Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Το πρώτο μου malt


Recommended Posts

Καλωσήρθες Foveras!

Έχεις ξεκινήσει μια χαρά και νομίζω ότι είσαι ένας από εμάς!!! (ISLAYNDERS).Δοκίμασε και Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich, Talisker και φυσικά ανέβα και στα Orkney Islnads και δοκίμασε Highland Park και Scapa.

Θα τα βρεις όλα στα AAW!

Link to comment
Share on other sites

καλως ηρθες και απο μενα.

κοπιασε στην παρεα και θα μαθεις πολλα,θα δοκιμασεις

πολλα και στο τελος θα δεις οτι ολα ειναι καλα,

γλυκα,αλμυρα,καπνιστα.

Link to comment
Share on other sites

Foveras να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου καλώς όρισες.

Το Glenfiddich φίλε κι εγώ το σνομπάριζα πολύ καιρό αλλά έκανα λάθος, τελευταία έχει φτιάξει και το βρίσκω ότι πρέπει για καλοκαιράκι. Kανένα single malt δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, καθένα έχει τον χαρακτήρα του και δεν είναι όλα για την ίδια ώρα, περιβάλλον, διάθεση κλπ Με αυτή τη λογική δεν υπάρχει όμοιο του Lagavulin που σ'αρέσει τόσο αλλά στην ίδια κατηγορία (δυνατά, γεμάτα, ιωδιούχα malts) θα επέλεγα Ardbeg Uigeadail, Talisker 18yo, Laphroaig 10yo cask strength, Connemara cask strength, Bowmore 17yo, Springbank 100proof)

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχας ενα ευχαριστο για το θερμο καλοσωρισμα.

Οσο αφορα τα malt που αναφεραται εχω προλαβει να δοκιμασω καποια οπως το Laphroaig και το Talisker αλλα μικρη ποσοτητα απο το καθενα και σιγουρα και μπορω να πω οτι ειναι απο τις πρωτες σκεψεις μου για προσθηκη στην καβα μου.

Οσο για το Ardbeg ειχα παει στο AAW πριν ανακαλυψω το forum και η κοπελα μου προτινε το uigendale και ακουσα την συμβουλη της. Ομως δεν το εχω ανοιξει ακομα για δυο λογους.

Πρωτον γιατι θελω να το ανοιξω σε μια πολυ ιδιαιτερη στιγμη (περιμενω το γιο σε 2 μηνες), μιας και αυτος ηταν ο λογος της αγορας του και δευτερον θα ηθελα να εχω πρωτα να αποκτησω λιγο μεγαλυτερη επαφη με το αθλημα, ωστε να καταλαβω καλυτερα τι μου προσφερει ενα τετοιο malt.

Τελος για το αν θα καταληξω σε speyside ή islay δεν θελω να στενοχωρησω τον McChariz αλλα απο τι εχω διαβασει μαλλον προς islay το κοβω μιας και μου ταιριαζουν οι πιο εντονες γευσεις. Βεβαια πιστευω οτι ειναι νωρις να προδικασω τιποτα. Το μελλον θα δειξει.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν καλή λευτεριά στη γυναίκα σου και να αποκτήσετε έναν υγιέστατο απόγονο. Κατά δεύτερον σου προτείνω τα εξής

1. Άνοιξε σήμερα και απόλαυσε το Uigeadail και πάρε εν καιρώ ένα Highland Park 18yo για να γιορτάσεις τη γέννηση

2. Πάρε και δοκίμασε το Ardbeg 10yo σήμερα για να αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με αυτό το απόσταγμα και κράτα όπως είπες το Uigeadail για τότε.

Link to comment
Share on other sites

Η δευτερη επιλογη μου φαινεται πολυ καλη ιδεα. Τωρα αν καπου καταφερω να βολεψω και το Highland Park πιστευω οτι θα ειναι το καλυτερο.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήλθες λοιπόν στην παρέα μας και από εμένα.

Εγώ θα σου πρότεινα κάτι πιο απλό.Αύριο το απογευματάκι 7-8 θα μαζευτούμε αρκετά άτομα στο AAW Χαλανδρίου,αν έχεις διάθεση και χρόνο πέρνα να γνωριστούμε και να πούμε-πιούμε.

Μην κολλάς.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από εμένα. Πρέπει να σου πω ότι μετά από λίγα χρόνια ενασχόλησης με το malt whisky στο 90% των περιπτώσεων όταν παραγγέλνω ποτό σε bar παραγγέλνω Lagavulin. Στο σπίτι έχω όμως πάντοτε ανοικτό (μεταξύ άλλων) ένα Talisker 10yo (όχι πολύ χειρότερο αλλά αρκετά φθηνότερο).

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ακυρώσεις οτιδήποτε άλλο κάνεις και να ακολουθήσεις τη συμβουλή του giorgos και να έρθεις αύριο στη μάζωξη που θα κάνουμε στο Χαλάνδρι. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το μετανιώσεις (εκτός ίσως αν σε σταματήσουν για αλκοτέστ μετά).

Όσο για το Uigedail επειδή π.χ. εγώ δεν το θεωρώ επιτομή των Islay, θα σου πρότεινα να το ανοίξεις άμεσα και μέχρι να έρθει στον κόσμο ο απόγονος θα έχεις πολλές εναλλακτικές προτάσεις για κάτι "special", ειδικά αν παραβρεθείς σε κάποια ή κάποιες από τις μαζώξεις μας.

Link to comment
Share on other sites

Η προταση του giorgos μου ακουγεται αρκετα δελεαστικη απο πολλες αποψεις.

Οποτε θα κανω την προσπαθεια μου να ερθω να γνωριστουμε απο κοντα.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ως νεο μέλος θα ήθελα πρώτα να σας πώ και εγώ την δική μου ιστορία...

whisky έπινα από 19 χρονών στην Ελλάδα μου άρεσε αν και τις περισσότερες φορές έπεφτα σε τίποτα νοθευμένα (κοινός μπόμπες). Το 2007 βρέθηκα στην Σκωτία στα πλαίσια ενός μηνιαίου σεμιναρίου σχετικά με τις σπουδές μου. Έπινα

καθημερινά whisky στα διάφορα μπαρ. Πρώτων είχε φοβερή γεύση, καμία σχέση με ότι είχα πιει εώς τότε. Δεν έδωσα ωστόσο ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόσφατα είχα κόψει το τσιγάρο και σκέφτηκα πως η έντονη γεύση προέρχεται όπως και σε όλα τα τρόφιμα γενικά από την διακοπή αυτής της συνήθειας. Επισκέφτηκα και το αποστακτήριο των dewars όπου και δοκίμασα το malt των dewars, χωρίς βέβαια να ξέρω περί malt και blended whisky. Μετά την Σκωτία πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος χωρίς να πιω ξανά whisky είτε στην Ελλάδα ή σε άλλα μέρη που πήγα. Το πρόβλημα ήταν οτι κανένα whisky δεν ήταν σαν εκείνα τα Σκοτσέζικα αλλά δεν ήξερα ποιά ακριβώς ήταν η διαφορά.

Οταν πάλι πρίν ένα χρόνιο βρέθηκα στην Ταϊβάν (καλά γύρισα όλο τον κόσμο για να μάθω τι είναι malt whysky) μπήκα σε μια μικρή κάβα για να αγοράσω ένα μπουκαλάκι να πιώ κανα ποτό στο ξενοδοχείο. Η καβα δεν είχε μεγάλη ποικιλία αλλά είχε δύο famous grouse το ένα ήταν malt και το άλλο ήταν blended το περίεργο ήταν στην διαφορά της τιμής, το malt ήταν σαφώς ακριβότερο! Ρωτάω λοιπόν τον υπάλληλο τι συμβαίνει και μου είπε με πολύ συνοπτικά λόγια για την διαφορά και με παρότρυνε να αγοράσω το malt και έτσι έκανα! Το ίδιο βράδυ είχα βρει την πλησιέστερη γεύση στα whisky της Σκωτίας που λίγα χρόνια πρίν είχα δοκιμάσει! Το famous grouse δεν είχε καμία σχέση με τα malt που ακολούθησαν, αν και "εμπορικό" malt το famous grouse ήταν το ερέθισμα. Το πρώτο malt είναι ένα Balvenie 12 Yo / Double Wood, το οποίο είναι τόσο πρόσφατο που δεν έχει τελειώσει ακόμα!!!

Τωρα ζω στο Χόνγκ Κόνγκ και από ότι είδα σε μια σελίδα στο διαδίκτυο ένα πολύ καλό whisky bar βρίσκεται στην πόλη και που πρόκειται να επισκεφτώ σύντομα και να δώσω τις εντυπώσεις μου στο σχετικό λύμα καθώς και στο γειτονικό Μακάο υπάρχει άλλο ένα περίφημο whisky bar το οποίο πιστεύω ως τον απρίλιο να επισκεφτώ!

Συγχαρητήρια για το υπέροχο forum αν και πολύ μακριά ελπίζω να συνεισφέρω με νέα και εμπειρίες από malt στην Ασια, καλώς σας βρήκα!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήλθες στην παρέα μας φίλε cheese, και καλά malt στο ποτήρι σου.

Επιτέλους το forum έφυγε από τα στενά ευρωπαικά όρια (με εξαίρεση τις προσπάθειες του Sir)

και απλώθηκε και πάνω από την Ασία!

Τώρα θα έχουμε και "άνθρωπο" στις χώρες των κοντών και θα μπορούμε να

διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που μας δίνει ο Ιαπωνολάγνος (με τον Αγγλικό τίτλο ευγενείας)

συμφορουμίτης μας.

Offtopic: Προτείνω να αλλάξει ο Sir το όνομά του σε: Miha-san! :lol:

Και πάλι καλωσήρθες mate!

Link to comment
Share on other sites

well done!!

εδώ θα βρείς αρκετούς που θα προσπαθήσουν να σε πάρουν μακρυά απο τον δρόμο του θεού [spey valley] αλλα εσύ θέλω να μείνεις γερά εδώ.

αν και στην άλλη ακρη της γής, να θυμάσαι, το νερό απο τις πηγές του spey δίνει ζωή στο malt που πίνεις.

με το καλό λοπόν να συνεχίσεις τις δοκιμές σου και στα υπόλοιπα αποστακτήρια του speyside!:D

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου κι από μένα φίλε cheese (τυρόφιλος επίσης? :D ).

Αναμένουμε με ιδαίτερο ενδιαφέρον τις ουισκοεμπειρίες σου στην Ασία και γενικά την ενεργό σου συμμετοχή στο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Θαλασσοδαρμενε και Οδυσσεβαχ φιλε cheese,αν και με τρωει ο ποντικης μου για να ασκησω πανω σου το γνωστο (και καλοπιστο,παντα :cool: ) καλωσορισμα μου με μικρο περισσευμα αδιακρισιας και περιεργειας που μου δημιουργει η ποντοπορα πορεια της ζωης σου,θα μου αντισταθω και θα σταθω διπλα-πανω-πισω σου ως πατερας και θα σου ψιθυρισω στα πτερυγια τα εξης "λυπητερα"...

Διαλεξες να βρισκεσαι σε μια απο τις πλεον λαθος χωρες/ηπειρους οσον αφορα το χωρο του malt whisky.Το μερος που ζεις και οι ομορες γειτονιες του,το ζεστο -υγρο κλιμα,οι οικονομικες-πολιτικες συνθηκες, απεχουν μακραν απο το να χαρακτηριστουν whisky-friendly.Πιο ευκολα θα συναντησεις τραβεστι panda παρα ποιοτικες και ποικιλλες εμφιαλωσεις.Στην δε Κινα, δεν υπαρχει ουτε υποψια ντοπιας παραγωγης παρα "κατι" σαν whisky.Αν θελεις,μπορεις να ριξεις μια ματια στο θεμα "γευσεις απο το whisky-τα αγνωστα whiskies".

Στη πολη σου ,ζητημα να υπαρχουν καμια δεκαρια bars (στην συντριπτικη πλειοψηφια ξενοδοχειακα) που να προσφερουν μια σεβαστη ποικιλια και σε προσιτες τιμες.Το ιδιο και στο Makao που αναφερεις.Η μοναδικη περιπτωση που πραγματικα αξιζει να ψαξεις (αν και μακρια σου) ειναι η Shanghai.Τη δεδομενη στιγμη ,θεωρειται το "ρυμουλκο" που τραβαει την whiskoπροσοχη στη χωρα,στις 21-22 Μαιου θα εχει και whisky live.

Θα σου προτεινα να επικεντρωσεις το ενδιαφερον σου στα duty-free,απο εκει μπορεις να αλιευσεις πολλα , διαφορα και οικονομικα μπουκαλια.

Παντως ,ειλικρινα ελπιζω να με διαψευσεις με τις ανταποκρισεις σου!!!

ΥΓ ...το "λυμα" που εγραψες στο μηνυμα σου σημαινει σκουπιδι,απορριμα,αποβλητο.Η σωστη λεξη ειναι "λημμα". :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Τώρα θα έχουμε και "άνθρωπο" στις χώρες των κοντών και θα μπορούμε να

διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που μας δίνει ο Ιαπωνολάγνος (με τον Αγγλικό τίτλο ευγενείας)

συμφορουμίτης μας.

Offtopic: Προτείνω να αλλάξει ο Sir το όνομά του σε: Miha-san! :lol:

Εμπρηστικος ο λογος σου ,μελι-tzanis,προσβλητικος και σταχτοχρωμος σαν τις σκεψεις σου.Φουντωνει ο δαυλος που κρυβω μεσα στα ποδαρια,πυρακτωνονται τα σωθικα.

Αμφισβητεις τις γκαραντι πληροφοριες που -αμισθι- παρεχω ? Τζαμπα ξημεροβραδιαζομαι πανω απο τα manga, τα λεξικα,τις εγκυκλοπαιδειες? Μονο για την προσωπικη μου ικανοποιηση,θαρρεις αχαριστε,εξασκω το bukake,εμαθα να χορευω budoh,εχω δει περισσοτερες φωτογραφιες απο τη λιμνη Καβαγκουτσι παρα την Πλαστηρα?. Ντροπις.

Ο λογος μου ειναι πιο αξιοπιστος και απο κολιο τον Αυγουστο,μοιαζει με ορκο απατητο,κορμι αβαδιστο.

Και ,επιτελους,ο ρατσισμος σου ξεπερνα ολες τις αντοχες.! Δεν ειναι ζουμπαδες οι φιλοι μου,αφελεστατε γιγαντα,ειναι απλα κοντοκοκαλλοι με δεκαδες πλεονεκτηματα.Λυνουν -δενουν κορδονια ευκολα,σκυβουν αγογγυστα,κουλουριαζονται με τροπους ζηλευτους.

Θα μπορουσα να σου προτεινω να γινοσουν η απαντηση στην ερωτηση .."τι πηδά και συναμα τρωγεται?" Θα ησουν εσυ με καροτο butt-plug,υβριδιο ανθρωπινου ζαρζαβατικου,η λυση στο προβλημα της παγκοσμιας πεινας για τροφη και σεξ.

Για τη μεταλλαξη του ονοματος μου σε miha-san που,χωρις ερυθημα αιδους μου προτεινεις,διακρινω την παγιδα...α)mi-hasan,β)mi-hesan γ)mi-hisan,δ)mi-hosan,παρεκφορες αθλιες.Θα παραμεινω απωανατολιτης Αγγλος ευγενης,κατι σαν μελαμψος Λευκορωσος.Ζουμε την εποχη της παγκοσμιοποιησης,οχτρε μου Tzanis και εσυ σκουπιζεσαι με αχυρα και πλενεσαι με αλυσιβα :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Cheese καλώς μας ήρθες και από εμενα και καλή αρχή στον μαγικό κόσμο των Malt

στο Hong Kong υπάρχει παράρτημα των Berry Brothers που παρόλο που είναι γνωστοί για τα κρασιά τους έχουν και μια πολύ καλή γκάμα από Single Malts δικη τους εμφιαλώσεις

επίσης αν ποτε πετάς από Heathrow ψάξε το World of Whiskies και αν είσαι στο Terminal 5 ψάξε να βρείς εμενα μπορεί και να είμαι on duty :tongue:

Link to comment
Share on other sites

φίλοι μου σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα μηνύματα υποδοχής.

φίλε sir mihas ξέρω πλέον καλά ότι ήρθα στην πλέον ακατάλληλη χώρα για ότι

αφορά το malt και είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει ένας Σκοτσέζος φίλος

στο τοπικό φόρουμ για τους ξένους (www.geoexpat.com) αναζητώντας απεγνωσμένα

συμβουλές για μια κάβα όπου θα μπορούσε να αγοράσει καλό whisky. Και εγώ μόνο

μία έχω ανακαλύψει ως τώρα αλλά και αυτή με περιορισμένη συλλογή. Για το Berry

Brothers θα το έχω υπόψη μου, ανακάλυψα την τοποθεσία τους μέσω του ιντερνετ

και πιστεύω εντός των επομένων ημερών να κάνω μια επίσκεψη μόλις προλάβω.

Από το αεροδρόμιο περνάω συχνά εφόσον τουλάχιστο μια φορά τον μήνα ταξιδεύω για δουλειά

και για whisky από το duty free :tongue:, οι κύριοι προορισμοί μου είναι νότια

Κορέα και Ιαπωνία.

Δεν ξέρω πολλά για τα ιαπωνικά whisky (ναι γιατί ξέρω για τα σκοτσέζικα!!! Αλλά

τουλάχιστο έχω πάει σε ένα αποστακτήριο στην Σκωτία και έχω πιει περισσότερα

σκοτσέζικα whiskys) αλλά ελπίζω τώρα να τολμήσω την επόμενη φορά που θα πάω στην

κάβα να διαλέξω κάποιο ιαπωνικό malt και να δώσω τις εντυπώσεις μου γιατί από ότι

είδα το σχετικό λήμμα (όχι λύμα όπως πολύ σωστά με διορθώνει ο sir :blush: ) των

ιαπωνικών single malts είναι αρκετά φτωχό όπως θα ήθελα να προγραμματίσω στο επόμενο

ταξίδι προς Ιαπωνία (κάπου προς τα μέσα Απριλίου) να μπορέσω να επισκευτώ και κάποιο

αποστακτήριο και να εμπλουτίσω το φόρουμ απευθείας με εμπειρίες και από την Ιαπωνία.

:)

Link to comment
Share on other sites

Συντροφε Cheese,εγω σου ανοιξα την καρδια μου και εσυ με εριξες στη βοθρολασπη. :(

Ειπες οτι πηγαινεις Ιαπωνια? Και τακτικοτατα μαλιστα? :mad:

Εχω για ονειρο ζωης αυτο που εσυ βιωνεις καθε τρεις και λιγο?

Ζηλεια,θλιψη,πονος,δακρυ μαυρο,μια βαρελα Hakushu 12 δεν μου φτανει να σβησω το καημο,τη φωτια που μου αναψες... :cool:

Αν ομως στην εμπειρια του προσκυνηματος στην Ιαπωνομανα γη δηλωνω -ακομα- παρθενος,αυτο δεν σημαινει οτι ειμαι και ανενημερωτος στα εκει δρωμενα. Ο,τιδηποτε χρειαστεις ,απο προτασεις για αγορα εως bars (στο Τοκυο υπαρχουν -ισως- τα καλυτερα του κοσμου!),στειλε μου pm.

Αρκετο καιρο τωρα,αισθανομαι και συμπεριφερομαι στο φορουμ ως μοναχικος Κιχωτης-san,καιρος να αποκτησω και εναν Παντσο Βιλα :tongue:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το πρώτο single malt που δοκίμασα ήταν το κλασικο γιά τα ελλήνικα δεδομένα Chardou χωρίς να συγκινηθώ ιδιαίτερα. Το whisky όμως που με ενθουσίασε και με έκανε λάτρη των malts ήταν το Glenfiddich 12yo. Το αγόρασα πριν από κάτι μήνες κατά τύχη όταν σε μία κάβα το βρήκα πακέτο με ενα διακοσαράκι 15yo.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Το πρώτο μου malt? Ένα Gragganmore 12, αμέσως κατάλαβα τη διαφορά απο τα blended που έπινα πρίν. Μου έκανε εντύπωση το έντονα λουλουδάτο άρωμα και η μακρά επίγευσή του (πάντα σε σύγκριση με ότι έπινα πρίν). Δεν ξεκίνησα τυχαία απο αυτό, ο λόγος για να μη δυσκολευτώ να το πιώ. Και δε δυσκολεύτηκα καθόλου.

Μέχρι στιγμής που έχω δοκιμάσει καμιά 12ριά προτιμώ τα Spey. Nομίζω μου ταιριάζουν καλύτερα. Όλα αλλάζουν βέβαια αν δεν είσαι προκατειλημμένος, κι εγώ δεν είμαι!

Link to comment
Share on other sites

...προτιμώ τα Spey. Nομίζω μου ταιριάζουν καλύτερα. Όλα αλλάζουν βέβαια αν δεν είσαι προκατειλημμένος, κι εγώ δεν είμαι!

Έτσι ακριβώς και σε συνδυασμό με την θεωρία ότι η παλέτα μας αλλάζει κάθε 7 χρονια

πχ κάποτε δεν μπορούσα με τίποτα το Laphroaig τώρα είναι σχεδόν το everyday μου

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κάπου στο μακρυνό 1997 ή 1998 φίλος κερδίζει ένα σε promotion του Chivas Regal ένα ταξίδι στα αποστακτήρια του στην Σκωτία. Επιστρέφει με κάποια "περίεργα" μπουκάλια ως δώρο και κάποιες προτεινόμενες από εκείνους αγορές. Θυμάμαι να δοκιμάζω Glenlivet και να νοιώθω σαν να έχω μόλις ανακαλύψει τον τροχό...αυτό είναι ουίσκι σκέφτηκα. Κάποια από τα ουίσκι που είχε φέρει, θυμάμαι ότι ήταν σε μπουκάλια που έμοιαζαν με κανάτες σερβιρίσματος (εξαιρετικά φαρδιά χαμηλά, με στενό λαιμό). Θα τον ρωτήσω αν θυμάται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι άλλο δοκιμάσαμε τότε και θα επανέλθω. Από τότε, δοκίμασα αρκετά αλλά θυμάμαι λίγα.

Να προσθέσω ότι τότε άκουσα πρώτη φορά ότι ο πάγος δεν προτείνεται για το ουίσκι. Εκείνο που προτείνεται (σύμφωνα με αυτά που είχαν πει τότε στον φίλο μου) είναι ελάχιστο κρύο εμφιαλωμένο νερό. Βέβαια θυμάμαι να μου λέει ότι εκεί τα ουίσκι τα φυλάνε στα κελάρια οπότε η θερμοκρασία τους είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Εναλλακτικά τα βγάζουν λίγο έξω από το παράθυρο να "παγώσουν". Βέβαια, εγώ συνεχίζω να αναζητώ λίγο πάγο κάποιες/αρκετές φορές.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...