Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

CHICHIBU DISTILLERY


Recommended Posts

chichibu.jpg

Μικρη αναφορα σε ενα απο τα νεωτερα αποστακτηρια του κοσμου!

Τους πρωτους μηνες του 2007,στις οχθες του ποταμου Arakawa, στη δυτικη πλευρα της Saitama διοικητικης περιφερειας και απο τα πλεον 'αγνωστα' κομματια της ιαπωνικης αγροτικης υπαιθρου αρχισαν οι εργασιες κατασκευης του αποστακτηριου Chichibu .Προσωπικο δημιουργημα του Ichiro Akuto,εγγονου των ιδιοκτητων του παλαι ποτε Hanyu distillery, που κατορθωσε μεσα σε μολις ενα ( 1!!!) χρονο να ξεκινησει την παραγωγη και ηδη,απο το καλοκαιρι του 2008, τα πρωτα αποτελεσματα των προσπαθειων του να εμφανιστουν σε πολυ (λογικο ειναι ) περιορισμενες ποσοτητες που εξαφανιστηκαν σε λιγες μολις μερες!!! (προσοχη: λογω του σχετικου νομου των τριων ετων που ισχυει στην Σκωτια,οι εμφιαλωσεις πωληθηκαν με το λογοτυπο spirits και οχι whisky).

Στα εγκαινια ,τηρωντας με ευλαβεια τα τοπικα θρησκευτικα εθιμα,πρωτοστατησε ενας χαρακτηριστικος ιερεας Shinto που ζητησε με την τελετουργια Jichinsau την ευλογια των προγονων για την μακροημερευση και εμπορικη επιτυχια της επιχειρησης!

Σε αποσταση περιπου 70 χλμ. δυτικα του Τοκυο,το (ακομα) ημιτελες οικοδομημα του Chichibu αποτελειται απο τρια κτιρια ....α) το κυριο κτισμα του αποστακτηριου, β) τα maltings ,γ) την αποθηκη.

Μιλωντας κυριως υποθετικα μιας και το νηπιακο σταδιο του ολου εγχειρηματος δεν επιτρεπει την ρεαλιστικη γραφη και αποτιμηση και ξεκινωντας απο το τελος ,η χωρητικοτητα της αποθηκης ειναι μερικες εκατονταδες βαρελια (οχι παντως πανω απο χιλια),τα οποια ομως στην πορεια ο Ichiro ελπιζει να τριπλασιασει αφου σκοπευει να τα αποθηκευει σε τριοροφα 'ραφια' .Τα βαρελια θα συνιστανται αναλογικα σε Bourbon Hogshead (50%),Sherry Butts + Puncheons (30%),New American Oak (10%),New Japanese Oak (10%).Τα παλαια μεταχειρισμενα βαρελια δεν θα "επισκευαζονται" η "αναζωογονουνται" ,απλα θα πεταγονται!!!

Maltings ουσιαστικα ακομα δεν υφιστανται,οι χωροι χρησιμοποιουνται βασικα για αποθηκευση.Και εδω,το πλανο μιλαει για εφοδιασμο της παραγωγης απο ντοπιους αγροτες διοτι ο Ichiro θελει να ειναι αυταρκης και να μπορει να ελεγχει επιτοπια την ποιοτητα και ποσοτητα της υλης.Προς το παρον χρησιμοποιει δημητριακα εισαγομενα εξ ημισειας απο Γερμανια και Αγγλια απο οπου επισης εισαγει και την τυρφη.Επειδη ομως η περιοχη της Saitama εχει αρκετα τυρφωδη εδαφη,συντομα η προμηθεια θα γινεται απο εκει ...Το δε mill μηχανημα εχει φτιαχθει και εισαχθει επισης εξ'ολοκληρου απο Αγγλια (Alan Ruddock Engineering).

Ο εξοπλισμος του αποστακτηριου φερει την προσωπικη σφραγιδα του χαρισματικου Ichiro.Μελετη,σχεδιασμος,ερευνα,χρηματοδοτηση,εποπτεια,συντονισμος,σε ολα ανακλαται η παρουσια του .Τα σημαντικοτερα στοιχεια της αλυσιδας παραγωγης εχουν ως εξης:

1) μαγια απο Asahi Breweries

2) mash tun μικρης χωρητικοτητας (2000 lt),ανοξειδωτος,παρασκευασμενος απο Forsythes,Scotland

3) πεντε washbacks των 3.000lt εκαστος,φτιαγμενοι απο Japanese Oak-Mizunara (Quercus crispula).Ενα προβλημα που αντιμετωπισε ο Ichiro ηταν οι ταννινες απο το ολοφρεσκο ξυλο,το ξεπερασε ομως χρησιμοποιωντας μεγαλυτερη απο το συνηθες ποσοτητα μαγιας!!!

4) ενα ζευγαρι απο wash και spirit still,κρεμμυδοσχημους,2.000lt,επισης απο Forsythes,Scotland και πανομοιοτυπους με τους αντιστοιχους στο Macallan.Heating via steam coils,heat source are oil burners.

Η ετησια παραγωγη δεν θα ξεπερνα τα 90.000 lt,η μεση ηλικια ωριμανσης θα ειναι τα 5 χρονια για το 50% της παραγωγης,το υπολοιπο θα αφηνεται να παλαιωνεται και να χρησιμοποιειται κατα βουληση,ο 'χαρακτηρας' δε του αποστακτηριου θα αναπεμπει σε Speyside συγκρισεις με εξαιρεση το μικρο ποσοστο που θα 'καπνιζεται' και θα αφορα minor batches.

Link to comment
Share on other sites

Πλακα στην Πλακα πρέπει να αναγνωριστεί το έργο που επιτελείς από την Ιαπωνική πρεσβεία. :hi:

Ωραία παρουσίαση πρωτότυπη η μετάφραση? :good::drinks:

Link to comment
Share on other sites

Τα σέβη μου sir Miha και εις ανώτερα!!! Ότι θα ήθελε να μάθει και ο πιό άρρωστος Έλληνας και όχι μόνο σχετικά με το αποστακτήριο.Σε κάποιο σημείο αναφέρεις ότι έλυσε το πρόβλημα με τις ταννίνες χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ποσότητα μαγιάς από την συνηθισμένη.

Προσπάθησα να το δουλέψω λίγο στο μυαλό μου και ομολογώ ότι ΔΕΝ κατάλαβα τον τρόπο σκέψης του αλλά και στην ουσία του πράγματος.

Πως δηλαδή αν βάλουμε αρκετή μαγιά θα μειώσουμε τις ταννίνες από τη φρέσκια Ιαπωνεζούλα βελανιδιά...

Και πάλι respect :)

Link to comment
Share on other sites

Πλακα στην Πλακα

πρωτότυπη η μετάφραση? :good::drinks:

Οπως λεμε 'πετρα στην πετρα'? :tongue: Δεν ειναι τοσο μεταφραση οσο συρραφη πληροφοριων απο 4 πηγες,μπερδεψοδουλεια κομματακι αλλα ειναι σκληρη η ζωη

Ότι θα ήθελε να μάθει και ο πιό άρρωστος Έλληνας και όχι μόνο σχετικά με το αποστακτήριο.Σε κάποιο σημείο αναφέρεις ότι έλυσε το πρόβλημα με τις ταννίνες χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ποσότητα μαγιάς από την συνηθισμένη.

Προσπάθησα να το δουλέψω λίγο στο μυαλό μου και ομολογώ ότι ΔΕΝ κατάλαβα τον τρόπο σκέψης του αλλά και στην ουσία του πράγματος.

Πως δηλαδή αν βάλουμε αρκετή μαγιά θα μειώσουμε τις ταννίνες από τη φρέσκια Ιαπωνεζούλα βελανιδιά...

Και πάλι respect :)

'ο πιο αρρωστος','φρεσκια ιαπωνεζουλα', με το ζορι κρατιεμαι να μην ...φλυαρησω :tongue:

Για τη μαγια μαλλον εννοει να υπερκερασει,να ουδετεροποιησει,να υπερκαλυψει γευστικα την αισθηση απο τις ταννινες και οχι να μειωσει κατι....Παντως ,οταν κοτζαμ Ichiro χρησιμοποιει αυτη την τεχνικη,αντε να του διαφωνησω εγω....εχεις δει ταινιες με bukake περιποιηση? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Μήπως με μεγαλύτερη ποσότητα μαγιάς πετυχαίνουμε γρηγορότερη ζύμωση και ετσι μειώνεται κάπως η επιδραση των ισχυρών ταννινων του ολόφρεσκου washback? :unknw:

Link to comment
Share on other sites

Η ακριβης φραση ειναι...'They were having to use higher than normal quantities of yeast initially to counteract the tannin.'Τωρα ,για ποιο λογο... :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι γνωρίζει κάποιος καλύτερα το θέμα του ιαπωνικού whisky στην Ελλάδα. Είσαι πραγματικός απόστολος της εξ'ανατολών κουλτούρας :good: . Μένω άλαλος :mellow: και εκστασιασμένος :shok: . Υποπτέυομαι ότι είναι θέμα χρόνου η βαθιά εξειδίκευση σου και στις λοιπές εκφάνσεις του ιαπωνικού πολιτισμού.

Μήπως τελικά δεν είσαι sir, αλλά 男爵 ή 子爵;

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι γνωρίζει κάποιος καλύτερα το θέμα του ιαπωνικού whisky στην Ελλάδα. Είσαι πραγματικός απόστολος της εξ'ανατολών κουλτούρας :good: . Μένω άλαλος :mellow: και εκστασιασμένος :shok: . Υποπτέυομαι ότι είναι θέμα χρόνου η βαθιά εξειδίκευση σου και στις λοιπές εκφάνσεις του ιαπωνικού πολιτισμού.

Μήπως τελικά δεν είσαι sir, αλλά ?? ή ??;

Αν και κινεζικο,μαλλον ειμαι τιμονιερης,για τις λοιπες 'εκφανσεις' ολο και κατι ειναι στα σκαρια ;)

Υ.Γ. δεν ειναι sepuku αλλα seppuku (συμβουλη ιαπωνα Μπαμπινιωτη)

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ. δεν ειναι sepuku αλλα seppuku (συμβουλη ιαπωνα Μπαμπινιωτη)

Δεν μας τα λες καλά... Μπαμπινιώτη-σαν

και πως φαίνονται βρε Sir τα 2 pp στον γραπτό ή στον προφορικό λόγο;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Με τις απειροελαχιστες γνωσεις μου εις την ιαπωνικη,γνωριζω οτι υπαρχουν στην φωνητικη αποδοση διαφορα συμβολα (π.χ. δασειες) η διπλα συμφωνα που βοηθουν τον ιαπωνολατρη στην προφορα της γλωσσας ...

Παραδειγματα...osutoraria το πρωτο ο παιρνει δασεια,( αυστραλια ), supa το υ και α επισης (υπεραγορα),hashitte itta (κατι σαν 'κατεβαινε τον δρομο'),Yatta (εμεις η αυτοι).

music-smiley-010.gifΑλλος για highlands τραβηξε πηγε και αλλος για το hokaidomusic-smiley-010.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το Chichibu Και ειδικά την στάση τους προς τους investors και flippers (προτίμησα να το κολλήσω εδώ για αν δεν αρέσει ας μεταφερθεί 😉)

https://www.forbes.com/sites/georgekoutsakis/2019/06/19/one-japanese-whisky-brand-rises-as-the-overall-rare-whisky-market-slows/#3e2b3a40713f

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συμποτη και συνοδοιπορε @Uisge-Beatha.

Ο επιτηδευμενος, δηθενικος, πρωτολειος ρομαντισμος του Σκωτσεζου Γεωργιου Πουτσακη ξεπερνα τις αντοχες μου, ερεθιζει τις εκκρισεις μου, διεγειρει το κατωτερης ποιοτητας θυμικο μου και πανωσηκωνει ακομα και τις εσχατιες απο το σωματικο τριχωτο μου. :negative:  Υμνολογει με (αχρειαστες) αυλοκολακειες τον -αληθως ικανοτατο Ichiro- και διαφημιζει με ανερυθριαστη προβολη τις χαρες του αποστακτηριου του και τις καινοτομες πρωτοποριες λειτουργωντας περισσοτερο ως πληρωμενη καταχωριση βυζαντινιστικης καταβολης παρα ως ενημερωτικο σημειωμα με αντικειμενικη διαθεση και κριτικο πνευμα. :stinker:

Διαπιστωνει - με παρωχημενη οσο και ανακριβη αντιληψη- την εμπορικη πορεια των ιαπωνικων whiskies διακρινοντας το Chichibu απο μια γενικοτερη στασιμοτητα και ανασχεση ανοδικης πορειας των τιμων (με βαση ποια στοιχεια αραγε? ) και μας υποβαλλει σε μια ανεπεξεργαστη οσο και αναποδεικτη βασανο να αποδεχτουμε την καθολικη ποιοτητα των προϊοντων του Ichiro  μετερχομενος τα αποτελεσματα της ευαισθητης ιδιοσυγκρασιας μας αφου μας διαβεβαιωνει για την "καταναλωτικη καλαισθησια" του ιδιοκτητη  καθως και την "εργωδη" προσπαθεια του στην κατευθυνση διαχυσης προς τα κατω, στην βαση της αγοραστικης πυραμιδας, των παραγομενων αποσταγματων του.  Προκρινει ως "εξυπνη", επαινει ως "ευρηματικη", επιδοκιμαζει ως "ικανη συνθηκη" το κυνηγι συλλεκτοκεφαλων και την ρουφιανολογικης εμπνευσης καταχωριση προσωπικων δεδομενων και στοιχειων σε καποιο ακατονομαστο εταιρικο αρχειο, βασει του οποιου μελλοντικα θα εξαιρουνται των πωλησεων συγκεκριμενοι ιδιωτες ( με υπονοια εως και διαπομπευσης τους? :butcher:) επειδη θα "τολμησουν " σε ευθετο ή μακροπροθεσμο χρονο να διαθεσουν τις φιαλες τους σε δημοπρασιακες αγορες.  Δυστοπικη συλληψη κοντοφθαλμης και απρονοης νοησης που φιλοδοξει να εμφωλευσει με αδεξιο τροπο την κατηγορικη προσταγη μιας αλκοολοφιλης Καντιανης ηθικης στις πεποιθησεις των whiskoφιλων και να διασπειρει πολυτραυματιογενεις εριδες στο ηδη διαμερισμενο σωμα των καταναλωτων ιαπωνικου μαγικου υδατος.  :rtfm:

  • Wow 2
Link to comment
Share on other sites

@sir mihas οφείλω να ομολογήσω ότι με εκπλήσσει η ένταση και το μένος των γραφομένων σού ειδικά προς το θέμα των flippers ελπίζω να τα πιούμε και να τα συζητήσουμε από κοντά σύντομα 🥃

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Uisge-Beatha said:

@sir mihas οφείλω να ομολογήσω ότι με εκπλήσσει η ένταση και το μένος των γραφομένων σού ειδικά προς το θέμα των flippers ελπίζω να τα πιούμε και να τα συζητήσουμε από κοντά σύντομα 🥃

Ετσι όπως διαβάζω τον @sir mihas (δεν είναι και το πιο εύκολο) νομίζω ότι κατακρίνει τον γράφοντα ή το Chichibu που θέλει να φακελώσει τους flippers. (στο άλλο θέμα, πες το βρε παιδάκι μου ελληνικά, τρόμαξα να βρω τι είναι οι flippers - sorry αλλά δεν την είχα την λέξη).

Στο διαυταύτα, κάτι μέσα μου λέει ότι όποιος προλάβει να πουλήσει ακριβά, θα προλάβει. Πιστεύω ότι από το 21 και μετά (όχι το 1821) οι τιμές στα κινέζικα whisky θα πέσουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...