Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Biodynamic whisk(e)y


Recommended Posts

Μορφές και ρεύματα στη γεωργία

Ανάλογα με την ανθρώπινη παρέμβαση και με τον τρόπο μελέτης της φύσης, μπορούν να διακριθούν τρεις μορφές ενάσκησης της γεωργίας: η φυσική, η συμβατική και η αειφόρος. Η φυσική γεωργία θέτει ως βασική προϋπόθεση το αναλλοίωτο του φυσικού οικοσυστήματος. Αντίθετα, η συμβατική και η αειφόρος γεωργία ενασκούνται σε τροποποιημένο από την ανθρώπινη παρέμβαση οικοσύστημα, γνωστό ως αγροοικοσύστημα. Η αειφόρος γεωργία περιλαμβάνει την οικολογική και ολοκληρωμένη γεωργία. Η οικολογική γεωργία περιλαμβάνει την παραδοσιακή γεωργία, την οποία προσπαθεί και να βελτιώσει, καθώς και τα ρεύματα της βιοδυναμικής, οργανικής και οργανοβιολογικής καλλιέργειας. Η φυσική γεωργία, με την ευρεία έννοια, μπορεί να θεωρηθεί ως κίνημα της οικολογικής γεωργίας.

Βιοδυναμική γεωργία

Η γέννηση της βιοδυναμικής καλλιέργειας οφείλεται στον αυστριακό διανοητή και ιδρυτή του ανθρωποσοφικού κινήματος, Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner, 1861-1925). Οι θεωρητικές βάσεις της βιοδυναμικής καλλιέργειας μπήκαν τον Ιούνιο του 1924, στον πύργο του Κόμπερβιτζ, κοντά στο Βρότσγουαθ της σημερινής Πολωνίας. Εκεί, ο Ρούντολφ Στάινερ έδωσε σειρά 8 διαλέξεων, γνωστές ως «Αγροτικά Μαθήματα» ή αλλιώς «Πνευματικά θεμέλια για την ευφορία στη γεωργία».

Οι αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας μπήκαν σε πρακτική βάση κυρίως από το στενό συνεργάτη του Ρούντολφ Στάινερ, Γερμανό, Έχρενφελντ Φάιφερ (Ehrenfeld Pfeiffer), συγγραφέα του βιβλίου «Η Γονιμότητα της Γης» και την επίσης Γερμανίδα, Μαρία Τουν (Maria Thun) που επιμελείται –μεταξύ άλλων– το βιοδυναμικό ημερολόγιο.

Ουσιαστικά ο Rudolf Steiner, επιθυμούσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών που ανησυχούσαν για την ταχεία εκβιομηχάνιση της γεωργίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ονόμασε τη μέθοδό του biodynamics, από τις ελληνικές λέξεις βίος και δύναμη (from bio, Greek for life, and dyn meaning power).

Πρόκειται για κίνηση βασισμένη στον εσωτερικισμό και την ανθρωποσοφία που αναπτύχθηκε ενάντια στον υλισμό και στον βιομηχανικό πολιτισμό. Παραδέχεται την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εδαφικές και κοσμικές δυνάμεις στην ανάπτυξη των φυτών.

Οι εκπρόσωποί της, πιστεύουν στις κρυμμένες φυσικές και πνευματικές δυνάμεις του ανθρώπου και στα μυστήρια της φύσης. Για αυτούς οι πνευματικοί νόμοι δρουν σε κάθε δημιούργημα. Η γεωργία στη σφαίρα της ανθρωποσοφίας πρέπει να είναι ξένη ως προς το λίπασμα, γιατί η γη «είναι ένας ζωντανός οργανισμός». Χρησιμοποιεί το κομπόστ που παρασκευάζεται από ορισμένα συστατικά του φυτού.

Το σύστημα αυτό προσπαθεί να δραστηριοποιήσει το έδαφος και τα φυτά σε μέσα που φέρουν στο φως τις κρυμμένες φυσικές δυνάμεις και ευνοούν την αρμονία τους. Αναζητεί να πληροφορηθεί για τους ρυθμούς της αρμονίας της φύσης, του νερού, της ατμόσφαιρας, της γης, της σελήνης και του ουρανού. Με τους ρυθμούς αυτούς επιχειρεί να συγκεντρώσει τις κοσμικές δυνάμεις στο έδαφος και στο κομπόστ. Η σελήνη για παράδειγμα και όλοι οι ζωδιακοί αστερισμοί αποδίδουν στην γη όλες τις δυνάμεις που περικλείουν. Ιδιαίτερα η σελήνη ασκεί την επίδραση της σε όλα τα υγρά, στο νερό, στο αίμα, στους χυμούς των φυτών. Η βιοδυναμική καλλιέργεια φτιάχνει ειδικά παρασκευάσματα από φυτά, από κοπριές αγελάδας και σκόνες ορυκτών. Τα παρασκευάσματα αυτά τα χρησιμοποιεί για να θεραπεύσει το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα και να φέρει την αρμονία ξαναδίνοντας ζωντάνια στο περιβάλλον. Η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι η ομοιοπαθητική στην γεωργία. Εξακολουθεί να έχει οπαδούς διάσπαρτους σε διάφορα μέρη του κόσμου.

WD_Biodynamic_Principles_01-1.jpg

Βιοδυναμική οινοποίηση

Η βιοδυναμική οινοποίηση υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία, βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων (το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια). Όλες οι βιοδυναμικές γεωργικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το σεληνιακό κύκλο, ακολουθώντας την πεποίθηση ότι ορισμένες ημέρες είναι καλύτερες για ορισμένες γεωργικές εργασίες και τελετουργίες από άλλες και ότι η πραγματοποίησή τους την κατάλληλη στιγμή αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης υπάρχουν εννέα διαφορετικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα προκειμένου ένα κρασί να είναι βιοδυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της ταφής κεράτων αγελάδας!

Η βιοδυναμική καλλιέργεια ενθαρρύνει τη βιοποικιλότητα στον αμπελώνα. Σε έναν βιοδυναμικό αμπελώνα θα συναντήσετε αυξημένη παρουσία ζώων όπως αγελάδες ή πρόβατα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα φυτών και εντόμων. Η φιλοσοφία τους ακολουθεί την αρχή του «κύκλου της ζωής» και αν και μπορεί να ακούγεται λίγο ξεπερασμένο, κάποιοι από τους καλύτερους και γνωστότερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο την ακολουθούν φανατικά για αιώνες.

Η βιοδυναμική οινοποίηση προχωράει ένα βήμα παραπέρα από την οργανική, όσον αφορά στην αμπελοκαλλιέργεια. Εκτός από την αποφυγή φυτοφαρμάκων και χημικών στο αμπέλι, οι βιοδυναμικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν φυσικά, φυτικά σκευάσματα για να ενισχύσουν το χώμα και το αμπέλι. Στη βιοδυναμική γεωργία, το αμπέλι θεωρείται μια αυτάρκης, αυτοδύναμη ζωντανή οντότητα, όσο το δυνατόν απομονωμένη από το γύρω της περιβάλλον. Όλοι οι οργανισμοί του αμπελιού συμμετέχουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην εξέλιξη και ολοκλήρωση της ανάπτυξης του αμπελώνα.

Η εφαρμογή της βιοδυναμικής γεωργίας στο χώρο του whisk(e)y

Τον Μάρτιο του 2018, το Waterford Distillery έγινε το πρώτο αποστακτήριο που δημιούργησε ιρλανδικό ουίσκι από βιοδυναμικό κριθάρι.

Η βιοδυναμική γεωργία, μια απόλυτα οργανική γεωργία, είναι αμφιλεγόμενη ως γεωργική αρχή. Κατ’ άλλους είναι απλώς λαογραφία, μαγεία, εκκεντρική και ξεπερασμένη μέθοδος.

Η ιδέα περιλαμβάνει ένα αγρόκτημα που είναι αυτόνομο για όλες τις ανάγκες του, βασιζόμενο σε σπιτικά οργανικά λιπάσματα και φυσικά εντομοκτόνα φυτών.

Όπως γνώριζαν οι πρόγονοί μας, το αστρολογικό ημερολόγιο όχι μόνο προβλέπει παλίρροιες αλλά καθοδηγεί τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή. Προετοιμασίες και μέθοδοι ασυνήθιστες, όπως «horn manure», φτιαγμένες από θαμμένα στην κοπριά κέρατα αγελάδας, αποδείχθεικαν εξαιρετικά αποτελεσματικές διεγείροντας τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος, τη βλάστηση σπόρων καθώς και την ανάπτυξη ριζών.

Το Waterford Distillery έλαβε την περίφημη πιστοποίηση Demeter από την Biodynamic Association, την οποία διατηρεί παράλληλα με την υπάρχουσα πιστοποίησή από την Organic Trust.

Ο Mark Reynier αναφέρει: “Biodynamics is a farming philosophy, a way of life. It’s fascinating to see the world’s greatest wine makers attracted to this time-consuming way of running their farms. 

“It started with the fear of losing the accumulated knowledge of millennia to the march of the agrochemical industry last century. It’s about minimal treatments, ancient homeopathic remedies, natural fertilisers focused on enhancing the biodiversity of a naturally healthy soil. 

“It all sounds pretty crazy, it’s easy to dismiss as cranky tree-hugging bunkum, but yet it’s funny how the greatest wines in the world are made under this unusual regime. Only natural we should give it a go for our whisky. As part of our extensive research we travelled Alsace, to see bioydynamics in action. So I wanted to extend my thanks to Olivier Humbrrecht and Jean Paul Zusslin – as well as to Trevor Harris, John McDonnell and Alan Mooney for rising to the challenge when I first raised the idea in 2015.”

Μια νέα γενιά καταναλωτών ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την προέλευση των αλκοολούχων ποτών τους, πώς και πού καλλιεργούνται τα συστατικά και οι πρώτες ύλες κι αυτό είναι το κλειδί για τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου αποστακτηρίου.

WD_What_Is_Biodynamics_02.jpg

Πηγές:

http://repository.library.teimes.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/2108/theka_0013.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://blog.botilia.gr/el/ti-einai-to-viodunamiko-krasi/

https://winesofgreece.org/el/articles/η-βιοδυναμική-καλλιέργεια/

https://waterfordwhisky.com/element/what-is-biodynamics/

Φώτο:

https://waterfordwhisky.com/wp-content/uploads/WD_Biodynamic_Principles_01-1.jpg

https://waterfordwhisky.com/wp-content/uploads/WD_What_Is_Biodynamics_02.jpg

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...