Jump to content
  • Dear Guest

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

Επειδή πρόκειται για εντυπωσιακό νέο, αναμένουμε με ανυπομονησία λεπτομέρειες και πολλές φωτογραφίες για τις πρώτες ύλες, μηχανήματα, τα διάφορα στάδια παραγωγής, αλλά και τη νομικο-φοροτεχνική διαχείριση της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Επίσης, θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το The Whisky Friends, που από ό,τι διαβάζω είναι σωματείο.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές στο δύσκολο αυτό τους εγχείρημα!

  • Like 2
  • Thanks 1
Posted

να πώ και εγώ ένα μπράβο σε όσους το έκαναν πράξη.

 

είναι τόσα τα εκτός Σκωτίας whisky που έχουν ξεκινήσει να έρχονται απο όλες τις γωνίες του κόσμου,  οπότε γιατί όχι και το ελληνικό;

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μένει είναι οτι άνοιξε ο δρόμος, και ελπίζω να πάνε όλα δεξιά.

 

η ωρίμανση και τα λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες θα μαθευτούν με τον καιρό φαντάζομαι, αν και όταν μπορεί ας ενημερώνει το νήμα όποιος έχει την σχετική γνώση.

  • Like 2
  • Thanks 1
Posted

Τελικά αυτή η ουισκοπαρέα τα κατάφερε, θα πουν κάποιοι, και ελπίζουμε να το πουν, σε τουλάχιστον τρία χρόνια και μια μέρα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επίσημη ελληνική απόσταξη και εμφιάλωση single malt whisky! Μια ιδιωτική απόσταξη, από φίλους για φίλους! Συναντηθήκαμε όλοι σε γευσιγνωσίες ουίσκυ. Αρχικά σε αυτές του The Tasters Club και αργότερα και του Greek Whisky Association.

Σιγά σιγά γνωριστήκαμε και ταίριαξαν τα χνότα μας, άνθρωποι τελείως διαφορετικοί με ένα κοινό παρονομαστή, την αγάπη για τον βασιλιά των αποσταγμάτων. Ξεκινήσαμε δειλά, με δικές μας γευσιγνωσίες παρέας και κάποια στιγμή το 2020, πάνω στις ατέρμονες συζητήσεις και αναλύσεις πάνω στο αγαπημένο μας ουίσκυ έπεσε η ιδέα. Γιατί να μην υπάρχει ελληνικό single malt whisky; Ας το φτιάξουμε εμείς! Ένα ουίσκυ από ελληνικές πρώτες ύλες, φτιαγμένο από ελληνικά χέρια και μέσα και, ιδανικά, με παλαίωση με ελληνικό χρώμα. Ένα όνειρο, στόχος της παρέας γεννιόταν.

Ξεκίνησε λοιπόν ένας Γολγοθάς, πρώτα έρευνα για την απόκτηση στοιχειωδών γνώσεων για την απόσταξη και, στην συνέχεια, αμέτρητες επικοινωνίες με ζυθοποιίες αλλά και κυρίως με αποστακτήρια. «Δεν μπορώ να το κάνω», «δεν θα μπλέξω με την γραφειοκρατία», «δεν μπορώ να διακόψω την παραγωγή μου», «θα είναι πολύ ακριβό», «να σου φέρω έτοιμο από το εξωτερικό;» «ναι μας ενδιαφέρει», αλλά μετά σιωπή, «έχεις βρει τελωνειακή αποθήκη;» … Δυσκολίες αμέτρητές. Χημικοί, τελώνες και φαρισαίοι σκίαζαν το όραμα μας και η πανδημία μας έδινε χαστούκια. Εκεί που βλέπαμε ένα φως ελπίδας, ερχόταν κάτι άλλο που το έσβηνε. Αν ακολουθείς όμως το όραμα σου και δεν το εγκαταλείπεις, τελικά γίνεται πραγματικότητα.

Η επιμονή των φίλων Δημήτρη, Τάσου, Φραγκίσκου, Τάκη, Ντίνου, Κίμωνα, Φάνη, Γιάννη και Στέλιου (με τυχαία σειρά) έφερε αποτέλεσμα. Στην πορεία έγιναν συνοδοιπόροι μας ένας ζυθοποιός, ο Αυγουστίνος Ευριπιώτης της ζυθοποιίας Alea, ένας αποσταγματοποιός, ο Ανέστης Ζαμανόπουλος, και ένας αποστάκτης, ο Γιώργος Σταθόπουλος της αποσταγματοποιίας CHRIS, οι οποίοι αγκάλιασαν την ιδέα μας και μας βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα, γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε θερμά.

Αρχικά, με την βοήθεια του Κώστα Χρησταντώνη του βαρελοποιού, βρέθηκαν βαρέλια first fill Vinsanto από την Σαντορίνη τα οποία ανακατασκευάσθηκαν σε έξι 35λιτρα βαρελάκια για έντονη επίδραση και γρήγορα αποτελέσματα (καθώς είμαστε και ανυπόμονα παιδιά!). Στην συνέχεια, ελληνικό βυνοποιημένο κριθάρι, άλεσμα και ζυθοποίηση και ακολούθως διπλή απόσταξη σε παραδοσιακό χάλκινο αποστακτήρα. Το νερό ήρθε από πηγή στον Ταΰγετο, πράγμα που μας στοίχισε και μια πόρτα αυτοκίνητου από σύγκρουση σε βράχο!

Παράλληλα, όλα τα διαδικαστικά – να φτιάξουμε σωματείο (‘The Whisky Friends’ και στα ελληνικά ‘Οι εκ του Ουίσκυ Φίλοι’), να πάρουμε Α.Φ.Μ., να βγάλουμε σφραγίδα, να προφυλάξουμε τα βαρέλια από τους μύκητες… τέλος καλό, 14 Ιουλίου 2021, ημέρα ιστορική και, ελπίζουμε και τυχερή, ολοκληρώθηκε η απόσταξη, γεμίσαμε τα έξι first fill Vinsanto τροποποιημένα βαρελάκια και τώρα θα αφήσουμε τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του, στο αποστακτήριο CHRIS στον Άγιο Βασίλειο Ρίου, 500 μέτρα από τη θάλασσα.

Ένα μεγάλο βήμα έγινε και όλοι στην παρέα νοιώθουμε βαθιά ικανοποίηση. Έχουμε (τουλάχιστον) τρία χρόνια και μια μέρα μπροστά μας μέχρι την εμφιάλωση να το συζητάμε, παίζοντας με τις τάπες βαρελιών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες μας με γευσιγνωσίες του αγαπημένου μας whisky και να ονειρευόμαστε. Υπομονή λοιπόν τρία χρόνια και μια μέρα οπού θα εκδοθεί και η επόμενη ανακοίνωση του σωματείου μας. Οι ιστορίες καμμιά φορά γράφονται από την θέληση κάποιων ανθρώπων να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

  • Like 9
  • Thanks 2
Posted

Περιμένουμε την εμφιάλωση @Tassos Roubeidis @Judge Skin  @ipchrist @Stelios Per  @Tsalatas @ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ και λοιπά παιδία. Και πάλι μπράβο για την προσπάθεια.

(ένα μικρό formatting edit έγινε στο κείμενο του Τάσου για να δημιουργηθούν παράγραφοι και να διαβάζεται πιο εύκολα).

  • Like 1
  • Thanks 1
Posted

Καλημέρα σε όλους

Να παραθέσω ορισμένα στοιχεία σχετικά με την απόσταξη!

  • το κριθάρι που χρησιμοποιήσαμε ήταν Ελληνικό βιολογικό δίστιχο , που προμηθευτήκαμε από την Βεργίνα
  • η ποσότητα ήταν 750 κιλά και το σπάσιμο του (grinding) έγινε στην Ζυθοποιία Αλέα, στην Μεταμόρφωση!
  • Για την μετατροπή του αμύλου σε σάκχαρα (mashing) χρησιμοποιήθηκε νερό ¨κλωνοποιημένο"  από πηγή στον Ταΰγετο. Δηλαδή πήραμε δείγμα από μια πηγή στον Ταύγετο , του κάναμε χημική ανάλυση και το αναπαράγαμε στο Ζυθοποιείο της Αλέα , ώστε να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά
  • Η ζύμωση (fermentation) έγινε μέσα σε 3 παλετοδεξαμενές των 1000 λίτρων ειδικές για μεταφορά τροφίμων
  • κάθε παλετοδεξαμενή γεμίστηκε με 800 λίτρα Wort.
  • Η ζύμωση διήρκεσε περίπου 10 μέρες και έγινε στο αποστακτήριο CHRIS κοντά στο Ρίο!
  • Οι παλετοδεξαμενές χρησιμοποιήθηκαν και σαν δοχεία μεταφοράς αλλά και σαν Washbacks 
  • Το σύνολο του ζυμωμένου Κριθάροζωμού (Wash) ήταν 2,400 λίτρα και ο αλκοολικός βαθμός 9.5-10%!
  • Η πρώτη απόσταξη έγινε σε δύο μέρες (12 και 13/7) από 1,200 λίτρα Wash κάθε φορά , σε χάλκινο άμβυκα που χρησιμοποιείτε  για απόσταξη τσίπουρου
  • Η πρώτη απόσταξη έγινε αργά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι 85 βαθμούς Κελσίου που είχε σαν αποτέλεσμα.... 
  • Παραγωγή 580 λίτρων Σούμα ( Low Wines) με αλκοολικό βαθμό 31%
  • Την Τετάρτη 14/7 , έγινε η δεύτερη απόσταξη στον ίδιο άμβυκα πάλι με χαμηλή θερμοκρασία και αργό ρυθμό που μας έδωσε...
  • 220 λίτρα New Make Spirit, στους 65.1% αλκοολικούς βαθμούς!!!
  • Οι κεφαλές καταστράφηκαν, νόμιμα με πρωτόκολλο καταστροφής και οι ουρές δεν αποστάχτηκαν , ποτέ!
  • 210 λίτρα μπήκαν σε 6 τροποποιημένα Ex-Vinsanto Σαντορίνης βαρελάκια των 35 λίτρων έκαστο, χωρίς αραίωση , για να ξεκινήσει η παλαίωση- ωρίμαση !!!
  • και 10 λίτρα μπήκαν σε 2, πεντάλιτρες νταμιτζάνες
  • Όλα έγινα νομότυπα παρουσία υπαλλήλων του  τελωνείου και του χημείου
  • Τα βαρελάκια έχουν σφραγιστεί και τώρα ο χρόνος μετράει ανάποδα!!!

 

Το New Make Spirit είχε πολλά εσπεριδοειδή και κιτρικά στοιχεία στην μύτη, καθώς επίσης και μια ελαφριά και ευχάριστη μυρωδιά δημητριακών! Στο  στόμα, τα ίδια όπως και στην μύτη με την προσθήκη διακριτικού πιπεριού

Από αυτό που δοκίμασα έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος! Και εξ αιτίας των βαρελιών , αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος ότι σε 3 χρόνια το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από όσο αρχικά περιμέναμε!!!

Τολμώ να πω ότι περιμένω να είναι καλύτερο και από καλό!!!

Τέλος θέλω να επισημάνω ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος ή ταν αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας , όλων εμάς των Whisky Friends, της Αλέα , του Αποστακτηρίου CHRIS, και των αρμόδιων αρχών!

Αυτά προς το παρόν και εις άλλα με υγείαν !!!

  • Like 14
Posted
5 hours ago, Dino Eco said:

Η ζύμωση διήρκεσε περίπου 10 μέρες και έγινε στο αποστακτήριο CHRIS κοντά στο Ρίο!

?? 240 ώρες? Παίζει να είναι και ρεκόρ. 

Από ότι καταλαβαίνω χρησιμοποιήσατε ελληνική μαγιά? (ζυθοποιίας? για κρασί?) 

Posted

@Dino Eco να υποθέσω θα παρακολουθείτε περιοδικά τα αποτελέσματα της ωρίμανσης. Είναι το κλίμα μας και είναι και ο μικρός όγκων των βαρελιών, αλλά και η προιστορία τους με το γλυκό κρασί που θα έχουν ταχύτατη επίδραση. Υπάρχει νομοθεσία για παραγωγή ουίσκυ στην Ελλάδα; Κι αν υπάρχει, επιβάλλλει το χρονικό όριο των 3 ετών για να ονομαστεί το προιόν ουίσκυ και να εμφιαλωθεί; Επίσης άλλη μία ερώτηση, τα βαρέλια καψαλίστηκαν?

  • Like 1
Posted
37 minutes ago, Celtic said:

Υπάρχει νομοθεσία για παραγωγή ουίσκυ στην Ελλάδα;

Δε νομίζω ότι υπάρχει ειδική ελληνική νομοθεσία. Λογικά θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787:

20210717_191929.jpg

Φυσικά, δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποια σχετική τροποποίηση του Ν. 2969/2001 που να έχει συμπεριλάβει τον όρο.

  • Like 2
  • Thanks 2
Posted
3 hours ago, mallios said:

?? 240 ώρες? Παίζει να είναι και ρεκόρ. 

Από ότι καταλαβαίνω χρησιμοποιήσατε ελληνική μαγιά? (ζυθοποιίας? για κρασί?) 

Από μπυρα pale ale, και μια άλλη που δεν θυμάμαι τώρα ! 
ναι θέλαμε να αποζυμωσει μόνο του ! Παγκόσμιο ρεκόρ ;;; Ίσως !!!

Posted
58 minutes ago, DMTK said:

Δε νομίζω ότι υπάρχει ειδική ελληνική νομοθεσία. Λογικά θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787:

20210717_191929.jpg

Φυσικά, δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποια σχετική τροποποίηση του Ν. 2969/2001 που να έχει συμπεριλάβει τον όρο.

Ναι Δημήτρη !!! Εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλα αυτά !!! Παρούσες ηταν οι υπηρεσίες του τελωνείου και του γενικού χημείου του κράτους !!!

  • Like 2
Posted
1 hour ago, Celtic said:

@Dino Eco να υποθέσω θα παρακολουθείτε περιοδικά τα αποτελέσματα της ωρίμανσης. Είναι το κλίμα μας και είναι και ο μικρός όγκων των βαρελιών, αλλά και η προιστορία τους με το γλυκό κρασί που θα έχουν ταχύτατη επίδραση. Υπάρχει νομοθεσία για παραγωγή ουίσκυ στην Ελλάδα; Κι αν υπάρχει, επιβάλλλει το χρονικό όριο των 3 ετών για να ονομαστεί το προιόν ουίσκυ και να εμφιαλωθεί; Επίσης άλλη μία ερώτηση, τα βαρέλια καψαλίστηκαν?

Χρήστο θα ξεσφραγίζονται και θα μετριόνται από το χημείο κάθε 6 μήνες ; Επειδή δεν υπάρχει προϊστορία για μέτρηση του angel share , θάλαμε να είναι αρκετά υψηλόβαθμο , για να μείνει πάνω από του 40 βαθμούς στο τέλος των 3 χρόνων ! 
Υπαρχει νομοθεσία και είναι αυτή που ανάρτησε ο Δημήτρης !!!

Για γρήγορη παλαίωση επίτηδες συρρίκνωσαμε τα βαρέλια για να είναι έτοιμα (ευελπιστούμε ) σε 3 χρόνια !!!

εγινε κάψιμο πολύ ελαφρύ ! Λιγότερο από μισό χιλιοστό , από τον βαρελά που μας τα βρήκε !!!

  • Like 5
Posted

@Dino Eco εννοούσα άν θα γίνονται γευστικές δοκιμές σε κάποια χρονικά διαστήματα ως τα 3 χρόνια, για να δείτε την εξέλιξη του ως ουίσκυ γευστικά, ανεξάρτητα των βαθμών. Πολύ πιθανόν να είναι αρκετά ώριμο σε πολύ λιγότερο χρόνο κι ας μην ονομάζεται ακόμα "ουίσκυ"..

Posted
54 minutes ago, Celtic said:

@Dino Eco εννοούσα άν θα γίνονται γευστικές δοκιμές σε κάποια χρονικά διαστήματα ως τα 3 χρόνια, για να δείτε την εξέλιξη του ως ουίσκυ γευστικά, ανεξάρτητα των βαθμών. Πολύ πιθανόν να είναι αρκετά ώριμο σε πολύ λιγότερο χρόνο κι ας μην ονομάζεται ακόμα "ουίσκυ"..

Ελπίζω να μπορούμε να πάρουμε ένα δειγματακι κάθε φορά που θα το μετράνε ! Οπότε θα δούμε και την εξέλιξη του! 
Τώρα αν έχει ωριμάσει σε λιγότερο από 3 χρόνια το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο !

θα δείξει όμως !!!

Posted

ευχαριστώ για τα τεχνικά, ο άμβυκας για τσίπουρο είχε φωτιά με κάποιο αέριο υποθέτω, και η αποθήκευση είναι σε warehouse με θέα το Ρίο; σίγουρα και εγώ έχω τις επιφυλάξεις του @Celtic για τον χρόνο ωρίμανσης, αλλά μόνο στο κομμάτι του οτι μπορεί να είναι έτοιμο νωρίτερα, οχι ότι θα το χαλάσει η τριετία.

 

σε κάθε περίπτωση όπως συνηθίζω να λέω, είναι πολύ καλή η φάση που κάνατε, και μπράβο.

 

αν θες μια απορία, το κλωνοποιημένο νερό πως το καταφέρατε; υπάρχει βιβλιογραφία, ή απλά σας το είπαν έτσι σαν όρο ;

Posted
3 hours ago, o_koulos said:

ευχαριστώ για τα τεχνικά, ο άμβυκας για τσίπουρο είχε φωτιά με κάποιο αέριο υποθέτω, και η αποθήκευση είναι σε warehouse με θέα το Ρίο; σίγουρα και εγώ έχω τις επιφυλάξεις του @Celtic για τον χρόνο ωρίμανσης, αλλά μόνο στο κομμάτι του οτι μπορεί να είναι έτοιμο νωρίτερα, οχι ότι θα το χαλάσει η τριετία.

 

σε κάθε περίπτωση όπως συνηθίζω να λέω, είναι πολύ καλή η φάση που κάνατε, και μπράβο.

 

αν θες μια απορία, το κλωνοποιημένο νερό πως το καταφέρατε; υπάρχει βιβλιογραφία, ή απλά σας το είπαν έτσι σαν όρο ;

Ναι από αέριο έπερνε φωτιά ο άμβυκας! Αν βγουν έξω τα βαρελάκια, θα έχουν θέα την Γέφυρα!!!

Το "κλωνοποιημένο" είναι δική μου έμπνευση για να περιγράψω το νερό! Πήραμε δείγμα απο συγκεκριμένη πηγή στον Ταύγετο και του κάναμε χημική ανάλυση. Κατόπιν πήραμε "ουδέτερο" νερό , (απ-ιονισμένο, χωρίς άλατα, μέταλα, κλπ) και προσθέσαμε, τα χημικά στοιχεία που είχε βγάλει η ανάλυση που είχαμε κάνει πριν , επίσημα σε χημείο! Είναι κάτι σύνηθες που το κάνουν ως επί τω πλείστον οι ζυθοποιίες , ιδιαίτερα οι craft!

Αν είναι αδόκιμος ο όρος , παρακαλώ συγχωρήστε με !

  • Like 1
Posted

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο εγχείρημα παραγωγής του Ελληνικού whisky!!! Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!!:thumbsup:

  • Like 1
  • 6 months later...
Posted

Καλησπέρα και από μένα αν και εξαιρετικά αργοπορημένα! Να ευχηθώ καλή επιτυχία στο εγχείρημα σας! Είμαι νέο μέλος στο forum και έχω μερικές απορίες γιατί με ενδιαφέρει εξαιρετικά το home distillation. Αν μπορεί κάποιος από την παρέα που συμμετείχε στο εγχείρημα να με διαφωτίσει θα ήμουν ευγνώμον.

  1. Γιατί έξη βαρέλια? Θέλω να πω είναι μικρή ποσότητα για εμπόριο αλλά και αρκετά μεγάλη για ιδία χρήση. Υπάρχει κάποια λογική σχετική με το στάδιο του blending (με τις διαφορές που αναμένετε να έχουν το κάθε βαρέλι να φτιάξετε κάτι σχετικά επιθυμητό)?

  2. Μιλάμε για pot still κατασκευή ή στήλη απόσταξης με πολλά στάδια? Αν καταλαβαίνω καλά, δεδομένου του άμβυκα τσίπουρου για το πρώτο σωστά? Υπάρχει πρόθεση να δοκιμάσετε και σε στήλη απόσταξης με πολλά στάδια?

  3. Με τι κριτήρια αποφασίσατε το malt whisky? Είναι πιο δύσκολο να κάνεις grain whisky από άποψη διεργασίας παραγωγής. Έχω διαβάσει ότι το καλαμπόκι είναι αρκετά πιο πολύπλοκο στο mashing.

  4. Βαρέλια vinsanto, νομίζω πολύ έξυπνη επιλογή! Πολύ ιδιαίτερο κρασί. Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα προκύψει!

  5. Η επιλογή της Αχαΐας? Ή απλά εκεί βρέθηκε πρόθυμος αποσταγματοποιός? Η απορία μου έγκειται κυρίως στον χώρο παλαίωσης. Δεδομένου του κλίματος εκεί κάτω (είμαι από Θεσσαλονίκη) φαντάζομαι θα ήταν ενδιαφέρουσα η δοκιμή παλαίωσης σε κάποιο υψόμετρο. Είναι λάθος να σκεφτεί κάποιος να παλαιώσει σε κάποιο βουνό πχ ώστε να είναι μικρότερο και το angel share και να γίνει λιγότερο «βίαια» η διαδικασία παλαίωσης? Θα μου πεις, κάνουν whiskey και στο Texas που έχει ζέστα, στην Αχαΐα θα έχουμε θέμα?

  6. Γιατί το κλωνοποιημένο νερό? Για να δώσει συγκεκριμένο χαρακτήρα ας πούμε?

  7. What about triple distillation? Ήταν κάτι τέτοιο στο μυαλό σας?

  8. Και τέλος, γιατί συγκεκριμένα 35 lt βαρέλι? Γιατί όχι 50 ή 25? Περιμένετε ότι ένα τόσο μικρότερο βαρέλι θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ταχεία ωρίμανση του ποτού? Αρκετά ώστε να αλλοιώση το αναμενόμενο αποτέλεσμα?

Συγνώμη για τις πάρα πολλές ερωτήσεις. Ο λόγος που μπήκα στο forum είναι γιατί ενδιαφέρομαι για home distilling οπότε τώρα που σας βρήκα είπα να τις κάνω τις ερωτήσεις! Αν ρωτάω πολλά τότε σόρρυ, αν υπάρχει η δυνατότητα απάντησης τότε υπέρ ευχαριστώ. Στο μυαλό μου έχω να κάνω παραγωγή μικρής ποσότητας, της τάξης των 10-15 lt (new make spirit) και να το βάλω σε βαρέλια 2-5 lt. Δεν ξέρω όμως πολλά ούτε για πρώτες ύλες (τύπο κριθαριού, άλλα δημητριακά, μαγιά, νερό) ούτε για παλαίωση (τύπος βαρελιού, όγκος κλπ). Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο να προτείνετε είμαι όλος αυτιά.

 

Ευχαριστώ και ακόμα μια φορά μπράβο σας,

Αλέξης

 

  • Like 2
Posted
15 hours ago, ALX said:

Συγνώμη για τις πάρα πολλές ερωτήσεις. Ο λόγος που μπήκα στο forum είναι γιατί ενδιαφέρομαι για home distilling οπότε τώρα που σας βρήκα είπα να τις κάνω τις ερωτήσεις! Αν ρωτάω πολλά τότε σόρρυ, αν υπάρχει η δυνατότητα απάντησης τότε υπέρ ευχαριστώ. Στο μυαλό μου έχω να κάνω παραγωγή μικρής ποσότητας, της τάξης των 10-15 lt (new make spirit) και να το βάλω σε βαρέλια 2-5 lt. Δεν ξέρω όμως πολλά ούτε για πρώτες ύλες (τύπο κριθαριού, άλλα δημητριακά, μαγιά, νερό) ούτε για παλαίωση (τύπος βαρελιού, όγκος κλπ). Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο να προτείνετε είμαι όλος αυτιά.

Είσαι στο σωστό μέρος για ερωτήσεις.

Σχετικά με βιβλία, νομίζω ότι στο scribd θα βρεις ότι θελείς. Αν πάλι βαριέσαι, στείλε μου με pm το mail σου (περιττό είναι, ξέρω το mail σου, αλλά στείλε μου για να ξέρω τι ακριβώς θέλεις). Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο βιβλίο για απόσταξη και στο manual για να δουλέψεις έναν αποστακτήρα.

Για πρώτες ύλες, επίσης υπάρχουν πολλά βιβλιά

Σου απάντησα και σε άλλο Post (δεν είχα δει ότι είχες βρει το συγκεκριμένο νήμα) ότι υπάρχει φίλος που κάνει home distillation στην Κύπρο. Έχει διαφορά από το να δουλεύεις αποστακτήρες (εννοώ στο κομμάτι των διαστάσεων, μέτρων προφύλαξης, πρώτων υλών κλπ) και λογικά θα μπορεί να σε βοηθήσει.

Για τα βαρέλια 2 με 5 λίτρα, προσωπικά θα το απέφευγα. Θα πήγαινα στα 10. Με τα μικρά βαρελάκια που λες, ενδεχομένως να μην προλάβει να γίνει whisky αφού στα 3 χρόνια παλαίωσης θα είναι τεράστια η επίδραση του ξύλου και μάλλον θα το βγάλεις νωρίτερα από τα 3 χρόνια.

  • Like 1
Posted
21 hours ago, ALX said:

Συγνώμη για τις πάρα πολλές ερωτήσεις

 

5 hours ago, mallios said:

Είσαι στο σωστό μέρος για ερωτήσεις.

Σχετικά με βιβλία, νομίζω ότι στο scribd θα βρεις ότι θελείς

 

5 hours ago, mallios said:

Για πρώτες ύλες, επίσης υπάρχουν πολλά βιβλιά

καλά τα βιβλία, αλλά εδώ έχουμε κι αυτό....:biggrin1:

  • Like 1
Posted
12 hours ago, mallios said:

Είσαι στο σωστό μέρος για ερωτήσεις.

Σχετικά με βιβλία, νομίζω ότι στο scribd θα βρεις ότι θελείς. Αν πάλι βαριέσαι, στείλε μου με pm το mail σου (περιττό είναι, ξέρω το mail σου, αλλά στείλε μου για να ξέρω τι ακριβώς θέλεις). Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο βιβλίο για απόσταξη και στο manual για να δουλέψεις έναν αποστακτήρα.

Για πρώτες ύλες, επίσης υπάρχουν πολλά βιβλιά

Σου απάντησα και σε άλλο Post (δεν είχα δει ότι είχες βρει το συγκεκριμένο νήμα) ότι υπάρχει φίλος που κάνει home distillation στην Κύπρο. Έχει διαφορά από το να δουλεύεις αποστακτήρες (εννοώ στο κομμάτι των διαστάσεων, μέτρων προφύλαξης, πρώτων υλών κλπ) και λογικά θα μπορεί να σε βοηθήσει.

Για τα βαρέλια 2 με 5 λίτρα, προσωπικά θα το απέφευγα. Θα πήγαινα στα 10. Με τα μικρά βαρελάκια που λες, ενδεχομένως να μην προλάβει να γίνει whisky αφού στα 3 χρόνια παλαίωσης θα είναι τεράστια η επίδραση του ξύλου και μάλλον θα το βγάλεις νωρίτερα από τα 3 χρόνια.

Είσαι ωραίος! Το pm έχει ήδη φύγει.

Αυτό που λες για τα βαρελάκια, μόνο από νομική σκοπιά το εννοείς, σωστά? Το ότι αφού θα έχει ωριμάσει νωρίτερα δεν θα μπορώ να το λέω whiskey.

Επειδή θα το κάνω για εμένα και φίλους (και όσους πιστούς βρω από εδώ) και για λόγους δοκιμής, δεν με ενδιαφέρει να είναι technically whiskey, αλλά να δοκιμάσω να δω αν όντως μπορώ α φτιάξω κάτι που να πίνετε αρχικά, και που να έχει και ένα χαρακτήρα εν συνεχεία.

Υπάρχει κάποια «σχέση» μεταξύ όγκου βαρελιού και χρόνου παλαίωσης ή αντιστοιχία χρόνων παλαίωσης για διάφορους όγκους ή κάτι? Πχ, 180 lt new oak * 3 yr =30 lt new oak * 0,5 yr. Ναι ξέρω, δεν είναι τόσο απλό άλλα έναν μπούσουλα ας πούμε. (ενδεχομένως με επιφάνειες?)

Επίσης τελικά whiskey ή whisky? Και τα δύο σωστά, right? (μη προσβάλω κανέναν δλδ άθελα μου, χαχαχα)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...