Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    Slainte

Recommended Posts

Οργανική γεωργία-καλλιέργεια

Η οργανική γεωργία, είναι ρεύμα της οικολογικής γεωγίας, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον κλάδο της αειφόρου γεωργίας.

Το ρεύμα αυτό της οργανικής γεωργίας, γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την κίνηση αυτή ο χούμος διαδραματίζει βασικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία και στην γονιμότητα του εδάφους. Ο χούμος χαρακτηρίζεται ως ένα σκοτεινόχρωμο, άμορφο, σφαιροειδές, μακρομόριο. Είναι προϊόν βιολογικής και χημικής διάσπασης των οργανικών υλικών (κυρίως φυτικής προέλευσης) που αποθηκεύονται στο έδαφος από διάφορες πηγές. Πρόκειται ουσιαστικά για το τελικό αποτέλεσμα των βιολογικών και των βιομηχανικών διεργασιών στις οποίες υπόκεινται τα οργανικά υλικά του εδάφους. Είναι το πλέον ανθεκτικό κλάσμα στην περαιτέρω διάσπαση. Ως βασικό συστατικό του εδάφους, ο χούμος, ασκεί σημαντική επίδραση στη γονιμότητα και την παραγωγικότητα του. Επηρεάζει ποικιλοτρόπως το έδαφος και κυρίως τα συστατικά του, τις διάφορες χημικές, βιοχημικές και βιολογικές διεργασίες, καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους και επιδρά σε τελευταία ανάλυση ευνοϊκά στην παράγωγη των γεωργικών προϊόντων τόσο από πλευράς αύξησης των αποδόσεων όσο και ποιότητας. Το ποσοστό του χούμου στο έδαφος επηρεάζεται από τις χορηγούμενες ποσότητες τις οργανικής ουσίας, από την σύνθεση της και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ο χούμος στα φυσικά παρθένα εδάφη που εντάσσονται στην καλλιεργητική διαδικασία διαθέτει μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής η οποία εξαρτάται από την ενσωμάτωση του στα συσσωματώματα του εδάφους.

Η οργανική γεωργία, βασίζεται στις θεωρίες του Albert Howard, που αναπτύχθηκε στο βιβλίο του «Γεωργική διαθήκη» το 1940, προκειμένου να αντικρούσει τις απόψεις του Justus Liebig για την στοιχειακή διατροφή των φυτών. Η οργανική καλλιέργεια καταδικάζει το συνθετικό λίπασμα. Πιστεύει σε μια γεωργία, όπου οι καλλιεργητές είναι πολύ προσεκτικοί στα φαινόμενα της φύσης και στην διατήρηση του χούμου στο έδαφος.

Θεωρεί πως το κομπόστ είναι βασικός παράγοντας στην παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στην ανάπτυξη αντοχής των φυτών στα παράσιτα. Στόχος της οργανικής γεωργίας είναι η φυσική καλλιέργεια που λαμβάνει υπόψη την ζωντανή σχέση μεταξύ των φυτών, της γης, των ζώων και του ανθρώπου, αλλά και την προστασία του εδάφους, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα διάβρωσης και των κλιματικών κατάστροφών.

Από την αρχή ακόμα της ανθρώπινης ιστορίας είναι γνωστές οι προσπάθειες χρησιμοποίησης των υπολειμμάτων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων για την βελτίωση της γονιμότητας των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η προσπάθεια αυτή ήταν εντονότερη σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και έντονες επισιτιστικές ανάγκες. Οι ανθρώπινες, λοιπόν, ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν αλλά και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες βιοαποικοδόμησης των υπολειμμάτων της ανθρώπινης, κυρίως, δραστηριότητας έχει επικρατήσει να ονομάζονται διεθνώς κομποστοποίηση (composting). Η λέξη «κομπόστ» προέρχεται από την λατινική «compositum» που σημαίνει επισυνάπτω, συνθέτω. Οι πρώτες συστηματικές προσπάθειες κομποστοποίησης-λιπασματοποίησης γίνονται στην Ινδία την δεκαετία του '20 από τον Αγγλο γεωπόνο Sir Albert Howard. Από τότε και στην Δ. Ευρώπη και στην Αμερική αναλαμβάνονται ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην κατεύθυνση της χρησιμοποίησης διαφόρων υλικών ποικίλων προελεύσεων για την παραγωγή κομπόστ.

Αν και η κομποστοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα βιολογικής προέλευσης υλικά, κατά κανόνα εφαρμόζεται στα υπολείμματα γεωργικών δραστηριοτήτων και στο ζυμώσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους γίνεται στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Σε χώρες όπου υπάρχει ένδεια χρημάτων και γνώσεων, οι αγρότες στοιβάζουν τα απορρίμματα των οίκων τους και τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους και λίγο-πολύ αφήνουν την φύση να ολοκληρώσει το έργο της αποικοδόμησης τους. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, είναι εμπειρικές και βασίζονται στην προσωπική εμπειρία και με την προφορική παράδοση μεταφερομένη γνώση. Αντίθετα, σε χώρες με ανεπτυγμένη τεχνογνωσία και ικανούς χρηματικούς πόρους λειτουργούν εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου όπου τα υλικά, οι συνθήκες και τα προϊόντα της κομποστοποίησης είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα. Εκεί με τις κατάλληλες ανθρώπινες παρεμβάσεις γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί και να καθοδηγηθεί η φυσική διεργασία της ζύμωσης με σκοπό την ταχύτερη παραγωγή επιθυμητών προϊόντων. Έτσι φυσικές διεργασίες διάρκειας μηνών, ακόμα και ετών, συντελούνται μέσα σε μερικούς μήνες ή και εβδομάδες.

Οι ουσίες που περιέχονται στο κομπόστ πρέπει να είναι οργανικές και επεξεργασμένες από τα εκατομμύρια μικροοργανισμούς που υπάρχουν. Υλικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι τα πάσης φύσεως μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, χρώματα, λάστιχα κ.ά. Θέση στο κομπόστ δεν έχουν και ορισμένες οργανικές ουσίες όπως τα κόκαλα, τα εντόσθια και τα κρέατα από διάφορα ζώα. Χώματα και πέτρες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανεκτά αλλά σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται. Επίσης τυροκομικά, αποφάγια της κουζίνας, στάχτη από ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν με μπογιές και συντηρητικά καθώς και φυτικά υπολείμματα για τα οποία υπάρχει υπόνοια προσβολής από διάφορες αρρώστιες ή έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα δεν πρέπει να καταλήγουν στο κομπόστ.

DSC08461-2-1920x1300.jpg

Η εφαρμογή της οργανικής γεωργίας στο χώρο του whisk(e)y

Το αν τα οργανικά malt whiskies έχουν κάτι επιπλέον να προσφέρουν, πέρα από την ιδεολογία, εξαρτάται από το αν και σε ποιο βαθμό, το οργανικό κριθάρι μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα της βύνης.

Οι γεωργοί που έχουν σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο, υποστηρίζουν ότι το οργανικό κριθάρι, δεν υποφέρει πολύ από οποιαδήποτε δεδομένη ασθένεια, φαίνεται να μην απορροφά υψηλά επίπεδα αζώτου και έχει μια καλή και ολοκληρωμένη απόδοση.

Τα επίπεδα αζώτου είναι κρίσιμα, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα σημαίνουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και κατά συνέπεια χαμηλότερη απόδοση αλκοόλ. Στο μη βιολογικό κριθάρι, τα επίπεδα αζώτου αυξάνονται σημαντικά από την προσθήκη λιπασμάτων μέσα στο έδαφος, συνήθως κατά το χρόνο σποράς και στο μέσο του κύκλου ανάπτυξης.

Μια άλλη πτυχή της οργανικής γεωργίας του κριθαριού, είναι η φύτευση σε ευρύτερες σειρές, έτσι ο περισσότερος αέρας που μπαίνει ανάμεσα στις σειρές σημαίνει καλύτερο αερισμό, προστασία έναντι των δυσμενών καιρικών συνθηκών και καλύτερες συνθήκες, ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους ασθένεια της σποράς. Έτσι, τα οργανικά φυτά τείνουν να είναι πιο υγιή και πιο σκληρά, με μεγαλύτερο και βαθύτερο ριζικό σύστημα, σχηματίζοντας κατ’ αυτό το τρόπο μια καλύτερη συμβιωτική σχέση με το έδαφος.

Πιστεύεται ευρέως ότι το οργανικό κριθάρι έχει έναν πιο σύνθετο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων και θεωρητικά αυτό δίνει διαφορετικό χαρακτήρα στο σιτηρό.

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη σύγκριση είναι η καθαρά οικονομική, με τη τιμή του οργανικού κριθαριού να είναι περίπου διπλάσια από το μη οργανικό.

Η σύγκριση του new make spirit από την ίδια ποικιλία οργανικού και μη οργανικού κριθαριού (ιδανικά με τα ίδια επίπεδα αζώτου) είναι η επόμενη σκέψη.

When Springbank distilled organically grown optic, which was cultivated close to Dundee and malted at the distillery, it was treated exactly as it would be for the regular Springbank expression,” λέει ο Frank McHardy του Springbank και συνεχίζει: “Everything was exactly the same and the spirit yield was comparable with that obtained from non-organically grown barley. No discernible differences were noted in the flavour of the new make spirit, and samples taken from casks, which have been warehoused for four years, initially show no real difference in nose and taste when compared with whisky produced from non-organically grown barley.”

Επίσης, στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και ο Dr Bill Lumsden του Glenmorangie: We did distill some organic barley in 2001. We compared organic spirit to the usual spirit in various tests, and didn’t find any difference. It’s progressing pretty much the same as Glenmorangie of that year, and I think any differences in the future would be down to the wood it’s aged in,”

Την αντίθετη άποψη εκφράζει ο Mark Reynier που αναφέρει: “Doing organic barley for the hell of it is a waste of time, I’m doing it for the quality of the spirit. There is a chalk and cheese difference between spirit distilled from non-organic chalice and spirit distilled from organic chalice, which has more fruit, sweetness and oilyness“.

Τα «οργανικά» βαρέλια

Μια άλλη πτυχή σχετικά με το οργανικό malt whisky αυτή τη φορά (και όχι με την οργανική καλλιέργεια κριθαριού) είναι το «The casks also must be organic», το ότι δηλαδή και τα βαρέλια πρέπει να είναι οργανικά, ήτοι να ξύνονται και να καίγονται αρκετά βαθιά, ώστε το new make spirit να μην έρχεται σε επαφή με κανένα μη οργανικό υλικό, οπότε ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε για αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε βαρέλια «virgin oak».

Η Speyside Cooperage, προμηθεύει πιστοποιημένα οργανικά βαρέλια βελανιδιάς από το 2000, με τους εσωτερικούς χώρους να ψήνονται με καύση οργανικών υλών, αντί να εφαρμόζεται φλόγα αερίου. “It’s very small orders, and we’re only offering American oak, as it’s easier to get organic accreditation for American rather than European oak,” λέει ο Douglas Taylor.

Ο Ewen Mackintosh της Gordon & MacPhail, αναφέρει: “We will continue to buy organic casks and create our own future supply of second-fill casks. We’ve also looked at sourcing organic sherry and wine casks.”

...και το οργανικό Αποστακτήριο.

Τέλος, και μακράν το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας, είναι ο καθαρισμός του ίδιου του αποστακτηρίου και του εξοπλισμού του. Για να πιστοποιηθεί ως οργανικό ένα malt whisky, το απόσταγμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε εξοπλισμό του αποστακτηρίου που νωρίτερα έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός μη οργανικού αποστάγματος.

 

Η Scotch Whisky Association (SWA) επισημαίνει ότι τα αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά θεωρούνται πολύ χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και προσθέτει ότι κανένα Scotch whisky, δεν έχει βρεθεί ποτέ θετικό σε τέτοια υπολείμματα. Επιπλέον, οι γενικοί κανονισμοί που διέπουν την παραγωγή σκωτσέζικου ουίσκι επισημαίνουν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου/ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων - που προφανώς καλύπτουν και τα φυτοφάρμακα.

Η Maltsters Association of Great Britain (MAGB), επισημαίνει επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απορρόφησης, τα περισσότερα από τα χημικά υπολείμματα θα απορριφθούν από το κριθάρι, ενώ η καύση (kilning), θα βοηθήσει επίσης στην καταστροφή τους.

Παρόλο που υπήρχε ανησυχία για πιθανή μόλυνση από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, που δύναται να προσληφθεί από το κριθάρι από την κυκλοφορία και τη ρύπανση, αυτό έχει μειωθεί χάρη στην ευρεία χρήση καυσίμων χωρίς μόλυβδο. Τα δεδομένα της MAGB δείχνουν ότι τα επίπεδα μολύβδου είναι τώρα συχνά κάτω από το όριο ανίχνευσης.

Επίσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακο που θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά την επεξεργασία, την ποιότητα ή τη γεύση του τελικού προϊόντος (είτε πρόκειται για ουίσκι είτε για μπύρα). Κάθε νέο αγροχημικό προϊόν που προστίθεται στη λίστα (CRD’s list) θα πρέπει επίσης να περάσει από αυτές τις δοκιμές.

Τα μέλη της MAGB συνεργάζονται επίσης για την έρευνα της καλλιέργειας κριθαριού κάθε έτους για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κίνδυνος προσμείξεων. Αυτή η ετήσια έρευνα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του οργανισμού (www.ukmalt.com).

Η MAGB αναφέρει ότι οι δοκιμές «απέδειξαν με συνέπεια ότι όλα τα κατάλοιπα είναι πολύ κάτω από τα νομικά όρια, με την πλειονότητα των δειγμάτων να μην περιέχουν ανιχνεύσιμα υπολείμματα».

Εν τω μεταξύ, εκτός των Benromach, Bruichladdich, Loch Lomond, Deanston, Springbank κλπ που παράγουν οργανικό ουίσκι, από τον Μάρτιο του 2017, άρχισε να λειτουργεί και το πρώτο Scotland 100% organic single malt Scotch whisky distillery στα Highlands. Λέγεται Ncn’ean distillery (και προφέρεται Nook-knee-anne)

Είναι επίσης ένα από τα πιο πράσινα αποστακτήρια της χώρας, που προμηθεύει όλη την ενέργειά του από ανανεώσιμες πηγές και ανακυκλώνει υποπροϊόντα από τη διαδικασία καθώς τα βοοειδή τρέφονται στο αγρόκτημα του κτήματος.

 

Πηγές:

http://repository.library.teimes.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/2108/theka_0013.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://whiskymag.com/story/going-organic

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/organic-whiskeys-express-the-character-of-a-land/

https://www.thethreedrinkers.com/magazine-content/whatisorganicwhisky

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/10664/pesticides-should-scotch-fans-be-concerned/

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/14996/first-fully-organic-scotch-distillery-opens/

Φώτο:

https://thewhiskyof.today/wp-content/uploads/2020/02/DSC08461-2-1920x1300.jpg

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...