόλεμο. Έτσι, το 1791, χρειάστηκε να θεσπιστεί ένας ειδικός φόρος για το αλκοόλ (τοπικό και εισαγόμενο), ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της επανάστασης. Το βασικότερο πρόβλημα, θα αντιμετώπιζαν οι μικροί παραγωγοί και ιδιοκτήτες μικρών τοπικών αποστακτηρίων.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου φόρου άρχισαν αμέσως, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος ήταν άδικος για τους μικρούς παραγωγούς. Οι υπάλληλοι είσπραξης των ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποστέλλονται για να εισπράξουν τον φόρο αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με παράπονα, αλλά και με βίαιες απειλές.

Μάλιστα, τα περιστατικά επιθέσεων και βίαιων αναταραχών, κλιμακώθηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι αγρότες στο δυτικό τμήμα της Pennsylvania θεωρούσαν τον κανονισμό ως άδικο και αρνήθηκαν να πληρώσουν τους φόρους. Τα εξαγριωμένα πλήθη των τοπικών παραγωγών θα φτάσουν μέχρι το σημείο να λιντσάρουν τους ομοσπονδιακούς φοροεισπράκτορες.

Τον Ιούλιο του 1794 ξέσπασαν νέες αναταραχές όταν περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Pittsburgh και έβαλαν φωτιά στο σπίτι του περιφερειακού επιθεωρητή είσπραξης φόρων. Ο George Washington, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις βίαιες αυτές εκδηλώσεις, συγκέντρωσε συνολικά 13.000 άνδρες, προκειμένου να επιβάλλουν τη τάξη στο δυτικό τμήμα της Pennsylvania.

Τα γεγονότα κάνουν αίσθηση και με τον τρόπο τους διαφημίζουν τον τόπο του Kentucky σε όλους τους μετανάστες που αναζητούν μια νέα ευκαιρία. Εκατοντάδες απ’ αυτούς θα φτάσουν στο Kentucky, που προσφέρεται για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Ο φόρος για το ουίσκι, τελικά καταργήθηκε το 1802 από τον πρόεδρο Thomas Jefferson.

Whiskey_Insurrection.JPG

The sour mash process

Στις μέρες μας, σχεδόν όλα τα αμερικάνικα αποστακτήρια (με εξαίρεση τα single malt), χρησιμοποιούν τη μέθοδο Sour mash. Ουσιαστικά είναι η τεχνική η οποία προσθέτει ένα μέρος από τα στερεά υπολείμματα της απόσταξης (stillage) στο mash ώστε να βοηθήσει με την αύξησή του PH κατά την προσθήκη της μαγιάς στη ζύμωση. Ορισμένοι παραγωγοί bourbon προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους να φαίνεται ξεχωριστό χρησιμοποιώντας τον όρο 'sour mash'. Άλλες πηγές μιλούν για μια απολυμαντική επίδρασή της, στο πολτό. Ωστόσο, ο μόνος σκοπός είναι να δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον, που θα υποβοηθήσει τη δράση της μαγιάς.

Η τεχνική αυτή, ως επινόηση πιστώνεται στον James C. Crow, ένα μορφωμένο άνθρωπο, που εφάρμοσε επιστημονικές μεθόδους στη διαδικασία της απόσταξης. Παρακολούθησε τη θερμοκρασία, το ειδικό βάρος και το pH των υγρών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Αν και ήταν ήδη μια γνωστή τεχνική για τους αποσταγματοποιούς των Η.Π.Α., επισημοποιήθηκε από τον James C. Crow, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η πρώτη γνωστή συνταγή για το "Sour Mash" φυλάσσεται στην Kentucky Historical Society.

Η πρώτη διαφήμιση για το bourbon 1821

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο όρος "bourbon" είναι στην εφημερίδα Western Citizen της κομητείας Bourbon. Η διαφήμιση Stout and Adams: "Bourbon Whiskey by the barrel or keg".

Ο εμφύλιος πόλεμος 1861 - 1865

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε την άνοιξη του 1861 στην Αμερική ήταν συνέπεια και έκφραση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα σε Πολιτείες του Νότου και του Βορρά. Υπήρχαν μεγάλες οικονομικές και πολιτιστικές διαφορές ανάμεσα στις Πολιτείες του Βορρά και του Νότου. Οι Βόρειοι, με ευρωπαϊκές ρίζες κουλτούρας και βρετανική κυβερνητική και οικονομική παιδεία οι περισσότεροι, είχαν εκσυγχρονίσει την οικονομία τους, δημιούργησαν υποδομές κατασκευάζοντας δρόμους, τηλεγραφεία, νέες διώρυγες, σιδηροδρόμους, ποταμόπλοια, ίδρυσαν βιομηχανίες και εξάπλωσαν τις βιοτεχνίες. Αντίθετα, ο Νότος, όπου η ισπανική παρουσία τριών και πλέον αιώνων ήταν εμφανής, έμεινε στάσιμος στη βάση της φυτοκαλλιέργειας και του εμπορίου.

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος είχε μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία του bourbon. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν μερικά μεγάλα αποστακτήρια, αλλά η πλειοψηφία ήταν ακόμα μικρά γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αποστακτήρια. Αυτό άλλαξε μετά τον πόλεμο. Πολλά από τα αποστακτήρια, κατεστράφησαν ή έκλεισαν, αυτά ήταν κυρίως μικρά.

Ο Abraham Lincoln, θέσπισε βαριά φορολογία στο ουίσκι, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά το στρατό που είχε στη διάθεσή του.

Ο πόλεμος επίσης αύξησε τη δημοτικότητα του bourbon στην Αμερική. Πριν από τον πόλεμο, το bourbon ήταν πιο δημοφιλή στη Νότια και Δυτικά. Η σίκαλη ήταν η βασική επιλογή στα περισσότερα Βόρεια κράτη. Καθώς τα στρατεύματα των Βορείων διέσχισαν τον Νότο, εκτέθηκαν γνώρισαν καλύτερα το bourbon. Έτσι, το bourbon κέρδισε σε δημοτικότητα, στα εδάφη που δεν ήταν διαδεδομένο, μετά τον πόλεμο. Αυτή η μεγαλύτερη ζήτηση απαιτούσε και μεγαλύτερα αποστακτήρια.

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος άλλαξε τη βιομηχανία ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πόλεμος δημιούργησε την ανάγκη για  μεγάλα βιομηχανικά αποστακτήρια, εξαναγκάζοντας τους μικρούς παραγωγούς να βγουν εκτός παιχνιδιού.

Bottled In Bond (Bonded) 1897

Αν και η φορολογία άρχισε να μειώνεται από το 1868, η παράνομη διακίνηση και εμπόριο, δεν έπαψε να υφίσταται. Αυτό οδήγησε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σχετικά με το «Bottled In Bond». Αυτό, ήταν κάτι σαν αυστηρότερος ποιοτικός έλεγχος. Το Bottled In Bond, ήταν στην ουσία όρος ταυτισμένος με την ποιότητα του αποστάγματος. Ήταν ένα σημάδι ότι αυτό που ήταν μέσα στο το μπουκάλι είχε πιστοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρέπει να πληρούσε κάποιες προϋποθέσεις: (1) Το 100% του αποστάγματος,  πρέπει να έχει αποσταχθεί κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος, (2) Η απόσταξη πρέπει να γίνει σε ένα μόνο αποστακτήριο, (3) Έχει παλαιώσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σε bonded warehouse, (4) Εμφιαλώθηκε στους 100 proof, (5) Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει σαφώς το αποστακτήριο στο οποίο δημιουργήθηκε, (6) Εάν εμφιαλώθηκε σε τόπο διαφορετικό από το αποστακτήριο, πρέπει επίσης να δηλώνεται σαφώς η θέση εμφιάλωσής του, (7) Δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε πρόσθετο, εκτός από το νερό που προστίθεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος αυτός, δεν ισχύει πια.

H εποχή της ποτοαπαγόρευσης 1920 – 1933

Στις ΗΠΑ των αρχών του δεκάτου ενάτου αιώνα η κατανάλωση αλκοόλ ήταν ευρέως διαδεδομένη. Επιπροσθέτως το νερό, ήταν ακόμη επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, ο καφές και το τσάι ήταν πολύ ακριβά, ενώ οι περισσότερες μπύρες, είχαν μικρή διάρκεια ζωής. Όταν το πόσιμο και καθαρότερο νερό, άρχισε να φτάνει παντού, το γεγονός αυτό άρχισε να ελκύει πολλά οικονομικά συμφέροντα.

Η απόφαση για περιορισμό των πωλήσεων και κατανάλωσης αλκοολούχων, ήταν προ των πυλών και ξεκίνησε από τη Βιρτζίνια και τη Νέα Υόρκη. Οι ιεροκήρυκες, άρχισαν να κατηγορούν το αλκοόλ για ψυχική και ηθική εξαθλίωση, στους λόγους τους.  Οι προστάτες των ηθών προσπάθησαν με κάθε μέσο, ακόμη και με την ίδρυση πολιτικού κόμματος, να αντιταχθούν στη διάδοση του αλκοόλ.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1918, εισήχθη στο Αμερικανικό Σύνταγμα η 18η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η πώληση και κυκλοφορία αλκοολούχων ποτών στις Η.Π.Α. (Volstead Act), η οποία υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο, τέθηκε σε ισχύ σε ομοσπονδιακό επίπεδο και έναν χρόνο αργότερα ως τις 16 Ιανουαρίου 1919, είχε ήδη υλοποιηθεί από 36 πολιτείες. Εξαιρέσεις επιτρέπονταν μόνο για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, ενώ η χρήση αλκοόλ έπρεπε να καταγράφεται και να ελέγχεται κάθε φορά με αυστηρότητα.

Σκοπός της ποτοαπαγόρευσης ήταν η προστασία των πολιτών από τον ηθικό και κοινωνικό ξεπεσμό όμως στην πράξη όμως ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η ποτοαπαγόρευση σε μια χώρα εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό είχε ως συνέπεια να κυκλοφορεί αλκοόλ στη μαύρη αγορά, μάλιστα ήδη από την αρχή της ποτοαπαγόρευσης η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 30%, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε να αυξάνεται.

prohibitiondisposal.jpg

Πλέον η κατανάλωσή του γινόταν από παρέες σε κρυμμένα σαλούν, τα λεγόμενα «Speakeasy», προγόνους των σημερινών μπαρ, τα οποία ονομάστηκαν έτσι καθόσον οι θαμώνες συνήθιζαν να πίνουν και να μιλούν χαμηλόφωνα, ώστε να μη κεντρίζουν τα βλέμματα. Βέβαια, κατά μια άλλη εκδοχή, τα συγκεκριμένα σαλούν ονομάστηκαν έτσι από μια παλαιότερη ιστορία. Ήταν η ιστορία ενός πατέρα που μιλούσε πολύ δυνατά στο γιό του, με αποτέλεσμα να λαμβάνει πάντα την απάντηση: μίλα πιο χαμηλόφωνα μπαμπά. Έτσι η έννοια του Speakeasy, εξέλαβε και μια άλλη μεταφορική έννοια, δηλαδή το πίνω με μέτρο!

Την ίδια περίοδο, έκαναν την εμφάνισή τους και τα λεγόμενα «blind pig» ή «blind tiger» bar, τα οποία ήταν εξίσου δημοφιλή με τα Speakeasy, αλλά με πολύ χειρότερο και κακής ποιότητας, επικίνδυνο προϊόν.

Κερδισμένοι βγήκαν κυρίως οι γκάνγκστερ και οι λαθρέμποροι, που με παράνομες μεθόδους διασφάλιζαν την κυκλοφορία του αλκοόλ στη χώρα. Οι παράνομοι παραγωγοί (moonshiners), άρχισαν όχι μόνο να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και να γιγαντώνονται επικίνδυνα. Οι φαρμακοποιοί, έγιναν οι επίσημοι προμηθευτές αλκοόλ. Οι θάνατοι από τραγικής ποιότητας, παράνομα αλκοολούχα, αυξήθηκαν δραματικά. Η περίοδος αυτή, της ποτοαπαγόρευσης, ενέπνευσε επίσης μια νέα γενιά που επιθυμούσε να συνεχίσει να πίνει με τρόπο «μυστικιστικό».

Το κραχ του 1929 και η περίοδος μεγάλης οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, έκαναν τους πολίτες να επιθυμούν να πίνουν πολύ περισσότερο. Ακόμη και οι γυναικείες οργανώσεις κατά του αλκοόλ, πλέον ζητούσαν την απελευθέρωση της παραγωγής και κατανάλωσής του. Σιγά σιγά και οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της ποτοαπαγόρευσης, αντελήφθησαν ότι το σχέδιό τους απέτυχε παταγωδώς.

Η αντίσταση του πληθυσμού απέναντι στο ακραίο μέτρο της ποτοαπαγόρευσης, που τελικά γιγάντωσε τη διαφθορά, οδήγησε στην άρση της. Το Κογκρέσο, στις 20 Φεβρουαρίου του 1933, πρότεινε την 21η τροπολογία, η οποία αναιρούσε άμεσα την προηγούμενη που τασσόταν υπέρ της απαγόρευσης του αλκοόλ. Ο Roosevelt στις 22 Μαρτίου του 1933, υπέγραψε το νόμο Gullen-Harrison, που επέτρεπε την παραγωγή και πώληση κρασιού και μπύρας 3,2% αλκοόλ.

Βέβαια, όλη αυτή η περίοδος καθυστέρησε σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο και εξέλιξη του αμερικάνικου whiskey.

Και μπορεί η ποτοαπαγόρευση να άρθηκε οριστικά από 36 πολιτείες, στις 5 Δεκεμβρίου του 1933, ωστόσο κάποιες περιοχές ανά τις Η.Π.Α. συνέχισαν κατ´ επιλογή να απαγορεύουν το αλκοόλ γι´ αυτό μέχρι σήμερα είναι γνωστές ως «dry counties». Σήμερα, υπάρχουν ακόμη 200 κομητείες οι οποίες δεν καταναλώνουν αλκοόλ, είτε ολικώς είτε μερικώς.

Το bourbon στις μέρες μας

Με την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης εισήχθησαν νέοι κανονισμοί για τα αλκοολούχα ποτά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλλε νέους κανόνες, όπως τα τυποποιημένα μεγέθη φιαλών και οι καθορισμένες απαιτήσεις στις ετικέτες.

Το 1941, με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων διέκοψαν την παραγωγή και παρήγαγαν μόνο industrial alcohol, για τις ανάγκες του πολέμου.

Το 1964, το Κογκρέσο των Η.Π.Α. αναγνώρισε το bourbon ως «distinctive product of the United States».

Το 1978, το Wild Turkey λανσάρει το honey-flavoured bourbon, το οποίο τώρα ονομάζεται Wild Turkey American Honey. Η κατηγορία αρωματισμένου ουίσκι ήταν στάσιμη μέχρι το 2004, όταν το Jim Beam δημιούργησε το Red Stag. Πλέον, στις Η.Π.Α., υπάρχει μια αυξητική τάση για το αρωματισμένο ουίσκι, που είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών.

Το 1984, κι ενώ άλλες εταιρείες πωλούσαν private single barrels για να επιλέξουν καταναλωτές και VIPs, το Blanton's έγινε το πρώτο bourbon που πούλησε μαζικά ως single barrel.

Το 1988, ο master distiller Booker Noe ανακοινώνει την ανάμιξη της παρτίδας μερικών βαρελιών, αποκαλώντας τη μέθοδο αυτή "Small Batch".

Στις μέρες μας το αμερικάνικο whiskey, διανύει μια περίοδο δημιουργικής αναγέννησης. Τα αποστακτήρια – μεγαθήρια, πολλαπλασιάζουν συνεχώς την παραγωγική τους δυνατότητα και από την άλλη πλευρά τα μικρά craft distilleries ανθίζουν και προσπαθούν συνεχώς να εντυπωσιάσουν με την ευρηματικότητά τους.

Το κάπνισμα με τη χρήση ξυλείας, σε μεγάλη ποικιλία, είναι μια πρακτική που συνηθίζεται, ενώ γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν, έστω και πειραματικά, διαφορετικοί τύποι σιτηρών όπως η βρώμη, το τριτικάλε, το κεχρί, η κινόα, το σόργο και διαφορετικοί τύποι καλαμποκιού. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ψεύδο-δημητριακα», ήτοι πλατύφυλλα φυτά που οι σπόροι τους χρησιμοποιούνται για να παραχθεί αλεύρι ή καταναλώνονται σαν δημητριακά.

Το bourbon βέβαια, χρωστάει την επιτυχία του και στη βασική του πρώτη ύλη, το καλαμπόκι. Χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσεται σε ποικίλα κλίματα, ο αραβόσιτος (το γνωστό μας καλαμπόκι) καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα και δικαίως κατατάσσεται ως η πιο σημαντική σε όγκο καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του αραβοσίτου, φτάνοντας περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία, η Γαλλία και η Αργεντινή.

 

Το Kentucky, με 68 αποστακτήρια (έως το 2018), καλύπτει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής σε bourbon. Κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με την πρωτεύουσα του αμερικάνικου whiskey, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

https://kybourbon.com/wp-content/uploads/2019/02/Barrel-Strength-brochure-2019.pdf

https://kybourbon.com/wp-content/uploads/2019/02/KDA-BourbonBoomSheet_2019.pdf

https://kybourbon.com/wp-content/uploads/2019/02/2019-Economic-Impact-Report_FINAL.pdf

 

Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να βρείτε τα αποστακτήρια των Η.Π.Α., ανά πολιτεία, καθώς και τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές:

https://thebourbonbook.com/bourbonwhomakesit

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

 graphic-map-large.jpg

 

Πηγές:

http://www.thewhiskymag.gr/top_stories/whiskey-made-usa

https://www.diffordsguide.com/el-gr/encyclopedia/167/bws/bourbon-history

https://www.thespiritsbusiness.com/2014/11/top-10-moments-in-bourbon-history/

http://whiskymag.com/story/the-birth-of-american-whiskey

http://whiskymag.com/story/50-monumental-bourbon-moments

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%97%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD_%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82 (Ιστορία Αμερικής)

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/516,1885/ (Αμερ.Επανάσταση)

http://users.sch.gr/gkritikos/fl/1775-1783.htm

https://www.whisky.com/information/knowledge/about-whisky/history-bourbon/the-whiskey-rebellion.html

https://www.history.com/topics/early-us/whiskey-rebellion

https://bourbonveach.com/2018/07/09/early-sour-mash/

thewhiskeyjug.com/whiskey/what-is-bottled-in-bond

https://www.tovima.gr/2015/01/02/world/o-polemos-poy-simadepse-tin-istoria-twn-ipa/

https://bourbonveach.com/2019/06/03/bourbon-and-the-american-civil-war/

https://el.wikipedia.org/wiki/Αμερικανικός_Εμφύλιος_Πόλεμος (Αμερ. Εμφύλιος)

https://www.kathimerini.gr/1005159/gallery/epikairothta/kosmos/ekato-xronia-apo-thn-potoapagoreysh-stis-hpa

https://www.sansimera.gr/articles/198

https://www.diffordsguide.com/el-gr/encyclopedia/536/bws/prohibition

https://americanbourbonassociation.com/history

https://kybourbon.com

https://thebourbonbook.com/bourbonwhomakesit

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

https://www.thewhiskyexchange.com/feature/focuson/bourbonwhiskey

Φώτο:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Whiskey_Insurrection.JPG

https://s.kathimerini.gr/resources/toolip/img/2019/01/17/prohibitiondisposal.jpg

https://www.thewhiskyexchange.com/components/feature/focuson/bourbonwhiskey/assets/application/images/graphic-map-large.jpg

 

  • Like 2
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ανεξάντλητος και με τεράστια διάθεση όπως πάντα. Comgrats @DMTK !!

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, DMTK said:

Αφετηρία 1700-1790

Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκινά με την εγκατάσταση Ιθαγενών πληθυσμών στη βόρειο Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι στην ήπειρο αυτή. Το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική και το 1607 ιδρύθηκε η πρώτη αποικία των Άγγλων στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια.

Η απόσταξη στη χώρα αυτή, έχει τις ρίζες της πίσω στις αρχές του 18ου αιώνα (1700 μ.Χ.), όταν και οι πρώτοι άποικοι από την Ευρώπη, κατέφθασαν στα εδάφη της. Άγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, αλλά κυρίως Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί, γνωρίζοντας ήδη τα μυστικά της τέχνης της απόσταξης, προσπάθησαν να την εξασκήσουν σε ένα νέο για αυτούς έδαφος, με νέες πρώτες ύλες (κυρίως σίκαλη και καλαμπόκι) και σίγουρα διαφορετικό κλίμα, από τις χώρες καταγωγής τους.

Οι Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί  μετανάστες που έφθασαν στην αμερικάνικη ήπειρο, μαζί με τα λιγοστά πράγματα που είχαν κοντά τους, τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, βρισκόταν και οι συνταγές, τα μυστικά τους για την απόσταξη και την παραγωγή του «νερού της ζωής». Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε και η αδήριτη ανάγκη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Έφτασαν στην Πενσιλβάνια, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια, απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση στις πατρίδες τους και τον θρησκευτικό πόλεμο με την επίσημη εκκλησία και πολύ γρήγορα φρόντισαν να διαδώσουν αλλά και να εξασκήσουν τη τέχνη της απόσταξης που τους είχαν διδάξει οι Ιρλανδοί μοναχοί –μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

Κατά την περίοδο 1607-1732 δημιουργήθηκαν στα ανατολικά παράλια της βόρειας Αμερικής 13 αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο. Οι άποικοι ήταν κυρίως Άγγλοι, αλλά και Γάλλοι, Γερμανοί και Σουηδοί. Τεχνίτες και κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων αλλά και κατάδικοι, όλοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Η γρήγορη ανάπτυξη των αποικιών έκανε πολλούς αποίκους, ιδίως τους πλουσιότερους, να δυσφορούν για την οικονομική κηδεμονία της Αγγλίας. Μετά τον Επταετή πόλεμο των ετών 1756-1763, η Αγγλία όχι μόνο απαγόρευσε στους Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τον Καναδά και τη Φλόριντα, που μόλις είχε καταλάβει, αλλά και απαίτησε από αυτούς νέους φόρους για να καλύψει ένα μέρος των πολεμικών δαπανών. Η αμερικανική επανάσταση (1775-1783) κατά των Άγγλων είχε αρχίσει πριν από την «ομόφωνη διακήρυξη των 13 Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» της 4ης Ιουλίου 1776, που γιορτάζεται από τότε κάθε χρόνο ως η μέρα της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Κατ' αρχήν ήταν ένας αγώνας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των δεκατριών αποικιών της στην Αμερική, που αντετίθεντο στη βρετανική νομοθεσία και επιζητούσαν την ανεξαρτησία τους. Η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες (συνθήκη των Βερσαλιών, 1783) ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Στην ουσία, το αμερικανικό whiskey, θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1770 και έπειτα. Η επιτυχία του νέου αποστάγματος, βέβαια, θα ήταν μισή, αν η παραγωγή στο ρούμι δεν έπαιρνε την κάτω βόλτα την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης 1775-1783 όπου και άρχισε να εξασθενεί, αφού η βαριά φορολογία στα ζαχαροκάλαμα και ο οικονομικός αποκλεισμός από την Μ.Βρετανία, έκανε τελικά την απόσταξή του απαγορευτική. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα οι τοπικές κοινότητες θα μάθουν να παρασκευάζουν ουίσκι συνδυάζοντας το καλαμπόκι με την παραδοσιακή σίκαλη και τα πρώτα αποστακτήρια θα κατασκευαστούν στη δυτική Βιρτζίνια (ειδικότερα στην επαρχία του Kentucky).

Το πρώτο καταγεγραμμένο εμπορικό αποστακτήριο στο Kentucky, είναι το Evan Williams στο Louisville, το 1783, ιδίως όμως μεταξύ των 1770 και 1790, ιδρύθηκαν αρκετά αποστακτήρια.

Αρχικά το νέο απόσταγμα που παραγόταν στην περιοχή δεν ονομαζόταν bourbon, αλλά Kentucky ή Western. Η κομητεία του Bourbon, συστάθηκε το 1785 ως φόρος τιμής στους Γάλλους Βουρβώνους της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Αρχικά η συνολική έκταση της κομητείας ήταν τεράστια, με το χρόνο όμως συρρικνώθηκε σημαντικά. Και καθώς το ουίσκι, έγινε το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής εκείνης, άρχισαν να ονοματίζουν και οι γύρω πολιτείες το προϊόν αυτό, ως bourbon.

Στο Kentucky, υπήρχαν γόνιμα εδάφη, πηγές με καθαρό νερό και μεγάλες ποσότητες ξυλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 1790 ο πληθυσμός του Kentucky ήταν 70.000 κάτοικοι, έως το 1792 στην περιοχή διέμεναν 350.000 κάτοικοι.

Το αμερικανικό whiskey, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, μαγειρεύτηκε στο ίδιο καζάνι με το σύγχρονο αμερικανικό έθνος.

Η επανάσταση του ουίσκι – The Whiskey Rebellion 1791-1794

Όταν το νέο αμερικανικό έθνος γεννήθηκε, έπρεπε να αντιμετωπίσει, πέραν των άλλων και τα οικονομικά προβλήματα λόγω του εθνικού χρέους που προέκυψε από τον πόλεμο. Έτσι, το 1791, χρειάστηκε να θεσπιστεί ένας ειδικός φόρος για το αλκοόλ (τοπικό και εισαγόμενο), ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της επανάστασης. Το βασικότερο πρόβλημα, θα αντιμετώπιζαν οι μικροί παραγωγοί και ιδιοκτήτες μικρών τοπικών αποστακτηρίων.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου φόρου άρχισαν αμέσως, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος ήταν άδικος για τους μικρούς παραγωγούς. Οι υπάλληλοι είσπραξης των ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποστέλλονται για να εισπράξουν τον φόρο αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με παράπονα, αλλά και με βίαιες απειλές.

Μάλιστα, τα περιστατικά επιθέσεων και βίαιων αναταραχών, κλιμακώθηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι αγρότες στο δυτικό τμήμα της Pennsylvania θεωρούσαν τον κανονισμό ως άδικο και αρνήθηκαν να πληρώσουν τους φόρους. Τα εξαγριωμένα πλήθη των τοπικών παραγωγών θα φτάσουν μέχρι το σημείο να λιντσάρουν τους ομοσπονδιακούς φοροεισπράκτορες.

Τον Ιούλιο του 1794 ξέσπασαν νέες αναταραχές όταν περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Pittsburgh και έβαλαν φωτιά στο σπίτι του περιφερειακού επιθεωρητή είσπραξης φόρων. Ο George Washington, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις βίαιες αυτές εκδηλώσεις, συγκέντρωσε συνολικά 13.000 άνδρες, προκειμένου να επιβάλλουν τη τάξη στο δυτικό τμήμα της Pennsylvania.

Τα γεγονότα κάνουν αίσθηση και με τον τρόπο τους διαφημίζουν τον τόπο του Kentucky σε όλους τους μετανάστες που αναζητούν μια νέα ευκαιρία. Εκατοντάδες απ’ αυτούς θα φτάσουν στο Kentucky, που προσφέρεται για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Ο φόρος για το ουίσκι, τελικά καταργήθηκε το 1802 από τον πρόεδρο Thomas Jefferson.

Whiskey_Insurrection.JPG

The sour mash process

Στις μέρες μας, σχεδόν όλα τα αμερικάνικα αποστακτήρια (με εξαίρεση τα single malt), χρησιμοποιούν τη μέθοδο Sour mash. Ουσιαστικά είναι η τεχνική η οποία προσθέτει ένα μέρος από τα στερεά υπολείμματα της απόσταξης (stillage) στο mash ώστε να βοηθήσει με την αύξησή του PH κατά την προσθήκη της μαγιάς στη ζύμωση. Ορισμένοι παραγωγοί bourbon προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους να φαίνεται ξεχωριστό χρησιμοποιώντας τον όρο 'sour mash'. Άλλες πηγές μιλούν για μια απολυμαντική επίδρασή της, στο πολτό. Ωστόσο, ο μόνος σκοπός είναι να δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον, που θα υποβοηθήσει τη δράση της μαγιάς.

Η τεχνική αυτή, ως επινόηση πιστώνεται στον James C. Crow, ένα μορφωμένο άνθρωπο, που εφάρμοσε επιστημονικές μεθόδους στη διαδικασία της απόσταξης. Παρακολούθησε τη θερμοκρασία, το ειδικό βάρος και το pH των υγρών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Αν και ήταν ήδη μια γνωστή τεχνική για τους αποσταγματοποιούς των Η.Π.Α., επισημοποιήθηκε από τον James C. Crow, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η πρώτη γνωστή συνταγή για το "Sour Mash" φυλάσσεται στην Kentucky Historical Society.

Η πρώτη διαφήμιση για το bourbon 1821

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο όρος "bourbon" είναι στην εφημερίδα Western Citizen της κομητείας Bourbon. Η διαφήμιση Stout and Adams: "Bourbon Whiskey by the barrel or keg".

Ο εμφύλιος πόλεμος 1861 - 1865

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε την άνοιξη του 1861 στην Αμερική ήταν συνέπεια και έκφραση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα σε Πολιτείες του Νότου και του Βορρά. Υπήρχαν μεγάλες οικονομικές και πολιτιστικές διαφορές ανάμεσα στις Πολιτείες του Βορρά και του Νότου. Οι Βόρειοι, με ευρωπαϊκές ρίζες κουλτούρας και βρετανική κυβερνητική και οικονομική παιδεία οι περισσότεροι, είχαν εκσυγχρονίσει την οικονομία τους, δημιούργησαν υποδομές κατασκευάζοντας δρόμους, τηλεγραφεία, νέες διώρυγες, σιδηροδρόμους, ποταμόπλοια, ίδρυσαν βιομηχανίες και εξάπλωσαν τις βιοτεχνίες. Αντίθετα, ο Νότος, όπου η ισπανική παρουσία τριών και πλέον αιώνων ήταν εμφανής, έμεινε στάσιμος στη βάση της φυτοκαλλιέργειας και του εμπορίου.

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος είχε μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία του bourbon. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν μερικά μεγάλα αποστακτήρια, αλλά η πλειοψηφία ήταν ακόμα μικρά γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αποστακτήρια. Αυτό άλλαξε μετά τον πόλεμο. Πολλά από τα αποστακτήρια, κατεστράφησαν ή έκλεισαν, αυτά ήταν κυρίως μικρά.

Ο Abraham Lincoln, θέσπισε βαριά φορολογία στο ουίσκι, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά το στρατό που είχε στη διάθεσή του.

Ο πόλεμος επίσης αύξησε τη δημοτικότητα του bourbon στην Αμερική. Πριν από τον πόλεμο, το bourbon ήταν πιο δημοφιλή στη Νότια και Δυτικά. Η σίκαλη ήταν η βασική επιλογή στα περισσότερα Βόρεια κράτη. Καθώς τα στρατεύματα των Βορείων διέσχισαν τον Νότο, εκτέθηκαν γνώρισαν καλύτερα το bourbon. Έτσι, το bourbon κέρδισε σε δημοτικότητα, στα εδάφη που δεν ήταν διαδεδομένο, μετά τον πόλεμο. Αυτή η μεγαλύτερη ζήτηση απαιτούσε και μεγαλύτερα αποστακτήρια.

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος άλλαξε τη βιομηχανία ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πόλεμος δημιούργησε την ανάγκη για  μεγάλα βιομηχανικά αποστακτήρια, εξαναγκάζοντας τους μικρούς παραγωγούς να βγουν εκτός παιχνιδιού.

Bottled In Bond (Bonded) 1897

Αν και η φορολογία άρχισε να μειώνεται από το 1868, η παράνομη διακίνηση και εμπόριο, δεν έπαψε να υφίσταται. Αυτό οδήγησε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σχετικά με το «Bottled In Bond». Αυτό, ήταν κάτι σαν αυστηρότερος ποιοτικός έλεγχος. Το Bottled In Bond, ήταν στην ουσία όρος ταυτισμένος με την ποιότητα του αποστάγματος. Ήταν ένα σημάδι ότι αυτό που ήταν μέσα στο το μπουκάλι είχε πιστοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρέπει να πληρούσε κάποιες προϋποθέσεις: (1) Το 100% του αποστάγματος,  πρέπει να έχει αποσταχθεί κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος, (2) Η απόσταξη πρέπει να γίνει σε ένα μόνο αποστακτήριο, (3) Έχει παλαιώσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σε bonded warehouse, (4) Εμφιαλώθηκε στους 100 proof, (5) Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει σαφώς το αποστακτήριο στο οποίο δημιουργήθηκε, (6) Εάν εμφιαλώθηκε σε τόπο διαφορετικό από το αποστακτήριο, πρέπει επίσης να δηλώνεται σαφώς η θέση εμφιάλωσής του, (7) Δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε πρόσθετο, εκτός από το νερό που προστίθεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος αυτός, δεν ισχύει πια.

H εποχή της ποτοαπαγόρευσης 1920 – 1933

Στις ΗΠΑ των αρχών του δεκάτου ενάτου αιώνα η κατανάλωση αλκοόλ ήταν ευρέως διαδεδομένη. Επιπροσθέτως το νερό, ήταν ακόμη επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, ο καφές και το τσάι ήταν πολύ ακριβά, ενώ οι περισσότερες μπύρες, είχαν μικρή διάρκεια ζωής. Όταν το πόσιμο και καθαρότερο νερό, άρχισε να φτάνει παντού, το γεγονός αυτό άρχισε να ελκύει πολλά οικονομικά συμφέροντα.

Η απόφαση για περιορισμό των πωλήσεων και κατανάλωσης αλκοολούχων, ήταν προ των πυλών και ξεκίνησε από τη Βιρτζίνια και τη Νέα Υόρκη. Οι ιεροκήρυκες, άρχισαν να κατηγορούν το αλκοόλ για ψυχική και ηθική εξαθλίωση, στους λόγους τους.  Οι προστάτες των ηθών προσπάθησαν με κάθε μέσο, ακόμη και με την ίδρυση πολιτικού κόμματος, να αντιταχθούν στη διάδοση του αλκοόλ.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1918, εισήχθη στο Αμερικανικό Σύνταγμα η 18η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η πώληση και κυκλοφορία αλκοολούχων ποτών στις Η.Π.Α. (Volstead Act), η οποία υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο, τέθηκε σε ισχύ σε ομοσπονδιακό επίπεδο και έναν χρόνο αργότερα ως τις 16 Ιανουαρίου 1919, είχε ήδη υλοποιηθεί από 36 πολιτείες. Εξαιρέσεις επιτρέπονταν μόνο για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, ενώ η χρήση αλκοόλ έπρεπε να καταγράφεται και να ελέγχεται κάθε φορά με αυστηρότητα.

Σκοπός της ποτοαπαγόρευσης ήταν η προστασία των πολιτών από τον ηθικό και κοινωνικό ξεπεσμό όμως στην πράξη όμως ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η ποτοαπαγόρευση σε μια χώρα εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό είχε ως συνέπεια να κυκλοφορεί αλκοόλ στη μαύρη αγορά, μάλιστα ήδη από την αρχή της ποτοαπαγόρευσης η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 30%, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε να αυξάνεται.

prohibitiondisposal.jpg

Πλέον η κατανάλωσή του γινόταν από παρέες σε κρυμμένα σαλούν, τα λεγόμενα «Speakeasy», προγόνους των σημερινών μπαρ, τα οποία ονομάστηκαν έτσι καθόσον οι θαμώνες συνήθιζαν να πίνουν και να μιλούν χαμηλόφωνα, ώστε να μη κεντρίζουν τα βλέμματα. Βέβαια, κατά μια άλλη εκδοχή, τα συγκεκριμένα σαλούν ονομάστηκαν έτσι από μια παλαιότερη ιστορία. Ήταν η ιστορία ενός πατέρα που μιλούσε πολύ δυνατά στο γιό του, με αποτέλεσμα να λαμβάνει πάντα την απάντηση: μίλα πιο χαμηλόφωνα μπαμπά. Έτσι η έννοια του Speakeasy, εξέλαβε και μια άλλη μεταφορική έννοια, δηλαδή το πίνω με μέτρο!

Την ίδια περίοδο, έκαναν την εμφάνισή τους και τα λεγόμενα «blind pig» ή «blind tiger» bar, τα οποία ήταν εξίσου δημοφιλή με τα Speakeasy, αλλά με πολύ χειρότερο και κακής ποιότητας, επικίνδυνο προϊόν.

Κερδισμένοι βγήκαν κυρίως οι γκάνγκστερ και οι λαθρέμποροι, που με παράνομες μεθόδους διασφάλιζαν την κυκλοφορία του αλκοόλ στη χώρα. Οι παράνομοι παραγωγοί (moonshiners), άρχισαν όχι μόνο να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και να γιγαντώνονται επικίνδυνα. Οι φαρμακοποιοί, έγιναν οι επίσημοι προμηθευτές αλκοόλ. Οι θάνατοι από τραγικής ποιότητας, παράνομα αλκοολούχα, αυξήθηκαν δραματικά. Η περίοδος αυτή, της ποτοαπαγόρευσης, ενέπνευσε επίσης μια νέα γενιά που επιθυμούσε να συνεχίσει να πίνει με τρόπο «μυστικιστικό».

Το κραχ του 1929 και η περίοδος μεγάλης οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, έκαναν τους πολίτες να επιθυμούν να πίνουν πολύ περισσότερο. Ακόμη και οι γυναικείες οργανώσεις κατά του αλκοόλ, πλέον ζητούσαν την απελευθέρωση της παραγωγής και κατανάλωσής του. Σιγά σιγά και οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της ποτοαπαγόρευσης, αντελήφθησαν ότι το σχέδιό τους απέτυχε παταγωδώς.

Η αντίσταση του πληθυσμού απέναντι στο ακραίο μέτρο της ποτοαπαγόρευσης, που τελικά γιγάντωσε τη διαφθορά, οδήγησε στην άρση της. Το Κογκρέσο, στις 20 Φεβρουαρίου του 1933, πρότεινε την 21η τροπολογία, η οποία αναιρούσε άμεσα την προηγούμενη που τασσόταν υπέρ της απαγόρευσης του αλκοόλ. Ο Roosevelt στις 22 Μαρτίου του 1933, υπέγραψε το νόμο Gullen-Harrison, που επέτρεπε την παραγωγή και πώληση κρασιού και μπύρας 3,2% αλκοόλ.

Βέβαια, όλη αυτή η περίοδος καθυστέρησε σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο και εξέλιξη του αμερικάνικου whiskey.

Και μπορεί η ποτοαπαγόρευση να άρθηκε οριστικά από 36 πολιτείες, στις 5 Δεκεμβρίου του 1933, ωστόσο κάποιες περιοχές ανά τις Η.Π.Α. συνέχισαν κατ´ επιλογή να απαγορεύουν το αλκοόλ γι´ αυτό μέχρι σήμερα είναι γνωστές ως «dry counties». Σήμερα, υπάρχουν ακόμη 200 κομητείες οι οποίες δεν καταναλώνουν αλκοόλ, είτε ολικώς είτε μερικώς.

Το bourbon στις μέρες μας

Με την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης εισήχθησαν νέοι κανονισμοί για τα αλκοολούχα ποτά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλλε νέους κανόνες, όπως τα τυποποιημένα μεγέθη φιαλών και οι καθορισμένες απαιτήσεις στις ετικέτες.

Το 1941, με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων διέκοψαν την παραγωγή και παρήγαγαν μόνο industrial alcohol, για τις ανάγκες του πολέμου.

Το 1964, το Κογκρέσο των Η.Π.Α. αναγνώρισε το bourbon ως «distinctive product of the United States».

Το 1978, το Wild Turkey λανσάρει το honey-flavoured bourbon, το οποίο τώρα ονομάζεται Wild Turkey American Honey. Η κατηγορία αρωματισμένου ουίσκι ήταν στάσιμη μέχρι το 2004, όταν το Jim Beam δημιούργησε το Red Stag. Πλέον, στις Η.Π.Α., υπάρχει μια αυξητική τάση για το αρωματισμένο ουίσκι, που είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών.

Το 1984, κι ενώ άλλες εταιρείες πωλούσαν private single barrels για να επιλέξουν καταναλωτές και VIPs, το Blanton's έγινε το πρώτο bourbon που πούλησε μαζικά ως single barrel.

Το 1988, ο master distiller Booker Noe ανακοινώνει την ανάμιξη της παρτίδας μερικών βαρελιών, αποκαλώντας τη μέθοδο αυτή "Small Batch".

Στις μέρες μας το αμερικάνικο whiskey, διανύει μια περίοδο δημιουργικής αναγέννησης. Τα αποστακτήρια – μεγαθήρια, πολλαπλασιάζουν συνεχώς την παραγωγική τους δυνατότητα και από την άλλη πλευρά τα μικρά craft distilleries ανθίζουν και προσπαθούν συνεχώς να εντυπωσιάσουν με την ευρηματικότητά τους.

Το κάπνισμα με τη χρήση ξυλείας, σε μεγάλη ποικιλία, είναι μια πρακτική που συνηθίζεται, ενώ γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν, έστω και πειραματικά, διαφορετικοί τύποι σιτηρών όπως η βρώμη, το τριτικάλε, το κεχρί, η κινόα, το σόργο και διαφορετικοί τύποι καλαμποκιού. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ψεύδο-δημητριακα», ήτοι πλατύφυλλα φυτά που οι σπόροι τους χρησιμοποιούνται για να παραχθεί αλεύρι ή καταναλώνονται σαν δημητριακά.

Το bourbon βέβαια, χρωστάει την επιτυχία του και στη βασική του πρώτη ύλη, το καλαμπόκι. Χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσεται σε ποικίλα κλίματα, ο αραβόσιτος (το γνωστό μας καλαμπόκι) καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα και δικαίως κατατάσσεται ως η πιο σημαντική σε όγκο καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του αραβοσίτου, φτάνοντας περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία, η Γαλλία και η Αργεντινή.

 

Το Kentucky, με 68 αποστακτήρια (έως το 2018), καλύπτει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής σε bourbon. Κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με την πρωτεύουσα του αμερικάνικου whiskey, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

https://kybourbon.com/wp-content/uploads/2019/02/Barrel-Strength-brochure-2019.pdf

https://kybourbon.com/wp-content/uploads/2019/02/KDA-BourbonBoomSheet_2019.pdf

https://kybourbon.com/wp-content/uploads/2019/02/2019-Economic-Impact-Report_FINAL.pdf

 

Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να βρείτε τα αποστακτήρια των Η.Π.Α., ανά πολιτεία, καθώς και τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές:

https://thebourbonbook.com/bourbonwhomakesit

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

 graphic-map-large.jpg

 

Πηγές:

http://www.thewhiskymag.gr/top_stories/whiskey-made-usa

https://www.diffordsguide.com/el-gr/encyclopedia/167/bws/bourbon-history

https://www.thespiritsbusiness.com/2014/11/top-10-moments-in-bourbon-history/

http://whiskymag.com/story/the-birth-of-american-whiskey

http://whiskymag.com/story/50-monumental-bourbon-moments

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%97%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD_%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82 (Ιστορία Αμερικής)

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/516,1885/ (Αμερ.Επανάσταση)

http://users.sch.gr/gkritikos/fl/1775-1783.htm

https://www.whisky.com/information/knowledge/about-whisky/history-bourbon/the-whiskey-rebellion.html

https://www.history.com/topics/early-us/whiskey-rebellion

https://bourbonveach.com/2018/07/09/early-sour-mash/

thewhiskeyjug.com/whiskey/what-is-bottled-in-bond

https://www.tovima.gr/2015/01/02/world/o-polemos-poy-simadepse-tin-istoria-twn-ipa/

https://bourbonveach.com/2019/06/03/bourbon-and-the-american-civil-war/

https://el.wikipedia.org/wiki/Αμερικανικός_Εμφύλιος_Πόλεμος (Αμερ. Εμφύλιος)

https://www.kathimerini.gr/1005159/gallery/epikairothta/kosmos/ekato-xronia-apo-thn-potoapagoreysh-stis-hpa

https://www.sansimera.gr/articles/198

https://www.diffordsguide.com/el-gr/encyclopedia/536/bws/prohibition

https://americanbourbonassociation.com/history

https://kybourbon.com

https://thebourbonbook.com/bourbonwhomakesit

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

https://www.thewhiskyexchange.com/feature/focuson/bourbonwhiskey

Φώτο:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Whiskey_Insurrection.JPG

https://s.kathimerini.gr/resources/toolip/img/2019/01/17/prohibitiondisposal.jpg

https://www.thewhiskyexchange.com/components/feature/focuson/bourbonwhiskey/assets/application/images/graphic-map-large.jpg

 

Υπέροχος όπως πάντα @DMTK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τον @ioannis και όποιον άλλο ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην αμερικάνικη ιστορία: The Whiskey Rebellion of 1791-1794 Part One: Pennsylvania

https://bourbonveach.com/2020/01/13/the-whiskey-rebellion-of-1791-1794-part-one-pennsylvania/#more-19112

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...