Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

Dear Guest,

On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

forum21.png

Slainte!

Από ποιο whisky / whiskey να ξεκινήσω.

Recommended Posts

Γειά σου thanos_kapsa και καλως όρισες στο φόρουμ. Άν θες πέρνα κι απο ΕΔΩ να συστηθείς.

Υποθέτω οτι μιλάς για single malt whisky, οπότε οι προτάσεις μου είναι Glenmorangie 10yo, Glenfiddich 12yo και Glen Rothes 'Select Reserve' (και τα 3 τα βρίσκεις ακόμα και σε supermarkets).

Επίσης πολύ απαλά είναι και τα Tomintoul - Knockando - Glen Grant - An Cnoc - Scapa, αλλά πρέπει να επισκεφτείς κάποια καλή κάβα για να τα βρεις.

Thanos_kapsa καλωσήρθες στο forum.
Να συμφωνήσω με Celtic ότι μιλάμε για malt whisky. Dοκίμασε και κάτι από Talisker 10, Balvenie 12 τα οποία τα βρίσκεις σχεδόν σε όλα τα super market. Επίσης, Lagavulin 16 αλλά είναι λίγο πιο ακριβό αλλά το πλέον αντιπροσωπευτικό "καπνιστό" malt.

Καλωσήρθες στην παρέα μας.

Επειδή η ερώτησή σου είναι αρκετά συνηθισμένη ερώτηση κάποιου που ενδιαφέρεται να μυηθεί στο χώρο, προσωπικά θα σου συνιστούσα να διαβάσεις παρόμοια θέματα στο forum, όπως π.χ. αυτό

• 6 years later...

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη, είμαι νέος στο forum αλλά και στον κόσμο του whisky (ελπίζω να με συγχωρέσετε για αυτό),  για πολλά χρόνια το πότο μου ήταν ρούμι και συγκεκριμένα Ron Zacapa 23 Centenario, μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά ξεροκέφαλος ώστε να μην δοκιμάζω άλλα ποτά, στο γάμο όμως της αδερφής μου πριν 3 χρόνια ο γαμπρός μου με "πίεσε" να δοκιμάσω (προσπαθούσε 2 χρόνια να με πείσει) ένα Macallan Select Oak - 1824 Collection και μπορώ να πω πως με ενθουσίασε (να τονίσω ότι ήταν ακόμα νωρίς στο γλέντι και έτσι ακόμα ήμασταν σε θέση να καταλαβαίνουμε τι πίνουμε). Η ερώτηση μου λοιπόν προς εσάς είναι εάν υπάρχει στην Αθήνα χώρος με αρκετά μεγάλη και καλή κάβα που να μπορούμε να δοκιμάσουμε (χωρίς να πληρώσουμε βέβαια χρυσά τα ποτά που θα δοκιμάσουμε) κάποιες από τις μάρκες που διαβάζω εδώ στο φόρουμ. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας..

Καλησπερα

Το πρώτο βήμα σχετικά με το ξεκίνημα σου ήταν καλό και να παραμείνεις στα μονοπάτια του MACALLAN WORLD ?.

Περιοχές με ωραία Μπαρ με μεγάλη γκάμα θα σου αναφέρω περιοχές και όχι μαγαζιά για να μην κάνουμε διαφήμιση .

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-

Hilton Ακριβώς από πίσω 

Πλατεια Καρύτση 

βασικα είναι και αλλά πολλά αλλά googlare σε αυτές τις περιοχές με θέμα το whisky και θα βρεις ?.

Γενικά το forum είναι ένας θησαυρός υλικού και πληροφοριών, από αξιολογήσεις εμφιαλώσεων, βιβλία σχετικά με το whisk(e)y, bar, κάβες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδηλώσεις .... μέχρι burgers και κεμπάπ... ?. Οπότε θα σου πρότεινα να περιηγηθείς προσεκτικά και με υπομονή στο forum και θα βρεις ότι ζητήσεις. 

πχ

ή

και πολλά πολλά άλλα, που θα σε ενδιαφέρουν.

7 hours ago, Lazaros said:

Η ερώτηση μου λοιπόν προς εσάς είναι εάν υπάρχει στην Αθήνα χώρος με αρκετά μεγάλη και καλή κάβα που να μπορούμε να δοκιμάσουμε (χωρίς να πληρώσουμε βέβαια χρυσά τα ποτά που θα δοκιμάσουμε) κάποιες από τις μάρκες που διαβάζω εδώ στο φόρουμ. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας..

Lazaros, εκτός από το Macallan που δοκίμασες μία εμφιάλωση του, υπάρχουν πολλά καλά single malts ευρείας κυκλοφορίας (οι βασικές τους εκδόσεις), που σερβίρονται σε κάθε μπαρ που θέλει να θεωρείται "σοβαρό", και σήμερα ευτυχώς αυτά είναι αρκετά, στο κέντρο της Αθήνας και συνοικιακά. Απο κει και πέρα, για κάποιες πιο ασυνήθιστες εκδόσεις, άν αυτό εννοείς με το " κάποιες από τις μάρκες που διαβάζω εδώ στο φόρουμ", υπάρχουν και τέτοια bars, που μπορούμε να σου προτείνουμε, αλλά ξεκαθάρισε τί ακριβώς ζητάς, γιατί εγώ τουλάχιστον μπερδεύτηκα.

Επίσης, δεν ξέρω για άλλους, αλλά εγώ επειδή διανύω cool φεγγάρι, σε συγχωρώ που ξεκίνησες με ρούμι πριν το ουίσκυ......:biggrin1:

16 minutes ago, Celtic said:

Επίσης, δεν ξέρω για άλλους, αλλά εγώ επειδή διανύω cool φεγγάρι, σε συγχωρώ που ξεκίνησες με ρούμι πριν το ουίσκυ......:biggrin1:

Ότι ξεκίνησε με ρούμι σε πείραξε ή ότι ο γαμπρός του προσπαθούσε 2 χρόνια να τον πείσει, τελικά τον έπεισε (μετά από δυο χρόνια, λες και ήταν οξικό οξύ) και αφού τελικά του άρεσε, έκανε άλλα 3 χρόνια να το πάρει απόφαση, να δοκιμάσει ξανά ... :laugh3:

• Haha 1

Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, μπορώ να πω ότι βιάστηκα με την ερώτηση μου, υπάρχει άφθονο υλικό στο φορούμ που απαντά στην ερώτηση μου και θέλει χρόνο και υπομονή από μένα η αναζήτησή. 

11 hours ago, DMTK said:

Ότι ξεκίνησε με ρούμι σε πείραξε ή ότι ο γαμπρός του προσπαθούσε 2 χρόνια να τον πείσει, τελικά τον έπεισε (μετά από δυο χρόνια, λες και ήταν οξικό οξύ) και αφού τελικά του άρεσε, έκανε άλλα 3 χρόνια να το πάρει απόφαση, να δοκιμάσει ξανά ... :laugh3:

Dmtk εχεις δίκιο ακόμα χειρότερο από οξύ το θεωρούσα γενικά το ουίσκι αφού οι οποίες «αναζητήσεις» μου είχαν σταματήσει στα μπουζουκοποτα haig dewars και Johnny εξαιτίας των οποίων θεωρούσα ότι δεν μου πάει το ουίσκι, λάθος μου πλέον το αναγνωρίζω..

• Like 1

1 hour ago, Lazaros said:

Dmtk εχεις δίκιο ακόμα χειρότερο από οξύ το θεωρούσα γενικά το ουίσκι αφού οι οποίες «αναζητήσεις» μου είχαν σταματήσει στα μπουζουκοποτα haig dewars και Johnny εξαιτίας των οποίων θεωρούσα ότι δεν μου πάει το ουίσκι, λάθος μου πλέον το αναγνωρίζω..

Παρακαλώ λίγο προσοχή όταν αναφερόμαστε στο HAIG. Ακόμα το πίνω (να ρε @DMTK με coca cola και παγάκια - πολλά παγάκια) :jump:  και  κάποια στιγμή θα βάλω και κανά Haig σε blind tasting να γίνει της Πάολας.

Lazaros νομίζω ότι γενικά η Αθήνα έχει βελτιωθεί και έχει μπαράκια με αρκετά καλή κάβα και μεγάλη ποικιλία. Από Βύρωνα που μένεις (ή δουλεύεις) πιο κοντά έιναι να κατέβεις προς Hilton αλλά θέλει προσοχή στις τιμές. Αν έρθεις προς παραλία μεριά, μπορεί να μην είναι και τόσο εξαντλητική η κάβα του, αλλά είναι πολύ όμορφος χώρος στην Μαρίνα Φλοίσβος το γνωστό μπαράκι (πρώτο στην σειρά προς την προκυμαία).

• Haha 1

25 minutes ago, mallios said:

Παρακαλώ λίγο προσοχή όταν αναφερόμαστε στο HAIG. Ακόμα το πίνω (να ρε @DMTK με coca cola και παγάκια - πολλά παγάκια) :jump:  και  κάποια στιγμή θα βάλω και κανά Haig σε blind tasting να γίνει της Πάολας.

2jgawv.jpg

25 minutes ago, mallios said:

Από Βύρωνα που μένεις (ή δουλεύεις) πιο κοντά έιναι να κατέβεις προς Hilton αλλά θέλει προσοχή στις τιμές

... ντάξει μωρέ, απλά με 2-3 ποτάκια, μπορεί να αγόραζες και το μπουκάλι :unknw:

• Haha 1

Λάζαρε καλώς ήρθες.

Σχετικά με το ερώτημά σου, πες μας τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα για να δούμε τις γευστικές σου προτιμήσεις και να μπορούμε να σε βοηθήσουμε λιγάκι παραπάνω.

2 hours ago, mitsubae said:

Λάζαρε καλώς ήρθες.

Σχετικά με το ερώτημά σου, πες μας τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα για να δούμε τις γευστικές σου προτιμήσεις και να μπορούμε να σε βοηθήσουμε λιγάκι παραπάνω.

Λαζαρε καλώς μας ήρθες λοιπόν! Αυτουνου ότι και να του πεις Laphroaig θα σε βάλει να αγοράσεις οπότε παίρνεις εσύ όλη την ευθύνη αν θα του απαντήσεις ή όχι. Δεν τα λέτε δεν τα κάνετε τα πάντα όλα...

• 2 years later...

(το νήμα αυτό συγκεντρώνει όλα τα σχετικά νήματα με ερωτήσεις για το ποιο whisky πρέπει κάποιος να ξεκινήσει ή του προτείνουν τα μέλη.)

Όποτε ας κάνω και εγώ μια ακόμη ερώτηση...

μετα τη δοκιμή των Laphroaig, Ardbeg, bowmore και lagavulin, με ιδιαίτερη αγάπη στο καπνιστό το TEN του Ardbeg, ποια είναι η επόμενη κίνηση που θα προτείνατε να κάνω;

Έχω δει να γράφετε για το bunna. Έχω δει κάποια σχόλια για ένα octomore. 

3 minutes ago, YAz said:

μετα τη δοκιμή των Laphroaig, Ardbeg, bowmore και lagavulin, με ιδιαίτερη αγάπη στο καπνιστό το TEN του Ardbeg, ποια είναι η επόμενη κίνηση που θα προτείνατε να κάνω;

Port Charlotte 10. Μετά δεν έχει επιστροφή.

To Octomore είναι λίγο πολύ σαν τη Σαντορίνη όταν πας με πλοίο. Κάποιοι βλέπουν τον γκρεμό και λένε δεν ξαναπατάω, κάποιοι μένουν (νοερά) μόνιμα εκεί και δεν αποχωρίζονται ποτέ το νησί. Σε απλά ελληνικά Love or hate whisky (Μη ρωτήσεις εμένα,... LOVEEEEEE)

• Like 1
  • Haha 1

21 minutes ago, YAz said:

@YAz αφού έχεις κατασταλάξει ότι όντως σου αρέσουν περισσότερο τα τυρφώδη και καπνιστά whiskies, θα πρέπει να περιπλανηθείς στο Islay ώστε να απολαύσεις ακόμα περισσότερο το ταξίδι. Όρισε το budget σου και ξεκίνα, υπάρχουν διαμαντάκια σε πολύ λογικές τιμές αλλά και φλόμπες. Δεν εξαρτάται από την τιμή, (ντάξ δεν είναι και απόλυτο) αλλά από τα γούστα του καθενός. Μόλις μπουκώσεις από τη κάπνα, κάνε ένα διάλειμμά σε άλλη περιοχή ώστε όταν γυρίσεις πίσω να εκτιμήσεις πραγματικά γιατί σου άρεσε το Islay. Που ξέρς... μπορεί να βρεις και άλλη αγάπη... :biggrin1:

Bunna 12 & PC10 κοντά στο 50άρικο, Smokehead rum rebel & High voltage κοντά στα 60€ ειδικά το τελευταίο έχει 58%vol και θα σου χώσει μια μεγαλοπρεπή και συνάμα γλυκιά κλωτσιά! Εγώ το λάτρεψα και το θεωρώ VFM. 

• Like 1

55 minutes ago, mallios said:

Port Charlotte 10. Μετά δεν έχει επιστροφή.

To Octomore είναι λίγο πολύ σαν τη Σαντορίνη όταν πας με πλοίο. Κάποιοι βλέπουν τον γκρεμό και λένε δεν ξαναπατάω, κάποιοι μένουν (νοερά) μόνιμα εκεί και δεν αποχωρίζονται ποτέ το νησί. Σε απλά ελληνικά Love or hate whisky (Μη ρωτήσεις εμένα,... LOVEEEEEE)

Όντως και για το Port Charlotte άκουσα να λέτε εδώ μέσα! Μπαίνει στη λίστα..

btw, η Σαντορίνη είναι το αγαπημένο μου νησί! 😁

27 minutes ago, Islaynder said:

@YAz αφού έχεις κατασταλάξει ότι όντως σου αρέσουν περισσότερο τα τυρφώδη και καπνιστά whiskies, θα πρέπει να περιπλανηθείς στο Islay ώστε να απολαύσεις ακόμα περισσότερο το ταξίδι. Όρισε το budget σου και ξεκίνα, υπάρχουν διαμαντάκια σε πολύ λογικές τιμές αλλά και φλόμπες. Δεν εξαρτάται από την τιμή, (ντάξ δεν είναι και απόλυτο) αλλά από τα γούστα του καθενός. Μόλις μπουκώσεις από τη κάπνα, κάνε ένα διάλειμμά σε άλλη περιοχή ώστε όταν γυρίσεις πίσω να εκτιμήσεις πραγματικά γιατί σου άρεσε το Islay. Που ξέρς... μπορεί να βρεις και άλλη αγάπη... :biggrin1:

Bunna 12 & PC10 κοντά στο 50άρικο, Smokehead rum rebel & High voltage κοντά στα 60€ ειδικά το τελευταίο έχει 58%vol και θα σου χώσει μια μεγαλοπρεπή και συνάμα γλυκιά κλωτσιά! Εγώ το λάτρεψα και το θεωρώ VFM. 

Noted!! Το Smokehead rum, έχει και κάποια σχέση με ρούμι, ή έτσι είναι απλά το όνομα του;;

3 minutes ago, YAz said:

Noted!! Το Smokehead rum, έχει και κάποια σχέση με ρούμι, ή έτσι είναι απλά το όνομα του;;

Ναι, έχει finish σε rum casks και στη μύτη φέρνει εξωτικά φρούτα και παραδεισένια πουλιά :biggrin1: Χωρίς πλάκα τώρα, εγώ κατάλαβα ανανά και μπανάνα στη μύτη, στο σώμα ήταν γλυκό σαν ρούμι μαζί με islay χαρακτηριστικά, τύρφη, κάπνα, ιώδιο, αλμύρα και μπεικον. Ήταν ο λόγος που το αγόρασα την επόμενη ημέρα στα 63€ από κάβα. Διάβασε το ποστ του@apo21 για το tasting smokehead whiskybeat.

• Like 1

33 minutes ago, YAz said:

Όντως και για το Port Charlotte άκουσα να λέτε εδώ μέσα! Μπαίνει στη λίστα..

btw, η Σαντορίνη είναι το αγαπημένο μου νησί! 😁

Επιλογές πολλές και καλές αλλά θα έλεγα να δοκιμάσεις γενικά και αλλά στυλ έστω εγκυλοπαιδικά, τώρα σχετικά με  Bruichladdich και Bunnahabhain 12 να θυμάσαι δεν έχουν κάπνα, όπως επίσης και εκτός νησιού παίζουν μερικά ενδιαφέροντα ουίσκι από ελαφρώς καπνιστά HP, Talisker έως πολύ καπνιστά όπως το Ailsa Bay 1.2 που αν το βρεις πουθενά σε λογική τιμή το συστήνω με κλειστά μάτια 🥃

• Like 2

1 hour ago, YAz said:

Νομίζω και το Kilchoman Machir Bay για  αρχή απο το συγκεκριμένο αποστακτήριο αξίζει .

• Like 3

39 minutes ago, Islaynder said:

Ναι, έχει finish σε rum casks και στη μύτη φέρνει εξωτικά φρούτα και παραδεισένια πουλιά :biggrin1: Χωρίς πλάκα τώρα, εγώ κατάλαβα ανανά και μπανάνα στη μύτη, στο σώμα ήταν γλυκό σαν ρούμι μαζί με islay χαρακτηριστικά, τύρφη, κάπνα, ιώδιο, αλμύρα και μπεικον. Ήταν ο λόγος που το αγόρασα την επόμενη ημέρα στα 63€ από κάβα. Διάβασε το ποστ του@apo21 για το tasting smokehead whiskybeat.

Με εξιτάρει αυτό που λες γιατί μου αρέσουν και τα Rum! Zacapa, Diplomatico, Millonario (με αισθητή την όσφρηση της μπανάνας) είναι μερικά από τα αγαπημένα μου!

10 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Επιλογές πολλές και καλές αλλά θα έλεγα να δοκιμάσεις γενικά και αλλά στυλ έστω εγκυλοπαιδικά, τώρα σχετικά με  Bruichladdich και Bunnahabhain 12 να θυμάσαι δεν έχουν κάπνα, όπως επίσης και εκτός νησιού παίζουν μερικά ενδιαφέροντα ουίσκι από ελαφρώς καπνιστά HP, Talisker έως πολύ καπνιστά όπως το Ailsa Bay 1.2 που αν το βρεις πουθενά σε λογική τιμή το συστήνω με κλειστά μάτια 🥃

Το Talisker 10 και το distillers edition έτυχε να τα πιω την περσινή σεζόν με σαφώς μεγαλύτερη προτίμηση στο απλό το 10αρακι. Η περισσότερη καπνά σε συνδυασμό με το αλάτι / ιώδιο με έκανε να το προτιμήσω! To θεωρώ το εξαιρετικά VFM whisky που θα μπορούσε να πάρει κάποιος για καθημερινό ή για κάποιο δωρο, και σαν entry level στον κόσμο των «νησιών»,

Νομίζω πάντως πως για τα επόμενα δυο μπουκάλια, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα ναι το port Charlotte και το Smokehead! 

• Like 1

Είχε ανεβάσει ένα ωραίο άρθρο ο @DMTK αν δεν κάνω λάθος στο "περί τύρφη ο λόγος"  όπου μεταξύ άλλων έλεγε:

Some distilleries aim for no peat whatsoever. (Glengoyne being a good example.  Regular-make Bunnahabhain is another).  The vast majority of Speyside/Highland distilleries specify “Highland peat”, which weighs in with a peating level of 1-3ppm phenols.  Most whisky drinkers will not discern peat or smoke at these levels, particularly if the sourced peat has a higher syringol content.

Και το θυμόμουν αυτό για το Bunna. Γενικά μου άρεσε το blog, και συνέχιζα να διαβάζω, και είδα και το αυτό το άρθρο για πληροφορίες γενικά για το Islay. Μεταξύ άλλων έλεγε και όλας πως το Bunnahabhain και το Bruichladdich έκαναν unpeated ουίσκι, όπου όμως τα τελευταία χρόνια βγάζουν και peated εκδόσεις, όπως το Port Charlotte του τελευταίου αποστακτηρίου