Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Laphroaig Lore 48% vol. OB


Islaynder

Recommended Posts

1826244383_laphroaig_lore_ps1.jpg.c972539c72037b3478099cd54d4abedb.jpg

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/93018/laphroaig-lore

Για την Ιστορία: Άλλη μια δημιουργία του John Campbell εμπνευσμένη από τη γνώση, το μεράκι και την παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά στο αποστακτήριο Laphroaig. Το Lore, είναι μια σύνθεση που δημιουργείται από παλαιωμένα αποστάγματα 7 έως 21 ετών. Στόχος του, η πλουσιότερη δυνατή έκφραση Laphroaig! Το παραπάνω γευστικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω της ωρίμανσης σε μικρές παρτίδες, από την επιλογή πέντε μοναδικών βαρελιών, εκ των οποίων, first-fill sherry casks και quarter casks. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει και ένα μέρος του πολύτιμου στοκ του αποστακτηρίου. Έτος κυκλοφορίας 2016, Non Chill Filtered.

Χρώμα: Πυρόξανθο. Δεν με ενοχλεί το συγκεκριμένο βάψιμο, απεναντίας με φτιάχνει! είναι σαν τη γυναίκα που ξέρει να περιποιείται τον εαυτό της!
 
Μύτη: Χαρακτηριστική τύρφη, καπνός από φωτιά που έχει σβήσει με θαλασσόνερο, Το ιώδιο κάνει την εμφάνιση του και φαίνεται να είναι αλμυρό. Η Laphroaig φαρμακομεντισενίλα δηλώνει παρών και συνδέει αρμονικά όλες τις οσμές. Θεωρώ πως είναι η πιο ισορροπημένη μύτη του αποστακτηρίου. Εκλεπτυσμένη και ντελικάτη!
 
Στόμα: Η τύρφη πλημμυρίζει την στοματική μου κοιλότητα, ο καπνός κατακλύζει τα πάντα αλλά τάχιστα αφήνει χώρο να αναδυθεί το θαλασσινό του βάθος. Ιώδιο και αλάτι αναβλύζουν και μια αύρα νοσοκομειακής περίθαλψης αγκαλιάζει τους σιελογόνους αδένες μου διακριτικά. Θεέ μου τι αριστούργημα είναι τούτο? Κοιτάζω και ξαναβλέπω με τα μάτια μου αν είναι όντως 48% vol. Δεν υπάρχει περίπτωση λέω από μέσα μου, θα έχανα στοίχημα γι δαύτο! Δεν είναι άγριο μήτε επιθετικό, είναι ο ορισμός του πράου κυρίου που με περίσσια ευγένεια σε σκλαβώνει και σε αναγκάζει να αναρωτηθείς αν όντως υπάρχει τόση καλοσύνη στο κόσμο! Έτσι ακριβώς! Δεν υπάρχει περίπτωση να του βάλω νερό!
 
Επίγευση: Όλο το ουίσκι βγάζει μια αρμονία, όμως κάνει ένα βύθισμα που το καταλαβαίνεις αλλά δεν είναι ενοχλητικό, ίσως οφείλεται στη ξηρότητα. Όπως ήρθε φεύγει και τη θέση της παίρνει η γλυκάδα της τύρφης, θαλασσινά ορυκτά παρουσιάζονται πασπαλισμένα με αλάτι και ύστερα... έρχεται ο καπνός από τα σβησμένα ξύλα να παραμείνει, να επικαθήσει μέσα σου και να συνειδητοποιήσεις γιατί αγαπάς αυτό το νησί, αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ σου, αυτή τη peated κουλτούρα.
 
Εν κατακλείδι: Δεν είναι το πιο πολυσύνθετο ουίσκι, σε καμία περίπτωση. Δεν θα βρεις φρούτα του δάσους, φουντούκια, καραμέλες, τάρτες, παπάρια μάντολες, ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ! Σου δίνει όμως απλόχερα και σε υπερθετικό βαθμό, όλο το χαρακτήρα του αποστακτηρίου. Σε περιθάλπει σα ναυαγό με ζεστή σούπα, σαν το γατάκι που έχασε τη μάνα του και του βάζεις γάλα στο πιατάκι. Ξεκινάς να φας μπριζόλα και τρως την ΤΕΛΕΙΑ μπριζόλα. Είναι τόσο Απλό και συνάμα Τεράστιο!  Αν είσαι φίλος... θα το λατρέψεις, αν όχι... θα πιείς ένα εξαιρετικό ουίσκι.
  • Like 7
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μετά τις 3-4 πρώτες δοκιμές και αφού πέρασε αρκετός καιρός από τότε, σήμερα μου ξεδίπλωσε τον χαρακτήρα του. Ομολογώ πως σε αυτό βοήθησε και ένα Vital Spark όπου μετά τη δοκιμή του μου και μια όσφρηση και γεύση ξύλου μου θύμιζε πολύ τα Laphroaig, όποτε ειπ να συνεχίσω με ένα -δυο ποτηράκια από το Lore..

Τύρφη και ιώδιο στη μύτη, καπνίλα και ξύλα στο στόμα.. και οσον αφορά τους αλκοολικούς βαθμούς του, είναι ότι πρέπει για να προσφέρει αυτή τη ντελικάτη γεύση του!

kudos Laphroaig!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Για μενα παντως βγαζει, κλασικο ...αρωμα Laphroaig. Οχι τοσο καπνα οσο ιωδιο και καμενα λαστιχα 🤣σε πιο ηπια μορφη.

Στη γευση το ιδιο αλλα με μια γλυκα, καθολου καψιμο απο το αλκοολ κι ας ειναι 48%. Γλυκοπιοτο, και ευκολοπιοτο.

Μακρα επιγευση. Πολυ καλη επιλογη. 
 

Σιγουρα θυμιζει 10αρι, αλλα οπως λενε το πλουσιοτερο Laphroaig, ειναι ενα 10αρι πιο ισορροπημένο με περισσοτερη γλυκα και ιωδιο. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...