Jump to content
  • Dear Guest

On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

forum21.png

Slainte!

Recommended Posts

Posted

Είχαμε χτες την υπέροχη ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Οίκο ΜΕΤΑΞΑ και να γίνουμε και εμείς κοινωνοί και μέρος της μοναδικής ιστορίας της οικογένειας ΜΕΤΑΞΑ και του αποστάγματος το οποίο ξεκίνησε το 1888 και σήμερα εξάγεται και στέλνει σε πάνω από 40 χώρες αρώματα και γεύσεις από την Ελλάδα.

Μαζί μας εκτός από την κα. Κωνσταντινίδου, σε ένα μοναδικό blending masterclass και tasting ο νέος METAXA Master, διαχρονικός φίλος και αυτός του whiskyforum, o Κωνσταντίνος Καλπαξίδης.

Στην σύνθεση της ομάδας και η κα. Δημοπούλου, οινολόγος και υπεύθυνη για τα θέματα βιολογικής καλλιέργειας στο ΜΕΤΑΞΑ Λίκνο, στην Σάμο, την οποία και πρέπει πιστεύω να κανονίσουμε να επισκεφτούμε.

Μαζί μας και αρκετά νέα μέλη της HMWS, τα παιδιά που όλο το Σαββατοκύριακο ήταν εκεί στο WhiskyLive Athens και στήριξαν το περίπτερο του whiskyforum και 2 καλεσμένοι μας. Σημαντικό ότι στην σύνθεση που πήγαμε χτες, οι περισσότεροι πήγαν για πρώτη φορά και έγιναν (πιστεύω) και αυτοί METAXA ambassadors αφού γνώρισαν και δοκίμασαν διαφορετικές εμφιαλώσεις του ιδιαίτερου αυτού Ελληνικού αλκοολούχου ποτού που δεν είναι κονιάκ, ούτε μπράντυ, είναι κυριολεκτικά μία δική του μοναδική κατηγορία.

Το νήμα είναι για όλους και όλες εσάς που ήσασταν χτες μαζί μας και φυσικά να θυμηθούμε και τον σκοπό της επίσκεψης και να ευχαριστήσουμε όλα τα νέα μέλη που ήταν χτες μαζί μας.

Κλείνοντας, να πούμε το πόσο σημαντικό είναι για εμάς το γεγονός ότι ο Οίκος ΜΕΤΑΞΑ (από την πρώτη στιγμή που ο καλός μας @DMTK έριξε την ιδέα στο τραπέζι το 2019) είναι δίπλα μας, μας υποδέχεται κάθε φορά με αγάπη και σίγουρα τα tour που κάνουμε έχουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό άρωμα.

Να ευχηθώ και εδώ στον Κώνσταντίνο, σιδεροκέφαλος, να διατηρήσει αυτή την κληρονομιά που του μεταφέρει (επίσημα τον Αύγουστο) ο πρώην ΜΕΤΑΞΑ Master, ο κ. Ράπτης, αλλά και να την εξελίξει και να προσθέσει τα δικά του χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει τα δικά του αρώματα και γεύσεις σεβόμενος την ιστορία του Οίκου. 

Τέλος, να μείνει όσα χρόνια θέλει εκείνος και με την σειρά του, γεμάτος από όλα όσα έχει προσφέρει να έρθει η στιγμή που και εκείνος θα περάσει στον επόμενο METAXA Master την κληρονομιά του Οίκου.

IMG_20240305_182029.jpg

• Like 14
Posted

Τι να πρωτοπεί κάνεις για την επίσκεψη/εμπειρία στο Μεταξά, επιγραμματικά και μόνο: 

Υπέροχος χώρος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από working distilleries του εξωτερικού και έχω δει ουκ ολίγα σε όλη την Ευρώπη. Η φιλοξενία όπως πάντα άψογη από τούς διό οικοδεσπότες μας αν και σίγουρα μετά από 3 επισκέψεις είχαμε σχεδόν την οικογενειακή αντιμετώπιση και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν ήθελε να φύγει κάνεις ακόμα και μετά από 4 ώρες. Η γευσιγνωσία ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και έδειξε πόσο versatility έχει το Μεταξά στο εύρος της γκάμας του και σίγουρα το Orange θα μπει στο καλοκαιρινό μου πρόγραμμα, κρίμα που δεν κρατήσαμε σημειώσεις ειδικά για μια συγκριτική δοκιμή 12, Reserve και Angel's.

Όπως ανέφερα στους φίλους και οικοδεσπότες μας είναι κρίμα και disservice στο Μεταξά που δεν προσφέρουν μια παρόμοια εμπειρία σε περισσότερο κόσμο 

• Like 9
Posted

Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν ανεπανάληπτο. Premium Tour που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά του εξωτερικού.

Δεν έχω λόγια πραγματικά! Να ευχαριστήσω τους συντελεστές και τα παλιούς της HMWS που το κανόνισαν! 

IMG_20240305_181141_LIUMfB2B75.jpg

IMG_20240305_173138.jpg

IMG_20240305_182514.jpg

• Like 11
Posted

Όπως είπαμε και χτες, μας ζήτησαν από το ΜΕΤΑΞΑ να στείλουμε τα επιμέρους σχόλια που κάναμε στην γευσηγνωσία αλλά και γενικά τις εντυπώσεις μας, όσοι φυσικά θέλουμε.

Η Χουίτη έχει access στο whiskyforum (όπως και όλοι οι επισκέπτες και φίλοι, εκτός από τα μέλη φυσικά) οπότε ας κάνω εγώ την αρχή με δυο -τρία comments που της είπα και χτες.

Το άρωμα του ΜΕΤΑΞΑ και κυρίως του μίγματος αρωματικών που δίνει επιπλέον στοιχεία στο γλυκό κρασί Σάμου και στα αποστάγματα οίνων, είναι για εμένα ένα ταξίδι στα παιδικά μου χρόνια, (τότε που ακόμα υπήρχαν πτερόσαυροι) και στην αυλή της θείας μου που σχεδόν πάντα έφτιαχνε λικεράκι τριαντάφυλλο από τις τριανταφυλλιές που είχε στον κήπο της. Γυάλινο βάζο, στον ήλιο, γεμάτο τριαντάφυλλα κλπ κλπ κλπ

Το ΜΕΤΑΞΑ orange ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αφού έμοιαζε σαν να γεύεσαι την φλούδα από το πορτοκάλι, σαν μια πιο αραιή μαρμελάδα πορτοκάλι, με λίγες πικρές νότες στο βάθος. Μεγάλη έκπληξη και πολύ κοντά γευστικά σε ένα Old Fashioned.

Τέλος το METAXA Private Reserve ήταν (στην αρχή) δύσκολο να το περιγράψω με μύτη, στόμα κλπ. Μου δημιούργησε στο μυαλό μου (και αποδείχθηκε σωστή) την εικόνα ενός αμπελιού λίγο πριν τον τρύγο, γεμάτο σταφύλια και μετά από βροχή. Ολα τα αρώματα αυτά, μαζί, να έρχονται με ένα δροσερό αέρα που φέρνει και άλλα γήινα αρώματα και αρώματα από την φύση (δέντρα, φύλλα κλπ).

• Like 9
Posted

Απίστευτη εμπειρία συνολικά, αλλά η 'έκπληξη' της τελευταίας αίθουσας (αυτή που δεν θα δείτε σε καμία φωτογραφία) πραγματικά ήταν το κάτι άλλο! Δεν έχω λόγια!

Μου άρεσε κι εμένα πολύ το Metaxa Orange. Για 17-18 ευρώ που κοστίζει σε κάβες και super market φαίνεται πραγματικό κελεπούρι!

Θερμές ευχαριστίες τόσο στους ανθρώπους του METAXA, όσο και στον @mallios που όχι μόνο το κανόνισε, αλλά επέμενε και μάλιστα πολύ να καταφέρω να πάω!

Και μερικές δικές μου φωτό:

IMG_4290.JPG.44e689548363a7b5b04f1e00c7e09ef4.JPG

IMG_4292.JPG.c3712794c8b6d03530b862339b041ed8.JPGIMG_4311.JPG.133428870a573a56eac7c19dd3f5e731.JPG

IMG_4313.JPG.745a320aee68d19eafb5ee86084fadff.JPG

IMG_4315.JPG.1625f20fbfc97699fdaef1d81063beba.JPG

IMG_4314.JPG.038c770e74d96542fe6f7c9e06ab4cd0.JPGIMG_4320.JPG.1e918c07e0b10a06c5d38dc183264f56.JPG

• Like 10
Posted

Πρώτη μου επίσκεψη στον οίκο Metaxa και μια εμπειρία μοναδική που ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω ότι απείχε μισή ώρα από το σπίτι μου. Ένιωσα πως βρισκόμουν κάπου αλλού, σίγουρα εκτός της χώρας μας, δείχνοντας παράλληλα και την άγνοια μου για τον Οίκο!

Η κα. Κωνσταντινίδου εξαιρετική οικοδέσποινα, μας υποδέχτηκε σαν οικογένεια κάνοντας μας να νιώσουμε ζεστά και άνετα. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο αναλύοντας τη ταυτότητα Metaxa και ακόμη περισσότερο λύνοντας τις όποιες απορίες μας!

Ο κος Καλπαξίδης, η νέα και ήρεμη δύναμη του οίκου, πρόσθεσε τεχνικές λεπτομέρειες στη συζήτηση μας κάνοντας την απολαυστική. Καλή επιτυχία στις νέες ιδέες που θα φέρει, για τα υπόλοιπα, το πάθος του, αρκεί!

Η κα. Δημοπούλου μας μετέφερε την εικόνα των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου και τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που κάνουν. 

Δοκιμάσαμε:

Metaxa Orange: Ο ορισμός του bitter σοκολάτα - πορτοκάλι χωρίς να πνίγεσαι στη γλύκα κάποιου λικέρ που θεωρούσα ότι ήταν. Εξαιρετικό για mixer, θα τιμηθεί δεόντως.

Metaxa 12 αστέρων: Η ξηρότητα με τα γλυκά στοιχεία σε απόλυτη αρμονία, γίνεται εύκολα ένα every day drink.

Metaxa Private Reserve: Αρκετά ποιοτικό ποτό με τα γλυκά στοιχεία να υπερτερούν.

Metaxa Angels' Treasure: Super Premium με μεγάλη αρωματική και γευστική παλέτα και βάθος για να ταξιδέψεις.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους!

Υ.Γ Θα σας στείλω τον λογαριασμό από το στεγνοκαθαριστήριο :D

• Like 10
Posted

Να ευχαριστώ κ εγώ με την σειρά μου την κα Κωνσταντινίδου η οποία ήταν φανταστική οικοδέσποινα, τον κο Καλπαξιδη που μας εξηγησε την διαδικασία παραγωγής του αποστάγματος, και την κα. Δημοπούλου που μας είπε για την παραγωγή του Μοσχάτου Σάμου.

Επίσης, τον @mallios κ όσους ενεπλάκησαν να γίνει αυτή η επίσκεψη και όλους τους συμμετέχοντες που βοήθησαν με τις ερωτήσεις κ τις παρατηρήσεις τους να γίνει αυτή η επίσκεψη ακόμη καλύτερη!!

• Like 7
Posted

Tρομερή εμπειρία! Πολλές ευχαριστίες στους οικοδεσπότες αλλά και στους ανθρώπους μας εδώ που το κανόνισαν.

Μία εμπειρία υψηλού πραγματικά επιπέδου. Τα είχε όλα! Από την ιστορία και το marketing, μέχρι λεπτομέρειες για το προϊόν και πώς παράγεται. Διαδραστικό επίσης το οποίο είναι πολύ σπάνιο!

Σε αυτό το post θα μείνω στο τελευταίο μέρος, εκείνο της γευσιγνωσίας.

1. Metaxa Orange

Εντυπωσιακό. Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι πολύ καλό για απεριτιβο και επιδέχεται πολλών πειραματισμών. Η μύτη εντυπωσιακή που φέρνει γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Αλλά το απόλυτα εντυπωσιακό είναι ότι από την μύτη περιμένεις ένα πολύ πιο γλυκό και λιγωτικό θα έλεγα στόμα, και βρίσκεις κάτι πιο ξηρό από ότι περίμενες. Με τρομερή ισσοροπία και μία επίγευση που βγάζει αυτές τις ωραίες πικράδες της φλούδας του πορτοκαλιού.

Απευθείας ξεκίνησα στην αίθουσα να κάνω εικόνες. Καλός καιρός. Αυλή σε εξοχικό. Τα δέντρα γύρο. Δροσερός αέρας. Μυρωδιές από τα δέντρα με εσπεριδοειδή. Το σκεφτόμουν με πάγο, με τόνικ, με σόδα, ίσως ένα παιχνίδι να γίνει πιο spritz.

Πραγματικά δεν το περίμενα.

2. Metaxa 12

Για εμένα κλασική αξία. Το έπινα αρκετά πριν το κόλλημα με το ουίσκι. Με έναν φίλο τολμούσαμε (?) να το συνδυάζουμε με πούρο.

Για τα χρήματα του νομίζω έχει μία πολύ καλή πολυπλοκότητα και στην δική μου παλέτα έχει πολύ ενδιαφέρουσες διάφορες αν το συγκρίνω με brandy και cognac. Μία ιδιαίτερη ισορροπία ξηρών και γλυκών γεύσεων. Διαθέτει έναν ξεχωριστό αλλά προσιτό συνάμα χαρακτήρα. Στέκεται το ίδιο στιβαρα στο σαλόνι του σπιτιού σου και σε ενα Cigar room ξενοδοχείου.

3. Metaxa Private Reserve

Με την πρώτη μυρωδιά αναρωτήθηκα: Άλλο ποτό? Άλλη Κατηγορία? Ναι 'έτσι φαίνεται.

Εδώ η πολυπλοκότητα τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα ανεβαίνει. Πιο ντελικάτα τόσο τα ξηρά όσο και τα γλυκά στοιχεία. Μεγαλύτερο βάθος που αν το πρόσεχες με υπομονή, άρχιζες να τα ξεχωρίζεις. Εγώ πήγα από γλυκά κουταλιού και απαλά εσπεριδοειδή μέχρι σε πιο κόκκινα φρουτα, ή και κανέλες και μπαχαρικά. Η επίγευση μεγαλύτερη.

4. Metaxa Angels' Treasure

Όπα. ΟΠΑ! Τι έγινε τώρα εδώ?!

Καιρό ήθελα να το δοκιμάσω και δεν τα είχα καταφέρει. Κακώς δεν τα είχα καταφέρει, λέω τώρα στον εαυτό μου. Εδώ είναι ξανά μία εντελώς άλλη κατηγορία. Η επίγευση είναι τεράστια και η πολυπλοκότητα ακόμα μεγαλύτερη.

Δεν θα μπω σε βάθος γιατί πραγματικά θέλω να το μελετήσω ξανά με ησυχία.

Εδώ εντυπωσιάστηκα με το πόσα πολλά στοιχεία βρίσκονται σε αρμονία. Είναι κάτι που μπορεί να μαγέψει τόσο τους λάτρεις των γλυκών όσο και των ξηρών ποτών. Εντυπωσιάζομαι που βρίσκω όλα τα κλασικά στοιχεία του Private Reserve για παράδειγμα, αλλά παράλληλα βρίσκω και καπνό και δέρμα, κάτι που δεν θα το περίμενα.

Είναι και σαν βόλτα σε ένα μονοπάτι στο δάσος το φθινόπωρο, με πεσμένα φύλα και υγρασία. Κάπου βλέπεις κάτι μανιτάρια που και που.

Αλλά είναι και σαν να στέκεσαι σε πέτρινη βεράντα, αρχή άνοιξης, στα Μαστοροχώρια / Ζαγοροχώρια, και να έρχονται αρώματα από το βουνό που 'φιλτράρονται' και 'μπλεντάροντε'  στα πέτρινα σοκάκια του πετρόχτιστου χωριού.

Εντυπωσιακό!

Πραγματικά η εμπειρία μου θύμισε τις κλασικές αξίες του Metaxa 12 αλλά μου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με το Angels' Treasure. Ανυπομονώ να βγεί το νέο.

Και πάλι ευχαριστούμε!

• Like 12
Posted

Μια απίστευτη εμπειρία που μου άλλαξε όλη την οπτική για το Metaxa. Το line up της δοκιμής μας ήταν πραγματικά φοβερό. Την μακρά και πολύπλοκη επίγευση των Metaxa - Private Reserve και Angel's Treasure την έχω ακόμα στο στόμα μου! Εξαιρετικά αποστάγματα! 

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της φοβερής private ξενάγησης.

Και είς άλλα με υγεία 🥃

1709883159715.jpg.a081124fda6941ccd3cddfa58e44bbc7.jpg

1709883195587.jpg.850786a3ab2607133e7c9af6ea1eccf4.jpg

1709883214007.jpg.b54ae63c78b9fa20a3878120a8f3ce4d.jpg

• Like 8
Posted
On 3/6/2024 at 5:34 PM, Wisdom said:

Και μερικές δικές μου φωτό:

IMG_4315.JPG.1625f20fbfc97699fdaef1d81063beba.JPG

Απίθανη φωτογραφία!!! Άνετα μπαίνει σε διαφήμιση!

• Like 5
  • Thanks 1
Posted
On 3/6/2024 at 10:46 PM, Leftis said:

Screenshot 2024-03-06 at 10.41.59 PM.png

γενικά, έβγαλαν τρελές φώτο αυτή τη φορά, όπως κι αυτή του @Leftis

• Like 4
  • YES 1
Posted
12 hours ago, Celtic said:

Απίθανη φωτογραφία!!! Άνετα μπαίνει σε διαφήμιση!

2.000 ευρώ δώσαμε στο μοντέλο. Μια ώρα πήγαινε - έλα το είχαμε για να κάνει ο @Wisdom την σωστή λήψη.

Μάτωσε το ταμείο μας, αλλά άξιζε. 🤣

• Like 3
  • Haha 6
  • 1 month later...
Posted

Μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους εμάς στην HMWS, για την σχέση μας με τον Οίκο ΜΕΤΑΞΑ, αυτή την διαρκή σχέση εκτίμησης και αγάπης για αυτό το μοναδικό Ελληνικό απόσταγμα (όχι μόνο απόσταγμα, μην τα ξαναγράφουμε).

Νομίζω τα παιδιά που ήταν μαζί μας, είδαν και την ιδιαίτερη και διαφορετική φιλοξενία που υπάρχει για την Hellenic Malt Whisky Society και το whiskyforum. Το μόνο που μπορούμε εμείς να υποσχεθούμε, αφού υπάρχει και η ανοικτή πρόσκληση, είναι να προσπαθήσουμε και το 2025 να πάμε ξανά και να έχουμε κοντά μας μέλη της HMWS και φίλους του whiskyforum που δεν τα κατάφεραν να είναι μαζί μας φέτος.

Μία και μοναδική φιάλη, ένα δώρο με τεράστια συναισθηματική αξία για όλους εμάς στην HWWS, όσους ξεκίνησαν, όσους ήρθαν ή έφυγαν όλα αυτά τα χρόνια και όσους συνεχίζουμε με την ίδια (ή και παραπάνω αγάπη) να στηρίζουμε την παρέα και το whiskyforum.

1712989479169.jpg

1712989479162.jpg

1712989479148.jpg

• Like 6
  • Wow 2