Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Μακντακ (aka McRookie) Sample (SLYRS CLASSIC SINGLE MALT, NAS, 43%, OB)


Recommended Posts

52 minutes ago, McRookie said:

Πάμε λεβέντες μου. Θαψτε ελεύθερα

Ρε πρόεδρε δεν είπαμε (με τη σύμφωνη γνώμη σου - εφόσον επιθυμούσες κλπ κλπ) να ανοίξεις το νήμα την Παρασκευή?! Τέλος πάντων.... θα κάνω την καρδιά μου πέτρα! 🤣

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, mallios said:

Ρε πρόεδρε δεν είπαμε (με τη σύμφωνη γνώμη σου - εφόσον επιθυμούσες κλπ κλπ) να ανοίξεις το νήμα την Παρασκευή?! Τέλος πάντων.... θα κάνω την καρδιά μου πέτρα! 🤣

Την Παρασκευή θα γινόταν πιθανότατα delegate σε αλλονα προεδρα οπότε άστο εδώ να βρίσκεται!

Εεεεεελα παμε να γράφουμε περνάει ο μηηηνας λεεεεμε

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν υπάρχει κάποιος κανόνας οτι θα ανοίγει νήμα ο καθένας για το δείγμα του. Από τη στιγμή που άλλαξε ο μήνας και μπήκαμε στον μήνα McRookie's blind sample, όποιος το δοκιμάσει πρώτος και θέλει να γράψει, ανοίγει το νήμα. Έτσι δεν το κάναμε ως τώρα; Γιατί να το αλλάξουμε;

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Celtic said:

μπήκαμε στον μήνα McRookie's blind sample

Με το καλό το παιδί, καλή λευτεριά και με ένα πόνο! 🤣 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Συνωστισμός....ποιός θα πρωτογράψει.....:biggrin1:

Α ρε ΜακΣπρίνγκερ...σου έλαχε το δείγμα σου ντάλα καλοκαίρι....τώρα που πίνουμε όλοι Μοχίτος και Κορόνες......:lol: (να χαρώ εγώ σκληροπυρηνικούς whisky fans.....:p)

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Celtic said:

Συνωστισμός....ποιός θα πρωτογράψει.....:biggrin1:

Α ρε ΜακΣπρίνγκερ...σου έλαχε το δείγμα σου ντάλα καλοκαίρι....τώρα που πίνουμε όλοι Μοχίτος και Κορόνες......:lol: (να χαρώ εγώ σκληροπυρηνικούς whisky fans.....:p)

Ναι ενώ αν ήταν χειμώνας....θα κολλούσε το φόρουμ, από τις πολλές μαντεψιές :biggrin1:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κατάλαβα για να μην γραφει κανεις θα πάει στα άγραφα 🤣 άντε και καλό Σεπτέμβρη !!

Θα έλεγα να ξεκινήσει ο @DMTK πρώτος !!😂

Link to comment
Share on other sites

Το προγραμματίζω για χτες... ετοιμάζομαι και εκεί που λέω οκ.... έρχεται εκείνη η υπέροχη καλοκαιρινή αύρα από το κλασσικό φιδάκι για τα κουνούπια. Επιφυλάσσομαι για σήμερα. 

Link to comment
Share on other sites

Άψογη και ακριβεστατη περιγραφή του φίλου @mallios με τις νότες καλοκαιρινού ερπετομορφου όφεως, να είναι κυριαρχες σ' αυτό το υπέροχο δράμι. 

Σας ευχαριστώ όλους για την πληθώρα απαντήσεων, γευστικών δοκιμών αλλά και προβλέψεων που κατέκλυσαν το παρόν νήμα. Μέχρι και άτομα που δεν έλαβαν δειγμα το γεύτηκαν νοερά και το περιέγραψαν με περίσσια γλαφυρότητα. Κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης δεν έχουμε ακριβώς νικητή αλλά έχουμε πολλούς που το γυροφερανε από δω το προσέγγισαν από κει και κάπου στην πορεία το ψιλοαγγιξανε. 

Με απαράμιλλη ταχύτητα που θα προσεγγίσει την ταχύτητα καταιγισμού απαντήσεών σας θα περάσω στα αποκαλυπτήρια την προσεχή δεκαετία. 

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Και αφού το υποσχέθηκα και σήμερα δεν έχει φιδάκια κλπ κλπ να μου θυμίζουν καλοκαίρι, πάμε να γίνουμε ρόμπα ακομβίωτη, μπλαϊντσαμπλινγκ-κή και ανάλαφρη καλοκαιρινή.

Χρώμα: Χρυσό, διαυγές και θα έλεγα με έντονες αναφορές σε ώριμα πορτοκάλια. Μου αρέσει πολύ και μου θυμίζει έντονα αυτό το Ε150 που δίνει ένα υπέροχο χρώμα στα Glenlivet (θα έλεγα ότι το 18άρι μοιάζει πάρα πολύ).

Μύτη: ......και δώσε μου ροδάκινα, και βάλε μου και γλυκά πορτοκάλια βαλέντσια, και δώσε μου μέλια και νότες μαρμελάδας, και κανέλες και απαλό γαρύφαλο, και θέλω να σου πω ότι δεν είμαι Glenlivet αλλά ένα τελειωμένο σε γλυκό κρασάκι (organic fino sherry?) Deanston, αλλά στο βάθος κάτι άγουρα μήλα και γλυκά αχλάδια μου γαργαλάνε την μύτη. Και να στην γωνία ένα κέικ με σταφίδες, ξανθές γλυκιές, και μάλλον κάπου στο βάθος νιώθω μια νότα από το άρωμα που βγάζουν τα παλιά βιβλία στην αποθήκη. Δεν έχω κάπνα σου λέω, μα καθόλου, και τα εξωτικά μου φρούτα (αποξηραμένα) βγαίνουν στην επιφάνεια λίγο αργά αλλά δεσπόζουν. Δεν είναι ανανάς, δεν έχει οξύτητα, είναι όμως βερίκοκο και παπάγια, λευκόσαρκα γενικά. Αν υπήρχε πατέ βερίκοκο με αχλάδι... έτσι θα ήταν.

Στόμα: Γειά σου ρε Γιάννη με τα δύσκολα σου. Εκεί που πάω να πω ψηλοί αλκοολικοί βαθμοί... έρχεται ένα όπα ρε μεγάλε, χαλάρωσε. 43% και πολλοί του είναι, βγάζει λίγα spicies (πιπεράκια, αλατάκια) ίσως και πιπερόριζα που θα έλεγε ο @DMTK και μετά πικραμύγδαλα, πορτοκάλια, βερίκοκα και μέλια. Και ξαφνικά έρχεται μια bourbonίσια πικαντικίλα, μια χάλια αίσθηση Jack Daniels που μου χαλάει το στόμα...Ρε λες??!! Όση γλύκα είχε η μύτη... τόσο με χάλασε το στόμα και αυτή η έντονη πίκρα με έχει αποπροσανατολίσει τελείως. Κάθεται στο πίσω μέρος της γλώσσας, πικρό και grainy λίγος καφές (ψιλοκαμένος μέχρι αρκετά καμένος) μέτριας ποιότητας εσπρεσάκι. Για τα δικά μου γούστα, απογοήτευση το στόμα, ξηραίνει αρκετά και full bourbon ... 

Επίγευση: Πικρή, μέτρια, grainy και καμία σχέση με τα φρούτα της μύτης. Βγάζει και λίγο πικρή σοκολάτα, αλλά μέχρι εκεί.

Χάρηκα πάρα πολύ με το χρώμα και την γλύκα της μύτης. Θα έλεγα (μόνο με αυτά) ένα αρκετά balanced speysider. Δυστυχώς στόμα και επίγευση φεύγουν μακρυά από τα δικά μου γούστα και μάλλον περνάνε και τον Ατλαντικό. 

Είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται να κερδίσω blind sample ποτέ, αφού δεν το έχω. Θα μείνω στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και θα πω για Bourbon ή Tennessee. Ελπίζοντας η πρόσφατη μετακόμιση και ταλαιπωρία να μην "χάλασαν" το δείγμα, θα πω για την τιμή των όπλων ότι ποντάρω σε Tennessee. Βάλτε ότι θέλετε, θεωρώ το Jack αρκετά κοντινό. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Απαλή μύτη με ώριμα φρούτα θα έλεγα πορτοκάλια βερύκοκα και στο τέλος μπανάνα Chiquita η Dole 😆 .

Χρωμα απαλό χρυσαφένιο 

Στομα σου βγάζει όλα τα παραπάνω + μια σπιρτάδα λιγο αλλά ξαφνικά χάνεται πολύ γρήγορα .

Μου φαίνεται για grain whiskey και θα έλεγα KILBEGGAN.

Παλι Κουβα πηγαααα..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είπα να κάνω την έκπληξη και να ασχοληθώ με αυτό το δείγμα νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Εκεί λοιπόν που είχα στοχεύσει το αποψινό σαββατόβραδο να τιμήσω τον φίλο @McRookie με πρόλαβαν οι @mallios και @DUCATI13 και έτσι έρχομαι τρίτος και καταϊδρωμένος. Πάλι καλά πάντως.

Με τη συγκεκριμένη δοκιμή τελειώνουν τα ψηλά μπουκαλάκια δειγμάτων και απομένουν πλέον μόνο τα κοντούλικα. Μικρότερος κίνδυνος ανατροπών και πτώσεων από το σχετικό ραφάκι λοιπόν.

Μύτη: Βερνίκι ξύλινων επίπλων εξωτερικού χώρου, αυτό με τη γλυκιά οσμή που αρέσκονται να σνιφάρουν τα παιδιά και τους φωνάζουν οι γονείς τους ότι δεν κάνει. Αμέσως μετά έρχεται ο μανάβης που πουλάει διάφορα εσπεριδοειδή: Και νεράντζια για γλυκό του κουταλιού έχω και πορτοκάλια για στίψιμο έχω και μανταρίνια χιώτικα έχω. Απολαυστική μύτη, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από λικέρ.

Στόμα: Εδώ αλλάζουν λίγο τα πράγματα. Οι φρουτώδεις νότες διατηρούνται αλλά μετακινούνται προς πιο όξινες ατραπούς. Διακρίνεται λοιπόν ένα γλυκολέμονο, ενώ η υποψία λικέρ που έδινε η μύτη διαλύεται εντελώς και πλέον έχουμε με βεβαιότητα ουίσκυ. Έχω πολλά χρόνια να πιω Jack Daniels, αλλά η μαντεψιά του @mallios μου μοιάζει εντελώς απίθανη πλέον. Όταν κατακάθονται λίγο τα φρούτα εμφανίζονται στο στόμα και τα δημητριακά. Ίσως αυτή η γεύση να οδήγησε και τον @DUCATI13 στη μαντεψιά του για grain whisky, αλλά θα διαφωνήσω. Έχω έντονη την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κανονικότατο μη νησιωτικό Scotch single malt που κινείται μεταξύ Campbeltown και Speyside.

Επίγευση: Ρακόμελο που έχει καθήσει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και έχει χάσει την κάψα του. Το βερνίκι της μύτης επανέρχεται για λίγο με μερικές αλμυρές νότες που βελτιώνουν την αίσθηση της επίγευσης. Ωραία η επίγευση μεν, αλλά από μικρή ως μέτρια σε διάρκεια δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς γιατί δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά το ουισκάκι, παρόλο που είναι unpeated, παρόλο που δεν έχει πολλούς αλκοολικούς βαθμούς, μου άρεσε αρκετά.

Μαντεψιά: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ανέφερα ήδη παραπάνω ότι η αίσθηση που έχω είναι ότι πρόκειται για ένα μη νησιωτικό Scotch single malt whisky. Το Scotch ίσως να μην είναι και σίγουρο, αφού τέτοιες γεύσεις βρίσκεις και σε μερικά Japanese whiskies, αλλά αν πάμε προς τα εκεί χαθήκαμε στη μετάφραση. Το ότι μου αρέσει αρκετά, χωρίς να αναδύει κάπνα και χωρίς να είναι υψηλών αλκοολικών βαθμών με οδηγεί να πιστέψω ότι δεν πρόκειται για ένα νεαρό whisky, παρόλο που το χρώμα του δεν είναι καθόλου σκούρο (στοιχηματίζω ότι είναι natural color). Πιθανότατα λοιπόν αποκλείουμε και τα NAS, καθώς ελάχιστα τέτοια δεν είναι νεαρά. Ο συνδυασμός χρώματος και γεύσης παραπέμπει σε κύρια παλαίωση σε ex bourbon casks και τελείωμα σε κάποιο φρουτο-κρασο hogshead.

Τα αποστακτήρια που μου έρχονται στο νου είναι τα Benriach, Glen Grant και Glenlivet από Speyside και το Glen Scotia από Campbeltown. Όμως όσο και να προσπαθώ να θυμηθώ, δεν βρίσκω καμία συγκεκριμένη εμφιάλωση που να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που έχω γράψει παραπάνω. Πιθανολογώ λοιπόν να πρόκειται για εμφιάλωση κάποιου ανεξάρτητου εμφιαλωτή. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αλλά για να καταλήξω σε ένα αποστακτήριο από τα παραπάνω ας πατήσω την κοιλιά μου και ας πω Glen Grant.

Ευχαριστώ πολύ @McRookie, πολύ καλή επιλογή!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πάμε λοιπόν...

η αλήθεια είναι οτι μια ψιλομπερμπονίλα την βγάζει το άρωμα του, γαρύφαλλο, πολύ γαρύφαλλο, και αρκετή κανελίτσα, και σταφίδες, και πιο πίσω κέικ φρούτων, και λίγο πιο πίσω ξύλο, φρεσκοβερνικωμένο. Έντονο, σαγηνευτικό, γλυκό και λάγνο άρωμα. 

Στη γεύση είναι μαλακό, με μέτριο σώμα, αδύναμο. Ώριμα φρούτα, κάποια πολύ ανεπαίσθητα spices και μια ελαφριά πικράδα προς το τελείωμα. Μικρή επίγευση. Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν μέσω της μύτης δεν βρήκαν τη σωστή ανταπόκριση από το στόμα.

Χαμηλοί αλκοολικοί βαθμοί σίγουρα, ούτε καν 43%. Ίσως πήγαινα σε bourbon/rye μαντεψιά αλλά δεν έχει ούτε την μπερμπονογλύκα , ούτε το grainy/spicy στοιχείο του rye η γεύση του. Βέβαια έχουν βγει τόσο και τόσα νέα και ποικίλα στην κατηγορία, που δεν θα εκπλαγώ άν όντως είναι κάτι τέτοιο. Να είναι Irish? Πιθανό κι αυτό, άλλο χάος και με τα Ιρλανδικά πλέον....

Θα βαδίσω σε γνώριμα Σκωτσέζικα μονοπάτια. Non peated φυσικά, και θα στρέψω την προσοχή μου, που αλλού; προς Speyside μεριά...

Aς πούμε κάποιο νεαρό σχετικά NAS με περίεργο finishing, χμμμμ ...ας πούμε το Glenfiddich IPA experiment

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οι βανίλιες από bourbon βαρέλια είναι ορατές. Κάνουν μπαμ, το πρώτο που σου έρχεται στη μύτη. Και οι βανίλιες δίνουν τη σκυτάλη σε φρούτα. Γλυκά και ώριμα φρούτα, με πρώτο και καλύτερο το ροδάκινο. Και κάπου στο βάθος έρχονται μικτές νότες τσεριλας.. να ναι κάποιο άλλο κόκκινο φρούτο;;; Δε ξέρω μπορεί. Πίνοντας μερικές γουλιές τα ώριμα φρούτα χάνουν σε δύναμη, η βανίλια κάπως παραμένει, αλλά γεύομαι έντονα δημητριακά, πχ γκρανολα; Βρώμη; Μούσλι; Δε μπορώ να το προσδιορίσω. Σε συνδυασμό με κάτι πικάντικο.. αλλά παρόλα αυτά η επίγευση του χάνεται γρήγορα... τώρα στη μαντεψια θα πήγαινα προς Ιρλανδία και ανεξάρτητο εμφιαλωτή.. ίσως κάποιο blended Irish από TWA.

Link to comment
Share on other sites

Μύτη: φρούτα, μπανάνα φλαμπε, τσιχλοφουσκα, ζαχαρωτά, λικέρ πορτοκάλι, κακάο και δέρμα.. Γενικα βγάζει κάτι μεταξύ Irish και bourbon (86)

Στόμα:  ακολουθει τη μύτη ωστόσο είναι λιγότερο πολύπλοκο παραμένοντας σχετικά ισορροπημένο.. είναι περισσότερο κιτρικο και με εμφανή κάποια grain στοιχεία (83)

Επιγευση: σχετικά ελαφρύ και φρέσκο με τα grain στοιχεία να υπερέχουν (81)

Θα έλεγα ότι πρόκειται  για κάποιο Irish blended 8-12 ετών, 43-46% Teeling ή Powers.. 

Ίσως κάποιο Teeling small batch? 

 

Βαθμολογία 83

Link to comment
Share on other sites

Χαλαραααα παλικάρια μου δε θέλω βιασύνη. Άλλωστε και να γράψετε όλοι νομίζετε θυμάμαι να σας πω τι έβαλα;

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ααααααραααα ντερβισοοοπιδα @giorgos @mitsubae τιιι φτιαααντιιιι ααραααα; Γκουρλωστε του ααραα σγκαταπιολα σας να του τσαγκλανισου

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Περίεργο ουίσκι. 

Πολύ περίεργο, τη μερκελ σου μέσα ρε κιορατά....

Μύτη: μέλια, πορτοκάλια, βερνίκι, ωραία γλυκά αρώματα. 

Στόμα: ωπ απογοήτευση. Πανάλαφρο κοντά στους 40-42 βαθμούς ενώ το άρωμα σε ετοίμαζε για αλλά πράγματα. Καθόλου ελαιώδες βγάζει μια ελαφριά πικρίλα. Κάποιος έγραψε για βρώμη, θα συμφωνήσω απόλυτα.

Επίγευση: Μικρή σε διάρκεια, πικρίζει αρκετά. 

Συμπερασματικά είναι ένα περίεργο ουίσκι με ωραιότατη μύτη αλλά μεχρι εκεί. Δύσκολη η μαντεψιά. Θα πω glen Grant και ας κουβαρω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
  • Celtic changed the title to Μακντακ (aka McRookie) Sample (SLYRS CLASSIC SINGLE MALT, NAS, 43%, OB)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...