Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Mallios blind sample - (PORT CHARLOTTE PAC: 01 2006, 12Y.O., 60.4%, OB)


Celtic

Recommended Posts

To ρίχνω στο ποτήρι και αμέσως το μάτι μου πιάνει μια ελαφριά θολούρα, δίχως να βάλω νερό, δίχως να το ζεστάνω με το χέρι. Πρώτο συμπέρασμα λοιπόν non chillfiltered ανω των 46% και προφανώς non coloured.

Παίρνω μυρωδιά και.....είναι υπέροχο!!! Κυρίως φρουτώδες με μια πινελιά καπνού. Οινόπνευμα, φρέσκο ξύλο, βανίλια, ξύσματα μολυβιού και λίγο από βότανα.

Πίνω και....WOW !!! :punk: Δυνατό και πικάντικο. Στην πρώτη γουλιά μου έκαψε τη γλώσσα και με έπιασε βήχας...Ήταν ενα σοκ και αναρωτήθηκα άν πρέπει να το συνεχίσω με νερό αλλά τελικά είπα όχι. Στις επόμενες γουλιές έρχεται πιο κάλμα. Ώριμα φρούτα με μπόλικο αλατοπίπερο και άλλα καυτερά μπαχάρια, τσίλι και τέτοια. Λίγο λεμόνι και ξανά στο background μια καπνίλα. Γλυκό με μια τάση ξηρότητας προς το τελείωμα.

Πολύ καλή επίγευση με έμφαση στον ξηρό καπνό και τα μπαχαρικά.

Τι να πω τώρα, έχουμε να κάνουμε με ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ single cask/cask strength malt. Ζωηρότατο, πολύπλοκο, απολαυστικό. Εύστοχη επιλογή βαρελιού από κάποιον ανεξάρτητο (υποθέτω) εμφιαλωτή.  Medium peated και 1st fill bourbon cask, ηλικία γύρω στα 10 έτη.

Port Charlotte ή Ledaig.

Thanks @mallios !

Posts με σχόλια, αφού συμπληρωθούν όλες οι αναρτήσεις των συμμετεχόντων

  •  
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Celtic παιδί μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και η αλήθεια είναι ότι είναι ένα καλό malt. (άνοιξες σίγουρα το δικό μου... αυτό με την φατσούλα / αυτοκόλλητο επάνω?! 🤣 )

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλούνται τα μέλη να σπεύσουν... πριν μας βάλει πάλι γκάζια ο @Celtic (Και πολύ καλά θα κάνει).

@McRookie @Wisdom @DUCATI13 @Chris84 @mitsubae @giorgos

Άντε λεβέντες μου. Για Facebook και whiskybase και λοιπά Online πρώτοι μου είσαστε (όσοι έχετε)! Κανονίστε να σας βάλω Loch Dhu στο επόμενο. 😂

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, mallios said:

Παρακαλούνται τα μέλη να σπεύσουν... πριν μας βάλει πάλι γκάζια ο @Celtic (Και πολύ καλά θα κάνει).

@McRookie @Wisdom @DUCATI13 @Chris84 @mitsubae @giorgos

Άντε λεβέντες μου. Για Facebook και whiskybase και λοιπά Online πρώτοι μου είσαστε (όσοι έχετε)! Κανονίστε να σας βάλω Loch Dhu στο επόμενο. 😂

Κάτσε ρε μάστορα ακόμα ο μήνας έχει 10 και δεν ξέρουμε καλά καλά αν το sample του @giorgos ήταν ουίσκι ή κάνα gin larios

  • Like 2
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Μύτη: νησιώτικο κρασοβάρελο με σχετικά καλή ισορροπία μεταξύ κιτρικών κ λιμανίσιων στοιχείων του αποστάγματος και φρούτων και ξηρότητας του βαρελιού...και λίγο κεράκι να τα δένει όλα (89)

Στόμα: cask strength 56-58%.. ταγκίζει κ ξηραίνει αρκετά με στάχτες και spicies να επιτίθενται..γλυκό κ ξηρό ταυτόχρονα..όχι τόσο καλή ισορροπία ..τα φρούτα περνούν σε δεύτερη μοίρα (84)

Επίγευση: κάπως πιο ισορροπημένη αρκετά μακριά κρατάει η ξηρότητα αλλά πιο μελωμένη με το καπνό χάρη σε στοιχεία φρούτων και κεριού (86)

Γενικά μοίαζει με νεαρό cask strength islay 5-8 ετών ωριμασμένο σε  first fill fortified wine βαρελάκι..όχι κ της καλύτερης ποιότητας αλλά ευτυχώς χωρίς θειαφια..Μόνο η μύτη μπορει να με προσανατολίσει σε αποστακτήριο..αυτή η ωραία γλύκα της μύτης μου θυμίζει Kilchoman και Ledaig

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία μύτη στην αρχή σου βγάζει τα μπαχάρια μαζί με καμένη καραμέλα όπως και θαλασσινή αλμυρα έχει λίγη καπνα .

Στομα μέτριο προς δυνατό σίγουρα κάτω από 10 ετών βγάζει μια γλυκά μάλλον 1st  fill bourbon και εδώ από 48% βαθμούς και κάτω .Εντονη γεύση ξύλου και ξηρών καρπών .

Το τελείωμα του είναι φοβερό Ούτε να σε κάψει ούτε να σε γλυκάνει είναι απλά όλα τα παραπάνω που ειπα .

θα  Έλεγα ανάμεσα σε δυο ότι είμαι .

Σε glen scotia peated και φυσικά στο νησί σε kilchoman .

Ευχαριστω @mallios πολύ καλό μαλλον κέρδισα τον Κουβαααααα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα σημαδέψει εδώ και πολλές ημέρες την αποψινή βραδιά ως την καταλληλότερη να δοκιμάσω το δείγμα του @mallios. Γενικώς ήταν λίγες οι ευκαιρίες για δοκιμή τις τελευταίες εβδομάδες, για διάφορους λόγους. Ήξερα όμως ότι απόψε θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, γιατί θα έτρωγα σίγουρα ψάρια/θαλασσινά (τελευταία ημέρα νηστείας Αγίων Αποστόλων) και από τις πρώτες κριτικές είχα καταλάβει ότι το συγκεκριμένο whisky θα ήταν ό,τι πρέπει. Επίσης ήξερα ότι θα έχω παρακολουθήσει προηγουμένως έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός, που όσο και αδιάφορος να είναι, πάντοτε γεννά συγκινήσεις και συνεπώς προσφέρεται για κατανάλωση αλκοόλ. Με καθυστέρησαν λίγο παραπάνω κάτι κακεντρεχή σχόλια στο Viber από όψιμους γαυρομάχους του forum που χάρηκαν πολύ που κέρδισαν 2-1 τον Μαχαίρα και τον Χριστόπουλο, όπως εξάλλου και την τελευταία φορά που κέρδισαν την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα το 2013, που κέρδισαν τον Αρκούδα και τον Μπουγαΐδη. Τις ενδιάμεσες ήττες με ανατροπές που τους στοίχισαν αήττητα πρωταθλήματα, πρωτάθλημα ΑΕΚ κλπ τις ξεχνούν πολύ βολικά. Τεσπα, ας μην επαναλάβω τους διαλόγους του Viber στο forum, γιατί θα μου επιβληθεί λογοκρισία. Πάμε στο θέμα μας:

Μύτη: Χαρωπή κάπνα, μουχλιασμένη τύρφη, κάψιμο στα ρουθούνια από αλκοόλ. Αναγκάζομαι να εισπνεύσω με ανοιχτό το στόμα για να μειώσω την ενόχληση στη μύτη από τις αναθυμιάσεις της αιθανόλης. Με αυτό το κόλπο λοιπόν διακρίνω νότες από ρίζες, πιπερόριζα, σέλερυ, ραπανάκι μέχρι και κρεμμύδι. Επίσης λίγα γρασίδια, γλυκό λευκό κρασί και στο τέλος λίγο γλυκό του κουταλιού, κάτι μεταξύ νεράντζι και κυδώνι. Η μύτη με ικανοποιεί πλήρως, καθώς κινείται απολύτως εντός των προτιμήσεών μου. Μαντεύω πολλά (ως υπερβολικά) ppm, αλλά και cask strength.

Στόμα: Επιβεβαιώνονται οι υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί. Μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσω νερό αργότερα για να βρω περισσότερα αρώματα και γεύσεις. Προς το παρόν τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσδιάκριτα σε σχέση με τη μύτη. Όσο και να γυρνάω τις γουλιές στη γλώσσα και τον ουρανίσκο, τα μόνα επιπλέον στοιχεία που βρίσκω σε σχέση με τη μύτη είναι η υπερβολικά ελαιώδης υφή και τα πιπέρια. Δυστυχώς το στόμα χωρίς νερό δεν ενθουσιάζει.

Επίγευση: Πολυυυυυυή μακριά και απολαυστική. Εδώ εκτός από την επανάληψη του πιπεριού βγάζει και πορτοκάλι στο λαιμό. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις whisky που η επίγευση συμμετέχει τόσο ενεργά στη διαμόρφωση της συνολικής γεύσης. Νόμιζα ότι η μύτη θα ήταν το δυνατό σημείο αυτού του δείγματος, αλλά τελικά είναι η επίγευση που πραγματικά παίρνει άριστα! Από τις καλύτερες που μπορώ να θυμηθώ! Να με συμπαθάτε, αλλά η επίγευσή του είναι τόσο απολαυστική που πλέον παύει να έχει σημασία για εμένα η επιτυχημένη μαντεψιά και από blind tasting περνάω σε mode απόλαυσης! Εκεί λοιπόν που έλεγα ότι πρέπει να προσθέσω νερό για να αναλύσω το στόμα του, πλέον δεν θέλω με τίποτα να διαταράξω αυτή την άριστη ισορροπία μύτης και -κυρίως- επίγευσης και σιγά-σιγά το κατεβάζω όλο, μην έχοντας ούτε στάλα για fine tuning των μαντεψιών.

Κοιτάζοντας τις προηγούμενες κριτικές, παρατηρώ μια αξιοπρόσεκτη ομοιότητα με αυτήν του @Eilean a' Cheo με την προφανή διαφορά ότι εμένα μου άρεσε πολύ περισσότερο η επίγευση.

Ας πάμε τώρα και για το τυπικό του θέματος σε προσπάθεια μαντεψιάς. Με μπερδεύει πολύ ο συνδυασμός της έντονης κάπνας (μου κάνει εντύπωση που μίλησε ο @Celtic για medium peated, τούτο δω σε μένα φαίνεται ο ορισμός του peat monster) με τη γλύκα που βγάζει σε αρώματα και επίγευση. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάποιο νησιωτικό cask strength από μη κλασικό bourbon βαρέλι, είτε κάποιο blind sample bait, δηλαδή heavily peated έκδοση από μη νησιωτικό αποστακτήριο. Η έλλειψη της πολύ έντονης αλμύρας και του ιωδίου βοηθάει να αποκλείσω αρκετά από τα αποστακτήρια του Islay κι έτσι να περιορίσω τις πιθανές επιλογές μου της πρώτης περίπτωσης. Ένα Ledaig C/S που είχε προσφέρει πριν 2,5 χρόνια ο @Dundonian το θύμιζε λίγο, αλλά δεν θυμάμαι να με είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ στην επίγευση. Αν ήταν να πάω σε Ledaig θα πήγαινα μάλλον στο Ledaig 2011 TWE γιατί είναι σε κρασοβάρελο. Επίσης, αν και τα θυμίζει αρκετά, δεν βγάζει το έντονο σταχτοδοχείο και τη δερματίλα των Port Charlotte, ούτε έχει την τυρίλα και τη μέτρια επίγευση των Octomore, που θα ήταν και τα δύο δυνατές υποψηφιότητες λόγω προτιμήσεων @mallios.  Επίσης αν και θυμίζει λίγο το αγαπημένο μου Talisker 57 North, το εξαιρετικό whisky του Skye βγάζει περισσότερο θαλασσινό χαρακτήρα και δεν έχει την θολούρα του δείγματος. Τα πολύ υψηλά ppm θα μπορούσαν να με κατευθύνουν στο Smokehead High Voltage, αλλά δεν του την έχω με τίποτα την απολαυστική επίγευση, εξάλλου ποτέ στο παρελθόν δεν μου άρεσε τόσο πολύ ένα Smokehead. Bασιζόμενος στο έντονο πορτοκάλι που βγάζει στην επίγευση, σκέφτηκα το Caol Ila, ίσως μάλιστα κάποια από τις εκδόσεις Elements Of Islay (CI10/CI12) που είναι και non-chillfiltered, όμως αυτές βγαίνουν σε μπουκάλια του μισού λίτρου που δεν προσφέρονται για blind tasting. Τέλος. η τεράστια και ποιοτικότατη επίγευση παραπέμπει έντονα σε Lagavulin 12yo C/S, του  οποίου μάλιστα η τελευταία έκδοση είναι και πιο γλυκιά από τις προηγούμενες, παρόλα αυτά δεν θυμίζει με τίποτα κλασικό Lagavulin.

Και επειδή βαρέθηκα να σκέφτομαι, παρόλο που όλα τα παραπάνω τα απέρριψα για τον έναν ή τον άλλον λόγο, μάλλον έχω επηρεαστεί από το Blind Sample του @DUCATI13 που μας έριξε όλους στον κουβά και θα πω τελικά Smokehead High Voltage by Ian MacLeod.

Πάντως όποιο και να είναι τελικά, @mallios σε ευχαριστώ για την πολύ επιτυχημένη επιλογή και πραγματικά θέλω να το ξαναδοκιμάσω (αυτή η ρημάδα η επίγευση ακόμα στο λαιμό μου είναι).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λόγω οικογενειακων θεμάτων δεν είχα το χρόνο να το αναλύσω. Απλά το ήπια στα γρήγορα. Και θα περάσω  απ ευθείας στη μαντεψια.
smokehead sherry bomb.

Link to comment
Share on other sites

Μωρέ με ξέχασες εμένα;; Εμ με ξεχνάς εμ μου κάνεις καψονια με το κλείσιμο με την ταινία στο μπουκαλάκι.

Αφού αρχικά μου πήρε λοιπόν κάνα τέταρτο να την ανοίξω (μόνο κωδικό και σάρωση ίριδας που δεν έβαλε ο Μάλλιος) εδώ είμαστε με το δείγμα:

Στο μάτι: από το χρώμα (αν δεν έχει καραμελοχρωμα) θα έλεγα ότι μάλλον έχουμε και σεροβαρελο. Η γραμμή δείχνει 46-50 αλκοολικούς βαθμούς

Μύτη: ξεκινάει με φρούτα αλλά στο βάθος μου βγάζει μια ενοχλητική νότα (σαν θειάφι/ κλουβιο αυγό). Σε σημείο που αναρωτιέμαι αν φταίει το ποτήρι. Εναλλάσσεται με τα φρούτα (όξινα, δροσερά) κίτρινο μήλο και εσπεριδοειδή. Και στο βάθος απαλός καπνός. Το αλκοόλ είναι λίγο ενοχλητικό. Όσο περνάει η ώρα φαίνεται να αναπνέει και να φεύγουν οι δυσάρεστες νότες. Αρχίζει να βγάζει και κακάο και σιρόπι σφενδάμου. Μετά από ώρα η μύτη έχει γίνει πολύ καλή κι έχουν φύγει όλες οι δυσάρεστες νότες.

Στόμα: εδώ ο καπνός είναι πολύ έντονος, κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία του και το σώμα πολύ δεμένο. Κακάο και καφές εναλλάσσονται με καρβουνισμενο ξύλο. Αυτή η πολύ ευχάριστη έντονη γεύση διαρκεί για 2-3 δευτερόλεπτα και ξαφνικά σβήνει απότομα και χάνεται. Μέχρι να το καταπιεις...

Επιγευση: εδώ παίζει μπάλα σε άλλο επίπεδο. Ότι γεύση έβγαζε στο στόμα και χάθηκε επιστρέφει και με το παραπάνω. Καπνος, καμένο ξύλο, κακάο, έντονα πιπέρια και μέλι. Πολύ μακριά κι έντονη , το πιο δυνατό του στοιχείο!

Γενικά: ξεκίνησε περίεργα κι απογοητευτικά στη μύτη. Αλλά έστρωσε με την ώρα. Το στόμα ευχάριστο αλλά δυστυχώς νιώθει σαν να ξεθυμαινει γρήγορα. Η επιγευση πραγματικά απολαυστική! Θέλει σίγουρα αρκετό χρόνο αλλά σε αποζημιώνει σίγουρα. Πολύ ευχαρίστως το ξαναπινα. 88-86-90

Πρόβλεψη: δύσκολα τα πράγματα. Το στόμα και η επιγευση φωνάζουν heavily peated. Η μύτη όμως δεν με πάει καθόλου προς islay. Campbeltown το αποκλείω επίσης αμέσως. Για νησί δεν μου κάνει καθόλου. Πάμε σε benriach peated quarter cask

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, McRookie said:

Μετά από ώρα η μύτη έχει γίνει πολύ καλή κι έχουν φύγει όλες οι δυσάρεστες νότες

Ισχύει 100%. Το έχω και στα δικά μου notes και στην αρχή έλεγα δεν αξίζει... μετά από 30-40 λεπτάκια που "'έπαιζα" μαζί του, ..... απλά ξαναέγραψα τις σημειώσεις για την μύτη.

Link to comment
Share on other sites

Κλείσαμε έναν μήνα, οπότε μιας και έκλεισε ο μήνας μου (ο άτυπος κανόνας μας) το βράδυ θα το μπουμπουνίσω. Υπάρχει νικητής (το whisky το οποία φαίνεται να σας άρεσε) και ίσως να υπάρχει / υπάρξει και νικητής αν μέχρι το βράδυ βρεθεί, επιβεβαιωθεί ή ότι άλλο το αποστακτήριο. 

@mitsubae @giorgos μπορείτε μέχρι το βράδυ να γράψετε και εσείς. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Celtic said:

@mallios Δεν βλέπω το λόγο να το μπουμπουνισεις, τη στιγμή που δεν έχουν γράψει ολοι

Το λέω επειδή πέρασε ένας μήνας και λέγαμε να το πάμε sample και μήνα. Κανένα θέμα! Παρατείνετε η αγωνία για τον νικητή! 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mallios said:

Το λέω επειδή πέρασε ένας μήνας και λέγαμε να το πάμε sample και μήνα. Κανένα θέμα! Παρατείνετε η αγωνία για τον νικητή! 

Sample ανά μήνα να ανοίγει το θέμα και να γράφουμε. Αλλά η αποκάλυψη να γίνει αφού έχουν δοκιμάσει και γράψει όλοι, ιδανικά φυσικά μέσα στον ίδιο μήνα......

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πάμε λοιπον

 

τυρφη , φρουτα, γρασιδι αλλα κ λιγες νοτες καπνου, υψηλο το αλκοολ κ λιγη κρασιλα ( finish? ) μπαχαρικά κ ξυλο
 

Tobermory-Ledaig  , Kilchoman μμμμ

 

θα πω Ledaig , πιθανον να ειναι καποιο finish

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μπαρούτι Δημητσάνας μου έκαψε τα ρουθούνια. 

Ότι πρέπει για 15 Ιουλίου του 2020....

Ξεκινάει επιθετικό με το αλκοόλ να σε τσακίζει. Στην πορεία πέφτει και βγάζει γλυκές νότες φρούτων και μελιού. Ιώδιο αλάτι και θάλασσα. Μύτη old school. 

Στο στόμα βουτυρώδες με πολλά φρούτα, υπέροχο. Ταγκίζει όσο πρέπει για μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα. 

Επίγευση μεγαααααααααλη και μακριααααααααα. 

Δεν μπορώ να κάνω μαντεψιά. Είναι ένα malt που παίζει πάνω από 50 βαθμούς, υπέροχο που σίγουρα θα ήθελα να ξαναπιώ.

Για το τυπικό, glendronach.... 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • mallios changed the title to Mallios blind sample - Port Charlotte PAC: 01 2006

Ένα malt το οποίο όταν το ήπια ήθελα πάρα πολύ να το μοιραστώ μαζί σας. Προτίμησα να το βάλω στο blind sample για να έχω και τα σχόλιά σας. Νικητής ο @Celtic και χαίρομαι που γενικά σας άρεσε.

Port Charlotte PAC: 01 2006 (distillery valinch).

Distillery Bottling, Bottling serie The Distillery Valinch, Vintage 20.10.2006, Stated Age 12 years old 
Casktype 1st Fill Pauillac Wine Cask, Casknumber 15/139 - 40, Number of bottles 448, Strength 60.4 % Vol., Size 500 ml

Port Charlotte PAC: 01 2006

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/128028/port-charlotte-pac-01-2006 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Celtic changed the title to Mallios blind sample - (PORT CHARLOTTE PAC: 01 2006, 12Y.O., 60.4%, OB)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...