Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Επίσκεψη της HMWS στον Οίκο METAXA (27 Ιανουαρίου 2020)


Recommended Posts

Η πρώτη επίσκεψη της Hellenic Malt Whisky Society, στον Οίκο METAXA, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019. Ήταν χωρίς αμφιβολία μια μέρα που χαράχθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσων συμμετείχαμε στην επίσκεψη εκείνη, ήταν μια αξέχαστη και σπουδαία εμπειρία! 

Πριν περάσει ένας χρόνος από τη τελευταία μας επίσκεψη, η δίψα μας να βρεθούμε ξανά στο ίδιο εκείνο μέρος, μας έφερε και πάλι στις εγκαταστάσεις του Οίκου, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020. Για την ακρίβεια, με σύνθεση πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά με όρεξη και διάθεση, ακόμη μεγαλύτερη. Μόνο για πέντε από τα μέλη που απαρτίζανε την ομάδα, ήταν η δεύτερη επίσκεψη στο χώρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους ήταν η πρώτη φορά. Βέβαια, δεν ήταν αυτή η μόνη μας διαφοροποίηση. Αυτή τη φορά, συνοδευόμασταν από φίλους της Society, επαγγελματίες του χώρου και άτομα που μοιραζόμαστε με το ίδιο πάθος, την αγάπη για τα ποιοτικά αποστάγματα.

Μαζί μας ήταν λοιπόν, από το Κτήμα "Οινότρια Γη" - Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, ο κ. Φωτιάδης με τους συνεργάτες του, οι κ.κ. Στέλιος και Νίκος Ζαχαρίας, ιδιοκτήτες των Lost Lake Distillery και Muses Estate, καθώς επίσης και ο κ. Νεοφύτου Στέλιος από την Κύπρο μας.

Η υποδοχή μας, έλαβε χώρα στην είσοδο του Οίκου, από τον κ. Ανέστη Ζαμανόπουλο  Brand Ambassador της Rémy Cointreau στην Ελλάδα και την κα Χουΐτη Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Οίκου METAXA.

Εν συνεχεία, τα ηνία ανέλαβε η κα Κωνσταντινίδου, η οποία όχι μόνο μας διηγήθηκε με πολλές λεπτομέρειες και μυστικά, την ιστορία του Οίκου ως τις μέρες μας, αλλά και απάντησε σε όλες τις απορίες που μας γεννήθηκαν, ακούγοντάς την, προσεκτικά. Αφού παρατηρήσαμε κάποια από τα παλαιά μηχανήματα, που έχουν μείνει ως ιστορικά εκθεσιακά κειμήλια στο χώρο και τις μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές, σιγά σιγά, κατηφορίσαμε προς το σημείο που βρίσκονται τα κελάρια του Οίκου.

Εκεί μπορώ να πω με περίσσεια σιγουριά ότι μας κυρίευσε το ίδιο μοναδικό συναίσθημα που είχαμε αισθανθεί και κατά την πρώτη μας επίσκεψη. Εντυπωσιασμός και δέος! Ένας χώρος αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, με χαμηλό φωτισμό, τεράστια δρύινα βαρέλια, αλλά και μοναδικά αρώματα.

Τα κελάρια του Οίκου, έχουν μια αξιοσημείωτη ιδιότητα. Το κλίμα είναι σχετικά ξηρό, σε αντίθεση με άλλα κελάρια που η υγρασία κυριαρχεί. Έτσι, η έλλειψη υγρασίας, οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού, απ’ ότι εξατμίζεται το αλκοόλ. Το απόσταγμα που βρίσκεται μέσα στα μεγάλα βαρέλια εμπλουτίζεται και τα αρώματά του, συμπυκνώνονται σημαντικά. Το γνωστό μας Angels share, εδώ παίρνει άλλη μορφή, που οι ειδικοί του Οίκου, ονομάζουν Angels Treasure!

Συνεχίζοντας τη ξενάγησή μας, οδηγηθήκαμε σε ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, με κρυστάλλινες φιάλες, δοκιμαστικούς σωλήνες, πιπέτες και ποτήρια γευσιγνωσίας. Τα ποτήρια περιείχαν μοσχάτο Σάμου, οινικό απόσταγμα και ένα έτοιμο blend metaxa. Οι μεγάλες κρυστάλλινες φιάλες, μοσχάτο και οινικό απόσταγμα, ενώ η μικρότερη φιάλη το αρωματικό εκχύλισμα βοτάνων, το οποίο εν συνεχεία με μια πιπέτα τοποθετήθηκε σε σταγόνες, στις παλάμες μας.

Στο γευστικό μας παιχνίδι-πειραματισμό, αυτή τη φορά δεν μας συνόδευσε ο σημερινός Metaxa Master (και 5ος στη σειρά) κ. Κωνσταντίνος Ράπτης, αλλά ο διάδοχός του, κ. Καλπαξίδης, ο οποίος μας εντυπωσίασε κυριολεκτικά και μας εξήγησε με πολλές λεπτομέρειες την πορεία της παραγωγικής διαδικασίας. Υπό τις οδηγίες του, προσπαθήσαμε να γίνουμε κι εμείς (έστω για λίγο) metaxa master, μετέχοντας σε ένα δημιουργικό παιχνίδι, κάνοντας blending των βασικών συστατικών ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας metaxa!

20200127_175053.jpg

Μετά από αυτή την ευχάριστη για όλους διαδικασία, κατευθυνθήκαμε στα μεγάλα αριθμημένα και αφιερωμένα στους ιδρυτές βαρέλια (1 Σπύρος, 2 Δέσποινα, 3 Αλέξανδρος, 4 Ηλίας), ακούσαμε την ιστορία, τη χρήση τους και μετά φωτογραφηθήκαμε μπροστά τους, μαζί με την κα Κωνσταντινίδου και τον κ. Καλπαξίδη.

Προχωρήσαμε στο χώρο που αναπαύονται σε μικρότερα βαρέλια τα οινικά αποστάγματα, βλέποντας τις ειδικές προθήκες, όπου φυλάσσονται σε μεγάλες γυάλινες φιάλες, κάποια από τα πολυτιμότερα οινικά αποστάγματα του Οίκου και φθάσαμε σε ένα χώρο μυσταγωγίας. Ήταν μια αίθουσα με ένα τεράστιο φωτεινό στρογγυλό τραπέζι όπου και  καθίσαμε, ενώ οθόνες που υπήρχαν περιμετρικά του χώρου, μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, στην ιστορία του Οίκου.

Ακολούθησε γευστική δοκιμή με οδηγό τον κ. Καλπαξίδη. Δοκιμάσαμε:

METAXA%2012-800x800.jpg

METAXA 12 STARS

Χρώμα: φωτεινό κεχριμπαρένιο.

Μύτη: φλούδα πορτοκαλιού, καφές, σοκολάτα, καπνισμένη δρυς.

Στόμα: αποξηραμένα φρούτα, φλούδα πορτοκαλιού και ένα «άγγιγμα» μπαχαρικών.

Τελείωμα: αρωματική και μεγάλης διάρκειας, με ένα «άγγιγμα» μπαχαρικών και φλούδα πορτοκαλιού.

reserve-private-reserve.jpg

METAΧΑ PRIVATE RESERVE

Η πρώτη προσωπική δημιουργία του κ. Ράπτη, το 1992. Μια φορά το χρόνο, κυκλοφορεί σε μία και μόνο παρτίδα, συνδυάζοντας blends που έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της έκφρασής τους.

Χρώμα: βαθύ κεχριμπαρένιο.

Μύτη: αποξηραμένο βερίκοκο και δαμάσκηνο, μέλι και μαύρες σταφίδες.

Στόμα: μαύρες σταφίδες, καραμέλα και μίγμα από πιπέρια.

Τελείωμα: μαύρες σταφίδες, καραμέλα και μείγμα από πιπέρια.

dscf6147_jk22.jpg

METAXA ANGELS' TREASURE SINGLE CASK STRENGTH, N°1019

Στα κελάρια του Οίκου, ο Metaxa Master αιχμαλωτίζει το πνεύμα που αφήνουν πίσω τους οι άγγελοι κατά την εξάτμιση, ένα σπάνιο θησαυρό από blends παλαιωμένα για δεκαετίες, που έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της συμπύκνωσής τους. Φέτος, είναι η χρονιά του METAXA Angels’ Treasure Single Cask Strength, από το βαρέλι N°1019. Ένα μοναδικό αλκοολούχο ποτό, με στιβαρό χαρακτήρα, στους 42,2 αλκοολικούς βαθμούς. Εμφιαλώθηκαν μόλις 4.500 αριθμημένες φιάλες με κομψό design και καμπύλες που θυμίζουν φτερά αγγέλων, καθώς και τον χαρακτηριστικό «Σαλαμινομάχο», το έμβλημα του Οίκου, σε χρυσό. Το ιδιαίτερο πώμα αναπαριστά μια σταγόνα από το πολύτιμο υγρό που φυλάσσεται στο εσωτερικό της και είναι ένα πραγματικό κόσμημα που συμβολίζει τη σπανιότητα του κεχριμπαρένιου αυτού υγρού.

Χρώμα: βαθύ κεχριμπαρένιο.

Μύτη: Αποξηραμένο δαμάσκηνο, σύκο, μοσχοκάρυδο, κανέλλα Κεϋλάνης, τζίντζερ, αγριόμελο, καραμέλα, αποξηραμένα πέταλα λουλουδιών, σε φόντο παλαιωμένης βελανιδιάς.

Στόμα: γλυκά μπαχάρια, λευκή σταφίδα, δαμάσκηνο, σιρόπι σταφυλιού και ένα ιδιαίτερο μίγμα πιπεριών.

Τελείωμα: πλούσια, με παρατεταμένες νότες από παλαιωμένο μέλι και γλυκά μπαχαρικά στο τέλος.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Πρώτα απ’ όλα, στους οικοδεσπότες, την κα Κωνσταντινίδου, τον κ. Καλπαξίδη και τον κ. Ζαμανόπουλο, για την εγκάρδια και ζεστή υποδοχή, την άρτια οργανωμένη ξενάγηση, τη γευστική δοκιμή, αλλά και τα δώρα που μας προσέφεραν απλόχερα.

Τους φίλους μας, που μας συνόδευσαν καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας, τον κ. Φωτιάδη με τους συνεργάτες του, τους κ.κ. Στέλιο και Νίκο Ζαχαρία, καθώς και τον κ. Νεοφύτου.

Τα μέλη μας που ταξίδεψαν από πολύ μακριά για να είναι μαζί μας, όπως ο @Uisge-Beatha

Τέλος, τον @mallios που έκανε τεράστιες προσπάθειες για το συντονισμό και την επιτυχία της επίσκεψης. Κι ήταν πράγματι μια επιτυχημένη επίσκεψη, γιατί καταφέραμε και ενώσαμε σε μια κοινή ομάδα, οινοποιούς, αποσταγματοποιούς, επαγγελματίες του χώρου αλλά και λάτρεις των ποιοτικών αποσταγμάτων και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!

 

Πηγές και φωτογραφίες:

www.metaxa.com

https://gr.askmen.com/drink/1117672/article/to-xekhoristo-blend-pou-onomazetai-metaxa-angels-treasure-single-cask-strength-ndeg1019

https://sm.askmen.com/askmen_gr/photo/default/dscf6147_jk22.jpg

https://pantospotou.gr/image/cache//catalog/spirits/METAXA 12-800x800.jpg

https://www.vintagecava.gr/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/600x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/r/e/reserve-private-reserve.jpg

 

 

  • Like 5
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Κι επειδή, μόλις πριν λίγες μέρες το συζητούσαμε με την κα Κωνσταντινίδου, κατά την επίσκεψή μας, δυστυχώς ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας. Το 1963, σχεδίασε την φιάλη Metaxa 7* (Επτά Αστέρων) εμπνεόμενος από τους αρχαιοελληνικούς αμφορείς. Επίσης σχεδίασε το METAXA GRANDE FINE, που είναι φόρος τιμής στην Ελλάδα, τις παραδόσεις της, την τέχνη και έναν ουσιαστικό τρόπο ζωής. Ουσιαστικά, δημιούργησε πάνω στη λευκή πορσελάνινη φιάλη, μοτίβα εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή τέχνη της Ρόδου.

10239_metaxa_grande_fine_colled_2017_fl_

  • Like 1
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Master Yoda said:

Έχω την εντύπωση πως ο σχεδιασμός του Grande Fine είναι δημιούργημα της σχεδιάστριας Ροδάνθης Σεντούκα.

Μάλλον μπερδεύει η φώτο που έβαλα, αλλά νομίζω ότι το Grande Fine σχεδιάστηκε αρχικά από τον Τσεκλένη και επανασχεδιάστηκε από την Ροδάνθη Σεντούκα (το συγκεκριμένο της φωτογραφίας, αν δε κάνω λάθος είναι αυτό της Σεντούκα).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, DMTK said:

Μάλλον μπερδεύει η φώτο που έβαλα, αλλά νομίζω ότι το Grande Fine σχεδιάστηκε αρχικά από τον Τσεκλένη και επανασχεδιάστηκε από την Ροδάνθη Σεντούκα (το συγκεκριμένο της φωτογραφίας, αν δε κάνω λάθος είναι αυτό της Σεντούκα).

Και το σχετικό άρθρο.

https://marketpost.gr/marketing/epanaschediazete-to-metaxa-grande-fine/8347/

και λογικά το αρχικό πρέπει να είναι αυτό.

s-l1600.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πρόσφατα δοκίμασα για πρώτη φορά το Private Reserve και πραγματικά ενθουσιάστηκα!Όμως μου φάνηκε ιδιαίτερα γλυκό και σκέφτηκα ότι γι'αυτό είναι τόσο smooth.Γνωρίζουμε αν είναι sugar added ποτό και αν ναι σε ποιό ποσοστό ή δεν έχει καθόλου συμπλήρωμα ζάχαρης και η παλαίωση του το κάνει τόσο γλυκό.Επίσης σκέφτομαι την αγορά και των 2 εκδόσεων του Angels Tresure,πιστεύετε ότι αξίζει η αγορά τους σαν προϊόν για την τιμή τους(150-180 ευρώ το μπουκάλι) ή να προσπεράσω και να μείνω στο Private Reserve αγοράζοντας μερικές φιάλες ακόμα;

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Master Yoda said:

Πρόσφατα δοκίμασα για πρώτη φορά το Private Reserve και πραγματικά ενθουσιάστηκα!Όμως μου φάνηκε ιδιαίτερα γλυκό και σκέφτηκα ότι γι'αυτό είναι τόσο smooth.Γνωρίζουμε αν είναι sugar added ποτό και αν ναι σε ποιό ποσοστό ή δεν έχει καθόλου συμπλήρωμα ζάχαρης και η παλαίωση του το κάνει τόσο γλυκό.Επίσης σκέφτομαι την αγορά και των 2 εκδόσεων του Angels Tresure,πιστεύετε ότι αξίζει η αγορά τους σαν προϊόν για την τιμή τους(150-180 ευρώ το μπουκάλι) ή να προσπεράσω και να μείνω στο Private Reserve αγοράζοντας μερικές φιάλες ακόμα;

Νομίζω ότι αυτό που το κάνει τόσο smooth δεν είναι ούτε η προσθήκη ζάχαρης (δύο φορές που έχουμε επισκεφτεί τον Οίκο, δεν έχουμε ακούσει για κάτι τέτοιο), αλλά ούτε η παλαίωση, αλλά η ίδια η διαδικασία παραγωγής. Το μοσχάτο, το οινικό απόσταγμα, το εκχύλισμα βοτάνων και η ανάμιξη των τριών αυτών συστατικών.

Το μοσχάτο αυτό, δεν είναι το κρασί που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, για να εμποδιστεί η ζύμωση, προστίθεται 15% καθαρού οινοπνεύματος. Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και θα χρησιμοποιηθούν blends από διάφορες χρονιές.

Αμέσως μετά ο Metaxa Master επιλέγει φίνα οινικά αποστάγματα με βάση τον χαρακτήρα και την κομψότητά τους.

Τα Μοσχάτα κρασιά και τα οινικά αποστάγματα ωριμάζουν ξεχωριστά σε δρύινα βαρέλια μέχρι εκείνος να αποφασίσει ότι είναι έτοιμα να σμίξουν.

 Ένα μπουκέτο μεσογειακά βότανα έρχεται να δώσει την τελευταία πινελιά. Πρόκειται για ένα αρωματικό εκχύλισμα βοτάνων, με πρωταγωνιστή τα ροδοπέταλα, από τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται στο Αίγιο.

Ακολουθεί η ανάμιξη (blending) των παραπάνω συστατικών, η παλαίωση εκ νέου σε πολύ μεγαλύτερα και εντυπωσιακά βαρέλια, το φιλτράρισμα ψύξεως, η φιλοξενία για μικρό χρονικό διάστημα σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές και η εμφιάλωση.

Όσο για το Angels Tresure (και τα δυο) είναι σίγουρα ανώτερο ως απόσταγμα, του Private Reserve. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, DMTK said:

για να εμποδιστεί η ζύμωση, προστίθεται 15% καθαρού οινοπνεύματος

Αυτό σημαίνει πως δεν έχει μετατραπεί όλο το σακχαρικό (φυτικό) απόθεμα σε αλκοόλ.

Συνεπώς και η γλύκα

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, charkyriak said:

Αυτό σημαίνει πως δεν έχει μετατραπεί όλο το σακχαρικό (φυτικό) απόθεμα σε αλκοόλ.

Συνεπώς και η γλύκα

Δηλαδη γι'αυτο το λόγο το κάνουν? Εμποδίζουν την περαιτέρω ζύμωση ώστε να έχουν εναπομείναντα σάκχαρα και έτσι γλυκύτητα στο τελικό προιόν?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Celtic said:

Δηλαδη γι'αυτο το λόγο το κάνουν? Εμποδίζουν την περαιτέρω ζύμωση ώστε να έχουν εναπομείναντα σάκχαρα και έτσι γλυκύτητα στο τελικό προιόν?

Οι υψηλές ποσότητες αλκοόλης παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα της μαγιάς και κατά συνέπεια της αλκοολικής ζύμωσης. Το όριο αυτό τοποθετείται συνήθως γύρω στο 14-15% vol σε αλκοόλη, ενώ μερικές φορές φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα και με τις άλλες συνθήκες ζύμωσης. 

Σε άλλα γλυκά κρασιά, η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο λόγω υψηλής συγκέντρωσης αλκοόλης στο γλεύκος (κοινώς μούστο) και είναι γλυκά λόγω μεγάλης περιεκτικότητας του γλεύκους σε σάκχαρα. Ενώ άλλα, προέρχονται από ζυμούμενο γλεύκος, στο οποίο η διακοπή της ζύμωσης προκαλείται με προσθήκη αποστάγματος οίνου ή αλκοόλης. 

Σκέψου τη μαγιά, σαν το παλιό κίτρινο ανθρωπάκι του πάκμαν, που καταβροχθίζει τα σάκχαρα (του σταφυλιού στη συγκεκριμένη περίπτωση) και παράγει αλκοόλ. Προσθέτοντας αλκοόλη, διακόπτεται η ζύμωση, δηλαδή η δράση της μαγιάς, συνεπώς τα σάκχαρα γλιτώνουν από το στόμα του πάκμαν και το κρασάκι μας γίνεται γλυκό...:biggrin1:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ότι είπε ο @DMTK (καλά όχι και το pacman όμως :) )

Έτσι είχα διαβάσει πως γίνεται στο Port στο οποίο ο τυπικός χαρακτήρας είναι ενισχυμένος γλυκύς οίνος.

Όσον αφορά το φυσικό τρόπο που λέει ο @DMTK νομίζω πως είναι το λιάσιμο των σταφυλιών.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, το μπουκάλι του METAXA Grande Fine έχει καθιερωθεί ως μια μοναδική εικαστική πρόταση. Το 2020 ο Οίκος METAXA ζήτησε από τον αναγνωρισμένο street artist Cacao Rocks να προτείνει τη δική του ερμηνεία για αυτό το εμβληματικό αντικείμενο.

Το μπουκάλι απεικονίζει σχέδια εμπνευσμένα από τους ανεμόμυλους της Μυκόνου και άλλα κυκλαδίτικα σύμβολα υιοθετώντας τη χαρακτηριστική χρωματική παλέτα του καλλιτέχνη: λευκό για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μπλε για το Αιγαίο και χρυσό για τον ήλιο.

grande_fine_key_visuals_f_landscape.jpg?

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/advertorial/market/657773_metaxa-grande-fine-dia-heiros-cacao-rocks»

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON, το νέο «σπίτι» του οίκου Μεταξά αποκαλύπτεται στα ορεινά της Σάμου και μέσω της βιολογικής καλλιέργειας θέλει να συμβάλει στη βιωσιμότητα του terroir του νησιού.

Cellar%20at%20LIKNON.jpg?itok=pfLGoRWe

22dca26573854242ba8630813d561667.jpg?v=1

 

https://www.google.com/amp/s/www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/samos-enas-ampelonas-me-paradosi-aionon-ena-monadiko-kehrimparenio-poto%3famp

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Liknon Μuseum> Οι αρχιτέκτονες του K-Studio και η Metaxa δημιούργησαν ένα υπόγειο αριστούργημα στη Σάμο

Με φόντο έναν αιωνόβιο αμπελώνα με τις πέτρινες πεζούλες όπου φυτρώνει το γλυκό μοσχάτο σταφύλι

-2022-11-16-8.14.38-%CF%80.%CE%BC.-e1668

k-studio-liknon-greece-designboom-013-76

https://kourdistoportocali.com/ipeople/real-estate/liknon-museum-gt-oi-architektones-toy-k-studio-kai-i-eponymia-oinopneymatodon-poton-metaxa-dimioyrgisan-ena-ypogeio-aristoyrgima-sti-samo/

  • Like 2
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...