Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

On Sunday, Whisky Investment Fund CEO Rickesh Kishnani echoed Boom's sentiment.

He said: "Clearly we've seen a rise of Japanese whiskies here in Asia, especially over the past three years, and we see that continuing. Of course the Olympics coming up in 2020, the relatively low yen and continued interest in tourism in Japan has really made for a lot of interest in the single malt whisky business.

Πως αξιολογειτε την γνωμη του ειδημονα? Συμφωνειτε ή διαφωνειτε? Τα επιχειρηματα του ειναι επαρκη ή πασχουν? Μας χειραγωγει υπευθυνα ή ειναι λωλός?

* μικρη βοηθεια...το γιεν,μεσες ακρες,παραμενει σταθερο τα τελευταια τουλαχιστον 5 χρονια με εξαιρεση μια μεγαλη ανοδο της αξιας του το 2016

* προς αποφυγη παρανοησης,η  δηλωση ειναι εξαιρετικα προσφατη

Link to comment
Share on other sites

@sir mihas μπορείς να παραθέσεις το link στο άρθρο? Τι να αξιολογήσουμε? Ένα investment fund έχει άλλα κριτήρια. Αν είναι hedge θέλει γρήγορο κέρδος και έξοδο, οπότε... δημιουργεί αγορά. Πάρτε Κινέζοι τώρα που είναι ευκαιρία.... ή μπορεί να θέλει να δημιουργήσει τεχνική άνοδο στην προσφορά (παραγωγή) για να ρίξει τις τιμές ή.... 1εκ άλλα πράγματα. Επίσης μιλάει για relative low yen Ασία? Για ποιοι currency? Κινέζικο προςyen? Sorry αλλά είμαι πτώμα, θέλω όμως να ασχοληθώ. Αν έχεις τοlinkγια να μην ψάχνω?!

Link to comment
Share on other sites

Και πανω που σκεφτομουν οτι θ' ανοιξω διαλογο με τον εαυτο μου ,ηρθες ως απο batch θεος να τοποθετηθεις και να μου κανεις παρεα. Λινκαρω λοιπον το αρθρο ολακερο και αναμενω αποψεις :drinks:

https://www.cnbc.com/2017/08/25/why-alternative-investment-in-rare-whisky-is-booming.html

Link to comment
Share on other sites

O mallios ήδη έκανε την σωστή ανάλυση χωρίς να χρειαστεί να διαβάσει όλο το άρθρο. 9 στα 10 funds, ανεξαρτήτως industry, βασίζουν τη στρατηγική πωλήσεων στο τρέχον market sentiment. Σου παρουσιάζουν μία φανερή τάση (αύξηση τιμών συλλεκτικών whiskies), επικεντρώνουν σε ένα κομμάτι της αγοράς που κάνει outperform το peer group (Japanese whisky), σου δίνουν και μια αληθοφανή εξήγηση, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα ακόμα μερικά έτη για να συνεχιστεί (Ολυμπιακοί αγώνες), αλλά όχι πολλά ώστε να μη βαρεθείς περιμένοντας τα υπερκέρδη σου, καταλαβαίνεις ότι είσαι in violent agreement με τον 'επαείοντα' και σπεύδεις να τοποθετήσεις το περίσσευμά σου που έχεις στον ανύπαρκτο τόκο στο σούπερ ντούπερ ουάου fund στο οποίο εργάζεται ο τυπάκος.

Επειδή όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, η οικονομική επιστήμη είναι εδώ για να μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα με 2 πολύ σημαντικούς της κανόνες:

Κανόνας πρώτος: Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια είναι γνωστό πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Εν ολίγοις, η αγορά κάνει κύκλους και καμία τάση, ανοδική ή καθοδική, δεν θα είναι εκεί για πάντα. Θυμηθείτε μέχρι και πριν 10 χρόνια την κλασική ρήση των γονέων και παππούδων μας "παιδάκι μου, κανείς ποτέ δεν έχασε επενδύοντας σε γη και ακίνητα". Η αλήθεια είναι ότι το real estate στην Ελλάδα έκανε χρυσές δουλειές για δεκαετίες. Ευτυχώς κάποιοι από τους γονείς και παππούδες ζουν ακόμα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι την προσγείωση στην πραγματικότητα. Μπορεί βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι το whisky είναι ένα πεπερασμένο προϊόν και όταν μιλάμε για περιορισμένες παραγωγές είναι φυσιολογικό όσο περνάνε τα χρόνια να ανεβαίνει η τιμή. Αυτό είναι μερικώς αλήθεια. Ναι, μια συγκεκριμένη εμφιάλωση, αν υποθέσουμε (κακώς) ότι δεν υπόκειται σε ποιοτικές αλλοιώσεις προφανώς και θα αυξάνει την τιμή της με το χρόνο. Όμως δεν ισχύει το ίδιο κατ'ανάγκη για το μέσο επίπεδο τιμών, μόνο και μόνο λόγω πεπερασμένης ποσότητας. Δείτε τι συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου. Όταν ανέβαινε σταδιακά από τα 19 δολάρια του 2002 στα 140 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι του 2008, οι αντίστοιχοι αναλυτές των funds έλεγαν ότι θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια γιατί το πετρέλαιο κάνει εκατομμύρια χρόνια να δημιουργηθεί στη γη, αλλά σε ελάχιστο χρόνο καταναλώνεται και τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται. Μέσα σε λίγους μήνες στις αρχές του 2009 έπεσε στα 40!  Ξανα-ανέβηκε στα 106 στις αρχές του 2011 για να πέσει στα 28 στις αρχές του 2016. Στο whisky ήδη βλέπουμε σημάδια του ότι η προσφορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζήτηση. Νέα αποστακτήρια κτίζονται, κλειστά ανοίγουν, παλιά εκμοντερνίζονται. Και αν πιστεύετε ότι θα αργήσουμε να δούμε τα αποτελέσματα της νέας δραστηριότητας, σας θυμίζω το Kilchoman, το οποίο το συζητούσαμε στις πρώτες μαζώξεις μας σαν κάτι πολύ μακρινό, κι όμως ήδη εδώ και αρκετά χρόνια πίνουμε τις εμφιαλώσεις του.

Κανόνας δεύτερος: Η χρηματική αποτίμηση οποιασδήποτε αξίας (προϊόντος, υπηρεσίας, μονάδας, μετοχής κλπ) διαμορφώνεται πάντοτε σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά πρέπει να μην αποκλίνει πολύ από την πραγματική αξία του 'underlying asset'. Παράδειγμα: Η χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας μπορεί να είναι αρκετές φορές πάνω ή κάτω από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων τη δεδομένη στιγμή, γιατί εμπεριέχει το συναισθηματικό κομμάτι των expectations, την προεξόφληση δηλαδή των μελλοντικών της χρηματορροών, του τι περιμένει η αγορά ότι θα της συμβεί στο μέλλον. Όμως επειδή η προεξόφληση μελλοντικών καταστάσεων σημαίνει και αρκετό ... τζόγο, όσοι ασχολούνται με τις αγορές γνωρίζουν ότι είναι πιο ασφαλές να αγοράζεις αξίες που διαπραγματεύονται κάτω ή κοντά στην πραγματική τους αξία. Επιστρέφοντας στο whisky, ίσως κάποια στιγμή αντιληφθούν οι 'επενδυτές' τη σκληρή πραγματικότητα: Το whisky δεν είναι κρασί. Δεν υφίσταται καμία διαδικασία ωρίμανσης ή παλαίωσης όσο παραμένει σε ένα μπουκάλι. Αντιθέτως αλλοιώνεται από το φως, χάνει μέρος της αλκοολικής του δύναμης από εξάτμιση, αντιδρά με το φελλό και τον αέρα, δημιουργεί ιζήματα. Επίσης, είναι δύσκολο στην αποθήκευση και μεταφορά, εύθραυστο στις πτώσεις, εύκολο στην αντιγραφή (μαϊμού) και εύκολο να κλαπεί. Εν ολίγοις, η πραγματική αξία του underlying asset είναι όσο καλή είναι η ποιότητά του. Και όσοι αγοράζουν whisky χωρίς να είναι πότες με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος κινδυνεύουν να την πατήσουν σαν αυτούς που αγοράζουν στο χρηματιστήριο παράγωγα commodities, π.χ. ξυλεία, και επειδή η αγορά τους πάει ανάποδα, καταλήγουν στο τέλος του συμβολαίου να αναρωτιούνται πού θα βάλουν 20 τόνους ξύλο και τι στο καλό θα τα κάνουν.

Έγραψα πάρα πολλά για να υποστηρίξω το αυτονόητο: Οι τιμές του whisky, συμπεριλαμβανομένου του Ιαπωνικού ευτυχώς κάποια στιγμή θα ξαναπέσουν. Μπορεί να ανέβουν κι άλλο πριν πέσουν. Αλλά θα πέσουν. Απλά δεν ξέρουμε το πότε.

 

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Microchips, butter, you want to use them up quickly, but whisky – a five-year-old is always better than a one-year-old."

Σταμάτησα ουσιαστικά να διαβάζω εδώ. One year old whisky.....Μαρκετινίστικο άρθρο, λίγο από όλα, βάλε και κάποια νούμερα και έπιασες κάποιο κορόιδο. Με κάλυψε ο wisdom στην ανάλυση. Υπάρχει εδώ και χρόνια πλατφόρμα για επένδυση σε βαρέλια, την έχω ανεβάσει στο forum. Sir...συμπάθα με, αλλά μάλλον πιο πολύ η αγάπη σου στα κινέζικα ουίσκυ σε οδήγησε παρά η σοβαρότητα του άρθρου.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη η αναλυση του επιτηδειου περι των οικονομικων Wisdom,μας επικοινωνησε και τους δυο βασικους κανονες της επιστημης του χρηματος που καλο ειναι να γνωριζουμε ή να αναπαλαιωνουμε στα σωθικα του μυαλου μας. :hi:Η συντομη αλλα περιεκτικη και διεισδυτικη ματια του Sherlock Mallios ανεδειξε την "απατεωνιστικη" πλευρα του αρθρου το οποιο εχει σαφεστατα γραφτει με προχειροτητα και περισσια αγωνια να ευθυγραμμιστει με την ηδη παρωχημενη πραγματικοτητα που φαινεται να εχει ξεπερασει και τις πληροφοριες του συντακτη και τα λεγομενα των "σοφων-περι-επενδυσης-στο-whisky" επιχειρηματιων.  :drinks:

Προσωπικα ομως,θελω να καταδειξω και υπογραμμισω την απλοικοτητα και την επεξεργασμενη ασαφεια των επιχειρηματων με τα οποια "κουστουμαρει" ο υπευθυνος ενος εξαιρετικα επιτυχημενου fund την πεποιθηση του προκειμενου να μας πεισει για την εξωφρενικη - συλλεκτικη και τιμολογιακη - πορεια του ιαπωνικου whisky. Επικαλειται τρεις (3) αιτιες για την καθετη ανοδο των τιμων οι οποιες στερουνται καθε λογικης ή εστω πειθους . Ξεδιπλωνομαι και γραφω. :mail1:

Το πρωτο επιχειρημα ειναι η συμπτωση της τελεσης των Ολυμπιακων Αγωνων στο Τοκυο το 2020. Πιστευω οτι ουδεις αναμεσα και αναεξω μας δυναται να καταλαβει τι ακριβως εννοει ο μανατζερ χρηματος οταν αποπειραται να συνδεσει ενα μελλουμενο αθλητικο γεγονος ( εστω και παγκοσμιου βεληνεκους) με τα ιαπωνικα whiskies και την στρατοσφαιρκη εκτοξευση της αξιας τους . Οποιοσδηποτε μου αποσαφηνισει την σκεψη και μου εξηγησει επαρκως το ανεξηγητο,τον κερναω δυο οριζοντια δαχτυλα Karuizawa 1969.

Στη συνεχεια,καταπιανεται με την συναλλαγματικη αξια του γιεν και δηλωνει οτι η πτωση της αξιας του διευκολυνει και συμβαλλει στο απιθανο φαινομενο της εξαφανισης των ηλικιωμενων εμφιαλωσεων εξ Ιαπωνιας απο προσωπου γης. Η απαντηση στο πονηρο αφηγημα ειναι απλη και αγλαης...το γιεν και εαν επεσεν,ανθει και φερει κι αλλον. Χρονια τωρα - πλεον - κραταει η φρενιτιδα με την εξωλογικη αγοραπωλησια,ειτε το γιεν κοιταγε καταματα τον καπιταλιστικο ηλιο ειτε επεφτε μπρουμυτα στις χαμοκελες του παγκοσμιου εμποριου . Το επιχειρημα της (προσωρινης) χασουρας του δεν πειθει οποιον παρακολουθει εστω και σποραδικα την συζυγια αξιας γιεν / τιμης φιαλων .

Λουκουμι συριανο ποιοτητας Λειβαδαρα (διαφημιση) και ολοκεφαλη μασαμπουκα Αραχωβιτικης φορμαελας εγχειριζω σε οποιονδηποτε φιλο της στηλης :sarcastic_blum: συνταιριαξει τον ισχυρισμο της ανοδου του τουριστικου ρευματος στην χωρα του ανατελλοντος χρηματος με την ανοδο στην καταναλωση και πωληση ιαπωνικου whisky παγκοσμιως. Και εαν υπαρχει η υποψια οτι ψαγμενοι,αφοσιωμενοι ουισκοθηρες εχουν κανει κατα κυματα την εμφανιση τους στις ιαπωνικες καβες ενδυομενοι τουριστικη προβια και δηθενια αφελειας,σας διαβεβαιω βιωματικα/εμπειρικα οτι στα εν λογω καταστηματα,πολυ καιρο τωρα δεν υπαρχει ουτε φελλος για συλλεκτικη αλιευση. Τα ραφια με τα δημοπρατουμενα  ενεστωτιαια και παρελθοντα  μπουκαλια εχουν αλευρωθει με   σκονη παχυλη  και οι τραβοβλεφαροι μαγαζατορες σφυριζουν κλεφτικα οταν τους ρωτας για καμια καβατζωμενη φιαλη στα αδυτα του παγκου.

Αδυνατω λοιπον και εδω να συλλαβω το μεγαλειο της σκεψης του χειραγωγου και πειθαναγκαζοντα προφεσορα της μονεδας και καταθετω ενωπιον του αναγνωστικου κοινου τις εντονοτατες αμφιβολιες μου για τον ουσιαστικο λογο υπαρξης τετοιων αρθρων που αβασανιστα οσο και ανερυθριαστα προκαλουν πλατια μειδιαματα,πονηρες  σκεψεις και εντονο,παρατεταμενο πανωσηκωμα της οφθαλμικης ομπρελας .     :negative:    

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Wisdom said:

O mallios ήδη έκανε την σωστή ανάλυση χωρίς να χρειαστεί να διαβάσει όλο το άρθρο. 9 στα 10 funds, ανεξαρτήτως industry, βασίζουν τη στρατηγική πωλήσεων στο τρέχον market sentiment. Σου παρουσιάζουν μία φανερή τάση (αύξηση τιμών συλλεκτικών whiskies), επικεντρώνουν σε ένα κομμάτι της αγοράς που κάνει outperform το peer group (Japanese whisky), σου δίνουν και μια αληθοφανή εξήγηση, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα ακόμα μερικά έτη για να συνεχιστεί (Ολυμπιακοί αγώνες), αλλά όχι πολλά ώστε να μη βαρεθείς περιμένοντας τα υπερκέρδη σου, καταλαβαίνεις ότι είσαι in violent agreement με τον 'επαείοντα' και σπεύδεις να τοποθετήσεις το περίσσευμά σου που έχεις στον ανύπαρκτο τόκο στο σούπερ ντούπερ ουάου fund στο οποίο εργάζεται ο τυπάκος.

Επειδή όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, η οικονομική επιστήμη είναι εδώ για να μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα με 2 πολύ σημαντικούς της κανόνες:

Κανόνας πρώτος: Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια είναι γνωστό πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Εν ολίγοις, η αγορά κάνει κύκλους και καμία τάση, ανοδική ή καθοδική, δεν θα είναι εκεί για πάντα. Θυμηθείτε μέχρι και πριν 10 χρόνια την κλασική ρήση των γονέων και παππούδων μας "παιδάκι μου, κανείς ποτέ δεν έχασε επενδύοντας σε γη και ακίνητα". Η αλήθεια είναι ότι το real estate στην Ελλάδα έκανε χρυσές δουλειές για δεκαετίες. Ευτυχώς κάποιοι από τους γονείς και παππούδες ζουν ακόμα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι την προσγείωση στην πραγματικότητα. Μπορεί βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι το whisky είναι ένα πεπερασμένο προϊόν και όταν μιλάμε για περιορισμένες παραγωγές είναι φυσιολογικό όσο περνάνε τα χρόνια να ανεβαίνει η τιμή. Αυτό είναι μερικώς αλήθεια. Ναι, μια συγκεκριμένη εμφιάλωση, αν υποθέσουμε (κακώς) ότι δεν υπόκειται σε ποιοτικές αλλοιώσεις προφανώς και θα αυξάνει την τιμή της με το χρόνο. Όμως δεν ισχύει το ίδιο κατ'ανάγκη για το μέσο επίπεδο τιμών, μόνο και μόνο λόγω πεπερασμένης ποσότητας. Δείτε τι συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου. Όταν ανέβαινε σταδιακά από τα 19 δολάρια του 2002 στα 140 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι του 2008, οι αντίστοιχοι αναλυτές των funds έλεγαν ότι θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια γιατί το πετρέλαιο κάνει εκατομμύρια χρόνια να δημιουργηθεί στη γη, αλλά σε ελάχιστο χρόνο καταναλώνεται και τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται. Μέσα σε λίγους μήνες στις αρχές του 2009 έπεσε στα 40!  Ξανα-ανέβηκε στα 106 στις αρχές του 2011 για να πέσει στα 28 στις αρχές του 2016. Στο whisky ήδη βλέπουμε σημάδια του ότι η προσφορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζήτηση. Νέα αποστακτήρια κτίζονται, κλειστά ανοίγουν, παλιά εκμοντερνίζονται. Και αν πιστεύετε ότι θα αργήσουμε να δούμε τα αποτελέσματα της νέας δραστηριότητας, σας θυμίζω το Kilchoman, το οποίο το συζητούσαμε στις πρώτες μαζώξεις μας σαν κάτι πολύ μακρινό, κι όμως ήδη εδώ και αρκετά χρόνια πίνουμε τις εμφιαλώσεις του.

Κανόνας δεύτερος: Η χρηματική αποτίμηση οποιασδήποτε αξίας (προϊόντος, υπηρεσίας, μονάδας, μετοχής κλπ) διαμορφώνεται πάντοτε σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά πρέπει να μην αποκλίνει πολύ από την πραγματική αξία του 'underlying asset'. Παράδειγμα: Η χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας μπορεί να είναι αρκετές φορές πάνω ή κάτω από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων τη δεδομένη στιγμή, γιατί εμπεριέχει το συναισθηματικό κομμάτι των expectations, την προεξόφληση δηλαδή των μελλοντικών της χρηματορροών, του τι περιμένει η αγορά ότι θα της συμβεί στο μέλλον. Όμως επειδή η προεξόφληση μελλοντικών καταστάσεων σημαίνει και αρκετό ... τζόγο, όσοι ασχολούνται με τις αγορές γνωρίζουν ότι είναι πιο ασφαλές να αγοράζεις αξίες που διαπραγματεύονται κάτω ή κοντά στην πραγματική τους αξία. Επιστρέφοντας στο whisky, ίσως κάποια στιγμή αντιληφθούν οι 'επενδυτές' τη σκληρή πραγματικότητα: Το whisky δεν είναι κρασί. Δεν υφίσταται καμία διαδικασία ωρίμανσης ή παλαίωσης όσο παραμένει σε ένα μπουκάλι. Αντιθέτως αλλοιώνεται από το φως, χάνει μέρος της αλκοολικής του δύναμης από εξάτμιση, αντιδρά με το φελλό και τον αέρα, δημιουργεί ιζήματα. Επίσης, είναι δύσκολο στην αποθήκευση και μεταφορά, εύθραυστο στις πτώσεις, εύκολο στην αντιγραφή (μαϊμού) και εύκολο να κλαπεί. Εν ολίγοις, η πραγματική αξία του underlying asset είναι όσο καλή είναι η ποιότητά του. Και όσοι αγοράζουν whisky χωρίς να είναι πότες με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος κινδυνεύουν να την πατήσουν σαν αυτούς που αγοράζουν στο χρηματιστήριο παράγωγα commodities, π.χ. ξυλεία, και επειδή η αγορά τους πάει ανάποδα, καταλήγουν στο τέλος του συμβολαίου να αναρωτιούνται πού θα βάλουν 20 τόνους ξύλο και τι στο καλό θα τα κάνουν.

Έγραψα πάρα πολλά για να υποστηρίξω το αυτονόητο: Οι τιμές του whisky, συμπεριλαμβανομένου του Ιαπωνικού ευτυχώς κάποια στιγμή θα ξαναπέσουν. Μπορεί να ανέβουν κι άλλο πριν πέσουν. Αλλά θα πέσουν. Απλά δεν ξέρουμε το πότε.

 

:book::shok::alcoholic:

Δεν σε θυμάμαι να γράφεις τόσα πολλά άλλη φορά!!!

πολύ καλή ανάλυση! Είμαι της ίδιας άποψης κι εγώ αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθος (δε νομίζω). Το πότε είναι το βασικό. Και εκεί  θα την πατήσει όποιος ειναι χωμένος εκείνη τη στιγμή.

να αναφέρω όμως στο άσχετο ότι σπάω το κεφάλι μου που πριν λίγα χρόνια δεν αγόρασα bitcoin που είχε 40 ευρώ!!!??? :girl_cray2:

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, sir mihas said:

Πολυ καλη η αναλυση του επιτηδειου περι των οικονομικων Wisdom,μας επικοινωνησε και τους δυο βασικους κανονες της επιστημης του χρηματος που καλο ειναι να γνωριζουμε ή να αναπαλαιωνουμε στα σωθικα του μυαλου μας. :hi:Η συντομη αλλα περιεκτικη και διεισδυτικη ματια του Sherlock Mallios ανεδειξε την "απατεωνιστικη" πλευρα του αρθρου το οποιο εχει σαφεστατα γραφτει με προχειροτητα και περισσια αγωνια να ευθυγραμμιστει με την ηδη παρωχημενη πραγματικοτητα που φαινεται να εχει ξεπερασει και τις πληροφοριες του συντακτη και τα λεγομενα των "σοφων-περι-επενδυσης-στο-whisky" επιχειρηματιων.  :drinks:

Προσωπικα ομως,θελω να καταδειξω και υπογραμμισω την απλοικοτητα και την επεξεργασμενη ασαφεια των επιχειρηματων με τα οποια "κουστουμαρει" ο υπευθυνος ενος εξαιρετικα επιτυχημενου fund την πεποιθηση του προκειμενου να μας πεισει για την εξωφρενικη - συλλεκτικη και τιμολογιακη - πορεια του ιαπωνικου whisky. Επικαλειται τρεις (3) αιτιες για την καθετη ανοδο των τιμων οι οποιες στερουνται καθε λογικης ή εστω πειθους . Ξεδιπλωνομαι και γραφω. :mail1:

Το πρωτο επιχειρημα ειναι η συμπτωση της τελεσης των Ολυμπιακων Αγωνων στο Τοκυο το 2020. Πιστευω οτι ουδεις αναμεσα και αναεξω μας δυναται να καταλαβει τι ακριβως εννοει ο μανατζερ χρηματος οταν αποπειραται να συνδεσει ενα μελλουμενο αθλητικο γεγονος ( εστω και παγκοσμιου βεληνεκους) με τα ιαπωνικα whiskies και την στρατοσφαιρκη εκτοξευση της αξιας τους . Οποιοσδηποτε μου αποσαφηνισει την σκεψη και μου εξηγησει επαρκως το ανεξηγητο,τον κερναω δυο οριζοντια δαχτυλα Karuizawa 1969.

Ηλίου φαεινότερον : Οι ηττημένοι στους ολυμπιακούς αγώνες θα πνίγουν τον πόνο στο ουίσκι. Οι μεν αθλητές και οι φραγκάτοι στοιχιματζήδες θα τον πνίγουν σε karuizawa, ο δε λαουτζίκος σε "pure malt" . και έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση μέσω της υπερκατανάλωσης και επομένως θα ανέβουν και οι τιμές! (περιμένω δειγματάκι την Παρασκευή)

Στη συνεχεια,καταπιανεται με την συναλλαγματικη αξια του γιεν και δηλωνει οτι η πτωση της αξιας του διευκολυνει και συμβαλλει στο απιθανο φαινομενο της εξαφανισης των ηλικιωμενων εμφιαλωσεων εξ Ιαπωνιας απο προσωπου γης. Η απαντηση στο πονηρο αφηγημα ειναι απλη και αγλαης...το γιεν και εαν επεσεν,ανθει και φερει κι αλλον. Χρονια τωρα - πλεον - κραταει η φρενιτιδα με την εξωλογικη αγοραπωλησια,ειτε το γιεν κοιταγε καταματα τον καπιταλιστικο ηλιο ειτε επεφτε μπρουμυτα στις χαμοκελες του παγκοσμιου εμποριου . Το επιχειρημα της (προσωρινης) χασουρας του δεν πειθει οποιον παρακολουθει εστω και σποραδικα την συζυγια αξιας γιεν / τιμης φιαλων .

Δεν έχει δώρο , δεν απαντώ!

 

Λουκουμι συριανο ποιοτητας Λειβαδαρα (διαφημιση) και ολοκεφαλη μασαμπουκα Αραχωβιτικης φορμαελας εγχειριζω σε οποιονδηποτε φιλο της στηλης :sarcastic_blum: συνταιριαξει τον ισχυρισμο της ανοδου του τουριστικου ρευματος στην χωρα του ανατελλοντος χρηματος με την ανοδο στην καταναλωση και πωληση ιαπωνικου whisky παγκοσμιως. Και εαν υπαρχει η υποψια οτι ψαγμενοι,αφοσιωμενοι ουισκοθηρες εχουν κανει κατα κυματα την εμφανιση τους στις ιαπωνικες καβες ενδυομενοι τουριστικη προβια και δηθενια αφελειας,σας διαβεβαιω βιωματικα/εμπειρικα οτι στα εν λογω καταστηματα,πολυ καιρο τωρα δεν παρει ουτε φελλος για συλλεκτικη αλιευση. Τα ραφια με τα δημοπρατουμενα  ενεστωτιαια και παρελθοντα  μπουκαλια εχουν αλευρωθει με   σκονη παχυλη  και οι τραβοβλεφαροι μαγαζατορες σφυριζουν κλεφτικα οταν τους ρωτας για καμια καβατζωμενη φιαλη στα αδυτα του παγκου.

Οι ορδές των τουριστών που θα δοκιμάσουν τα Ιαπωνικά ουισκικά καλούδια, θα μεταφέρουν την μοναδική γευσιγνωστική εμπειρία τους στα πέρατα του κόσμου δημιουργώντας νέους φανατικούς οπαδούς ανά την υφήλιο. Όσο περισσότεροι τουρίστες, τόσο μεγαλύτερη μετάδοση, επομένως μεγαλύτερη ζήτηση, μεγαλύτερη κατανάλωση και αύξηση των τιμών!

(Karuizawa 1969 + λουκούμι Λειβαδάρα :icecream: θα το δοκιμάσω και θα το βάλω στα γαστρονομικά του φόρουμ!)

Αδυνατω λοιπον και εδω να συλλαβω το μεγαλειο της σκεψης του χειραγωγου και πειθαναγκαζοντα προφεσορα της μονεδας και καταθετω ενωπιον του αναγνωστικου κοινου τις εντονοτατες αμφιβολιες μου για τον ουσιαστικο λογο υπαρξης τετοιων αρθρων που αβασανιστα οσο και ανερυθριαστα προκαλουν πλατια μειδιαματα,πονηρες  σκεψεις και εντονο,παρατεταμενο πανωσηκωμα της οφθαλμικης ομπρελας .     :negative:    

 

Link to comment
Share on other sites

Κατοχυρωσε ο συμποτης Thanasist με τις ευφυοφανεις εξηγησεις του φινα περιποιηση αυριανη απο Sir και σια. Η ουσια ειναι οτι ζουμε σε εποχες οπου η τσατσα του περιωνυμου οικου υπομονης βαφτιζεται εποπτρια εργου υποφαλλικων αδενικων εκτονωσεων και οι τσοπανηδες τεχνικοι ασφαλειας στανης και συντονιστες ζωοβοσκης και χειροβυζαξης τετραποδων μη ομιλουντων ανιμαλετων. Αρα και οι πανειδημονες των κεφαλαιων "δικαιουνται" να εκφραζουν με οποιαδηποτε  π@π@ρι@ τις αποψεις τους εφοσον ειναι ...πανειδημονες. 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, sir mihas said:

Το πρωτο επιχειρημα ειναι η συμπτωση της τελεσης των Ολυμπιακων Αγωνων στο Τοκυο το 2020. Πιστευω οτι ουδεις αναμεσα και αναεξω μας δυναται να καταλαβει τι ακριβως εννοει ο μανατζερ χρηματος οταν αποπειραται να συνδεσει ενα μελλουμενο αθλητικο γεγονος ( εστω και παγκοσμιου βεληνεκους) με τα ιαπωνικα whiskies και την στρατοσφαιρκη εκτοξευση της αξιας τους . Οποιοσδηποτε μου αποσαφηνισει την σκεψη και μου εξηγησει επαρκως το ανεξηγητο,τον κερναω δυο οριζοντια δαχτυλα Karuizawa 1969.

Λουκουμι συριανο ποιοτητας Λειβαδαρα (διαφημιση) και ολοκεφαλη μασαμπουκα Αραχωβιτικης φορμαελας εγχειριζω σε οποιονδηποτε φιλο της στηλης :sarcastic_blum: συνταιριαξει τον ισχυρισμο της ανοδου του τουριστικου ρευματος στην χωρα του ανατελλοντος χρηματος με την ανοδο στην καταναλωση και πωληση ιαπωνικου whisky παγκοσμιως.

Με κάλυψε εν πολλοίς ο @thanasist . Να προσθέσω ότι ο τουρισμός των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι συνηθισμένος τουρισμός, αλλά ειδικός. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν θα επισκέπτονταν ποτέ μια χώρα αν δεν διοργάνωνε Ολυμπιακούς Αγώνες (αθλητές, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία κλπ και όλα αυτά επί δύο γιατί ακολουθούν και οι παραολυμπιακοί). Ενίοτε δε πολλοί από αυτούς είναι και καλοζωισμένοι με ακριβά γούστα, άρα target group για ακριβό whisky. Επίσης, υπάρχει ειδικός τουρισμός ανθρώπων που επισκέπτονται ως τουρίστες πόλεις που διοργάνωσαν αγώνες 1-2 χρόνια μετά τους αγώνες, ελπίζοντας σε αναβαθμισμένες υποδομές χωρίς τις υψηλές τιμές της περιόδου των αγώνων. Ε, σου λέει, όλο και κάποιοι από όλους αυτούς τους νεοφερμένους θα μάθουν το καλό Ιαπωνικό whisky και θα το ψάχνουν και μετά.

Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό, αλλά έχει μια λογική πρέπει να ομολογήσω.

19 hours ago, thanasist said:

να αναφέρω όμως στο άσχετο ότι σπάω το κεφάλι μου που πριν λίγα χρόνια δεν αγόρασα bitcoin που είχε 40 ευρώ!!!??? :girl_cray2:

Σκέψου αντίστοιχα ότι υπάρχουν πολλοί που βλέποντας τη σταθερά ανοδική του πορεία το αγοράζουν τώρα πάνω από τα 5.000 ευρώ και πολύ πιθανό να σπάνε το κεφάλι τους χειρότερα όταν κάποια στιγμή ξαναπέσει στα 40. Και ξέρεις, είναι πολύ καλύτερο να σπας το κεφάλι σου όπως εσύ για ένα χαμένο opportunity cost, παρά όπως αυτοί που θα το σπάνε για ένα realized loss, μια φούσκα στην οποία ακούμπησαν αποταμιεύσεις ετών... Επίσης σκέψου ότι πολλοί από τους (λίγους) τυχερούς που το αγόρασαν στα 40 ευρώ, κάθονται ακόμα στην επένδυσή τους ελπίζοντας ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει για πάντα. Και ως γνωστόν, το μόνο πραγματικό κέρδος είναι αυτό που έχεις παντελονιάσει και όχι αυτό που βλέπεις στον υπολογιστή σου...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...