Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

Εισαγωγή και τοποθεσία

Το αποστακτήριο Yuza είναι το πρώτο και μοναδικό αποστακτήριο ουίσκι στον νομό Yamagata και βρίσκεται στην καρδιά της 'χιονισμένης' περιοχής της Ιαπωνίας.
Το σύμβολο αυτής της πόλης είναι το όρος Chokai.

Το όρος Chokai απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα απόσταση σε ευθεία, από το σημείο της κορυφής του μέχρι την ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Άμεσα εκτεθειμένο στη θαλάσσια αύρα, το βάθος του χιονιού φτάνει τα 30 μέτρα το χειμώνα και στο δάσος με τις οξιές πέφτει άφθονη βροχή. Αυτή η βροχή και το χιόνι διαπερνούν και αποθηκεύονται στο έδαφος, και έτσι υπάρχει άφθονο και καλής ποιότητας κρύο νερό από τις πηγές.

Ο γειτονικός νομός Miyagi φιλοξενεί το αποστακτήριο Nikka's Miyagikyo, αλλά το κλίμα της Yamagata είναι σημαντικά διαφορετικό. Το ίδιο το Yuza-cho βρίσκεται στην ακτή και έχει μια τεράστια διαφορά 40°C μέσης θερμοκρασίας σε περίοδο ενός χρόνου. Αναμένουν ότι αυτό θα επιταχύνει σημαντικά την ωρίμανση: εκτιμούν ότι 8 χρόνια ωρίμανσης στη Σκωτία θα ισοδυναμούν με 5 χρόνια στη Yuza.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια και 17 ταξίδια στην περιοχή, ώστε να αποφασισθεί η ακριβή τοποθεσία του αποστακτηρίου Yuza. Ήθελαν να δουν και τις τέσσερις εποχές. Αν και αρχικά ελήφθη υπόψη η κορυφή του βουνού και κάποια άλλα σημεία, τελικά επιλέχθηκε η τρέχουσα τοποθεσία για πρακτικούς λόγους: ήταν εύκολο να φέρεις μεγάλο εξοπλισμό όπως pot stills και mash tuns, και υπήρχε άφθονη πρόσβαση σε νερό. Το αποστακτήριο χρειάζεται 22 τόνους νερό την ώρα για ψύξη, και  η πόλη Yuza παρέχει 50 τόνους την ώρα.

Το αποστακτήριο Yuza χρησιμοποιεί δημοτικό νερό. Το 1996, το νερό του Yuza-cho αναγνωρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία 100 στην Ιαπωνία από το Υπουργείο, και σε όλη την πόλη υπάρχουν φυσικές πηγές.

Η άδεια παραγωγής ουίσκι από την υπηρεσία της Ιαπωνίας δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησαν επίσημα την απόσταξη.

 

Η αφορμή της δημιουργίας

Το Yuza ανοίκει στην επιχειρηματική οικογένεια Kinryu.

Η Kinryu είναι η μόνη εταιρεία της Yamagata που κατασκευάζει shochu. Οι εγχώριες πωλήσεις του shochu μειώνονται και το 95% των πωλήσεων του Kinryu προέρχεται από το νομό Yamagata. Επιπλέον όπως πολλοί από τους πιο αγροτικούς νομούς της Ιαπωνίας, ο πληθυσμός της Γιαμαγκάτα προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 30% έως το 2045.

Eίναι εμφανές ότι πρέπει να στραφούν και σε άλλες επενδύσεις και προϊόντα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εταιρεία επιδιώκει να διαφοροποιηθεί, και να εμπλακεί σε πράγματα όπως η λειτουργία διαμερισμάτων, οίκοι ευγηρίας, η παραγωγή αιολικής ενέργειας και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Σε μια από τις ετήσιες συναντήσεις του σωματείου οινοπνευματοποιών στο Τόκιο, συζητήθηκε πώς το Ichiro's Malt της Venture Whisky βραβεύτηκε ως Ιαπωνικό Ουίσκι της Χρονιάς. Ο πρόεδρος της Kinryu, Masaharu Sasaki, συνειδητοποίησε αμέσως ότι η παραγωγή ουίσκι δεν προοριζόταν μόνο για τεράστιες εταιρείες. Μικρότερα σχήματα θα μπορούσαν επίσης να κάνουν σπουδαία πράγματα.

Η ίδια η Kinryu είναι ένας όμιλος εννέα διαφορετικών κατασκευαστών σάκε, που σημαίνει ότι έπρεπε να λάβουν το συμφωνία από εννέα διαφορετικά στελέχη για να προχωρήσει το εγχείρημα με το ουίσκι. Παρά την εκτιμώμενη αρχική επένδυση ύψους 700 εκατομμυρίων γιεν συν 100 εκατομμύρια ετησίως σε κόστος, που ουσιαστικά θα έθεταν το μέλλον ολόκληρης της εταιρείας σε ρίσκο, κανένας από τους εννέα δεν ήταν αντίθετος στο σχέδιο και συμφώνησαν να προχωρήσουν. Η μόνη προϋπόθεση ήταν να το κάνουν σωστά, που σήμαινε ότι το Yuza Distillery θα φτιάχνει ουίσκι που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα καλύτερα του κόσμου.

 

Είδος ουίσκι και ομάδα ανθρώπων

Το Yuza Distillery είχε αρνηθεί αρχικά να κυκλοφορήσει στο κοινό new born ή new make. Επίσης είχαν δηλώσει ότι θα κυκλοφορούν μόνο single malt. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε κανένα "world blend" ουίσκι που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή από κάποια άλλα ιαπωνικά αποστακτήρια ουίσκι.

Το Yuza Distillery σχεδιάστηκε γύρω από τον εξοπλισμό απόσταξης με βάση τις συστάσεις της εταιρείας Forsyths απο την οποία και αγοράστηκε ο εξοπλισμός. Οι ξύλινοι mash tuns είναι κατασκευασμένοι στην Ιαπωνία από Έλατο Douglas που επιλέχθηκε προσωπικά από τον Sasaki-san στον Καναδά.

Η ομάδα στο αποστακτήριο Yuza αποτελείται από νέα πρόσωπα στον χώρο του ουίσκι, δύο εκ των οποίων είναι γυναίκες. Αυτό έγινε επίτηδες. Αντί να βασίζεται σε βετεράνους ή ειδικούς του κλάδου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ο βετεράνος θα καταλήξει να παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις, ο Sasaki-san ήθελε να ξεκινήσει με κάτι σαν μια εντελώς άγραφη και λευκή σελίδα. Η ομάδα βασίστηκε στον προσανατολισμό και την εκπαίδευση που δόθηκε από την Forsyths, και που περιλαμβάνονται με την αγορά του εξοπλισμού.

 

Specs

  • Mash tun: 5000L
  • Washbacks: 5x Canadian Douglas fir
  • Wash still: Forsyths, 5000L, indirect heating
  • Spirit still: Forsyths, 3400L, indirect heating
  • Warehouse: 2x dunnage type
  • Output: 105KL per annum

 

Επίσημο website: https://yuza-disty.jp/en/

 

  • Like 4

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...