Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Apo21's Blind Sample (Spice Tree, NAS, 46%, blended malt, Compass Box)


Recommended Posts

Παρακαλώ παραθέστε τις εικασίες σας παρακάτω.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω νηστικός με το που γυρίσω από τη δουλειά, με όσο το δυνατόν ουδέτερο στόμα, όχι τίποτα άλλο, μη βρω κανέναν θησαυρό πάλι.

Βουρ λοιπόν στη ταράτσα για απομόνωση και χαλάρωση. Το δοκίμιο εμφανισιακά ήταν εξαιρετικό, Mουράτο, με κόντρα παξιμάδι και μονωτική ταινία για έξτρα προστασία!

Χρώμα: Ο πορτοκαλιζέ χρυσός φανερώνει την ύπαρξη χρώματος ή κάποιου τελειώματος.

Άρωμα: Στο άνοιγμα του φιαλιδίου μου έφτασε μια ελαφριά κρασίλα, αυτή από άδειο κόκκινο βαρέλι, αμέσως μετά κόκκινα βρασμένα φρούτα, ώριμες βανίλιες, μήλα και δαμάσκηνα. Λίγα αρωματικά άνθη από γιασεμί, ίσως από αγιόκλημα, καμένη ζάχαρη από creme Brulee.

Γεύση: Η αρχική γλύκα δίνει χώρο στα μπαχαρικά, ο ουρανίσκος μου γίνεται ξηρός αλλά η γλώσσα κάπως λιπαρή. Δημητριακά μαζί με δρύινες νότες, λίγα κόκκινα φρούτα και κάμποσα λευκά πιπέρια ανακατεύονται στο κουβά που θα πάω! Αλκοολικά δεν είναι πάνω πάνω από 46%.

Επίγευση: Μέτριο ξηλώδες τελείωμα με ελαφρύ πίκρισμα και κάπως πιπεράτο.

Τώρα δέσαμε… τι λέει? Όλα καλά? Teeling single grain πανούργε μουσάτε!!!

Ένα visky με πολύ ωραία μύτη αλλά μετά ξεφουσκώνει, εύκολο, καθημερινό αλλά όχι για πολλά. @apo21 σ 'ευχαριστώ! 

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Μύτη: Ελαφριά έως και βαριά κρασίλα, κάτι από καρύδα και άγουρο ανανά. Στην πορεία ανοίγει και μυρίζω και λουλουδάκια αλλά δεν είναι το κλασικό ιρλανδικό προφίλ. Δεν εντοπίζω grain. Ενδιαφέρουσα μύτη!

Στόμα: Αυτό που κυριαρχεί είναι το ξύλο. Δεν έχει την χαρακτηριστική γλύκα των ουίσκι που έχουν ωριμάσει ή τελειώσει σε sherry. Είναι από τα λιγότερα γλυκά ουίσκι που έχω γευτεί ποτέ.

Επίγευση: Αρκετά πικρή, δεν θυμάμαι τόσο έντονη πικράδα σε άλλο ουίσκι. Μου φέρνει σε ...ρίγανη ή κάποιο άλλο μυρωδικό-μπαχαρικό με παρόμοια γεύση.

 

Με το που το μύρισα σκέφτηκα ότι δεν μπορεί αυτό το ουίσκι να μην έχει μπει σε κρασοβάρελο. Γευστικά όμως όχι, δεν μου θυμίζει κάποιο. Πολύ ιδιαίτερο, αρχικά είχα αποκλείσει Ιρλανδία και τώρα στα τελειώματα που το ξαναμυρίζω το ξανασκέφτομαι. Πίνεται πολύ εύκολα και μου αρέσει αυτή η ιδιαιτερότητα με την πικράδα. Το ένστικτο θα πει Scotch single malt. Thanks @apo21!

 

 

 

 

 

 

glen-moray-12-yo-700ml-40-vol_1920x1920.jpg

  • Like 4
Link to post
Share on other sites

Μύτη - Μέλι και βύνη σε ισορροπία με καπνό και ξύλο και citrus notes

Στόμα - Αρκετά ελαιώδες, γλυκοπικάντικο, παχύ, μεστό, με ελαφριά καπνίλα, λευκό πιπέρι και την αίσθηση των λαδερών αλατισμένων peanuts και λεμονάκι.

Ικανοποιητική επίγευση με σχετική πικράδα

Overall μου δημιούργησε την εντύπωση ενός νεαρού, "καλοφτιαγμένου" single malt, 46-50% αλκοόλ, που έχει γίνει καλή δουλειά στο θέμα του κριθαριού (αλα Waterford style), και με χαρακτήρα που με παραπέμπει σε νησιώτικο αποστακτήριο. 

Η αίσθηση μου με οδηγεί σε Bruichladdich/Port Charlotte ή Kilchoman μονοπάτια. 

Λόγω βύνης-κριθαρίλας αλλά και της ελαφριάς κάπνας του θα πω τελικά Port Charlotte Islay Barley

Thanks @apo21 !

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Μύτη    Μέλι, εσπεριδοειδή, βανίλια, γλύκα από το κριθάρι.

Γεύση    Μέλι, εσπεριδοειδή, πιπεράτο με ελαφριά πικρίλα.

Επίγευση     Μέτρια, πιπεράτη, γλυκόπικρη.

Αλκοόλ     46% +

Κουβάς    BRUICHLADDICH THE CLASSIC LADDIE

Ευχαριστώ @apo21!

Bruichladdich.JPG

  • Like 4
Link to post
Share on other sites

χρώμα: χρυσό

μύτη: βανίλια, καρύδα, μέλι ανθέων, γλυκύτητα από τα δημητριακά

στόμα: υπερβολική δρυς, λευκό πιπέρι, καραμέλα, μαύρο τσάι, βύνη, ξηροί καρποί

βαθμοί έως 46

Μη το κουράζουμε και πολύ, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το Aberlour White Oak

thanks @apo21

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Χρωμα: Μεταξύ χρυσαφιού και καραμέλας βουτύρου

Μύτη: μικρή περιεκτικότητα  σε αλκοόλ 43-46% περίπου,εσπεριδοειδή ανακατεμένα με σεριλα,καβουρδισμενους ξηρούς  καρπούς και σοκολατά

Υποδηλώνεται μάλλον κάποιο finish sε σέρυ η ενα ποσοστο σιγουρα σερυ βαρελιών που χρησιμοποιήθηκαν.

Γεύση: Καλωσήρθες σέρυ και στην γεύση, κάποιες γλυκές νότες,καποια κρέμα,ελαφρια μπαχαρικά και λίγος καπνός από πισω

Επίγευση: πικρή, μέτριας διάρκειας, που αρχίζει να μαλακώνει και να γλυκαίνει όσο περνάει η ώρα

Ένα ντραμ αρκετά ενδιαφέρον μάλλον από την περιοχή του Speyside.

λόγω αυτού του καβουρδισμένου στη γεύση θα πω αυτό ευελπιστώντας να έχω πιάσει τουλάχιστον την περιοχή

Eυχαριστω @apo21!

 

t-D793B2A4E139116F8DF1A0FC731CF609.thumb.jpg.48801700328241fb6e7ec7137f1647d8.jpg

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Είμαι προβληματισμένος.  Κυρίως γιατί η επίγευση μου βγάζει τελικά κάτι αλμυρό. 

Πιο κάτω οι αρχικές μου σημειώσεις.

20210422_132356.jpg

Δεν θα πάω στο νησί. Θα πάω κουβά λέγοντας Campbeltown και πιο πολύ σε Kilkerran αντί Glen Scotia 

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Αρχικα να διευκρινισω οτι το χωρισα σε 2 μερη. Τα ηπια το ενα μετα το αλλο με τις απαραιτητες σημειωσεις για να δω αν θα υπαρχει αποκλιση...

Το χρωμα ειναι χρυσοκιτρινο εντονο δινοντας μου την εντυπωση οτι εχει μεσα καποια προσθηκη καραμελοχρωματος....

Στη μυτη ανοιγοντας το μπουκαλακι, μυρισα πρωτα το πωμα και μετα το μπουκαλακι πριν μπει στο ποτηρι... εντονο κρασι ηδη απο το πωμα εκανε την εμφανιση του και οταν μπηκε στο ποτηρι εσκασε ακομα πιο εντονα. Μου ρθαν κοκκινα αγουρα φρουτα οπως βατομουρο και κοκκινο κορομηλο. Με μπερδεψε λιγο γιατι μια ειχα κοκκινα φρουτα απο την αλλη ομως και κιτρικα αρωματα , οχι τοσο εντονα βεβαια. Και λιγα ανθη του αγρου απο αυτα που κανεις δεν τους δινει σημασια γιατι ειναι μικρα και τα παταμε συνηθως αλλα που εγω παντα μυριζω οπως και να εχει. Επισης η βρεγμενη μυρωδια του ξυλου ηταν εκει. 

Η γευση ξεκαθαρα με επιρροες κρασιου πολυ αισθητες. Ξηρο κρασι αλλα και ξυλο παλι εδω, πιπερατο. Γενικα περα απο το ξυλο που ηταν εντονο πολυ, μου ηρθε πολυ γρασιδι (που συνηθως το βρισκω σαν στοιχειο στη μυτη εγω και οχι στη γευση), βοτανα γενικα  και χορτα αλλα με μια αψαδα μεσα τους οπως εχει η ροκα και το ραπανακι. Αυτη η αψαδα περιτριγυριζεται απο ελαχιστη καπνα.

Στην επιγευση τωρα... δεν ηταν μεγαλη, αφηνει μια πικραδα που παραδοξως δεν μου ηταν δυσαρεστη. Εξακολουθω να βρισκω μεσα στην επιγευση βοτανα και πρασινα φυλλα, μια ξηροτητα και..... θα το πω γιατι το σκεφτομαι εδω και ωρα.... ξυσμενο μολυβι.... εχω φαει ξυσμα απο μολυβι αρκετο (οχι τον γραφιτη αλλα το ξυλινο κομματι του) και μου μοιαζει πολυ... 

Για τους βαθμους θα ελεγα γυρω στους 46% στη γευση, Στη μυτη μου φανηκε πιο αδυναμο. 

Επισης το δευτερο ντραμ, μου εβγαλε στη μυτη και λιγο βουτυρο κακαο και ηταν γενικα λιγο πιο γλυκο.

Τωρα στα δυσκολα... ειμαι αναμεσα σε Glenallachie και Glenmoray. Αφου ειπωθηκε ηδη το Glenmoray, παω στο Glenallachie

Τα καταφερα εντος χρονικου οριου :turned:

@apo21 σ ευχαριστω πολυ και για το κερασμα και για το ομορφα περιποιημενο μπουκαλακι! :bye:

  • Like 4
Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, apo21 said:

@SimoG Μεγάλη Παρασκευή ότι πρέπει για ένα κατανυκτικό blind sample.

Την Μεγάλη Παρασκευή δεν πίνουμε. Είμαι έτοιμος από χθες αλλά σήμερα θα αντιγράψω τις σημειώσεις μου. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα που έτρωγα συνέχεια σκορδαλια και μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκο κρεμμύδι. Τι tasting notes να έγραφα?

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, SimoG said:

Την Μεγάλη Παρασκευή δεν πίνουμε. Είμαι έτοιμος από χθες αλλά σήμερα θα αντιγράψω τις σημειώσεις μου. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα που έτρωγα συνέχεια σκορδαλια και μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκο κρεμμύδι. Τι tasting notes να έγραφα?

Μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι και βινεγκρετ λεμονιού, πολύ δυνατό. 

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, apo21 said:

Μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι και βινεγκρετ λεμονιού, πολύ δυνατό. 

μπαλσάμικο έπαιξε.

  • Like 1
  • Haha 1
Link to post
Share on other sites

ΧΡΩΜΑ: Χρυσοχάλκινο, άνετα παίζει καραμελόχρωμα

ΜΥΤΗ: Άρωμα γλυκό, σέρυ, μέλι, ξύλο, βανίλια

ΣΤΟΜΑ: Ελαιώδης και ξηρή γεύση κάπου στα 43%, μέλι, ξύλο, πιπέρι, καραμέλα βουτύρου, αλατισμένοι ξηροί καρποί και στο τέλος βγάζει κρασίλα και λίγος καπνός

ΕΠΙΓΕΥΣΗ: Μέτρια, ευχάριστη, αφήνει αλάτι, ξύλο και μπαχαρικά, ενώ υποχωρεί το σέρυ

Τι να είναι άραγε? Μου μοιάζει οικείο, το έχω πιει και μάλλον ξαναπιει, το πιο πιθανό να πέρασε ή και να είναι στην κάβα μου. Στην αρχή σκέφτηκα έντονα για Aberlour, αλλά κάτι μου έλειπε, είπα μετά για Glen Scotia αλλά τελικά ήρθε η επιφοίτηση. Αφού αυτό το ωραίο απόσταγμα μας έχει μπερδέψει όλους και δίνει τόσα πράγματα διαφορετικά, ενώ για τα κυβικά του προκύπτει πολύπλοκο, είναι τελικά… Highland Park 12yo! (κουβάς, παραλίγο να σας πείσω, χαχαχα)

Ευχαριστούμε πολύ @apo21 !

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Λοιπόν όλοι κουβά πήγατε!!!!! 

Όντως είναι ένα πολύ γνώριμο σε όλους ουίσκι. Η αλήθεια είναι ότι θα έβαζα το quinta ruban αλλά το έβαλαν στο προηγούμενο game και το άλλαξα τελευταία στιγμή.  Compass Box Spice Tree

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/165965/spice-tree-the-signature-range-cb

  • Like 4
Link to post
Share on other sites
  • Celtic changed the title to Apo21's Blind Sample (Spice Tree, NAS, 46%, blended malt, Compass Box)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...