Jump to content

Recommended Posts

On ‎27‎/‎1‎/‎2017 at 6:36 PM, Mafariel said:

Ενω το ταξιδι μου αυτο ξεκινησε με καπνιστο Benriach 12 συνεχισε με Ardbeg & Caol Ila, τις τελευταιες ημερες εχω "πεσει" σε ενα Talisker με πιο ελαφρια για τα γουστα μου γευση!!!

Ως Ταλισκεράς, αντιπαρέρχομαι τόσο το "πέσει" όσο και τη σύγκριση με Benriach 12 γιατί είναι τουλάχιστον ατυχής :p. Το Ardbeg Ten (υποθέτω σε αυτό αναφέρεσαι) είναι ίσως το καλύτερο 10αράκι ευρείας παραγωγής. Είναι όμως και το ακριβότερο και γι αυτό όταν μπαίνει στη σύγκριση το value for money τα φθηνότερα 10αράκια των Laphroaig (δοκίμασέ το αν δεν το έχεις ήδη κάνει) και Talisker παίρνουν εύκολα κεφάλι. Όσο για το ότι η γεύση σου φάνηκε πιο ελαφριά, είναι αλήθεια ότι το Talisker είναι λιγότερο peated και λιγότερο αλμυρό από τα άλλα δύο. Όμως ελαφρύ δεν το λες, αφού είναι τόσο πιπεράτο που σου αφήνει πιπέρι και στην επίγευση, παρατείνοντας τη διάρκειά της. Είσαι σε καλό δρόμο πάντως, συνέχισε :good3:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ερωτήσεις ενός (λιγότερο απ' ότι πριν 3 μήνες) άσχετου, vol.5

Για απόψε έχω άλλο ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση και δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ωστόσο, θέλω τις γνώμες σας. Ουίσκι και νερό. (ένα πονεμένο ΩΩΩΧ ακούγεται στο βάθος το οποίο και προσπερνώ με χάρη αίλουρα):yes3:

Λοιπόν ως νεούδι διαπίστωσα με χαρά πως όντως λίγες σταγόνες νερού σε όσα single malt έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα κάνανε σωστή δουλειά ή όπως λένε οι γέροντες της γνώσης ανοίγουν το ουίσκι. Αλλά η άποψη που είχα είναι ότι μιλάμε για σταγόνες. Μπορεί 3, μπορεί 15 ανάλογα με το ούισκι, τους αλκοολικούς βαθμούς κλπ αλλά και πάλι είναι σχετικά μικρή ποσότητα. Βλέποντας ωστόσο τον διδάσκαλο και καθοδηγητή (ουδεμία σχέση με την ΚΝΕ) Charles Maclean σε διάφορα βιντεάκια ή και τον τιτανομέγιστο Richard Paterson παρατηρώ ότι παίρνουν την κανάτα και ρίχνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιες σταγόνες. Του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα έλεγα ότι σχεδόν ρίχνουν 20% νερό. Σε κάποιο βιντεάκι μάλιστα αναφέρεται πως προτείνεται να αραιώνουμε το ουίσκι  στους 35 αλκοολικούς βαθμούς κατά τη γευσιγνωσία για να μην καεί η γλωσίτσα μας (άχου το μωρέ).

Κι εδω λοιπόν αγαπητά νέα και παλαιώτερα λαγωνικά του whisky forum θέλω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί σε λίγες μέρες κοντοζυγώνει φεστιβάλ ούισκι στα πέριξ και είμαι ήδη αγριεμένος.:shiftyninja:

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, McRookie said:

Λοιπόν ως νεούδι διαπίστωσα με χαρά πως όντως λίγες σταγόνες νερού σε όσα single malt έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα κάνανε σωστή δουλειά ή όπως λένε οι γέροντες της γνώσης ανοίγουν το ουίσκι. Αλλά η άποψη που είχα είναι ότι μιλάμε για σταγόνες. Μπορεί 3, μπορεί 15 ανάλογα με το ούισκι, τους αλκοολικούς βαθμούς κλπ αλλά και πάλι είναι σχετικά μικρή ποσότητα. Βλέποντας ωστόσο τον διδάσκαλο και καθοδηγητή (ουδεμία σχέση με την ΚΝΕ) Charles Maclean σε διάφορα βιντεάκια ή και τον τιτανομέγιστο Richard Paterson παρατηρώ ότι παίρνουν την κανάτα και ρίχνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιες σταγόνες. Του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα έλεγα ότι σχεδόν ρίχνουν 20% νερό. Σε κάποιο βιντεάκι μάλιστα αναφέρεται πως προτείνεται να αραιώνουμε το ουίσκι  στους 35 αλκοολικούς βαθμούς κατά τη γευσιγνωσία για να μην καεί η γλωσίτσα μας (άχου το μωρέ).

Κι εδω λοιπόν αγαπητά νέα και παλαιώτερα λαγωνικά του whisky forum θέλω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί σε λίγες μέρες κοντοζυγώνει φεστιβάλ ούισκι στα πέριξ και είμαι ήδη αγριεμένος.

@McRookie εγώ σαν νέος, όταν προσθέτω νερό, πάντα το κάνω με μέτρο, ήτοι μόνο λίγες σταγόνες. Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει να βάλλω περισσότερο γιατί φοβάμαι μήπως το κάνω νερόπλυμα που λέμε και στο χωριό μου. Αλλά μια και το έφερε η κουβέντα ένα άρθρο που διάβασα το σαββατοκύριακο και είναι πολύ σχετικό. Είναι ένα «πείραμα» για τη διαφοροποίηση του γευστικού χαρακτήρα των Glenmorangie Original και Laphroaig 10, μετά την προσθήκη 5, 10 και 15ml νερού αντίστοιχα:

https://scotchwhisky.com/magazine/features/7833/adding-water-to-whisky/

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, McRookie said:

Ερωτήσεις ενός (λιγότερο απ' ότι πριν 3 μήνες) άσχετου, vol.5

Για απόψε έχω άλλο ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση και δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ωστόσο, θέλω τις γνώμες σας. Ουίσκι και νερό. (ένα πονεμένο ΩΩΩΧ ακούγεται στο βάθος το οποίο και προσπερνώ με χάρη αίλουρα):yes3:

Λοιπόν ως νεούδι διαπίστωσα με χαρά πως όντως λίγες σταγόνες νερού σε όσα single malt έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα κάνανε σωστή δουλειά ή όπως λένε οι γέροντες της γνώσης ανοίγουν το ουίσκι. Αλλά η άποψη που είχα είναι ότι μιλάμε για σταγόνες. Μπορεί 3, μπορεί 15 ανάλογα με το ούισκι, τους αλκοολικούς βαθμούς κλπ αλλά και πάλι είναι σχετικά μικρή ποσότητα. Βλέποντας ωστόσο τον διδάσκαλο και καθοδηγητή (ουδεμία σχέση με την ΚΝΕ) Charles Maclean σε διάφορα βιντεάκια ή και τον τιτανομέγιστο Richard Paterson παρατηρώ ότι παίρνουν την κανάτα και ρίχνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιες σταγόνες. Του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα έλεγα ότι σχεδόν ρίχνουν 20% νερό. Σε κάποιο βιντεάκι μάλιστα αναφέρεται πως προτείνεται να αραιώνουμε το ουίσκι  στους 35 αλκοολικούς βαθμούς κατά τη γευσιγνωσία για να μην καεί η γλωσίτσα μας (άχου το μωρέ).

Κι εδω λοιπόν αγαπητά νέα και παλαιώτερα λαγωνικά του whisky forum θέλω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί σε λίγες μέρες κοντοζυγώνει φεστιβάλ ούισκι στα πέριξ και είμαι ήδη αγριεμένος.:shiftyninja:

Κατά πρώτον:wtf: και άλλο φεστιβάλ ουίσκι;:o είπαμε στην νύφη να ξεπαρθενιαστει αλλά αυτή  κρεμασε φωτάκι:dribble: 

Όχι τίποτα άλλο αλλά θα σε ματιασουν οι κακές οι γλώσσες :p

Στο προκειμένο τωρα: πέραν του περι ορέξεως κολοκυθοπιτα και του ότι άλλα τα μάτια του λαγου και άλλα της κουκουβάγιας...οι Master distillers και Master blenders κάνουν nosing  (only nosing) σε 50-50 (50%ουίσκι συνήθως cask strength 50%νερό) γιατί σε αυτό το διάλυμα η ολφακτομετρια (οσφρηση) γίνεται πιο εύκολα και πιο αποδοτικά. Στο στόμα τώρα αυτό ανάλογα το ουίσκι ίσως να είναι πολύ αδύνατο και να χάνει γευστικά  (εδώ κολλάνε οι παραπάνω παροιμίες ;)) οπότε πάντα αρχίζουμε με ελάχιστο νερό και προσθέτουμε αναλόγως....

Επίσης αξίζει να θυμάσαι ότι αυτά ισχύουν στα ουίσκι που δεν έχουν υποστεί ψυχροψυχρό φιλτράρισμα εκεί συνήθως το νερό είναι άλλη συζήτηση αλλά πάλι προσωπικά 2-3 σταγόνες θα τις έβαζα.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 20/1/2017 at 9:17 PM, Uisge-Beatha said:
9 hours ago, Uisge-Beatha said:

Στο προκειμένο τωρα: πέραν του περι ορέξεως κολοκυθοπιτα και του ότι άλλα τα μάτια του λαγου και άλλα της κουκουβάγιας...

 

Στην δικιά μου κολοκυθόπιτα τώρα έχω βάλει ελαχιστόταρες φορές σταγόνες νερού στο whisky μου και πάντοτε αφού πρώτα το είχα δοκιμάσει σκέτο. 

Επίσης να προσθέσω ότι κατά το παρελθόν οι εμφιαλώσεις της αγαπητής Diageo ανέφεραν επάνω στο κουτί αραίωση 1/3 νερό προς whisky(διορθώστε με αν ακόμα το αναγράφουν ή κάνω λάθος ως προς την αναλογία)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, giorgos said:

και πάντοτε αφού πρώτα το είχα δοκιμάσει σκέτο. 

Σωστός :good:

2 hours ago, giorgos said:

(διορθώστε με αν ακόμα το αναγράφουν ή κάνω λάθος ως προς την αναλογία)

Δεν ξέρω δεν απαντώ :unknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για μένα δεν υπάρχει κανόνας, όπως αρέσει στον καθένα και ανάλογα το whisky βέβαια. Συνήθως το προτιμώ σκέτο όσους βαθμούς αλκοόλ και να έχει ή/και έστω με λίγες σταγόνες και μέχρι μέγιστη ποσότητα ένα καπάκι νερού ανα dram (50ml).

Αυτό που λέει ο Giorgos το θυμάμαι να αναγράφεται στις long gone ετικέτες Rare Malts και νομίζω έγραφαν 1/2 ουίσκυ/νερό (!!!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με καλυψατε όλοι σας ομορφοπαιδα:party2:

Συνήθως κι εγώ ξεκινάω χωρίς νερό και στην πορεία προσθέτω σταγόνες.

@Uisge-Beatha εχω ανοίξει τα maps του whiskybase, έχω ψάξει ότι whisky event παίζει σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων (δεν πα να είναι και ουισκοτειστινγκ στο καφενειιιιου του μπάρμπα Κώστα με πέρδικα και τσίβας) και πηγαίνω για προσκύνημα!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, McRookie said:

στο καφενειιιιου του μπάρμπα Κώστα

:oΈχει καφενείο ο Μπάρμπα Κώστας στην Γερμανία; :lol::p:good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Uisge-Beatha said:

:oΈχει καφενείο ο Μπάρμπα Κώστας στην Γερμανία; :lol::p:good:

Βεβαίως! Κι επειδή γλυκαθηκε από το πολύ κασέρι τον βλέπω να το γυρίζει σε mikel:party2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 31/1/2017 at 10:56 PM, Celtic said:

 

Αυτό που λέει ο Giorgos το θυμάμαι να αναγράφεται στις long gone ετικέτες Rare Malts και νομίζω έγραφαν 1/2 ουίσκυ/νερό (!!!)

Έχεις δίκαιο Κέλτη !

και χθες έψαχνα τα σκονισμένα κουτιά κ μπουκαλάκια μου κ δεν το έβρισκα. Rare malts ! Με το που τελειώσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα το τσεκάρω κ θα ανεβάσω φώτο. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν τελείωσαν οι κινητοποιήσεις αλλά έκανα ένα μίνι ιντερνετικό ψαχτήρι και βρήκα αυτά τα λόγια τα σοφά...

IMG_5269.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και αφού λύνονται όλες οι απορίες και με ντοκουμέντα κι ευχαριστούμε το Γιώργο, περνάω στην επόμενη απορία.

Ερωτήσεις ενός (λιγότερο απ' ότι πριν 4 μήνες) άσχετου (που έχει πάρει φωτιά:gun:), vol.6

Ως τώρα έχω εξαντλήσει τις ερωτήσεις μου στο malt. Ωστόσο διαβάζοντας λίγο και για blended scotch ως ανήσυχο πνεύμα έχω κι εδώ ερωτήσεις. Κάπου έιδα ότι ένα blended μπορεί να περιέχει από 14 ως 40 διαφορετικά ουίσκι και μου έκανε εντύπωση. Στην ίδια πηγή (που δυστυχώς δεν θυμάμαι για να παραθέσω) είδα ότι ένα καλό blended μπορεί να περιέχει και 40% malt whisky και το υπόλοιπο grain whisky. ως εδώ καλά; αν όχι παρακαλώ διορθώστε με.

Η απορία μου είναι όμως πως γίνεται η παραγωγή του. Δηλαδή παίρνουν ως πρώτη ύλη ένα μίγμα δημητριακών (συμπεριλαμβανομένου και βυνοποιημένου ή μη κριθαριού) και κάνουν απόσταξη του συνολικού μίγματος ή κάθε δημητρικό ξεχωριστά αποτελεί πρώτη ύλη απόσταξης με αποτέλεσμα να έχουν ξεχωριστά spirits στο τέλος της απόσταξης, μετά να τα παλιώνουν χωριστά και στο τέλος πριν την εμφιάλωση να αναμυγνείουν τα διαφορετικά ουίσκι;

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, McRookie said:

Και αφού λύνονται όλες οι απορίες και με ντοκουμέντα κι ευχαριστούμε το Γιώργο, περνάω στην επόμενη απορία.

Ερωτήσεις ενός (λιγότερο απ' ότι πριν 4 μήνες) άσχετου (που έχει πάρει φωτιά:gun:), vol.6

, ......μετά να τα παλιώνουν χωριστά και στο τέλος πριν την εμφιάλωση να αναμυγνείουν τα διαφορετικά ουίσκι;

Στο συγκεκριμένο κομμάτι και μόνο, να προσθέσω ότι υπάρχει και διαδικασία (ας πoύμε στο Dewars το λένε double barrel maturation "Dewar's 12 year old blend, called 'Double Aged' due to the 6 months of marrying in oak casks that the whisky does after initial maturation and blending". ) στο οποίο αναμειγνύονται νεώτερα αποστάγματα με πιο παλαιά σε βαρέλια και παλαιώνουν επιπλέον ώστε το πιο παλαιά αποστάγματα να πάρουν κάποια νέα, πιο έντονα και φρέσκα στοιχεία τα οποία (ενδεχομένως) να έχουν χάσει.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 31/1/2017 at 0:21 AM, McRookie said:

Ερωτήσεις ενός (λιγότερο απ' ότι πριν 3 μήνες) άσχετου, vol.5

Για απόψε έχω άλλο ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση και δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ωστόσο, θέλω τις γνώμες σας. Ουίσκι και νερό. (ένα πονεμένο ΩΩΩΧ ακούγεται στο βάθος το οποίο και προσπερνώ με χάρη αίλουρα):yes3:

Επαναφέρω το θέμα του νερού και της ποσότητας του στο ουίσκυ πριν την κατανάλωση, μετά από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που έτυχε να διαβάσω σήμερα και ίσως κάνει κάποιους από εμάς να αναθεωρήσουμε απόψεις.

WATER & WHISKY - WHY?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Celtic said:

Επαναφέρω το θέμα του νερού και της ποσότητας του στο ουίσκυ πριν την κατανάλωση, μετά από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που έτυχε να διαβάσω σήμερα και ίσως κάνει κάποιους από εμάς να αναθεωρήσουμε απόψεις.

WATER & WHISKY - WHY?

πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. ουσιαστικά εμένα μου ενίσχυσε την άποψη που είχα ούτως ή άλλως. την πρώτη φορά που δοκιμάζω ένα καινούριο ουίσκι πίνω 4-5 γουλιές σκέτες και μετά προσθέτω σταδιακά λίγο νερό στις επόμενες. έτσι την επόμενη φορά θα ξέρω πως εγώ προσωπικά προτιμώ το συγκεκριμένο ουίσκι. τώρα βέβαια υπάρχουν για μένα ουίσκι που χωρίς νερό δεν μπορώ να τα απολαύσω και κυρίως αναφέρομαι σε cask strength. χαρακτηριστικό παράδειγμα το a'bunadh που όταν το δοκίμασα σκέτο δάκρυσα (και όχι από χαρά:angel:) και βάζοντάς του αρκετό νεράκι θα έλεγα είδα το φως το αληθινό! :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Celtic said:

Επαναφέρω το θέμα του νερού και της ποσότητας του στο ουίσκυ πριν την κατανάλωση, μετά από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που έτυχε να διαβάσω σήμερα και ίσως κάνει κάποιους από εμάς να αναθεωρήσουμε απόψεις.

WATER & WHISKY - WHY?

Εξαιρετικό άρθρο; Εκπλήσσωμαι αλλά θα διαφωνήσω με τον φίλο Celtic έφτασα μέχρι την μέση για διαπίστωσω ότι στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για έναν πολεμιο του νερού που έκφραζει την προσωπική του προτίμηση και στην χειρότερη για καλυμμενο informatial "γνωστης" μάρκας ποτήριων.

Αν βρω χρόνο θα το αναλύσω περαιτέρω  (αλλά πολλά σημεία έχουν πάρθει από την σελίδα της εν λόγω εταιρείας)

6 hours ago, McRookie said:

την πρώτη φορά που δοκιμάζω ένα καινούριο ουίσκι πίνω 4-5 γουλιές σκέτες και μετά προσθέτω σταδιακά λίγο νερό στις επόμενες. έτσι την επόμενη φορά θα ξέρω πως εγώ προσωπικά προτιμώ το συγκεκριμένο ουίσκι. τώρα βέβαια υπάρχουν για μένα ουίσκι που χωρίς νερό δεν μπορώ να τα απολαύσω και κυρίως αναφέρομαι σε cask strength. χαρακτηριστικό παράδειγμα το a'bunadh που όταν το δοκίμασα σκέτο δάκρυσα (και όχι από χαρά:angel:) και βάζοντάς του αρκετό νεράκι θα έλεγα είδα το φως το αληθινό! :cool:

Εύγε τέκνον (πνευματικό;)) του Sir

Ετσι κανει ο καλός ο κόσμος :good:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 21/2/2017 at 5:46 AM, Uisge-Beatha said:

Εξαιρετικό άρθρο; Εκπλήσσωμαι αλλά θα διαφωνήσω με τον φίλο Celtic έφτασα μέχρι την μέση για διαπίστωσω ότι στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για έναν πολεμιο του νερού που έκφραζει την προσωπική του προτίμηση και στην χειρότερη για καλυμμενο informatial "γνωστης" μάρκας ποτήριων.

Αν βρω χρόνο θα το αναλύσω περαιτέρω  (αλλά πολλά σημεία έχουν πάρθει από την σελίδα της εν λόγω εταιρείας)

1. Από έναν "πολέμιο του νερού;;;". Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, σίγουρα διαβάσαμε το ίδιο άρθρο; :lol:

2. Μεταξύ άλλων, περιγράφει κάποια φυσικά και χημικά φαινόμενα και πως επιδρούν στο αποτέλεσμα της αραίωσης, όπως η επιφανειακή τάση, η αλληλεπίδραση νερού-αιθυλικής αλκοόλης, ο ρόλος αυτών δεν έχει να κάνει με κάποια προσωπική εκτίμηση.

3. Σχετικά με την εταιρία ποτηριών, ο αρθρογράφος δεν νομίζω να το έκρυψε

4. Το γενικό νόημα του άρθρου, έτσι όπως εγώ το εξέλαβα, είναι "μύρισε το και πιες το όπως θες, αλλά να γνωρίζεις γιατί και πως"

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/21/2017 at 4:46 AM, Uisge-Beatha said:

Εύγε τέκνον (πνευματικό;)) του Sir

Ετσι κανει ο καλός ο κόσμος :good:

 

πατεεεεεεέρα:thumbsup:

 

22 hours ago, Celtic said:

4. Το γενικό νόημα του άρθρου, έτσι όπως εγώ το εξέλαβα, είναι "μύρισε το και πιες το όπως θες, αλλά να γνωρίζεις γιατί και πως"

α να γεια σου! κ ιεγώ αυτό κατάλαβα αλλά ο UB σαν γηγενής Αγγλομαθής μπορεί να έπιασε κρυμμένα νοήματα που μας διέφυγαν...;

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, McRookie said:

α να γεια σου! κ ιεγώ αυτό κατάλαβα αλλά ο UB σαν γηγενής Αγγλομαθής μπορεί να έπιασε κρυμμένα νοήματα που μας διέφυγαν...;

Ναι είχε subliminal messages να πίνετε blended που δεν χρειάζονται νερό :dribble::p

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 31/1/2017 at 0:21 AM, McRookie said:

Κι εδω λοιπόν αγαπητά νέα και παλαιώτερα λαγωνικά του whisky forum θέλω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί σε λίγες μέρες κοντοζυγώνει φεστιβάλ ούισκι στα πέριξ και είμαι ήδη αγριεμένος

ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την επίδραση του νερού και του πάγου στη γεύση του whisky:

https://www.whiskyfoundation.com/2016/12/16/ice-water-effect-whisky-flavour/

και μάλλον ο συγγραφέας αυτού του άρθρου είναι συμπατριώτης μας (;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 31/1/2017 at 0:21 AM, McRookie said:

Για απόψε έχω άλλο ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση και δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ωστόσο, θέλω τις γνώμες σας. Ουίσκι και νερό. (ένα πονεμένο ΩΩΩΧ ακούγεται στο βάθος το οποίο και προσπερνώ με χάρη αίλουρα):yes3:

Λοιπόν ως νεούδι διαπίστωσα με χαρά πως όντως λίγες σταγόνες νερού σε όσα single malt έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα κάνανε σωστή δουλειά ή όπως λένε οι γέροντες της γνώσης ανοίγουν το ουίσκι. Αλλά η άποψη που είχα είναι ότι μιλάμε για σταγόνες. Μπορεί 3, μπορεί 15 ανάλογα με το ούισκι, τους αλκοολικούς βαθμούς κλπ αλλά και πάλι είναι σχετικά μικρή ποσότητα. Βλέποντας ωστόσο τον διδάσκαλο και καθοδηγητή (ουδεμία σχέση με την ΚΝΕ) Charles Maclean σε διάφορα βιντεάκια ή και τον τιτανομέγιστο Richard Paterson παρατηρώ ότι παίρνουν την κανάτα και ρίχνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιες σταγόνες. Του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα έλεγα ότι σχεδόν ρίχνουν 20% νερό. Σε κάποιο βιντεάκι μάλιστα αναφέρεται πως προτείνεται να αραιώνουμε το ουίσκι  στους 35 αλκοολικούς βαθμούς κατά τη γευσιγνωσία για να μην καεί η γλωσίτσα μας (άχου το μωρέ).

Κι εδω λοιπόν αγαπητά νέα και παλαιώτερα λαγωνικά του whisky forum θέλω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί σε λίγες μέρες κοντοζυγώνει φεστιβάλ ούισκι στα πέριξ και είμαι ήδη αγριεμένος

Επειδη τέθηκε ως ζήτημα σε αυτό το νήμα, ένα ενδιαφερον άρθρο σχετικά με την προσθήκη νερού στο απόσταγμά μας:

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/15690/whisky-tastes-better-with-water/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αντίθετη άποψη:

Γιατί δεν πρέπει πάντα να προσθέτετε νερό στο ουίσκι, παρά τις απόψεις της επιστήμης

Sean Murphy: Why you shouldn’t always add water to whisky – despite what science says

http://foodanddrink.scotsman.com/drink/sean-murphy-why-you-shouldnt-always-add-water-to-whisky-despite-what-science-says/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

κι αφού το ματς πάει καλά στο ημίχρονο κι εγώ απολαμβάνω περιχαρής ένα δράμι redbreast 15 (το οποίο με εκπλήσει ευχάριστα καθώς το περίμενα "κατώτερο" - σχώρα με κέλτη) επαναφέρω την αγαπημένη μου στήλη με τις ερωτήσεις ενός άσχετου όπου έχω χάσει το μέτρημα.

Αφορμώμενος από το δράμι που πίνω μου γεννιούνται απορίες. Το απολαμβάνω, το μυρίζω (αν και απόψε δεν είμαστε για πολλά - σημειώσεις θα κρατηθούν άλλο βράδυ) και μυρίζω και γεύομαι έλαια (όχι αιθέρια όμως) ξηροκάρπια, καψαλισμένα ξύλα, βανίλια και ολίγο τι από μπαχαρικά στο στόμα. Οπότε αυτό το τελευταίο με προβληματίζει και λέω, ρε λες να είναι sherry cask??:unknw: αλλά κάτι κάπου δεν μου κάνει για σέρι.

και ναι!!! αγαπητοί μου συμφορουμίτες, πιάνω το κουτί, το διαβάζω και το λέει ολοκάθαρα ότι έτσι είναι όντως. Κάτι δεν μου πάει καλά όμως. Κάτι με "ενοχλεί" (και όχι δεν είναι το μπρόκολο που έφαγα συνδυασμένο με τόνο, το οποίο όσο να πεις υπό προυποθέσεις βαραίνει το στομάχι κι αλοιώνει τη γεύση).

Το μυρίζω και το ξαναμυρίζω και δεν μπορώ να βρω κανέναν προφανή συσχετισμό με αντίστοιχα scotch single malt ωριμασμένα σε sherry cask. Δεν μου θυμίζει σε τίποτε στη μύτη. Στο στόμα κάτι πάει να κάνει λίγο με τα μπαχαρικά του - αλλά στη μύτη τίποτα. Μετά θυμάμαι το jameson 18 που μου βγαζε μια εκνευριστικά εθιστική φρουτίλα με έμφαση σε ροδακινίλα και παπαγίλα (όπου εννοούμε ΤΗΝ παπάγια και δε θέλω συσχετισμούς με άλλα) :cool: Και διαβάζω πως to jameson είναι κι αυτό ωριμασμένο σε σέρυ με τελείωμα σε bourbon. Κι εκεί πάλι κανένας συσχετισμός με Σκωτσέζικα!

Και αναρωτιέμαι. Αφού λέμε πως το βαρέλι παίζει τεράστιο ρόλο στη γεύση - πως και έχουμε τέτοια μεγάλη απόκλιση από ιρλανδικό σε Σκωτσέζικο; Οκ σέρυ με σερυ διαφέρει προφανέστατα και εννοείται πως υπάρχει τεράστια διακύμανση κι ανάμεσα στα Σκωτσέζικα αλλά πάντα ως τώρα ότι είχε ωριμάσει ή τελειώσει σε σεροβάρελο παρά τις όποιες διαφορές μου έβγαζε έναν κοινό χαρακ΄τηρα - μια σταθερά που μου υποδύκνειε αμέσως το βαρέλι. Με τα ιρλανδικά τί παίζει; Και επίσης από που προέρχεται αυτή η φρουτένια εξωτική γεύση που περιέγραψα στο jameson 18;

Φταίει η τριπλή απόσταξη; φταίει ο συνδυασμός malted και unmalted barley; Φταίει ότι τους πασάρουν ντεμέκ σεροβάρελα; φταίει ο Θεός που μας μισεί; Φταίει που μόλις άδειασε το ποτήρι μου και λέω να το γυρίσω πάλι σε Springbank να χω το κεφάλι μου ήσυχο;:punk:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...