Jump to content
 • Welcome to our whiskyforum

  Dear Guest,

  On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

  forum1.jpg

  Slainte!

Recommended Posts

%38%300px-The_Glenlivet_distillery.jpg

Το Glenlivet βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ποταμό Livet στην περιοχή του Speyside,20 χλμ. βόρεια της πόλης Tomintoul.Επισήμως ιδρύθηκε το 1824,ουσιαστικά η χρονιά που του παραχωρήθηκε η νόμιμη άδεια λειτουργίας και που ήταν το πρώτο αποστακτήριο της περιοχής που την απέκτησε.

Στα τέλη του 18ου με αρχές 19ου αιώνα στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν πάνω από 200 παράνομα αποστακτήρια κυρίως εξαιτίας του εύκολου εντοπισμού από μακριά των διωκτικών αρχών αλλά και της ιδανικής τοποθεσίας για απόσταξη.Διάσημα για τον ποιοτικό τους χαρακτήρα την εποχή εκείνη,τα παράνομα αποστακτήρια υπέστησαν εξαντλητικό διωγμό ύστερα από την ψήφιση του Excise Act το 1823 με αποτέλεσμα μέχρι το 1834 το μόνο νόμιμο αποστακτήριο της περιοχής να είναι αυτό του Glenlivet.Βέβαια αυτό είχε σαν άμεσο αντίκτυπο την απειλή ακόμα και της ίδιας της ζωής του ιδρυτή George Smith,που λέγεται ότι του δόθηκαν σας δώρο από τον άρχοντα του Aberlour δύο πιστόλια για την προστασία του,καθώς θεωρήθηκε ότι ξεπουλήθηκε στην κυβέρνηση και ότι κατέδωσε ακόμα και τους φίλους του.

Στην ανάπτυξη του αποστακτηρίου βοήθησε πολύ και ο γιός του John Gordon Smith ο οποίος και τον διαδέχτηκε μετά τον θάνατό του το 1871.

Η εξάλειψη του ανταγωνισμού προφανώς ευνόησε τον Smith ο οποίος στις αρχές του 1830 παρήγε 2.000 λίτρα την εβδομάδα.Στην προσπάθεια επέκτασης των εγκαταστάσεων για να αυξήσει την παραγωγή του υπενοικίασε γη από τον Δούκα του Gordon και έχτισε νέες εγκαταστάσεις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις αρχικές.

Βαρέλια του "αληθινού Glenlivet" βρίσκονταν στα κελάρια των πιο επιφανών αντρών της περιοχής και η ιστορία θέλει ο Βασιλιάς Γεώργιος 4ος στην επίσκεψή του στο Εδιμβούργο να λέει ότι "πίνει μόνο whisky και είναι θαυμαστής του Glenlivet".Εξάλλου το αποστακτήριο είχε ήδη κερδίσει την βασιλική σφραγίδα.

Τέτοια ήταν η φήμη του την εποχή εκείνη ώστε οι έμποροι των πόλεων να ζητούν whisky από το Glenlivet.Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν κι άλλα αποστακτήρια να χρησιμοποιούν το όνομα και μάλιστα όχι μόνο τα άλλα τρία της περιοχής αλλά συνολικά 18 εντελώς άσχετα με το Livet.Τελικά το αποστακτήριο το 1880 κέρδισε την αποκλειστική χρήση του "The Glenlivet".

Ήδη από τα 1860 οι Smiths συνεργαζόντουσαν με τον Andrew P. Usher (έναν από τους πρώτους blenders της Σκωτίας) ο οποίος και εισήγαγε την ιδέα της εξαγωγής whisky προς όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής,με την προσθήκη δύο νέων άμβυκων,ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Το 1901 τον John Gordon Smith διαδέχτηκε ο ανηψιός του George Smith Grant και αυτόν με τη σειρά του το 1921 ο Captain W.H. Smith Grant.Ύστερα από πολλές συγχωνεύσεις(κυρίως με την Glen Grant και την Longmorn) η ανεξαρτησία της The Glenlivit Distillers Ltd. έλαβε τέλος ύστερα από την εξαγορά της από τον κολοσσό με το όνομα Seagram's το 1977 η οποία και ανήκει πλέον στο όμιλο Pernod Ricard.

Γνωστό για την πολύ απαλή υφή του και τα ανθώδη αρώματά του,το Glenlivet εμφιαλώνει τον τρομακτικό αριθμό των 4.000.000 μπουκαλιών το χρόνο καθιστόντας το ως το 3ο σε πωλήσεις παγκοσμίως single malt whisky.

Στο πλούσιο range του περιλαμβάνονται τα :

The Glenlivet 12 Year Old

The Glenlivet 12 Year Old French Finish

The Glenlivet 12 Year Old American Oak Finish

The Glenlivet 15 Year Old

The Glenlivet French Oak Reserve 15 year old

The Glenlivet 18 Year Old

The Glenlivet Archive 21 Year Old

The Glenlivet XXV

The Glenlivet Distillery Edition 16 Year Old

The Glenlivet Nadurra 16 Year Old

The Glenlivet Cellar Collection 1959, 1964, 1967, 1972, 1983,

The Glenlivet Cellar Collection 30 years old American Oak

The Glenlivet Vintages 1967, 1968, 1969, 1970, 1972

......και πλήθος ανεξάρτητων

glenlivet-range.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ρε μπαγάσα maltakia, τα έχεις πάρει όλα κωλοφεράτζα!!! Είχα αρχίσει να συλλέγω υλικό για να γράψω κάποια στιγμή για το Glenlivet, που να φανταστώ...έπρεπε να είχα ανοίξει θέμα με "coming soon" πάλι, όπως με το Springbank!

Αnyway, λιτή μεν - για ένα τόσο ιστορικό αποστακτήριο - αλλά καλή περιγραφή, να συμπληρώσω απλά οτι ο G. Smith ξενύχτησε πολλές φορές στην αποθήκη δίπλα στα βαρέλια του με τις πιστόλες στα χέρια, και κάποιες φορές τις χρησιμοποίησε κιόλας, ενώ μεγάλη μορφή του αποστακτηρίου ήταν ο Captain W.H. Smith Grant που αναφέρεις (ή αλλιώς στρατόκαβλος Smith), ασχολήθηκε με το αποστακτήριο αφού είχε τραυματιστεί πάμπολες φορές σε μάχες, ο οποίος και καταφερε να κάνει το Glenlivet μεγάλο και τρανό στις HΠΑ (μέχρι και συμφωνία με την εταιρία Pullman έκλεισε για να σερβίρεται μόνο Glenlivet στα.......πούλμαν!!).

Είχα βρει κι άλλα πολλά που τώρα δεν θυμάμαι, άμα πάω σπίτι και δω τις σημειώσεις μου θα συμπληρώσω.

Θυμάμαι όμως το χαρακτηριστικό ποιηματάκι

“Glenlivet has its castles three

Drumin Blairfindy and Deskie

And also one distillery

More famous than the castles three”

Link to comment
Share on other sites

Ρε μπαγάσα maltakia, τα έχεις πάρει όλα κωλοφεράτζα!!! Είχα αρχίσει να συλλέγω υλικό για να γράψω κάποια στιγμή για το Glenlivet, που να φανταστώ...έπρεπε να είχα ανοίξει θέμα με "coming soon" πάλι, όπως με το Springbank!
Ρε άμα σου λέω εγώ ότι τούτος δω είναι ικανός να μου φάει το Talisker κάτι ξέρω.
Link to comment
Share on other sites

 • 12 years later...

Μία σπάνια φωτογραφία (ολόκληρη) σήκωσε σήμερα στην σελίδα του ο Ian Logan.

"The Smith family of The Glenlivet were renowned for their tenacity, diligence, hard work and vision and most importantly how they stood up for what they believed in.
By the late 19th century many distilleries across across the Highlands were adding Glenlivet to their distillery name. George Smith and latterly his son John Gordon fought a 60 year battle to prove their whisky was the one and only true Glenlivet, a battle that raged all of the way to the High Court in London.
The image above is of The Indenture that was signed out of court in 1884 stating that Smith’s whisky was the one and only true Glenlivet(The Glenlivet came a few years later around 1907). Signed by many of the key distillery owners of the time it is truly whisky history !!!!!!"

image.png

Πιο πολλές λεπτομέρειες για την διαμάχη αναφορικά με το όνομα μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 6 months later...

Και μια όμορφη αναδρομή για τα μπουκάλια Glenlivet 12 y.o. και πόσο έχουν αλλάξει στην πάροδο του χρόνου.

2.jpg

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...