Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Aπορίες νέων μελών


Recommended Posts

Φιλε μην το γελάς καθόλου όταν άρχισα τις σπουδές στο WSET (Wine and Spirts Educational Trust)

αυτή ήταν η πρώτη τους συμβουλή.

Αλλα είχε γέλιο όταν με συναντούσαν φίλοι να μυρίζω τα ζαρζαβατικά :sarcastic_hand:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σε ολους...

Απασχολημενος τις τελευταιες μερες με τη ευτυχη ελευση του υιου στην οικογενεια μας! Στην υγεια του εσφαξα ενα Glenfiddich 18 και επονται κι αλλα μια και η τελευταια παραγγελια μου περιλαμβανε 9 φιαλες (+ 1-2 που τσιμπησα κατα τυχη απο διαφορα μερη και για μια εκ των οποιων θα ηθελα τη γνωμη σας...)

Σε μια προχειρη αναζητηση πρεπει να ναι bottling 2001, μαλλον αυτο http://www.whiskybase.com/whiskies.php?merkid=58&whiskyid=4031#!prettyPhoto/0/ ενα Macallan 12 Sherry Oak. Αυτο το πετυχα σε ενα ζαχαροπλαστειο σκονισμενο με ενα παλιοχαρτονενιο κουτι σε μια τιμη που μου φανηκε ως ευκαιρια και αυτος ηταν ο λογος που το τσιπμησα περισσοτερο μια και τα "νεα" Μακαλαν ειναι για....Η Τιμη του 32 ευρω κι επειδη πηρα μπολικα κερασματα σε γλυκα μου το αφησε εν τελει 25!!!

Αξιζε λετε? Εγω το θεωρησα σαν οτι του παιρνω κατι πολυτιμο τζαπα χωρις να το ξερει...lol

Link to comment
Share on other sites

Aστειεύεσαι φίλε μου;;; :thumbsup:

Macallan 12yo sherry, περασμένης δεκαετίας με 25€ ;;;.....έκλεψες Εκλλησία αντίχριστε Zer0cool !!!! :D :D :D

Είναι φοβερό το feeling σε τέτοιες περιπτώσεις έτσι;;; Ευτυχώς τό'χουμε νοιώσει αρκετές φορές πολλοί από μας. Νομίζω αξίζει να το αναφέρεις και ΕΔΩ. Καλόπιοτο !!!

πάνω απ'όλα όμως, ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟ ΓΙΟΚΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥ. :preved::drinks:

Link to comment
Share on other sites

Γεια σε ολους...

Απασχολημενος τις τελευταιες μερες με τη ευτυχη ελευση του υιου στην οικογενεια μας! Στην υγεια του εσφαξα ενα Glenfiddich 18 και επονται κι αλλα μια και η τελευταια παραγγελια μου περιλαμβανε 9 φιαλες (+ 1-2 που τσιμπησα κατα τυχη απο διαφορα μερη και για μια εκ των οποιων θα ηθελα τη γνωμη σας...)

Σε μια προχειρη αναζητηση πρεπει να ναι bottling 2001, μαλλον αυτο http://www.whiskybase.com/whiskies.php?merkid=58&whiskyid=4031#!prettyPhoto/0/ ενα Macallan 12 Sherry Oak. Αυτο το πετυχα σε ενα ζαχαροπλαστειο σκονισμενο με ενα παλιοχαρτονενιο κουτι σε μια τιμη που μου φανηκε ως ευκαιρια και αυτος ηταν ο λογος που το τσιπμησα περισσοτερο μια και τα "νεα" Μακαλαν ειναι για....Η Τιμη του 32 ευρω κι επειδη πηρα μπολικα κερασματα σε γλυκα μου το αφησε εν τελει 25!!!

Αξιζε λετε? Εγω το θεωρησα σαν οτι του παιρνω κατι πολυτιμο τζαπα χωρις να το ξερει...lol

:clapping: Ο καινούργιος Indiana του foum :good:

και φυσικά η όλη ανάμνηση θα είναι πιο γλυκιά για τι θα συνδυάζεται με τα γεννητούρια...

Να τον χαίρεσαι φιλε όπως επιθυμείς :drinks:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και από εμένα αν χαίρεσαι τον γιο, σιδερένιος και καλότυχος να είναι. Πάντα τέτοιες χαρές.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Γεια και από μένα - καινούριος στο forum.

Πριν κάποια χρόνια είχα δοκιμάσει στο σπίτι ενός φίλου Lagavulin. - Τί είναι αυτό? - Καπνιστό Ουίσκυ. - Ωραίο.

Και κάπου εκεί τελείωσε η πρώτη επαφή μου με τα malt. Στα μπαρ έπινα κυρίως Four Roses το χειμώνα και Τζιν-Τόνικ το καλοκαίρι. Όταν έπινα Ουίσκυ έπαιρνα Jameson. Η νέα μου επαφή με τα Malt έγινε λόγω ενός συγγραφέα, του Iain Banks που είναι ένας από τους αγαπημένους μου. Κάποια στιγμή έμαθα πως έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο αφηγείται τις επισκέψεις του σε δεκάδες αποστακτήρια της Σκωτίας. Διάβασα επίσης στο Internet πως του αρέσει ιδιαίτερα το Laphroaig, έτσι πριν παραγγείλω το βιβλίο αγόρασα ένα μπουκάλι που με ενθουσίασε.

Τους τελευταίους δύο μήνες και κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου άρχισα να αγοράζω malt πιο συστηματικά και έχω πάρει τα εξής:

- Ardbeg 10 yo

- Glenvilet 12 yo

- Nikka White 0.5cl (Japan)

- Glenkichie 10 yo

- Dalwhinnie 15 yo

- Oban 14 yo

- Aberlour "100 Proof" 33.33cl 57.1 abv (για το οποίο θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες καθώς δεν μπόρεσα να βρω πολλά περαιτέρω στο internet)

To Oban και το Glenkichie δεν τα άνοιξα ακόμα. Το Ardbeg με ενθουσίασε και το Aberlour μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. To Dalwhinnie μου άρεσε λιγότερο από όλα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος επειδή σε κάποια φάση έτρωγα ταυτόχρονα. Θα ήθελα να μου προτείνεται κάποια ακόμα βάση αυτών των δεδομένων καθώς και αν έχετε να προτείνεται κάποια βιβλία (στα αγγλικά)

Link to comment
Share on other sites

Kαλως ηρθες trandism.

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Banks ('Raw Spirit') το εχω κι εγω, εχω κάνει στο παρελθόν προσπάθεια να το διαβάσω ολοκληρο αλλά δεν τα κατάφερα, κάπου κάπου είναι διασκεδαστικό αλλά γενικά το βρήκα κάπως κουραστικό, με πολύ "πλάτος" και εκτός θέματος , υποτίθεται οτι είναι ενα οδοιπορικό στα αποστακτήρια της Σκωτίας με σκοπό την εύρεση του 'perfect dram', αντ'αυτού ο συγγραφέας περιγράφει περισσότερο την παρέα του, φάσεις από τη ζωή του, καθώς και τις διαφορές μιας παλιάς Jaguar σε σχέση με ενα Range Rover αν θυμάμαι καλά (τουλάχιστον μέχρι το κεφάλαιο που καταφερα να φτάσω.....).

Αλλά μιας και σου αρέσουν τα Laphroaig, Lagavulin και Ardbeg, σου προτείνω να δοκιμάσεις και τα Talisker, Springbank, Old Pulteney, καθώς και όλα τα υπόλοιπα malts του νησιού Islay, ειδικά Caol Ila, συνοδεία ενός πολύ καλού βιβλίου για το Islay και των αποστακτηρίων του. Είναι το 'Peat smoke and spirit' του Andrew Jefford, δες ΕΔΩ, είναι κάπως βαρύ κι αυτό αλλά μάλλον δεν έχεις πρόβλημα.

Πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό συνάμα, θεωρώ το 'The road to Craigellachie' του Hans Offringa, του Ολλανδού που .....έγινε πιο Σκωτσέζος κι απ΄τους Σκωτσέζους από την αγάπη του για τη χώρα και το ουίσκυ, είναι ανάλαφρο και ότι πρέπει για καλοκαιράκι αλλά δυστυχώς έχει σταματήσει η έκδοση του, δες ΕΔΩ

Αυτα προς το παρόν φίλε trandism, τα λέμε.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά τον Banks τον βρίσκω απολαυστικό ακόμα κι αν περιγράφει τη μπογιά που στεγνώνει στον τοίχο. Ευχαριστώ για τις βιβλιοπροτάσεις, θα τις τιμήσω σίγουρα. Κάποιο Caol Ila σίγουρα θα πάρω στην επόμενη αγορά μου. Θα με ενδιέφερε και κάτι που να βγάζει μέλι, ξηρούς καρπούς κλπ. Κάτι εκτός Isla και Spey. Επίσης θα ήθελα να μου πει αν κάποιος έχει εμπειρίες από τα Ινδικά malt.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε trandism καλός ήρθες στην παρέα μας και από μένα

Σχετικά με βιβλία για αρχή θα σου πρότεινα το Malt Whisky Companion του Michael Jackson κατεμέ το καλύτερο βιβλίο για πρωτάρηδες και όχι μονο η έκτη έκδοση είναι ανανεωμένη από άλλους συγγραφείς οι οποιοι έχουν κάνει μια επίσης πολύ καλή δουλειά και καλύπτουν και μη σκοτσέζικα.

Το Amrut από την Ινδία είναι πολύ καλο αλλα δυσεύρετο και πανάκριβο οποτε μάλλον θα το προσπερνούσα για την ώρα.

Για μέλι και ξηρόκαρπια δοκίμασε Balvenie 15 η το Glenmorangie Original :drinks:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε καλωσοριζω με τη σειρα μου στο φορουμ. :thank_you2:

Επειδη εκτιμω οτι διεκρινα στις λιγοστες αραδες που εχεις προλαβει να γραψεις μια διαθεση "αναζητησης" γευσεων που δεν συνηθιζεται να προτιμωνται απο "αρχαριους" (τα ιαπωνικα και ινδικα malts),θα σε συμβουλευα με πληρη καλη διαθεση να αφοσιωθεις αρχικα στην "μελετη" :girl_crazy: και αξιολογηση των "κλασσικων" του ειδους και μετα απο λιγο καιρο,οταν θα αισθανθεις τα Ω.Ρ.Λ. σου να ειναι ετοιμοπολεμα,τοτε να προχωρησεις στο εξωτικο επομενο βημα.Πολλα απο τα εκτος Σκωτιας whiskies ειναι εξαιρετικα και εφαμιλλα ποιοτικα,ομως -σε γενικες γραμμμες- θελουν καποιο ψαξιμο παραπανω σε γευστικες πληροφοριες και σχεδον σιγουρα θα αιμορραγησει η τσεπη σου.

Link to comment
Share on other sites

Trandism καλωσήρθες και από εμένα.

Νομίζω ότι θα έπρεπε να προσθέσεις και το Highland Park 18 y.o στη συλλογή σου και εφόσον το βρεις εδώ (αλλιώς από έξω) και το Bruichladdich 16 y.o. Bourbon Cask (κάτι διαφορετικό και 100% κλασικό αποτέλεσμα παλαίωσης σε bourbon).

Πάντως είσαι σε καλό δρόμο και ένα ακόμα μέλος του forum είναι οπαδός της κάπνας!

Slainte Islaynders!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήλθες και από εμένα στο φόρουμ trandism,

δε θα σε βομβαρδίσω με πληροφορίες και προτάσεις μιας και νομίζω πως σε κάλυψαν οι προηγούμενοι.

- Aberlour "100 Proof" 33.33cl 57.1 abv (για το οποίο θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες καθώς δεν μπόρεσα να βρω πολλά περαιτέρω στο internet)

ρίξε μια ματιά ΕΔΩ και όταν ανοίξω και το δικό μου μπουκαλάκι θα τοποθετηθώ :biggrin1: .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπερα.. ωντας καινουριος και ψιλοασχετος με το ουισκι διαβαζα για τις κατηγοριες που υπαρχουν...Η απορια μου ειναι η εξης. απο οτι εχω καταλαβει οι 2 μεγαλες κατηγοριες ουισκιου ειναι το blended και το malt...και ολα τα ευρωπαικα ανηκουν σε μια απο τις 2 αυτες κατηγοριες..Τα αμερικανικα ομως δεν λενε σε ποια κατηγορια απο τις 2 ανηκουν.γιατι??Δεν ειναι ιδιος ο τροπος παρασκευης τους με τα ευρωπαικα??και αν ναι γιατι δεν ανηκουν σε μια απο τις 2 κατηγοριες αφου απο οτι καταλαβα υπαρχει μονο malt και grain oυισκι τα οποια αν αναμηχθουν δινουν blended..διορθωστε με οπου εχω λαθος...

Link to comment
Share on other sites

Ορθή η απορία σου αφού ξεκινάς με την λάθος παραδοχή οτι υπάρχει μόνο malt, grain και τα μίγματα αυτων. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχει κατηγοριοποίηση με βάση την α' ύλη, κατηγοριοποίηση με βάση τον τρόπο παρασκευής, κατηγοριοποίηση με βάση τον τόπο-χώρα παρασκευής. Αυτή τη στιγμή δεν έχω τον χρόνο να μπω σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν όμως δεκάδες σχετικά άρθρα στο internet που θα σε καλύψουν και με το παραπάνω. Ένα μόνο πραγματάκι για τα Αμερικάνικα, υπάρχουν και Αμερικάνικα malts και blended αλλά η μεγάλη πλειοψηφία της Αμερικάνικης παραγωγής αντί για κριθάρι-βύνη, χρησιμοποιεί καλαμπόκι και σίκαλη και τα σχετικά ουίσκυ προσδιορίζονται ως Bourbon & Rye.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πηγα στον Σειριο σημερα. Πηρα τελικα Ardberg 10

Highland park 12 και Dalmore 12. Τι λετε? Απο που μπορω να βρω ποτηρι glencairn??

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στην Ελλάδα τα φέρνει το Ελληνικό Whiskymag (http://thewhiskymag.gr/wshop)

Επίσης, ίσως να υπάρχουν προς πώληση σε κάποιες μεγάλες κάβες, δεν έχω υπ'οψιν μου όμως.

Αλλιώς από sites του εξωτερικού (ebay, μεγάλα whiskyshops κλπ)

Τέλος, απλά να επισημάνω οτι το Glencairn δεν αποτελεί προϋπόθεση απόλαυσης ενός καλού ουίσκυ, σίγουρα είναι ένα εξειδικευμένο ποτήρι αλλά και το κλασσικό ποτήρι του κονιάκ αναδεικνύει τα αρώματα, όπως και ένα του στυλ "κοντή τουλίπα".

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα στην παρέα,

μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι "κακοχαρακτηρίζουν" τα blended?

Ψάχνοντας σε θέματα μέσα στο forum έχω διαβάσει άπειρα αρνητικά σχόλια και δεν καταλαβαίνω τον λόγο εφόσον πρόκειται για μια διαφορετική κατηγορία whisky από τα malts.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε Kitsaras3,

δεν τα "κακοχαρακτηριζουμε',σωστοτερο ειναι οτι σε καποιο βαθμο εκων ακων τα "σνομπαρουμε" ελαφρως.Φυσικα δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν συμπαθεστατα -εως και πολυ καλα blended whiskies.Αλιμονο και στο κατω κατω η ορεξη και η κολοκυθοπιτα ειναι υποκειμενικες εννοιες.Το ουσιαστικοτερο μειονεκτημα τους ειναι οτι επειδη αποτελουν αθροισμα grain και malt whiskies πασχουν απο ελλειψη χαρακτηρα,δεν διαθετουν αν θελεις προσωπικοτητα που θα σε προκαλεσει να τα εξερευνησεις σε βαθος.Το αγαπημενο παραδειγμα σχηματοποιει την διαφορα τους ως εξης...Φαντασου τα blended whiskies σαν μια αρκετα ωραια και ευγεστη σαλατα και τα malt whiskies σαν καθε υλικο ξεχωριστα πχ αγγουρι,τοματα,κρεμμυδακι κλπ (γιαμ γιαμ). Αλλη δυναμικη εχει στο στομα :pardon:το ενα και αλλη το αλλο.Μπορει να συζητησεις με τον φιλο ταβερνιαρη για τη γευση και την ποιοτητα της σαλατας,ομως με τον συντροφο αγροτη θα εξαντλησεις την κουβεντα για την αγγουροντοματα κια το λαδοξιδο. Επισης ενα αλλο "μειον" ειναι οτι στο συνολο τους παραγονται στους 40-43 βαθμους προκειμενου να καταναλωνονται "οικογενειακα" και σε ποσοτητα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Sir γενικά και ειδικότερα στο θέμα του "χαρακτήρα". Και, άν και είμαι από εκείνους που αρκετές φορές έχω δηλώσει οτι υπάρχουν κάποια blends που ρίχνουν στο καναβάτσο ορισμένα malts, αυτά είναι η εξαίρεση του κανόνα όπως και να το κάνουμε. Είναι κατ'εξοχήν προϊόντα μαζικής παραγωγής, πιο φθηνά, πιο "εύπεπτα" για το ευρύ κοινό. Το δικό μου παράδειγμα θα ειναι όχι από την κουζίνα αλλά απ'το δρόμο. Καλό αυτοκίνητο το Golf αλλά δεν είναι Porsche....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις πολύτιμες απόψεις σας και τα πολύ ορθά παραδείγματα...Θα συμφωνήσω απόλυτα περί απουσίας προσωπικότητας στα blended και επίσης στην σύγκριση του golf με την porsche, απλά εγώ είμαι ακόμα σε αρχικό στάδιο και μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσω με το golfάκι. Η αλήθεια είναι ότι όσα malt έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής σαν να μου κάθονται λίγο βαριά, ενώ τα blended τα βρίσκω πιο "ευκολόπιοτα".. Λογικά με τον καιρό θα γίνω λίγο πιο ποιοτικός!! :)

Link to comment
Share on other sites

Λογικο ειναι να σου φαινονται πιο "βαρια" για τον απλουστατο λογο οτι η γευση σου εχει συνηθισει τον (σχεδον) ουδετερο,απροσωπο και διακριτικο χαρακτηρα των blended whiskies.Οπως αναφερεις και εσυ,τα βρισκεις "ευκολοπιοτα" και αυτο ακριβως προσπαθουν να καταφερουν .Να γινονται ευκολα αποδεκτα απο τον "κοινο ουρανισκο" χωρις να παιδευεται και να ψαχνεται για το τι και πως,αρα να τα αναζητας και να τα αγοραζεις.Απο την αλλη μερια,τα malts ειναι πιο "αδιακριτα".επιθετικα στη γευση τους,εντονα και πληθωρικα στα αρωματα τους.Κατευθειαν μπορει να συνειδητοποιησει καποιος οτι εδω μπαινει σε αλλα μονοπατια,πιο απαιτητικα και

λιγοτερο "ψυχαγωγικα και παρειστικα". Το malt απαιτει αφοσιωση,μελετη,προσπαθεια,κοπο και ανταμοιβει με την ποιοτητα και την εσωτερικη απολαυση που βιωνεται απο την πρωτη κιολας ματια στο ποτηρι μεχρι και την

τελευταια γουλια...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Λογικο ειναι να σου φαινονται πιο "βαρια" για τον απλουστατο λογο οτι η γευση σου εχει συνηθισει τον (σχεδον) ουδετερο,απροσωπο και διακριτικο χαρακτηρα των blended whiskies...."

Διαχρονικός καλλιτέχνης που ζωγραφίζει χρόνια τώρα και ακόμα να αποσυρθεί η βαριά του φανέλα.... :hi:

Link to comment
Share on other sites

Ένας άλλος τρόπος γραφής από τον Sir (!). Συμφωνώ απόλυτα και με τις δύο τοποθετήσεις του.

Θα προσθέσω ότι το malt πέραν των άλλων πού ορθώς αναφέρει ο Sir, απαιτεί και περισσότερο χρήμα, χωρίς πάντοτε να είναι δεδομένη η ανταμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...