Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

Dear Guest,

On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

forum21.png

Slainte!

ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΣΚΩΤΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ)

Recommended Posts

post-1-1192891119_thumb.jpg

ISLAY

Ardbeg

Bowmore

Bruichladdich

Bunnahabhain

Caol Ila

Kilchoman

Lagavulin

Laphroaig

Port Ellen

Kilchoman

ISLANDS

Arran

Blackwood

Highland Park

Isle of Jura

Scapa

Talisker

Tobermory

LOWLANDS

Auchentoshan

Bladnoch

Glenkinchie

Inverleven

Killyloch/Glen Flagler (Moffat)

Kinclaith

Ladyburn

Littlemill.

Rosebank

St. Magdalene

Inverleven

Daftmill

Ladybank

CAMPELTOWN

Glen Scotia

Springbank

Glengyle

SPEYSIDE

Aberlour

Allt-a-Bhainne

Ardmore

Auchroisk

Aultmore

Balmenach

Balvenie

Banff

Benriach

Benromach

Braes of Glenlivet

Capperdonich

Cardhu

Coleburn

Convalmore

Cragganmore

Craigellachie

Dailuaine

Dallas Dhu

Deanston

Dufftown

Glenallachie

Glenburgie

Glencadam

Glencraig

Glendronach

Glendullan

Glen Elgin

Glenfarclas

Glenfiddich

Glen Grant

Glen Keith

Glenlivet

Glenlossie

Glenrothes

Glen Spey

Glentauchers

Imperial

Inchgower

Kininvie

Knockando

Knockdhu

Linkwood

Macallan

Macduff

Mannochmore

Miltonduff

Mortlach

Mosstowie

Pittyvaich

Speyburn

Strathisla

Strathmill

Tamdhu

Tamnavulin

Tomatin

Tomintoul

Tormore

HIGHLANDS

Aberfeldy

Balbair

Ben Nevis

Ben Wyvis

Benrinnes

Blair Athol

Brora

Clynelish

Dalmore

Dalwhinnie

Edradour

Glen Albyn

Glenesk- Hillside

Glen Garioch

Glenglaussaugh

Glengoyne

Glenlochy

Glen Mhor

Glenmorangie

Glen Moray

Glen Ord

Glenturret

Glenugie

Glenury Royal

Loch Lomond

Lochside

Longmorn

Millburn

North Port

Oban

Old Fettercairn

Old Pulteney

Royal Brackla

Royal Lochnagar

Speyside

Teaninich

Tullibardine

IRELAND

Bushmills

Cooley

Midleton

Kilbeggan

JAPAN

Eigashima

Fuji/Gotemba

Hakushu

Hanuy

Karuizawa

Sendai/Miyagikyo

Shinshu

Nagano

Yamazaki

Yoichi

USA

Charbay

Clear Creek

Copper Fox

Edgefield

High Plains

Nashoba Valey

Triple Eight

St. George

St. James

Woodstone Creek

Canada

Glenora

Winchester Cellars

Ας κάνουμε εδώ μερικά posts για προσθήκες-διορθώσεις αλλά καλό είναι μόλις γίνονται οι αλλαγές τα posts να σβήνονται ή να μεταφέρονται αλλού.

Αρχίζω:

Στο Islay το Port Ellen πρέπει να μπει και αυτό με italics ως κλειστό αποστακτήριο. Επίσης πρέπει να προστεθεί το Port Charlotte και το Kilchoman.

Στο Campbeltown λείπει το πιο γνωστό (και αγαπημένο πολλών) αποστακτήριο της περιοχής το Springbank με εναλλακτικές ονομασίες εμφιαλώσεων Longrow και Hazelburn. Στην ίδια περιοχή δεν γνωρίζω αποστακτήριο με το όνομα Campbeltown. Υπάρχει όμως ένα νέο αποστακτήριο, το Glengyle.

Αυτά για αρχή, είμαι βέβαιος ότι ο γνωστός τελειομανής Celtic θα επανέλθει με πολλές ακόμα παρατηρήσεις.

Κατανοώ την προσπάθεια, αλλά δυστυχώς μια τέτοια λίστα θα είναι μόνιμα ημιτελής. Πάντα κάποιο αποστακτήριο θα λείπει. Εγώ θα έλεγα να δημιουργηθεί λίστα με τα αυστηρά (και εδώ μπαίνει πολύ νερό μέσα) ενεργά, και μια δεύτερη με τα κλειστά που μπορούμε να βρούμε ακόμα.

Έτσι η πρώτη λίστα θα αλλάζει πολύ αργά (ίσως μια φορά τον χρόνο), ενώ στην δεύτερη μπορεί να βάλει κανείς ότι πιστεύει.

Theo

ΥΓ Για παράδειγμα Port Charlotte απ'όσο ξέρω δεν υπάρχει (ούτε ο Ινδός δεν έχει), είναι 100% Bruichladdich, Το ίδιο ισχύει για Hazelburn και Lonrgrow (100% Springbank).

Ta Lismore & Loch dhu να σβηστούν, όπως και το "single malt" μετά απο κάποια, όπως και το "t" μετά το Dufftown, όπως και το "Glenlivet" μετά το Tamnavulin

Το Scapa είναι με ένα "p"

To Isle of Jura πλέον λέγεται σκέτο Jura

Λείπει ένα "l" απο το Balblair

Πολλά στην κατηγορία Highlands έπρεπε να είναι στην κατηγορία Speyside

Η λίστα είναι τώρα ξεκάθαρα για ενεργά αποστακτήρια. Επίσης, έγιναν και διάφορες διορθώσεις. Παρακαλώ, κοιτάξτε για περαιτέρω λάθη!

To Glen Rothes είναι σε 2 κατηγορίες, νομίζω επίσης οτι το Knockdhu είναι στο Speyside.

Τέλος πάντων, χωρίς να θέλω να μειώσω την προσπάθεια του ambu (τουναντίον), δεν βλέπω κάποια λογική στο να υπάρχει αυτή η λίστα στο φόρουμ. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί κάλλιστα να βρει τα πάντα (ενεργά, ανενεργά, νέα κλπ αποστακτήρια ανα περιοχή), κάνοντας Googling.

Mε την ευκαιρία, να προτείνω κάτι που το είχε πρωτοαναφέρει πριν πολύ καιρό ο Theo, και πιστεύω οτι αξίζει να γίνει πλέον, μιας και υπάρχει τώρα το υπόβαθρο. Να δημιουργηθεί ένα δικό μας "Matrix" αντίστοιχο αυτού των MaltManiacs. Δηλαδή, όποιος δοκιμάζει μια εμφιάλωση να τη βάζει σε μια "λίστα" και να τη βαθμολογεί (με άριστα το 10, το 20, το 100, το συζητάμε) και όποιος κάποια στιγμή δοκιμάσει την ίδια, προσθέτει τη δική του αξιολόγηση. Βέβαια, για να είναι "σωστή" η matrix, στην αρχή τουλάχιστον δεν θα μπορούν όλα τα μέλη του φόρουμ να αξιολογούν οτι πίνουν, μέχρι να αποκτήσουν μια καλή εμπειρία.

Έτσι, θα μπορεί να ανατρέξει και να ενημερωθεί και κάποιος εντελώς άπειρος, νέος στο χώρο των malts, για την αξιολόγηση διαφόρων εμφιαλώσεων απο τους Έλληνες "ειδικούς" (πωπω , καλά με λέει ψωνάρα η γυναίκα μου!!)

Mε την ευκαιρία, να προτείνω κάτι που το είχε πρωτοαναφέρει πριν πολύ καιρό ο Theo, και πιστεύω οτι αξίζει να γίνει πλέον, μιας και υπάρχει τώρα το υπόβαθρο. Να δημιουργηθεί ένα δικό μας "Matrix" αντίστοιχο αυτού των MaltManiacs. Δηλαδή, όποιος δοκιμάζει μια εμφιάλωση να τη βάζει σε μια "λίστα" και να τη βαθμολογεί (με άριστα το 10, το 20, το 100, το συζητάμε) και όποιος κάποια στιγμή δοκιμάσει την ίδια, προσθέτει τη δική του αξιολόγηση. Βέβαια, για να είναι "σωστή" η matrix, στην αρχή τουλάχιστον δεν θα μπορούν όλα τα μέλη του φόρουμ να αξιολογούν οτι πίνουν, μέχρι να αποκτήσουν μια καλή εμπειρία.

Έτσι, θα μπορεί να ανατρέξει και να ενημερωθεί και κάποιος εντελώς άπειρος, νέος στο χώρο των malts, για την αξιολόγηση διαφόρων εμφιαλώσεων απο τους Έλληνες "ειδικούς" (πωπω , καλά με λέει ψωνάρα η γυναίκα μου!!)

Όπως είναι φυσικό, συμφωνώ απολύτως. Άλλωστε στην κατηγορία "κριτική", είχα αν δεν κάνω λάθος τις περισσότερες εγγραφές. Δυσκολέυομαι πάντα να σκοράρω ένα whisky, προτιμώ την περιγραφή από τον αριθμό, αλλά είμαι μέσα.

Ειδικοί!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol:

Σε σχέση με τις προτάσεις Celtic, συμφωνώ με το matrix αλλά διαφωνώ με το ότι δεν χρειάζεται εδώ αυτή η κατηγοριοποίηση. Πολλά πράγματα μπορούμε να βρούμε με google αλλά καλό είναι τις βασικές πληροφορίες να τις έχουμε εδώ μαζεμένες, κυρίως για όσους έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με το χώρο.

Ambu σε ευχαριστούμε πολύ για όλα!

αλήθεια ένας χάρτης δεν θα ήταν καλύτερος και πιο χρήσιμός απο μια απλή αναφορά ονομάτων για να έχουμε και οπτική των αποστακτηρίων ανα γειτονία;

ένας πολύ καλός χάρτης και απο official πηγή

αλήθεια ένας χάρτης δεν θα ήταν καλύτερος και πιο χρήσιμός απο μια απλή αναφορά ονομάτων για να έχουμε και οπτική των αποστακτηρίων ανα γειτονία;

Πολύ σωστό o koulos, με βρίσκεις σύμφωνο 100%

Ο χάρτης είναι τέλειος! Η κατηγοριοποίηση, πιστεύω, χρειάζεται αν μας ενδιαφέρει να έχουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε μαζεμένες, χωρίς να είναι ούτε ό,τι καλύτερο, ούτε το τέλος. Απλώς δεν ήξερα περί της ύπαρξης του χάρτη...

Όσο για τη βαθμολόγηση, πιστεύω ότι είναι μια καταπληκτική ιδεά, την οποία μάλιστα ήθελα να πω ότι θα ήταν καλό να έχει δικό της thread. Επ΄σιης, καλό θα ήταν να υπάρχουν συγεκκριμένα κριτήρια, έστω και υποκειμενικά για τη βαθμολόγηση, a la Malt Maniacs. Τέλος, μπορεί να είναι ένα subforum στο οποίο θα έχουν συγκεκριμένοι δικαίωμα στο post (Celtic? McChariz? Wisdom?Theo? Mallios?). Και εγώ προσωπικά θα δεχόμουν να δώσω εξετάσεις κάποτε, με ή χωρίς εισαγωγικά, σε ένα τέτοιο panel ώστε να αποκτήσω το δικαίωμα post.

Όλα αυτά όμως βασίζονται στην πεποιήθηση μου ότι το forum και η ομάδα που συαντιέται μπορεί να λειτουργήσει ως προπλασμα για κάτι μεγαλύτερο και ευρύτερο.Στο κάτω κάτω, η Scotch Society δεν ξεκίνησε με κάτι τύπους που αγόρασαν ένα βαρέλι;

Όλα αυτά όμως βασίζονται στην πεποιήθηση μου ότι το forum και η ομάδα που συαντιέται μπορεί να λειτουργήσει ως προπλασμα για κάτι μεγαλύτερο και ευρύτερο.Στο κάτω κάτω, η Scotch Society δεν ξεκίνησε με κάτι τύπους που αγόρασαν ένα βαρέλι;

Φίλε ambu, για μένα η όλη φάση είναι το ταξίδι. Κάθε φορά που γεύομαι ένα καλό whisky, ταξιδεύω στον τόπο παραγωγής του, γίνομαι ένας angel που παίρνει το share του. Και πιστεύω οτι ο απώτερος σκοπός της παρέας μας, το κορύφωμα της "τρέλας" και του "ψώνιου" μας δεν είναι τίποτα άλλο παρα ένα ομαδικό ταξίδι εκεί, στη γη της Σκωτίας και της Ιρλανδίας και των Εβρίδων. Έστω κι αν κάποιοι απο μας το έχουν ήδη κάνει μεμονωμένα.

Βλέπω απο τώρα τον McChariz να ακούει με ευλάβεια τον Jim McEwan να του λέει τη συγκίνηση που ένοιωσε μόλις κύλισε στο spirit safe η πρώτη "καρδιά" του ξαναγεννημένου Laddie, μπροστά απο το ίδιο το spirit safe.

Tον Theo να έχει μείνει εκστασιασμένος μετά απο μια γουλιά Laphroaig κατευθείαν μέσα απο το sherry βαρέλι στην αποθήκη. Τον Wisdom να έχει ήδη ανοίξει το "exclusively bottled at the distillery" μπουκάλι Talisker που πήρε και να το απολαμβάνει χαζεύοντας τα ψαροκάϊκα στην ακτή του Carbost. Tον Μallio να πλένει το πρόσωπο του με τυρφώδες νερό απο τη λίμνη Uigeadail. Tον koulos μέσα στο φέρυ που μας πάει Ιρλανδία, να μας μοιράζει γεμάτος περηφάνεια drams απο ένα σπάνιο vintage Port Ellen που βρήκε σε ένα ξεχασμένο whisky shop στο Campbeltown.........και άλλα πολλά.

Φίλε Celtic δεν διαφωνώ μαζί σου, ίσα ίσα συμφωνώ και επαυξάνω! Μακάρι το Forum και η παρες που συχνάζει σε αυτό να γίνει εφαλτήριο για να ζήσουμε όλοι τέτοιες στιγμές, που και εγώ έτολμώ να πω ότι εχω γευτεί υπο κλίμακα στα δικά μου ταξίδια στη Σκωτία. Δεν πρεσβεύω το να γίνουμε μια παγκόσμια οργάνωση :lol: Υπάρχουν όμως άτομα που μπορούν να διδάξουν πράγματα και άτομα που θα ήθελαν να μάθουν. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Τα παραπάνω είναι ένας πιθανός από τους πολλούς ίσως τρόπους. Όσον αφορά εμένα, όπως έχω ξαναγράψει, και εδώ να μείνουν τα πράγματα ευχαριστημένος είμαι! Ήδη έχω μάθει πολλά :lol:

Celtic έγραψες πάλι με το ποιητικό σου post! Μόνο η μουσική Κέλτικης Γκάιντας έλειπε από τη θαυμάσια εικόνα!

Ambu όσο για τη θέση μου στο subforum με τις βαθμολογήσεις εννοείται πως αν κάτι τέτοιο γίνει τελικά θα την παραχωρήσω στον αρχι-δοκιμαστή του forum Theo που παρέλειψες.

τώρα τι να πώ, Port ellen δεν ξέρω αν θα ήταν, πάντως ένα glenfarclas 30 yo, για το κρύο πάνω στο καράβι άνετα θα το μοιραζόμουνα μαζί σας!!

[επίσης για κριτικές σε JD αλλά και σε ποταπά bourbon casks μην τυχόν και με ξεχάσετε :lol:]

Μιας και ο Celtic μίλησε για "ταξίδι" απλά να σας πω ότι χτες προστέθηκε στα "μέρη" που έχω ταξιδέψει και το auchentoshan triple wood.

Πολύ καλός προορισμός, ευχάριστος και απαλός με έντονο το bourbon στην αρχή, μία μικρή (οφείλω να πω όχι ευχάριστη) μυρωδιά ξύλου

(χτες ήταν πολύ "ξερό" το άρωμα και ενοχλούσε) και μετά σέρυ, λίγη καραμέλα και στο βάθος βανίλια και σοκολάτα γάλακτος.

Η επίγευση μέτρια αλλά εκεί που πιστεύεις ότι τελειώνει σου αφήνει ένα γλυκό ζέσταμα για αρκετή ώρα.

Σίγουρα όχι πάνω από 7. 1/4 με 7.2/4 σε βαθμολογία αλλά αρκετά ευχάριστο.

Όσο για την λίστα, δεν θα μπω καν στον κόπο να την διαβάσω. Σίγουρα είναι σχεδόν πλήρης αλλά εκτός δικιάς μου λογικής.

Προτιμώ το ταξίδι και όταν κάποια στιγμή κουραστώ και σταματήσω, θα ΄θελα να κοιτάξω πίσω και να δω ότι δεν σπατάλησα τον χρόνο μου

αλλά ταξίδεψα σε όσα πιο πολλά μέρη μπορούσα.

• 5 months later...

Aν θες πρόσθεσε στα Lowlands το Glen Flagler και το Glengyle στο Campbelltown(δεν έχει εμφιάλωση ακόμα αλλά έχει ξεκινήσει τις αποστάξεις).Επίσης αναφέρεται δύο φορές το Inverleven στα Lowlands.

To Glen Flagler ήταν μαζί με το Killyloch, maltakia

Με την σημείωση ότι το αποστακτήριο που έβγαζε το Killyloch ήταν το Glen Flagler κι όχι το ανάποδο.Όπως το Springbank βγάζει τα hazelburn & longrow που σωστά δεν αναφέρεις.

Αν θυμαμαι καλα,glen flagler και killyloch προερχονταν απο κοινο αποστακτηριο(moffat) ιδιοκτησιας της invergordon 8)