Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Giorgos blind sample (GLENFARCLAS 1998, 20Y.O., 54.8%, OB - The Family Casks)


Recommended Posts

Έφτασε η στιγμή να δοκιμάσω και του @giorgos. Thanks φίλε!

Χρώμα - σαν λευκό κρασί

Μύτη - ΠΟΛΥ έντονο το αλκοόλ! Πάω στοίχημα οτι πρόκειται για cask strength. Κάτι βουτυρώδες, βανίλια και στο βάθος φρούτα. Μετά από λίγα λεπτά "αναπνοής" μου βγάζει αποξηραμένα σύκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα φωνάζουν για κατι σχετικά νεαρό, c/s, απο bourbon cask

ΣΤΟΜΑ - Τσιμπάει αρκετά αλλά παράλληλα έχει μια γλυκύτητα, τζίντζερ και φρούτα με πιπέρια. Όξινη και καυτερή επίγευση.

Γενική εντύπωση - Πολύ macho dram, "αντρίκειο" , άν και κάπως μονοδιάστατο. Μου θύμισε σε κάποια σημεία του το Ruadh Maor HMWS από Chorlton

Για μαντεψιά θα πάω σε As We Get It - Highland, απο Ian McLeod, και σαν δεύτερη επιλογή κάποιο NAS Wolfburn.

Posts με σχόλια, αφού συμπληρωθούν όλες οι αναρτήσεις των συμμετεχόντων

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Χρυσαφένιο χρώμα με γραμμή που υποδηλώνει υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς πάνω από 55% και δάκρυα που δείχνουν πιθανότατα μια ηλικία πάνω από 12 χρόνια

Μύτη: φρουτώδες με εσπεριδοειδή, πορτοκάλι, λεμόνι, βανίλια και κεηκ με αποξηραμένα φρούτα και άχνη ζάχαρη, λουλούδια και μια φρέσκια λαδιλα, δείχνει έντονα το υψηλό αλκοόλ χωρίς όμως να είναι ενοχλητικά επιθετικό, όσο αναπνέει βγάζει δαμάσκηνα κεράσια και νεράντζια, υποθέτω έχει περάσει από sherry βαρέλι 2nd ή 3rd fill

Στόμα: Πολύ γεμάτη και ωραία υφή, ξεκινάει δυνατά στην αρχή αλλά βγάζει μια έντονη γεύση στεγνού ξύλου. Πιπέρια και αλατια και υποψία καπνού (?)

Επιγευση: συνεχίζει με πιπερι και έντονα μπαχαρικά, πασατεμπο, πολύ ξύλο και λίγα κεράσια. Κρατάει αρκετά

Γενικά: ωραίο και τσαμπουκαλεμενο. Ευχάριστη έκπληξη. Η προσθήκη νερού δεν του ταιριάζει θα έλεγα. Το ήπια ευχάριστα και ευχαρίστως θα το ξαναπινα. Πολύ δυνατό σημείο η μυτη, ακολουθεί ευχάριστα στο στόμα και επιγευση

89-88-87

Πρόβλεψη: μιλάμε για Cs γύρω στους 55 βαθμούς σε ελαφρώς ταλαιπωρημένο σεροβαρελο που ωστόσο του έδωσε τόσο σερυ χαρακτήρα όσο χρειάζεται χωρίς να το μπουκωσει. 10-12 χρόνια και θα τολμήσω να πως ίσως έχουμε single cask κάποιου ανεξάρτητου. Το αποστακτήριο δύσκολο να το μαντέψω. Πάμε για τη φάση σε Glenallachie

Link to comment
Share on other sites

Μύτη: αλκόολ, σκόνη κακάο μαύρης σοκολάτας, ξυλοκαπνός, καψαλισμένα βότανα, βουτυρώδες,  στάχυα, γενικά μη νησιώτικο peated cask strength ουίσκι με farmy νότες κ highland χαρακτήρα (87)

Στόμα: τσιμπάει με περισσότερα spicies, μαύρο πιπέρι, φρέσκος κόλιανδρος, βοτανικό, λίγο ξηρό, με ωραίο highland καπνό και λίγα φρούτα, με άγουρα ροδάκινα, γκρειπφρουτ και σανγκουίνι και μαύρη σοκολάτα (89)

Επίγευση: εδώ έρχεται επιπλέον αλατάκι, ξυλοκαπνός, λίγο κιτρικό και ξηρό (86)

Άρα έχουμε cask strength highland peated πιθανότατα, βαθμοί 55-60%, ηλικία 8-10, βαρέλι second filled bourbon..hogshead..

Ίσως πρόκειται για το Ruadh Maor που εμφιαλώσαμε από Chorlton

Αν όχι μ έβγαλε αρκετά στοιχεία από Ardmore

Και αν ούτε ίσως κάποιο Benromach

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Άρχισα να πιστεύω ότι ο @giorgos μπορεί και να έβαλε διαφορετικό dram στον καθένα 🤣 με τις τόσες γλύκες που μου έβγαζε αρχικά... αλλά οκ. Μάλλον δεν.

Χρώμα: χρυσαφί και αρκετά καθαρό.

Μύτη: το πιο δυνατό του στοιχείο. Ξεκινάει πολύ γλυκό, μέλια και ελαιώδες και με έντονα πάρα πολύ τα κριθάρια. Γλυκά αποξηραμένα, παπάγιες, κάτι κολλώδες και πιο κοντά σε γλυκό καπνό. Μου φέρνει λίγο σε κρασοfinishing αλλά δεν θα έπαιρνα και όρκο. Πιπέρια λευκά και όξυνα στοιχεία, grapefruit (κόκκινο) και στο βάθος φρεσκοκομμένο γρασίδι. 

Στόμα: ελαιώδες, πικραμύγδαλα, κίτρα, γενικά κάτι έντονο, πικρό και αρκετά όξινο. Στο βάθος αλάτια ξεκάθαρα και spicies, πιπέρια και πιο για πρώτη φορά έρχονται πιο καθαρές οι κάπνες, αλλά όχι νησιώτικες, mainland, ξηρές, Οι έντονες γλυκές νότες που βρίσκω στην μύτη χάνονται εδώ, βγαίνει μια σοκολάτα πικρή και λίγος καφές φίλτρου. Το στόμα είναι πολύ ξηρό, σε κάποια σημεία θα έλεγα ενοχλητικό (για εμένα). Έντονο το ξύλο, προσφέρει μία ξηρότητα και μία αίσθηση ότι κάπου έχει γίνει overwoody 

Επίγευση: αλάτι πολύ και όξινη, μέτρια σε διάρκεια αλλά με ένταση. Το ξαναλέω ότι μου αφήνει κάτι κράσινο.

Στο διαταύτα.

Παρατήρηση 1. Μου αρέσει που οι προ-λαλήσαντες βρήκαν Ruadh Maor και μάλιστα του έβαλαν και καλό βαθμό (μακάρι να είναι).

Παρατήρηση 2. Μου προκαλεί εντύπωση ότι μόνο σε εμένα ήταν πολύ ξηρό (μπορεί να έιναι και θέμα αποθήκευσης του δείγματος ή να φταίει η πρωινή τυρόπιτα 😂 'η το ποτήρι έχει υπόλοιπα από σαπούνι). Σνίφαρα και από το μπουκαλάκι και εκεί είναι πολλές οι γλύκες του, διαφορετικό.

Θα πώ κάτι σε Arran με πειράματα. Κάπου στους 56% Μετά θα πάω σε Glendronach peated. 

Link to comment
Share on other sites

Ωραία μύτη δυνατό πολλα αρώματα αλλά σου σπάει την μύτη με τα πιπεριά του -μπαχάρια .

Στομα ξύλο έντονα πιπεριά στο τελείωμα του σε καίει μέχρι το τέλος .

θα πω speyside και θα πω TOMINTOUL σε ηλικία από 10 έως  15 Ετών  και βαθμούς από 50%v έως 60%v.

Να πω την αλήθεια μοιάζει πολύ με το δικο μας το 14αρι.

Ωραια επιλογή @giorgos

Link to comment
Share on other sites

Μύτη: Βρεγμένα γρασίδια με λίγο βερνίκι ξύλου-βενζινόκολλα. Στο βάθος έρχεται ένα νεράντζι και λίγη μεταλλική οξείδωση (σκουριά). Στο τέλος βρίσκω και λίγη μούχλα, αυτή την υγρή κλεισούρα που συναντάμε στα παλιά κελάρια ή χωριάτικα κατώγια. Δεν ξέρω πώς φαίνονται όλα αυτά που έγραψα, αλλά η μύτη μου αρέσει. ΜΕ ΝΕΡΟ: Το νερό έβγαλε λίγα παραπάνω αρώματα. Λίγο βρεγμένο χώμα, λίγη αλμύρα. Το βερνίκι πάντως παρέμεινε, για να μην πω ότι φούντωσε.

Στόμα: Ώπα! Μια βόμβα υψηλών αλκοολικών βαθμών τσιμπάει έντονα το στόμα και μάλιστα σε βαθμό μη αποδεκτό για τα δικά μου κριτήρια. Σε κανονική δοκιμή απόλαυσης θα έβαζα αμέσως νερό. Τώρα όμως θέλω να το παιδέψω λίγο πριν το αραιώσω. Εξάλλου το έχω βάλει όλο μέσα στο Glencairn και βαριέμαι να κάνω μεταγγίσεις για να αφήσω λίγο για αργότερα. Χωρίς αραίωμα λοιπόν, και αφού περιμένω λίγο να φύγει η έντονη αίσθηση καψίματος, το πρώτο που μου έρχεται έντονα στο στόμα είναι το πορτοκάλι. Τόσο έντονα μάλιστα που είναι λες και κάποιος έχει προσθέσει ξύσμα πορτοκάλι στο ποτήρι, όπως κάνουμε στα γλυκά ή στις σάλτσες. Μου βγάζει και κάτι πιπέρια και τζίντζερ, αλλά σε αυτό κρατάω μια επιφύλαξη μήπως είναι απλώς η επίδραση των υψηλών αλκοολικών βαθμών που με ξεγελάει. Θα επανέλθω στο τέλος που θα βάλω και λίγο νερό. ΜΕ ΝΕΡΟ: Τελικά το πιπέρι είναι εδώ, δεν έφταιγε το αλκοόλ. Με νερό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο και έντονο. Δυστυχώς όμως τώρα μου βγάζει και μια μπλεντίλα που προσωπικά με χαλάει. Λες και αντί για νερό πρόσθεσα grain και το έκανα blended.

Επίγευση: Αρκετά μακριά, αφήνει μια έντονη ξηρότητα στο λαρύγγι, ένα τάγκιασμα, όχι πολύ ευχάριστο είναι η αλήθεια. Σκέφτομαι ξανά ότι μπορεί απλά να είναι το αλκοόλ που μου γδέρνει τον λαιμό και με ξεγελάει. Θα επανέλθω και σε αυτό με νερό. Πάντως στο τέλος αφήνει μια γερή δόση δημητριακών, όχι τα χλωρά βρεγμένα γρασίδια που βγάζει στη μύτη, αλλά μια ιδέα στεγνών ξερών δημητριακών, λες και περάσαμε απότομα από τον χειμώνα στο καλοκαίρι. ΜΕ ΝΕΡΟ: Καμία αλλαγή. Ίσως να είναι πιο έντονο το τάγκιασμα τώρα, το οποίο σε συνδυασμό με την μπλεντίλα που ανέφερα πριν χειροτερεύει λίγο τα πράγματα.

Κρίνοντας το whisky ποιοτικά, έχει πολύ ενδιαφέρουσα μύτη και οι υψηλοί του αλκοολικοί βαθμοί βοηθάνε να κρύβουν τις δομικές του αδυναμίες. Αυτές όμως αποκαλύπτονται δυστυχώς με την απαραίτητη προσθήκη νερού. Ενώ λοιπόν η ήδη καλή του μύτη βελτιώνεται κι άλλο με νερό, η γεύση και η επίγευση δείχνουν ένα whisky που δεν καλύπτει τις προσωπικές μου προδιαγραφές και που τελικά δεν θα αγόραζα.

Διαβάζω τις κριτικές που προηγήθηκαν της δικής μου και αναρωτιέμαι όπως και ο @mallios αν όντως έχει βαλει το ίδιο δείγμα σε όλα τα μπουκαλάκια ο @giorgos. Νομίζω το μόνο κοινό στοιχείο που βρήκαμε όλοι είναι οι υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί. Σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ο καθένας μας γράφει κάτι πολύ διαφορετικό. Αυτό έχει και τη θετική του ανάγνωση, καθώς δείχνει ότι δεν επηρεαζόμαστε από τις κριτικές που έχουν προηγηθεί, αλλά επιμένουμε σε αυτά που μας υποδεικνύουν οι δικές μας αισθήσεις και γευστικές αναμνήσεις.

Μαντεψιά: Προφανώς μιλάμε για ένα cask strength whisky. Εγώ θα πάω ψηλότερα από τους περισσότερους προηγούμενους (πλην @Celtic) και θα πω κάτι πάνω από 60%. Η παρατήρηση που έκανα για την ποιότητα και ότι κρύβει τις αδυναμίες του στους ψηλούς αλκοολικούς βαθμούς με ωθούν να μαντέψω ότι πρόκειται για ένα νεαρό ή NAS whisky. Περιοχή τείνω πάλι σε Highlands. Θα εκπλαγώ αν διαπιστώσω ότι το έχω ξαναδοκιμάσει. Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει ούτε τη Highland version του As We Get it που πρότεινε ο @Celtic (που θα ταίριαζε θεωρητικά στην περιγραφή μου) ούτε το HMWS Ruadh Maor (ακόμα) που το ανέφεραν κι άλλοι. Θα ρίξω λοιπόν τη ζαριά και θα πω τραβηγμένα από τα μαλλιά κάτι σε Loch Lomond, επειδή παράγει και grain και blended. Ίσως να έχω επηρεαστεί και από τις λιγοστές αναμνήσεις μου από το SMWS G15.6 που δοκιμάσαμε πριν μερικούς μήνες από τον @mallios. Από το Loch Lomond distillery, προφανώς θα είναι κάτι unpeated, άρα εκτός από Loch Lomond ετικέτα μπορεί να είναι και Inchmurrin, είτε OB είτε κάποια ανεξάρτητη εμφιάλωση από το συγκεκριμένο αποστακτήριο.

Thanks @giorgos

Link to comment
Share on other sites

Η μύτη του είναι αρωματική με ένα μικρό κάψιμο στο τέλος.. πιθανώς λόγω των πιπεριών.. ήδη απ τη μύτη ξεχωρίζουν κάπως οι αλκοολικοί βαθμοί πάνω από 50%. Αλλά τα ανοιξιάτικα αρώματα τους καλύπτουν όμορφα..

Στο στόμα αερίζει και φαίνεται έντονα το κάψιμο από τα πιπεριά. Υποψία παρουσίας κιτρικού στοιχείου.. κάτι ξινό.. νεράντζι ίσως; Τα πιπεριά φαίνονται σε όλη τη παλέτα και με τη πρώτη γουλιά όλα κυριεύονται από δημητριακά. Ξεραμένα δημητριακά. Σας κάτι δημητριακά από lidl που πρέπει να τα μουλιάσεις μισή ώρα πριν τα φας....  

Επίγευση θυμίζει ξηρό κρασί (που δε μου αρέσουν κιόλας) παρέα με μια πρεζα αλάτι όπως ρίχνουν οι μάγειρες στο φαγητό... 
τωρα τι μπορεί να είναι δε πάει καν το μυαλό μου... μόνο ότι είναι CS.... μπορεί και blended. Αν είναι blended θα πω τον επίκουρο.. αλλιώς θα ποντάρω σε AUCHENTOSHAN...

Link to comment
Share on other sites

Μύτη

Πολύ το οινόπνευμα. Άστο να κάτσει. 

Έντονη κριθαρίλα, λεμόνια και περγαμόντα. Και οινόπνευμα. Πολύ όμως. Χώμα βρεγμένο και γρασίδια.

Στόμα

Ελαιώδες, τσιμπάει έντονα το αλκοόλ στη γλώσσα, πιπεράκια. Ωραίο. Βαρβάτο. Αντρικό. Γουστάρω. Δε βάζω νερό. Δεύτερη γουλιά τα ίδια. Λιγο μαρμελάδα πορτοκαλί με πιπέρι, ένα ελαφρύ ξινισμα στο τέλος. 

Επίγευση 

Ικανοποιητική προς μεγάλη. Νιώθεις το μούδιασμα για ώρα.... 

Αλκοολικοί βαθμοί πάνω από 50 εύκολα. Σίγουρα κάποιο speyside Cask Strength. 

Δεν είναι το ruadh Maor.

Εντελώς στην τύχη Arran

Είναι καλό πάντως. 

Γιώργο, θα ήθελα 50ml γιατί μου άρεσε αλλά it's οκ ρε μπαγάσα! 

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, mitsubae said:

Αλκοολικοί βαθμοί πάνω από 50 εύκολα. Σίγουρα κάποιο speyside Cask Strength. 

Εντελώς στην τύχη Arran

εεεε??? Πήγε το Arran στο Speyside?! 

Παναγία βοήθα μας!!! Χάλασε ο κόσμος! 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mallios said:

εεεε??? Πήγε το Arran στο Speyside?! 

Παναγία βοήθα μας!!! Χάλασε ο κόσμος! 

Κατουρήθηκα λέμε...............κλαίω mallios 😵

Νησί είναι μωρέ το Arran? Ρε τι μαθαίνει κανείς.....

Laphroaig και πάλι Laphroaig ρεεεεεεεεε

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Αν έχει περισσέψει σε κανέναν λίγο από το δείγμα, παρακαλώ να το στείλει πίσω στον @giorgos μήπως θυμηθεί τι ήταν και μάθουμε κι εμείς :tongue:

  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Ηρθε η ωρα να το παρει το ποταμι. Παραπαραπαρααργησε αλλα ηρθε. 
 

GLENFARCLAS 20 1998 2018 54,8%

The Family Casks

Cask 4455

  • Wow 3
Link to comment
Share on other sites

1*1ruY2ElEFDyVbPYpr8E_Eg.jpeg

4th fill (!) hogshead. Προφανώς bourbon κιόλας! Άντε να πάει ο νους σου στο Glenfarclas μετά. Πάει, χάλασε ο κόσμος λέμε!

Πάντως ανεξαρτήτως της παραπάνω παραπλάνησης, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι το whisky που δοκίμασα ήταν 20yo.

 

Link to comment
Share on other sites

Νικητής ο @mitsubaeπου μίλησε για Speyside cask strength, έστω κι αν μετακόμισε ολόκληρο νησί.

Διαβάζοντας τις κριτικές στο wb πιστεύω ότι πρέπει να είχε λίγη κάπνα το ποτήρι μου. (Τα άλλα μάλλον τα βρήκα / βρήκαμε όλα).

Δεν θα το έκανα Glenfarclas με τίποτα και νομίζω ότι το 4th fill εξηγεί γιατί δεν φαίνεται για 20y.o.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, mallios said:

Νικητής ο @mitsubaeπου μίλησε για Speyside cask strength, έστω κι αν μετακόμισε ολόκληρο νησί.

Διαβάζοντας τις κριτικές στο wb πιστεύω ότι πρέπει να είχε λίγη κάπνα το ποτήρι μου. (Τα άλλα μάλλον τα βρήκα / βρήκαμε όλα).

Δεν θα το έκανα Glenfarclas με τίποτα και νομίζω ότι το 4th fill εξηγεί γιατί δεν φαίνεται για 20y.o.

Ξεκάθαρα πιστεύω ότι κέρδισα εγώ με το Glenallachie που είναι 7,4 χιλιόμετρα μακριά από το glenfarclas << απ'το arran που κοντεύει να πιάσει άλλη ήπειρο:jump:

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, McRookie said:

Ξεκάθαρα πιστεύω ότι κέρδισα εγώ με το Glenallachie που είναι 7,4 χιλιόμετρα μακριά από το glenfarclas << απ'το arran που κοντεύει να πιάσει άλλη ήπειρο:jump:

Ξεκάθαρος νικητής (μέχρι τον επόμενο) ο @McRookie που δεν χρειάστηκε να μετακομίσει ολόκληρο νησί! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Σίγουρα ο @McRookie νικητής και λόγω περιγραφής, αλλά και ο @Eilean a' Cheo που έγραψαν κι οι 2 για 2nd & 3rd fill βαρέλια.

Απορώ με την επιλογή εμφιάλωσης του βαρελιού αυτού στη σειρά Family Casks του αποστακτηρίου......Περιμένει κανείς πολύ περισσότερα από ένα OB 20 ετών single cask Glenfarclas

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Celtic changed the title to Giorgos blind sample (GLENFARCLAS 1998, 20Y.O., 54.8%, The Family Casks)

Γενικά εμένα μ άρεσε..ειδικά το στόμα πολύ..αν και το βρήκα να χάνει σε επίγευση..που στο καλό μ βγήκε ο ξυλοκαπνός..ίσως είναι το tobacco που βλέπω σε κριτικές σε whiskyfun..

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Eilean a' Cheo said:

Γενικά εμένα μ άρεσε..ειδικά το στόμα πολύ..αν και το βρήκα να χάνει σε επίγευση..που στο καλό μ βγήκε ο ξυλοκαπνός..ίσως είναι το tobacco που βλέπω σε κριτικές σε whiskyfun..

Και στα wb σχόλια μιλάνε για ξυλοκαπνό. Ενδεχομένως (το είπα πάλι) το δικό μου το glencairn να είχε και λιγάκι octomore μέσα 😂 ,. Anyway.... επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ξανά και πάλι ο κανόνας ότι με τα sherry δεν τα πάω καλά. Αυτή η σεροξεραίλα με χαλάει. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Celtic changed the title to Giorgos blind sample (GLENFARCLAS 1998, 20Y.O., 54.8%, OB - The Family Casks)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...