Jump to content
Sign in to follow this  
Celtic

Παρατηρήσεις για τα "άρθρα"

Recommended Posts

Τα διορθώνεις μόνος σου!!:tongue: :p Είδες πόσο δημοκρατικό είναι το Forum?Χωρίς πλάκα στέλνεις ένα pm στον maltster και αυτός με την σειρά του θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές!Εκτός και αν χωράει κουβέντα το θέμα!;)Εδώ πρέπει να πω ένα ευχαριστώ στον ambu για τον χρόνο του και την υπομονή του.Το όλο κείμενο είναι δικιά του δουλειά,thanks again bro!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μα δεν το΄πιασες? Ήδη το μήνυμα μου ήταν η πρώτη διόρθωση. "Τυχόν" με Ο.

Μπράβο και απο μένα στον ambu, για πιθανές ουσιώδεις διορθώσεις με τον καιρό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

περισσότερα για τα finishes θέλουμε, και αναφορά στους όρους cask strenght , unchill unfiltered [τι σημαίνει ο κάθε όρος, πώς εφαρμόζεται στην πράξη]

χαρακτηριστικά αποστακτήρια απο κάθε περιοχή για να συνδιάζει περιοχές -ονόματα- γευστικές αναμνήσεις ο κάθε αναγνώστης

παραπομπές σε λινκ / φωτό

[θα επανέλθω με περισσότερα αργότερα]

αλήθεια τα highlands είναι νοτιότερα ή βορειότερα απο την νοητή γραμμή;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ συνιστώ η κουβέντα να μη γίνεται εδώ (στο pinned thread) αλλά σε άλλο thread. Εδώ πρέπει να παραμείνει ως ανακοίνωση με τις διορθώσεις και βελτιώσεις φυσικά. Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξουμε λεξικό με τη μορφή wikipedia, υπάρχει ως addon σε αρκετά fora και είναι χρήσιμο.

Η σημαντικότερη βελτίωση νομίζω θα είναι όπως ήδη πρότεινε ο o_koulos να προστεθούν αποστακτήρια ανά περιοχή.

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια πάντως, είναι κάτι που έλειπε και χρειαζόταν.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις όλους. Η αλήθεια είναι ότι το αρθράκι έχει λάθη, τα οποία όντως βρέθηκαν. έχω σκοπό να το διορθώσω και λεκτικά να το ξαναπεράσω πολύ σύντομα, αν όχι σήμερα. Επίσης, έβαλα και εικόνες. Όσο για τα χαρακτηριστικά whiskies κάθε περιοχής, οι γνώσεις μου φοβάμαι δεν είναι αρκετές. Του Islay , των Lowlands και του Campbeltown μπορώ να βρω τα Links και να τα βάλω αλλά στα Highlands και Speyside φοβάμαι τις αντιδράσεις! :D

ΥΓ: Οι όροι υπάρχουν στο αλφαβητάρι, αλλά ίσως να πρέπει να προστεθούν και εδώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να δω ποιά whisky θα επιλέξουμε για το islay;;;

Τι θα αφήσεις έξω; Το Ardbeg και το Laphroaig (κινδυνεύεις να φας ξύλο), το Lagavullin και το Caol Ila (θα σε κυνηγήσει η Diageo), το Bruichladdie (με τόσες καινοτομίες), το Bowmore (με τόσες ιστορικές εμφιαλώσεις), το Bunna που λέει και ο κέλτης φίλος μας (που μου αρέσει πάρα πολύ)!!!

Δεν είναι τόσο εύκολη απόπειρα. Προτείνω όμως στην ερχόμενη συνάντηση μας να συζητήσουμε διεξοδικά όλα αυτά τα θέματα (με ένα dram στο χέρι) και να καταλήξουμε σε ένα κείμενο που να συμβαδίζει με αυτά που πιστεύουμε για το whisky (μόνο θα πίνουμε και θα γελάμε;;;). Επαναλαμβάνω ότι θα επανέλθω στην Αθήνα, τέλος Δεκεμβρίου και θα ήταν ωράιο να οργανωθεί τότε μια συνάντηση με καλό ποτό (θα φέρω μια υπέροχη μαύρη sambuca ) και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

Theo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Να δω ποιά whisky θα επιλέξουμε για το islay;;;

Τι θα αφήσεις έξω; Το Ardbeg και το Laphroaig (κινδυνεύεις να φας ξύλο), το Lagavullin και το Caol Ila (θα σε κυνηγήσει η Diageo), το Bruichladdie (με τόσες καινοτομίες), το Bowmore (με τόσες ιστορικές εμφιαλώσεις), το Bunna που λέει και ο κέλτης φίλος μας (που μου αρέσει πάρα πολύ)!!!

Theo

Να αφήσει έξω τι;και από που έξω;Αν κατάλαβα καλά θα γράψουμε όλα τα αποστακτήρια του Islay. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
χαρακτηριστικά αποστακτήρια απο κάθε περιοχή για να συνδιάζει περιοχές -ονόματα- γευστικές αναμνήσεις ο κάθε αναγνώστης

εγώ σε αυτό απάντησα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

οκ ας αφήσουμε λίγο χρόνο να το ξανασκεφτούμε λοιπόν, ο moderator αμά θέλει ας μετακινήσει τα σχόλια σε νέο νήμα και ας αφήσει αυτό ώς είχε, και όταν κατασταλάξουμε βγαίνει αναθεωρημένη και ορθότερη έκδοση του παρόντος!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ξ?Μα δεν το΄πιασες? Ήδη το μήνυμα μου ήταν η πρώτη διόρθωση. "Τυχόν" με Ο.

Μπράβο και απο μένα στον ambu, για πιθανές ουσιώδεις διορθώσεις με τον καιρό.

Διορθώθηκε, ευχαριστώ για την διόρθωση

Επίσης διαχωρίστηκε το θέμα ώστε να εχουμε μια μεγαλύτερη άνεση κινήσεων

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο αρχικό κειμενάκι προστέθηκαν φωτογραφίες!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωραίο, οι φωτό πολύ καλές, τώρα επόμενος στόχος να μεγαλώσεις λίγο το κομμάτι της εμφιάλωσης [ή ακόμα καλύτερα να φτίαξεις ένα νέο κειμενάκι] για να ξεχωρίσεις τα παρακάτω και να τα κάνεις πιο κατανοητά στους επισκέπτες:

cask strenght , un-chill unfiltered , OB vs ανεξάρτητοι, και ότι άλλο μπορεί να μπεί σε ένα τέτοιο κείμενο!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ήξερα που να το γράψω. Ας το αναφέρω εδώ λοιπόν. 

Να προγραμματίσω και τα δικά μου επόμενα νήματα στην ενότητα WHISKYPEDIA, ως εξής:

1.-Δρυς (οι τύποι και η διαδικασία κατασκευής ενός βαρελιού)

2.-Τα είδη και τα μεγέθη των βαρελιών

3.-Η επιστήμη του βαρελιού

4.-Flavour Camps

5.-Bessie Williamson, μια αφιέρωση στις γυναίκες μέλη μας, με την ευκαιρία της επερχόμενης "γιορτής της γυναίκας"!

6.-Australian whisky

7.-Ένα αφιέρωμα στην ορολογία του irish whiskey (με τη βοήθεια και την αρωγή -πρώτα ο Θεός- του master @Celtic)

.... καλά να είμαστε και συνεχίζουμε

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

κάνω ένα update, για τα δικά μου κειμενάκια στην ενότητα WHISKYPEDIA:

σχετικά με την ωρίμανση μου μένουν: 

-Τα είδη και τα μεγέθη των βαρελιών

-Η επιστήμη του βαρελιού

 

αναφορικά με την απόσταξη: 

-Sulphur flavours στο whisky και ο ρόλος του χαλκού

-Η σημασία του σχήματος του αποστακτήρα και του βραχίονα lyne arm

-Ο ρόλος της ταχύτητας της απόσταξης

-Συμπυκνωτές (Condensers)

-Pot stills with rectifiers (The Lomond still)

και επίσης:

-Flavour Camps

-Australian whisky

-Ένα αφιέρωμα στην ορολογία του irish whiskey (με τη βοήθεια και την αρωγή -πρώτα ο Θεός- του master @Celtic που θα πάει...:D)

-Ο ρόλος της μαγιάς (για τη μαγιά, στην ουσία μια εκ των πρωταγωνιστών της παραγωγικής διαδικασίας, έχουμε διάσπαρτα ποστάρει διάφορα άρθρα δίχως μετάφραση, αλλά δεν υπάρχει αφιερωμένο νήμα, όπως υπάρχει λ.χ. για το νερό)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/29/2019 at 10:21 PM, DMTK said:

-Sulphur flavours στο whisky και ο ρόλος του χαλκού

Ίσως να έχω καταλάβει λάθος αλλά αν μιλάμε για "fault" ο συνήθης ύποπτος είναι τα Sherry casks 

On 3/29/2019 at 10:21 PM, DMTK said:

-Pot stills with rectifiers (The Lomond still)

Σίγουρα Uber geek θέμα αλλά ίσως να αξιοποιήσεις τον χρόνο σού σε αλλά θέματα μία πού μόνο ένας τέτοιος αμβυκας είναι σε λειτουργία. Αν πάντως το αποφασίσεις ενημέρωσε με μια πού έχω γραμμή επικοινωνίας με το αποστακτηριο 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DMTK καλέ μου μοντίφικα, ανέβασα κάποια πράγματα για το Canadian.

Μου μένουν 1-2 ενότητες και μετά θα ανοίξω και το κομμάτι με τις περιγραφές των αποστακτηρίων. Πάντως... δεν το περίμενα τόσο πολύ το υλικό και καλά έκανα και το πήρα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ιστορία του Canadian.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, mallios said:

ανέβασα κάποια πράγματα...

όταν λες κάποια πράγματα τι εννοείς ακριβώς; εσύ έγραψες ολόκληρο βιβλίο ... :biggrin1:

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σχετικά με τα επόμενα νήματα στην ενότητα WHISKYPEDIA:

1.- @ioannis μετά το πέρας της Μ.Εβδομάδος (που είναι πηγμένος), θα ασχοληθεί με κάποιες βιογραφίες σημαντικών προσώπων (και ότι άλλο επιθυμεί φυσικά)

2. @DMTK θα ασχοληθεί με τα παρακάτω: 

α.-Ο ρόλος της μαγιάς

β.-αναφορικά με την απόσταξη ( @mallios κάποια στιγμή καλό θα ήταν να ανοίγαμε μια νέα ενότητα Απόσταξη/Distillation):

-Sulphur flavours στο whisky και ο ρόλος του χαλκού

-Η σημασία του σχήματος του αποστακτήρα και του βραχίονα lyne arm

-Ο ρόλος της ταχύτητας της απόσταξης

-Συμπυκνωτές (Condensers)

-Pot stills with rectifiers (The Lomond still)

γ.-Στα αφιερώματα των άλλων χωρών: Australian whisky

3.- @mallios συνεχίζει με το αφιέρωμα στον Καναδά (αποστακτήρια)

Θα ήταν ευχής έργο και μεγάλη χαρά για εμάς κάποια στιγμή στο μέλλον, να γίνουν και αφιερώματα:

- από τον @Celtic στο irish whiskey

- από τον @sir mihas στο japanese whiskey

- απο τον @McRookie στη Γερμανία.

  • Like 2
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οσον αφορα το θεαρεστο εργο του @ioannis, μπορει να επικοινωνησει με την προσωπικη μου γραμματεα και να του παρασχεθει καθε δυνατη βοηθεια. :king:

Φυσικα και θα μεριμνησω για προσκυνηματικο αφιερωμα στο ιαπωνικο whisky. Οσονουπω δε, καθοτι τελος δαυτου του μηνος αλλαζουν τα κοζια σ" αυτην την ευλογημενη χωρα και αναλαμβανει τιμονιερης ο παμπολλα υποσχομενος υιος Ναρουχιτο. :hi:

  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, sir mihas said:

και αναλαμβανει τιμονιερης ο παμπολλα υποσχομενος υιος Ναρουχιτο. :hi:

Να φανταστώ σε έχουν ήδη καλέσει στην τελετή στέψης σαν επίτιμο καλεσμένο ?? (επίσης να σημειωθεί ότι είναι επίτιμος "τιμονιερης")

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, DMTK said:

β.-αναφορικά με την απόσταξη ( @mallios κάποια στιγμή καλό θα ήταν να ανοίγαμε μια νέα ενότητα Απόσταξη/Distillation):

-Sulphur flavours στο whisky και ο ρόλος του χαλκού

-Η σημασία του σχήματος του αποστακτήρα και του βραχίονα lyne arm

-Ο ρόλος της ταχύτητας της απόσταξης

-Συμπυκνωτές (Condensers)

-Pot stills with rectifiers (The Lomond still)

γ.-Στα αφιερώματα των άλλων χωρών: Australian whisky

3.- @mallios συνεχίζει με το αφιέρωμα στον Καναδά (αποστακτήρια)

  • Η απόσταξη είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Υπάρχει πάρα πολύ υλικό (ανάμεσά του και βιβλία που έχουμε μοιραστεί). Προτείνω να φτιάξω έναν οδηγό (κάτι σαν τα περιεχόμενα ενός βιβλίου) και είτε να το μοιραστούμε με όποιον θέλει, είτε με μεγάλη μου χαρά να το κάνω εγώ. Οπότε, το αναλαμβάνω.
  • Καναδάς, είναι ήδη δρομολογημένα κάποια πράγματα.  Για τα αποστακτήρια το υλικό έχει μαζευτεί. Θα κάνω και αφιέρωμα σε 3-4 μεγάλους  (pioneers) του Καναδικού whisky στο σχετικό κομμάτι
  • Υπάρχει και ένα άλλο τεχνολογικό κομμάτι που έχω ξεκινήσει. Λογικά αυτό θα έρθει και αρκετά γρήγορα, μαζί με τα αποστακτήρια.

Σημαντικό.

Αν κάποιο μέλος θέλει να δημιουργηθεί νέο section, forum κλπ (π.χ. όπως με Καναδά όπου το υλικό χωρίστηκε σε υπο-ενότητες) να μας ενημερώσει όταν έχει το υλικό έτοιμο για να τις φτιάξουμε.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, sir mihas said:

μπορει να επικοινωνησει με την προσωπικη μου γραμματεα και να του παρασχεθει καθε δυνατη βοηθεια.

Με χαρά...για τη βοήθεια, όχι για τη γραμματέα..

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, mallios said:

Η απόσταξη είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Υπάρχει πάρα πολύ υλικό (ανάμεσά του και βιβλία που έχουμε μοιραστεί). Προτείνω να φτιάξω έναν οδηγό (κάτι σαν τα περιεχόμενα ενός βιβλίου) και είτε να το μοιραστούμε με όποιον θέλει, είτε με μεγάλη μου χαρά να το κάνω εγώ. Οπότε, το αναλαμβάνω.

Για αυτές τις ενότητες που έχω γράψει (απο Μάρτιο), έχω κάνει προεργασία και είναι σχεδόν έτοιμες, δηλαδή: 

1.-Sulphur flavours στο whisky και ο ρόλος του χαλκού

2.-Η σημασία του σχήματος του αποστακτήρα. Focus on Lyne Arms and Purifiers

3.-Ο ρόλος της ταχύτητας της απόσταξης

4.-Συμπυκνωτές (Condensers)

5.-Pot stills with rectifiers (The Lomond still)

Μένουν όμως κάποιες πολύ σημαντικές ενότητες: 

6.- pot stills vs. column stills

7.- From the Wash to the Low Wines / Η διαδικασία της απόσταξης

8.-Focus on The Cut / σημεία κοπής

9.- Light and Heavy Spirit

Νομίζω ότι και απο άποψης περιεχομένων, δεν είναι κάτι που δεν έχω συμπεριλάβει. Οπότε αν θες, ολοκληρώνω εγώ τα 1 έως 5 και δίνεις βάρος στα 6 έως 9. Θεωρώ μάλιστα ότι τα 6,7 είναι και τα πιο σημαντικά εισαγωγικά, ώστε να κατανοηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Μπορούμε όμως αφού τα ολοκληρώσουμε όλα, να τα τοποθετήσουμε και σε μια λογική σειρά/συνέχεια.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και γτ όταν το ολοκληρώσεις δε το βγάζεις σε μορφή pdf;; Έχεις κάνει αρκετά καλή δουλειά. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...