Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Cooling towers και cooling ponds

Recommended Posts

Οι cooling towers και cooling ponds (πύργοι και δεξαμενές ψύξης, σε ελεύθερη μετάφραση), διαδραματίζουν ένα σπουδαίο και ζωτικό ρόλο κατά την παραγωγική διαδικασία, αλλά σπάνια αναφέρονται.

Όπως είναι γνωστό, το νερό είναι ένα από τα βασικά συστατικά κατά την παραγωγή του whisky και αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, κάθε αποστακτηρίου, όχι μόνο όσον αφορά τις απαιτούμενες ποσότητες αλλά και τη θερμοκρασία του. Μια συνεχής παροχή ψυχρού νερού απαιτείται να διέλθει από τους συμπυκνωτές, προκειμένου να ψυχθούν οι ατμοί του αλκοολικού υγρού που βρίσκεται μέσω στον άμβυκα και να συμπυκνωθούν ξανά σε υγρή μορφή. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία ψύξης των ατμών αυτών, το νερό γίνεται πολύ θερμότερο. Κατά συνέπεια, όταν φεύγει από τους συμπυκνωτές, αυτό το θερμότερο νερό πρέπει να ψύχεται σε μια κατάλληλη θερμοκρασία, έτσι ώστε να μπορεί είτε να επιστρέψει στην πηγή από την οποία αντλήθηκε, είτε να ανακυκλωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί για να ψύξει τους συμπυκνωτές. Δύο μέθοδοι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι cooling towers και cooling ponds, με τη καθεμία από αυτές τις μεθόδους, να λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Μια ουσιαστική διάκριση είναι ότι οι cooling towers χρησιμοποιούν propellor-style έλικες/ανεμιστήρες (που στεγάζονται μέσα σε ένα μεταλλικό «πύργο») που δημιουργούν κρύο αέρα για την ψύξη του νερού.

Αντίθετα οι cooling ponds, είναι ουσιαστικά ένα «μη τεχνολογικό» σύστημα, που μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα φυσικό τοπίο. Στην ουσία, πρόκειται για μια λίμνη στην οποία το νερό ψύχεται με φυσικό τρόπο.

Ποια είναι τα κριτήρια για τη χρήση του ενός ή του άλλου συστήματος; "Μια λιμνούλα ψύξης φαίνεται ομορφότερη και είναι φθηνότερη, από έναν πύργο ψύξης και όταν η λίμνη είναι εκεί, υπάρχει εκεί για πάντα", λέει Hamish Fraser, distillery manager του Torabhaig.

Ωστόσο, μια λίμνη ψύξης (cooling pond) πρέπει να έχει επαρκώς μεγάλη επιφάνεια για να απορροφά τη θερμότητα από το νερό αρκετά γρήγορα. Το πόσο γρήγορα εξαρτάται από τον καιρό και τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χώρος για μια ψυκτική λίμνη από ότι ένας πύργος ψύξης, ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπαγής, λ.χ. στο Isle of Arran Distillery, ο πύργος ψύξης είναι 12 πόδια ύψος και 8 πόδια πλάτος.

c6fa847c181cb935539b91eb8e133f64.jpg

Cooling pond στο Torabhaig

Cooling_Tower_original.jpg?1543225836

 

Cooling tower στο Isle of Arran

 «Είχαμε αρκετό χώρο για μια ψυκτική λίμνη σε μια έκταση 7 στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα κυκλικό χώρο με διάμετρο 60 μέτρων, που είναι τρία έως τέσσερα μέτρα στο βαθύτερο σημείο. Η προκύπτουσα λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων που περιέχει 1.8 εκατομμύρια λίτρα νερού», λέει ο Hamish Fraser.

Το νερό από τους συμπυκνωτές του Torabhaig, σε θερμοκρασία 20-25 βαθμούς Κελσίου, διέρχεται μέσω ενός υπόγειου σωλήνα και εξέρχεται από την άκρη της λίμνης κατευθύνοντας το νερό στην επιφάνεια της λίμνης.

«Το ζεστό νερό αρχικά μένει στην επιφάνεια της λίμνης, επειδή έχει χαμηλότερη πυκνότητα από το κρύο νερό. Καθώς το ζεστό νερό κρυώνει, βυθίζεται στα βάθη της λίμνης, από όπου διοχετεύεται πίσω στο ποτάμι από όπου και εξήχθη», λέει ο Fraser.

Βάσει κανονισμών, το νερό που επιστρέφεται από το Torabhaig δεν μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του ποταμού κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα το νερό του ποταμού είναι περίπου 4-5 βαθμούς Κελσίου, και μετατρέπεται σε 12-15 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

«Έχουμε ένα όργανο ελέγχου θερμοκρασίας στον ποταμό στο σημείο όπου εξάγουμε το νερό και μια οθόνη από την έξοδο της λίμνης στον ποταμό. Οι θερμοκρασίες εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ως μέρος ενός συστήματος διαχείρισης, το οποίο διασφαλίζει ότι τηρούμε τους κανονισμούς », λέει ο Fraser.

Από την άλλη πλευρά, ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η ψύξη του νερού σε ένα πύργο ψύξης (cooling tower) εξαρτάται αποκλειστικά από τον σχεδιασμό ενός πύργου ψύξης, με διαφορετικές επιλογές για τον κάθε αποσταγματοποιό.

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε ένα πύργο ψύξης, δύναται να υπάρχει ένας μεγάλος πλαστικός δίσκος με πολλές διατρήσεις, εξασφαλίζοντας ότι το νερό πέφτει από αυτόν, με τη μορφή μικρών σταγονιδίων. Καθώς τα σταγονίδια πέφτουν στη βάση του πύργου, ένας ανεμιστήρας τύπου έλικα-προπέλας, που λειτουργεί με ηλεκτρισμό, δημιουργεί κρύο αέρα που δροσίζει τα σταγονίδια. Μόλις ψυχθεί το νερό μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί και πάλι για να ψύξει τους συμπυκνωτές, κάτι που εξασφαλίζει μια πολύ συνετή και οικονομική χρήση του νερού.

Η χρονική κλίμακα στο Torabhaig για να ψυχθεί επαρκώς το νερό και να επιστραφεί στον ποταμό είναι περίπου τρεις ημέρες. Αυτό συγκρίνεται με λίγα λεπτά κατά τη χρήση ενός πύργου ψύξης, όπως στο Isle of Arran. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό εξαρτάται από τον σχεδιασμό ενός πύργου ψύξης, με διάφορες διαθέσιμες επιλογές (η τεχνολογία που χρησιμοποιείται συνεχώς εξελίσσεται).

 

Πηγές:

http://whiskymag.com/story/towers-and-ponds

https://www.arranwhisky.com/about/news/180-geek-desk-2-cooling-tower

https://scotchwhisky.com/magazine/features/13128/torabhaig-countdown-to-distillery-opening/

Φώτο:

https://media.scotchwhisky.com/images/media/c6fa847c181cb935539b91eb8e133f64.jpg

https://www.arranwhisky.com/assets/000/000/441/Cooling_Tower_original.jpg?1543225836

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...