Jump to content
Sign in to follow this  
mallios

SAINT MAGDALENE DISTILLERY

Recommended Posts

Λειτουργία: ~1753-1983

Περιοχή: Central Lowlands

Γειτονικά αποστακτήρια: Rosebank, Glen Flagler, Glenkinchie

Διεύθυνση: St. Magdalene,

Linlithgow,

West Lothian,

EH49 6AQ

linlithgow_dist.gif

Ίσως το πιο ιστορικό και «όμορφα» ονομασμένο αποστακτήριο της Σκωτίας το οποίο παράλληλα έχει πλήρως καταγεγραμμένη την ιστορία του. Οι πληροφορίες σχετικά με το αποστακτήριο καθώς και η λεπτομερής περιγραφή οφείλονται κυρίως στον Alfred Barnard ο οποίος είχε επισκεφτεί το Saint Magdalene περίπου το 1895.

Το αποστακτήριο βρίσκεται στην πόλη Linlithgow (αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές εμφιαλώσεις έχουν και αυτό το όνομα) το οποίο κατείχε εξέχουσα θέση στην ιστορία της Σκωτίας, η οποία και ανατρέχει προς τα πίσω, πριν από το Μεσαίωνα.

Αρχικά το κτήριο είχε χρησιμοποιηθεί σαν νοσοκομείο για λεπρούς που το διοικούσαν οι ιππότες της Τραπέζης του St. John of Torpichen (περίπου τον 12ο αιώνα).

Αργότερα λειτούργησε ως Μοναστήρι της Αγίας Μαγδαληνής.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του είναι ότι η Μαίρη, Βασίλισσα της Σκωτίας είχε γεννηθεί εκεί αφού η πόλη ήταν πολύ διάσημη ανάμεσα στα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας.

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε για να ανταγωνιστεί το γειτονικό αποστακτήριο του Bulzion (την περίοδο εκείνη λειτουργούσαν περίπου 5 αποστακτήρια στην περιοχή).

Ιδρυτής του Saint Magdalene ήταν ο Sebastian Henderson. Αργότερα το αποστακτήριο πουλήθηκε στον Adam Dawson ο οποίος είχε στην κατοχή του και το Bonnytoun Distillery στο Linlithgow.

Τόσο η αρχική ίδρυση και λειτουργία του Saint Magdalene όσο και η μεταπώληση του στον Dawson δεν είναι ημερολογιακά ακριβής (αποτελούν εκτίμηση) αφού δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία και η πληροφόρηση διαφέρει από πηγή σε πηγή.

Κατά την επίσκεψη του Barnard το 1895 το αποστακτήριο λειτουργούσε καλύπτοντας την έκταση και τις εγκαταστάσεις και του γειτονικού αποστακτηρίου παράγοντας και εμφιαλώνοντας περίπου 7.000 γαλόνια την εβδομάδα με μέσο όρο τα 200.000 με 225.000 γαλόνια το χρόνο (1 gallon = 4,5 lt περίπου).

Το 1912 η οικογένεια Dawson σταμάτησε να ασχολείται με την απόσταξη malt whisky με αποτέλεσμα τρία χρόνια αργότερα το Saint Magdalene Distillery να περάσει στην κατοχή της εταιρίας Scottish Malt Distillers η οποία είχε στην κατοχή της και τα Clydesdale, Glenkinchie, Grange and Rosebank (αργότερα γνωστή σαν United Distillers και τώρα σαν Diageo).

Το αποστακήριο ανακαινίσθηκε πλήρως αρκετά νωρίς και το 1927 χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό κατά την διαδικασία παραγωγής. Μέχρι το 1968 είχε δικά της malting floors τα οποία και χρησιμοποιούσε ακόμα και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρότι η απόσταξη είχε σταματήσει.

Μετά το 1968 το αποστακτήριο χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις (maltings) του αποστακτηρίου Glenesk το οποίο και εφοδίαζε το Saint Magdalene μέχρι το 1983 όπου και έκλεισε, δυστυχώς, οριστικά.

Στοιχεία διαδικασίας απόσταξης:

Το αποστακτήριο χρησιμοποιούσε νερό από διάφορες πηγές. Συνήθως το νερό προερχόταν από ένα αρτεσιανό πηγάδι, το κανάλι του σωματείου και δύο πηγές.

Το Saint Magdalene Distillery, σε αντίθεση με τα άλλα αποστακτήρια των Lowlands, δεν πραγματοποιούσε τριπλή απόσταξη αλλά διπλή.

Τα κτήρια της εισόδου ήταν περίπου 40 μέτρα μήκος επί 20 πλάτος και πέντε όροφοι ύψος. Ο τελευταίος όροφος χρησιμοποιούταν σαν πατάρι για το κριθάρι ώστε να μην χρειάζεται να το ανεβάζουν οι εργάτες.

Για να ανεβαίνει το κριθάρι στον τελευταίο όροφο χρησιμοποιούταν μία ατμομηχανή με ισχύ 2 αλόγων. Στον όροφο που βρισκόταν το κριθάρι υπήρχε μηχανισμός που μπορούσε να καταβρέχει το κριθάρι (περίπου 130 quarters ταυτόχρονα / 1 UK Quarter = 12.7 kilograms) ο οποίος βρισκόταν στο επίπεδο του πατώματος ώστε οι εργάτες να μπορούν να ανακατεύουν το κριθάρι χωρίς να χρειάζεται να το σηκώνουν. Το νερό προερχόταν από μία δεξαμενή που βρισκόταν στο κανάλι του σωματείου αλλά και από μία αντίστοιχη που βρισκόταν στην οροφή των δυτικών εγκαταστάσεων (maltings).

H κάμινος που βρισκόταν σε αυτά τα Maltings ήταν περίπου 18 μέτρα επί 11 και είχε συρμάτινο πάτωμα το οποίο ζεσταινόταν από δύο φούρνους οι οποίοι μπορούσαν να στεγνώσουν 1.300 bushels (μονάδα μέτρησης, περίπου 0.036 κυβικά μέτρα το bushel) ταυτόχρονα.

Σαν καύσιμο χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα τύρφης και κάρβουνου σε σταθερή ποσόστωση. Η τύρφη προερχόταν από τις γειτονικές τυρφώδεις εκτάσεις του Falkirk και του Slammannan (χωριό νότια του Falkirk που κυρίως ήταν τόπος εξόρυξης).

Τα ανατολικά Maltings, αριστερά της κυρίας εισόδου, ήταν μικρότερα των κυρίως (εγκαταστάσεων) Maltings με δύο εισόδους και ύψος τεσσάρων ορόφων (τα αντίστοιχα νούμερα είναι 85 quarters και 850 bushels ενώ η κάμινος είναι 12 επί 11 μέτρα περίπου).

Από την κάμινο το κριθάρι (στεγνό πια) μεταφερόταν στις κεντρικές εγκαταστάσεις και την αποθήκη με μία ζώνη μεταφοράς. Παρά την έκταση και τις παραγωγικές του ικανότητες το Saint Magdalene έπρεπε να λειτουργεί και το καλοκαίρι ώστε να διατηρεί ικανό απόθεμα. Συνήθως την εβδομάδα επεξεργαζόταν και «στέγνωνε» / ξήραινε περίπου 3.600 bushels (130 κυβικά μέτρα)

Επίσης υπήρχε και τρίτη κάμινος για να στεγνώνει το κριθάρι η οποία βρισκόταν ανάμεσα στην αίθουσα της ατμομηχανής και του Mash House.

Άλλα στοιχεία (συγκεντρωτικά) για το αποστακτήριο αναφέρονται στην συνέχεια:

Το Saint Magdalene είχε 14 Washbacks, το καθένα από τα οποία χωρούσε 6,500 γαλόνια.

Still House (αποστακτήριο), ένα πέτρινο κτήριο, περίπου 20 επί 9 μέτρα με χωρητικότητα περίπου 9,000 γαλόνια.

Πέντε πιο παλιά Pot Stills εκ των οποίων:

­ - δύο Wash Stills τα οποία μπορούσαν να περιέχουν 3,500 και 4,881 γαλόνια περίπου,

­ - τρία Low Wines Stills, τα οποία μπορούσαν να περιέχουν 1,500, 1,867, και 2,676 γαλόνια περίπου (6.750, 8.401 και 12.042 λίτρα περίπου)

­ - Low Wines (χαμηλά κρασιά) και Feints Charger (για το πρώτο και δεύτερο μέρος της απόσταξης), το οποίο χωρούσε 3.000 γαλόνια (13.500 λίτρα).

Επιπλέον εγκαταστάσεις:

Στο Saint Magdalene Distillery υπήρχε και το Βall Room (κάτι σαν αίθουσα δεξιώσεων) όπου και υπήρχε το Safe και ένας μηχανισμός για δειγματισμό του αποστάγματος, ένα Low Wines Receiver επιπλέον, ένα Feints Receiver και ακόμα δύο Spirit Receivers.

Στον χώρο υπήρχε μία ακόμα μηχανή ενός ίππου που χρησιμοποιούταν για να προωθεί το νερό, τα low wines, τα feints και τα αποστάγματα στα διάφορα δοχεία.

Ακριβώς απέναντι (διασχίζοντας την αυλή) υπήρχε η αποθήκη του αποστάγματος (Spirit Store), ένα κτήριο που είχε μέσα βαρέλια και ένα κάδο ζύμωσης ο οποίος χωρούσε περίπου 2.300 γαλόνια.

Τέλος υπήρχαν οι αποθήκες (δεκαεννέα στον αριθμό) οι οποίες αποτελούσαν και τα μεγαλύτερα σε όγκο κτήρια και κάλυπταν την μεγαλύτερη έκταση στον χώρο.

Μερικές από αυτές τις αποθήκες ήταν διώροφες ενώ ειδική μέριμνα είχε ληφθεί ώστε οι ράγες και τα μεταφορικά μέσα (tramways) να μπορούν να χωρούν και μεταφέρουν κάθε είδος βαρελιού που χρησιμοποιούνταν.

Ενδεικτικά (κατά την επίσκεψη του Barnard) υπήρχαν 7.500 casks όπου όλα ήταν καταγεγραμμένα και αποθηκευμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η άμεση αναζήτηση και ανεύρεση κάθε βαρελιού.

Οι εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου θεωρούνται από τις πλέον σπάνιες, για τους συλλέκτες, και υπάρχουν κυρίως διαθέσιμες εμφιαλώσεις ανεξάρτητων εμφιαλωτών.

Σύμφωνα με τους ΜΜ οι γνωστές και "τεσταρισμένες" εμφιαλώσει είναι οι κάτωθι:

Linlithgow 30yo 1973/2004 (59.6%, OB, 1500 Bts.) 2004 0B 92 - 91 - - - - - - - - - - - - - - -

Linlithgow 26yo 1975/2002 (59.3%, Blackadder Raw Cask, C#30012, 328 Bts.)

Linlithgow 28yo 1975/2003 (45%, Blackadder, C#30013, 293 Bts.)

Linlithgow 9yo 1982/1992 (62.6%, Cadenhead's)

St. Magdalene 11yo 1982/1994 (61.5%, Cadenhead)

Linlithgow 12yo 1982/1995 (63.8%, Cadenhead's)

Saint Magdalene 15yo 1964/1979 (45.7%, Cadenhead's, Dumpy, 75cl, 80 proof)

Saint Magdalene 23yo 1975/1999 (41.5%, Cadenhead's)

Saint Magdalene 25yo 1975/2000 (41.6%, Cadenhead's

Linlithgow 18yo 1982/2000 (50%, DL Old Malt Cask

Saint Magdalene 23yo 1982/2006 (50%, DL OMC, 329 Bts.)

Saint Magdalene 24yo 1978/2002 (50%, DL OMC, 504 Bts., Btl. 12/'02

Linlithgow 26yo 1975/2001 (50%, DL Old Malt Cask)

Linlithgow 31yo 1970/2002 (52.4%, DL Platinum, 139 Bts

Saint Magdalene 1980/1995 (40%, G&M, Centenary Reserve)

Saint Magdalene 1981/1997 (40%, G&M Connoisseurs Choice)

Saint Magdalene 1964 (40%, G&M Connoisseurs Choice, Old brown label)

Saint Magdalene 1981/1999 (40%, G&M Connoiseurs Choice)

Saint Magdalene 1975/2005 (43%, G&M Rare Old Malts)

Saint Magdalene 1965/1990 (40%, Connoisseurs Choice)

St. Magdalene 1965/1991 (40%, G&M Connoisseurs Choice, old map label)

St. Magdalene 1966/1994 (40%, G&M Connoisseurs Choice, old map label)

Saint Magdalene 1966/1995 (40%, Connoisseurs Choice)

Saint Magdalene 1966/1996 (40%, Connoisseurs Choice)

St Magdalene 31yo 1975/2006 (46%, G&M CC for RMW, C#16, 286 Bts.)

Saint Magdalene 21yo 1982/2003 (56.5%, Hart Brothers, Btl. 11/'03)

Linlithgow 1982/1999 (62.7%, Mackillop’s Choice, C#1337)

Linlithgow 25yo 1982 (51.4%, Murray McDavid, Mission Gold, 1000 Bts.)

Linlithgow 29yo 1975/2004 (46%, MMcD Mission IV, 600 Bts.)

St Magdalene 24yo 1982/2006 (58.3%, Murray McDavid Mission Gold, F. in Port, 446 Bts.)

Linlithgow 26yo 1974/2001 (50%, DL OMC)

Linlithgow 1982/2000 (61.6%, Scott's selection)

Linlithgow 1975/1999 (56.3%, Scott's Selection)

Linlithgow 1974 (57.5%, Scott's Selection, USA)

Linlithgow 24yo 1975/1999 (51.5%, Signatory, C#96/3/2, 336 Bts.)

Linlithgow 18yo 1982/2001 (43%, Signatory, C#3002, 472 Bts.)

Linlithgow 26yo 1975/2001 (51.5%, Signatory, C#96/3/86, 354 Bts.)

Linlithgow 29yo 1975/2005 (48.7%, Signatory C/S Coll, C#96/3/38)

Linlithgow 30yo 1975/2005 (47.7%, Signatory, C#96/3/39, 280 Bts.)

Linlithgow 27yo 1974/2001 (50%, Silver Seal, 180 Bts., First Bottling)

Linlithgow 49yo (48% 84 Proof, SMWS, Lowland Malt Whisky)

St. Magdalene 15yo 1981/1996 (62.7%, SMWS, 49.7)

Linlithgow 1975/2001 (50.2%, Scotch Single Malt Circle, C#96/315)

Linlithgow 26yo 1975/2001 (50.2%, SSMC, C#96/3)

Saint Magdalene 19yo 1979/1998 (63.8%, UD Rare Malts)

Saint Magdalene 23yo 1970/XXXX (58.1%, UD Rare Malts)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο ρε mallios γιατί είχε βαλτώσει το θέμα.Μπας και πριζώσεις και τους υπόλοιπους που τους είχε αναθέσει εργασία ο Celtic! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά.Δεν μας είπες μόνο τα τετραγωνικά μέτρα κάθε αποθήκης ξεχωριστά,την αντικειμενική αξία του οικοπέδου στο σύνολο και φυσικά από που αγόρασαν τα τούβλα για να κτίσουν την κάμινο :huh::o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όσο και να σου φαίνεται περίεργο, υπάρχουν πληροφορίες για κάθε σχεδόν δωμάτιο του Ball Room (ποιος έμενε που) καθώς και για ένα κτήριο το οποίο είχε κατασκευαστεί με τούβλα από τον τοπικό συναιτερισμό, ενώ τα κυρίως κτήρια ήταν πέτρινα. Επίσης τούβλα χρησιμοποιήθηκαν, ιστορικά, δύο φορές για να σφραγιστούν δωμάτια (μία όταν ήταν κοινωνία λεπρών και μία όταν έκελεισε και έπρεπε να σφραγιστούν, έστω και προσωρινά κάποιοι χώροι). :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:shok: :shok: Eύγε Mallios :good:

Λεπτομερέστατη αναφορά. Νομίζω οτι τμήμα των κτηρίων του σήμερα είναι ενοικιαζόμενες κατοικίες??

Συγκρατώ το γεγονός οτι μέσα σε αποθήκη με βαρέλια υπήρχε και δεξαμενή ζύμωσης. Επίσης η πρόταση "Στον όροφο που βρισκόταν το κριθάρι υπήρχε μηχανισμός που μπορούσε να καταβρέχει το κριθάρι, ο οποίος βρισκόταν στο επίπεδο του πατώματος ώστε οι εργάτες να μπορούν να ανακατεύουν το κριθάρι χωρίς να χρειάζεται να το σηκώνουν", με μπέρδεψε, ομολογώ.

Είχα περάσει από την ιστορική πόλη Linlithgow κάπως βιαστικός και σταμάτησα μόνο για λίγο στα ερείπεια του κάστρου δίπλα σε ένα ποτάμι, είχε και λιακάδα θυμάμαι και η τοποθεσία ήταν πανέμορφη.

(με την ευκαιρία, για όσους ενδιαφέρονται, το τεύχος του ταξιδιωτικού περιοδικού ICONS που κυκλοφορεί αυτό το μήνα στα περίπτερα, έχει DVD-Σκωτία, και ανάμεσα στα θέματα υπάρχει και Δουβλίνο - εγώ το πήρα).

Share this post


Link to post
Share on other sites
:shok: :shok: Eύγε Mallios :good:

Λεπτομερέστατη αναφορά. Νομίζω οτι τμήμα των κτηρίων του σήμερα είναι ενοικιαζόμενες κατοικίες??

Συγκρατώ το γεγονός οτι μέσα σε αποθήκη με βαρέλια υπήρχε και δεξαμενή ζύμωσης. Επίσης η πρόταση "Στον όροφο που βρισκόταν το κριθάρι υπήρχε μηχανισμός που μπορούσε να καταβρέχει το κριθάρι, ο οποίος βρισκόταν στο επίπεδο του πατώματος ώστε οι εργάτες να μπορούν να ανακατεύουν το κριθάρι χωρίς να χρειάζεται να το σηκώνουν", με μπέρδεψε, ομολογώ.

Είχα περάσει από την ιστορική πόλη Linlithgow κάπως βιαστικός και σταμάτησα μόνο για λίγο στα ερείπεια του κάστρου δίπλα σε ένα ποτάμι, είχε και λιακάδα θυμάμαι και η τοποθεσία ήταν πανέμορφη.

(με την ευκαιρία, για όσους ενδιαφέρονται, το τεύχος του ταξιδιωτικού περιοδικού ICONS που κυκλοφορεί αυτό το μήνα στα περίπτερα, έχει DVD-Σκωτία, και ανάμεσα στα θέματα υπάρχει και Δουβλίνο - εγώ το πήρα).

To ICONS το έχω πάρει και εγώ.

Νομίζω ότι αφορά σε ένα είδος δεξαμενής (το έχω ψάξει πάρα πολύ, κάτι τέτοιο κατάλαβα) όπου περιμετρικά υπήρχαν "καταβρεχτήρες" που έριχναν ομοιόμορφα το νερό με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται το κλασικό "πέταγμα" στον αέρα για να ανακατευτεί το κριθάρι και να μουλιάσει ομοιόμορφα, αλλά, απλά ένα ανακάτεμα με τα ειδικά "φτυάρια" (επιτρέψτε μου, δεν ξέρω αν λέγονται αλλιώς).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί χαίρεστε... Για εμένα αυτό το report λειτουργεί αποτρεπτικά! Που να βρω όλες αυτές τις λεπτομέριες για τα αποστακτήρια που μου αναλογούν :huh: ; Με το συμπάθειο, αλλά μας π@δ@ξες ρε mallios. Έχεις φτάσει το επίπεδο σε δυσθεώρητα επίπεδα για εμάς τους υπόλοιπους :( . Καλά που έρχεται το Πάσχα να ησυχάσουμε λίγο και ν'αρχίσουμε την βιβλιογραφική αναζήτηση...

Εννοείται ότι αστειεύομαι και σου εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Χωρίς να έχω πλήρη εικόνα όλων των αναφορών, πρέπει να είναι η αρτιότερη και πληρέστερη αυτών. Εύγε (στα κομάντα τα μάθατε αυτά, ρε Λοχία - και'γω Λοχίας στους ηρεμότερους ΔΒ ήμουν και αυτά δεν μας τα έμαθαν :tongue: ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Theo υπάρχει τρομερή αγάπη για το συγκεκριμένο αποστακτήριο αλλά και πάρα πολύ υλικό από τον Alfred Barnard και τους Malt Maniacs (καθώς και ανεξάρτητα forums).

Παράλληλα είχα αναζητήσει στοιχεία και από τις τοπικές κοινότητες και τους οργανισμούς.

Στο στρατό έμαθα για ουζάκι και από τις ΔΒ έμαθα την Έλενα (τον 15 kg ασύρματο) τον οποίο και κουβάλησα, μαζί με όλα τα άλλα, για 45 λεπτά.

.

.

.

ΟΥΣΤ ΟΛΟΡΟΣΟΙ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχει δίκιο ο Theo. O mallios έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και να δω πώς θα ανταπεξέλθουμε οι υπόλοιποι. Ευτυχώς εγώ έχω μόνο για το Talisker να γράψω για το οποίο αφενός οι πολλές πηγές που έχω στη βιβλιοθήκη μου και αφετέρου η ερωτική μου διάθεση προς το Skye ίσως με βοηθήσουν να κάνω ένα ανάλογο αφιέρωμα.

Well done mallios!

Share this post


Link to post
Share on other sites
:girl_devil:Άντε, άντε,:girl_devil: τώρα που έρχεται και το Πάσχα, για πιάστε δουλειά και οι υπόλοιποι :girl_devil:

Share this post


Link to post
Share on other sites
από τις ΔΒ έμαθα την Έλενα (τον 15 kg ασύρματο) τον οποίο και κουβάλησα, μαζί με όλα τα άλλα, για 45 λεπτά.

Δεν ξέρω από αυτά φιλαράκι, εγώ "Ερμής" ήμουν και ζήτημα να μπήκα 3-4 φορές στον κλωβό... Πιο μάχιμος (επιλοχίας-γραφιάς) δεν γίνετε :lol::lol::lol: . Ουπς! Σαν να πήγε αλλού η κουβέντα. Τι πρωτότυπο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρόνια τώρα λέω ότι η γνώση ανήκει σε όλους και ότι δεν την κρύβουμε σε κάποιο συρτάρι γιατί δεν μας ανήκει.

Σε αυτό το πλαίσιο, και για τους φίλους που δεν έχουν ώρα να ψάχνουν:

www.peatfreak.com/alfred-barnard.php

Share this post


Link to post
Share on other sites
www.peatfreak.com/alfred-barnard.php

Σωστός ο mallios αν και θεωρώ την πηγή λίγο "αρχαία" να την πω;

Αλλά για θέματα λειτουργίας εκείνης της εποχής αξεπέραστη.

Από εκεί και πέρα να παραθέσω κι εγώ πηγές προς αρωγή όλων των συγγραφέων του forum.

http://www.thewhiskyguide.com/Misc/All_Whi...istilleries.htm

http://www.whisky.com/distilleries.html

http://www.whiskymerchants.co.uk/#

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίος ο mallios!!!!.

Πολύ λεπτομέρεια ρε αδερφέ,αλλά ωφείλω να ομολογήσω πως έκανες τι διαφορά. :clapping:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξ όνυχος τον λέοντα! Ωε ωε ωε! :clapping:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θερμά συγχαρητήρια τόσο για την παρουσίαση όσο και για τον χρόνο σου, που μάλλον είναι ελάχιστος!

ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρόνια της Πολλά λοιπόν ή καλύτερα ας αναπαύτει εν ειρήνη να πω ? :shok::vava: .

Όπως και να έχει ψήνετε κανείς να σφάξουμες καμιά Μαγδάλω έτσι για το καλό?.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Χρόνια της Πολλά λοιπόν ή καλύτερα ας αναπαύτει εν ειρήνη να πω ? :shok::vava: .

Όπως και να έχει ψήνετε κανείς να σφάξουμες καμιά Μαγδάλω έτσι για το καλό?.

Θα στείλω εγώ με τον Celtic την άλλη εβδομάδα μια από τις πολύ καλές Μαγδαληνές (ανοιγμένη και στο μισό περίπου) για να την δοκιμάσουν όλοι... Αξίζει!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Θα στείλω εγώ με τον Celtic την άλλη εβδομάδα μια από τις πολύ καλές Μαγδαληνές (ανοιγμένη και στο μισό περίπου) για να την δοκιμάσουν όλοι... Αξίζει!!!

Να συνατχθεί παρακαλώ πολύ Πρακτικό παράδοσης-παραλαβής παρουσία 3 μαρτύρων :lol::lol::lol: .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Θα στείλω εγώ με τον Celtic ....
........για να την δοκιμάσουν όλοι...

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Θα στείλω εγώ με τον Celtic την άλλη εβδομάδα μια από τις πολύ καλές Μαγδαληνές (ανοιγμένη και στο μισό περίπου) για να την δοκιμάσουν όλοι... Αξίζει!!!

Theo φίλε μου, καθαρά για λόγους ασφαλούς μεταφοράς και διαφύλαξης του προΪόντος προτίθεμαι να ανέβω επάνω και να την παραλάβω ο ίδιος.

Υπόσχομαι να την φυλάω ως κόρη οφθαλμού και να την παραδώσω στα μέλη του Forum ακέραια....(σαν ανάμνηση)!! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...