Jump to content
  • Dear Guest

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

Το Bimber, βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο και ιδρύθηκε το 2015 από τον Πολωνικής καταγωγής Darius Plazewski. Bimber στην Πολωνία είναι ένα παραδοσιακό ποτό, το παρουσίασαν κάτι αντίστοιχο με το moonshine των ΗΠΑ, και το σήμα του είναι εμπνευσμένο από τον Πολωνικό θυρεό (αετός). Το πρώτο ουίσκι παράχθηκε το 2019, και εκτός από ουίσκι παράγουν τζιν και βότκα.

 

Προμηθεύονται το κριθάρι τους αποκλειστικά από μία φάρμα και χρησιμοποιούν δίστιχο κριθάρι, συγκεκριμένα τις ποικιλίες Concerto και Laureate.

 

Η βυνοποίηση γίνεται στο Warminster Maltings, όπου το κριθάρι μπαίνει  σε δεξαμενές με νερό για 72 ώρες, εν συνεχεία  μεταφέρεται στα malting floors όπου παραμένει και ανακατεύεται  για περίπου 5 μέρες και τέλος μεταφέρεται για ξήρανση.

 

Η ζύμωση γίνεται σε ανοιχτές ξύλινες δεξαμενές από Αμερικάνικη βελανιδιά, και διαρκεί μία εβδομάδα. Πάνω από τις δεξαμενές, υπάρχουν κλιματιστικές μονάδες οι οποίες δεν επιτρέπουν την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 28 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια της ζύμωσης.

image.png.1e837c5e1950c54e03ddba7e6e427aa6.png

 

Για την απόσταξη, χρησιμοποιούνται (μέχρι πρότινος) δύο χάλκινοι άμβυκες. Η πρώτη απόσταξη, γινόταν στην Doris (αριστερός άμβυκας στην αριστερή φωτογραφία), χωρητικότητας 1000 λίτρων και η δεύτερη στον Astraeus χωρητικότητας 600 λίτρων.  Το κόψιμο γίνεται στους 72% abv.Το new make spirit αραιώνεται στους 63,5% αλκοολικούς βαθμούς πριν μπει στα βαρέλια για ωρίμανση. Πρόσφατα τοποθετήθηκε καινούργιος άμβυκας (μεσαία φωτογραφία) στην θέση της Dorris, ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. 

     image.png.d5b5b343f705eacf179e4fd587f3e581.png           20240315_184539.jpg.7ad3148cfd56450282a12ad405c6feb4.jpg   20240315_190640.jpg.025f69cd8f5cacf347ef6934881b9447.jpg

                                                                                                                                       

 

Η ωρίμανση διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια και χρησιμοποιούνται βαρέλια κυρίως ex-bourbon και ex-sherry από Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή βελανιδιά. Ο ηπιότερος καιρός, σε σχέση με την Σκωτία, βοηθάει την ωρίμανση να γίνεται γρηγορότερα.

20240315_192302.jpg.65df0b4529bd93d24bf65c419f5be9a8.jpg  20240315_191644.jpg.e13571198d833ef267e4b43512697437.jpg

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εντός του αποστακτηρίου υπάρχει βαρελοποιείο, όπου επισκευάζονται τα βαρέλια.

  • Like 12
Posted

Ευχαριστούμε @Vaggelis82!

Θεωρώ αξιοσημείωτο ότι θα αντικατασταθεί η πανέμορφη Doris, που θερμαίνεται μάλιστα απευθείας με φωτιά, με έναν άμβυκα πολύ πιο κλασικού -αλά speyside- σχήματος και μορφής, γεγονός που σίγουρα θα αλλάξει τον χαρακτήρα του αποστάγματος.....

  • Like 3
Posted

Κοιτώντας την φωτογραφία με τους άμβυκες είχα απορία για τα γυάλινα δοχεία στο πίσω μέρος (dame-jeanne που μας είπαν και στο ΜΕΤΑΧΑ για να ακούγεται πιο σικ από το νταμιτζάνα) αλλά το ιντερνετ πάντα βοηθάει. Είναι η συλλογή Gin του Bimber το οποίο αξίζει και αυτό να το αναφέρουμε αφου αποτελεί μέρος της παραγωγής του.

csm_Bimber-bottles_13533ed689.jpg

BIMBER DA HONG PAO, TEA GIN

image.png

Da Hong Pao Tea Gin is an earthy, floral, richly coloured gin made with one of the world’s most expensive teas and expertly handcrafted at our London distillery. Da Hong Pao is a rare, heavily oxidised oolong tea with an earthy, floral and sweet taste profile. Prized by tea connoisseurs worldwide, Da Hong Pao grows between the rocks of Southern China’s breath-taking Wuyi Mountains. 

Once brewed and drained, we mix these rare tea leaves with our high-strength gin, which is expertly made with high quality and special selected botanicals. We infuse the gin and tea leaves for maximum flavour extraction before being filtered and bottled at a high-strength of 51.8% abv.

===========================================================

BIMBER KUMQUAT GIN

image.png

Bimber Kumquat Gin is a bright, crisp and delightfully refreshing gin crafted from eight botanicals including kumquat. Native to China, this rare and naturally small 

variety of citrus grows slowly, producing very large, lusciously flavoured fruits.  Kumquat Gin is expertly handcrafted at our London distillery and presents as a classic juniper and citrus-forward gin that is bursting with bright and bold flavours. 

Our gin is wonderfully versatile: it can be enjoyed in a simple gin & tonic or served with a splash of soda water or ginger ale over the ice. Bimber Kumquat Gin also makes a superb martini - just add your favourite vermouth.

=======================================================

@Vaggelis82 δοκιμάσατε Gin?

  • Like 1
Posted

Θα γράψω εδώ την εμπειρία μου από το tour στο BIMBER μιας και δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να ανοίξω καινούργιο νήμα.

 

Φανταστείτε ότι είστε στην Σπύρου Πάτση στην Αθήνα, πιο σωστά στους κάθετους δρόμους της Σ. Πάτση,  και έχετε ακριβή εικόνα για το πως είναι ο δρόμος που βρίσκεται το αποστακτήριο. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι ανάμεσα στα μηχανουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων και αποθήκες δεν θα έβρισκα αποστακτήριο, μέχρι που είδα αυτή την εικόνα.

IMG_20240315_175839.jpg.b316dbb2b7d5ef35239e38d30f84388e.jpg

 

Μπαίνοντας μέσα το πρώτο πράγμα που βλέπεις, είναι τα ράφια με τις διάφορες εκδόσεις, είτε OB, είτε επετειακές ή single cask που έχει βγάλει το αποστακτήριο.

20240315_180806.jpg.eabd41750bd569431357fef68247afe9.jpg   20240315_180834.jpg.1a0e9d3d443a43b73dbb8480d8c0cab0.jpg   20240315_180849.jpg.beb2fc2a07527eea3e9535ec2accfafe.jpg

 

Αφού μας κέρασαν ένα old fashioned, ξεκινήσαμε την περιήγηση στο αποστακτήριο. Ο χώρος αρκετά μικρός, φαίνεται και στις φωτογραφίες που οι άμβυκες είναι ακριβώς πίσω από την βιτρίνα με τα μπουκάλια, χωρίς όμως να είναι κάτι αρνητικό. Ο Luke, ο οικοδεσπότης μας, αρκετά φιλικός μας είπε για την ιστορία του αποστακτηρίου, και την διαδικασία της παραγωγής, αποθήκευσης και εμφιάλωσης του whisky.

Σχετικά με την αποθήκευση, ένα μεγάλο μέρος αποθηκεύεται σε χώρο εκτός του αποστακτηρίου, λόγω έλλειψης χώρου, και όσα αποθηκεύονται εντός του αποστακτηρίου μετακινούνται αρκετά συχνά. Οι λόγοι είναι δυο. Πρώτον και κυρίως λόγω το ότι τα βαρέλια τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και λόγω της κλίσης του πατώματος τα πάνω ωριμάζουν γρηγορότερα, και δεύτερον λόγω του διαφορετικού μικροκλίματος (ακόμα και σε τόσο μικρό χώρο).

Η εμφιάλωση γίνεται με το χέρι, όπως η ετικετοποίηση, η τοποθέτηση του φελλού και το κέρωμα σε κάποιες εμφιαλώσεις.

Αφού τελείωσε η ξενάγηση στον χώρο προχωρήσαμε στο testing. Δοκιμάσαμε

1. New make spirit 63.5%abv

20240315_182450.jpg.f7e68bd69d010f64bb936714f9ed253f.jpg

2. Ex-Bourbon batch 4, 51.2%abv

20240315_182441.jpg.3b19571bf4c6d361303d0bb94e728df7.jpg

3. Small batch King Charles III Coronation, 52.2%abv

20240315_182434.jpg.3c5053e98d8ffbe78ca28b63586e62ab.jpg 

4. Foursquare Rum Cask, Realese no. 4, 51.2%abv

20240315_182431.jpg.6bd34156462df40c2be25273e99b83e2.jpg

5. SIngle Cask 422-4/63, εμφιάλωση για το Selfridges, 51.4% abv

20240315_182428.jpg.a7f99997e5eb4ae2a719c53fa8c1da40.jpg

6. The Four Elements, Fire, εμφιάλωση για το Master of Malt, 58,9%abv 

20240315_182425.jpg.f80cc053e62f0f11c3a9b5d1f8f694aa.jpg

 

Το Selfridges και το Fire μου άρεσαν περισσότερο. Ίσως μισό κλικ παραπάνω το selfridges. Αλλά και τα δύο είχαν πολύ καλή μύτη, πλούσιο σώμα και φοβερή επίγευση.

Το Coronation το βρήκα αρκετά κλειστό, και όχι τίποτα το ιδιαίτερο (κρατιέμαι πολύ να μην κάνω την σύνδεση...) και ήταν αυτό που εκτίμησα λιγότερο.

Το ex-bourbon το βρήκα τιμιότατο, το Foursquare αρκετά καλό και το new make μια πολύ πολύ καλή βότκα, αλλά δεν μου αρέσει η βότκα.

Με σειρά από καλύτερο προς το χειρότερα θα έλεγα:  Selfridges, Fire (σχεδόν ισοπαλία),  Foursquare, ex-bourbon, new make, Coronation.

 

Τέλος όταν πιάσαμε κουβέντα για το γεγονός ότι όλα τα whisky είναι NAS, δεν μου απάντησε αρνητικά για το εάν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να δούμε και Age Statement whisky. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι έχουν στα σκαριά.   

 

  • Like 7
  • 2 months later...
Posted

Παραθέτω και εγώ εδώ τις σημειώσεις μου από το tour μου στο Bimber στις 19 Απριλίου 2024.

 

Ήμουν στο Λονδίνο για δουλειά και λέω ας πάω να δω και εγώ το αποστακτήριο. Αρχικά να πω ότι αξίζει πολύ το lifetime subscription τους αν πρόκειται να επισκευθείς το αποστακτήριο, καθώς στην τιμή ενός tour, παίρνεις δύο ποτήρια, δύο δείγματα και μία δωρεάν επίσκεψη κάθε χρόνο.

 

Όπως σωστά λέει ο Βαγγέλης ο χώρος μικρός ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτων. Εύκολα προσβάσιμος με το μετρό από όλα τα σημεία του Λονδίνου.

Μας υποδέχθηκαν με ένα κλασικό Gin Tonic και ο Luke τα ανέλαβε όλα.

Περάσαμε όλα τα στάδια στον μικρό αυτό χώρο απολαμβάνοντας το ποτό μας. Κάτι φίλοι και εργάτες πίνανε gin tonic και εκείνοι πανω σε κάτι βαρέλια συζητώντας έντονα, όλοι στα πολωνικά. Γενικά υπήρχε μία πολύ οικογενειακή ατμόσφαιρα στον χώρο το οποίο μου άρεσε.

Σημείωσα τα παρακάτω κατά την ξενάγηση: 

  • 50.000 λίτρα / χρόνο
  • Όλες οι ξύλινες δεξαμενές τους είναι ίδιες και είναι χωρητικότητας 3000 λίτρα. Είναι από White American Oak και είναι από μέσα Heavily Charred. Ήθελαν όπως είπαν να υπάρχει αλληλεπίδραση με το ξύλο ακόμα και σε αυτό το στάδιο.
  • Χρησιμοποιούν μόνο μία μαγιά από το Milwaukee
  • Tα low wines τους είναι πιο υψηλόβαθμα απο τον μεσο όρο
  • H ''καρδιά΄΄που βγάζουν σε κάθε απόσταξη είναι 200 με 250 λίτρα και είναι το μόνο που χρησιμοποιούν
  • Βαρέλια
    • Τα βαρέλια bourbon τους κόστιζαν 150 λίρες το ένα και τώρα έχουν φτάσει στις 250
    • Ανέφερε ότι φέρνουν τα βαρέλια ολόκληρα και αυτό τους αυξάνει τα μεταφορικά. (εδώ το έχασα λίγο. γιατί αυτό μπορεί να παίζει ρόλο και να το θέλουν)
    • Χρησιμοποιούν μόνο solera sherry και όχι season. Δηλαδή δεν χρησιμοποιούν από ότι κατάλαβα βαρέλια που το sherry έχει περάσει λίγο διαστημα μέσα στο βαρέλι.
    • Έχουν ένα βαρέλι mizunara στο οποίο θα κάνουν μόνο finishing και όχι maturation
    • Έχουν ένα βαρέλι mezcal και λέει θα είναι η πρώτη που θα κάνουν ωρίμανση (η τελείωμα?) σε τέτοιου είδους βαρέλι
    • Δεν χρησιμοποιούν STR και μάλιστα το είπε πολύ έντονα, χλευάζοντας ίσως όποιος τα χρησιμοποιούν
    • Δεν κάνουν shave στα βαρέλια τους. Μονο κάψιμο.
  • Το finishing τους είναι συνήθως 11 μήνες
  • Πριν την εμφιάλωση, το 'πάντρεμα' του περιεχομένου τον βαρελιών είναι για 1 εβδομάδα σε μία δεξαμενή.
  • Έχουν δυνατότητα εμφιάλωσης 700-1000 μπουκάλια την ημέρα
  • Δεν εμφιαλώνουν ποτέ κάτω από 50% αλκοολικούς βαθμούς
  • Τους πήραν 1 χρόνο οι δοκιμές για να αποφασίσουν το New Make Spirit τους
  • Like 5

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...