Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Hakushu Distillery


Recommended Posts

Το αποστακτήριο Hakushu ιδρύθηκε μισό αιώνα μετά το Yamazaki, όταν ο Keizo Saji κληρονόμησε το όραμα του πατέρα του προς την αναζήτησή για καινοτομία και κατασκεύασε αυτό το δεύτερο αποστακτήριο της Suntory το 1973.
Το σημείο επιλέχθηκε για το χαρακτηριστικό φυσικό περιβάλλον και της σθνθήκες που διαφέρουν πολύ από ττην περιοχή στην οποία είναι το  Yamazaki.

Το εξαιρετικά μαλακό ορεινό νερό του Hakushu πηγάζει ως καθαρό βρόχινο νερό και λιωμένο χιόνι, το οποίο διέρχεται από το όρος Kaikomagatake των Νότιων Άλπεων της Ιαπωνίας και ενώνεται με τους ποταμούς Ojira και Jingu στους πρόποδες του βουνού.

Ο καθαρός αέρας και το δροσερό, υγρό κλίμα των απέραντων δασών του Hakushu επιτρέπουν στο αποστακτήριο, ένα από τα λίγα που βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μέτρων, να παράγει ουίσκι υψηλής ποιότητας μέσω μιας αργής διαδικασία ωρίμανσης.

Το νερό και το περιβάλλον στο αποστακτήριο Hakushu είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του αποστακτηρίου Yamazaki, όπως και η διαδικασία παραγωγής. Κατά τη ζύμωση (fermentation), χρησιμοποιούν αποκλειστικά ξύλινα washbacks.

Μια ποικιλία από διαφορετικούς αποστακτήρες και βαρέλια επιλέγονται προσεκτικά για να ταιριάζουν στο υψηλό υψόμετρο και το κλίμα του Hakushu, παράγοντας τελικά μια σειρά από single malt ουίσκι με μια ποικιλία χαρακτηριστικών που αντικατοπτρίζουν και το περιβάλλον του.

Ήταν αρχικά εξοπλισμένο με έξι ζεύγη αποστακτήρων, αλλά το 1977, η χωρητικότητα διπλασιάστηκε με την εγκατάσταση άλλων έξι ζευγών σε ένα νέο κτίριο. Με 24 αποστακτήρες, τέσσερα mash tun και 44 washbacks, το Hakushu ήταν το μεγαλύτερο αποστακτήριο στον κόσμο εκείνη την εποχή.

 

Aλλαγές με την πάροδο του χρόνου 

- 1973: six wash stills with 30,000 liters each and six spirit stills with 20,000 liters each

- 1977: the expansion “Hakushu 2” - doubled number of wash and spirit stills and thus the total capacity was doubled

- 1981: Hakushu 3” was built and has been operating under the name “Hakushu East” since 1988. With this expansion, smaller pot stills were built in to produce a greater variety of whisky, in smaller batches and with different malt blends

- In 2006, Hakushu 2 was largely demolished and Hakushu 1 - known as “Hakushu West” since 1988 - decommissioned. 

- In 2010 a column still was installed for the production of grain whisky.

 

Τώρα λειτουργούν σήμερα λειτουργούν 16 αποστακτήρες pot stills, 18 ξύλινα wash backs (75.000 λίτρα το καθένα) και ένα steel mash tun (130.000 λίτρα), που επιτρέπουν μέγιστη ετήσια παραγωγή τριών εκατομμυρίων λίτρων. Yπάρχουν 17 αποθήκες στο χώρο που χωρούν έως και 600.000 βαρέλια.

 

 

Distillery_Hakushu_Hero.jpg.webp.ee78603255f20a6229560626c1bbbba8.webp

 

Hakushu_Distillery_Gallery_Large_Image.jpg-2.webp.84edc531b630c8769bc2dbbd8853e0af.webp

 

 

Hakushu2.jpg.1efba3803e35b2e59805a2738cfd8d51.jpg

 

csm_old_spirit_stills_df726b79c34c6dc64a81770f6c695a5b_5dfdbfc9a2.jpg.d5159aee7fb2e0e8848572e297a97c57.jpg

 

05_hakushu_ou_01_j7dker.webp.b3b5ba5014dd78e7288e0b1344925356.webp

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

...και , ετσι απλα, ξυπνησαν οι θυμησες...και μια μικροενοχη για τον μη προγραμματισμο -ακομα- της επιστροφής μου στα ποτισμενα με χαϊκου εικονοποιηματα και τεστοστερονες σαμουράι χωματα της μακρινης και -μεχρι καπως προσφατα - αποσυναγωγης επικρατειας...και μια μεγανοσταλγια για τους κειθε ημεδαπους κατοικους με τις λογης παραξενιες, ιδιοτροπιες, χαρακτηριστικα, τα αναδελφα τοποσημα και τις ιδιωνυμες συμπεριφορες/κοινωνικοτητες, τις διπολικες εκπληξεις και τα αντιδιαμετρικα συναπαντηματα σε καθε στιγμη και βημα της ημιαρμενικης επισκεψης.😔

Και ναι, ετσι ειναι, οπως τα περιγραφουν τα βιντεα του @mallios και οι πληροφοριες του @Leftis. Επιπροσθετες μερικες χρησιμες (εκτιμω) επισημανσεις...

α) το Hakushu (προφερεται Χακ-σου) δεν οικοδομηθηκε τυχαια 50 χρονια μετα την εναρξη του Yamazakiου αλλα ακριβως για να "μαρκαρει" με τον πιο επισημο, εμφατικο και οικονομικα προσοδοφορο τροπο το χρονοσημο επιτυχιας της μαμας Suntory και της μονοκυριαρχιας της επι του Ιαπωνικου αποσταγματικου τοπιου,

β) η ποικιλια, ποσοτητα και ποιοτητα των υδατων της περιοχης (υπαρχει σχετική αναφορα στο θεμα/προβλημα σε αλλο νημα).  Η εταιρεια περηφανα παραγει και εμπορευεται εμφιαλωμενα νερα με διαφορετικες γευσεις, ολα δημιουργηματα των ερευνητικων εργαστηριων της Suntory που αφουγκραζονται και προσπαθουν να ικανοποιουν - με το αζημιωτο βεβαιως- τις γευστικες  διαφορικοτητες του ισιομαλλου πληθυσμου,

γ) η χωρογεωγραφια της περιοχης ευνοειται απο το παρθενο οικοσυστημα και την διακριτοτητα των 4 εποχων του ετους, με ο,τι αυτα συνεπαγονται στη διαμορφωση των χαρακτηριστικων του παραγομενου αποσταγματος,

δ) οι εγκαταστασεις αποθηκευσης ειναι εξαιρετικες στην υποστηριξη της  ωριμανσης του προϊοντος (ατσαλινες αντηριδες και "βασεις" στηριξης παντου, αδιαλειπτη μετρηση υγρασιας/θερμοκρασιας και λοιπων σημαντικων παραγοντων  με τη χρηση τεχνολογιας αιχμης, ανετοι/πεντακαθαροι/ "νοσοκομειακης" πρακτικης χωροι κλπ) και αποτελουν το μεγαλυτερο συγκροτημα αποθηκευσης αλκοολ της Ιαπωνιας. Ιδιαιτεροτητα του χωρου ειναι η στεγαση βαρελιων μεγιστης χωρητικοτητας 250 λιτρων, με ολα τα υπολοιπα να μεταφερονται για μετεγκατασταση σε αλλες αποθηκες.

ε) το whisky του Hakushu προοριστηκε εξαρχης και εκτοτε "λειτουργει" ως γευσιγνωστικο "αντιβαρο" ή/ και συμπληρωμα της παραγωγικης παλετας της εταιρειας η οποια προσπαθησε - και καταφερε- να συνταιριαξει την εμπορικη φιλοσοφια του Yamazaki ( αποσταγμα φιλικο στον ιαπωνικο λαρυγγα, ηπιοτερο και ελαφρα γλυκυτερο σε γευση, "στρογγυλεμενο" σε αρωματα )  με τον νεοτερισμό της σχετικα ( αρκετα, θα πω, για τα ιαπωνικα γουστα) smoky γευσης καθως και της φρεσκιας βοτανικης προσληψης σε μυτη/στομα/επιγευση που πρεσβευει η παραγωγη του Hakushu.

Τελος, μερικα ενσταντανε της βιζιτας για να γλεντησετε το ματι. :hi:

ΥΓ..μονο τον παππουλη οδηγο με τα ασπρα γαντια και το γερακισιο βλεμμα στον δρομο να δειτε, καταλαβαινετε...:aikido:

DSC_0229.JPGDSC_0244.JPGDSC_0207(1).JPGDSC_0202(1).JPG

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...