Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Bunnahabhain 28 y.o., Untold Riches, Wemyss Malts, 49.1%


DMTK

Recommended Posts

Ήταν μια όμορφη, φθινοπωρινή ημέρα. Ο ήλιος είχε κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του, μέσα από τα αραιά σύννεφα και οι ακτίνες του έπεφταν ειδυλλιακά πάνω στα μουχλιασμένα τούβλα της παλιάς μονοκατοικίας, στους πρόποδες μιας δασώδους πλαγιάς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν το χρώμα του ήλιου. Έμοιαζε σαν τις χάντρες ενός κεχριμπαρένιου κομπολογιού.

 fthinoporino-proino-sti-germania.jpg

Ήταν λοιπόν μια ιδανική μέρα γι’ αυτό που μου είχε υποσχεθεί ο κυρ Γιάννης. Μια βόλτα στις πλαγιές του όρους, στις περιπατητικές διαδρομές που ξεκινούν από τη θάλασσα και φθάνουν αρκετά ψηλά, λίγο πιο κάτω από τη κορυφή. Είναι μια διαδρομή μαγευτική, σε ένα ήσυχο, πευκόφυτο περιβάλλον, που πάντα σχεδίαζα και ποτέ δεν είχα καταφέρει να διασχίσω έως σήμερα. Ξεκίνησα λοιπόν μαζί με τον έμπειρο συνοδό μου και με αρκετές απαιτήσεις. Το πρώτο πράγμα που συναντήσαμε ήταν ένα σημείο με άγρια κόκκινα φρούτα, αυτά που στην πόλη ονομάζουμε φρούτα του δάσους, σμέουρα, αγριοφράουλες και σκουρόχρωμα κεράσια. Καθώς προχωρούσαμε, διαπίστωσα ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν και να γίνονται απειλητικά και πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, άρχισε το ψιλόβροχο. Ευτυχώς που είχα πάρει μαζί μου, ένα δερμάτινο πανωφόρι που είχα ξεχάσει για χρόνια στη ντουλάπα της παλιάς πέτρινης μονοκατοικίας. Τα αρώματα στη διαδρομή που ακολουθούσαμε γινόταν ολοένα και πιο γήινα, είχε αναδυθεί το γνώριμο, γήινο άρωμα της βροχής. Η αίσθηση του βρεγμένου χώματος, η μυρωδιά του βρεγμένου ξύλου και η χωνεμένη οργανική ύλη, σε ωθούσαν να εισπνέεις με πιο ταχύ ρυθμό. Λίγο πιο πέρα, κάτω από ένα στρώμα φύλλων σε αποσύνθεση, ο κυρ Γιάννης άρχισε να μου κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα αναγνώρισης άγριων μανιταριών. Μαζέψαμε βωλίτες, κανθαρέλλες και μορχέλες. Ως λάτρης των μανιταριών, είχα αρχίσει να επεξεργάζομαι ήδη, διάφορες γευστικές συνταγές για να τα απολαύσουμε το μεσημέρι. Ακριβώς παραδίπλα, μια πετρόχτιστη βρυσούλα. «Εδώ θα καθίσουμε να ξαποστάσουμε λίγο, μεγάλωσα, δεν έχω πολλά κουράγια» μου είπε, εμφανώς κουρασμένος. Κι εγώ δε του χάλασα χατίρι, άλλωστε το τοπίο ήταν σαγηνευτικό κι ένα δροσερό αεράκι που προερχόταν από τη θάλασσα, έκανε την παραμονή μας στο σημείο, ακόμη πιο ευχάριστη. Έβγαλε από τη τσέπη του κάποια φύλλα καπνού που δεν είχαν ξεραθεί επαρκώς και άρχισε να τα γεμίζει με καπνό. Οι κακές συνήθειες, δεν κόβονται εύκολα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβαλε το χέρι στο ντορβά του και έβγαλε ένα μπουκαλάκι μαζί με δύο κρυστάλλινα μικρά ποτηράκια που είχε τυλιγμένα σε μια παλιά εφημερίδα. «Έλα, θα σε κεράσω κάτι χειροποίητο, δικό μου, λικέρ πορτοκάλι με σπόρους από κάρδαμο που παλαίωσα για ένα εξάμηνο σε ένα μικρό δρύινο αχρησιμοποίητο βαρελάκι», μου είπε και το πρόσωπό του, έλαμψε από ικανοποίηση…

 nor_berries.jpg

Έπειτα, είχε έρθει η ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Ο καιρός είχε αγριέψει ακόμη περισσότερο και το αεράκι είχε γίνει πιο αιχμηρό και σπιρτόζικο, μεταφέροντας πιο πολλά θαλασσινά στοιχεία. «Εδώ παρακάτω, τώρα που θα κατεβούμε από την πλαγια και θα αντικρύσουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού, είναι και ο πάγκος της κυρά Μαρίας, θα κάνουμε μια στάση, γιατί διαθέτει αγνά και ντόπια προϊόντα», μου είπε. Όταν φτάσαμε λοιπόν, είδα με έκπληξη ένα μικρό πάγκο, γεμάτο όμως με λογής λογής αγαθά. Δεν ήξερα τι να πρωτοπάρω, σωστό ντελικατέσεν της πόλης. Δοκίμασα μια μαρμελάδα από βατόμουρα κι ένα γλυκό από φλούδες πορτοκαλιού, που είχε μια απίστευτη νόστιμη επίγευση από τα αιθέρια έλαια του πορτοκαλιού. Ένα λικέρ καρύδι, μαύρες σταφίδες, αλλά και μπαχαρικά, σπόρους μοσχοκάρυδου και καρφάκια γαρίφαλου. Δίπλα στο πάγκο της κυρά Μαρίας, υπήρχε ακόμη μια πέτρινη πηγή νερού και θέλοντας να ξεδιψάσω, έσκυψα και ήπια από το γάργαρο, τρεχούμενο νερό της πηγής. Μου έκανε εντύπωση μια αίσθηση μεταλλικότητας και ανθρακικού, που είχε το νερό της συγκεκριμένης πηγής. Μετά από αρκετή ώρα πεζοπορίας, φθάσαμε στο σπίτι. Δεν έβλεπα την ώρα να πειραματιστώ μαγειρικά με τα άγρια μανιτάρια και τα λοιπά αγνά προϊόντα που προμηθεύτηκα από τη κυρά Μαρία. Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για να ευχαριστήσω το κυρ Γιάννη…  

rocks-4128085_960_720.jpg

 

Φυσικά, όλα αυτά δεν ήταν τίποτα άλλο, από μια περιγραφή του...

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/175324/bunnahabhain-28-year-old-wy

image.jpeg

και οι φωτογραφίες, προέρχονται από τα: 

https://www.naftemporiki.gr/photos/1010137/fthinoporino-proino-sti-germania

https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/919047/froyta-toy-dasoys/

https://pixabay.com/el/photos/βράχια-κύματα-άνεμος-θάλασσα-4128085/

https://www.royalmilewhiskies.com/bunnahabhain-28-year-old-untold-riches-wemyss-49-1-70cl/

 

  • Like 9
  • Thanks 1
  • Wow 2
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, DMTK said:

Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για να ευχαριστήσω το κυρ Γιάννη…

Ποιος είναι ρε φίλε ο Κυρ Γιάννης?!  Δεν πιστεύω να κάνεις τίποτα κόλπα με τον Μπουτάρη να τρέχουμε!!! 

Καταπληκτική περιγραφή, εύγε τέκνον μου!

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Ρένα said:

@DMTK μετα την περιγραφη θελω οπωσδηποτε δειγμα :turned:

 

3 hours ago, mitsubae said:

Και που να το βρει......

Δυστυχώς ήταν καλό, αλλά λίγο. Ένα μπουκάλι που μοιράστηκε μαζί μας ο φίλος @McRookie τον οποίο και ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσε να το δοκιμάσουμε.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, mallios said:

Ποιος είναι ρε φίλε ο Κυρ Γιάννης?!  Δεν πιστεύω να κάνεις τίποτα κόλπα με τον Μπουτάρη να τρέχουμε!!! 

Ναι ο κυρ Γιάννης σου έκανε εντύπωση μόνο, γιατί τη κυρά Μαρία την ξέρεις...😜

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, DMTK said:

 

Δυστυχώς ήταν καλό, αλλά λίγο. Ένα μπουκάλι που μοιράστηκε μαζί μας ο φίλος @McRookie τον οποίο και ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσε να το δοκιμάσουμε.

Αμα θέλεις και άλλο σφύρα.....

Link to comment
Share on other sites

Όσοι περισσότεροι μαζεύεστε τόσο αυξάνεται η τιμή χαχαχα. 

Πλάκα κάνω εννοείται, ένα δείγμα έχω και θα το πιω στην υγειά σας! 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...