Jump to content

Recommended Posts

Τι είναι το Quaich

Quaich είναι ένα ρηχό φλιτζάνι ή ένα μπολ/κύπελλο με δύο ή περισσότερες λαβές, που έχει προέλευση από τα Scottish Highlands και έχει εμφανιστεί εδώ και πολλούς αιώνες. Το όνομα "Quaich" προέρχεται από τη λέξη "cuach" που στα γαελικά, μεταφράζεται σε "κύπελλο". Λόγω της ιστορικής του χρήσης ως εργαλείο στις τελετές φιλοξενίας, όπως η υποδοχή/το καλωσόρισμα ή ο αποχαιρετισμός φίλων, αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως το “cup of friendship” ή “loving cup”.

Τα πιο συνηθισμένα κεράσματα ήταν το whisky και το brandy, αλλά μερικές φορές υπήρχαν μεγαλύτερα Quaichs που χρησιμοποιήθηκαν για ale.

Παραδοσιακά, ένα Quaich είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Περίπου τον δέκατο έβδομο αιώνα, άρχισαν να εμφανίζονται παραλλαγές του κυπέλλου από μέταλλο, που συνήθως κατασκευάζονται από κασσίτερο, ασήμι ή ορείχαλκο. Ένα Quaich είναι συνήθως ένα πολύ περίτεχνο κομμάτι και έχει χαραγμένη πάνω στο σώμα του, μια μεγάλη και όμορφη απεικόνιση, συχνά σε ένα στυλ που είναι συνώνυμο με το κέλτικο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των χαραγμένων στοιχείων του ιδιοκτήτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να προφέρουν το Quaich ως «quake» με ένα σκληρό ήχο 'k', αλλά οι Σκωτσέζοι προτιμούν να κυριαρχεί το σκωτσέζικο 'ch', ήχος που γίνεται από το πίσω μέρος του λαιμού και δεν έχει τον πιο ακανόνιστο ήχο του 'k'.

DSC02309_Web_Res_original.jpg?1508317786

Η ιστορία του Quaich

Υπάρχουν λίγες παραδόσεις που μπορούν να επιβιώσουν από τη δοκιμασία του χρόνου, όπως το Quaich. Φυσικά, το τελετουργικό αυτό κύπελλο προσαρμόστηκε με την πάροδο του χρόνου. Η αριστοκρατία έπαιξε το ρόλο της στον εξευγενισμό της βάσης και του βάρους του ξύλινου κυπέλλου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πάρει μια σχετική κομψότητα.

Καθώς αναπτύχθηκε η σκωτσέζικη κοινωνία, το Quaich θα γινόταν ένα σύμβολο με πιο ρομαντικές προθέσεις.

Το να πίνεις από ένα Quaich είναι ένα σύμβολο εμπιστοσύνης, φιλίας και αγάπης. Συνήθως χρησιμοποιείται σήμερα στις τελετές γάμου τόσο από τη νύφη όσο και από τον γαμπρό που θα πιούν και ένα ουίσκι από το κύπελλο, συμβολίζοντας  τη ζωή που το ζευγάρι σχεδιάζει να μοιραστεί μαζί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να "βρέξει το κεφάλι του μωρού" ώστε να στεριώσει την υγεία ενός νεογέννητου.

Οι αλιείς το χρησιμοποιούν επίσης για να κάνουν πρόποση, με το άνοιγμα της νέας σεζόν ψαρέματος σολομού κάθε χρόνο, με τη ριψη του ουίσκι από το Quaich στον ποταμό. Επίσης, χρησιμοποιείται κατά την Burns night στη διάρκεια του γεύματος, καθώς και άλλων παραδοσιακών σκωτσέζικων events.

Για το λόγο αυτό, ένα Quaich θεωρείται δημοφιλές γαμήλιο δώρο! Θεωρείται ότι ήταν ο βασιλιάς James VI της Σκωτίας ο οποίος προκάλεσε την τάση να δωρίζουν  Quaich, αφού δώρισε ένα αντίστοιχο, στην Anne  της Δανίας προς τιμήν του γάμου τους.

Το στοιχείο εμπιστοσύνης του κυπέλλου υπάρχει στη σχέση μεταξύ του δωρητή και δέκτη. Το κύπελλο προσφέρεται συνήθως έτσι ώστε ο παραλήπτης, δηλαδή αυτός που δέχεται το δώρο, να το παραλαμβάνει κρατώντας το και τις από δύο λαβές, με την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αδύνατο για τον παραλήπτη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο (άρα θα πρέπει και τα δύο χέρια πρέπει να κρατούν το Quaich).

Ωστόσο, η χρήση του κυπέλλου δεν περιορίζεται μόνο σε γάμους ή γεννήσεις. Σε κάποιους αθλητικούς αγώνες, ειδικά σχεδιασμένα αναμνηστικά Quaichs παραδόθηκαν στους νικητές του χάλκινου, του ασημένιου και του χρυσού μεταλλίου, ως μια κατάλληλη εναλλακτική λύση αντί για λουλούδια!

The Keepers of the Quaich

Μόνο λίγοι γνώστες του αγαπημένου μας σκωτσέζικου αποστάγματος είναι μέλη της society των Keepers of the Quaich {2,500 Keepers and 150 Masters of the Quaich (who have at least 10 years’ service as a Keeper)}.

Το 1912 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Wine and Spirit Brand Association. Αργότερα μετονομάστηκε σε Whisky Association και σήμερα είναι γνωστή ως Scotch Whisky Association. Ωστόσο, αυτή η ένωση αντιπροσώπευε μόνο εταιρείες που παρήγαγαν ουίσκι στη Σκωτία. Οι Keepers of the Quaich, ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, ως φάρος του σκωτσέζικου ουίσκι, ο οποίος συγκεντρώνει τη βιομηχανία, τους λιανοπωλητές και τα άτομα. Ο στόχος στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο που να προωθεί το Scotch whisky ανεξάρτητα από τους στόχους των μεμονωμένων εταιρειών.

Η society έχει το δικό της οικόσημο, τις δικές της τελετουργικές τελετές και το δικό της tartan. Αυτό το tartan έχει τις ρίζες του, πίσω στον 17ο αιώνα και βασίζεται στα χρώματα μπλε για το νερό, το χρυσό για το κριθάρι και το καφέ για την τύρφη, τα πιο σημαντικά συστατικά του ουίσκι.

Οι Keepers of the Quaich, προέρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου και γίνονται μέλη, σε μια τελετή που πραγματοποιείται  στο Blair Castle, στο Perthshire (λαμβάνουν και ένα μετάλλιο). Μόνο δύο τέτοιες τελετές διοργανώνονται κάθε χρόνο στο πνευματικό σπίτι των Keepers.

c749ef4f7844f0cd715f62ba198881a1.jpg

Πηγές:

https://www.arranwhisky.com/about/news/127-whisky-traditions-the-quaich

https://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/25/quaich-scottish-cup-friendship/

https://cullodenbattlefield.wordpress.com/2017/03/17/the-story-of-the-quaich/

https://www.whisky.com/information/knowledge/about-whisky/the-keepers-of-the-quaich.html

https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/11491/keepers-of-the-quaich-honouring-the-many/

https://www.keepersofthequaich.co.uk/

Φώτο:

https://www.arranwhisky.com/assets/000/000/294/DSC02309_Web_Res_original.jpg?1508317786

https://media.scotchwhisky.com/images/media/c749ef4f7844f0cd715f62ba198881a1.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...