Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

Dear Guest,

On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

forum21.png

Slainte!

Chrisous's Blind Sample (Bunnahabhain 2013 Staoisha, The Ultimate, 46%)

Chrisous

Recommended Posts

Σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή στο κρυφό δείγμα μου του game 6. Ελπίζω να το απολαύσατε. 

Επέλεξα να βάλω ένα ουίσκι που σαν γενικό προφίλ είναι αρκετά αναγνωρίσιμο και λίγο πολύ οι περισσότεροι, μάλλον, έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. Ήταν λίγο δύσκολο η αλήθεια είναι να βρει κάποιος την εμφιάλωση καθώς είναι από ανεξάρτητο bottler. 

Αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίσε χαρακτηριστικά του δείγματος αλλά... κανένας δεν βρήκε το αποστακτήριο! Όχι φυσικά ότι ήταν και εύκολο. 

Ξεκιναω λοιπόν να ανεβάζω τυχαία τις απαντήσεις σας και στο τέλος θα κάνω την αποκάλυψη.

Βάζω ένα dram και πάμε. Cheers 🥃

• Like 6

@Χεντυ

Καλημέρα Χρήστο

Λοιπον να ξέρεις οτι μου άρεσε πολυ.
Σε ευχαριστω..!

Χρώμα: Ελαφρυ ραφινάτο χρυσό

Σώμα:Ελαιώδες και πυκνό.

Μύτη:Γλυκό μα και δυνατό καπνιστό...ιώδιο και θάλασσα.

Γευση:Αλμυρό με πιπέρικαι καπνό πίπας..φρουτώδεςστην αρχή-έντονο και πικάντικο.

Επιγευση:Μακριά και ευχάριστη.

Σχολια: Ήταν ένα υπέροχο δείγμα και το κατανάλωσα μετά απο απογευματινή κατεγίδα.

Μαντεψιά:Ισως τώρα να το βρώ.
.
Τalisker storm

• Like 5

@Celtic 

Καλησπέρα φίλε, να εδώ λίγες ώρες πριν την Ανάσταση είπα να δοκιμάσω το δείγμα σου....

Στη μύτη σε χτυπάει κατευθείαν η τύρφη.....Κοντά κοντά έρχονται τα λεμόνια και τα κουμ κουάτ, μαζί με μια μεταλλική-ορυκτολογική χροιά...Φρέσκο και ζωηρό, ταξιδεύει το νου προς Islay μεριά..

Με βάση τη μύτη, καμμία έκπληξη στο στόμα, η φυσική συνέχεια της ιστορίας...Καπνός τύρφης, αλάτια και πιπέρια, ξινά εσπεριδοειδή. Καραβόσχοινο και σκουριά λιμανιού. Καλό σώμα, λιπαρό με κρεμμώδη υφή. Επίγευση λίγο καυτερή και με στάχτες.

Κλασσική περίπτωση νεαρού ex-bourbon cask, Islay single malt. Αλκοόλ γύρω στους 46% βαθμούς. 

Όπως το ARDBEG 5y.o. ' Wee Beastie' ένα πράμα...

Thanks!

• Like 6

@Islaynder

Χαίρε Chrisous!

Μύτη: Πλούσιος και γνώριμος καπνός με αρκετά φρούτα. Γλυκιά αίσθηση χωρίς θαλασσινή ή αλμυρή υπόσταση, χωρίς την ιωδιούχο φαρμακιλα με συνέπεια να απομακρύνομαι από το αγαπημένο μου νησι. Μάνγκο, κόκκινα μήλα, κρέμα ζαχαροπλαστικής, η γνωστή μας βανίλια, αρκετό μέλι και προς το τέλος κάνουν την εμφάνιση τους κάποια ψήγματα αλατιού. Ο καπνός βγάζει μια ξηρότητα όπως τα ξερά καμμένα κούτσουρα. Αναδύονται αρκετές αναθυμιάσεις αλκοόλ χωρίς να προκαλούν πρόβλημα. Χορταστική μύτη.

Στόμα: Νόστιμο, γλυκό, ελαφρύ με καπως υδαρες σώμα. Δεν χάνει τα γευστικά στοιχεία της μύτης. Ο peated χαρακτήρας του είναι έντονος εδω καλύπτοντας στο τέλος τα πάντα. Εμφανίζει πικάντικα μπαχάρια μαζί με ζουμερες ξύλινες νότες. Σχετικά νεαρό, έως 10 ετών, το προδίδουν οι αναθυμιάσεις και το αλκοολικό του δέσιμο.

Επίγευση: Μέτρια έως αρκετη με τα αποκαΐδια να παραμένουν.
Ένα απολαυστικό dram, σε καμία περίπτωση όμως νησιωτικό ή παραλιακό. Θα παίξω με Highland και το...

Χρήστο ευχαριστώ!
  • Like 6

@zoubov

Mυτη

Τυρφη παπρικα περγαμοντο, αχλάδι, βανίλια, αλατι

στομα

Νεαρο- τζιντζερ, λεμόνι, φύκια, μαρούλι

Eπιγευση

Ροδακινο, ιωδιο

10 χρονων, 48%, campbelltown; 

👩‍🦯

• Like 6

@damianm

Σε ευχαριστώ πολύ για το sample. Το απόλαυσα στο έπακρο!!!!

Όψη:

ανοιχτό χρυσό χρώμα

Μύτη:
peated, salty

Στόμα:
Αλμυρή Καραμέλα, peat^2 και βανίλια

Τελείωμα:
Μεσαίας έντασης αλκοόλ. Η τύρφη δηλώνει παρών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Notes:
Ένα ευκολόπιοτο peated ουίσκι, πιθανότατα 8-10 χρονών, με αλκοόλ 40-43%.

Θα ποντάρω:
Περιοχή: Islay
Αποστακτήριο: Laphroaig

Συγκεκριμένα Laphroaig 10Y

• Like 6

@Alkisd8

Blind tasting game #6 Samples from Chrisous (Ty bro)

Nose:ωπ νάτος ο παιχτουρας! Καλώς το παιδί! Συναγερμός,τυρφουλα εν όψη! Λοιπόν για πάμε: ωραία γλυκιά τύρφη,χωρίς να σε κλωτσαει στην μούρη. Λίγο στάχτη από τζάκι προηγούμενης μέρας κ καψαλισμένου ξύλου/ κάρβουνου.Πολυ ελαφριά μπαχαρικά γαργαλανε την μύτη. Λίγο maritine note με φύκια όχι φρέσκα, αυτά που τα έχει ξεβραζει η θάλασσα μολις. Πίσω μια ελαφριά αίσθηση τσαγιού με λεμόνι… Δεν είναι έντονο,αλλά έχει ωραία μυτούλα

Palate:εδώ έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Το έχει το αλκοόλ του. Θα έλεγα στους 50+ abv. Κατεθειαν μπαχαρικά, πιπέρια,bitter-sour γεύσεις. Η τύρφη είναι σχεδόν πάντα παρούσα. Ενώ έχει το αλκοόλ του,είναι στρογγυλό . Ρέει πολύ ωραία και ομαλά στο στόμα με μια πολύ ωραία συμμετρική κορύφωση τύρφης και λεμονιων.Δεν θέλει το νεράκι του,δεν είναι άγριο,είναι μετρημένο.

Finish:τελείωμα μια πολύ ωραία lemon zest με γλυκια τύρφη και κάποια bitter στοιχεία που στο τέλος μετρατεπονται σε καβουρδισμένο καφέ και νότες μαύρης σοκολάτας αρκετά μετά. Μεσαίο προς μακρυ τελείωμα. Επίσης μου άρεσε κάποια στιγμή που φεύγει και ξαναγυρνάει και καθαρίζει τα χαρακτηριστικά του με την πιο μπιτερ αίσθηση μαύρης σοκολάτας…μ

Score:88

Λοιπποννν. Πρώτον μου άρεσε αρκετά σ ευχαριστώ πολύ αδερφέ για το τόσο ωραίο ντραμακι. Πάμε στο ενδιαφέρων κομμάτι,ποιο να είναι άραγε? Εφόσον το παιχνίδι είναι άσκοπο λόγω του Ιωάννη που το βρίσκει συνέχεια, ας ρίξουμε και μεις την ζάρια μας..

Θα έλεγα ότι είναι 10years και θα έπαιζα με ανεξάρτητο εμφιαλωτή. North star Spirits όπως επίσης και compass box βγάζουν τέτοια ωραία ντραμακια. Τόσο τυρφωδες δεν έχω δοκιμάσει compass(πλην του peat monster). Οπότε θα πάω στο :

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/120844/the-island-star-10-year-old-nss

Σ ευχαριστώ και πάλι!

• Like 5

@Makis

Μύτη: Καπνός, τύρφη γήινη και όχι νησιώτικη. Απουσία αλμύρας και θαλασσίλας καθώς και εσπεριδοειδών. Οπότε δεν πάω σε Islay. Στην πορεία πέφτει πολύ ο καπνός και αναδεικνύεται μια μεταλλικότητα. Ωραία μύτη!

Στόμα: Γλυκός καπνός, μπερμπονοβάρελο 100%. Τσιμπημένο αλκοόλ αλλά ισορροπημένο σύνολο. Αρκετά ελαιώδες το απόσταγμα. Μου αρέσει εξίσου με την μύτη!

Επίγευση: Μεγάλη και ωραία! Κάτι σαν τσιγαρίλα. Και αλμύρα η οποία εμφανίζεται ξαφνικά.

Είναι είτε Benromach είτε Ledaig. Θα πάω με το δεύτερο, το αρχιδάτο Ledaig 10 46.3% λόγω της αλμυρότητας.

Πολύ μου άρεσε Χρήστο! Σ' ευχαριστώ!

• Like 5

@tsapaspan

Χρώμα : ωραίο χρυσάφι χρώμα, φαίνεται αρκετά λιπαρο στο ποτήρι μάλλον χωρίς έξτρα καραμελόχρωμα ίσως έχει περάσει κάνα 10-12 χρόνια σε βαρέλι.

Μύτη: έντονη καπνα, γλυκιά τύρφη, καραμέλα ίσως λίγο αλμύρα, σοκολάτα μαύρη 

Στόμα: η τύρφη εννοείται υπάρχει και στο στόμα γλυκιά τύρφη και πάλι με πολλά πιπέρια και έντονο αλκοόλ ίσως κάτι κοντά στο 50% . Σοκολάτα λίγο σε δεύτερο χρόνο. Με λίγο νερό ανοίγει αρκετά και βγάζει καραμέλα και γενικα πιο γλυκές γεύσεις και αρώματα χωρίς να χάνει τον καπνιστό του χαρακτήρα. 

Επίγευση: μέτρια προς μακρά θα έλεγα μου αφήνει μια γλυκα και μια επιθυμία για γλυκό . ( μας πέθανες βραδιάτικα)

Πολύ ωραίο ουίσκι φιλαράκι το ευχαριστήθηκα πραγματικά. Από τα καπνιστά που μου άρεσαν πολύ και μάλλον γι αυτόν τον λόγο θα πάω προς highlands μεριά ίσως και Orkney. Θα μπορούσε να είναι είναι highland park αλλά θα πω ξεκάθαρα ότι είναι το Glenglassaugh Torfa. 

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/159421/glenglassaugh-torfa

Sorry κύριε Μάλλιο αλλά δεν έχετε ελπίδα Σ αυτό. 

😁😁

• Like 6

@SimoG

Blind Sample Game No6 - Chrisous

Χρώμα: Άσπρο κρασί - Άχυρο

Μύτη: Με το που άνοιξα το μπουκαλάκι, βγήκε υποβόσκον καπνός, μπορεί και από καψαλισμένο βαρέλι. Αμέσως κόλλα και βερνίκι. Τσιμπάει λίγο το αλκοόλ στην αρχή αλλά ελεγχόμενα. Λέω μάλλον κάπου στα 46%. Γλυκιά αίσθηση με αλατάκι, νέο ξύλο, μπέρμπον, καραμέλα, κρασί, βρασμένα φρούτα με ζάχαρη, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, μαγιά και βότανα.

Στόμα: Η αίσθηση βγάζει μια ζεστασιά, είναι κρεμώδης, γλυκιά με λίγη πίκρα στο τέλος. Η γεύση είναι ισορροπημένη και οικεία, πολύ πιθανό να το έχω δοκιμάσει. Αλατισμένη καραμέλα βουτύρου, μήλο, αχλάδι, κεράσι, μαρμελάδα, μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί, μέλι, ψωμί, μπαχαρικά. Ωραίο καίει το αλκοόλ στο στόμα που μουδιάζει λίγο και στεγνώνει από το αλάτι.

Επίγευση: Μέτρια προς μεγάλη, ζεστή και στρογγυλή, αλατισμένη καραμέλα και μπαχαρικά.

Κουβάς: Επειδή κάτι πρέπει να πω, επιλέγω το Deanston 10yo, 46.3%, Bordeaux Red Wine Cask Finish

Ωραίο, ευχαριστώ πολύ @chrisous.

Deanston 10-year-old

• Like 6

@mallios

Χρώμα: ανοικτό χρυσό, το 0.3 / pale gold

Καταγραφή.PNG

Μύτη: Λεμόνια, κάπνα και ιώδιο και κάπνα, ιώδιο και λεμόνια και ιώδιο λεμόνια και κάπνα (λολ). Κριθάρια όσο δεν πάει άλλο, με έντονες γήινες νότες, εκεί που λές, οκ. Laphroaig σε κάνει να το ξανασκεφτείς. 

Στόμα: Κάπνα, αλλά και πολύ έντονες γλυκές νότες και κριθάρι, έντονο το κριθάρι του και στο βάθος αλάτι και έντονο το ξύλο, μια πολύ dry αίσθηση. Αμύγδαλα, μία επέλαση πικρής νότας που περνάει γρήγορα και λίγη σοκολάτα μαύρη. Νιώθεις να μασάς το κριθάρι και πιστεύω πως πρέπει να έχω φάει αρκετό από αυτό.

Επίγευση: Μέτρια, κυρίως κριθάρι και ξυλώδης. Η τύρφη έντονη αλλά αυτές οι γλυκιές νότες την μαλακώνουν αρκετά και δεν την αφήνουν να είναι κυρίαρχη στην επίγευση. 

Από την αρχή φανατικά Laphroaig, αλλά δεν έχει πλάκα αν δεν πάμε κουβά. Πιστεύω ότι είναι 100% κριθάρι local από Islay οπότε θα παίξω ανάμεσα σε PC Islay barley και Kilchoman.

Λόγω γλυκιάς νότας θα μείνω στο Laddie και θα παίξε με Port Charlotte Islay Barley 2012.

• Like 7

Ωχ! Ρε ήμουν σίγουρος ότι ήταν Ledaig 10. Αυτά τα Staoisha μες στην αλμύρα τα θυμάμαι, το δικό σου δεν ήταν τόσο. Θα έχανα στοίχημα ότι ήταν Ledaig 10!

• Like 1
  • Haha 1

1 minute ago, Makis said:

Ωχ! Ρε ήμουν σίγουρος ότι ήταν Ledaig 10. Αυτά τα Staoisha μες στην αλμύρα τα θυμάμαι, το δικό σου δεν ήταν τόσο. Θα έχανα στοίχημα ότι ήταν Ledaig 10!

Καλά αυτό σου έκανε εντύπωση? Εγω  με το που διάβασα το συγκλονιστικό "το 0.3 / pale gold" του @malliosένα δάκρυ κύλησε... Ε μα πόσο πχια μπροστά 

• Haha 3

21 minutes ago, Makis said:

Λες να φταίει που το νέρωσα λίγο? 😆

Πέρα της πλάκας, είναι από τα dram που αλλάζουν όταν μείνουν σε χαμηλή στάθμη μέσα στο μπουκάλι. 

Δοκίμασα και στην αρχή με το άνοιγμα και στο τέλος που είχε μείνει έλαχιστο και μου έκανε εντύπωση ότι μαλάκωσε και στρογγυλεψε πάρα πολύ. 

• Like 4
  • Haha 1

56 minutes ago, Makis said:

Να πάμε να μας κοιτάξει κανένας γιατρός :thumbsup:

• YES 1

3 minutes ago, Islaynder said:

Να πάμε να μας κοιτάξει κανένας γιατρός :thumbsup:

Τα ίδια βρήκαμε εμείς, ε; Εντάξει, άλλος έπιασε το Τζακ ποτ αυτή την φορά...

• Haha 1

8 hours ago, Alkisd8 said:

Εγω  με το που διάβασα το συγκλονιστικό "το 0.3 / pale gold"

Έτσι, με μποϋκοτάρει ο @Chrisous , δεν βάζει το colour chart και κάνουμε μετά πλακίτσα! Loch Dhu μέχρι να βγάλουν τα χταπόδια γένια. 

• Haha 3

12 minutes ago, mallios said:

Έτσι, με μποϋκοτάρει ο @Chrisous , δεν βάζει το colour chart και κάνουμε μετά πλακίτσα! Loch Dhu μέχρι να βγάλουν τα χταπόδια γένια. 

Δεν μπορούσα να πάρω την εικόνα με copy από το κινητό. 

Αλλά, εντάξει λέω και να μην μπει η κλίμακα, καλό και το Loch Dhu 😁😁

• Haha 1

13 hours ago, Chrisous said:

Επέλεξα να βάλω ένα ουίσκι που σαν γενικό προφίλ είναι αρκετά αναγνωρίσιμο και λίγο πολύ οι περισσότεροι, μάλλον, έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. Ήταν λίγο δύσκολο η αλήθεια είναι να βρει κάποιος την εμφιάλωση καθώς είναι από ανεξάρτητο bottler.

Πάντως μάστορα τα Staoisha δεν τα λες αντιπροσωπευτικές εμφιαλώσεις του Bunnahabhain. Είναι peated και μάλιστα από ανεξάρτητο εμφιαλωτή, καμία σχέση με τις κλασικές Bunnahabhain κυκλοφορίες του ίδιου του αποστακτηρίου. Κοινώς, χίλιους δοκιμαστές να είχαμε ούτε κατά διάνοια να το έβρισκε κάποιος... Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ πάντως, περισσότερο από το Ledaig 10 τώρα που το ξανασκέφτομαι... Thanks again @Chrisous!

• Like 5

6 hours ago, Makis said:

Πάντως μάστορα τα Staoisha δεν τα λες αντιπροσωπευτικές εμφιαλώσεις του Bunnahabhain. Είναι peated και μάλιστα από ανεξάρτητο εμφιαλωτή, καμία σχέση με τις κλασικές Bunnahabhain κυκλοφορίες του ίδιου του αποστακτηρίου. Κοινώς, χίλιους δοκιμαστές να είχαμε ούτε κατά διάνοια να το έβρισκε κάποιος... Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ πάντως, περισσότερο από το Ledaig 10 τώρα που το ξανασκέφτομαι... Thanks again @Chrisous!

Μάκαρε, δεν είπα ότι είναι αντιπροσωπευτική εμφιάλωση του αποστακτηρίου, το γενικό προφίλ του είπα ότι είναι more or less αναγνωρίσιμο. Γι αυτο και οι περισσότεροι πέσατε μέσα (κάπνα, φύκια, θάλασσα κτλ. κτλ.). 

Ήταν και λίγο τρικλοποδιά, δεν λέω, αυτό ήθελα 😁

Χάρηκα που σου άρεσε, γενικά εγώ προσωπικά έχω σε εκτίμηση το εν λόγω αποστακτήριο (εεε @DMTK😇??) και "μου την σπάει" που είναι από τα υποτιμημένα του Islay. Ειδικά τώρα τελευταία με κάποια άλλα του νησιού που ζητάνε 200€ και παραπάνω για κάτι τελείως average whisky γιατι έγιναν μόδα - τάση ή όπως αλλιώς θες πες τα 

• Like 3

1 hour ago, Chrisous said:

Μάκαρε, δεν είπα ότι είναι αντιπροσωπευτική εμφιάλωση του αποστακτηρίου, το γενικό προφίλ του είπα ότι είναι more or less αναγνωρίσιμο. Γι αυτο και οι περισσότεροι πέσατε μέσα (κάπνα, φύκια, θάλασσα κτλ. κτλ.). 

Ήταν και λίγο τρικλοποδιά, δεν λέω, αυτό ήθελα 😁

Χάρηκα που σου άρεσε, γενικά εγώ προσωπικά έχω σε εκτίμηση το εν λόγω αποστακτήριο (εεε @DMTK😇??) και "μου την σπάει" που είναι από τα υποτιμημένα του Islay. Ειδικά τώρα τελευταία με κάποια άλλα του νησιού που ζητάνε 200€ και παραπάνω για κάτι τελείως average whisky γιατι έγιναν μόδα - τάση ή όπως αλλιώς θες πες τα 

Chris, υποτιμημένο δεν είναι σε καμία περίπτωση, είναι κλάσεις ανώτερο από 3-4 αποστακτήρια στο νησί. Απλά  μερικές από τις CR εμφιαλώσεις του είναι όντως για κλωτσιές. Από την άλλη, αρκετά staoisha ανεξάρτητων είναι overpriced! 

Το δείγμα σου το απόλαυσα, ήταν νόστιμο αλλά δεν αισθάνθηκα χαρακτήρα νησιού, με το ζόρι βρήκα λίγο αλάτι.

Slàinte 

• Like 2

2 hours ago, Chrisous said:

Μάκαρε, δεν είπα ότι είναι αντιπροσωπευτική εμφιάλωση του αποστακτηρίου, το γενικό προφίλ του είπα ότι είναι more or less αναγνωρίσιμο. Γι αυτο και οι περισσότεροι πέσατε μέσα (κάπνα, φύκια, θάλασσα κτλ.)

Μα το κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων των Staoisha είναι η κάπνα ενώ το Bunnahabhain εμφιαλώνει κατά κανόνα non-peated αποστάγματα. Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις αλλά όταν σκέφτεται κάποιος το Bunnahabhain δεν πάει το μυαλό του σε καπνιστό ουίσκι. Για θαλασσιλα, αλμύρα, φύκια κτλ ναι. Επιμένω ότι μία από τις πιο σίγουρες επιλογές να κουβαδιασεις όλο το γευσιγνωστικό πάνελ ενός blind tasting είναι να τους βάλεις Staoisha. Δεν είχαμε καμία πιθανότητα να το βρούμε, ας πει κάποιος ότι το σκέφτηκε καν...

• Like 2

Διαβάζω ξανά τα post σας @Makisκαι @Islaynder και καταλήγω ότι έχετε δίκιο. Απλά στο δικό μου μυαλό (ίσως και λανθασμένα) μαζί με την κάπνα ως χαρακτήρας του Islay είναι και αυτή η αλμύρα /ψαρίλα/θαλασσίλα.

Μάλλον πρέπει να κάνω ένα καλιμπράρισμα 😁