Jump to content
Sign in to follow this  
ambu

ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΕΝΑ SINGLE MALT WHISKY

Recommended Posts

Η απόλαυση ενός ποτού με δυνατό χαρακτήρα, όπως είναι ένα single malt whisky ενέχει μια τελετουργία. Οι δοκιμαστές κρασιών είναι γνωστό ότι δεν καταπίνουν απλώς το κρασί που δοκιμάζουν, αλλά εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις τους στην διαδικασία. Είναι λιγότερο γνωστό, όμως, ότι και τα single malt whiskies απαιτούν μια αντίστοιχη ‘τελετουργία’ για να αποδώσουν όλα τους τα χαρακτηριστικά, μια διαδικασία που εμπλέκει και αυτή όλες τις αισθήσεις.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ- ΑΚΟΗ

Η απόλαυση ενός single malt whisky ξεκινάει πολύ πριν την καθεαυτού δοκιμασία. Ξεκινάει με το άνοιγμα του φελλού του μπουκαλιού, με την μελέτη της ετικέτας και φυσικά με το διάλεγμα του σωστού ποτηριού. Τα ποτήρια που συνήθως συνδέονται με το whisky είναι κοντά, πλατιά και σωληνοειδή. Έχουν αυτό το σχήμα για να διευκολύνουν την προσθήκη πάγου, σόδας, ίσως και coca cola. Καμία από αυτές τις προσθήκες όμως δεν αρμόζει σε ένα single malt whisky, με τον ίδιο τρόπο που δεν προσθέτουμε ketchup στο πιάτο ενός ακριβού εστιατορίου ή σόδα σε ένα καλό κρασί. Ειδικά η δημοφιλής προσθήκη πάγου, εκτός από το να ‘νερώνει’ το whisky, αποτρέπει την εμφάνιση των αρωμάτων του ποτού.

Το ιδανικό ποτήρι για την δοκιμή ενός whisky μοιάζει με αυτό του cognac. Έχει σχήμα τουλίπας και μικρή κολόνα, έτσι ώστε να μπορεί το ποτό να αναπνεύσει στο πλατύ κάτω μέρος, αλλά τα αρώματα να συγκεντρωθούν στο λεπτότερο χείλος. Εναλλακτικά, υπάρχουν και ποτήρια που μοιάζουν με κοντά ποτήρια κόκκινου κρασιού, με τα ίδια πάνω κάτω βασικά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδήμονες λένε ότι το ποτήρι γεμίζει περίπου στο ένα τρίτο, επιτρέποντας έτσι τόσο την ‘αναπνοή’ του ποτού στο κάτω πλατύ μέρος όσο και την εμφάνιση των αρωμάτων στο στόμιο. Ας περάσουμε λοιπόν, με συνοδεία τον χαρακτηριστικό πνιχτό ήχο του ποτού που μοιράζεται στο ποτήρι, στο επόμενο βήμα

ΟΡΑΣΗ

Ήδη το δωμάτιο θα πρέπει να αρχίζει να αποκτά το άρωμα του συγκεκριμένου single malt whisky, αλλά πριν περάσουμε στην όσφρηση, ας παρατηρήσουμε για λίγο το ποτό στο ποτήρι. Το χρώμα και η συμπεριφορά του whisky στο ποτήρι μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το ποτό. Ας ξεκινήσουμε με το χρώμα

Τα περισσότερα whiskies αν όχι όλα, χρωματίζονται με το συνθετικό καραμελόχρωμα Ε150, το οποίο οι εμφιαλωτές ορκίζονται, όχι πολύ πειστικά, ότι δεν επηρεάζει τη γεύση. Αυτό γίνεται ώστε το ίδιο whisky να έχει πάντα το ίδιο χρώμα από μπουκάλι σε μπουκάλι. Ας υποθέσουμε όμως ότι αγνοούμε αυτόν τον παράγοντα. Ας φέρουμε το ποτήρι κόντρα σε μια λευκή επιφάνεια και ας το κοιτάξουμε .Κάποια whiskies θα έχουν το χρώμα λευκού κρασιού, άλλα θα είναι χρυσά, κεχριμπαρένια ή καφέ -πορτοκαλί. Κάποια άλλα θα έχουν το χρώμα του χαλκού, του sherry amontillado, ή του κόκκινου μαονιού. Τι σημαίνει αυτό;

Τα βαρέλια Bourbon που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του whisky δεν προσδίδουν πολύ χρώμα στο ποτό. Έτσι, τα πιο λευκά ή λευκόχρυσα whiskies έχουν κατά πάσα πιθανότητα ωριμάσει μόνο σε bourbon βαρέλια. Αντίθετα, τα βαρέλια που πρότερα χρησιμοποιήθηκαν για την ωρίμανση sherry προσδίδουν ένα κόκκινο ή σκούρο χρώμα, οπότε τα πιο σκούρα whisky έχουν κατά πάσα πιθανότητα ωριμάσει σε βαρέλια sherry. Η ενδιάμεση γκάμα χρωμάτων δημιουργείται από τις εκατοντάδες παραλλαγές των θεμάτων αυτών, από whiskies δηλαδή που έχουν ωριμάσει αρχικά σε βourbon και μετά σε sherry βαρέλια ή από whiskies που έχουν βγει με πρόσμειξη δυο βαρελιών. Αν συνυπολογιστεί ότι το χρώμα επηρεάζεται από το αν το βαρέλι χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για την ωρίμανση του whisky καθώς και από το πόσο θα μείνει σε αυτό, γίνεται φανερό ότι το εκπαιδευμένο μάτι μπορεί να έχει μια καλή άποψη της ωρίμανσης του ποτού από το χρώμα.

Η οπτική εξέταση όμως δεν τελειώνει εδώ. Στρέφοντας το ποτήρι σε γωνιά και επαναφέροντας στην κατακόρυφη θέση, το whisky διαβρέχει τα τοιχώματα, καθώς ακολουθεί την κίνηση αυτή. Δημιουργούνται τα λεγόμενα ‘πόδια’ ή ‘δάκρυα’ καθώς το ποτό τρέχει προς τον πάτο. Όσο πιο αργή είναι αυτή κίνηση, τόσο πιο παλιό το whisky, ενώ ο αριθμός των δακρύων θεωρείται ένας καλός δείκτης της γευστικότητάς του.

Τέλος, ακόμα και οι αλκοολικοί βαθμοί του whisky μπορούν να φανούν από την γραμμή που αφήνει στο ποτήρι. Αν η γραμμή της διαβροχής του ποτηριού στα τοιχώματα είναι λεία και ομαλή, το whisky έχει λίγους βαθμούς. Όσο πια ‘σπασμένη’ και απότομη είναι η γραμμή τόσο πιο πολλοί και οι βαθμοί. Όταν κανείς φτάσει στα cask strength whiskies των 60 βαθμών, η γραμμή έχει μετατραπεί σε μια σειρά από σταγόνες που κρέμονται στα τοιχώματα του ποτηριού.

Μια άλλη τεχνική, την οποία εφαρμόζει ο Jim McEwan του Bruichladdich και έρχεται από πολύ παλιά, είναι η ανάδευση του whisky ώστε να εμφανιστούν φυσαλίδες. Αν οι φυσαλίδες εξαφανιστούν αμέσως, το whisky έχει λιγότερους από 50 βαθμούς. Αν όμως μετακινηθούν προς την άκρη του ποτηριού και σχηματίσουν δακτυλίδια, τότε το whisky έχει 50 +2% βαθμούς για κάθε δακτυλίδι. Δυο δακτυλίδια, για παράδειγμα, σημαίνουν ένα whisky κοντά στους 54 βαθμούς.

Με τα παραπάνω, η απόλαυση του whisky έχει ήδη ξεκινήσει πριν καν το δοκιμάσουμε. Από το ποτήρι και μόνο, έχουμε μια ιδέα για τους βαθμούς του και την προϊστορία του. Ας περάσουμε λοιπόν στην συνοδοιπόρο της γεύσης, την όσφρηση.

ΟΣΦΡΗΣΗ

Σε αντίθεση με την γλώσσα, όπου ο άνθρωπος καταλαβαίνει 4 βασικές γεύσεις, η μύτη μας μπορεί να διακρίνει δεκάδες διαφορετικές βασικές μυρωδιές. Η αίσθηση της όσφρησης μάλιστα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το κάπνισμα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς δοκιμαστές να καταλαβαίνουν το χαρακτήρα ενός whisky μόνο από τη μυρωδιά, χωρίς καν να το δοκιμάσουν.

Ας ξεκινήσουμε κρατώντας το ποτήρι λίγα εκατοστά από τη μύτη. Ποιες είναι οι πρώτες μυρωδιές που αναγνωρίζουμε; Οι ειδικοί έχουν καταρτίσει ένα κύκλο που αντιπροσωπεύει τις βασικές μυρωδιές ενός whisky και τις ‘υποδιαιρέσεις’ τους. Ας μεταφράσουμε κάποιες:

- Μυρωδιά κρασιού (winey): Ελαιώδης, σοκολάτα, καρυδόψιχα, sherry

- Μυρωδιά δημητριακών (cereal): Κουρκούτι, ψημένο λαχανικό (πουρές πατάτας), κριθάρι, μαγιά, μπύρα.

- Φρουκτώδης (fruity): Κιτρικό οξύ (λεμόνι), φρέσκο φρούτο, μαγειρεμένο φρούτο (μαρμελάδα), αποξηραμένο φρούτο, διαλύτης ( τσίκλα, μπογιά)

- Ανθώδης (floral): Ευώδης (κολόνια), γεράνι, πράσινο φύλλο, σανός

- Τυρφώδης (peaty): Φαρμακευτική (ιώδιο), καπνιστό, παστό ψάρι, γήινη

- Μυρωδιές της ουράς (feinty): Πλαστικό, τυρί, ταμπάκο, δέρμα , μέλι

- Θειώδης (sulphury): Λαχανόζουμο, παλιό σπίρτο, λάστιχο, ζεστή άμμος

- Μυρωδιά ξύλου (woody): Φρέσκο ξύλο, παλαιό ξύλο, βανίλια, καμένο τοστ

Δεν πρέπει κανείς να περιμένει να μπορεί να διακρίνει όλες αυτές τις μυρωδιές με την πρώτη γρήγορη δοκιμή. Ένας ή δυο βασικοί άξονες φτάνουν. Άλλωστε έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ας ξαναμυρίσουμε το ποτό, με μια βαθεία εισπνοή, αυτή τη φορά με τη μύτη μέσα σχεδόν στο στόμιο του ποτηριού. Μήπως κάποιες μυρωδιές τώρα γίναν πιο ευδιάκριτες; Μήπως η μύτη μας νιώθει σαν να καίει; Αυτό είναι σημάδι υψηλών αλκοολικών βαθμών. Μήπως μας γαργαλάει; Τότε το whisky μπορεί να έχει μια ελαφρή γεύση αλατιού. Καθώς το κρατάμε και το ποτήρι ζεσταίνεται, οι εστέρες του ποτηριού απελευθερώνουν νέες αρωματικές ουσίες. Θα επανέρθουμε στην όσφρησή, όπως και στην όραση, ξανά σε λίγο. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε το whisky μας!

ΓΕΥΣΗ

Η γλώσσα μας καταλαβαίνει τέσσερις βασικές γεύσεις: Γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό. Η κάθε ομάδα αισθητήρων για αυτές είναι σε συγκεκριμένη περιοχή της γλώσσας. Καιρός να τους ενεργοποιήσουμε με μια καλή γουλιά whisky. Κρατήστε το στο στόμα σας για λίγο και καταπιείτε αργά. Πώς είναι το σώμα του whisky, η υφή του; Είναι βελούδινο, γεμάτο και πυκνό; Μήπως φρέσκο και ξηραίνει το στόμα; Κρεμώδες; Ελαφρύ;

Ταυτόχρονα, δοκιμάστε να αναγνωρίσετε τις βασικές γεύσεις του. Βανίλια, δρυς, τύρφη, ιώδιο, αλάτι, μέλι, σοκολάτα, λουλούδια: Ένα whisky μπορεί να θυμίζει όλα αυτά. Αμέσως μετά την κατάποση, τραβήξτε μια μικρή ρουφηξιά αέρα με μισόκλειστο στόμα. Γίναν κάποιες μυρωδιές πιο έντονες; Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και μια δευτερεύουσα οσφρητική οδός, γνωστή από χρόνια στους δοκιμαστές κρασιών, η οποία ενώνει το στόμα με τη μύτη. Πολλοί ειδήμονες μάλιστα συνιστούν τον αέρα να τον εισπνέουμε πριν καταπιούμε, αλλά αυτό θέλει προσοχή, γιατι συνήθως οδηγεί σε βήχα!

Μετά την κατάποση, παρατηρείστε την επίγευση του whisky. Είναι μακρόχρονη και επίμονη ή βραχύβια; Μήπως εμφανίζει κάποιες άλλες γεύσεις; Ίσως πρέπει να πιούμε λίγο ακόμα για αν είμαστε σίγουροι...

Σε δεύτερο χρόνο, συνηθίζεται να προστίθεται ελάχιστο νερό, ειδικά σε αρωματικά, cask strength whiskies. Η ποιητική έκφραση για την ποσότητα είναι «Όσο μια σταγόνα νερού πάνω σε ένα μπουμπούκι το πρωί». Μια πιο ... πρακτική συμβουλή είναι μισό καπάκι εμφιαλωμένου νερού. Το νερό θα πρέπει να είναι μαλακό και αποχλωριωμένο, όπως τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά της αγοράς. Το whisky μπορεί να θολώσει λίγο αν είναι non chill filtered, αλλά αυτό είναι συνήθως ένδειξη ποιότητας, όχι κακής παρασκευής. Η προσθήκη αυτή προσφέρει μια διπλή ευκαιρία:

Πρώτον, η παρουσία του νερού απελευθερώνει μια σειρά από αρωματικές ουσίες, δίνοντας ένα δεύτερο, πιο διευρυμένο ‘μπουκέτο’ αρωμάτων. Δεύτερον, επιτρέπει την δοκιμή της γεύσης σε διάφορους αλκοολικούς βαθμούς και σε διαφορετική ‘ένταση’. Όπως είναι φυσικό, whiskies μεγάλων βαθμών και στιβαρού χαρακτήρα επωφελούνται περισσότερο από μια τέτοια ελαφριά διάλυση.

Έχουμε φτάσει πια στο τέλος της δοκιμής του whisky της προτίμησης μας. Εδώ πια κυρίαρχη γίνεται η προσωπική επιλογή. Οπλισμένοι με την παραπάνω τεχνογνωσία, είμαστε έτοιμοι να εκτιμήσουμε την ανάλαφρη μυρωδικότητα και διαύγεια ενος Lowland Malt, την τυρφώδη και φαρμακευτική στιβαρότητα ενος Islay whisky ή την πολυποίκιλη αρωματικότητα ενός Speyside malt. Καλή μας απόλαυση!

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι άλλο θα μπορουσε να κάνει κάποιος για να βάλει έναν άνθρωπο στον κόσμο των γεύσεων του malt whisky?

Thanks ambu! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά με αναλυτική παρουσίαση.

Νομίζω με τέτοια Άρθρα το forum θα γίνει πολύ πιο <<κατανοητό>>

σε καινούργια μέλη,τα οποία μπορεί να μην έχουν πολλές γνώσεις

για το Whisky,καθώς γίνεται μία εξαιρετική εισαγωγή στον κόσμο του Malt.

ps:nice job ambu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... δηλαδή δεν ισχύει αυτό που γράφεται σε σελίδα αποστακτηρίου (δεν θυμάμαι ποιο ήταν) "πιείτε το όπως θέλετε, αρκετοί το προτιμούν με κόλα και πάγο"... Εγώ από τότε δεν μπορώ να το βάλω στο στόμα μου χωρίς κολα, πάγο (και πρόσθεσα στο αριστούργημα μια φετούλα λεμόνι). Μμμμμμμ. Ακούγεται και πολύ καλύτερα: "βάλε ένα Glenmorangie-κόλα ρε μεγάλε και βάλε και μια μπύρα να συνοδεύω την καούρα"

Πάντως πολλά συγχαρητήρια στον Ambu για την εξαιρετική προσπάθεια.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πάντως πολλά συγχαρητήρια στον Ambu για την εξαιρετική προσπάθεια.

Kαι απο μένα επίσης, πολύ καλή δουλειά. Μήπως θα ήταν και πιο σωστό να αναφέρεται η πηγή? (εκτός και αν πρόκειται για κείμενο που προέρχεται απο διάφορες πηγές, οπότε και έξτρα συγχαρητήρια στον ambu για τη δουλειά)

Theo, όσον αφορά τον πάγο, τις σόδες κλπ, εγω δεν θα κάτσω να πω στον άλλον "φίλε, απαγορεύεται". Άμα έτσι γουστάρει, με γεια του με χαρά του, απλά θα τον ενημερώσω οτι έτσι "σκοτώνει" το ουίσκυ του και χάνει κι ο ίδιος την απόλαυση σε όλο της το μεγαλείο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
απλά θα τον ενημερώσω οτι έτσι "σκοτώνει" το ουίσκυ του και χάνει κι ο ίδιος την απόλαυση σε όλο της το μεγαλείο.

Αυτό ακριβώς κάνω και'γω.Έχω βέβαια ένα φίλο ο οποίος τους εξηγήται από την αρχή ''αν θα βάλεις coca cola στο whisky σου βάλε το τάδε που έχω,αν θες πάλι να απολαύσεις κάτι χωρίς πάγο και cola θα σου βάλω κάτι άλλο''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Η αλήθεια είναι ότι βασίζεται σε δυο διαφορετικές πηγές, μια από το whisky mag και μια από τους Malt maniacs και δεν ξέρω πώς να το γράψω ότι βασίζεται σε αυτά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Έχω βέβαια ένα φίλο ο οποίος τους εξηγήται από την αρχή ''αν θα βάλεις coca cola στο whisky σου βάλε το τάδε που έχω,αν θες πάλι να απολαύσεις κάτι χωρίς πάγο και cola θα σου βάλω κάτι άλλο''
Δεν ξέρω αν εννοούσες εμένα, αλλά κι εγώ ακριβώς αυτό κάνω. :tongue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο πολυ καλη παρουσιαση!

Προσωπικα παντως θεωρω εγκλημα να βαλω αναψυκτικο σε ενα single malt whisky. Λιγο νερακι και τελος. Αυτο που κανω βασικα ειναι να βαζω λιγο νερακι με το καπακι του μπουκαλιου οπως ακριβως διαβασα παραπανω χεχεχε!

Και χαιρομαι που βλεπω κοινα στοιχεια με πολλους εδω που ενα σωρο φιλοι μου τα θεωρουν τρελα! Πχ στο σπιτι μου εχω παντα ενα ουισκυ malt και ενα ο,τι να'ναι! Για αυτους που δεν θα εκτιμησουν το καλο πραγμα απλα τους βαζω απο το αλλο! Τι να κανουμε τωρα, ο καθενας εχει τις προτιμησεις του!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι που βοήθησε Polystrofe. Έλα να σε γνωρίσουμε και από κοντά!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ambu συγχαρητήρια για το άρθρο. :clapping: Η μόνη διαφωνία μου ήταν στο νερό γιατί νομίζω κάτι καλό ποτέ δεν νερώνεται, αλλά θα το δοκιμάσω και θα σου πω πως το βρήκα, γιατί με έπεισες με την αφήγησή σου.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ambu συγχαρητήρια για το άρθρο. :clapping: Η μόνη διαφωνία μου ήταν στο νερό γιατί νομίζω κάτι καλό ποτέ δεν νερώνεται, αλλά θα το δοκιμάσω και θα σου πω πως το βρήκα, γιατί με έπεισες με την αφήγησή σου.

Αγαπητέ m_camel, σφάλλεις. Το νερό ανοίγει το whisky και φανερώνει κρυμμένες γεύσεις και αρώματα. Προσωπικά, στις γευστικές δοκιμές μου, πάντα πίνω το μισό σκέτο, και το μισό με λίγες σταγόνες νερό. Όταν απλά πίνω, το νερό σχετίζεται με το απόσταγμα. Για παράδειγμα τα έντονα πιπεράτα με δυσκολεύουν χωρίς νερό (Talisker, Springbank...), τα υπόλοιπα ανάλογα με την διάθεση. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ευχαριστηθώ ένα Cask Strength χωρίς νερό (παρόλο που μια βραδία στην Γλυφάδα με Mc και Celtic, καταλήξαμε να πίνουμε σκέτο Ardmore ή Beniach DL στο 50% χωρίς να το καταλάβουμε)...

Share this post


Link to post
Share on other sites
τι να πω και γω που τα πινω σκετα?????????

Mαζί σου και εγώ ρε φίλε,σπανίως βάζω νεράκι αν και καμιά φορά βοηθάει πολύ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν φίλοι μου δοκίμασα Single Malt ουίσκι με νερό και τα συμπεράσματά μου είναι τα παρακάτω. Φυσικά για να προλάβω παρεξηγήσεις, επισημάνω ότι είναι απλά η γνώμη μου.

Η δοκιμή έγινε με αντιπαραβολή, δηλαδή σε δύο ποτήρια έβαλα το ίδιο ουίσκι και στο δεύτερο πρόσθεσα λίγες σταγόνες νερό. Το αποτέλεσμα είναι να μην διακρίνω καμία αισθητή διαφορά. Όσο κι αν προσπάθησα να διακρίνω κριμένες γεύσεις και αρώματα δεν τα κατάφερα … και σε αυτήν την ιδιότητα της γευσιγνωσίας δεν «πιάνομαι» εύκολα. Όταν πρόσθεσα λίγο ακόμα νερό, με το σκεπτικό ότι ίσως έκανα λάθος και ήθελε περισσότερο, τότε χάλασα το απόσταγμα. Έχασε την δυνατή σπιρτάδα του, έγινε απαλή η γεύση του, “ξίνισε” και μειώθηκε το άρωμά του. Το πείραμα για μένα απέτυχε :bad: … το προτιμώ σκέτο νέτο.

Τώρα αν κάποιοι φίλοι δεν το αντέχουν σκέτο, τότε δεν κάνουν γι’ αυτά τα αποστάγματα … ας πιούνε καμία πορτοκαλάδα :crazy::D:tongue:

Είναι κρίμα να χαλάμε τέτοιες δουλειές, τόσο κόπο, τόσο χρόνο … με νερό και πάγο.

:friends: έτσι!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το πείραμα για μένα απέτυχε :bad: ? το προτιμώ σκέτο νέτο.

Μη λες μεγάλα λόγια, κράτα καμμιά πισινή, έχεις πολλά malt να δοκιμάσεις ακόμα για να το πεις αυτό.

(κατα 90% κι εγώ νέτα-σκέτα τα πίνω, υπάρχει όμως κι αυτό το 10% που .......δεν πίνεται αλλιώς, άκουσε με.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μη λες μεγάλα λόγια, κράτα καμμιά πισινή, έχεις πολλά malt να δοκιμάσεις ακόμα για να το πεις αυτό.

(κατα 90% κι εγώ νέτα-σκέτα τα πίνω, υπάρχει όμως κι αυτό το 10% που .......δεν πίνεται αλλιώς, άκουσε με.)

Φυσικά θα σε ακούσω. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Σε παρακαλώ πρότεινέ μου ένα από τα malt που μου λες (αν θες πες μου περίπου και την τιμή του)και … περίμενε ν’ ακούσεις την γνώμη μου.

Θέλω όμως να μου εξηγήσεις κάτι, έτσι για να μου φύγει η περιέργεια. Τι εννοείς όταν λες «δεν πίνεται αλλιώς»; ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Λοιπόν φίλοι μου δοκίμασα Single Malt ουίσκι με νερό και τα συμπεράσματά μου είναι τα παρακάτω. Φυσικά για να προλάβω παρεξηγήσεις, επισημάνω ότι είναι απλά η γνώμη μου.

Η δοκιμή έγινε με αντιπαραβολή, δηλαδή σε δύο ποτήρια έβαλα το ίδιο ουίσκι και στο δεύτερο πρόσθεσα λίγες σταγόνες νερό. Το αποτέλεσμα είναι να μην διακρίνω καμία αισθητή διαφορά. Όσο κι αν προσπάθησα να διακρίνω κριμένες γεύσεις και αρώματα δεν τα κατάφερα … και σε αυτήν την ιδιότητα της γευσιγνωσίας δεν «πιάνομαι» εύκολα. Όταν πρόσθεσα λίγο ακόμα νερό, με το σκεπτικό ότι ίσως έκανα λάθος και ήθελε περισσότερο, τότε χάλασα το απόσταγμα. Έχασε την δυνατή σπιρτάδα του, έγινε απαλή η γεύση του, “ξίνισε” και μειώθηκε το άρωμά του. Το πείραμα για μένα απέτυχε :bad: … το προτιμώ σκέτο νέτο.

Τώρα αν κάποιοι φίλοι δεν το αντέχουν σκέτο, τότε δεν κάνουν γι’ αυτά τα αποστάγματα … ας πιούνε καμία πορτοκαλάδα :crazy::D:tongue:

Είναι κρίμα να χαλάμε τέτοιες δουλειές, τόσο κόπο, τόσο χρόνο … με νερό και πάγο.

Όπως αρέσει στον καθένα, αγαπητέ.

Οι αληθινοί άντρες το πίνουν σκέτο, εμείς οι υπόλοιποι το πίνουμε νερωμένο ακούγωντας το "I want to break free" των Queen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Φυσικά θα σε ακούσω. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Σε παρακαλώ πρότεινέ μου ένα από τα malt που μου λες (αν θες πες μου περίπου και την τιμή του)και … περίμενε ν’ ακούσεις την γνώμη μου.

Θέλω όμως να μου εξηγήσεις κάτι, έτσι για να μου φύγει η περιέργεια. Τι εννοείς όταν λες «δεν πίνεται αλλιώς»; ?

Ένα malt που θυμάμαι οτι μου ζήταγε νερό είναι κάποιο Springbank (από WhiskyFair) που είχε κεράσει ο Theo πέρσυ στη Θεσ/κη, είναι το 1ο που μου έρχεται στο μυαλό. Είναι επίσης και κάποια άλλα εκπληκτικά C/S που έχουμε δοκιμάσει σε συγκεντρώσεις αλλά δεν θυμάμαι τώρα, δες παλιά μου posts μετά από gatherings.

Λέγοντας "δεν πίνεται αλλιώς" εννοώ οτι είναι πολύ επιθετικό και δεν το απολαμβάνεις. Τσιμπάει υπερ το δέον γλώσσα-ουρανίσκο και γδέρνει το λαρύγγι. Δεν έχει να κάνει τόσο με τους αλκοολικούς βαθμούς όσο με τον χαρακτήρα του αποστάγματος.

Ο καθένας βέβαια όπως του αρέσει.

Αγαπητέ camel, να περιμένω να ακούσω τη γνώμη σου για τα bourbon, ναι θα το κάνω και θα σου δώσω προσοχή, αλλά για να δώσω προσοχή στη γνώμη σου στο θέμα νερό και Scotch single malt, θα μου επιτρέψεις να περιμένω πολλά ποτήρια, μπουκάλια και χρόνια ακόμα. Κι αυτό το λέω πραγματικά χωρίς ίχνος υπεροψίας κλπ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μου θύμισες το ανέκδοτο εκείνο που ο εγγονός λέει "έλα παππού να σου δείξω τ'αρχίδια μου".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αγαπητέ camel, να περιμένω να ακούσω τη γνώμη σου για τα bourbon, ναι θα το κάνω και θα σου δώσω προσοχή, αλλά για να δώσω προσοχή στη γνώμη σου στο θέμα νερό και Scotch single malt, θα μου επιτρέψεις να περιμένω πολλά ποτήρια, μπουκάλια και χρόνια ακόμα. Κι αυτό το λέω πραγματικά χωρίς ίχνος υπεροψίας κλπ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μου θύμισες το ανέκδοτο εκείνο που ο εγγονός λέει "έλα παππού να σου δείξω τ'αρχίδια μου".

Όπως θέλεις φίλε Celtic. Συγνώμη, νόμιζα ότι κάναμε μια συζήτηση εποικοδομητική, με τεκμηριωμένες απόψεις, για να μαθαίνουμε κι εμείς οι λιγότερο έμπειροι στα malt. Εγώ απλά για μια γνώμη σου είπα, δεν αναφέρθηκα στην απόλυτη αλήθεια, η οποία στην προκειμένη περίπτωση λόγω της υποκειμενικότητας του θέματος, δεν νομίζω ότι υπάρχει. Ααα … ωραία ανέκδοτα ξέρεις :D:rofl::pardon::cray:

Φίλοι μου από την αρχή έχω δηλώσει … περί ορέξεως κολοκυθόπιτα … ή περί ορέξεως ουδείς λόγος. Με μεγάλη προσοχή ακούω τα λόγια σας και δοκιμάζω. Έτσι μαθαίνω εγώ κι όχι από τα βιβλία. Οι απόψεις μου είναι καθαρές, αλλά και υποκειμενικές. Προσωπικά ποτέ δεν μίλησα για άντρες και μη άντρες. Αν σας πείραξε το σχόλιο για την πορτοκαλάδα … το σβήνω. Αν προσέξετε όμως καλά, θα διαπιστώσετε ότι είναι απλά χιούμορ (δείτε τις φατσούλες), μέσα στα πλαίσια της ηλεκτρονικής φιλίας. Οπότε δεν νομίζω ότι είναι αναγκαία η ειρωνεία. Αν δεν θέλετε να ξαναγράψω στο site σας, απλά μου το λέτε καθαρά και τελειώνει το θέμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Φίλε maltakia σε πιάνω αδιάβαστο.
Όσο κι αν προσπάθησα να διακρίνω κριμένες γεύσεις και αρώματα δεν τα κατάφερα … και σε αυτήν την ιδιότητα της γευσιγνωσίας δεν «πιάνομαι» εύκολα.

Αγαπητέ m_camel καλώς ήλθες στο Γαλατικό χωριό.Κανένας δεν σου είπε να μην ξαναγράψεις στο forum απλά σου λέμε να χαλαρώσεις λίγο.Παραπάνω σου παραθέτω 2 posts σου που τον έναν τον πιάνεις αδιάβαστο και στο άλλο δεν πιάνεσαι εύκολα.Cool bro!! ;)

Στο θέμα του makers mark είδες πως και με πόσα επιχειρήματα προσπαθήσαμε όλοι να σου πούμε την άποψη μας για την παλαίωση,αλλά

μας ''έπιασες'' αδιάβαστους.Στο θέμα του νερού τώρα σου είπαμε ότι μετά από την δοκιμή 150 και...μερικών malt καταλήξαμε όλοι στο ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ΚΑΠΟΙΑ θέλουν μερικές σταγόνες αλλά και εκει ήσουν απόλυτως με αποτέλεσμα να την ''ακούσεις λίγο'' :D

Απλά και φιλικά cool bro!!Κανένας σεν σου είπε να μην ξαναγράψεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαλαρός είμαι boss … και διακρίνω ότι έχεις δίκιο σε ότι μου λες.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν με θεωρείτε ακόμα φίλο, γι’ αυτό παρεξηγήσατε κάποια γραφόμενά μου. Καλοπροαίρετα όμως …αφήστε υπαρκτή την πολυφωνία και όλοι θα μάθουμε κάτι παραπάνω. Μην είστε απολύτως σίγουροι … στην αρχή δεν μου είπατε για το 10% των malt, αλλά γενικά για malt.

Και να είσαι σίγουρος ότι όταν βρω malt που να μου αρέσει πιο πολύ από bourbon, όχι απλά θα το πω αλλά θα το φωνάξω δυνατά. Δεν σου κρύβω ότι είναι ένας απ’ τους λόγους που είμαι εδώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλε camel το συγκεκριμένο φόρουμ είναι σαφώς υπερ της πολυφωνίας και της διαφωνίας και ..απ'όλα.

Και στο φινάλε δεν υπάρχουν κανόνες στο πως γουστάρει ο καθένας το ποτό του. Σαφώς και δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Το 10% που ανέφερα είναι μια δική μου αυθαιρεσία με την όποια Α εμπειρία έχω, ούτε στατιστικά αρχεία κρατάω, ούτε data ούτε τίποτα, μυρίζω, πίνω, απολαμβάνω, περνάω καλά και ταξιδεύω.

Όσο για το "τι σου είπαμε στην αρχή" που λες, να πω κατ'αρχάς οτι δεν το θέτεις σωστά και άν πάντως αναφέρεσαι στο εξής απόσπασμα

Σε δεύτερο χρόνο, συνηθίζεται να προστίθεται ελάχιστο νερό, ειδικά σε αρωματικά, cask strength whiskies. Η ποιητική έκφραση για την ποσότητα είναι «Όσο μια σταγόνα νερού πάνω σε ένα μπουμπούκι το πρωί».

εχω απλά να τονίσω το "δεύτερο χρόνο" και το "συνηθίζεται", και οτι σχεδόν όλο το κείμενο του ambu είναι πράγματα που τα λένε καποιοι "ειδικοί" (ότι κι αν σημαίνει αυτό) σε άρθρα κλπ και όχι "εμείς" σε "σένα".

Και να μη βρεις malt να σου αρέσει πιο πολύ από μπέρμπον, so what??? Eγώ πάντως δεν τραβάω κανένα ζόρι που γουσταρεις μπερμπον, ίσως και το αντιθετο μάλιστα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλή εβδομάδα σε όλους,

μετά από την αποχή μου λόγω διαβάσματος, επανέχομαι με μία "αιρετική" άποψη για την απόλαυση του whisky.

Επειδή γενικά μου αρέσουν οι έντονες γευστικές εμπειρίες, αλλά όχι οι απότομες γευστικο-αρωματικές επιδρομές στη γλώσσα και τον ουρανίσκο μου, αφού κάνω την "ιεροτελεστία" κατά ambu, φιλάω το whisky στο ψυγείο (στη συντήρηση, minimum +5 C).

Αυτό μου επιτρέπει την επόμενη φορά που θα δοκιμάσω (ή απολαύσω πλέον) το single malt που έχω διαλέξει να έχω μια σταδιακή απελευθέρωση του φάσματος αρωμάτων και γεύσεων, κορυφώνοντας την απόλαυση του whisky όταν πλησιάσει τη θερμοκρασία του χώρου.

Πιθανώς πολλοί θα διαφωνίσετε και θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας, χωρίς αφορισμούς (+)!!! :rolleyes:

Μήπως οι "φίλοι" μας οι Σκωτσέζοι αποθηκεύουν τα βαρέλια με το whisky σε ζεστούς χώρους; Οι θερμοκρασίες στη Σκωτία είναι αντίστοιχες με την θερμοκρασία του ψυγείου (πολλές φορές χαμηλότερες). Γιατί λοιπόν να μην είναι δόκιμη η συντήρηση του εμφιαλωμένου whisky στο ψυγείο;

Ο McChariz σε μία σύντομη συνομιλία κατά τη διάρκεια του Academy of Whisky μου είχε πει την άποψή του, ως νεότερος εγώ και πιο ατίθασος τολμώ να διαφωνίσω με όλο το σεβασμό στην εμπειρία όλων σας και σας προτείνω αν δεν το έχετε κάνει να το δοκιμάσετε.

Μετά τιμής.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και όπως συνήθως έχει περάσει αρκετός καιρός θα ήθελα να προσθέσω και εγώ τα έξεις σε τεχνικό επίπεδο:

Τα περισσότερα whiskies αν όχι όλα, χρωματίζονται με το συνθετικό καραμελόχρωμα Ε150, το οποίο οι εμφιαλωτές ορκίζονται, όχι πολύ πειστικά, ότι δεν επηρεάζει τη γεύση...

Πρακτική που συνέβαινε παλαιότερα σήμερα είναι όλο και πιο σπανια ειδικά και κυρίως για Burbon cask whiskies.

Όσο για το θέμα food caramel και γεύσεις είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι 100% άγευστη

Η οπτική εξέταση όμως δεν τελειώνει εδώ. Στρέφοντας το ποτήρι σε γωνιά και επαναφέροντας στην κατακόρυφη θέση, το whisky διαβρέχει τα τοιχώματα, καθώς ακολουθεί την κίνηση αυτή. Δημιουργούνται τα λεγόμενα ‘πόδια’ ή ‘δάκρυα’ καθώς το ποτό τρέχει προς τον πάτο. Όσο πιο αργή είναι αυτή κίνηση, τόσο πιο παλιό το whisky, ενώ ο αριθμός των δακρύων θεωρείται ένας καλός δείκτης της γευστικότητάς του

Ένας μεγάλος urban legend του ουίσκι κατά κύριο λόγο έχει σημασία ποσο λιπαρό είναι ένα ουίσκι και κατά συνέπεια πόσους αλκοολικούς βαθμούς έχει αυτό καθορίζει ποσο γρήγορα η αργά θα κυλήσουν τα "δάκρυα"

Λοιπόν φίλοι μου δοκίμασα Single Malt ουίσκι με νερό και τα συμπεράσματά μου είναι τα παρακάτω. Φυσικά για να προλάβω παρεξηγήσεις, επισημάνω ότι είναι απλά η γνώμη μου.

Η δοκιμή έγινε με αντιπαραβολή, δηλαδή σε δύο ποτήρια έβαλα το ίδιο ουίσκι και στο δεύτερο πρόσθεσα λίγες σταγόνες νερό. Το αποτέλεσμα είναι να μην διακρίνω καμία αισθητή διαφορά. Όσο κι αν προσπάθησα να διακρίνω κριμένες γεύσεις και αρώματα δεν τα κατάφερα … και σε αυτήν την ιδιότητα της γευσιγνωσίας δεν «πιάνομαι» εύκολα. Όταν πρόσθεσα λίγο ακόμα νερό, με το σκεπτικό ότι ίσως έκανα λάθος και ήθελε περισσότερο, τότε χάλασα το απόσταγμα. Έχασε την δυνατή σπιρτάδα του, έγινε απαλή η γεύση του, “ξίνισε” και μειώθηκε το άρωμά του. Το πείραμα για μένα απέτυχε :bad: … το προτιμώ σκέτο νέτο.

Τώρα αν κάποιοι φίλοι δεν το αντέχουν σκέτο, τότε δεν κάνουν γι’ αυτά τα αποστάγματα … ας πιούνε καμία πορτοκαλάδα :crazy::D:tongue:

Είναι κρίμα να χαλάμε τέτοιες δουλειές, τόσο κόπο, τόσο χρόνο … με νερό και πάγο.

:friends: έτσι!

Ίσως ο φίλος μας να δοκίμασε chill filtred whisky που όντως δεν θα ωφελούταν από την προσθήκη νερού

αφού η διαδικασί αφαίρεσε τις "αισθερες" για αισθητικούς λόγους

Υ.γ Όντως πολύ καλή δουλειά και μπράβο

Slante

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...