Jump to content
Sign in to follow this  
ambu

ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΕΝΑ SINGLE MALT WHISKY

Recommended Posts

Μετά το προηγούμενο παραλήρημά μου :devil:, κάτι πιο σοβαρο.

Μιας και το έφερε η κουβέντα σε άλλο topic, κάποια άρθρα που διάβασα:

The science of tasting whisky

https://scotchwhisky.com/magazine/features/9549/the-science-of-tasting-whisky/

Decoding the language of whisky tasting

https://scotchwhisky.com/magazine/features/9893/decoding-the-language-of-whisky-tasting/

Articulating whisky aromas

https://scotchwhisky.com/magazine/features/10022/articulating-whisky-aromas/

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα που (για μένα προσωπικά έχει απαντηθεί - εννοώ το δικό μου "γιατί").

Θα έλεγα πριν κάθε άλλο, τόσο στον @DMTK όσο και σε όλα τα νέα αλλά και πιο παλιά μέλη του φόρουμ ότι σημαντικός παράγοντας είναι να καταλάβουμε (όπως λέει και ο Segre και μου άνοιξε - περίπου - τα μάτια) το γιατί κάνουμε ένα tasting.

Σε κάθε διαδικασία / ενέργεια κλπ κλπ της ζωής μας υπάρχει ένα αποτέλεσμα (επιθυμητό, επιδιωκώμνενο ή όχι κλπ κλπ) το οποίο καθορίζει ουσιαστικά και την ενέργεια. Προσωπικά ήταν δύσκολο να καταλάβω το "γιατί να βάλω ένα σκορ / γιατί να κάνω tasting" υπάρχει σαν διαδικασία. Εμένα με βοηθάει απλά να θυμάμαι ποιο whisky κάποτε μου άρεσε πολύ ή λίγο ή καθόλου και φυσικά με βοηθάει να καταλάβω (ακαδημαϊκά) το πως μπορώ να καταλήξω σε μια εκτίμηση.

Αφού λοιπόν βλέπω τόσο μεγάλη όρεξη να μάθουμε πως να κάνουμε tasting καταλαβαίνω ότι αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει κάπου. Θα ήθελα λοιπόν τις απόψεις των πιο νέων μελών αναφορικά για το αν υπάρχει σύνδεση του "γιατί" με το "πως" και το "κάπου". Ο λόγος που το ρωτάω είναι απλός και φέρνω ένα παράδειγμα.

Το καλύτερο malt στην προσωπική μου λίστα (αν δεν με απατάει η μνήμη μου) είναι το Millburn 35 y.o. (Rare Malt). Του έχω βάλει 95 αν θυμάμαι. Το Laddie 10 έχει μια βαθμολογία της τάξεως του 89-90. Όσα λεφτά και να έχω, θα στοκάρω Laddie 10 και όχι Millburn 35, όχι γιατι το Laddie είναι καλύτερο ή φθηνότερο ή ότι άλλο, αλλά γιατί το Laddie είναι πιο πολύ Γιάννης από το Millburn.

Σε αυτό λοιπόν το απλό παράδειγμα, θα ήταν καλό να καταλάβουμε ότι score δεν είναι και πάντα προτίμηση και θα έλεγα ότι εφόσον (λογικό βέβαια είναι) όλα τα νέα μέλη έχουν τόσο ενδαφέρον για μάθηση για το πως θα σκοράρουν, να μας που αν έχουν κάνει και το άλλο μέρος της εξίσωσης, γιατί θέλουν να σκοράρουν / αξιολογήσουν.

Από την άλλη, αν απλά θέλουμε να μάθουμε πως κάνουμε ένα tasting χωρίς να το συνδέουμε με score ή ranking, τότε πολύ σωστά είναι όλα αυτά τα άρθρα και πολύ καλό είναι να καταλαβαίνουμε το πως.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αδραττοντας λοιπόν την ευκαιρια που μου έδωσε ο συμφορουμήτης @mallios(the high-laddier) σαν νέο μέλος στο φόρουμ και στα single malt κυρίως ουσκι, (τα υπόλοιπα τα ήξερα από μικρος γιατι εκτός απο το "μαγκια είναι να καπνίζεις από τα 14", "μαγκιά ειναι να πίνεις και από τα 14" οπώς λέγαμε μικροι :D),θεωρώ οτι έχω ένα μεγάλο κίνητρο(σαν νεος) το οποίο και θα εξηγήσω αμέσως:

 Για μένα προσωπικά το να μάθω πως κανουμε σωστά ένα tasting (να μάθω δηλαδη βήμα βημα πως γίνεται και για ποιο λογο γινεται το καθε τι καθώς και τι περιμένω από το καθε βήμα να μαθω για το ουίκσι που βρίσκεται στο ποτηρι μου) είναι πολύ σημαντικό γιατι θα με βοηθήσει να διαλεξω σωστά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσω σε αυτή την πορεια που έχω αρχίσει να χαράζω στον θαυμαστο αυτό κόσμο του ουίσκι. Αν δεν μαθω σωστα να αναδεικνυω και να καταλαβαινω τα αρώματα,τη γευση ,την επιγευση και πολλά άλλα χαρακτηριστικα που φανερώνουν τον χαρακτηρα και δηλωνουν τη  ταυτότητα του κάθε ουσκι πως θα είμαι σε θέση να επιλέξω προς τα που κλίνω,τι μ αρεσει πραγματικα??? Απλα θα πίνω για να πιω και θα αγοράζω αυτό που μου λενε οι αλλοι οτι ειναι καλο ή το πιο ακριβό χωρις στην πραγματικοτητα να αρεσει σε μενα αλλά στους αλλους. Δεν θα με εκφράζει, δεν θα ειναι Γιώργος αυτό που θα επιλέξω οπως πριν λίγο ανεφερε πολυ σωστα ο Γιάννης. Χώρια οτι θα εχω χαλάσει ενα κάρο λεφτα και μαλλον δεν θα έχω καταληξει κάπου.

Επίσης είναι μια νεα ενδιαφερουσα διαδικασια αξιολογησης για μενα (και ως εκ τουτου εμπιπτει στο αντικειμενο της επαγγελματικής μου ενασχολησης) 

Ελπίζω να έδωσα μια κατατοπιστικη απαντηση όσον αφορα το λόγο που θέλω να μάθω πως κάνουμε σωστα ένα tasting.Οσον αφορά το scoring οπως είναι αντιληπτο από τα παραπάνω για μενα είναι κατι που περνα σε δευτερη μοιρα απλά για να θυμάμαι αργότερα ποιο μου έκανε περισσοτερο εντύπωση από τα άλλα.

Καθε σχόλιο δεκτό εννοειται και σας προτρέπω γιατι μόνο ετσι θα μαθουμε σωστα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks @gtril

Πολύ καλό είναι να καταλάβουμε το γιατί πριν το πως (ή έστω παράλληλα να ασχοληθούμε και με το γιατί). Άλλωστέ, κάποιοι από εμάς ίσως να έχουν και την δυνατότητα (τώρα ή στο μέλλον) να κάνουν tasting οχι μόνο για να αξιολογήσουν ένα malt αλλά για να επιλέξουν ένα βαρέλι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν να πω και εγώ τι γνώμη μου μετά ειδικά τα ενδιαφέροντα ποστ των εν μαλτ αδερφών ;) @mallios και @gtril κατά πρώτον τα παραπάνω άρθρα όσο ενδιαφέρον και να ήταν και από ένα μεγάλο δημοσιογράφο και εκπαιδευτή του ουίσκι δεν νομίζω ότι βοήθησαν τους νέους τις παρέας γιατί ήταν ακαδημαϊκα και γενικής συζήτησης. Την άποψή μου περί βαθμολογίας την ξέρετε και στα 16 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης και εκπαίδευσης  σε wines&spirits (και πραγματικά δεν ξέρω πόσες γευσιγνωσίες) μόνο δύο φορές βαθμολογισα και αυτό γιατί ήταν διαγωνισμός κατά τα άλλα  πάντα μου αρκούσε η γευστική και αρωματική  περιγραφή του ποτου (βέβαια χρειάζεται να έχεις κατασταλαξει στο ποιες γεύσεις, αρώματα και ένταση προτιμάς και σε ποιες χρονικές στιγμές) για να το κατατάξω είτε στα ποτα που μου αρέσουν  (και πότε και με τι συνοδεία) είτε σε αυτά που δεν μου ταιριάζουν. Προσωπικά αυτό το σύστημα με βοηθάει και επαγγελματικά γιατί ακόμα και αυτά που δεν μου αρέσουν πρέπει να μπορώ και να τα περιγράψω αλλά και να εκτίμησω αν ταιριάζουν για κάποιον άλλον η για κάποιο event.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 17/1/2017 at 3:50 PM, mallios said:

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα που (για μένα προσωπικά έχει απαντηθεί - εννοώ το δικό μου "γιατί").

Θα έλεγα πριν κάθε άλλο, τόσο στον @DMTK όσο και σε όλα τα νέα αλλά και πιο παλιά μέλη του φόρουμ ότι σημαντικός παράγοντας είναι να καταλάβουμε (όπως λέει και ο Segre και μου άνοιξε - περίπου - τα μάτια) το γιατί κάνουμε ένα tasting.

Σε κάθε διαδικασία / ενέργεια κλπ κλπ της ζωής μας υπάρχει ένα αποτέλεσμα (επιθυμητό, επιδιωκώμνενο ή όχι κλπ κλπ) το οποίο καθορίζει ουσιαστικά και την ενέργεια. Προσωπικά ήταν δύσκολο να καταλάβω το "γιατί να βάλω ένα σκορ / γιατί να κάνω tasting" υπάρχει σαν διαδικασία. Εμένα με βοηθάει απλά να θυμάμαι ποιο whisky κάποτε μου άρεσε πολύ ή λίγο ή καθόλου και φυσικά με βοηθάει να καταλάβω (ακαδημαϊκά) το πως μπορώ να καταλήξω σε μια εκτίμηση.

Αφού λοιπόν βλέπω τόσο μεγάλη όρεξη να μάθουμε πως να κάνουμε tasting καταλαβαίνω ότι αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει κάπου. Θα ήθελα λοιπόν τις απόψεις των πιο νέων μελών αναφορικά για το αν υπάρχει σύνδεση του "γιατί" με το "πως" και το "κάπου". Ο λόγος που το ρωτάω είναι απλός και φέρνω ένα παράδειγμα.

Το καλύτερο malt στην προσωπική μου λίστα (αν δεν με απατάει η μνήμη μου) είναι το Millburn 35 y.o. (Rare Malt). Του έχω βάλει 95 αν θυμάμαι. Το Laddie 10 έχει μια βαθμολογία της τάξεως του 89-90. Όσα λεφτά και να έχω, θα στοκάρω Laddie 10 και όχι Millburn 35, όχι γιατι το Laddie είναι καλύτερο ή φθηνότερο ή ότι άλλο, αλλά γιατί το Laddie είναι πιο πολύ Γιάννης από το Millburn.

Σε αυτό λοιπόν το απλό παράδειγμα, θα ήταν καλό να καταλάβουμε ότι score δεν είναι και πάντα προτίμηση και θα έλεγα ότι εφόσον (λογικό βέβαια είναι) όλα τα νέα μέλη έχουν τόσο ενδαφέρον για μάθηση για το πως θα σκοράρουν, να μας που αν έχουν κάνει και το άλλο μέρος της εξίσωσης, γιατί θέλουν να σκοράρουν / αξιολογήσουν.

Από την άλλη, αν απλά θέλουμε να μάθουμε πως κάνουμε ένα tasting χωρίς να το συνδέουμε με score ή ranking, τότε πολύ σωστά είναι όλα αυτά τα άρθρα και πολύ καλό είναι να καταλαβαίνουμε το πως.

Η ενασχόληση με το malt έχει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα για εμβάθυνση και περαιτέρω έρευνα (ιστορία, διαδικασία παραγωγής, διαφορές ανάμεσα στα παραγόμενα αποστάγματα και τις χώρες παραγωγής, παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό προϊόν κ.α.). Θα μπορούσα να δώσω πολλές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί τέτοιο ενδιαφέρον για το θέμα του tasting, όμως θα αρκεστώ σε αυτή που μου έρχεται πρώτη, αυθόρμητα στο μυαλό.

Για μένα λοιπόν, κι ας μην παρεξηγηθεί αυτό που θα πω, το tasting είναι ένα είδος δοκιμασίας, ατομικού ή ομαδικού δημιουργικού παιχνιδιού, θα τολμούσα να πω. Ένα στοίχημα που βάζεις με τον ίδιο σου τον εαυτό. Το να προσπαθώ να δημιουργήσω στο σπίτι μου τις κατάλληλες συνθήκες γευσιγνωσίας (αδύνατο αλλά λέμε τώρα…), να ανακαλύπτω συνεχώς νέα ποτήρια και να πειραματίζομαι για το ποιο είναι το ιδανικό, να μελετώ την ετικέτα του αποστάγματος για να αποκομίσω όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορώ, να εκτιμώ οπτικά το απόσταγμα, να έχω μπροστά μου χαρτί και μολύβι και να καταγράφω, διαύγεια, απόχρωση, λαμπερότητα, δάκρυα, μετά να χρησιμοποιώ το αισθητήριο της όσφρησης για να ανακαλύψω τα υπέροχα αρώματα ενός malt whisky, εν συνεχεία να προχωρώ στη γευστική εξέταση, το mouthfeel, την αφή του στόματος που λέμε, το σώμα, το άρωμα του στόματος αλλά και την επίγευση. Μετά να διαβάζεις κριτικές για το απόσταγμα που δοκίμασες για να διαπιστώσεις αν βρήκες κάτι κοινό, με έναν έμπειρο γευσιγνώστη. Και στη δική μου (ειδική) περίπτωση να προσπαθώ να πετύχω και τον αρμονικό συνδυασμό του αποστάγματος με κάποιο τυρί, αλλαντικό, θαλασσινό κλπ. Ε, όλα αυτά δεν είναι μέρος της πιο ενδιαφέρουσας,  όμορφης και δημιουργικής δοκιμασίας;

Από την άλλη πλευρά, όπως θα έχετε διαπιστώσει, δεν έχω αγγίξει ακόμη το τομέα του forum που αφορά τις παρουσιάσεις-αξιολογήσεις. Θεωρώ ότι το αποκτάς με την πάροδο του χρόνου και απαιτεί ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων, τον εξής ένα: εμπειρία, εμπειρία, εμπειρία… και πάλι εμπειρία.

Όσο για τη βαθμολογία, πιστεύω ότι είναι υποκειμενική και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το περιβάλλον, οι συνθήκες γευσιγνωσίας, η συναισθηματική διάθεση, το ποτήρι και πολλοί άλλοι, οπότε για μένα έχει δευτερεύουσα σημασία.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, DMTK said:

Για μένα λοιπόν, κι ας μην παρεξηγηθεί αυτό που θα πω, το tasting είναι ένα είδος δοκιμασίας, ατομικού ή ομαδικού δημιουργικού παιχνιδιού, θα τολμούσα να πω. ......... Ε, όλα αυτά δεν είναι μέρος της πιο ενδιαφέρουσας,  όμορφης και δημιουργικής δοκιμασίας;

Από την άλλη πλευρά, όπως θα έχετε διαπιστώσει, δεν έχω αγγίξει ακόμη το τομέα του forum που αφορά τις παρουσιάσεις-αξιολογήσεις. Θεωρώ ότι το αποκτάς με την πάροδο του χρόνου και απαιτεί ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων, τον εξής ένα: εμπειρία, εμπειρία, εμπειρία… και πάλι εμπειρία.

Όσο για τη βαθμολογία, πιστεύω ότι είναι υποκειμενική και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το περιβάλλον, οι συνθήκες γευσιγνωσίας, η συναισθηματική διάθεση, το ποτήρι και πολλοί άλλοι, οπότε για μένα έχει δευτερεύουσα σημασία.

Θα σταθώ στα πιο πάνω, σημαντικά.

1. Βλέπουμε ότι είναι μια διαδικασία. Όχι κάτι τυπικό ή επιφανειακό. Σημαντικό αυτό.Δεν χρειαζόμουν επιβεβαίωση, αλλά αν κατά κάποιο τρόπο μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου έναν μικρό θεματοφύλακα μιας κουλτούρας που υπάρχει στο forum, τότε πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διευκρίνηση (και ας πουν την άποψή τους παλιότεροι και νεότεροι) Έχω την αίσθηση ότι αυτή η όμορφη παρέα με τα νέα μέλη που δημιουργείται μπορεί να έχει διαφορές όπως κάθε παρέα, αλλά βλέπει το malt ζεστά, με δημιουργική προσέγγιση και με κύριο άξονα το ενδιαφέρον, και το γεγονός ότι το malt / whisky είναι μέρος της καθημερινότητας μας.

2. @DMTK το να "εκτεθείς" στο φόρουμ με τις σημειώσεις σου είναι πάντα το επόμενο βήμα. Αφού κατανοήσεις τι και πως θέλεις να το γράψεις, είμαι σίγουρος ότι θα μας χαρίσεις όμορφες περιγραφές και ερεθιστικές στιγμές για να έρθεις πιο κοντά με τον @sir mihas

3. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση που η πρώτη παράγραφος ισχύει, η βαθμολογία πάντα έχει δευτερεύουσα σημασία.Έτσι είναι και για εμένα και αν υπήρχε άλλος τρόπος να αποθηκεύσω την άποψή μου για ένα malt, (εκτός των σημειώσεων που δεν κρατάω πάντα, απλά γιατί δεν είναι πάντα εφικτό), θα την είχα καταργήσει τελείως.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, mallios said:

ότι θα μας χαρίσεις όμορφες περιγραφές και ερεθιστικές στιγμές για να έρθεις πιο κοντά με τον @sir mihas

 

Να προσφερω και εγω το κατιτις μου στην ωραια κουβεντα σας. Βοηθαει στην προσεγγιση μου και χαρτι απο αφροδισιολογο- δερματολογο γιατι εμεις οι φιλοι-bears ειμαστε υπευθυνοι και συνειδητοποιημενοι. :paratrooper_girl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ με mallios. Ανατρέχοντας στα κιτάπια μου παρατήρησα ότι κάποιες φορές η βαθμολογία των επιμέρους συστατικών (άρωμα, σώμα, επίγευση) τόσο κατά μόνας όσο και ως μέσος όρος αποτυγχάνουν να αντικατοπτρίσουν τις αναμνήσεις μου ως προς το ποια εμφιάλωση από όσες δοκίμασα μου άρεσαν πιο πολύ. Όμως, με το να κρατάω αναλυτικές σημειώσεις έχω βγάλει μέσω στατιστικής κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που με βοηθούν πολύ στις επιλογές αγορών μου. Π.χ. για εμένα προσωπικά έχουν μεγάλη βαρύτητα οι αλκοολικοί βαθμοί (προτιμούνται τα cask strength), η αλμύρα (εξ ου και προτιμώ θαλασσινά malts), τα πιπέρια (Ταλισκεράς) και η μακριά επίγευση. Είμαι σαφέστατα οπαδός της τύρφης, αλλά για τους παραπάνω λόγους εκτιμώ πολύ και θαλασσινά whiskies των Highlands ή επιλεγμένα cask strength whiskies από Speyside.

Στο τέλος, αυτό που μου μένει από ένα tasting, όσο και αναλυτικές σημειώσεις να κρατήσω, είναι ποιο ή ποια whiskies μου άρεσαν πολύ.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, sir mihas said:

Να προσφερω και εγω το κατιτις μου στην ωραια κουβεντα σας. Βοηθαει στην προσεγγιση μου και χαρτι απο αφροδισιολογο- δερματολογο γιατι εμεις οι φιλοι-bears ειμαστε υπευθυνοι και συνειδητοποιημενοι. :paratrooper_girl:

Τέτοια λεγε και θα μας τρομάξεις τούς μίσους που είναι να έρθουν για την πίττα:girl_devil: :lol::tongue:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/17/2017 at 2:50 PM, mallios said:

Σε αυτό λοιπόν το απλό παράδειγμα, θα ήταν καλό να καταλάβουμε ότι score δεν είναι και πάντα προτίμηση και θα έλεγα ότι εφόσον (λογικό βέβαια είναι) όλα τα νέα μέλη έχουν τόσο ενδαφέρον για μάθηση για το πως θα σκοράρουν, να μας που αν έχουν κάνει και το άλλο μέρος της εξίσωσης, γιατί θέλουν να σκοράρουν / αξιολογήσουν.

αν και οταν διαβαζω "όλα τα νέα μέλη έχουν τόσο ενδαφέρον για μάθηση για το πως θα σκοράρουν" δεν μου ερχονται tasting notes στο μυαλο θα κρατησω ενα επιπεδο γιατι μας διαβαζουν και μικρα παιδια. κακως βεβαια, δεν ειναι ωρα αυτη να ειστε ακομα ξυπνιοι παιδια μου. παρακαλω πατε για υπνο

στο θεμα μας

πολυ ενδιαφερον το θεμα εχω να πω κι εγω. θα προσπαθησω πολυ γρηγορα να αναλυσω τη σκεψη μου γιατι με φωναζει και η κοτοσουπα. νααααιιι τωρα γλυκια μου ερχομαι.

εκανα το πρωτο μου σοβαρο και οργανωμενο tasting πριν απο λιγες βδομαδες. με τις σημειωσεις μου τον απαραιτητο χρονο που απιτειται και τα σχετικα. ανοιξα ενα μπουκαλι στο σπιτι και προσπαθησα να το κατανοησω, να το γευτω και να δω τι εχει να μου πει. Αν με ρωτησετε γιατι το πρωτο πραγμα που θα σας απαντησω ειναι γιατι το ειδα σαν προκληση και σαν παιχνιδι. για να δω αν μπορω κι εγω μεσα σε ενα αλκοολουχο ποτο να ξεχωρισα πραγματα που πριν μερικους μηνες δεν φανταζομουν καν οτι θα μπορουσα. και πραγματικα το αποτελεσμα με χαροποιησε και ανταμοιφθηκα. οντως δουλεψε εστω και λιγο με την μικρη απειρια μου.

τωρα αν το σκεφτω ακομα πιο αναλυτικα θεωρω οτι ο λογος που καθομαι εγω προσωπικα να κανω γευστικες δοκιμες ειναι γιατι σεβομαι αυτο που πινω και πιο πολυ αυτον που δουλεψε και μοχθησε για να φτασει αυτο στο ποτηρι μου. απ τη στιγμη που αυτο που πινω μου προκαλει τοσο μεγαλη απολαυση δε μου φτανω να ξερω οτι μου αρεσει αλλα θελω να ξερω και γιατι μου αρεσει. τι το κανει καλυτερο απο ενα αλλο. στο πρωταρχικο σταδιο που ειμαι αυτο μπορω να πω πως ειναι το κινητρο μου. Προς το παρον το σκοραρισμα (αναφερομαι μονο στο σκοραρισμα του ουισκι) περναει σε δευτερη μοιρα. Δεν εχω ουτε την εμπειρια αλλα ουτε και την καψα να το κανω. ισως ερθει στο μελλον κι αυτο. θα δειξει.

και τωρα σας αφηνω γιατι εχει βγει η κοτα απο την κατσαρολα και με τραβαει απο τα μαλ.,&(!i=)02..--.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On Tue Jan 24 2017 at 8:12 PM, McRookie said:

γιατι σεβομαι αυτο που πινω και πιο πολυ αυτον που δουλεψε και μοχθησε για να φτασει αυτο στο ποτηρι μου. απ τη στιγμη που αυτο που πινω μου προκαλει τοσο μεγαλη απολαυση δε μου φτανω να ξερω οτι μου αρεσει αλλα θελω να ξερω και γιατι μου αρεσει. τι το κανει καλυτερο απο ενα αλλο. στο πρωταρχικο σταδιο που ειμαι αυτο μπορω να πω πως ειναι το κινητρο μου

Πολυ σωστός :good::drinks:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 26/02/2018 at 6:24 AM, DMTK said:

Δοκιμάζοντας whisky με την Murray Method™ 

https://scotchwhisky.com/magazine/the-whisky-virgin/17937/tasting-whisky-with-the-murray-method/

Κάποια στιγμή θα σας μιλήσω και για την... μέθοδο DMTK™ ... :mail1:

Δεν έχουμε πει ότι δεν γράφουμε χαζά πράγματα η για χαζούς ανθρώπους;:o

@DMTK θα τιμωρηθείς παραδειγματικα:devil:

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Δεν έχουμε πει ότι δεν γράφουμε χαζά πράγματα η για χαζούς ανθρώπους;:o

@DMTK θα τιμωρηθείς παραδειγματικα:devil:

Για να μαι ειλικρινής δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον κύριο

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, DMTK said:

Για να μαι ειλικρινής δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον κύριο

Δεν χάνεις και τίποτα :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά μόνο εγώ αγαπαω Τζιμακο  Μάρεϊ ? :db:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πως να δοκιμάσετε ένα bourbon:

How To Keep A Bourbon Diary

https://bourbonveach.com/2017/09/18/how-to-keep-a-bourbon-diary/

Developing Your Tasting Skills

https://bourbonveach.com/2018/01/22/developing-your-tasting-skills/

Hosting a Bourbon Tasting

https://bourbonveach.com/2018/07/02/hosting-a-bourbon-tasting/

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...