Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Συλλέγοντας whisky -brief guide


Recommended Posts

Whisky collecting guide /any distribution is not allowed without mine written permition,

feel free to link to it though. Readers must be of drinking age at their own countries. Read at your own risk

Η συλλογή του whisky είναι ένα πράγμα που με εξιτάρει, τόσο η αναζήτηση για καινούργιες προσθήκες, όσο και η ανακάλυψη ότι η τάδε φιάλη που δεν έχω σε εκτίμηση ξαφνικά απόκτησε τρομερή αξία. Αλλά κυρίως γιατί σου δίνει ένα ακόμα στόχο, εκτός του να ανακαλύπτεις υπέροχες γεύσεις, τον στόχο του να ανακαλύπτεις εμφιαλώσεις.

Σαφώς και η συλλογή whisky δεν ενδείκνυνται για όλους [με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αναγνωρίσουν την αξία μιας συλλογής, και όχι με το σκεπτικό οτι δεν μπορεί ο καθένας να συλλέγει ], αφού δεν είναι πίνακες ζωγραφικής για να μπορείς να τους κρεμάσεις στο σαλόνι, ούτε και κάποιο αγαθό που να μπορείς να το απολαύσεις με εκλεκτή παρέα, [όπως ένα καλοσυντηρημένο παλαιό κόκκινο κρασί, αφού το malt αλλά και τα άλλα whisky δεν αλλάζουν μέσα στο μπουκάλι], είναι απλά φιάλες που έχουν μια εσωτερική ιστορία να πουν σε λίγους από εμάς που ψαχνόμαστε γύρω από το αντικείμενο.

Ας ξεκινήσουμε με μερικούς ορισμούς:

τι είναι συλλογή

Συλλογή είναι σύμφωνα με διεθνείς ορισμούς

"objects held by collector: a set of objects collected for their interest, value, or beauty"

τι είναι whisky [και γιατί να το συλλέξω]

whisky είναι ένα αλκοολούχο [σχετικά υψηλόβαθμο] απόσταγμα που περιέχεται σε διαφορετικής μορφές περιέκτες [μπουκάλια/ κανάτες/ βαρέλια] Η συλλογή του έγκειται στο να μαζεύεις διαφορετικές εμφιαλώσεις με κριτήρια την διαφορετικότητα τους, την παλαιότητα / την περιορισμένη παραγωγή / τυχόν αλλαγές / πιθανά αναγραφόμενα λάθη / ιδιαιτερότητες [όπως π.χ. κάποια υπογραφή από στέλεχος του αποστακτηρίου]

τι είναι whisky [και πως επηρεάζει την αξία]

το whisky σαν ποτό που είναι και μάλιστα με >40% περιεκτικότητα είναι φυσικό να μην εξελίσσεται μέσα στο μπουκάλι, και κατά πολλούς να υποβαθμίζεται σε λάθος συνθήκες αποθήκευσης και άρα το να συλλέγεις για να πιεις είναι εντελώς διαφορετικό και μάλλον άτοπο, εν αντιθέσει με το κρασί που η συλλογή γίνεται για αυτούς τους λόγους. Άρα η αξία τις περισσότερες φορές δεν έγκειται στο περιεχόμενο αλλά στην σπανιότητα της εμφιάλωσης.

Οδηγίες για βιαστικούς συλλέκτες.

Πώς συλλέγω.

Συμβουλή 1 τι αγοράζω.

Αγοράζω τόσες φιάλες όσες χρειάζομαι, δηλαδή αν ξεκινάω συλλογή 3 [ή 2 αν δεν πίνω το συγκεκριμένο whisky]. Αν έχω μια αξιόλογη συλλογή και αγοράζω για συμπλήρωση κενών αγοράζω 1 φιάλη, αν πάλι αγοράζω με βάση κάποια τακτική [π.χ. συγκεκριμένη χρονιά / αποστακτήρια / είδος μπουκαλιού] τότε αγοράζω ότι βρω και άμα το βρώ σε τιμή που να με συμφέρει. [αλλά τότε δεν είσαι αρχάριος συλλέκτης και μάλλον δεν στηρίζεσαι σε αυτόν τον οδηγό ]

Συμβουλή 2 πού αγοράζουμε

Το από πού θα αγοράσω είναι συνάρτηση του τι θα αγοράσω, μπορεί να αγοράζω από κάβες [real time ή on-line ], από τα ίδια τα αποστακτήρια [αν μιλάμε για Online shops, επισκέψεις και για εμφιαλώσεις που φωνάζουν ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ από την στιγμή της κυκλοφορίας, μπορεί να αγοράζω από δημοπρασίες [real time / internet e-bay.com και το γερμανικό e-bay.de έχει ευκαιρίες], μέσο forum , από αγγελίες, ιδιωτκές αγοραπωλησίες κτλ που θα μάθετε όσο αυξάνει η συλλογή σας.

Συμβουλή 3 πόσο

Καθαρά υποκειμενικό, αν και υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για πολύ καλές τιμές, αλλά και για γρήγορες αρπαχτές. Γενικά σαν αρχάριος συλλέκτης αγοράζεις με το σκεπτικό το 1/3 να σου αποδώσει, και τα υπόλοιπα να τα πίεις/ ανταλάξεις, και όσο εντρυφείς τόσο το ποσοστό τείνει στο 80% [σν μπορείς να αγοράζεις μόνο συλλεκτικα τότε RESPECT wink.gif ]

Λοιπές συμβουλές

Αποθήκευση Κανόνας 1 και απαράβατος Προθήκες. Ζούμε στην Ελλάδα με αρκετούς σεισμούς, οπότε κάθε σοβαρή συλλογή πρέπει να είναι σε προθήκες σχεδιασμένες να αντέχουν έναν σεισμό, με τζάμι αν γίνεται για να μπορεί να αποφευχθεί η σκόνη , αλλα να βλέπεις τι έχεις, ή για μερικούς σκληροπυρηνικούς, ακόμα και αδιαφανές για αποφυγή έκθεσης στον ηλιο.

Μεταφορά Σπάνια και αν είναι ανάγκη ποτέ όλα μαζί και πάντα με προσοχή και λίγα λίγα για να ξέρεις ανα πάσα στιγή τι βρίσκεται που.

Show off Αν δεν έχεις ειδικά ράφια [δες και αποθήκευση] τότε καλό είναι να μην σκέφτεσαι το show off

Special tips, Αν και ακούγεται παράλογο πριν αρχίσεις την συλλογή αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή, για να μπορείς να φωτογραφίζεις τα αποκτήματα σου πριν τα βάλεις στην θέση τους, και να μπορείς να τα δείχνεις μέσω net ή να τα δημοπρατείς χωρίς να μπαίνεις σε κόπο κάθε φορά που θα χρειαστεί. Ακόμα αν αποκτήσει όγκο η συλλογή σου, είναι πιο εύκολο να ψάχνεις φωτογραφίες, παρά να κουνάς μπουκάλια

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα μπορούσα ποτέ να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο κριτικά, καθώς είμαι πολέμιος της συλλογής whisky ως επένδυση. Έχω αναφέρει την άποψη μου, παλαιότερα, ότι ένας από τους λόγους για την ολοένα αυξανόμενη τιμή των whisky, είναι οι συλλογές προς επένδυση (σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός, και ίσως δεν είναι ο σημαντικότερος). Επίσης αυτές οι συλλογές γέννησαν τα limited editions (όπως πάντα με υψηλότερες τιμές). Η λογική είναι απλή "βγάλε 1,000 αντί για 10,000 ή 100,000 και ανέβασε την τιμή, και αν δεν μπορούν να τα πάρουν αυτοί που πίνουν, θα τα πάρουν αυτοί που συλλέγουν." (καλό αυτό το Black Bowmore, αλλά τι γέυση έχει;;;). Το whisky, κατά την γνώμη μου, είναι για να πίνεται και όχι για να εκτείθεται ως πίνακας. Έχω και εγώ μια μικρή συλλογή από "καλές" εμφιαλώσεις, αλλά το μυαλό μου είναι κυρίως στο περιεχόμενο των φιαλών μου.

Μία μικρή και ανούσια παρατήρηση για να είναι το κέιμενο απολύτως ακριβές: το whisky πρέπει να είναι >=40% και όχι >40%.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

"...Εαν παρ'ολα αυτα ο φοβος υπερισχυει της λογικης και ο επενδυτης προβλεπει την απολυτη καταστροφη του παγκοσμιου οικονομικου συστηματος,ισως ειναι καλυτερο να προχωρησει σε πολυ πιο "εναλλακτικες" επενδυσεις που,εκτος απο την αγροτικη γη και την κτηνοτροφια,μπορει να ειναι οι φιαλες whisky.Το whisky δεν αλλοιωνεται,η τιμη του καλυπτει τον επενδυτη απο τον κινδυνο της υποτιμησης και του πληθωρισμου,ενω η ζητηση του ειναι σταθερα αυξανομενη-ιδιως σε περιοδους κρισης,αφου καλυπτει τις ψυχολογικες αναγκες πολλων πανικοβλητων επενδυτων.

Το κυριοτερο ομως ειναι οτι αν δεν μπορεις να το ρευστοποιησεις ή δεν επελθει τελικως η καταστροφη που προεβλεπες,μπορεις να το πιεις!"

(Πρωτο Θεμα)

(Απλοικη χρηματεμπορικη αναλυση,αποσπασμα απο ενα προχειρογραμμενο αρθρο.H αξια του εγκειται οτι ερχεται να προστεθει σε μια συστοιχια επενδυτικων προτασεων σχετικων με την βιομηχανια του whisky απο διαφορους οικονομικους συμβουλους.)

ΥΓ...λετε οι whiskoσυλλεκτες του φορουμ να ειναι οι G.Soros του μελλοντος? :english_en:

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ...λετε οι whiskoσυλλεκτες του φορουμ να ειναι οι G.Soros του μελλοντος? :english_en:

Θα γεμίσω τα υπόγεια με (ακόμα περισσότερες :biggrin1: )φιάλες και βλέπουμε...

Link to comment
Share on other sites

Όταν ακόμα και οι φυλλάδες ασχολούνται με "συλλεκτικό" ουίσκι μάλλον έρχεται το σπάσιμο της φούσκας άρα τον νου σας

Link to comment
Share on other sites

Όταν ακόμα και οι φυλλάδες ασχολούνται με "συλλεκτικό" ουίσκι μάλλον έρχεται το σπάσιμο της φούσκας άρα τον νου σας

:argue: Tι είπες αντίχριστεεεεεε :fuck:

Επομένως καλά έκανα και έστειλα 2,3,4..6 μπουκαλάκια για σπρώξιμο σε αυτήν την δημοπρασία.

Η φούσκα καλά κρατεί...και απόσο ξέρω δεν έχει σκάσει ποτέ α΄ρα εφόσον έτσι με βολεύει :english_en: θα συνεχίσει να μεγαλώνει :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Εδώ κολλάει το για όλα υπάρχει η πρώτη φορα και δεν το είπα εγώ απλά παραφράζω ένα μεγάλο αμερικανο χρηματιστή (μου διαφεύγει το όνομα) λίγο πριν το μεγάλο κραχ (και εμενα με βολεύει... αν και ψάχνω δικαιολογία να ανοίξω ένα Ardbeg 17)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ο σοφος λογος...

Comment - Spirits - Is Investing in Whisk(e)y as Good as They Say?Author: Ian Buxton | 22 November 2011

Ian Buxton has some money burning a hole in his pocket. Some of his peers are suggesting he goes with what he knows, and spends it on drink, but not necessarily for consumption. Ian's none too sure.

Can one invest in whisk(e)y? And, if yes, should one?

There’s certainly a lot of excited chatter about this right now, perhaps a measure of the febrile times in which we live. The idea seems to be creeping into the popular prints that picking the right bottle is a worthwhile, not to say near essential, part of your financial planning. So, ever anxious to protect what is left of the Buxton pension fund (hollow laughter off) I decided to take a look.

Currently, one leading proponent of the proposal is single malt The Dalmore, part of the Whyte & Mackay stable, who issued a note to the Fourth Estate a couple of months ago, unambiguously entitled “Investing in Whisky: Liquid Gold”. Breathless hacks duly obliged with a slew of favourable articles and many mentions of The Dalmore.

The briefing note is full of statistics, citing the mouth-watering gains to be achieved from whisky investment. Apparently, and I quote, if in 2008 you had invested GBP100,000 (US$156,400) in the top 250 performing bottles, at the end of Q1 2011 your portfolio would be worth GBP190,530 - a gain of 90.53%. Better still, if by some happy chance you’d picked the top 100 you’d have GBP237,540, a gain of 137.54%.

Well, yes. And, if I had a time machine, I could back the winner of the last Grand National. What the statistics don’t tell you – I checked – is that the gains shown are before transaction costs. Given that a typical auctioneer specialising in whisky will charge the vendor 15% (plus value added tax) of the hammer price and the lucky buyer as much as 25% plus VAT, stellar rates of return are needed if you’re going to show a profit.

Let’s say you approach whisky as an alternative investment and, as such, look for a 10% net annual return. You buy a bottle for GBP1,000 and, a year later, send it to auction. A moment’s work with the calculator reveals that the hammer has to fall at GBP1,340 for you to hit that 10% target (and, remember, you won’t see your money for several weeks, further depressing the real rate of return). More depressing still is that, to reach GBP1,340, the buyer has to have decided it’s worth GBP1,742 to him after the buyer’s premium has been added and he gets to hold his trophy.

That’s an appreciation of virtually 75% in a year. It’s a big ask, that’s all I’m saying. Or - and its only my opinion - it might take some of the gloss off figures which, curiously, seem to me to be most enthusiastically trumpeted by those with a vested interest, such as distillers with a brand to promote, retailers with stock to move or auction houses keen to drum up business. To paraphrase Mandy Rice Davies, they would, wouldn’t they?

Of course, there are other ways to sell whisky, most notably on internet auction sites. But, they are not cost-free either. And, it may be just me, but I’ve been increasingly depressed in recent weeks by the whisky in-crowd who’ve been telling me how they’ve ‘invested’ in certain key bottles – the latest Port Ellen release is a favourite – which they’re about to ‘stag’ via the web, expecting to double their money.

Let’s be honest: that’s not investment, it’s speculation. Just like the bankers and hedge fund managers, except that, if they have blatantly exploited trade contacts - as some retail staff I’ve met seem happy to do - they’d be charged with insider trading.

Whilst acknowledging that some people are making money - and good for them - here’s my big objection: if the whisky you buy is just for investment, then - since it’s never going to be opened - the bottle may as well contain cold tea.

Buying and hoarding bottles like some latter-day Ebenezer Scrooge tears out whisky’s heart and spirit, confounds its generosity and desecrates the memory, skill and craftsmanship of the people who made it. And, call me old-fashioned and romantic, but that’s just wrong.

If you love whisky, set it free. If you want an investment, buy Diageo shares

Link to comment
Share on other sites

Ο σοφος αντιλογος...

Why Ian Buxton is wrong on whisky investmentDecember 3, 2011

dominic

3 comments I read with dismay Ian Buxton’s feature on whisky investment, published on the Just Drinks website last week. It was, quite frankly, nonsense.

Buxton takes issue with writers who write about whisky as an investment – er, me then; with retailers who promote whisky as in investment- whoops; and with Whyte & Mackay for ‘talking up’ The Dalmore. Yep, guilty of collusion there, too.

Let me say immediately that I am somewhat surprised but impressed that Buxton opens every rare and old bottle which has come his way and has resisted the temptation to buy whiskies such as this year’s Macallan Royal Wedding, which within months of release is selling for four or five times times its £150 original price tag.

But I’m struggling to understand what the point of Buxton’s article is. Is he against investment in whisky because it’s not a sound way to make money? Is he against it because he hasn’t made money at it, though he has clearly tried? Or is he against it because it is in some way immoral and against the spirit of whisky?

Let’s deal with the last point first. Buxton’s weak conclusion is no more than a transparent piece of cheap populism and complete emotional and irrational twaddle. Why? Because once I’ve bought a bottle of whisky it makes no difference what I do with it – I’ve deprived everyone else from drinking it except me and perhaps a close group of friends. Indeed, if I keep it I’m actually extending the life and memory of that whisky. I have about 100 bottles worth some £12,000 to £15,000, some of them bought for my children. I like to think that if and when Prince William becomes King, my family and I will open and share my bottle of Royal Marriage. Or we’ll sell it for a lot of money and pay for the ensuing street party with the profits. So unlike Buxton, I’m extending the whisky’s memory for another generation.

Let’s be clear that Buxton’s article is nothing more than a very misguided opinion piece. Buxton claims he researched his subject – and indeed he did – but he either failed to understand what he was being told or chose to ignore it.

He spoke at length to Andy Simpson of Whisky Highland, for instance, a friend of mine and someone who knows as much as anyone on this subject. Buxton would have been told that short term investment is indeed a form of gambling and comes loaded with risk. But that’s not investing. An investor should be thinking ten or more years. And yet at the core of his whole article are some cod inaccurate figures based on an investment period of just one year.

He states that because an investment whisky is never going to be opened “it may as well contain cold tea.” But the first rule of whisky investment, and what everyone who understands the subject will have told him at the outset, is that an investable whisky must taste good. Limited editions appear all the time but they will only become worthy investments if there is a medium and long term demand, and that comes from whiskies that are in demand by some people for consumption. And of course every bottle consumed raises the value of what’s left.

Buxton has focused on short term speculation and identified it, correctly, as a gamble. But he has failed to address longer term investment either in proven ‘premier cru’ whiskies or in a basketful of more standard bottlings. In the first case it’s like looking at the form of Manchester City and predicting that they just might make next season’s Champions League. In the latter it’s about spreading what little risk there is over a broad basket of whiskies. In both cases it’s about looking at statistics, weighing up probabilities, and investing wisely.

If you do that and are patient, your investment will not necessarily give you headline treble digit growth, but it will make you money. Buxton is, of course, entitled to his opinion, even when it’s so totally wrong. But I take issue with some of the insinuations about collusion, corruption, and pseudo ‘insider dealing’ which are insulting, potentially damaging, and bordering on libellous. What The Whisky Shop, The Dalmore and I are doing is letting people know of a real opportunity and offering them an alternative to standard financial investment. The figures speak for themselves. And it seems others agree with us.

My latest investment piece, featuring prominently The Dalmore, appears in the prestigious World Financial Review published later this month.

Link to comment
Share on other sites

Απτό whisky fun

http://www.whiskyfun.com/

About investing in whisky.

Yes I’m late.

There are lots of strange comments and hyperbolic articles on investing in whisky or even speculating since the end of last year. In fact, so much has been spoken and so much written (*) about those very topics that I won’t add much and only make a few observations.

First, people tend to put everybody into the same bag. Investors, speculators, collectors, ‘accumulators’… I wouldn’t. ‘True’ collectors are passionate and often fountains of knowledge. They sometimes know even better than the brands’ people themselves. They do not collect for the sake of making money and having to sell only one of their precious bottles is usually excruciating. In short, they are the exact opposite of speculators and should not be mistaken for them. If they sell, it’s because they have to – or because they just lost interest. Yes, that can happen.

The speculating breed is different. They’re seeking short-run profits while investors seek long-run returns, although the long run is often a short run that had failed, with whisky just like with many other goods. Just ask Ernst & Young or your bank.

So, the general press has pushed ‘investing in whisky’ a lot before Christmas. It’s one of the old chestnuts, every once in a while those people need to find ‘a hidden gem’ – and one or two ‘experts’ to match and give credibility to the claims. There used to be old cars, contemporary art, photographs, Bordeaux, watches, comic books… and now whisky. As always, the clever dealers know how to whip the cream. Fair game! But sadly, newborn collectors will rarely make any extra-buck out of their new collections, just because the ‘collectability value’ was already in the price in the first place. And because it was already too late when they started. Sure they can ‘win’ with a few bottles - usually starting with an A - , but they’ll also lose with several others and their overall profit will probably be small.

Glenlivet ad, 1986.

I’d add that it’s not easy to detect true collectable items when you’re not experienced enough. Many new so-called ‘collectable’ bottles may well be to whisky what Franklin Mint’s, err, ‘things’ are to fine arts. In fact, it could be that any new bottle that’s pushed as ‘a collectable’ (on the label, box or in the usually delightful yet silly press releases) is a perfect example of what’s NOT collectable, precisely. Mind you, no genuinely collectable item has ever had ‘collectable’ written on it, even Picasso wouldn't have done that.

Lastly, three personal pieces of advice if you really want to ‘invest’ in whisky but are not ready to buy Diageo or Pernod shares (which is the normal way of investing in a business, isn’t it?):

1. Secure your investment. Watch the closures, watch the levels, watch changes of temperature and hygrometry. Often levels go down over time and a level that’s ‘low neck’ already means a significant loss of value. A level that’s ‘in the shoulder’ means a very heavy loss. Very important: it’s not so much whether the level is a little low or not that’s important when you buy whisky, it’s whether it’s in the process of going down or not, and at which pace. That, you won’t see on a picture. Experienced collectors know which series are ‘dangerous’ and which aren’t, and check if some levels suddenly start to go down. What’s more, perfect storing conditions as far as levels are concerned can be quite bad for labels, and labels are important as well. I’d add that whisky companies should start to propose ‘official reconditioning’ for their most valuable bottles, just like the châteaux in Bordeaux do. Luckily, a relatively low level does not mean that the whisky got worse (it’s sometimes the opposite!) but it means indeed that the value got lower.

A low level Banff at

The Whisky Exchange.

Shown and advertised

as such, and priced

accordingly.

2. Be aware of fakes. I’ve stopped writing about fakes for several reasons. First, because that was damaging to the ‘serious’ whisky merchants, especially several very honest, friendly and highly reliable Italian sellers. Then, it was a negative topic and I’d like to keep whisky positive. And lastly, I started to get many requests from good people who had just bought a bottle of Glentowbullin 10yo at the nearest supermarket and who were wondering if it wasn’t a fake because the foil over the cap was a little loose. Or dark green instead of light green. But there aren’t only fakes, there are also refills (genuine bottles that have been refilled with cheaper whisky). So, beware and try to buy only from reputable sellers and houses because most know how to detect fakes and would never take chances with their reputation (**).

3. Invest in good whisky, never, ever invest in bad whisky. Unless you’re a serious collector and would like to own complete series, but that’s another topic. When a bubble bursts (remember bubbles look perfectly all right just before they burst), the high-quality items tend to be less affected than the ‘junk’, provided you did not already buy them at a ‘collectable’ price or at their peak of value, which is hard to define. Bell's decanters, anyone? ;-).

Well, it seems that I did not manage to keep this short. Apologies!... But if you want to read more and have a little fun, why not check what the excellent Sku wrote about those topics… All very true!

(*) Latest example, an article in The Scotsman quoting a collector who bought an Ardbeg Provenance twenty years ago for £200 (while it was first issued fifteen years ago, but who counts?) that's now worth £4,000 to £5,000 supposedly (while it actually sells for around €800 to €1,100).

(**) Oh, while I'm at it, just a last example of a deadly trap...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

How To Blow Whisky Bubbles

by Oliver Klimek on March 4, 2012

Whenever there are tough times on the financial markets, people with well-filled bank accounts are looking for supposedly safer ways to increase their wealth. So it is not really a suprise that also collectable whisky moves into the focus of financial investors.

Not long ago I have mentioned the dispute between Ian Buxton and Dominic Roskrow over this issue. Now a joint press release by a company called Whisky Highland and PR consultants Weber Shandwick tries to make whisky look attractive for investors by suggesting mouth-watering profits.

The Dalmore Wooing The Rich

One whisky producer seems to be particularly keen on having a go at the Deep Pockets: Glasgow based Whyte & Mackay with its flagship brand Dalmore. Dalmore have been issuing countless of ultra-high priced luxury bottlings since the company was taken over by Indian Vijay Mallya’s UB Group in 2007. Sirius, Oculus, Zenith, Candela, Eos, Astrum… I am sure I have forgot to name some. In his article, Ian Buxton mentions Whyte & Mackay directly addressing potential investors with growth figures similar to those in the aforementioned press release. Does it surprise anyone that Weber Shandwick is involved in PR work for Whyte & Mackay?

Mr. Mallya’s ventures aren’t doing spectacularly well. His Kingfisher Airlines has serious financial problems, and just a few days ago, the UB Group openly discussed selling a 49% stake in Whyte & Mackay to be able to pay off some of their massive $4 billion debt.

The acquisition price of £595 million was pretty much on the expensive side, as Krishna Nukala already analyzed in 2007 in an E-pistle for the Malt Maniacs. You don’t slaughter the cow you have been milking for no reason, so obviously W&M has not been generating the profit the owner had hoped for and which would have justified the payment of such a high price. Even the effort of squeezing as many pounds sterling as possible out of the casks in Dalmore’s magnificent old stock was not enough to make the investment truly worthwhile; probably also the lighthouse effect of those luxury bottlings on the sales of the more affordable Dalmore core range was not as strong as originally envisioned.

The call for investors to buy into the whisky market – of course with a big special mention for The Dalmore – has to be seen in this light.

False Promises

Reading between the lines of the Whisky Highland press release it becomes obvious how potential investors are being lured into the whisky market by misleading statements.

“Whisky outperforms gold as IGS market enjoys meteoric rise

The market for Investment Grade Scotch (IGS) is continuing to outperform other alternative investments and commodities, according to new figures to be released today by whisky valuation experts, Whisky Highland.

Four year figures, from 2008 to the end of 2011, will reveal that an investment in the top 10 performing whiskies would have achieved a gain of more than 400%. An investment in the top 100 would have returned a 245% gain, whilst the top 250 would have returned 180%.

In comparison, gold, which has experienced a renaissance in recent years, has risen 146% over the same period, and diamonds by just 10%. Compared to the gains accrued by some other stocks and commodities, the returns from whisky begin to look very attractive.

……

Last year, a bottle of The Dalmore 62 was sold at Changi Airport in Singapore for a world record £125,000, following on from the sale of a bottle of Dalmore 64 in Harrods for £120,000. The most expensive bottle ever sold at auction is a bottle of Macallan 64 year old ‘Cire Perdue’ which sold at auction in the US for $460,000″

Six-digit prices that whisky producers demand for their most expensive bottlings have no significance whatsoever on the investment potential of the whisky market. And not a single word mentions the fact that the Cire Perdue was put on auction by Macallan themselves for a charity. These figures are simply mentioned here to plant big numbers into the unconscious minds of the readers, suggesting they too may be able to sell a bottle of their Investment Grade Scotch (what a term….) for such prices.

The increase in value of the best performing whisky bottles on the collector’s auction market is compared to a single commodity – gold – here. The conclusion that ‘whisky outperforms gold’ is a blunt generalization because the advertised performance does not reflect the entire market. In the same manner you could pick the best performing stocks on the London or New York Stock Exchange, and you may well find out that they have outperformed gold too. Would anyone seriously draw the conclusion that stocks in general have outperfomed gold?

Only if you manage to pick the best performers when investing your money, you will be able to rake in massive profits, and of course this is true for any market. But how to find out what will perform best in the future? Doodle reading perhaps? The large number of private persons and investment companies having gone bankrupt because of bad investments tells us that there is no foolproof investment.

Companies that offer you investments with big returns don’t do it because they like you so much. They are no philantropes and altruists. They are compaines, they exist to earn money.

How To Make Money With Whisky Investments

1.Make sure you have a decent amount of cash at hand.

2.Analyze the historic results of all whisky auctions and pick the best performing bottles.

3.Buy as many of these bottles as you can afford, but make sure you pay more for them than the previous auction prices.

4.Publish the performance of your bottles and encourage as many people as possible to invest their money in them.

5.Enter your bottles into whisky auctions.

6.Go back to step 2

Of course this only works as long as you can find new investors. The new investors will pay the profits of those who have joined before. When the bubble finally bursts you should have earned enough that you don’t have to care too much about that. And should you happen to actually like whisky you can even still drink your commodity.

http://www.dramming.com/2012/03/04/how-to-blow-whisky-bubbles/

Link to comment
Share on other sites

Αλλη μια συμπαθητικη "πολεμικη' εναντιον ενος μετριας ποιοτητας,προχειρογραμμενου δημοσιευματος η οποια ομως, κινειται αρκουντως επιφανειακα χωρις να κατορθωνει -σε τελικη αναλυση- ουτε το ενδιαφερον του αναγνωστη να κερδισει ουτε -πολυ περισσοτερο- να καταδειξει ξεκαθαρα και με τροπο πειστικο γιατι πρεπει να ειμαστε (κατα τη γνωμη του) επιφυλακτικοι στις αγορες μας.Αοριστο,μη δομημενο περιεχομενο κυριως "λογοτεχνικο" παρα οικονομοτεχνικο,εξαντλει σημαντικο μερος της κριτικης του σε -σχεδον- προσωπικη επιθεση.

Ερασιτεχνικη προσπαθεια στηλιτευσης "στρατευμενων" εταιρειων που αφηνει τελικα την γλυκοπικρη γευση της καλοπροαιρετης θελησης που παλευει μεν,με αδυναμη γραφιδα δε,τα θηρια της κερδοσκοπιας και του ευκολου κερδους.Οσο για τους "κανονες" που ευαγγελιζεται προκειμενου καποιος "επενδυτης" να αποφυγει τους σκοπελους και να προσποριστει το μαξιμουμ των ευκαιριων,αυτοι ηχουν στα αυτια των σοβαρων και προσεκτικων συλλεκτων απο αυτονοητες παραινεσεις (στην καλυτερη) εως τζογαδορικες και σοβαροφανεις προτασεις... :negative:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Τον συμπαθω...Τον χαιρομαι...Με διασκεδαζει και με συνεπαιρνει ο "παιδιαστικος" ενθουσιασμος του,η γοητευτικη γλυκυτητα που εμπνεει η ανεπιτηδευτη παρουσιαση του,οι λαικες ενδυματολογικες "χαριτωμενιες" που δενουν τοσο φυσικα με τις αυθορμητες συσπασεις του προσωπου και τις παμπονηρες οσο και αγαθοπεριπαιχτικες κινησεις των ματιων του.Θα ηθελα παρα πολυ να ηταν ο λαχειοπωλης της γειτονιας που θα με επειθε αντι για ενα-λαχειο-για-το-γουρι να αγοραζα ολοκληρη πενταδα,ο περιποιητικος χασαπης που θα μου πουλαγε το καλυτερο κομματι (οπως επισης και σε καμια δεκαρια ατομα ακομα),ο περιπτερας που θα του ζηταγα δυο-τσιχλες-και-μια-μπεμπεκα και θα εφευγα με σακουλα φορτωμενη κουτα τσιγαρα/ξυραφακια/καραμελες για το βηχα.Οχι οτι τον φαντασιωνομαι και συχνα αλλα,καπως ετσι θα τον γουσταρα. :mail1:

Τα λεω αυτα για να δικαιολογησω την απογοητευση μου.Ειδα και ξαναειδα το αποσπασμα για τα μπουκαλια-μαιμουδες και τις συμβουλες του.Ομολογω οτι δεν καταλαβα.Ή τουλαχιστον δεν διεκρινα καποιο κερδος απο τα λογια του,μια συγκεκριμενη οδηγια,μια πρακτικη βοηθεια που μπορει να εξυπηρετησει αυριο εμενα/εμας απο τους λαοπλανους κλεφτες της μονεδας μας. Παρουσιαζει τρεις φιαλες /φυκια μεταξωτα (οπως διατεινεται) και προσπαθει να μας "μπασει" σε μια συνιστωσα λογικης που,ειτε δεν πειθει με την επιχειρηματολογια της ειτε δειχνει υπερβολικα εωλη στην εκτιμηση της και φτωχομπατιρικη στη συλληψη και εκμεταλλευση του προκλητικα αυτονοητου ως φωτεινη αποκαλυψη και καρατεριστικη λαβη των αδενων του παπα. :girl_sad:

Απολεπιζω την ομιχλωδη σκεψη και εξηγουμαι...Εκτιμαει για την πρωτη φιαλη οτι ειναι προιον απατεωνιας (χωρις ομως να αποκλειει και το ενδεχομενο το περιεχομενο να ειναι αυθεντικο! ) απο τον σπασμενο φελλο,το διαφορετικο χρωμα του,την "ζωντανη" υφη του και,τελικα,τις γωνιες που σχηματιζονται μεταξυ του κυριως σωματος του φελλου και του εγκολπωμενου στο στομιο απεικονιζοντας ηχηρη και αδιαψευστη μη συμβατοτητα των δυο μερων. Και αναρωτιεμαι...αν σε διχρονο παιδι πασαρεις κοτζακ γλυφιτζουρι μισογλυμενο,με ανοιγμενο περιτυλιγμα,ελαφρα δαγκωμενο στην ακρη και μελωμενη απο τα σαλια την λαβη του,δεν θα σου το φερει στο κεφαλι και θα σου απαιτησει καινουργιο? :to_pick_ones_nose2:

Εκτιμαει επισης και την δευτερη φιαλη ως λουτρινη επειδη η αναλυση εδειξε οτι το περιεχομενο ειναι 0,2 αλκοολικους βαθμους μεγαλυτερο της αναγραφομενης τιμης και επειδη γυροφερνει η γραβατα στο λαιμο σαν το σκυλο που κυνηγα τη ξωβεργα στον πατο του.

Η παροτρυνση του ειναι να πηγαινουμε τις φιαλες (μαζι με τα ουρα μας?) για αναλυση.Χμμ,ναι,δεν θα το αμελω πλεον. :girl_hospital:

Αποριες για ξυσιμο του τριχωτου (κεφαλης/εφηβαιου)...α) με μια τοση δα σταγονιτσα κολλα δεν σταματα να γινεται σβουρα το παλιοχαρτο? τοσο γκαγκα ειναι ο κλεφτρονης?...β) πως αναλυεις το περιεχομενο μιας συλλεκτικης φιαλης χωρις να την ανοιξεις ? (και σας προλαβαινω,χωρις να εισαι αρχιειδημων Patterson,με 200 χρονια εμπειριας και εξοπλισμενο εργαστηριο 300 τετραγωνικων?)

Τριτη και φαρμακερη, η τριπλα που -με κουτοπονηρο βλεμμα Μπομπου- πιστευει οτι μας πραττει με το Port Ellen.Μας το δειχνει αρχικα στα παρθενα και αμολυντα,μετεπειτα μας αποκαλυπτει την μπλοφα και μας επιδεικνυει τα ...πονηματα του,μουφα αλλαξοχρωματισμενο και πανεμορφα σαβανισμενο φελλο που στομωνει τοσο ιδανικα οσο XL ταμπον σε πρωτη μερα εκτονωσης.

Περαν του οτι,οποιος καταφερει με το ματι και μεσω της οθονης του υπολογιστη να αντιληφθει την αλλοιωση τον επιβραβευω με ετησια συνδρομη στο περιοδικο "Κλειδαροτρυπα" λεω και παλι να ακολουθησω την νουθεσια του και να απαιτω απο τους δημοπρατες να μου στελνουν τα μπουκαλια στο σπιτι για καμια βδομαδα,να τα ελεγχω εξονυχιστικα και κατοπιν να ειμαι στην ασφαλη θεση να προχωρω στην αγορα ή στην επιστροφη τους απο κει που ηρθαν.

Κοντολογης...Βρε Ralfy,αν δεν μπορεις να δωσεις πρακτικες και ουσιαστικες συμβουλες,με αδιαμφισβητητη εγκυροτητα και πειθω,με ατρανταχτα επιχειρηματα και λογικοφανεις (τουλαχιστον) διαδικασιες,που πας ξεβρακωτος στις τσουκνιδες? Δυο φιαλες μας δασκαλευεις οτι ειναι μαφιοζικης καταγωγης και παλι δεν εισαι και σιγουρος,για την δε,δικης σου εμπνευσης τσιτα,εκμεταλλευεσαι την μυωπια μας και τα τεμπελικα πιξελ μας.

Απο το αυτι και στον δασκαλο Σεργιο αν επιμεινεις...

ΥΓ...αν με διαβαζεις,σε παρακαλω,σεβασου το λυχναρι που εχεις σφηνωσει στη γωνια και ,ή βαλε του κανα σπαρματσετο ή ασε το κενο,αδειο να αποπνεει λιγακι ρομαντισμο.Βγαλε του ομως την φτηνιαρικη λαμπα,μοιαζει σαν να εχεις φορεσει σε αλογο περηφανο τσοχινες παντουφλες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θα συμφωνήσω με τον Sir, για κάποιον με σχετική εμπειρία ή έστω σχετικά άπειρο αλλά τουλάχιστον σοβαρό συλλέκτη, η μισή ώρα βιντεοσυμβουλών δεν έχει να προσφέρει και πολλά. Με το που έβγαλε το Port Ellen απο το κουτί, έκανε ΜΠΑΜ oτι είναι fake από το μαύρο (και όχι ασημί) σφράγισμα, και επίσης ενώ στο πρώτο βίντεο διατείνεται οτι οι fakers δεν ασχολούνται με φτηνιάρικα μπουκάλια και ειδικά blends έστω και παλαιών εποχών, στο 2ο βίντεο μας παρουσιάζει ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Επίσης, για μένα αυτό που λέει για το θέμα της εξάτμισης δεν στέκει, μπορεί σε ένα μπουκάλι το ουίσκυ να έχει στάθμη λίγο χαμηλότερη απ'ότι θά'πρεπε αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι είναι fake, μπορεί κάλλιστα να είναι το original και να έχει υποστεί εξάτμιση. Επίσης, υπολλείματα κόλλας στις άκρες μιας ετικέττας και πάλι για μένα δεν συνιστούν οτι το ουίσκυ είναι fake, έχω συναντήσει το αυτό γεγονός, όπως και πολλοί απο σας πιστεύω, και σε original μπουκάλια.

Link to comment
Share on other sites

Κόλλα έχω χρησιμποποιήσει κ εγώ κατά καιρούς για ψιλομερεμετάκια σε μπουκάλια οπότε μη στείλω κανένα στον Ralfy ·)

Link to comment
Share on other sites

Στη Μαύρη εώς και κατάμαυρη λίστα μου από πλευρά συλλογής το πάλαι ποτέ αγαπημένο μου Kilchoman.

Δε λέω έχουμε δοκιμάσει από τη φάρμα καλό πράμα (inaugural release κ single cask LMD) αλλά το ξεφτυλλίσανε.

Από το 2005 που άρχισε να λειτουργεί το αποστακτήριο έχει βγάλει του φούστη τις εμφιαλώσεις,άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο-χειμώνας κάθε χρονιά και δε συμμαζεύεται,έχει αλλάξει 3 φορές τύπο φιάλης,κουτί,γραμματοσειρά και υποψιάζομαι πως θαχει αλλάξει μέχρι και τον τύπο του φελλού που χρησιμοποιεί.

Το αρχικό μου σχέδιο να μαζέψω άπαντες τις εμφιαλώσεις που θα έβγαζε εγκαταλείφθηκε σύντομα με αυτές τις τακτικές που χρησιμοποιεί.

Ότι φιάλη έχω θα την πατώσω ή θα την ξαποστείλω.

Link to comment
Share on other sites

Στη Μαύρη εώς και κατάμαυρη λίστα μου από πλευρά συλλογής το πάλαι ποτέ αγαπημένο μου Kilchoman.

Δε λέω έχουμε δοκιμάσει από τη φάρμα καλό πράμα (inaugural release κ single cask LMD) αλλά το ξεφτυλλίσανε.

Από το 2005 που άρχισε να λειτουργεί το αποστακτήριο έχει βγάλει του φούστη τις εμφιαλώσεις,άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο-χειμώνας κάθε χρονιά και δε συμμαζεύεται,έχει αλλάξει 3 φορές τύπο φιάλης,κουτί,γραμματοσειρά και υποψιάζομαι πως θαχει αλλάξει μέχρι και τον τύπο του φελλού που χρησιμοποιεί όπως και το μελάνι για την εκτύπωση της ετικέτας.

Το αρχικό μου σχέδιο να μαζέψω άπαντες τις εμφιαλώσεις(είχα κάνει μέχρι και pre order..) που θα έβγαζε εγκαταλείφθηκε σύντομα με αυτές τις τακτικές που χρησιμοποιεί.

Ότι φιάλη έχω θα την πατώσω ή θα την ξαποστείλω.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...