Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Mitsubae blind sample (ARDBEG 'CORRYVRECKAN', NAS, 57.1%, OB)


Wisdom

Recommended Posts

Μπορεί στην post Covid era να μην έχω συμμετάσχει σε καμία μάζωξη, αλλά παράπονα από τη συμμετοχή μου στο Blind Samples Game δεν πρέπει να έχετε. Μέχρι που έφτασα να δοκιμάζω πρώτος δείγμα και να ξεκινάω topic.

Ξεκινάω με disclamer, ότι η δοκιμή γίνεται στο εξοχικό, χωρίς σημειώσεις, χωρίς κάβα με whiskies. Πιο blind tasting δεν γίνεται λοιπόν.

Μύτη: Έλα ρε @mitsubae γίγαντα! Φτιάξε μας! Γνώριμες νότες σήμα κατατεθέν του Islay. Πριν καν μπω στη διαδικασία ανάλυσης των οσμών, το μυαλό μου πηδάει απευθείας στο αποτέλεσμα. Σκέφτομαι ότι πρόκειται πιθανότατα για ένα Ardbeg, με λιγότερες πιθανότητες για Lagavulin. Προσπαθώ να υπερνικήσω την αυτοματοποιημένη σκέψη και πάω by the book. Είναι προφανές ότι το πρώτο πράγμα που κατακλύζει τη μύτη είναι η κάπνα. Έντονη κάπνα μεν, αλλά σε καμία περίπτωση η "τασακίλα" ('σταχτοθηκίλα' για τους βορειοελλαδίτες φίλους μας) που βγάζουν αρκετά τυρφώδη whiskies. Κι αυτό γιατί εκεί ανάμεσα στην τύρφη αναδύεται μια έντονη οξύτητα, σα να έχεις στάξει μέσα λεμονάκι μυρωδάτο ή μοσχολέμονο. Θαλασσινό ιώδιο, αλλά με περισσότερη φαρμακίλα και λιγότερη ψαρίλα. Νότες ξύλου ελάχιστα βερνικωμένου σε περιβάλλον με έντονη υγρασία, λίγο πριν τη μούχλα. Στη μύτη τσιμπάει το αλκοόλ, παρότι έχουν περάσει πάνω από 5 λεπτά από το άνοιγμα. Η μύτη είναι ακριβώς του γούστου μου και μάλλον δεν θα είμαι αντικειμενικός, πάντως τη θεωρώ πάρα πολύ καλή. Με προσθήκη λίγου νερού γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή. Το νερό αφήνει να φανούν και λίγα φρέσκα γρασίδια, άγρια άνθη της άνοιξης, ενώ το λεμόνι δίνει τώρα τη θέση του σε πορτοκάλι.

Στόμα: Τα υψηλά ppm επιβεβαιώνονται στο στόμα. Μιλάμε ασφαλώς για ένα peat monster whisky. Επίσης επιβεβαιώνεται η έλλειψη της ψαρίλας (δεν ξέρω αν πιάσατε το υπονοούμενο αλλά έχω ήδη αποκλείσει το Laphroaig που θα ήταν μια πολύ φυσιολογική επιλογή για τον φίλο μας). Οι αλκοολικοί βαθμοί επιβεβαιώνονται ότι είναι σχετικά υψηλοί, όχι όμως πολύ. Στο στόμα δεν με ενθουσιάζει όσο στη μύτη. Κάποιες νότες καφέ, ίσως ελάχιστο σαπούνι (εδώ μου μπήκαν ψύλλοι για Bowmore, αλλά γρήγορα έδιωξα τις σκέψεις). Βγάζει μια μικρή grainίλα/μπλεντίλα που προσωπικά δεν μου αρέσει. Σε αντίθεση με τη μύτη, η προσθήκη νερού δεν το βοηθάει ιδιαίτερα.

Επίγευση: Μακριά και απολαυστική, αλλά δεν βγάζει καθόλου νέες γεύσεις. Είναι η επίγευση που δεν συναρπάζει σε whisky tasting, αλλά είναι ακριβώς ό,τι πρέπει σε ένα μπαρ ή ένα rock concert. Εδώ μπερδεύτηκαν λίγο τα πράγματα γιατί η επίγευση μου ξύπνησε μνήμες Lagavulin. Βρε λες;

Μαντεψιά: Πάμε στα δύσκολα. Όταν το μύρισα στοιχημάτιζα ότι είναι Ardbeg. Στο στόμα θύμιζε πάλι Ardbeg αλλά έφερνε λίγο και σε Bowmore. Η επίγευση πάλι μου  θύμισε πολύ έντονα Lagavulin. Αν έβαζα πιθανότητες θα έλεγα ότι είναι 50% Ardbeg, 30% Lagavulin, 10% Bowmore, 5% Port Charlotte, 5% Non-Islay malt (Ledaig?). Τα τυρφώδη whiskies πολλές φορές εξαπατούν και ως προς τους αλκοολικούς βαθμούς. Φαίνεται να είναι μεταξύ 46%-52% αλλά δεν θα ήταν έκπληξη αν τελικά είναι παραπάνω.  Για να καταλήξω κάπου, θα πάω σε Ardbeg. Υποψήφιες εμφιαλώσεις πολλές. Τώρα θα ήθελα πολύ να ήμουν σπίτι που έχω τουλάχιστον 3 διαφορετικές εμφιαλώσεις Ardbeg ανοιχτές, αλλά από την άλλη αυτό θα ήταν σα να χρησιμοποιώ λυσάρι. Ας πάμε λοιπόν στην εύκολη λύση του Ardbeg Ten, αν και φοβάμαι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αλκοολικοί του βαθμοί να είναι υψηλότεροι από τους 46% του Ten.

Ευχαριστώ πολύ @mitsubae, χρειαζόμουν λίγη τύρφη απόψε!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Θα είμαι σύντομος..

Είναι Islay, περί τους 46 plus βαθμούς.. Δεν είναι caol ila, δεν είναι bowmore, δεν νομίζω να ναι lagavulin.. Laphroaig μόνο κάνα virgin oak αλλά δεν είναι 40-43% ούτε κ cask sttength.. Port Charlotte και Ardbeg τα πιο πιθανά.. 

Έχω την αίσθηση ότι το χω ξαναδοκίμασει.. Ωστόσο  o καπνός σε μύτη, στόμα, επίγευση φαίνεται ιδιαίτερος και σαν να μου φωνάζει Ardbeg.. Και η γλυκά που το συνοδεύει μου θυμίζει πολύ το an oa.. Άρα θα πω Ardbeg An Oa

Βαθμολογια 87-88

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Με το καλημέρα πάω σε Laphroaig και κοιτάω προς NAS γύρω στους 46 βαθμούς.

Σημαντικό, (για εμένα) μου άρεσε.  Η δυσκολία είναι ότι τα sniffers της SMWS που χρησιμοποίησα, αν δεν βάλεις νερό, θέλουν πάρα πολύ χρόνο για να αναδείξουν τα αρώματα.  Δύσκολη η επιλογή, η περιγραφή του @Wisdom είναι αρκετά κοντά αλλά μου κάνει εντύπωση που κανείς από τους πιο πάνω δεν αναφέρθηκε σε αυτή την διάχυτη κριθαρίλα  (οκ, ο σοφός μιλάει για grain αλλά δεν είναι το ίδιο) που βγάζει στο στόμα.

Κριθάρι αρκετά γλυκό στην αρχή, τυρφώδες, χωρίς ψαροκασέλες, ιδιαίτερα ξηρό στην συνέχεια, κατι σαν να έχει αποξηραθεί απότομα, έχει μία σκληρή υφή σαν να τρως κάτι με κέλυφος και μόλις σπάσει αλλάζει τελείως η γεύση. Θα τολμούσα να πω ότι το έχω δοκιμάσει (το κριθάρι) οπότε πάω και εγώ στο νησί. Δια της ατόπου οδηγούμαι στα 3 που έχουν malting floors Laphroaig, Bowmore, Kilchoman, και εκεί προσπαθώ να βρω τι ακριβώς είναι. 

Κάτι μου λέει ότι έχει περάσει κάποιο καιρό σε κρασοβάρελο, ή κάποιο sherry (ξηρό / spicy, όχι PX). 

Στα τυπικά, χρώμα χρυσό, λίγο - ελάχιστα πιο βαθύ, μύτη σε Islay νότες αλλά χωρίς το έντονο ιώδιο, με μεγάλες δόσεις θάλασσας και γήινες. Στο στόμα κυριαρχούν νότες καπνού, θάλασσας, λίγο κρέας και μια μικρή δερματίλα, όλα ευχάριστα χωρίς να ενοχλούν. 

Η επίγευση είναι πιο πολύ σε αλάτι, κριθάρι και δέρμα, με λίγα λεμόνια να έρχονται στο βάθος.

Θα διακινδυνεύσω να πάω σε αυτό. 

Whisky-Hamster - Kilchoman Sanaig

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μάτι: χάλκινο χρώμα, η γραμμή υποδηλώνει ψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (53-58%), δάκρυα σχετικά γρήγορα (υπτευομαι νεαρό απόσταγμα 8-12y)

Μύτη: γλυκός καπνός, καραμελωμενο μπέικον, σως μπαρμπεκιου, υποψία ιωδίου ( το μυρίζω όντως ή είμαι προκατειλημμένος;;), όσο περνάει η ώρα μου βγάζει λίγη θάλασσα, σοκολατάκι με λικέρ κεράσι, έντονη η νότα δημητριακών μουλιασμενων σε νερό, μέλι, γενικά δεν χορταινεις να το μυρίζεις

Στόμα: αλατια και πιπέρια, θάλασσα, λίγο μέλι, έντονος καπνός, παρά το έντονο αλκοόλ δεν είναι καθόλου επιθετικό

Επιγευση: ακολουθεί το στόμα με αλατοπιπερα, θάλασσα, δυνατές νότες καπνού, καπνιστό κρέας και στο τέλος μια γλύκα, μένει για αρκετή ώρα με ένα ευχάριστο καψιμο στο βάθος

Γενικά: πολύ ωραίο και ισορροπημένο ντραμ σου κρατάει συντροφιά για ώρα. Η μύτη το πιο δυνατό του σημείο με το στόμα και την επιγευση να ακολουθούν.

Βαθμολογία: 88- 86-86

Πρόβλεψη: νιώθω σαν να κλέβω εκκλησία αλλά ακόμα και αν δεν το χε βάλει ο μητσουμπας πάλι Laphroaig θα ήταν το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Τώρα αν έχει βάλει κάτι άλλο κοντινό σ' αυτό με σκοπό να μας παραπλανήσει τον πέτυχε το στόχο του! Πιο συγκεκριμένα θεωρώ ότι πρόκειται για cask strength γύρω στους 55 αλκοολικούς βαθμούς με μάξιμουμ τα 10 χρόνια ωρίμανσης και έχει περάσει από σεροβαρελο. Με αυτά που έχω γράψει οδηγούμαι σε Laphroaig 10y CS και στην τύχη θα πω batch 7

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Celtic changed the title to Mitsubae blind sample

Μύτη - Τυρφίλα Islay style και λεμόνια, μανταρίνια. Επίσης κάτι σε vicks για εισπνοές-εντριβές.

Στόμα - Παχύ και πικάντικο με ελαιώδη υφή. Μπόλικα spices, καπνιστό μπέικον, πιτσίνια. Καλή επίγευση καπνίλας.

Αλκοόλ γύρω στο 50%, . Ηλικία μέχρι 10 χρόνια, βαρέλια bourbon με πιθανό finishing.

Φωνάζει Ardbeg, αλλά από την άλλη θυμάμαι και κάποια Laphroaig Cairdeas που μου έβγαζαν τέτοιο χαρακτήρα.

To άρωμα του μου καρφώνει στο μυαλό το Ardbeg Ten, αλλά δεν μου ταιριάζει τόσο η γεύση, καθώς και το χρώμα του, που είναι πιο κεχριμπαρένιο, ενώ του Ten το θυμάμαι χλωμοκίτρινο.  

Άν και πάνε χρόνια που το έβαλα τελευταία φορά στο στόμα μου, και δεν το θυμάμαι καν, πόσο μάλλον πως είναι οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του, θα ποντάρω στο Laphroaig Quarter Cask.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ώρα για τη πρόβλεψη μου... μυτούλα έχουμε ωραία... στοιχεία κάπνας, καπνιστό κρέας (μπέικον) γλασαρισμενο με σως λεμονιού... ενδιαφέρον.. μου έρχονται και κιτρικά στοιχεία στη μύτη.. όπως και μεγάλοι αλκοολικοί βαθμοί.. σε βαράει.. σε προϊδεάζει ότι στο στομα θα ρθει με φόρα... και πάνω που περιμένω την αποθέωση στο στόμα έρχεται μια ελαφρά ξενερα.. μου θύμισε τα πιτσινια της παιδικής ηλικίας όπως ανέφερε και ο Κέλτης... μπαχάρια και πιπεριά συνθέτουν ένα πικάντικο τόνο.. θα το ήθελα πιο γλυκό στο στομα.. είναι σίγουρα cs...τώρα η μαντεψια είναι είτε Laphroaig cairdeas είτε το 10αρι cs.. αν έπρεπε να σκεφτώ out of the box θα έλεγα Caol ila sv....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Laphroaig 10y cask strength .

καλοοοοοο

Λέγε ρε πήγα Κουβα ;;

Μυτη κλασσικά καπνίλα τη άλλο θα περιμενα από εσένα .

Στο στομα συνεχίζει ο καπνός να κυκλοφορεί αλλά και μέλι .

Στομα ωραίο δεν σε αφήνει αδιάφορο μια και έξω αλλά κρατάει την δύναμη του και στο τελείωμα θα το έκανα περίπου 46% με 50% βαθμούς αλλά μπορεί να φταίει ότι έμεινε αρκετό καιρό μέχρι να ανοιχτεί .

Για μένα προσωπικά ήταν πολύ καλό .

Ευχαριστω φίλε και sorry για την καθυστέρηση νόμιζα ότι είχα γράψει .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, mitsubae said:

@DUCATI13 παιδί μου να σε περιμένω?

Τον @giorgos δύσκολο τον βλέπω....

Το θα γίνει ρε λεβέντη μου?! Θα περιμένουμε τώρα και εσένα για να πάμε κουβά?! 😂 

Link to comment
Share on other sites

Όλοι φτάσατε δίπλα αλλά κανένας δεν το βρήκε. 

Ardbeg Corryvreckan ήταν. 

Πέρασε τόσος καιρός και ουτε το μπουκάλι δεν έχω κρατήσει για να το βγάλω φώτο! 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, mitsubae said:

Όλοι φτάσατε δίπλα αλλά κανένας δεν το βρήκε. 

Ardbeg Corryvreckan ήταν. 

Πέρασε τόσος καιρός και ουτε το μπουκάλι δεν έχω κρατήσει για να το βγάλω φώτο! 

Εγώ πιστεύω ότι πιο κοντά απ όλους έπεσε ο @DUCATI13! Μόνο που βρήκε το καπνό στη μύτη, κερδίζει8P

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, DMTK said:

Εγώ πιστεύω ότι πιο κοντά απ όλους έπεσε ο @DUCATI13! Μόνο που βρήκε το καπνό στη μύτη, κερδίζει8P

Ναι κοντά έπεσα ήταν η επόμενη του λεωφορείου!!😂

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

  • Celtic changed the title to Mitsubae blind sample (ARDBEG 'CORRYVRECKAN', NAS, 57.1%, OB)

Όποιος δεν βλέπει ότι κέρδισα ξεκάθαρα είναι προκατειλημμένος και εθελοτυφλει. Περιεγραψα με απόλυτη ακρίβεια τους αλκοολικούς βαθμούς συν το γεγονός ότι αν διαβάσεις ανάποδα όλη τη περιγραφή μου βγάζει τη λέξη ardbeg corryvreckan σε ιερογλυφική Θ.

Αλλά αυτοί είστε

  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Ξεκαθαρότερα απ'όλους νίκησα εγώ. Αν προσπαθήσετε να πείτε πολύ γρήγορα και επαναλαμβανόμενα "Quartercask" στο τέλος θα βγει από το στόμα σας η λέξη "Corryvreckan"....:D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...