Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

GLEN SPEY DISTILLERY


Recommended Posts

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα σχετικά μικρό αποστακτήριο, το Glen Spey έχει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Με τα χρόνια, το Glen Spey μοιράστηκε την πόλη Rothes που βρίσκεται μαζί με άλλα τέσσερα αποστακτήρια: τα Glenrothes, Glen Grant, Speyburn και Caperdonich. Η παραγωγή του Glen Spey είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τους γείτονές του, γεγονός που εξηγεί γιατί έχει παραμείνει σχετικά απαρατήρητο.

Image

Το Glen Spey ξεκίνησε τη ζωή του ως oatmeal mill. Ο ιδρυτής, ο James Stuart, ήταν έμπορος σιτηρών προτού επικεντρωθεί στη βιομηχανία του whisky. Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1878, όταν ο Stuart πρόσθεσε απλώς τον εξοπλισμό του αποστακτηρίου στο κτίριο. Το 1887 πωλήθηκε στη Gilbey Company, που είχε ως έδρα το Λονδίνο και παρά τη μικρή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 1920 και την επέκτασή των εγκαταστάσεων που πραγματοποιήθηκε το 1969-70, πέρασε σχεδόν αδιατάρακτα τις δραστηριότητές του, για σχεδόν έναν αιώνα.

Το 1962, η W&A Gilbey and Company συγχωνεύθηκαν με την United Wine Traders, τους ιδιοκτήτες της Justerini & Brooks, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την παραγωγή του γνωστού μας, J&B. Το 1970, ο αριθμός των αποστακτήρων αυξήθηκε από δύο σε τέσσερις, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα του αποστακτηρίου στο σημερινό επίπεδο. Το Glen Spey επέζησε μιας σειράς εταιρικών συγχωνεύσεων στα τέλη του εικοστού αιώνα, καταλήγοντας τελικά στην απόκτησή του, από την Diageo. Το 2001 ήταν ένα σημαντικό έτος στην ιστορία του αποστακτηρίου, φέρνοντας την πρώτη επίσημη εμφιάλωση, ένα απόσταγμα 12 ετών, που κυκλοφόρησε ως μέρος της σειράς Flora και Fauna, της Diageo.

Το Glen Spey επίσης είναι το μόνο αποστακτήριο στο Rothes που μπορεί να καυχηθεί για ένα φάντασμα. Ναι, κυκλοφορούν και τέτοιες ιστορίες μεταξύ των αποστακτηρίων της Σκωτίας! Η ιστορία του περίφημου φαντάσματος,  χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ένας στρατιώτης που τοποθετήθηκε στο αποστακτήριο τραυματίστηκε με ηλεκτροπληξία σε ένα ατύχημα. Λέγεται ότι το πνεύμα του εξακολουθεί να περιπλανείται στο χώρο του αποστακτηρίου, τη νύχτα. Ίσως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, να αυξηθεί η δημοτικότητα του συγκεκριμένου αποστακτηρίου.

Ιστορική αναδρομή των ιδιοκτητών:

1.- James Stuart & Co 1878 – 1887

2.- W&A Gilbey 1887 - 1962

3.- International Distillers & Vintners 1962 - 1972

4.- Grand Metropolitan 1972 - 1997

5.- Diageo 1997 -

Η παραγωγή ανέρχεται σε 1,4 εκατομμύρια λίτρα ετησίως. Το Glen Spey αντλεί το νερό του από το ρέμα Deonie, που βρίσκεται κοντά στο αποστακτήριο. Ο χρόνος ζύμωσης είναι το ελάχιστο 46 ώρες. Το αποστακτήριο διαθέτει τέσσερις αποστακτήρες και οκτώ δεξαμενές ζύμωσης, από ανοξείδωτο ατσάλι.

Image Image

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης ανακατασκευής του αποστακτηρίου μεταξύ 1969 και 1970, τα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε για τις μονάδες βυνοποίησης του αποστακτηρίου, μετατράπηκαν σε αποθήκες.

Το αποστακτήριο δεν είναι ανοικτό για το κοινό.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Glen Spey Distillery, Rothes, Moray, AB38 7AT, United Kingdom, Phone +44 1340 832000

Πηγές:

1.-scotchwhisky.com/whiskypedia

2.-www.whisky.com

Φωτογραφίες:

http://forum.whiskymag.com/viewtopic.php?t=9339

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...