Jump to content
 • Welcome to our whiskyforum

  Dear Guest,

  On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

  forum1.jpg

  Slainte!

Επίσκεψη της HMWS στα Lost Lake Distillery και Muses Estate (15.12.19)


Recommended Posts

Σε απόσταση περίπου μιάμιση ώρας από την πρωτεύουσα, βρίσκεται το χωριό Πέτρα Βοιωτίας στις όχθες της χαμένης Λίμνης Κωπαΐδας και σε κοντινή απόσταση στους πρόποδες του Ελικώνα, το χωριό Άσκρη και η μαγική Κοιλάδα των Μουσών, πατρίδα των εννέα Μουσών και του ποιητή Ησίοδου.

Η Λίμνη της Κωπαΐδας

Η Λίμνη της Κωπαΐδας, ένας υδάτινος κόσμος που σήμερα πια είναι μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα που η εκμετάλλευσή της αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της Βοιωτίας. Η έκταση της, κατά τον Στράβωνα, ήταν 24 χιλιόμετρα μήκος, 13 πλάτος, και κάλυπτε 380 στάδια περίπου(70 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα). Η λίμνη απλωνόταν στα βαθύτερα σημεία του λεκανοπεδίου που σχηματίζουν τα βουνά των μυστηρίων: Ελικώνας, Πτώο, Σφίγγιο (τα πλεονάζοντα νερά της χύνονταν κι εξαφανίζονταν σε 23 διάτρητες σπηλιές-καταβόθρες), Χλωμό και οι απολήξεις του Παρνασσού.

Τα νερά των γύρω βουνών και των ποταμών Κηφισσού και Μέλανα, με τους παραποτάμους και χειμάρρους τους, σχημάτιζαν την λίμνη, ή πιο σωστά το θανατηφόρο έλος. Από τα πολλά ονόματα που δόθηκαν στη λίμνη, τελικά επικράτησε το όνομα Κωπαΐς, από την προϊστορική πόλη Κώπες, εβρίσκετο κοντά στο σημερινό χωριό Κάστρο.

Η διαδικασία αποξήρανσης της λίμνης της Κωπαΐδας άρχισε το 1830 και ολοκληρώθηκε το 1931. Στο διάστημα αυτό ο ανεξήγητος βόμβος–βρυχηθμός τάραζε διαρκώς τη ζωή των κατοίκων σε όλα τα χωριά και τους μικρούς οικισμούς που βρίσκονταν περιμετρικά από τη λίμνη. Ειδικά το καλοκαίρι, τα βράδια ο βόμβος ήταν πολύ έντονος. Οι κάτοικοι άναβαν φωτιές στα σημεία προς την λίμνη, ως εμπόδια στο Ον, που ήταν στο κάμπο. Μάλιστα, γίνονταν ακόμα και δεήσεις στις εκκλησίες για να λυτρωθούν από το μυστηριώδες πλάσμα.

Μετά το 1858, κι ενώ ήταν εν εξελίξει η αποξήρανση, στα σημεία που αποστραγγίζονταν οι κάτοικοι των παρόχθιων οικισμών έβγαζαν μέσα από τη λάσπη μεγάλες ποσότητες ψαριών που τα κάπνιζαν. Το 1858 ήταν, επίσης, η χρονιά που ο βόμβος ήταν πιο έντονος και παρατεταμένος για αρκετές ημέρες. Εν συνεχεία πέρασαν περίπου 12 χρόνια για να ξανακουστεί. Στις μέρες μας υπάρχουν ακόμα κάποιοι που ισχυρίζονται ότι τα καλοκαιρινά βράδια ακούγεται ένα μυστηριώδης μουγκρητό. Ειδικά στην περιοχή της Αλιάρτου.

Λέγεται ότι προς τα βαθύτερα σημεία των αποξηραμένων τμημάτων, συναντούσαν ερείπια σπιτιών που βρίσκονταν εκεί πριν τα νερά δημιουργήσουν τη λίμνη. Αυτό είχε σαν συνέπεια την δημιουργία δοξασιών γύρω από την προέλευση του βόμβου. Πίστευαν ότι αυτός προερχόταν από τις ψυχές των νεκρών κατοίκων των βουλιαγμένων χωριών. Μέσα σε ένα βράδυ, ορμητικά νερά, που προκλήθηκαν από πρωτοφανείς βροχές, από τους γύρω ορεινούς όγκους, κατέκλυσαν όλο τον κάμπο αφανίζοντας κάθε σημάδι ανθρώπινης ύπαρξής κάτω από τη λάσπη. Θεωρείτο πως ο βόμβος ήταν οι φωνές των νεκρών που προειδοποιούσαν για επικείμενες συμφορές, πολέμους, αρρώστιες, σεισμούς. πλημμύρες κλπ. Οι γέροντες βεβαίωναν ότι αυτός ακούστηκε κατά την επανάσταση του 1821, την επιδημία της χολέρας το 1854 και την επανάσταση στην Κρήτη το διάστημα 1866–1869, συνδέοντας έτσι τη φήμη με την πραγματικότητα.

Το όρος Ελικών και οι 9 Μούσες

Ο Ελικών είναι ένα από τα πιο κοντινά, και συγχρόνως, από τα άγνωστα βουνά στην Αθήνα. Για να κυριολεκτούμε είναι οροσειρά της Βοιωτίας. Το μήκος της είναι 35χμ και το πλάτος της διαφέρει ανά περιοχές. Η οροσειρά απλώνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Βοιωτίας. Ο μυθικός Ελικών ή Ελικώνας με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, τα δάση δρυός, τους αρχαίους αμπελώνες, τα 1200 είδη φυτών και τα γραφικά χωριά βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από την Λιβαδειά.

Ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας ήταν αδέλφια. Ο πρώτος ήταν καλός και περιποιητικός προς τους γονείς του, ενώ ο δεύτερος ήταν άγριος, βάρβαρος και πλεονέκτης. Η πλεονεξία οδήγησε τον Κιθαιρώνα να σκοτώσει τον πατέρα του και ύστερα, με δόλιο τρόπο, να γκρεμίσει τον αδελφό του Ελικώνα από ένα βράχο. Όμως, από την ορμή του παρασύρθηκε κι ο ίδιος κι έγινε συντρίμμια. Οι Θεοί μεταμόρφωσαν τα δύο αδέρφια στα αντίστοιχα βουνά. Ο Ελικώνας έγινε η κατοικία των Μουσών και ο Κιθαιρώνας των Ερινύων.

Ο Ελικώνας είναι γνωστός από την Ελληνική Μυθολογία ως ο τόπος κατοικίας των Εννέα Μουσών. Οι Μούσες ήταν κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του χορού και άλλων τεχνών. Συγκεκριμένα:

Καλλιόπη(εκ του καλλι-οπή=καλή όψη): Μούσα της Επικής και Ηρωϊκής Ποιήσεως

Κλειώ(εκ του κέους=δόξα): Μούσα της Ιστορίας

Ευτέρπη(εκ του ευ+τέρπω=καλώς τέρπω, ευχαριστώ): Μούσα της Αυλιτικής Τέχνης

Ερατώ(εκ του έρως): Μούσα της Ερωτικής Ποιήσεως

Πολύμνια(εκ του πολύ=ύμνος): Μούσα της Μιμικής(Παντομίμα)

Ουρανία(εκ του ουρανός): Μούσα της Αστρονομίας

Τερψιχόρη(εκ του τέρπω=χορός): Μούσα της Λυρικής Ποιήσεως(αρχικά ήταν Μούσα του Χορού)

Μελπομένη(εκ του μέλπω=μελωδώ+μένος):Μούσα της Τραγωδίας

Θάλεια(εκ του θαλλώ=ανθίζω, βλασταίνω, ακμάζω): Μούσα της Κωμωδίας

%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%

Ο Ησίοδος

Ο Ησίοδος(7ος αιώνας π. Χ.) εξύμνησε την νεότητα του, όταν βοσκούσε τα πρόβατα του στις πλαγιές του Ελικώνος(Θεογονία 23), όπου ο Έρως και οι Μούσες είχαν ήδη ιερά και ένα χορευτικό πεδίο κοντά στην κορυφή όπου ”τα παλλόμενα πόδια τους ξυπνούν την ερωτική επιθυμία”(Ησίοδος 8). Εκεί οι Μούσες τον ενέπνευσαν και άρχισε να τραγουδά την απαρχή των Θεών. Με αυτόν τον τρόπο ο Ελικών έγινε το έμβλημα της ποιητικής εμπνεύσεως. Επίσης, ο συγγραφέας περιγράφει τους αμπελώνες του Ελικώνα, τον οποίο αναφέρει ως “πολυστάφυλο” και “πολύκαρπο” γη. Οι ευθυγραμμισμένοι αμπελώνες, σε υψόμετρο 450 με 600μέτρων, σε συνδυασμό με τον ψυχρό αέρα, που κατεβαίνει από το βουνό και δροσίζει τα αμπέλια, επιτρέποντας την αργή ωρίμανση των σταφυλιών, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα, που δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εντοπιότητας τους.

 

Όταν βέβαια προγραμματίζαμε αυτή την επίσκεψη, ιδέα δεν είχαμε ούτε για τον Ελικώνα, ούτε για την Κωπαΐδα, ούτε για την κοιλάδα των Μουσών. Αυτό που μας ενέπνευσε ήταν αρχικά ένα αποστακτήριο, το Lost Lake Distillery, που ανήκει στην οικογένεια Ζαχαρία και εν συνεχεία το οινοποιείο της οικογένειας, το Κτήμα Μουσών.

Muses Estate

Η βαθιά, αγνή αγάπη για το κρασί και την παλιά παράδοση οινοποιίας της πατρίδας του, οδήγησε τον Νικόλαο Ζαχαρία να ιδρύσει μια μικρή οινοποιία το 1946 και να εκπληρώσει το όνειρό του. Την εποχή εκείνη, σε ένα χωριό με περίπου 1.500 κατοίκους, λειτουργούσαν 7 μονάδες οινοποίησης.

Το 1967, ο γιος του, Αθανάσιος Ζαχαρίας, εισήλθε στην οικογενειακή επιχείρηση και έδωσε μια νέα ώθηση, εφαρμόζοντας δυναμικές ιδέες. Με τη συμβολή του, το μικρό οικογενειακό οινοποιείο μετατράπηκε σταδιακά σε μια σύγχρονη μονάδα οινοποίησης. Σταδιακά, νέα αμπέλια φυτεύτηκαν, το οινοποιείο ανακαινίστηκε και προστέθηκε στον εξοπλισμό η πρώτη μηχανή εμφιάλωσης. 

Το 2005, έτος δημιουργίας του "Muses Estate", ήρθε η ώρα να πάρουν τη θέση τους στην οικογενειακή επιχείρηση ο Νίκος, ο Στέλιος και ο Παναγιώτης, η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζαχαρία. Οι δεξιότητές τους, οι επιστημονικές γνώσεις και οι νεανικές τους ιδέες σε συνδυασμό με την οικογενειακή παράδοση και την εμπειρία βοήθησαν το Κτήμα Μουσών (Muses Estate) να κάνει ένα βήμα πιο πέρα στον 21ο αιώνα.

Το οινοποιείο Muses Estate βρίσκεται στο χωρίο Άσκρη Βοιωτίας, στην είσοδο της Κοιλάδας των Μουσών. Πρόκειται για μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει και έναν ειδικό χώρο υποδοχής για τους επισκέπτες, που μπορεί να φιλοξενήσει γευσιγνωστικές δοκιμές και άλλες εκδηλώσεις. Το οινοποιείο του Κτήματος Μουσών διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης ζύμωσης συνολικού όγκου 1000 τόνων, συστήματα εμφιάλωσης με δυνατότητα παραγωγής 3.000 φιαλών/ώρα, καθώς και ένα προπιεστήριο προζυμωτικής εκχύλισης εν ψυχρώ χωρητικότητας 10 τόνων, το οποίο χρησιμοποιείται για την εξαγωγή περισσότερου χρώματος και καλύτερων αρωμάτων από τα σταφύλια. Όλη η διαδικασία της οινοποίησης ελέγχεται με βάση τα πρότυπα ποιότητας ISO 22000 και HACCP, ενώ η διαχείρισή της γίνεται βάσει εξατομικευμένου προγράμματος ERP. Το οινοποιείο διαθέτει σημαντική παραγωγική ικανότητα χιλιάδων φιαλών ετησίως.

 

Lost Lake Distillery

image.jpeg

Ο Νικόλαος Ζαχαρίας, το 1946 ίδρυσε το οινοποιείο του και αργότερα ο γιος του, Αθανάσιος Ζαχαρίας, ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης. Παρ 'όλα αυτά, ο Αθανάσιος Ζαχαρίας είχε επίσης πάθος για την τέχνη της απόσταξης και έτσι το 1999 ίδρυσε ένα σύγχρονο αποστακτήριο, το πρώτο στην περιοχή της Βοιωτίας. Αυτό, παράγει από τότε με επιτυχία το γνωστό του τσίπουρο.

 Το 2017, το αποστακτήριο Ζαχαρίας μετονομάζεται σε αποστακτήριο Lost Lake Distillery, για να τιμήσει τη γοητευτική ιστορία της περιοχής. Η ιδέα είναι η αναδιοργάνωση, ο σχεδιασμός νέων επενδύσεων, η κάλυψη ευρέος φάσματος πολύπλοκων προϊόντων απόσταξης. Αυτό επιτυγχάνεται με μοναδικό τρόπο για την Ελλάδα. Η παράδοση και η γεύση συνδυάζονται με τις σύγχρονες τεχνικές, την προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών και την παραδοσιακή απόσταξη.

Το Lost Lake Distillery βρίσκεται στο χωριό Πέτρα, στο κέντρο της Βοιωτίας και είναι σήμερα μια από τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες κάθετες μονάδες στον τομέα των οινοπνευματωδών ποτών. Περιλαμβάνει ιδιόκτητη εγκατάσταση 1.200τ.μ., η οποία είναι πιστοποιημένη με ISO και HACCP. Τα προϊόντα του αποστακτηρίου, εξάγονται στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και πολλών χωρών της Ευρώπης.

 

Η επίσκεψή μας

Ήταν περίπου 11:30 το πρωί της Κυριακής 15-12-2019, όταν φθάσαμε στον προαύλιο χώρο του αποστακτηρίου, όπου μας περίμενε χαμογελαστός ο κ. Στέλιος Ζαχαρίας. Αφού μας υποδέχθηκε, μας εξήγησε την προέλευση της ονομασίας του αποστακτηρίου που βρίσκεται στις «όχθες της Χαμένης λίμνης», στον κάμπο της Κωπαΐδας και μας πρότεινε να περάσουμε στον εσωτερικό χώρο.

Εκεί, δεσπόζει ο χάλκινος άμβυκας ασυνεχούς απόσταξης Cadalpe, που μας προσφέρει απλόχερα διαφόρων τύπων, αποστάγματα. Ο κ. Ζαχαρίας, αρχικά τόνισε την σωστή και προσεκτική επιλογή της πρώτης ύλης που ξεκινά στο αμπέλι με τις ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργεί η οικογένεια, το ρόλο που παίζει το μικροκλίμα της περιοχής, το terroir και εν συνεχεία μας ερμήνευσε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τη διαδικασία της απόσταξης.

viber_image_2019-12-15_19-32-24.jpg

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επικεντρώθηκε για αρκετή ώρα στη λειτουργία του αποστακτήρα, ενώ κι εμείς από πλευράς μας, επεξεργαστήκαμε εξονυχιστικά κάθε σπιθαμή του.

Το αποστακτήριο διαθέτει μια ευρεία γκάμα αποσταγμάτων από στέμφυλα όπως τσίπουρο, βιολογικό τσίπουρο και τσίπουρο με γλυκάνισο, ούζο αλλά και καινοτόμα προϊόντα όπως τα μικρής παραγωγής μονοποικιλιακά αποστάγματα  σταφυλής από μια ιδιαίτερη ποικιλία που καλλιεργεί η οικογένεια, το Μούχταρο αλλά και από την πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, Μαλαγουζιά.

Το αποστακτήριο, το οποίο λειτουργεί ήδη από το 1999, αποτελεί ένα από τα πρώτα σύγχρονα αποσταγματοποιεία της περιοχής. Η βαθιά οινική κουλτούρα και οι γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που διαθέτει η οικογένεια, έχουν περιπλεχθεί με την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση, καθώς και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και αποδίδουν αποστάγματα με χαρακτήρα.

Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες με φόντο τον όμορφο αποστακτήρα, αφήσαμε πίσω μας τη «Χαμένη Λίμνη» και αναχωρήσαμε για την κοντινή κοιλάδα των Μουσών και το ομώνυμο οινοποιείο της οικογένειας.

20191215_121846.jpg

Πρώτα, ο κ. Ζαχαρίας μας ξενάγησε στην άκρως γοητευτική κοιλάδα των Μουσών, με τα πολλά αρχαιολογικά και φυσικά μνημεία και στους αμπελώνες της οικογένειας. Οι συνθήκες της κοιλάδας είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των σταφυλιών, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η οικογένεια Ζαχαρία, με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τους αμπελώνες να έχουν τοποθετηθεί με κατεύθυνση από τον βορρά προς τον νότο, το αρκετά υψηλό υψόμετρο (περίπου 500μ) και μια ιδιαίτερη κλίση του εδάφους, να εξασφαλίζουν καλύτερη έκθεση στον ήλιο και συνεπώς καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει να γίνει στην σπάνια γηγενή ερυθρή ποικιλία Μούχταρο. Η επιβίωσή της ποικιλίας αυτής, οφείλεται στους Νίκο και Αθανάσιο Ζαχαρία, που με το πείσμα τους, συνέχισαν να καλλιεργούν τη ποικιλία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια δύσκολη ποικιλία με μικρή απόδοση και οι παραγωγοί της περιοχής προτίμησαν να την αντικαταστήσουν με πιο εύφορες και εύκολες διεθνείς ποικιλίες.

Έπειτα, επισκεφθήκαμε το οινοποιείο της οικογένειας, το Κτήμα Μουσών. Εκεί ο ακούραστος κ. Ζαχαρίας, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και προσπάθησε να μας μεταδώσει κάποια από τα μυστικά της οινοποίησης.

Στη συνέχεια έφθασε η ώρα της γευστικής δοκιμής. Ένα μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι μας περίμενε στην αίθουσα του οινοποιείου που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τις γευσιγνωσίες και εμείς, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, δεν χάσαμε χρόνο και λάβαμε τις θέσεις μας, γύρω από το τραπέζι.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Ζαχαρία, δοκιμάσαμε οκτώ κρασιά, δύο τσίπουρα, δύο μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλής και ένα ξεχωριστό απόσταγμα οίνου.

Για τη δοκιμή των κρασιών δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσω. Όλα ήταν αρκετά ποιοτικά, ανάλογα βέβαια με την οινική εμπειρία του καθενός και τις γευστικές προτιμήσεις, αυτό που ίσως ξεχώρισε ήταν το ιδιαίτερο Μούχταρο, από την ομώνυμη σπάνια ποικιλία, η οποία καλλιεργείται μόνο στα αμπελοτόπια της περιοχής, που νομίζω ότι ήταν και η απρόσμενη έκπληξη της γευστικής δοκιμής.

viber_image_2019-12-15_18-07-09.jpg   mouxtaro.jpg

 

Στα αποστάγματα, ξεκινήσαμε με το Τσίπουρο Ζαχαριά χωρίς γλυκάνισο. Αρχικά να πω ότι δεν συγκαταλέγομαι στους λάτρεις του τσίπουρου. Ε λοιπόν, αυτό το τσίπουρο με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Καθάριο, μαλακό, ισορροπημένο, με φρουτώδη και ανθικά αρώματα, αλλά και με πιο ιδιαίτερες νότες από πολίτικο τσουρέκι, panettone και παντεσπάνι ραντισμένο με σιρόπι όπως αυτό που κάνουμε για τα μελομακάρονα! Άλλοι, διέκριναν αρώματα γλυκάνισου. Πραγματικά πανέμορφο, πίνεται πολύ ευχάριστα σκέτο, χωρίς την προσθήκη νερού ή πάγου.

Συνεχίσαμε με Τσίπουρο Ζαχαρία Βιολογικό, πιο ντελικάτο, φίνο και στρογγυλό. Ακολούθησε το απόσταγμα σταφυλής Small Batch Collection ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ που ήταν πολύ αρωματικό, με αρκετά ανθικά αλλά και βοτανικά-φυτικά αρώματα, ενώ το μονοποικιλιακό απόσταγμα σταφυλής από την ποικιλία Μούχταρο Small Batch Collection ΜΟΥΧΤΑΡΟ, πιο πληθωρικό και γεμάτο, με πιο ώριμα φρουτώδη αρωματικά στοιχεία. Κλείσαμε με μια έκπληξη. Ένα απόσταγμα οίνου που δημιουργήθηκε για «οικογενειακή» χρήση, αλλά είχαμε τη τιμή να γευτούμε. Το βρήκα αρκετά ιδιαίτερο, ρωμαλέο, στιβαρό και αριστοκρατικό.  

tsipouro-Zacharia2.jpg    lostlake2gift600x600-600x600.png

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσω και τις ιδιαίτερες γευστικές επιλογές που επέλεξε ο κ. Ζαχαρίας για να συνοδεύσουμε τα αποστάγματά μας, κοινώς το food pairing. Πραγματικά, εντυπωσιακές επιλογές που ανέδειξαν το κάθε απόσταγμα ξεχωριστά. Το ελληνικό τσίπουρο, δυστυχώς πέρασε και περνά δύσκολες εποχές (νοθεία, χύμα διάθεση, κακές ποιοτικές επιλογές, νομοθεσία, φορολογία κλπ). Με την πάροδο του χρόνου όμως το εμφιαλωμένο τσίπουρο δείχνει να βρίσκει τη χαμένη του αίγλη, οι ποιοτικές εμφιαλώσεις όπως αυτές της οικογένειας Ζαχαρία, αξίζουν μια θέση στη κάβα μας και στο τραπέζι μας. Και φυσικά, ίσως είναι καιρός να ξεφύγουμε λίγο από τα τετριμμένα, γιατί αν κάποιες από αυτές τις εμφιαλώσεις, ανέγραφαν στην ετικέτα λέξεις όπως «grappa», ίσως να μην εξαντλούσαμε τη γευστική δοκιμή τους σε κάποιο καφενείο της γειτονιάς και να μην μας έφταναν τα 50 ευρώ για την αγορά τους…

Εκ μέρους όλων, να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες σε ολόκληρη την οικογένεια Ζαχαρία και ιδιαίτερα στον κ. Στέλιο Ζαχαρία, έναν επαγγελματία με μεράκι, εμπειρία, όρεξη, αστείρευτη διάθεση, τεχνογνωσία, καθώς και πρωτοποριακές, καινοτόμες ιδέες, αρετές που όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αντικατοπτρίζονται στην ποιότητα των προϊόντων που παράγει η οικογένεια.  

Πηγές και φωτογραφίες:

www.lostlakedistillery.gr

www.musesestate.com

https://dimoslevadeon.gr

https://agrifoodcentralgreece.gr

www.athinorama.gr

https://dimoslevadeon.gr/wp-content/uploads/2018/01/ελικωνας-730x330.jpg

https://static.wixstatic.com/media/eae32f_17a1ef400d4b4872abcd644cc426f5cf~mv2_d_2481_1754_s_2.png/v1/fill/w_600,h_421,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/LOGO LOST LAKE COLOR-01.webp

https://www.vinoteca.gr/media/catalog/product/cache/5/image/500x700/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/o/mouxtaro.jpg

https://agoracentralgreece.gr/wp-content/uploads/2018/10/tsipouro-Zacharia2.jpg

https://www.greeceandgrapes.com/image/cache/catalog/Dora_2019/lostlake2gift600x600-600x600.png

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Ένα ακόμα εξαιρετικό αφιέρωμα από τον αγαπητό μοντίφικα. Αντιγράφω / εμπλουτίζω από το εσωτερικό μας topic.

 • εξαιρετική δουλειά από τον σκαπανέα του forum και μία εκδήλωση που προσθέτει αξία και value στο μικρό μας forum. Αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η διάθεση για συμμετοχή και προσφορά είναι αυτό που πραγματικά μετράει
 • προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα όταν διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και προσθέτουμε και αντικείμενα που είναι εκτός του στενού κύκλου whisky
 • εξαιρετικός ο κ. Στέλιος Ζαχαρίας ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μας εξυπηρετήσει και να μας προσφέρει μία πραγματικά ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα από την παραγωγή του Lost Lake Distillery και του Κτήματος Μουσών
 • μεγάλη έκπληξη για εμένα το Μούχταρο το οποίο σαν ποικιλία κρασιού δεν το γνώριζα και η διαφορετικότητά του με κέρδισε, Αναμένεται να ανοιχτεί λίαν συντόμως.
 • δεύτερη έκπληξη το food pairing το οποίο έγινε με όμορφα και γευστικότατα επιλεγμένα εδέσματα και από το fystikishop Glyfada ( https://www.fystikishop.gr/ ) με προσωπική επιμέλεια του Στέλιου και μπορώ να πω ότι μου δημιούργησε θέματα στο σπίτι 😂 αφού η περιγραφή των γλυκών δεν αφήνει περιθώρια μη επίσκεψης στο συγκεκριμένο μαγαζί.
 • πιστεύω ότι οι αγορές που έγιναν μετά, ήταν ένα ελάχιστο δείγμα ευχαριστώ / ανταπόδοσης στην φιλοξενία και (για να μην παρεξηγηθεί το λεκτικό) κυρίως  και πρώτιστα μία αναγνώριση της ποιότητας των κρασιών που δοκιμάσαμε και των αποσταγμάτων. 
 • όπως λέμε και όσοι έχουμε μία μικρή σχέση με τις πωλήσεις, people buy from people και ο συνδυασμός της οικογενειακής παράδοσης, της ποιότητας του κρασιού και των αποσταγμάτων και η απίστευτη υποδοχή, πραγματικά κερδίζει και τον πιο απαιτητικό
 • με τέτοιες ενέργειες το forum μας αποκτά επιπλέον φίλους και νομίζω ότι ήταν μία ακόμα εξαιρετική δραστηριότητα του έτους 2019 την οποία και ελπίζουμε (δώσαμε άλλωστε ραντεβού) να επαναλάβουμε όταν με το καλό ολοκληρωθούν και όλα αυτά τα όμορφα που μας ανέπτυξε ο Στέλιος.

Ένα ευχαριστώ (προσωπικό και πιστεύω και από όλα τα μέλη που βρεθήκαμε στο Lost Lake) είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω.

Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...
 • 10 months later...

Και ένα υπέροχο αφιέρωμα στους καλούς μας φίλους (και όχι μόνο)!

Αξίζει να το δείτε με την ησυχία σας και φυσικά με ένα εκλεκτό απόσταγμα. @DMTK αν πιστεύεις ότι πρέπει να πάει αλλού, το μεταφέρεις. (θα πήγαινε άνετα και στα εκπαιδευτικά βίντεο).

https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/oinos-o-agapitos-apostagmata-meros-1o-tyrnavos-petra-voiotias/

 

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
4 hours ago, mallios said:

DMTK αν πιστεύεις ότι πρέπει να πάει αλλού, το μεταφέρεις. (θα πήγαινε άνετα και στα εκπαιδευτικά βίντεο).

Μια χαρά κούμπωσε εδώ :good2:

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Ο καλός μας φίλος @SteliosZacharias μας ετοιμάζει εκπλήξεις. Επειδή οι προβατίνες είναι κάπως συνηθισμένες, έχει προετοιμάσει να φάμε κάτι διαφορετικό.... αν τελικά καταφέρουμε να το πιάσουμε (φωτό από τον κ. Νικο Αγγελόπουλο). 

Lost4.jpg

Lost3.jpg

Lost2.jpg

Lost1.jpg

 • Like 3
 • Wow 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...