Jump to content
Sign in to follow this  
Celtic

Εντυπώσεις απο single malts

Recommended Posts

Eίπα να ξεκινήσω εδώ αυτό το θεματάκι, ώστε να γράφουμε τα σχόλια μας για τα single malts που δοκιμάζουμε γενικά (αλλιώς άν ο καθένας ανοίγει νέο θέμα για κάθε συγκεκριμένο malt που θέλει να γράψει, θα γίνει χάος η κατηγορία).

Και ξεκινάω λοιπόν με ένα "καινούργιο" single malt που δοκίμασα για δεύτερη φορά μόλις χθες στο σπίτι του αδελφού μου.

AΒΕRFELDY 12y.o.

"Καινούργιο" γιατί μόλις πριν κανα χρόνο άλλαξε συσκευασία και προωθείται απο την εταιρία που το έχει ως πρωτοκλασάτο. Ακόμα και έτσι πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό του αποστακτηρίου είναι η βάση για το Dewar's blend. Η πρώτη φορά ήταν πριν 5 χρόνια στο ίδιο το αποστακτήριο και απλά θυμάμαι οτι δεν μου πολυάρεσε (σε κλασσικό ποτήρι tumbler και όχι "τουλίπας"). Εδώ απλά να αναφέρω οτι πρόκειται για ένα απο εκείνα τα malts που η εταιρία που τα παράγει, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο οτι αποτελούν το θεμέλιο του τάδε γνωστού blend, παντού στο αποστακτήριο δεσπόζει η φιγούρα του Dewar Highlander και το ίδιο το tour ονομάζεται Dewar's World of Whisky, όπως αντίστοιχα γίνεται με τα Cardhu/Johnnie Walker, Strathisla/Chivas Regal, Glenturret/Famous Grouse.

Η γενική εντύπωση που μου άφησε είναι οτι πρόκειται για ένα καλό malt, όχι ιδαίτερα πολύπλοκο, που μαρτυρά τον τόπο καταγωγής του (θεωρείται Highland αλλά η περιοχή του Perthshire που βρίσκεται για μένα είναι στην ουσία Midlands, κάτι μεταξύ Lowlands και Highlands. Φρέσκο λουλουδάτο άρωμα, κάπως "επιθετικό" στον ουρανίσκο, ελαφρώς πικάντικο και ξηρό προς το τέλος. Φυσικά καθόλου καπνός και σέρυ, ένα "κλασσικό" scotch whisky που δεν ενθουσιάζει αλλά ούτε και περνάει απαρατήρητο. Πάντως δεν είναι το στυλ μου, αλλά θα αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας σε μπαρ (μάλλον εννοώ παιδότοπο αφού σε μπαρ πλέον μόνο στον ύπνο μου), αντί των συνηθισμένων blended.

Άν κάποιος ενδιαφέρεται και για βαθμολογία, μιας και γίνεται λόγος τελευταία, με άριστα το 10 θα του έβαζα 6 με 6,5

Έχει πλάκα η εττικέτα στο πίσω μέρος που γράφει "limited bottling No ....."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν περίπου 3 μήνες είχα και εγώ δοκιμάσει το συγκεκριμένο malt

σ'ένα bar,το μόνο που θυμάμαι έιναι ότι είχε σχετικά γρήγορο

τελείωμα και δε μου έλεγε και πάρα πολλά.\

Βέβαια ομολογώ ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το δοκίμασα

δεν ήταν και οι πλέον κατάλληλες για να βγάλεις τα συμπεράσματα σου.

Προσωπικά πιστεύω πως για κάθε ένα malt που δοκιμάζουμε πρέπει

να κάνουμε ξεχωριστό topic ώστε να μπορούμε να τα βρίσκουμε

εύκολα σε περίπτωση που θέλουμε να ανατρέξουμε στις σημειώσεις μας.

Ειδάλλως θα πρέπει να ψάχνουμε και να ψάχνουμε.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και εγώ πιστεύω ότι το μηνυμα του Celtic πρέπει να μετονομαστεί σε Aberfeldy 12yo και να είναι μόνο του στον φάκελο (έτσι λέγονται;;) "Εντυπώσεις από single malts" ή ίσως "κριτικές" (η ιδέα έχει πρωτο-εκφραστεί κάπου αλλού από τον wisdom - αν δεν με απατά η μνήμη μου). Έτσι θα είναι απλή η αναζήτηση.

Ο κέλτης είναι πιθανότατα ο εμπειρότερος ημών και η βαθμολογία του έχει συγκεκριμένο βάρος (αν και για το Tomintoul θα φαγωθούμε - μάλλον η τύρφη έχει κάψει την μύτη του :tongue: ). Αλλά:

1) πρέπει να συμφωνήσουμε για την βαθμολογία του χειρότερου malt: θα βαθμολογηθεί με 1 ή ψηλότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι το χειρότερο malt είναι καλύτερο από ένα άλλο αλκοολούχο που θα βαθμολογούνταν χαμηλότερα; Για παράδειγμα οι περισσότεροι διεθνείς κριτές σπάνια πέφτουν κάτω από 6 ή 60 ανάλογα με την κλίμακα. Αυτό πρέπει να γίνει με εσωτερική συμφωνία των μελών (κατα σύμβαση).

2) Για όσους δεν έχουν ξανακάνει αυτή τη διαδικασία μια απλή διαδικασία καλιμπραρίσματος είναι να θυμούνται τι σημαίνει για αυτούς ένα από τα καλύτερα και ένα από τα χειρότερα whisky που έχουν πιεί. Που κοντά βρίσκεται το whisky που πίνουν; Μπορούν να βαθμολογήσουν "υπολογίζοντας" την σχέση του συγκεκριμένου με τα ακραία.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2) Για όσους δεν έχουν ξανακάνει αυτή τη διαδικασία μια απλή διαδικασία καλιμπραρίσματος είναι να θυμούνται τι σημαίνει για αυτούς ένα από τα καλύτερα και ένα από τα χειρότερα whisky που έχουν πιεί. Που κοντά βρίσκεται το whisky που πίνουν; Μπορούν να βαθμολογήσουν "υπολογίζοντας" την σχέση του συγκεκριμένου με τα ακραία.

ολα καλά, αλλά τι γίνεται με όσους απο εμάς δεν έχουν πίει άσχημο/χειρότερο malt whisky; εγώ σε μια υποθετική ερώτηση ποίο είναι το χειρότερο malt whisky που έχω πιεί [και κατ επέκτεση θα του έβαζα βαθμολογία χαμηλή, κάτω απο 5/10] δεν βρίσκω κάτι , τι κάνουμε τότε;

Share this post


Link to post
Share on other sites
ολα καλά, αλλά τι γίνεται με όσους απο εμάς δεν έχουν πίει άσχημο/χειρότερο malt whisky; εγώ σε μια υποθετική ερώτηση ποίο είναι το χειρότερο malt whisky που έχω πιεί [και κατ επέκτεση θα του έβαζα βαθμολογία χαμηλή, κάτω απο 5/10] δεν βρίσκω κάτι , τι κάνουμε τότε;

A, είναι πολύ απλό. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς Αθήνα, έλα να σε κεράσω Jura Superstition και Loch Dhu :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ολα καλά, αλλά τι γίνεται με όσους απο εμάς δεν έχουν πίει άσχημο/χειρότερο malt whisky; εγώ σε μια υποθετική ερώτηση ποίο είναι το χειρότερο malt whisky που έχω πιεί [και κατ επέκτεση θα του έβαζα βαθμολογία χαμηλή, κάτω απο 5/10] δεν βρίσκω κάτι , τι κάνουμε τότε;

:lol::lol::lol:

Θα σου βρω κάτι πολύ κακό για να ολοκληρώσεις την γευστική κλίμακα, αλλά μετά δεν θα με βρίζεις γι αυτό που έχεις υποστεί!

:lol::lol::lol:

Πλάκα πλάκα 2 από τα 3 χειρότερα whisky που έχω πιει είναι... Highland Park. Το ένα ήταν αηδιαστικά φρουτώδες, και το άλλο ήταν σαν να παλαιώθηκε σε μεταλλικό βαρέλι: το ξύλο δεν είχε δώσει τίποτα στο whisky. Κάτι σαν μπερδεμένο vodka-gin-ρακή. Down the drain.

edit: πωπω κατευθείαν βρέθηκαν τρεις καλοθελητές να σε "ποτήσουν φαρμάκι". Δεν βλέπω κανέναν να προτείνει κανένα Brora XAXAXA!

Share this post


Link to post
Share on other sites
τι κάνουμε τότε;

Αγοράζουμε ένα Loch Dhu ή ένα Tamnavulin 12yo και πλέον έχεις κτριτήριο :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πλάκα πλάκα 2 από τα 3 χειρότερα whisky που έχω πιει είναι... Highland Park. Το ένα ήταν αηδιαστικά φρουτώδες, και το άλλο ήταν σαν να παλαιώθηκε σε μεταλλικό βαρέλι: το ξύλο δεν είχε δώσει τίποτα στο whisky. Κάτι σαν μπερδεμένο vodka-gin-ρακή. Down the drain.

What????????? Highland Park απο τα χειρότερα ???? :blink::o

Θα μας κουφάνεις ρε Theo!! Λοιπόν ανταλάσσω μπουκάλια Tomintoul με Highland Park, είσαι μέσα?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Λοιπόν ανταλάσσω μπουκάλια Tomintoul με Highland Park, είσαι μέσα?

Ακούγεται ενδιαφέρουσα συναλλαγή :unsure: Επειδή όμως εμπιστεύομαι την κρίση του Theo και υποθέτω ότι αναφέρεται σε ανεξάρτητες εμφιαλώσεις,να'χεις το νου σου Celtic :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ακούγεται ενδιαφέρουσα συναλλαγή :unsure: Επειδή όμως εμπιστεύομαι την κρίση του Theo και υποθέτω ότι αναφέρεται σε ανεξάρτητες εμφιαλώσεις,να'χεις το νου σου Celtic :lol:

Ασ'τον McChariz γιατί θέλει να το φάει το κεφάλι του. Αυτός θα πίνει την βαλούτα και εγώ θα απολαμβάνω το sherry monster! Είναι τυχερός που όπως έγραψα τα έφαγε ο νεροχύτης και τα δύο (κράτησα μόνο ένα δείγμα από την τσικουδιά του HP, και θα του το στείλω του σύντεκνου ;) ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exchange any 70cl spirit for a bottle of Highland Park 18 Year Old. As an added bonus at this years Whisky Live, Highland Park are offering the UK's first whisky amnesty. Exchange any sealed bottle of 70cl spirits for a bottle of Highland Park 18 year old. Thats right any bottle of spirit including whisky, gin or vodka will be exchanged at the Highland Park stand for their 18 year old whisky.

Aπο το WhiskyLive Glasgow

:lol: :lol: :lol::tongue:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Exchange any 70cl spirit for a bottle of Highland Park 18 Year Old. As an added bonus at this years Whisky Live, Highland Park are offering the UK's first whisky amnesty. Exchange any sealed bottle of 70cl spirits for a bottle of Highland Park 18 year old. Thats right any bottle of spirit including whisky, gin or vodka will be exchanged at the Highland Park stand for their 18 year old whisky.

Aπο το WhiskyLive Glasgow

Αυτό είναι αλήθεια; Αν είναι νομίζω ότι πρέπει να πάω γρήγορα να γεμίσω ένα container με Cutty Sark, JW Red Label, Dewars, Famous Grouse κλπ και να το στείλω Γλασκώβη.

Την άλλη εβδομάδα δεν είναι αυτό; Νομίζω ότι προλαβαίνω να βρω εισιτήρια! :lol::tongue::lol::tongue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχοντας καταθεσει τις προσωπικες μου αποψεις σε αλλο forum ;) και εχοντας επισης τις πλεον προσφατες και θετικοτατες εντυπωσεις στο μυαλο και στη γευση μου,θα ηθελα να διατυπωσω την απορια μου/ εχουμε παραγνωρισει τελειως(και ξεχασει θα ελεγα ) την εξ'ανατολων δυναμη που λεγεται Ιαπωνια.Μονο εγω πιστευω στην αξιοπιστη και ποιοτικη παραγωγη των αποσταγματων τους? Μονο εγω πιστευω στην ευγενη καταγωγη τους? Μονο εγω δηλωνω ορκο υποταγης στον αυτοκρατορα? Μολις προσφατα εφονευσα ενα nikka single cask bottled 1987,63%,δυναμιτης σε σωμα και μυαλο...Καλοι,πολυ καλοι οι highlanders(κορυφαιοι οι νησιωτες) αλλα και οι γκεισες... επιφυλασσομαι στην επομενη συναξη των φρουρων της malt ανοιξης εν ελλαδι να γεφυρωσω το ελληνοιαπωνικο χασμα με υπερποντια εμφιαλωση :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
επιφυλασσομαι στην επομενη συναξη των φρουρων της malt ανοιξης εν ελλαδι να γεφυρωσω το ελληνοιαπωνικο χασμα με υπερποντια εμφιαλωση :D

Μα αυτό το χάσμα έχει ήδη γεφυρωθεί αν δεν κάνω λάθος από την προηγούμενη φορά που είχαμε ανοίξει 3 (!) διαφορετικά Nikka/Yoichi και όλοι είχαμε πει τις καλύτερες εντυπώσεις, τουλάχιστον για τα 2 από τα 3 (εμένα δεν με εντυπωσίασε μόνο το coffee grain). Σκέψου ότι μετά από την ευχάριστη έκπληξη του Yoichi, εγώ είμαι πλέον περίεργος να δοκιμάσω και το Yamazaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μα αυτό το χάσμα έχει ήδη γεφυρωθεί αν δεν κάνω λάθος από την προηγούμενη φορά που είχαμε ανοίξει 3 (!) διαφορετικά Nikka/Yoichi και όλοι είχαμε πει τις καλύτερες εντυπώσεις, τουλάχιστον για τα 2 από τα 3 (εμένα δεν με εντυπωσίασε μόνο το coffee grain). Σκέψου ότι μετά από την ευχάριστη έκπληξη του Yoichi, εγώ είμαι πλέον περίεργος να δοκιμάσω και το Yamazaki.

Συμφωνώ με sir mihas (σαν sir takis μου χτυπάει το νέο σου ψευδώνυμο :tongue: ) για την άποψη και με wisdom στην επισήμανση. Υπέροχα απόστάγματα!

To Yamazaki 18yo είναι από τα πληρέστερα whisky που έχω πιεί ποτέ. Δυστυχώς τελείωσε (γρήγορα). Αν το βρείτε αγοράστε το και θα με θυμηθείτε. Η τιμή του είναι κοντά στα 100 ευρώ, αλλά έχει πολύ υψηλή ποιότητα και αξίζει.

Βγήκε πέρισυ και ένα 20άρι Yamazaki CS, αλλά είναι στα 150 ευρώ. Αν με πιάσει καμιά τρέλα (μέρα που θα έχω χρήματα στα χέρια) μπορεί να το "χτυπήσω" και να το φέρω σε επόμενη συνάντηση. Αλλά προς το παρόν το βλέπω στα sites και ξερογλύφομαι...

Το Yoichi 19yo CS (δεν θυμάμαι χρονιά) που είχα φέρει στην πρώτη αθηναική συνάντηση επίσης ήταν εξαιρετικό (έχει μείνει ένα δείγμα αν δεν κάνω λάθος) και πολύπλοκο. Πότε έβγαινε η τύρφη και πότε τα sherry στοιχεία του.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το Yoichi 19yo CS (δεν θυμάμαι χρονιά) που είχα φέρει στην πρώτη αθηναική συνάντηση επίσης ήταν εξαιρετικό (έχει μείνει ένα δείγμα αν δεν κάνω λάθος) και πολύπλοκο. Πότε έβγαινε η τύρφη και πότε τα sherry στοιχεία του.

Πραγματικά εξαιρετικό,σίγουρα δεν έχουν να ζηλέψουν σε γεύση τίποτα από τα Scottish single malt παρά μόνο την παράδοση που ίσως

μερικές φορές οι φίλοι μας από την Ιαπωνία την σέβονται περισσότερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απλα σκεφτομουν οτι απο τη βραδια εκεινη και υστερα κανεις δεν ξαναανεφερε τιποτα για τους japs,σαν να μην μπηκαν ποτε στη ζωη μας :rolleyes: οσο για το yamaz-ing wisdom,καλομελετα και ερχεται :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξαναδιαβάζοντας το θέμα βλέπω ότι η απόφαση είναι να ξεκινήσουν οι κριτικές στις συγκεντρώσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι χάλασα την πιάτσα με τα reviews των Airigh... και Mariner. Δεν το κατάλαβα ή το ξέχασα, για να πω την αλήθεια, αλλά δεν είναι εύκολο για μένα να το τηρήσω για συγκεκριμένους λόγους: 1) Κατεβαίνω μόνο 2-3 φορές τον χρόνο στην Αθήνα, ενώ πίνω αρκετά συχνότερα ;) , 2) επειδή ακριβώς είναι λίγες και πολύτιμες για μένα οι επισκέψεις μου σε εσάς, θέλω να φέρνω τον "μόσχο τον σιτευτό" της κάβας μου, που όμως συνήθως είναι ακριβός ή/και σχετικά δυσέυρετος, με συνέπεια να μην έχει νόημα το ουσιαστικό νόημα του review (αφού δύσκολα θα ξαναβρεθούν από τον μέσο καταναλωτή), 3) reviews 4-5 μπουκαλιών με 10 άτομα, πλάκες, τσιγάρα, δεν γίνονται (μην φαναστείτε την κατάσταση που περιγράφει ο Serge, αλλά θέλω σίγουρα τον χρόνο και τον χώρο μου).

Άρα θα μου επιτρέψεται να συνεχίσω και τα λέμε από κοντά για τα σχόλια μας (αν κατάλαβα σωστά το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου - Wisdom, μην μου πεις ότι αγωνίζεσαι και με χιόνια :tongue: !!!)

Share this post


Link to post
Share on other sites
(αν κατάλαβα σωστά το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου - Wisdom, μην μου πεις ότι αγωνίζεσαι και με χιόνια :tongue: !!!)

Όχι, εδώ θα είμαι πρώτα ο Θεός, και εννοείται πως θα βρεθούμε!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η συλλογή του είναι εκπληκτική και όλα τα μπουκάλια ανοίγουν. Και αν βρεθεί σε ημέρα που δουλεύει ο Νίκος και του μιλήσει για malt... θα είναι μια από τις καλύτερες βραδιές της ζωής του με αυτά που θα πιεί. Νομίζω ότι αρκετοί φίλοι του forum μπορούν να το συν-ομολογήσουν.

Κατ'αρχήν μιλάμε για έναν καταπληκτικό χαρακτήρα και ευρωτευμένο maltάκια που δεν διαφήμισε ποτέ τα malt που έχει μέσα και τα έχει μόνο για τους γνώστες και λάτρεις του είδους.Πραγματικά αξίζει να περάσετε από το Spinte που είναι στην Πλατεία Αριστοτέλους.Απίστευτες νύχτες που όταν άδειαζε το

bar ο Νίκος έβαζε Ramones και τα malt ήταν το θέμα ώς το ξημέρωμα!!Α ρε Σαλόνικα,μελαγχόλησα πάλι.. :( :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 και απο μένα για το Spinte, το παιδί άρχοντας , αν και δεν είδα το θρυλικό πίσω ράφι εγκαίρως.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θέλω να γράψω για δύο 18άρια που λένε πολλά.

Glenlivet 18y.o.

Το είχα παρεξηγήσει δοκιμάζοντας το στη Θεσ/κη στο whisky festival, μου φάνηκε πολύ λίγο, αλλά αυτό είναι απόρροια της δοκιμής πολλών σε μερικές ώρες μόνο. Μόλις χθες που το ήπια με την ησυχία μου στο σπίτι το εκτίμησα. Το ποσοστό που έχει ωριμάσει σε sherry βαρέλια είναι απο πολύ λίγο εως καθόλου, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό αφού μόλις το αφήσεις να αναπνεύσει λίγο και ζεστάνεις το ποτήρι με το χέρι, σου βγάζει ένα πυκνό άρωμα και μια γεύση που φωνάζει Speyside απο μακριά. Ώριμα φρούτα, βανίλια και μέλι με μια γλυκιά μεταξένια κρεμώδη υφή. Απολαυστικό, ότι πρέπει για κρύες χειμωνιάτικες βραδυές.

Caol Ila 18y.o.

Mη μου πει κανείς οτι αυτό το απόσταγμα πήγε με τάνκερ στην ενδοχώρα , όπου και γεμίστηκε σε βαρέλια και ωρίμασε για 18 χρόνια σε μια αποθήκη της Γλασκώβης δίπλα σε ένα σουπερμάρκετ, ένα βουλκανιζατέρ και ένα μηχανουργείο!. Και έτσι να είναι δεν με απασχολεί γιατι η αλμύρα που βγάζει αυτό το malt είναι το κάτι άλλο, μιλάμε για λύσσα!! Νομίζεις οτι δάγκωσες ένα κομμάτι παστό μπακαλιάρο απο την κασέλα. Με λίγα λόγια, μιλάμε για ουίσκυ που συνοδεύεται απο ούζο!!! :o Βέβαια κάπου έχει και τη γλυκιά μεριά και τη λιπαρότητα του (σαφώς) και θα έλεγα οτι παραδόξως είναι ένα "ζεστό" malt. Πιστεύω οτι οι λάτρεις της τύρφης και των πολύ δυνατών γεύσεων θα το αγαπήσουν.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mη μου πει κανείς οτι αυτό το απόσταγμα πήγε με τάνκερ στην ενδοχώρα , όπου και γεμίστηκε σε βαρέλια και ωρίμασε για 18 χρόνια σε μια αποθήκη της Γλασκώβης δίπλα σε ένα σουπερμάρκετ, ένα βουλκανιζατέρ και ένα μηχανουργείο!. Και έτσι να είναι δεν με απασχολεί γιατι η αλμύρα που βγάζει αυτό το malt είναι το κάτι άλλο, μιλάμε για λύσσα!!

Μήπως αυτό σημαίνει (όπως λένε κάποιοι παραγωγοί) ότι η υπόθεση "terroir" δεν είναι παρά μια πα@@ριά του marketing. Ο Robo (των Jon, Marc, and Robo) έχει πει επισήμως κάποτε, ότι μπορεί να ανασυνθέσει το άρωμα και την γεύση οποιουδήποτε whisky, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά άλλα malts. Όσο υπερβολική και υπερφίαλη ακούγεται αυτή η δήλωση, κρύβει μέσα της μια δόση αλήθειας. Ξέρω ότι Celtic είσαι ο πιο traditionalist (το παραδοσιακός δεν είναι η σωστή λέξη) απ'όλους μας, αλλά μήπως μας παραμυθιάζουν οι εταιρείες για το νερό που κυλάει μέσα από γρανίτες και τυρφώδη εδάφη, για τα malting floors που περισσότερο χρησιμοποιούνται στο διαφημιστικό υλικό και στις αναμνηστικές φωτογραφίες των επισκεπτών, παρά στην αποξήρανση του κριθαριού. Ούτε εγώ είμαι σίγουρος, αλλά σίγουρα δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μήπως αυτό σημαίνει (όπως λένε κάποιοι παραγωγοί) ότι η υπόθεση "terroir" δεν είναι παρά μια πα@@ριά του marketing. Ο Robo (των Jon, Marc, and Robo) έχει πει επισήμως κάποτε, ότι μπορεί να ανασυνθέσει το άρωμα και την γεύση οποιουδήποτε whisky, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά άλλα malts. Όσο υπερβολική και υπερφίαλη ακούγεται αυτή η δήλωση, κρύβει μέσα της μια δόση αλήθειας. Ξέρω ότι Celtic είσαι ο πιο traditionalist (το παραδοσιακός δεν είναι η σωστή λέξη) απ'όλους μας, αλλά μήπως μας παραμυθιάζουν οι εταιρείες για το νερό που κυλάει μέσα από γρανίτες και τυρφώδη εδάφη, για τα malting floors που περισσότερο χρησιμοποιούνται στο διαφημιστικό υλικό και στις αναμνηστικές φωτογραφίες των επισκεπτών, παρά στην αποξήρανση του κριθαριού. Ούτε εγώ είμαι σίγουρος, αλλά σίγουρα δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου...

Όλα παίζουν ρόλο. Μια εποχή το Highland Park απόσταξε με βύνη όχι "δική του" αλλά απο κάποια ξένα maltings. To αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε κανένα και έτσι χρησιμοποιεί και πάλι τη βύνη απο τα δικά του malting floors με τύρφη απο το ίδιο το Orkney (πράγμα που μπορεί μαρκετινίστικα να του δίνει κάποιους πόντους αλλά στη ζυγαριά του κόστους και του τελικού κέρδους δεν συμφέρει). Το marketing απο μόνο του, άν δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια αλήθειας, όχι μόνο δεν προσφέρει αλλά μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ.

Δεν φοράω παρωπίδες, σαφώς και κάποια πράγματα μεγαλοποιούνται με στόχο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, προσέλκυση επισκεπτών κλπ (πράγμα που είναι και θεμιτό). Σκεφτείτε μόνο τις επιπτώσεις σε περίπτωση που όλα αυτά δεν είχαν σημασία - πιο πολλά κουμπιά και κομπιούτερ, λιγότερες χειροκίνητες στρόφιγγες, ανθρώπινο δυναμικό και μεράκι. Προτιμώ σίγουρα την παράδοση απο την βιομηχανοποίηση-αυτοματοποίηση έστω κι αν το προϊόν είναι εφάμιλλο ή και "καλύτερο", έστω και με λίγο μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τσέπη μου γιατι θα είναι κάτι που έχει αξία.

Το έχω ξαναπεί, για μένα η απόλαυση ενός καλού single malt είναι ένα ταξίδι του μυαλού μου (με απώτερο σκοπό βέβαια το πραγματικό ταξίδι) στον τόπο που παράγεται, στη φύση και τους ανθρώπους που το έπλασαν, και προτιμάω τα ταξίδια σε μέρη με νερά που κυλάνε σε γρανίτες και τυρφώδη εδάφη, σε ασβεστωμένους τοίχους αποθηκών νησιώτικων αποστακτηρίων που τους δέρνει το κύμα, παρά στο χημικό εργαστήριο του Κου Π@π@ροRobo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...