Jump to content
Sign in to follow this  
ambu

ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΣΚΩΤΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ)

Recommended Posts

Για την ακρίβεια, είχαν δυο σετ από stills στον ίδιο χώρο οπότε τα δυο ονόματα είναι συνώνυμα. Τα μεν σταμάτησαν να παράγουν πρώτα, τα δε συνέχισαν. Ο sir έχει δίκιο.

http://www.whiskyroom.co.uk/Killyloch.html

Εγώ ακολούθησα την κατηγοριοποίηση των Malt maniacs.

http://www.whiskyfun.com/MaltManiacsMonitor.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αν θυμαμαι καλα,glen flagler και killyloch προερχονταν απο κοινο αποστακτηριο(moffat) ιδιοκτησιας της invergordon 8)

Inverhouse μάλλον εννοείς, Invergordon είναι αποστακτήριο grain (της Diageo νομίζω).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σωστη η διορθωση σου,μπερδευτηκα απο τα τα πολλα inver...κατι!! :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις πρόσθεσα και άλλα αποστακτήρια. Επίσης προσέθεσα και τα malt αποστακτήρια του Καναδά και ΗΠΑ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν από κάμποσο καιρό ο o_koulos μας είχε δώσει έναν φοβερό χάρτη αποστακτηρίων των ΗΠΑ (βλ. ΕΔΩ)

Και μόλις ανακάλυψα (δεν θυμάμαι να το έχουμε αναφέρει στο παρελθόν), έναν επίσης καταπληκτικό χάρτη των αποστακτηρίων της Σκωτίας μέσω του Google Maps. Ο τύπος που τον έφτιαξε έχει κάνει φοβερή δουλειά !

Δείτε ΕΔΩ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν από κάμποσο καιρό ο o_koulos μας είχε δώσει έναν φοβερό χάρτη αποστακτηρίων των ΗΠΑ (βλ. ΕΔΩ)

Και μόλις ανακάλυψα (δεν θυμάμαι να το έχουμε αναφέρει στο παρελθόν), έναν επίσης καταπληκτικό χάρτη των αποστακτηρίων της Σκωτίας μέσω του Google Maps. Ο τύπος που τον έφτιαξε έχει κάνει φοβερή δουλειά !

Δείτε ΕΔΩ

ρε φιλε δεν μου ανοίγει ο χάρτης google γιατί? :scratch_one-s_head:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρέπει να έχεις εγκατεστημένο το Google Earth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρέπει να έχεις εγκατεστημένο το Google Earth.

will do thanks :thank_you2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Τις τελευταίες ημέρες κάνω μια «επανάληψη», στα αποστακτήρια της Σκωτίας, χωρίς βέβαια να μπαίνω σε λεπτομέρειες και ιστορικά στοιχεία. Θέλω λοιπόν, να ρωτήσω πρώτον αν τα κάτωθι, αποτελούν νέα ενεργά αποστακτήρια, τα οποία πρέπει να προστεθούν στη λίστα:

LOWLANDS:  Ailsa Bay, Annandale, Kingsbarns

ISLANDS:  Abhainn Dearg (Isle of Lewis)

SPEYSIDE: Huntly, Roseisle

HIGHLANDS: Loch Ewe, Wolfburn

Δεύτερον, αν ισχύει ότι το Mosstowie και το Glencraig, δεν αποτελούν αποστακτήρια, αλλά, το μεν Mosstowie παράγεται στο Miltonduff distillery, το δε Glencraig στο Gleburgie distillery.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τα δύο τελευταία νομίζω ότι η απάντηση είναι κοινή. Σε υπάρχον distillery προστέθηκαν Lomond stills για να παράξουν αντίστοιχα τα δύο whisky.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, βρήκα ότι το θέμα είναι (ιδιαίτερα στο Glenburgie που ουσιαστικά και τα βαρέλια και οι άμβυκες και γενικά η παραγωγή ήταν ξεχωριστή) αν μιλάμε τεχνικά για Distillery ή για Stills. Στην περίπτωση του Miltonduff έχουν αφαιρεθεί τα Stills και έχουμ πει στην θέση τους Pot stills οπότε υπάρχει και η διαφορετική αντιμετώπιση (silent stills or silent distillery). Δεν είναι αποστακτήρια με την καθεαυτή έννοια του αποστακτηρίου και νομίζω ότι και αυτό είναι το σωστό.

Το ίδιο συμβαίνει και με τόσα άλλα (e.g. Laddie / Cooley / Midleton που παράγουν διαφορετικά whisky). Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού στα Ιαπωνικά αποστακτήρια. Κάθε αποστακτήριο έχει διαφορετική σειρά, σχήμα κλπ κλπ από άμβυκες και παράγει 3 με 4 διαφορετικά είδη whisky. Αλλά μιλάμε για 1 αποστακτήριο και όχι για 4.

Λίγη ιντερνετική πληροφορία.

"Two Lomond stills were installed in 1964 and were used to produce "Mosstowie" whisky but were removed in 1981. It's also worth noting that George Ballantine & Son (company) was the developer of the Lomond Still design." http://www.whisky-emporium.com/UK/ActualTastingNotes/MiltonDuff.htm

"In a new rejuvenation in 1958, two Lomond stills were installed, alongside the existing stills. The whisky distilled in these stills was kept separate from the rest of the whisky produced by the distillery, and sold under the name Glencraig"

https://en.wikipedia.org/wiki/Glenburgie_distillery

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, DMTK said:

Τις τελευταίες ημέρες κάνω μια «επανάληψη», στα αποστακτήρια της Σκωτίας, χωρίς βέβαια να μπαίνω σε λεπτομέρειες και ιστορικά στοιχεία. Θέλω λοιπόν, να ρωτήσω πρώτον αν τα κάτωθι, αποτελούν νέα ενεργά αποστακτήρια, τα οποία πρέπει να προστεθούν στη λίστα:

LOWLANDS:  Ailsa Bay, Annandale, Kingsbarns

ISLANDS:  Abhainn Dearg (Isle of Lewis)

SPEYSIDE: Huntly, Roseisle

HIGHLANDS: Loch Ewe, Wolfburn

Ντάξει, το Loch Ewe δεν το λες και αποστακτήριο...Μια οικογένεια στα δυτικά Highlands που έχει ένα πανδοχείο, εγκατέστησε 2 άμβυκες που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το κατώτατο όριο διαστάσεων για να θεωρούνται νόμιμοι, και κάνει απόσταξη malt εδώ και πολλά χρόνια. Καλή φάση, δε λέω, αλλά τελείως ερασιτεχνική. 

Για τα υπόλοιπα έχεις δίκιο, και υπάρχουν κι άλλα όπως το Daftmill που μου ήρθε στο μυαλό. Γενικά τρέχουν αρκετά projects δημιουργίας νέων αποστακτηρίων στη Σκωτία, αλλά εκεί που γίνεται πραγματικά Ο ΧΑΜΟΣ είναι λίγο νοτιοδυτικότερα, στο πράσινο νησί. Με την πρώτη ευκαιρία θα αναφερθώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Celtic said:

εκεί που γίνεται πραγματικά Ο ΧΑΜΟΣ είναι λίγο νοτιοδυτικότερα, στο πράσινο νησί. Με την πρώτη ευκαιρία θα αναφερθώ.

Έχεις απόλυτο δίκιο και για του λόγου το αληθές, ένα ωραίο βιβλιαράκι που βρήκα μόλις:

http://www.abfi.ie/Sectors/ABFI/ABFI.nsf/vPagesSpirits/Home/$File/Vision+for+Irish+Whiskey+May+2015.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, Celtic said:

Γενικά τρέχουν αρκετά projects δημιουργίας νέων αποστακτηρίων στη Σκωτία, αλλά εκεί που γίνεται πραγματικά Ο ΧΑΜΟΣ είναι λίγο νοτιοδυτικότερα, στο πράσινο νησί. Με την πρώτη ευκαιρία θα αναφερθώ.

.... και έχουμε και τον άνθρωπό μας στο νησί στο Waterford να μας κάνει tour όποτε αποφασίσουμε να πάμε. Για όσους έχουν όρεξη (διάθεση, άνεση κλπ) στο επόμενο τρίμηνο θα είμαι για δουλειά στο νησί... οπότε κανονίζουμε μια παράκαμψη για Waterford!

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Βιβλιαράκι".....:D 

Βασικά αυτό είναι το πρόσφατο report σχετικά με την ανάπτυξη του Ιρλανδικού Whisky και τον θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα. 

Σωστός ο 'παίχτης', δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα νομίζω.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, mallios said:

Για όσους έχουν όρεξη (διάθεση, άνεση κλπ) στο επόμενο τρίμηνο θα είμαι για δουλειά στο νησί... οπότε κανονίζουμε μια παράκαμψη για Waterford!

Θα πας στο νησί...και το λες έτσι απλά....λες και δεν τρέχει τίποτα ε;;;.......Θέλω λεπτομέρειες από κοντά για τα περαιτέρω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απλά να προσθέσω ότι το Alisa Bay δεν είναι αποστακτήριο αλλά απλά  μάρκα/ετικέτα η απόσταξη γίνεται στο Givran (Grain distillery, William Grants όπου φτιάχνουν και το γνωστό Hendrick's gin) αλλά από  σποστακτηρες κλασματικης αποσταξης. Είναι μια πρόσφατη μόδα όπου αποστακτηρια προσθέτουν είτε Pot stills είτε continous stills ώστε να μπορούν να φτιάχνουν και άλλους τύπους ουίσκι στον ίδιο χώρο...θα μπορούσαμε να το βαφτισουμε το "ιαπωνικό μοντέλο"

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 14/12/2016 at 11:34 PM, Celtic said:

Βασικά αυτό είναι το πρόσφατο report σχετικά με την ανάπτυξη του Ιρλανδικού Whisky και τον θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα. 

Celtic,  την πολύτιμη βοήθειά σου.

Για προσωπική χρήση τις δύο τελευταίες ημέρες, προσπάθησα να βάλλω σε μια σειρά τα ιρλανδέζικα αποστακτήρια αλλά κυρίως προσπάθησα να τα συνδυάσω με τις ετικέτες που παράγουν. Περιττό να σου πω, ότι έχασα τη μπάλα. Δε ξέρω γιατί, αλλά μπερδεύτηκα άσχημα. Μήπως υπάρχει κάποιο έγκυρο site, για να τα ξεκαθαρίσω λίγο στο μυαλό μου;

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, DMTK said:

Celtic,  την πολύτιμη βοήθειά σου.

Για προσωπική χρήση τις δύο τελευταίες ημέρες, προσπάθησα να βάλλω σε μια σειρά τα ιρλανδέζικα αποστακτήρια αλλά κυρίως προσπάθησα να τα συνδυάσω με τις ετικέτες που παράγουν. Περιττό να σου πω, ότι έχασα τη μπάλα. Δε ξέρω γιατί, αλλά μπερδεύτηκα άσχημα. Μήπως υπάρχει κάποιο έγκυρο site, για να τα ξεκαθαρίσω λίγο στο μυαλό μου;

Λογικό που έχασες τη μπάλα, και δύσκολα θα τη βρεις, στην περίπτωση που θες να εξαντλήσεις ότι Irish whiskey κυκλοφορεί σήμερα παγκοσμίως ....

Το μεγάλο μπέρδεμα είναι με κάποιες εταιρίες που απλώς έχουν αποθήκες και εμφιαλωτήρια, αγοράζουν βαρέλια από κάποιο αποστακτήριο που παράγει παράγει και βγάζουν στην αγορά (ειδικά της Αμερικής) διάφορες δικές τους φίρμες. Μιλάμε δηλ. στην ουσία για ανεξάρτητους εμφιαλωτές αλλά όχι ακριβώς όπως τους έχουμε συνηθίσει στα Scotch.

Μετά πάλι είναι τα καινούργια αποστακτήρια που φυτρώνουν στη χώρα σαν μανιτάρια. Και εδώ έχουμε 3 υποκατηγορίες α)όσα ακόμα είναι στο στάδιο του χτισίματος και β)όσα είναι έτοιμα και παράγουν spirit - είτε μόνο ουίσκυ, είτε και άλλα αποστάγματα - αλλά ακόμη δεν έχουν βγάλει το δικό τους ουίσκυ στην αγορά και γ) όσα άρχισαν ήδη να εμφιαλώνουν την δικιά τους παραγωγή, έστω και πολύ φρέσκια ακόμη. Και στις 3 περιπτώσεις όμως παράλληλα με τη δική τους δουλειά, όχι όλοι αλλά αρκετοί, κάνουν αυτό που κάνουν και οι "εταιρίες χωρίς αποστακτήριο", παίρνουν βαρέλια με ώριμο ουίσκυ από άλλα αποστακτήρια και το εμπορεύονται με το δικό τους όνομα, ώστε να μειώσουν τη χασούρα των πρώτων ετών και να δικτυωθούν στην εγχώρια αλλά στις αγορές του εξωτερικού.

Έπειτα, είναι η περίπτωση των Cooley-Kilbeggan που λόγω ιδιοκτησιακών αλλαγών, εξαγορών κλπ έχουμε το φαινόμενο κάποιες φίρμες που παράγονταν αρχικά στο Cooley όπως το ξέραμε, από ένα σημείο και έπειτα να βγαίνουν από το Kilbeggan. 

Επίσης, άλλη μια ιδιάζουσα περίπτωση είναι το Tullamore DEW που ενώ είχε κλείσει εδώ και χρόνια, σαν φίρμα δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει στα ράφια (με απόσταγμα από άλλα αποστακτήρια), και πλέον, μετά την εξαγορά από την Wm Grant επαναλειτουργεί και ως κανονικό αποστακτήριο. 

Τέλος, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, παρατηρούμε και το φαινόμενο, η ίδια "φίρμα", το ίδιο όνομα, να χρησιμοποιείται και στα blended αλλά και σε άλλου είδους whisky (single malt, single pot still) της ίδιας εταιρίας.

Και όλα αυτά, εξετάζοντας μόνο την κατάσταση των τελευταίων 2-3 δεκαετιώ. Άν θελήσουμε να ασχοληθούμε με το μακρινό παρελθόν στην παραγωγή ουίσκυ της Ιρλανδίας, τις μπράντες τότε και σε ποιους ανήκαν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ονόματος και όλα αυτά.......τότε θα πρέπει να κάνουμε κάποιο έγκλημα για να έχουμε το χρόνο και την υπομονή που απαιτείται σε κάποια πτέρυγα φυλακών.....

Μέχρι τότε συμβουλεύσου τα παρακάτω

http://www.celticwhiskeyshop.com/irish-whiskey-distilleries

http://www.liquidirish.com/

https://potstilled.com/

http://www.irelandwhiskeytrail.com/home.php

http://www.whisky-distillery.net/www.whisky-distilleries.net/Welcome.html

 

13537620_1193492204008544_4583782579493414829_n.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από 4 θα γίνουν 104 σύμφωνα με τον χάρτη.

Πόση πια ζήτηση υπάρχει ώστε να μπορούν να καταστούν κερδοφόρα τόσα αποστακτήρια?

Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου το βιβλίο Celtic μιας και είναι πιο εύκολο από να το ψάξω, γιατί γίνεται αναφορά σε middleton μέχρι 1975 και μετά 1975? Τι μεσολάβησε ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, thanasist said:

Από 4 θα γίνουν 104 σύμφωνα με τον χάρτη

Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου το βιβλίο Celtic μιας και είναι πιο εύκολο από να το ψάξω, γιατί γίνεται αναφορά σε middleton μέχρι 1975 και μετά 1975? Τι μεσολάβησε ?

Υπερβολές ούτε σαράντα δεν είναι:D
1975 λειτούργησε το καινούργιο Middleton

Share this post


Link to post
Share on other sites

my 2 cents.

Celtic Whiskey Shop είναι must να περάσει κάποιος αν είναι Δουβλίνο. Οι ιδιοκτήτες (τουλάχιστον όταν πήγα εγώ) εξαιρετικά φιλόξενοι και πολύ φιλέλληνες. Στο μέσα μέρος υπάρχει πάντα ένα βαρελάκι που έχει επάνω ανοικτά μπουκάλια για tasting.

Επίσης να πω, ότι άλλο είναι planned distillery και άλλο αποστακτήριο που λειτουργεί, έχει ξεκινήσει το κτίσιμο, έχει πάρει άδεια κλπ κλπ κλπ. Έχει μεγάλη απόσταση και φυσικά κανείς δεν ξέρει αν θα βγει production ακόμα και ένα αποστακτήριο με άδεια (ακόμα περιμένουμε το Gartbreck και όπως πάνε τα πράγματα, το Ardnahoe το οποίο προχωράει κανονικά ίσως το προλάβει).Το 2014 που είχαμε πάει στο νησί, υπήρχαν οι ταμπέλες που έλεγαν Gartbreck... δύο χρόνια μετά.. ακόμα δεν έχει ανοίξει. Σύμφωνα επίσης με Mark Reynier (δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω) η αναμονή για άμβυκες (να παραδοθούν έτοιμοι) είναι κάπου στα 3 χρόνια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι για τα αποστακτήρια που αποτυπώνονται ως planned πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ενέργειες όπως αγορά έκτασης, κάποια αίτηση για άδεια κλπ κλπ κάτι που προϋποθέτει κάποιο αρχικό εύλογο κόστος. Οπότε σαφώς η απορία μου παραμένει ως προς το πόσα πια αποστακτήρια θα ανοίξουν και αν υπάρχει όντως τόσο μεγάλη αγορά  ώστε να απορροφήσει την τόσο μεγάλη σχεδιαζόμενη, συνολικά, παραγωγή. Εξάλλου κια στη Σκωτία λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει αν και δεν έχω διαβάσει να σκοπεύουν να ανοίξουν άλλα εκατόν οχτακόσια (όπως λέει ένας φίλος) αποστακτήρια. Και πολλά από τα ήδη υπάρχοντα έχουν σχεδιάσει ή ήδη υλοποιούν επεκτάσεις στη δυναμικότητά τους.

Anyway, προς όφελός μας θα είναι φαντάζομαι και ελπίζω στο τέλος.

Πάντως ο χάρτης είναι λες και έχει πάθει επιδημία ανεμοβλογιάς.

Είναι ο αδερφός μου μόνιμα Δουβλίνο τα τελευταία χρόνια οπότε θα του πω να κάνει και μια επίσκεψη στο Celtic shop που προτείνεις.

UB ευχαριστώ για την πληροφορία περί middleton. Πες καμιά λεπτομέρεια παραπάνω όμως να μην κάθομαι να την ψάχνω :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το celtic shop ειναι οπως ακριβως το περιγραφει ο mallios. Κεντρικοτατο, φιλικο προσωπικο, παραδοσιακο περιβαλλον με ενα βαρελακι στη μεση για να δοκιμασεις τα εκαστοτε ανοιχτα μπουκαλια. Το μονο αρνητικο, μικρο μαγαζι ρε φιλε! Οι τιμες δε με αυτες τις κεντρικης Ευρωπης εχουν μια καποια ανωδικη διαφορα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...