Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

AnCnoc 12y.o., 40%, OB


Recommended Posts

Αποτέλεσμα εικόνας για ancnoc 12 year old

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/239/an-cnoc-12-year-old

Το Knockdhu άλλαξε πριν κάποια χρόνια το όνομα των single malts του από Knockdhu σε Ancnoc για να μην το συγχέει ο καταναλωτής με το ομόηχο Knockando. ΟΚ δεκτό. Παρόλο που είμαι υπέρμαχος της παράδοσης του whisky, δεν με ενοχλεί σαν ιδέα. Άλλωστε τι θα πει παράδοση: sherry whisky από το speyside; Μμμμ... δεν είμαι τόσο σίγουρος. Πάμε παρακάτω.

Οι δευτέρες μου είναι οι πιο κουραστικές ημέρες της εβδομάδας. Από το πρωί έως το βράδυ δεν κάθομαι καθόλου. Συμπληρώνω χωρίς υπερβολή 10-12 ώρες με μαθήματα και συναντήσεις (ο Celtic με βρήκε στο γραφείο περίπου στις 21:30 και είχα ακόμα λίγη χαρτοδουλειά). Το βράδυ με άλλα λόγια δεν έχω όρεξη για πολλά πολλά: φαγητό, τηλεόραση και ύπνο. (Theo πολλά λες, προχώρα)

Μαζί με 3 συναδέλφους που πίνουν whisky, αλλά δεν πολυασχολούνται ανοίξαμε το συγκεκριμένο whisky στο σπίτι της δουλειάς στην Κομοτηνή (για όσους δεν με γνωρίζουν διάγω διπλή ζωή - μισή επαγγελματική στην Κομοτηνή και μισή κοινωνική στην Θεσσαλονίκη).

Ω τι έκπληξη! Υπέροχο single malt. α) χρώμμα 100% καραμελόχρωμα, β) άρωμα μέλι και βότανα του αγρού γ) γεύση ελαφρά πικάντική με κυρίαρχα τα στοιχεία της μύτης του και ανεπαίσθητα καπνισμένο, ελαφρά φρουτώδες, ίσα ίσα που σου'ρχεται λίγο ξύλο με θετικό όμως τρόπο. Η λέξη που το περιγράφει είναι μελένιο. Δεν είναι όλες οι γέυσεις του δεμένες μεταξύ τους (μην ξεχνάτε ότι είναι 12άρι), αλλά δεν είναι ενοχλητικό σε καμμία περίπτωση. Άρεσε σε όλους. Αν δεν είμασταν όλοι κουρασμένοι το μπουκάλι θα τελείωνε (θα τελειώσει σήμερα το βράδυ σίγουρα). Κατά την όχι και τόσο ταπεινή γνώμη μου ένα everyday για κάποιον που πιστεύει ότι υπάρχει και whisky που δεν σε μπουκώνει με την καπνίλα του. Σίγουρα ένα introductory single malt, με τιμή προσιτή σε όλους. Αφού τελειώσετε με όλα τα 25άρια, 30άρια, και 40άρια ρίξτε και μια ματιά σε αυτό το ταπεινό 12αράκι και έχω την εντύπωση ότι δεν θα απογοητευτείτε. Θύμιζε BenRiach ή η μνήμη μου παίζει παράξενα παιχνίδια...

(αυτό ρε φίλε δεν είναι post σε forum, αλλά blog - μας έσκασες).

Link to post
Share on other sites

Προς απλή ενημέρωση υπάρχει ήδη στo A.A.W Γλυφάδας και σύντομα στο Χαλάνδρι και συνοδεύεται με Balblair vintage 1997 και Speyburn 10yo.Εχθες το πίναμε με τον ambu και όντως μας άφησε τις εντυπώσεις που έγραψε ο Theo.

Link to post
Share on other sites

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τους φίλους Theo, McChariz και ambu. Είχα ξαναγράψει την κριτική μου για το συγκεκριμένο ουίσκυ, αλλά δεν μπορώ να τη βρω τώρα, ίσως να το είχα κάνει στο παλιό forum.

Λοιπόν με λύπη μου σας λέω ότι η συγκεκριμένη εμφιάλωση έχει εξέχουσα θέση στο shit list μου. Είναι από τα λίγα ουίσκυ που αν και είχα ολόκληρο μπουκάλι στη διάθεσή μου (μου το έφερε δώρο ένας φίλος) δεν κατάφερα να το καταναλώσω. Θυμάμαι πολύ καλά ότι το μέλι του ήταν τόσο έντονο που ήταν σα να το πρόσθεσε κάποιος εκ των υστέρων. Αν μάλιστα προσθέσεις και το λεμόνι που ανακαλύπτεις σχετικά εύκολα στη γεύση του, τότε έχεις να κάνεις με ένα πολύ δυνατό σιρόπι για το βήχα, σαν αυτά που φτιάχνουν για τα παιδιά ή στην καλύτερη περίπτωση ένα αφέψημα (βραστικό που λένε και στο χωριό μου).

Αν δεν διάβαζα τη θετική κριτική του Theo δεν θα συνιστούσα σε κανέναν την αγορά του, αλλά μετά το review του εμπειρότερου φίλου μου και τα θετικά σχόλια McChariz και ambu αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι απλά θέμα προσωπικού γούστου. Αν σας αρέσει το πολύ έντονο μέλι στο ουίσκυ τότε δοκιμάστε το. Εγώ πάντως το απέρριψα τόσο κατηγορηματικά που δεν είμαι καν διατεθειμένος να του δώσω δεύτερη ευκαιρία.

Link to post
Share on other sites

Χωρίς να το έχω δοκιμάσει,πιστεύω ότι εδώ ξεκάθαρα εμφανίζεται η υποκειμενικότητα της γεύσης.Και γενικότερα η άποψή μου είναι ότι τέτοια φαινόμενα εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων εμφανίζονται συνήθως στις "νεαρές" εμφιαλώσεις των αποστακτηρίων όπου επικρατεί πιο πολύ το ύφος του αποστακτηρίου χωρίς να έχουν προλάβει τόσο να επιρεάσουν τα βαρέλια και ο τρόπος και τόπος αποθήκευσης το όλο δέσιμο του αποστάγματος.

Κάτι τέτοιο συνέβη και σε εμένα με το Glengoyne 10 και φοβάμαι να ξανακουμπήσω το Brand ολόκληρο(ξέρω ότι σφάλω και θα το ξεπεράσω κάποια στιγμή).

Σίγουρα υπάρχουν likes και dislikes και σε "Μεγάλες" εμφιαλώσεις αλλά εκεί η υποκειμενικότητα της γεύσης θα φτάσει μέχρι το σύνηθες "είναι πολύ καλό whisky αλλά δεν μου ταιριάζει".

Link to post
Share on other sites
Οι δευτέρες μου είναι οι πιο κουραστικές ημέρες της εβδομάδας.

Μαζί με 3 συναδέλφους που πίνουν whisky, αλλά δεν πολυασχολούνται ανοίξαμε το συγκεκριμένο whisky

Η δύναμη του πνεύματος!!!!Την ίδια ακριβώς στιγμή πίναμε ακριβώς το ίδιο whisky με τον ambu!!!! :lol::D:o

Link to post
Share on other sites

Πραγματικά απίστευτο! Ήμουν έξω στην Αθήνα και έτυχε να δοκιμάσω το συγκεκριμένο σήμερα και μόλις γύρισα σπίτι είδα το θέμα στο forum! Πολλά μεγάλα πνεύματα μαζεύτηκαν εδώ μου φαίνεται...

Link to post
Share on other sites
Ήμουν έξω στην Αθήνα και έτυχε να δοκιμάσω το συγκεκριμένο σήμερα

Πες μας και τις εντυπώσεις σου λοιπόν. Είμαι περίεργος να δω αν μόνο σε μένα δεν άρεσε.

Link to post
Share on other sites

Ήταν λίγο βιαστική η δοκιμή. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το άρωμα του (με το που πλησίασε τη μύτη μου διαγράφηκε ένα ηλίθιο χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπό μου), αλλά μου φάνηκε λίγο αδιάφορη η γεύση του. Επαναλαμβάνω όμως, ήταν μέρα μεσημέρι κι έτρεχα σαν τρελός οπότε δεν το πρόσεξα ιδιαίτερα. Πάντως αυτό το θέμα έχει πολύ πλάκα. ξαναδιαβάζοντας την κριτική του Theo, είδα ότι το σύγκρινε με το BenRiach. Για BenRiach έψαχνα κι εγώ και το βρήκα μπροστά μου!

Link to post
Share on other sites
Η δύναμη του πνεύματος!!!!Την ίδια ακριβώς στιγμή πίναμε ακριβώς το ίδιο whisky με τον ambu!!!! :lol::D:o
Πραγματικά απίστευτο! Ήμουν έξω στην Αθήνα και έτυχε να δοκιμάσω το συγκεκριμένο σήμερα και μόλις γύρισα σπίτι είδα το θέμα στο forum! Πολλά μεγάλα πνεύματα μαζεύτηκαν εδώ μου φαίνεται...

Link to post
Share on other sites

Ε, λοιπόν φίλε Wisdom μου άρεσε για ακριβώς τον ίδιο λόγο! Μελένιο, ήρεμο, ευκολόπιοτο, με λεμόνι και ελαφρά γεύση ξηρών καρπών (σπάνια σε λίγων χρόνων whisky), καθαρό speyside και σε πολύ καλή τιμή. Ένα whisky για δώρο σε κάποιον χωρίς πολύ μεγάλη ενασχόληση με το θέμα.

Και Theo πάνω που έλεγα να ανοίξω θέμα για τα 'ταπεινά' whiskies! Η συγχρονικότητα συνεχίζεται...

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Ματαιόδοξο και αδιάφορο, έως ενοχλητικό (ειδικά στη γεύση). Καλά το λέει ο Wisdom, κάτι σαν πρόχειρο αφέψημα. Τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά. Shit list είναι βαριά κουβέντα, πάντως είναι malt κάτω του μετρίου, ακόμα και για "everyday" - μπορώ να σκεφτώ δεκάδες άλλα "ταπεινά", στην ίδια κατηγορία τιμής - ηλικίας, που εκπληρώνουν αυτό το σκοπό άριστα (Glenfiddich 12, Benromach NAS, Bunnahabhain 12, Glenmorangie 10, Arran 10, Bowmore 12, Scapa 14, Glen Rothes NAS,........).

(ωραίααααααα, επανήλθαμε σε φυσιολογικά επιπεδα - διαφωνώ με Theo, συμφωνώ με Wisdom) :D :D

Link to post
Share on other sites

Ένα μέτριο κατά την γνώμη μου και ευκολόπιοτο malt με μικρή επίγευση και σε καλή τιμή.

ps:κάντε το δώρο!!!!!.

Link to post
Share on other sites

Καλά εσείς σε 2-3 χρόνια θα εκτιμάτε μόνο vintage CS, όλα τα υπόλοιπα θα είναι "συνηθισμένα"...

Link to post
Share on other sites
Λοιπόν με λύπη μου σας λέω ότι η συγκεκριμένη εμφιάλωση έχει εξέχουσα θέση στο shit list μου.
Ματαιόδοξο και αδιάφορο, έως ενοχλητικό (ειδικά στη γεύση). Τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά.

Shit list ο wisdom,αδιάφορο και ενοχλητικό ο Celtic.

Όντως γούστα είναι αύτα.

Link to post
Share on other sites
Καλά εσείς σε 2-3 χρόνια θα εκτιμάτε μόνο vintage CS, όλα τα υπόλοιπα θα είναι "συνηθισμένα"...

:shok::blink::vava::acute:

.....μπορώ να σκεφτώ δεκάδες άλλα "ταπεινά", στην ίδια κατηγορία τιμής - ηλικίας, που εκπληρώνουν αυτό το σκοπό άριστα (Glenfiddich 12, Benromach NAS, Bunnahabhain 12, Glenmorangie 10, Arran 10, Bowmore 12, Scapa 14, Glen Rothes NAS,........).

:clapping: :clapping: Theo, gimme a break.

Link to post
Share on other sites
(ωραίααααααα, επανήλθαμε σε φυσιολογικά επιπεδα - διαφωνώ με Theo, συμφωνώ με Wisdom) :D :D

Αν διαφωνούσαμε και σε γούστα για ουίσκυ θα άρχιζα να ανησυχώ. :tongue:

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

@Nicolas bravo για μια ακόμα όμορφη παρουσίαση. Δυο ερωτησούλες έχω.

1. Ο φελλός είχε κάποιο θέμα; 'Οταν τον έβγαλες δεν άκουσα καθόλου το όμορφο χαρακτηριστικό "ΠΟΠ" ! που εμένα προσωπικά με φτιάχνει, είναι πριν την οσμή και την γεύση, από τα πράγματα που απολαμβάνω όταν ανοίγω ένα μπουκάλι. ( Καθένας με τα βίτσια του....:D )

2. Για το όνομα, οτι την αλλαγή από 'Knockdhu', όπως κυκλοφορούσε στην αγορά για χρόνια, σε 'An Cnoc', την απαίτησε η Diageo, είσαι σίγουρος;

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε! 

Ο φελλός δεν είχε κάποιο θέμα (σε καταλαβαίνω απόλυτα και εμένα μου αρέσει αυτός ο ήχος), μάλλον επειδή το γύρισα 2-3 φορές το βίντεο, από τα συνεχόμενα άνοιξε - κλείσε το μπουκάλι σταμάτησε να το κάνει. 

Την πληροφορία σχετικά με την Diageo και την απαίτηση για αλλαγή του ονόματος, μου την μετέφερε ο ''τεχνικός σύμβουλος'' του καναλιού 😉😀@Uisge-Beatha

Δύο γειτονικά και ομόηχα αποστακτήρια. Ένα από τα δύο πρέπει να αλλάξει το όνομα που δίνει στα ουίσκι, για λόγους marketing. Το ένα αποστακτήριο όμως είναι ιδιοκτησία ενός κολοσσού, οπότε αλλάζει το όνομα του το άλλο. 

Link to post
Share on other sites

@Nicolas @Uisge-Beatha Το "πρέπει να αλλάξει" σχετικό είναι. Δεν νομίζω οτι κάποια εταιρεία μπορεί με το "έτσι θέλω" να επιβάλλει αλλαγή ονόματος ενός προϊόντος κάποιας άλλης, όχι της ίδιας τάξης μεγέθους αλλά επίσης μεγάλης, με 4 ή 5 αποστακτήρια (δεν θυμάμαι) στο portfolio της. Είχα την εντύπωση οτι η αλλαγή έγινε, για τους λόγους που αναφέρει ο Νικόλας, επειδή έτσι έκρινε η ίδια η Inverhouse, κι όχι κατ'απαίτηση της Diageo.

Link to post
Share on other sites

Εδώ περιγράφεται το background των εταιριών πίσω από την αλλαγή του ονόματος.  Την τελική απόφαση την χαρακτηρίζει ''συμφωνία κυρίων'' και περιγράφει την κατάσταση ως ειρωνική. 

https://thecasks.com/2013/03/26/ancnoc-22-year-old-review/

Ο Michael Jackson αναρωτιέται για την αλλαγή του ονόματος γιατί λέει πως το Knockdhu κέρδισε υψηλότερο προφίλ από το Knockando. 

https://books.google.com/books/about/Whisky.html?hl=el&id=oukzDwAAQBAJ

Ο Billy λέει σχετικά με την αλλαγή ονόματος ότι το Knockando έβαλε πρώτο στο ράφι το single malt του

https://blog.thewhiskyexchange.com/2011/08/a-trip-to-knockdhu/

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
On 6/5/2021 at 11:07 AM, Celtic said:

@Nicolas @Uisge-Beatha Το "πρέπει να αλλάξει" σχετικό είναι. Δεν νομίζω οτι κάποια εταιρεία μπορεί με το "έτσι θέλω" να επιβάλλει αλλαγή ονόματος ενός προϊόντος κάποιας άλλης, όχι της ίδιας τάξης μεγέθους αλλά επίσης μεγάλης, με 4 ή 5 αποστακτήρια (δεν θυμάμαι) στο portfolio της. Είχα την εντύπωση οτι η αλλαγή έγινε, για τους λόγους που αναφέρει ο Νικόλας, επειδή έτσι έκρινε η ίδια η Inverhouse, κι όχι κατ'απαίτηση της Diageo.

Τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά ειδικά προ 30 τόσα χρόνια (σήμερα η Inverhouse έχει τα Knockdhu, Old Pulteney, Balblair και Speyburn) αλλά το κυριότερο είναι ότι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια ήταν η United Distillers η όπως την ξέρουμε σήμερα Diageo 😉

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...