Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

καλησπέρα στο forum και καλώς σας βρήκα. Πρώτο μου post στο forum με κάποια απορία που έχω και εγώ.

πρώτα από όλα, ασχολούμαι με τα Whisky εδώ και 9 χρόνια πλέον ως ιδιώτης. Έχω καταφέρει και έχω φτιάξει μια μικρή κάβα από Whisky που προτιμώ και μου αρέσουν εκτός από 2-3 εξαιρέσεις που κατέληξαν στα χέρια μου κατά λάθος. Γενικά αγοράζω Whisky που θεωρώ value for money, ευρείας κυκλοφορίας και με ταβάνι τα ~60€ με σπάνιες εξαιρέσεις. Επίσης δεν αγοράζω μπουκάλια για μακροχρόνια συλλογή αλλά για να ανοιχτούν κάποια στιγμή.

τα top 5 V.F.M. αγαπημένα μου Whisky είναι :

  1. ARDBEG 10 Year Old "TEN"
  2. CONNEMARA ORIGINAL PEATED
  3. GLENDRONACH 12 Year Old
  4. AUCHENTOSHAN THREE WOOD
  5. ELIJAH CRAIG Small Batch 94 Proof ( Straight Bourbon )

επίσης τα αγαπημένα μου blended είναι :

  1. Bushmills Black Bush
  2. Cutty Sark Whisky Prohibition

 

η μικρή μου κάβα είναι η παρακάτω για να γνωριζόμαστε και καλύτερα 😉

01 03 02

Το θέμα το οποίο με απασχολεί και δεν πρέπει να είμαι ο μόνος με δεδομένο ότι μένουμε Ελλάδα, σε μια χώρα αρκετά ζεστή τους περισσότερους μήνες είναι η εξάτμιση. Δεν θυμάμαι γιατί αλλά από την αρχή που αγόρασα το πρώτο μου malt whisky έβαζα σημάδι στην στάθμη του whisky και αυτοκόλλητο με το πόσο αγόρασα το μπουκάλι και πια χρονιά. Κάποια μπουκάλια έτυχε να μείνουν παραπάνω καιρό από όσο θα έπρεπε στα ράφια και τότε παρατήρησα ότι η στάθμη έπεσε ακόμα και στα κλειστά μπουκάλια. επίσης σε κάποια μπουκάλια που άνοιξα τα φελλό ήταν πολύ κακής ποιότητας και σχεδόν διαλύθηκαν μετά από κάποιους μήνες. Να σημειώσω ότι μένω κέντρο Αθήνα και το σπίτι είναι Α ενεργειακής κλάσης με σταθερή θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι 21-23 βαθμούς. Τα ποτά είναι τοποθετημένα σε βιτρίνα η οποία δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τον ήλιο και δεν υπάρχει σώμα καλοριφέρ κοντά της.

το πρώτο AUCHENTOSHAN THREE WOOD που αγόρασα ο φελλός διαλύθηκε σε λίγους μήνες και τον άλλαξα με πλαστικό, ευτυχώς στο δεύτερο μπουκάλι ο φελλός ήταν διαφορετικός και δείχνει να αντέχει. Τα Bowmore, Macallan, Aberlour & glendronach παρόλο που είναι κλειστά έχει μειωθεί η στάθμη τους όπως βλέπετε.

Τα Bowmore & Macallan τα έχω αγοράσει πριν από σχεδόν 7 χρόνια

20220220_192021 20220220_192053

Τα Aberlour & Glendronach τα έχω περίπου 4 χρόνια στο ράφι

20220220_192223 20220220_192149

το πρώτο μπουκάλι connemara o φελλός έγινε έτσι σε περίπου 8-9 μήνες

20220220_190326

τα μπουκάλια πάντα όρθια και ποτέ δεν έχει βραχεί ο φελλός από εμένα τουλάχιστον. Όλα αγορασμένα από μεγάλες και γνωστές κάβες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης παρατήρησα σε 2 μπουκάλια που αγόρασα ξανά ότι επιτέλους οι εταιρίες έχουν κάνει αλλαγές στα φελλό.

το Buffalo trace πλέον αντί για φελλό έχει πλαστικό πώμα όπως τα ρούμι.

20220220_190412

το νέο πώμα

20220220_191630

και το highland park 12 years old έχει ένα συνδυασμό φελλό με σπείρωμα το οποίο όντως κλείνει πολύ καλύτερα σε σχέση με τα παλιά μπουκάλια

20220220_191252

Και εδώ έρχεται η ερώτηση μου. Δεν το έχω κάνει αλλά το σκέφτομαι να κάνω ένα πείραμα. Με δεδομένο ότι οι οδηγίες φύλαξης συνήθως απευθύνονται σε ανθρώπους που ζουν σε ψυχρές χώρες και όχι μεσογειακές όπως εμείς. Έχω βρει διάσπαρτες αναφορές για wet corking day. Δηλαδή 1 με 2 φορές το χρόνο να γυρίσεις τα μπουκάλια για λίγο (δευτερόλεπτα) και να βραχεί ο φελλός ώστε να κρατήσει λίγο υγρασία και να μην ξεραθεί. Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τους βασικούς κανόνες αποθήκευσης αλλά η αλήθεια είναι ότι και που τους τήρησα "όσο είναι εφικτό με την θερμοκρασία στην χώρα μας" και πάλι είχα εξάτμιση. Να σημειώσω ότι δεν μου έχει σπάσει φελλός ούτε έχουν πέσει κομματάκια μέσα στο ποτό σε κανένα μπουκάλι εκτός του AUCHENTOSHAN THREE WOOD. Η γνώμη σας ??

Εσείς έχετε παρατηρήσει παρόμοια περιστατικά? Επίσης σίγουρα υπάρχουν μέλη εδώ που έχουν αγοράσει κάποιο/κάποια μπουκάλια για συλλογή άρα μακροχρόνια αποθήκευση. Έχουν κοιτάξει αν η στάθμη είναι οκ και σε τι συνθήκες είναι αποθηκευμένα ?

Sorry αν κούρασα ειδικά με το 1ο post στο forum αλλά δεν γράφω συχνά στα forum, προτιμώ να διαβάζω και αν είναι να γράψω κάτι θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό και κατανοητό.

καλώς σας βρήκα και πάλι, συγνώμη για το μέγεθος του post και ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις

 

 

 

 

  • Like 8
Posted

καλώς ήρθες @Griffin23 και συγχαρητήρια για την οργάνωσή σου! 

Τα φαινόμενα που περιγράφεις σίγουρα δεν παρουσιάζονται μόνο σε σένα. Υπάρχουν αρκετές λύσεις που ίσως σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις συνθήκες αποθήκευσης, λ.χ. εγώ χρησιμοποιώ και ταινία parafilm σε κάποια μπουκάλια. Αν έχεις όρεξη για διάβασμα, θα σε παραπέμψω σε δύο νήματα όπου έχουν γίνει μεταφράσεις αρκετών ξενόγλωσσων άρθρων:

Οι παράγοντες που επηρεάζουν μια φιάλη whisky και το φαινόμενο OBE

ΕΔΩ 

Ελαττώματα από το φελλό στο whisk(e)y

ΕΔΩ

  • Like 3
Posted
4 hours ago, Griffin23 said:

Sorry αν κούρασα ειδικά με το 1ο post στο forum αλλά δεν γράφω συχνά στα forum, προτιμώ να διαβάζω και αν είναι να γράψω κάτι θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό και κατανοητό.

καλώς σας βρήκα και πάλι, συγνώμη για το μέγεθος του post και ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις

Ούτε κούρασες, ούτε συγγνώμη να ζητάς.

Από την εξάτμιση που βλέπω μέσα σε 7 χρόνια, ενδεχομένως να είναι και λογική. Επίσης νομίζω λιγάκι δύσκολο να έχεις 21-23 όλο το χρόνο (ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα), αλλά αυτό είναι κάτι που το δέχομαι αφού βλέπω θερμόμετρα κλπ. 

Σε ότι αφορά στο wet cork day, ναι, ισχύει και το κάνω και εγώ. Για τα ανοικτά μπουκάλια, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα (να τα πιεις ή να τα βάλεις σε άλλα μικρότερα είναι οι προτεινόμενες λύσεις).

Για τα κλειστά μπουκάλια που θέλεις να διατηρήσεις, υπάρχουν αρκετές λύσεις, εγώ χρησιμοποιώ το κέρωμα (για μεγάλη διάρκεια) και φυσικά το parafilm ή μια απλή μονωτική ταινία. Στα Links του μοντίφικα θα βρεις αρκετές απαντήσεις και εξήγηση για το θέμα της εξάτμισης.

Και πάλι καλωσήρθες στο φόρουμ. 

  • Like 3
Posted

Καλώς ήρθες. 

Δεν κουραζομαστε να διαβάζουμε, μην αγχώνεσαι. 

Δύο λύσεις υπάρχουν. 

Η δεν τα κοιτάς η τα πίνεις γρήγορα και ανανεώνεις. 

Υ. Γ.  Κάβα χωρίς laphroaig, γαλακτομπουρεκο χωρίς κρέμα.... 

  • Like 1
  • Haha 8
Posted

Καλώς ήρθες 

Εκτός από αυτά που θα διαβάσεις από τον μοντιφικα μπορεί να έχει συμβεί γιατί ήταν δίπλα σε καλοριφέρ -τζάκι -να χτυπάει ο ήλιος η γιατί μπορεί να είχες βάλει αφυγραντηρα .Εμένα μου έχει συμβεί .

Καλη συνέχεια στο φόρουμ 

  • Like 2
Posted

 ωραίες φώτος! σαν εικονοστάσι! Προσωπικά πιστεύω ότι τα ουίσκις δεν είναι για έπιπλα, είναι για να πίνονται, ιδίως αυτά που είναι για καθημερινά όπως τα περισσότερα που βλέπω στην συλλογή σου. Αν έχεις κάτι ακριβό η κάτι που θές να κρατήσεις για πάρα πολλά χρόνια σε εξαιρετική κατάσταση βάλε τα σε ένα κουτί σε κανένα υπόγειο η ακόμη καλύτερα σε κανένα σπίτι σε εξοχή. όπως λέει και ο grandmaster υπάρχει και το κέρωμα. για το parafilm προσωπικά δεν το πολυπιστεύω (το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια στο εργαστήριο), ίσως να κάνει για 2-3 χρόνια

https://camblab.info/parafilm-frequently-asked-questions/ 

 

 

 

  • Like 1
Posted

@Griffin23 καλως ήρθες. Θεωρώ πως άν κάποιος σκοπεύει να ανοίξει ένα μπουκάλι σε μέσα σε 1-2-3 χρόνια δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί. Η όποια πτώση της στάθμης θα είναι από μηδενική ως μηδαμινή. Απο κει και πέρα, σε μπουκάλια που προορίζονται να κρατηθούν κλειστά για πολλά χρόνια, εγώ εφαρμόζω parafilm, αλλά όχι μόνο 1 στρώση, διπλό και τριπλό. Έχω αρχίσει να το χρησιμοποιώ εδώ και 1-2 χρόνια περίπου, οπότε δεν μπορώ να κρίνω την αποτελεσματικότητα του σε βάθος χρόνου. Το κερί το βρίσκω πολύ μπελαλίδικο και φοβάμαι και την μυρωδιά του.

Wet corking day....ντάξει, άν έχεις τη διάθεση κάνε το.  Εγώ προσπαθώ να το κάνω στη χάση και στη φέξη σε ορισμένα., Για να κάτσω να το κάνω σε όλα όσα έχω το θεωρώ αγγαρεία. Πλέον ο προβληματικός-θρυμματισμένος φελλός είναι κανόνας σε μπουκάλια που έχω κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια και έρχεται η ώρα του ανοίγματος τους. Το έχω πάρει απόφαση, τρέμω κάθε φορά, αλλά άν σε κάποιο δεν διαλυθεί ο φελλός ή έστω σπάσει ο μισός και ο άλλος μισός βγει με τιρμπουσόν, τότε νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση :D. Και για αντικατάσταση, φυλάω καλούς φελλούς από φρέσκα μπουκάλια, διαφόρων μεγεθών, ποτέ δεν ξέρεις ποιός θα χρειαστεί!

Κατα τ'άλλα, σημείωσε την ημερομηνία που δήλωσες οτι έχεις ταβάνι τα 60€ και ευρείας κυκλοφορίας, και σε 5 χρονάκια τα ξαναλέμε......:wave:

  • Like 4
  • Haha 1
Posted

thanks για τις απαντήσεις όλων σας

15 hours ago, DMTK said:

Τα φαινόμενα που περιγράφεις σίγουρα δεν παρουσιάζονται μόνο σε σένα. Υπάρχουν αρκετές λύσεις που ίσως σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις συνθήκες αποθήκευσης, λ.χ. εγώ χρησιμοποιώ και ταινία parafilm σε κάποια μπουκάλια. Αν έχεις όρεξη για διάβασμα, θα σε παραπέμψω σε δύο νήματα όπου έχουν γίνει μεταφράσεις αρκετών ξενόγλωσσων άρθρων:

το parafilm δεν το γνώριζα, είχα διαβάσει μόνο το όνομα αλλά τώρα που είδα και ένα βιντεο στο youtube σίγουρα είναι μια πολύ καλή λύση αν κάποιο μπουκάλι πρόκειται να μείνει στο ράφι αρκετό καιρό. φυσικά αναφέρομε στα κλειστά μπουκάλια μόνο, τα ανοιχτά σε 1-1,5 χρόνο θα έχουν φύγει. θα ψάξω να βρω και θα το δοκιμάσω πάντως. τα δύο άρθρα είναι όντως πολύ κατατοπιστικά και τα είχα διαβάσει πριν κάποιες μέρες με το που βρήκα το forum.

13 hours ago, mallios said:

Από την εξάτμιση που βλέπω μέσα σε 7 χρόνια, ενδεχομένως να είναι και λογική. Επίσης νομίζω λιγάκι δύσκολο να έχεις 21-23 όλο το χρόνο (ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα), αλλά αυτό είναι κάτι που το δέχομαι αφού βλέπω θερμόμετρα κλπ. 

Σε ότι αφορά στο wet cork day, ναι, ισχύει και το κάνω και εγώ. Για τα ανοικτά μπουκάλια, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα (να τα πιεις ή να τα βάλεις σε άλλα μικρότερα είναι οι προτεινόμενες λύσεις).

για την θερμοκρασία αν ανέβει άντε σε καύσωνα να φτάσει 25-26 και αυτό γιατί λόγο δουλειάς δεν λείπω ποτέ τα καλοκαίρια και πάντα θα είναι κάποιος σπίτι για να λειτουργεί το air-condition (η λειτουργία είναι να δροσιστούμε εμείς, η γυναίκα και τα παιδιά δεκάρα δε δίνουν τι θα πάθουν τα whisky 😂🤣)

με wet cork day δηλαδή κρατάει μια υγρασία ο φελλός ώστε να μην ξεραθεί και μαζέψει αλλά δεν είναι τόση η διάρκεια ώστε να τον καταστρέψει. εσύ κάθε πότε περίπου το κάνεις?

 

5 hours ago, mitsubae said:

Υ. Γ.  Κάβα χωρίς laphroaig, γαλακτομπουρεκο χωρίς κρέμα.... 

τα 5 whisky που θέλω ακόμα να βάλω στην κάβα είναι

  1. LAPHROAIG QUARTER CASK
  2. GLENMORANGIE 12 Year Old LASANTA
  3. NIKKA COFFEY MALT
  4. BASIL HAYDEN'S Small Batch
  5. BLANTON'S ORIGINAL

οπότε μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει και laphroaig QC που είναι όντως ένα πολύ αγαπημένο whisky.

4 hours ago, DUCATI13 said:

Εκτός από αυτά που θα διαβάσεις από τον μοντιφικα μπορεί να έχει συμβεί γιατί ήταν δίπλα σε καλοριφέρ -τζάκι -να χτυπάει ο ήλιος η γιατί μπορεί να είχες βάλει αφυγραντηρα .Εμένα μου έχει συμβεί .

τίποτα από όλα αυτά δεν παίζει, ΑΝ και τώρα που το λες δίπλα υπάρχει ενυδρείο 600 λίτρα με σταθερή θερμοκρασία 26 βαθμούς αλλά το θερμόμετρο στην κάβα δεν το ακολουθεί...............χμμμμμμ λες???

1 hour ago, DMTK said:

Επίσης @Griffin23 να σε ενημερώσω ότι έχουμε και μέλος μόνιμα εγκατεστημένο στη Σαντορίνη ( @gtril

εγώ πηγαινόρχομαι ακόμα μέχρι να την κάνω μόνιμα από την Αθήνα, πάντως να ξέρετε ήμαστε πολύ και ήμαστε παντού.....🤣😂🤪😜

  • Like 2
Posted
28 minutes ago, Celtic said:

Κατα τ'άλλα, σημείωσε την ημερομηνία που δήλωσες οτι έχεις ταβάνι τα 60€ και ευρείας κυκλοφορίας, και σε 5 χρονάκια τα ξαναλέμε......:wave:

Συμφωνώ μαζί σου, Με αυτά τα δεδομένα .......συγγνώμη αλλά δεν πας πουθενά. Υπάρχουν πολλά διαμάντια που πρέπει να ανακαλύψεις αλλά το budget σου είναι μικρό ( Εννοώ ότι πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω για να απολαύσεις)

 

  • Like 1
Posted
13 minutes ago, Celtic said:

@Griffin23 καλως ήρθες. Θεωρώ πως άν κάποιος σκοπεύει να ανοίξει ένα μπουκάλι σε μέσα σε 1-2-3 χρόνια δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί. Η όποια πτώση της στάθμης θα είναι από μηδενική ως μηδαμινή. Απο κει και πέρα, σε μπουκάλια που προορίζονται να κρατηθούν κλειστά για πολλά χρόνια, εγώ εφαρμόζω parafilm, αλλά όχι μόνο 1 στρώση, διπλό και τριπλό. Έχω αρχίσει να το χρησιμοποιώ εδώ και 1-2 χρόνια περίπου, οπότε δεν μπορώ να κρίνω την αποτελεσματικότητα του σε βάθος χρόνου. Το κερί το βρίσκω πολύ μπελαλίδικο και φοβάμαι και την μυρωδιά του.

Wet corking day....ντάξει, άν έχεις τη διάθεση κάνε το.  Εγώ προσπαθώ να το κάνω στη χάση και στη φέξη σε ορισμένα., Για να κάτσω να το κάνω σε όλα όσα έχω το θεωρώ αγγαρεία. Πλέον ο προβληματικός-θρυμματισμένος φελλός είναι κανόνας σε μπουκάλια που έχω κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια και έρχεται η ώρα του ανοίγματος τους. Το έχω πάρει απόφαση, τρέμω κάθε φορά, αλλά άν σε κάποιο δεν διαλυθεί ο φελλός ή έστω σπάσει ο μισός και ο άλλος μισός βγει με τιρμπουσόν, τότε νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση :D. Και για αντικατάσταση, φυλάω καλούς φελλούς από φρέσκα μπουκάλια, διαφόρων μεγεθών, ποτέ δεν ξέρεις ποιός θα χρειαστεί!

Κατα τ'άλλα, σημείωσε την ημερομηνία που δήλωσες οτι έχεις ταβάνι τα 60€ και ευρείας κυκλοφορίας, και σε 5 χρονάκια τα ξαναλέμε......:wave:

δεν αγοράζω σχεδόν ποτέ με πρόθεση την συλλογή αν και με την άνοδο των τιμών 2 μπουκάλια τα λυπάμαι πλέον να τα ανοίξω είναι η αλήθεια (bowmore 15 darkest & Lagavulin 16 το οποίο το είχα αγοράσει πριν 4 χρόνια 58 ευρώ στο makro 😓) επίσης όσα έμειναν κλειστά τόσα χρόνια είναι γιατί  με τα γεννητούρια στο σπίτι η κατανάλωση μειώθηκε κατακόρυφα αλλά εγώ εξακολουθούσα να αγοράζω ανά δίμηνο ένα μπουκάλι που μου άρεσε. το parafilm φαίνεται αρκετά εύκολο στην χρήση και θα το δοκιμάσω, το κερί από την άλλη και ε΄γω το θεωρώ μπελά και νομίζω είναι για κανένα πολύ ακριβό μπουκάλι που είναι για να μείνει σε αποθήκη για 10-20 χρόνια.

εγώ πάντως με 30 μπουκάλια που έχω το Wet corking day είναι υπόθεση 10 λεπτών οπότε με παίρνει να το κάνω. από φελλό εγώ έχω βρει πλαστικούς που ταιριάζουν στα περισσότερα μπουκάλια και αν δω κάποιο να είναι χαλαρό το αλλάζω επιτόπου. επίσης έχω το κόλλημα και δεν πετάω εύκολα τα άδεια μπουκάλια γιατί με 2 φίλους μου κάποια whisky που μας αρέσουν και τα έχουμε σχεδόν πάντα ανοιχτά για να πιούμε μόλις τελειώσει στον ένα αγοράζουμε 2ο μπουκάλι και το μοιραζόμαστε, οπότε έχω και παλιά φελλό και μπουκάλια (είναι και ένας εύκολος τρόπος να κάνεις την αρχή στην κάβα σου)  

  • Like 2
Posted
17 minutes ago, valasios said:

Συμφωνώ μαζί σου, Με αυτά τα δεδομένα .......συγγνώμη αλλά δεν πας πουθενά. Υπάρχουν πολλά διαμάντια που πρέπει να ανακαλύψεις αλλά το budget σου είναι μικρό.

έχω κάποια υπόψιν απλά συνήθως προτιμώ (μέχρι στιγμής) πιο ακριβά whisky να τα δοκιμάζω σε μαγαζιά με παρέα στο low profile ή το CV distiller's. τώρα άμα τελειώσω και πάρω και τα τελευταία 5 που θέλω από την λίστα μου πιθανόν να αλλάξω και τακτική. να δούμε πρώτα όμως τι θα γίνει με τις τιμές

  • Like 1
Posted
3 minutes ago, Griffin23 said:

δεν αγοράζω σχεδόν ποτέ με πρόθεση την συλλογή αν και με την άνοδο των τιμών 2 μπουκάλια τα λυπάμαι πλέον να τα ανοίξω είναι η αλήθεια (bowmore 15 darkest & Lagavulin 16 το οποίο το είχα αγοράσει πριν 4 χρόνια 58 ευρώ στο makro 😓) επίσης όσα έμειναν κλειστά τόσα χρόνια είναι γιατί  με τα γεννητούρια στο σπίτι η κατανάλωση μειώθηκε κατακόρυφα αλλά εγώ εξακολουθούσα να αγοράζω ανά δίμηνο ένα μπουκάλι που μου άρεσε. το parafilm φαίνεται αρκετά εύκολο στην χρήση και θα το δοκιμάσω, το κερί από την άλλη και ε΄γω το θεωρώ μπελά και νομίζω είναι για κανένα πολύ ακριβό μπουκάλι που είναι για να μείνει σε αποθήκη για 10-20 χρόνια.

εγώ πάντως με 30 μπουκάλια που έχω το Wet corking day είναι υπόθεση 10 λεπτών οπότε με παίρνει να το κάνω. από φελλό εγώ έχω βρει πλαστικούς που ταιριάζουν στα περισσότερα μπουκάλια και αν δω κάποιο να είναι χαλαρό το αλλάζω επιτόπου. επίσης έχω το κόλλημα και δεν πετάω εύκολα τα άδεια μπουκάλια γιατί με 2 φίλους μου κάποια whisky που μας αρέσουν και τα έχουμε σχεδόν πάντα ανοιχτά για να πιούμε μόλις τελειώσει στον ένα αγοράζουμε 2ο μπουκάλι και το μοιραζόμαστε, οπότε έχω και παλιά φελλό και μπουκάλια (είναι και ένας εύκολος τρόπος να κάνεις την αρχή στην κάβα σου)  

Επειδή είμαι ιδιάζουσα περίπτωση.........σε ενημερώνω ότι εάν έχεις τρέλα με το αντικείμενο  προχωράς......

Posted
41 minutes ago, Griffin23 said:

έχω κάποια υπόψιν απλά συνήθως προτιμώ (μέχρι στιγμής) πιο ακριβά whisky να τα δοκιμάζω σε μαγαζιά με παρέα στο low profile ή το CV distiller's. τώρα άμα τελειώσω και πάρω και τα τελευταία 5 που θέλω από την λίστα μου πιθανόν να αλλάξω και τακτική. να δούμε πρώτα όμως τι θα γίνει με τις τιμές

Έχεις ποτέ δοκιμάσει SPRINGBANK 10;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο. Είμαι νέος και εγώ. Απλώς.......έλα να σου δώσω να το δοκιμάσεις επειδή δεν θα το βρεις εύκολα.

 

  • Haha 2
Posted
1 hour ago, Griffin23 said:

εγώ πηγαινόρχομαι ακόμα μέχρι να την κάνω μόνιμα από την Αθήνα, πάντως να ξέρετε ήμαστε πολύ και ήμαστε παντού.....🤣😂🤪😜

skp25.jpg

  • Haha 3
Posted
44 minutes ago, Griffin23 said:

έχω κάποια υπόψιν απλά συνήθως προτιμώ (μέχρι στιγμής) πιο ακριβά whisky να τα δοκιμάζω σε μαγαζιά με παρέα στο low profile ή το CV distiller's.

Πάντως αν τα βάλεις κάτω και τα υπολογίσεις, θα δεις ότι 1 ποτό (25ml) ~περίπου~ 1/3 μπουκαλιού (αγορά απο εξωτερικό). Τουλάχιστον αυτό θυμάμαι εγώ, με οικονομικά δεδομένα προ πενταετίας. 

  • Like 4
Posted
1 hour ago, Celtic said:

Κατα τ'άλλα, σημείωσε την ημερομηνία που δήλωσες οτι έχεις ταβάνι τα 60€ και ευρείας κυκλοφορίας, και σε 5 χρονάκια τα ξαναλέμε......:wave:

μεγάλη αλήθεια...:help:

  • YES 1
Posted
4 minutes ago, DMTK said:

????? :rofl: ???? 

Τι είσαι ??? 8P

Σύμφωνα με σένα είμαι νέος. Όμως έχω δοκιμάσει πάρα πολλά και μου αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια. Όμως με 4 χρόνια .......νέος είμαι.

Posted
8 hours ago, Griffin23 said:

με wet cork day δηλαδή κρατάει μια υγρασία ο φελλός ώστε να μην ξεραθεί και μαζέψει αλλά δεν είναι τόση η διάρκεια ώστε να τον καταστρέψει. εσύ κάθε πότε περίπου το κάνεις?

Καλημέρα. Σε αυτά που θέλω να κρατήσω για πολύ καιρό, μια φορά το εξάμηνο και πάντα ελέγχω αν υπάρχουν υπολείμματα φελλού. Αν δω ότι ο φελλός αφήνει "κομματάκια" μέσα στο whisky... άνοιγμα, φιλτράρισμα και το πίνουμε με καλούς φίλους.

  • Like 2
Posted

@Griffin23 καλώς ήρθες στη παρέα μας, νέος, φρέσκος και αεράτος είναι ότι χρειάζεται το φόρουμ μας. 

Άνοιξε τα να ευχαριστηθείς, μόνος ή με καλή παρέα είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσεις! Η προσμονή, το τελετουργικό άνοιγμα και η εμπειρία της δοκιμής είναι αυτά που κάνουν το συγκεκριμένο ταξίδι συναρπαστικό.

Οι συλλογές είναι ωραίες, η γεμάτη φιάλη γυαλίζει στο μάτι, η κενή όμως θα έχει γεμίσει τη ψυχή, το στόμα και το μυαλό σου!

Τα όριο των 60€ είναι καλά για αρχή. Θα πιεις αρκετές και καλές εμφιαλώσεις ειδικά αν ψωνίζεις από το εξωτερικό. Με τις αυξήσεις του τελευταίου χρόνου όμως θα αναγκαστείς σύντομα να αναθεωρήσεις αν θελήσεις να επεκτείνεις το ταξίδι σου. Το δικό μου όριο είναι στα 100€ και ως τώρα δεν το έχω ξεπεράσει, οι πειρασμοί όμως είναι μεγάλοι :D

Slainte

Υ.Γ1 Γρήγορα ένα λαφρο στη βιτρίνα γιατί βλέπω τον @mitsubae να σε κυνηγά με το δίκυκλο στη Σαντορίνη   

Υ.Γ2 Το κλιματιστικό ακόμα και στη λειτουργία ψύξης δημιουργεί κατάσταση αφύγρανσης και ξηραίνει την ατμόσφαιρα, με το ενεργειακό σπίτι όπως γράφεις, η είσοδος νωπού αέρα θα είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη αν δε "σπας" παράθυρο και πιθανότατα να είναι ένας λόγος για τη μείωση της στάθμης στα μπουκάλια σου.

  • Like 3
Posted
15 hours ago, valasios said:

Σύμφωνα με σένα είμαι νέος. Όμως έχω δοκιμάσει πάρα πολλά και μου αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια. Όμως με 4 χρόνια .......νέος είμαι.

Αστα αυτά, εγώ ηλικιακά εννοούσα :biggrin1:

  • Haha 1
Posted
16 hours ago, valasios said:

Έχεις ποτέ δοκιμάσει SPRINGBANK 10;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο. Είμαι νέος και εγώ. Απλώς.......έλα να σου δώσω να το δοκιμάσεις επειδή δεν θα το βρεις εύκολα.

 

όχι δυστυχώς από Springbank δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. η πραγματικότητα είναι πως τα αποστακτήρια και οι εμφιαλώσεις τους είναι άπειρες και πόσο μάλλον αν καταφέρω να βρω παρέα για whisky 1 φορά το μήνα που θα δοκιμάσω max 2 ποτά. μέχρι στιγμής δεν νομίζω να έχω καταφέρει να δοκιμάσω πάνω 100-120 max διαφορετικές ετικέτες. Πάντως άμα ανέβω Θεσσαλονίκη δεν θα έλεγα όχι για μια βόλτα στα τοπικά ουισκάδικα.

15 hours ago, DMTK said:

Πάντως αν τα βάλεις κάτω και τα υπολογίσεις, θα δεις ότι 1 ποτό (25ml) ~περίπου~ 1/3 μπουκαλιού (αγορά απο εξωτερικό). Τουλάχιστον αυτό θυμάμαι εγώ, με οικονομικά δεδομένα προ πενταετίας. 

εδω πάλι ίσως είμαι misinformed. είχα ψάξει παλιά για αγορά από εξωτερικό και συγκεκριμένα Γερμανία που οι τιμές σε κάποια είναι στα 2/3 από Ελλάδα, αλλά είχα μάθει ότι δεν στέλνουν Ελλάδα και ότι ο καπνός και το αλκοόλ απαγορεύεται σαν παραγγελία από χώρα σε χώρα ακόμα και εντός Ε.Ε. χωρίς να φάει φόρο. Λάθος  πληροφορία ? γιατί δεν ασχολήθηκα περισσότερο και βλέπω πολλά post με παραγγελίες μελών από εξωτερικό.

3 hours ago, Islaynder said:

Τα όριο των 60€ είναι καλά για αρχή. Θα πιεις αρκετές και καλές εμφιαλώσεις ειδικά αν ψωνίζεις από το εξωτερικό. Με τις αυξήσεις του τελευταίου χρόνου όμως θα αναγκαστείς σύντομα να αναθεωρήσεις αν θελήσεις να επεκτείνεις το ταξίδι σου. Το δικό μου όριο είναι στα 100€ και ως τώρα δεν το έχω ξεπεράσει, οι πειρασμοί όμως είναι μεγάλοι :D

Slainte

Υ.Γ1 Γρήγορα ένα λαφρο στη βιτρίνα γιατί βλέπω τον @mitsubae να σε κυνηγά με το δίκυκλο στη Σαντορίνη   

Υ.Γ2 Το κλιματιστικό ακόμα και στη λειτουργία ψύξης δημιουργεί κατάσταση αφύγρανσης και ξηραίνει την ατμόσφαιρα, με το ενεργειακό σπίτι όπως γράφεις, η είσοδος νωπού αέρα θα είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη αν δε "σπας" παράθυρο και πιθανότατα να είναι ένας λόγος για τη μείωση της στάθμης στα μπουκάλια σου.

δυστυχώς με αρκετές υποχρεώσεις αν δεν βάλω ένα όριο δεν βγαίνει το σύστημα και ευτυχώς δεν έχω γκρίνια από το έτερον ήμισυ μέχρι στιγμής. πάντως ναι ισχύει ότι δεν σταματάει το ταξίδι με 30 φιάλες. το θέμα για εμένα προσωπικά είναι ότι όταν θα ανεβώ σε όριο για μια φιάλη θα πρέπει να την έχω δοκιμάσει και να ξέρω ότι όντως είναι κάτι πολύ κάλο και όσο και αν σέβομαι και εμπιστεύομαι την γνώμη του άλλου το whisky έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον άνθρωπο που θα το δοκιμάσει και ποιες γεύσεις αντιλαμβάνεται.

Υ.Γ1 όπως ανέφερα το LAPHROAIG QUARTER CASK είναι στη λίστα 😉

Υ.Γ2 υπάρχει ένας παράγοντας που δεν τον είχα σκεφτεί και θέλει λίγο ψάξιμο από εμένα αν και δεν μπορώ να κάνω πολλά. το ενυδρείο το οποίο είναι 600 λίτρα σε σταθερή θερμοκρασία 26 βαθμούς χειμώνα καλοκαίρι (ακόμα και σε καύσωνα γιατί έχει αυτοματισμό με ψύξη θέρμανση ανάλογα τις διακυμάνσεις) λειτουργεί σαν ένα σώμα ζεστού νερού τον χειμώνα στον χώρο επίσης λόγο εξάτμισης όλο τον χρόνο λειτουργεί ώς υγραντήρας (ακόμα και τώρα που είναι χειμώνας έχει εξάτμιση κάποια λίτρα καθημερινά)
 

  • Like 1
Posted
15 minutes ago, Griffin23 said:

εδω πάλι ίσως είμαι misinformed. είχα ψάξει παλιά για αγορά από εξωτερικό και συγκεκριμένα Γερμανία που οι τιμές σε κάποια είναι στα 2/3 από Ελλάδα, αλλά είχα μάθει ότι δεν στέλνουν Ελλάδα και ότι ο καπνός και το αλκοόλ απαγορεύεται σαν παραγγελία από χώρα σε χώρα ακόμα και εντός Ε.Ε. χωρίς να φάει φόρο. Λάθος  πληροφορία ? γιατί δεν ασχολήθηκα περισσότερο και βλέπω πολλά post με παραγγελίες μελών από εξωτερικό.

κάποιοι δεν στέλνουν, κάποιοι στέλνουν κανονικότατα 

Επίσης μην μου πεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει και Bunnahabhain; 

Posted

Griffin μην απαντήσεις.... Ειναι ερώτηση παγίδα... 

1 minute ago, DMTK said:

 

Επίσης μην μου πεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει και Bunnahabhain; 

 

  • Haha 4

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...