Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Το πιο γνωστό ίσως αποστακτήριο που παράγει ουίσκι στο Βέλγιο, είναι το The Owl Distillery, που ίσως είναι και το μόνο αποστακτήριο στο Βέλγιο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή malt whisky. Ο ιδρυτής του, Etienne Bouillon, επειδή είναι οινολόγος και δουλεύει με κρασί, καθώς και την απόσταξη κάποιων αλκοολούχων ποτών από φρούτα, προέρχεται από την περιοχή Hesbaye, όπου η γη γεννά εξαιρετικό κριθάρι και πίστεψε ότι η μοναδική χημική σύνθεση του εδάφους αποτελεί επίσης το κυριότερο όπλο για τη μοναδική γεύση οποιουδήποτε γεωργικού προϊόντος σε οποιαδήποτε τοποθεσία, με άλλα λόγια, υποστήριξε ότι το terroir δεν είναι μόνο μια έννοια του κόσμου του κρασιού αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε γεωργικό προϊόν και οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να προέλθει από αυτό. Αυτή η φιλοσοφία χρήσης τοπικών υλικών καθορίστηκε αρχικά ως βασικός σκοπός της ίδρυσης του αποστακτηρίου και αυτή η φιλοσοφία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της δουλειάς που γίνεται εκεί.

Belgian%20Owl-038.jpg

Το αποστακτήριο ονομάστηκε Belgian Owl, δηλαδή βελγική κουκουβάγια, γιατί η κουκουβάγια είναι ένα παλιό σύμβολο της γνώσης και της σοφίας. Η γνώση είναι απαραίτητη για την παραγωγή ουίσκι, ενώ η σοφία είναι απαραίτητη για την κατανάλωσή της!

Το αποστακτήριο, άρχισε τις εργασίες του το 2004. Το πρώτο new make γεμίστηκε σε βαρέλι στις 29 Οκτωβρίου 2004 στις 11 π.μ. Κατά συνέπεια, το πρώτο μπουκάλι Single Malt του αποστακτηρίου εμφιαλώθηκε 3 χρόνια αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 2007. Μετά από ακόμη 3 χρόνια αργότερα, ήρθε και η αναγνώριση από τον Jim Murray, που έβαλλε και το Βέλγιο στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι.

Το κριθάρι που χρησιμοποιείται είναι ένα two-row barley της ποικιλίας «Sebastian». Το αποστακτήριο παίρνει νερό από ένα πηγάδι 38 μέτρων, το οποίο είναι αρκετά σκληρό καθώς περνάει από ένα είκοσι μέτρων πάχους ασβεστολιθικό στρώμα στο δρόμο του. Αυτό το νερό χρησιμοποιείται επίσης για την αραίωση του ουίσκι πριν από την εμφιάλωση.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2013, δύο pot stills από τη Σκωτία έφθασαν για να αντικαταστήσουν τους παλιούς άμβυκες. Η εγκατάσταση των pot stills, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του συνόλου του άλλου εξοπλισμού, χρειάστηκε δύο μήνες από τους ειδικούς της Forsyths.

Βλέποντας τον ενθουσιασμό του Etienne για την ιδέα του whisky terroir, ο Jim McEwan, με τον οποίον έτυχε να γνωριστούν, τον κάλεσε να έρθει στο Islay για μια πρακτική άσκηση. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Etienne εξασκήθηκε στο Bruichladdich, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή γνώση που μπορούσε (βρε ποιον μου θυμίζει… βρε ποιον μου θυμίζει;;; α ναι τον @mallios :biggrin1:).

Ο Etienne δεν έχει τα επίσημα σημεία για να κόψει τις καρδιές, κάνει κάθε απόσταξη ο ίδιος και καθορίζει από τη μύτη του πότε πρέπει να αρχίσει να παίρνει το απόσταγμα και πότε να τελειώσει. Λέει ότι κόβει τις ουρές αρκετά ψηλά γιατί αγαπάει το πιο ελαφρύ και φρουτώδες ουίσκι.

Τα Washbacks είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Χρησιμοποιείται ξηρή μαγιά και η ζύμωση διαρκεί 72 ώρες. Η αλκοολική δύναμη του wash είναι 7%.

Το αποστακτήριο χρησιμοποιεί first-fill ex-bourbon barrels, που προμηθεύεται από το Heaven Hill distillery στις ΗΠΑ. Επίσης διαθέτει κέντρο επισκεπτών.

Τα χαρακτηριστικά του αποστακτηρίου:

  • dry-grown Belgian barley (in the Hesbaye they say ‘sèche’)
  • 2-row spring barley variety
  • the ‘dry’ Hesbaye barley bene ts from growing on a table of groundwater of excel- lent quality
  • all the stages of the creation process are handcrafted in Belgium, from planting the barley through to bottling. this includes the various stages of manufacture, i.e.: the growing of the barley, malting, maceration, fermentation, distillation, aging and bottling
  • the distillation is a double distillation (pot still) in ‘swan-neck’ kettles
  • our whisky is a Belgian Single Malt Whisky
  • whisky: european certified designation of origin
  • single: distilled in a single distillery
  • malt: 100% malted barley
  • Belgian Whisky: trade description = distilled in Belgium
  • the whisky is aged in 1st-fill Bourbon casks
  • no cold filtration (non-chilled  ltered) (46% vol. in bottle)
  • bottling retains the natural colour from the barrel (no colouring)

 BO-Wash-Still.jpg

 

 

Οι εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: BELGIAN OWL ORIGINE, BELGIAN OWL IDENTITÉ, BELGIAN OWL PASSION, BELGIAN OWL INTENSE, BELGIAN OWL BY JOVE, ETERNITY 2016 3Y-46% ETERNITY 2016 3Y-CASK STRENGTH, ETERNITY 2018 5Y-46% ETERNITY 2018 5Y-CASK STRENGTH

The Owl Distillery: 7, Hameau de Goreux, 4347 Fexhe-le-Haut-Clocher, BELGIUM, Phone : +32 (0)4 223 07 17, E-mail : info@belgianwhisky.com

 

Πηγές:

http://www.whiskytrailbelgium.be

http://whiskytalk.ru/nearonov_english/belgian-owl-eng/

https://www.belgianwhisky.com/

http://www.whiskytrailbelgium.be/src/Frontend/Files/Media/Images/800x/Belgian Owl-038.jpg

http://whiskytalk.ru/wp-content/uploads/2020/02/BO-Wash-Still.jpg

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...