Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Celtic's sample_ TULLAMORE D.E.W. SPECIAL RESERVE 12 y.o.


Recommended Posts

Με μεγάλη χαρά, ανοίγω το φετινό blind samlpes game !

Μείνετε συντονισμένοι, ακολουθούν τα σχόλια όλων, και μετά η αποκάλυψη.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή. Πάμε να το διασκεδάσουμε !

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Η @Χεντυ εγραψε τα εξής

Χρώμα - Ανοιχτό χρυσό

Μύτη - Έντονη βύνη και φρούτα...φράουλα, πράσινο μήλο

Γεύση - Πιπέρι, λευκή σοκολάτα, φράουλα. Γεύση ντελικάτη

Επίγευση - που μένει στον ουρανίσκο...κομψή επίγευση

Μου άρεσε αυτη η επίγευση που σου άφηνε...πολύ αρωματική...πολύ ντελικάτη

Χρήστο σε ευχαριστώ..ήταν μια υπέροχη παρέα μαζί του

Μαντεψιά - Teeling single malt

image_TEELI0SM0_21_1.jpg.0b24ac66f34e6ab2371bb3d9fa9eacf3.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ο @Islaynder το είχε δοκιμάσει πρώτος πρώτος, και έγραψε τα εξής

Παλιό Γαλάτη τσάκω!

Χρώμα: Ζεστό κίτρινο 

Μύτη: Τραγανό ψημένο φύλλο που ταιριάζει άψογα με το χρώμα του, βοτανικοτητα, φρέσκια βανίλια και άγουρο αχλάδι. κλασική παραπομπή σε ex bourbon barrel. Έχει μια χωριατοσυνη και κάτι το παραδοσιακό. Η μύτη δεν είναι πλούσια αλλά βγάζει τα παραπάνω στοιχεία αξιοπρεπέστατα. Ανεπαίσθητες οι αναθυμιάσεις, αλκοολικά φαίνεται πως κινείται σε χαμηλούς βαθμούς.

Στόμα: Ήπιο χωρίς γωνίες, κρεμώδες, ελαφρύ και γλυκό, αρκετά ώριμο. Ακολουθεί τη μύτη χωρίς μεγάλο βάθος, λίγα bitter στοιχεία, κάμποσα πιπέρια και ξύλο δρυός. Θυμίζει λίγο virgin oak. Αλκοολικά θα παραξενευτώ αν ξεπεράσει τους 40-43 abv.

Επίγευση: Μέτρια γλυκιά και πιπεράτη.

Συμπέρασμα - Εμφιάλωση: 

Ένα ευχάριστο και καθημερινό ντραμακι, πιθανότατα κάποια ξεχασμένη core range εμφιάλωση που έχει μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αρκετές με αυτά τα χαρακτηριστικά, από Old Pulteney 12, Deanston 12, Glegoyne 12, etc. Θα παίξω με το πρώτο.

@celtic το απόλαυσα, ευχαριστώ! 

Καλή αρχή να έχουμε!

Old-Plutney-12-.jpg.5db7c561cfa780d23c15f099b8df116c.jpg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη, ο @SimoG, τελευταίος και καταιδρωμένος :D, έχει την εξής άποψη

Χρώμα: Χρυσό.

Μύτη: Δεν τσιμπάει το αλκοόλ, δεν είναι επιθετικό, θα έλεγα 40% με 43%, το πολύ 46% υπό προϋποθέσεων. Γλυκιά και πικάντικη η μύτη, πολύ απαλή. Λιβάδι με λουλούδια, κολώνια, εσπεριδοειδή, μέλι και μπαχαρικά. Βρεγμένο, νέο ξύλο, μπερμπονοβάρελο. Κόλλα, λάστιχο, βερνίκι, θαλάσσια αύρα, νότες από γλυκό καπνό, υποβόσκει ίσως ανεπαίσθητο αλατάκι. Η μύτη κερδίζει και είναι υποσχόμενη.

Στόμα: Η αίσθηση είναι κρεμώδης και πολύ γλυκιά. Γλυκό του κουταλιού από φλούδες εσπεριδοειδών, βρασμένο μήλο, πιπέρια, βανίλια, μέλι και καραμέλα. Δημητριακά, ξηροί καρποί. Κάποια πίκρα στο τέλος. Δυστυχώς δεν έχει την ισορροπία που θα ήθελα και μπορεί να το έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Επίγευση: Μέτρια προς μεγάλη που ακολουθεί την μύτη και το στόμα. Γλυκιά καραμέλα με νότες ξύλου, πιπέρια και μπαχαρικά.

Κουβάς: Απλό, ευκολόπιοτο και καθημερινό. Θα έλεγα highlands ή speyside κοντά στην θάλασσα. Κάτι σαν Benromach ή Wolfburn. Ας πούμε λοιπόν… Wolfburn, NAS, 46%, όποιο version NAS να ‘ναι, είναι πλέον τόσα πολλά, μπορεί και για τα γενέθλια της Ρόξυ.

Ευχαριστώ Κέλτη!

wolfburn_aurora_single_malt_w.jpg.fdd0ad60f9701b2624ff6712a172c6dd.jpg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

O @tsapaspan δήλωσε:

Αυλαία λοιπόν για φέτος με το δείγμα του φίλτατου Celtic. Σ ευχαριστω πολύ φιλε!!! Καλή αρχή!!!

Χρωμα ξανθό ανοιχτο

 Μυτη: έντονο ξυλο, ελαφριά μυτη μάλλον χαμηλών αλκοολικών βαθμών ουισκι 

Στόμα: αρκετα πιπέρια και ξυλο. Και στο στόμα μου φαίνεται ελαφρύ. Μάλλον κάτι κοντά στους 43% abv. Αρκετα ξερό στο στόμα και πολύ watery. Θα έλεγα ότι μου θυμίζει grain ουισκι και ίσως ιρλανδέζικο single grain

Επίγευση μικρή προς μεσαία.

 

The guess: θα έλεγα teeling single grain αλλά το θυμαμαι πιο σκούρο όποτε είμαι ανάμεσα σε ferculen 10 y.o single grain και busker single grain

Θα επιλέξω το : https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/168139/the-busker-single-grain

bu.jpg.5dd3cd3120397d484ca03d4c0142bd67.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Σειρά του @Makis, ο οποιος λέει:

Μύτη: Φουλ βανίλια, αργότερα εμφανίζεται και ανανάς. Μπισκότο δημητριακών επίσης. 100% μπερμπονοβαρελο. Δεν έχει grain (αν είναι blended μπράβο τους που την έχουν εξαφανίσει την grainίλα).

Στόμα: Αδύναμο, υπερβολικά υδαρές απόσταγμα. Δεν βρίσκω κάτι ενοχλητικό γευστικά αλλά ούτε και κάτι εντυπωσιακό. Πολύ ουδέτερο και κάπως άγευστο. Κλασικές γεύσεις ουισκι, υποτονικές όμως. Πιο έντονο μου αφήνει το μπισκότο.

Επίγευση: Μικρής διάρκειας και έντασης. 

Μου θύμισε κάπως το Jameson Single Pot Still πού το δοκίμασα και πρόσφατα αλλά το θυμάμαι πολύ καλύτερο το τελευταίο στο Jameson Shelter. Όσο περνάει πάντως η ώρα βελτιώνεται και μου αρέσει περισσότερο, θεωρώ ότι το έχω αδικήσει με την περιγραφή μου. Jameson Single Pot Still λοιπόν. Σ' ευχαριστώ Χρήστο!

JamesonSinglePo.jpg.adc83077e737907c06e73a93f6a7a093.jpg

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι στιγμής, όλοι το βρίσκουν απαλό και ντελικάτο, αλλά οι απόψεις είναι αντικρουόμενες για την καταγωγή και το στυλ του, με την Ιρλανδία και τα Βόρεια Highlands να έχουν προς το παρόν επικρατήσει.....

Για να δούμε......

  • Like 2
  • YES 1
Link to comment
Share on other sites

Ο ενωμοτάρχης @mallios λέει :

 

Καλησπέρα Χρήστο και ευχαριστώ για την συμμετοχή και το sample
 
Χρώμα: Old Gold / Amber (0.6 / 0.7)
 

image.png

 
Μύτη: Ασθενής, με πρώτο άρωμα από βανίλια και λίγο ξύλο, πιστεύω ότι ειναι refill bourbon us oak 100% χωρις κάποιο finishing. Στην συνέχεια απαλή νότα από καρύδα, ξηροί καρποί κυρίως ελαιώδεις (αμύγδαλο άψητο) γενικά πολύ απαλό στη μύτη και μονοδιάστατο με λίγα αποξηραμένα φρούτα να βγαίνουν στο βάθος. 
40% αλκοολ και θα έλεγα ότι αν δεν έχει ξεθυμάνει και πέσει και κάτω από 40, ειναι από τα πιο απαλά whisky που έχω πιει.
 
Στόμα: Αδύνατο, νεαρό, όχι πάνω από 7-8 ετών, με έντονες πικρές νότες από πικραμύγδαλο, μετά γλυκόριζα και ξηροί καρποί. Η πίκρα μένει αρκετά και λίγη αλμύρα έρχεται σαν δεύτερη νότα. Spices από την αμερικανική δρύ (πιο πολύ σε λευκό πιπέρι) και τέρμα. Η βανίλια βγαίνει σε συνδυασμό με την μύτη και ελάχιστη πικρή μαρμελάδα (κίτρο μου θυμίζει). Και εδώ φαίνεται νεαρό και 40% 
 
Επίγευση: Μικρή και κυριως σε πικρές νότες και ξύλο.
 
Overall: Θα πήγαινα σε Ιρλανδία (λογω απαλότητας και υποτονικότητας) αλλά αυτη η πίκρα ειναι σίγουρα Σκωτία. Highland, και η πίκρα που μου αφήνει θα με βάλει και σε σκέψη για virgin oak
Πάμε στον κουβά. 
Tomatin Legacy
unnamed.png.008f67759205e1edd715d234aee03dfc.png
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

H @Ρένα έχει την ΕΚΘΗΘ ΑΠΟΠΘΗ....:D

γεια θουυυυυυυυυυ

θου θτελνω τιθ παρατηρηθειθ μου και τιθ θημειωθειθ μουυυυυυυυυυυυυ για το ουθκι θουυυυυυυ:turned:

 

ΧΡΩΜΑ

Ωραιο χρωμα, χρυσοκιτρινο, ελαφρως μπρονζε, σχεδον δελεαστικο

 

ΜΥΤΗ

Στην αρχη μου φανηκε λιγο αδυναμη η μυτη. Επρεπε να χωσω τη μυτη μου για τα καλα μεσα στο ποτηρι. Μου εβγαλε βανιλια σε συνδυασμο με καποια αρωματα από ανθους εσπεριδοειδων. Μου ηρθε επισης μυρωδια από φρεσκοκομμενες πρασιναδες αγρου με τη φρεσκαδα ενός σαπουνιου αλλα όλα αυτά πραγματικα σαν να ερχοντουσαν από πολύ μακρια…σαν να τα εφερνε ο αερας. Και το αλκοολ στη μυτη μου φανηκε αδυναμο.

 

ΓΕΥΣΗ – ΕΝΤΑΣΗ

Στην γευση εμφανιστηκαν πιπερια διαφορων ειδων και χρωματων ενώ χαθηκε η γλυκα που ειχα με την αισθηση της οσφρησης. Το αλκοολ οντως και εδώ σε φυσιολογικα επιπεδα (μαλλον καπου 40-46%) με εντονη τη φρεσκαδα που ειχα και στη μυτη. Σαν να εφαγα μια τσιχλα δυοσμου με ζαχαρη . μου φανηκε καπως δροσιστικο. Γενικα μου εβγαλε πολύ κιτρικα φρουτα όπως γκρεηπφρουτ - κουμκουατ, ισως πιο αγουρα πρασινα μηλα αλλα και πικραμυγδαλο πολύ. Μια νοτα ξηρων καρπων εμφανιστηκε ξαφνικα στον ουρανισκο μου η οποια μου ηταν αρκετα ευχαριστη

 

ΕΠΙΓΕΥΣΗ

Μετρια η επιγευση με την αισθηση της δροσιας παντα να επικρατει. Αφηνει μια ελαφρια πικραδα που μπορω να την εξηγησω από την γευση των πικρων φρουτων που καταλαβα εγω.

 

Όπως και να εχει, παρολο που δεν είναι στις προτιμησεις μου γευστικα, η γευστικη δοκιμη ενός ουισκι και ιδιατερα από καλο φιλο είναι παντα ευχαριστη και απολαυστικη

Σ ευχαριστωωωω και θα πονταρω στο Glenfiddich 12

glenfiddich-12yo.jpg.80d80c53fcad8c7c32190c46795b276b.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Σειρά του πρωτάρη στο παιχνίδι @Leftis. Σιδηροκέφαλος!

Χρώμα

  • Θα έλεγα Deep Gold… Pale Brown…

Μύτη

  • Δεν την βρίσκω ιδιαίτερα πολύπλοκη
  • Βανίλια όλο και πιο έντονη όσο περνάει η ώρα
  • Σοκολάτα, μόκα συγκεκριμένα.
  • Κεικ με αρκετή ζάχαρη άχνη
  • Για ανεξήγητο λόγο (ναι γελάστε - πρέπει να δώσω τροφή για γέλια στην πρώτη μου συμμετοχή) μου βγάζει φρέσκα λαχανικά που τα σπας… Μια τέτοια φρεσκάδα σαν φασολάκι

Ακόμα πιο μετά η μύτη μου κάνει τόσο γνώριμη… Θα σκάσω!!!

Στόμα

  • Αρκετά ξηρό μου φαίνεται.
  • Επίγευση πιο πικάντικη
  • Βανίλια ναι
  • Oι σοκολάτες εκεί αλλά μπερδεύονται
  • Καταλαβαίνω ότι κάπως έχει και bourbon και sherry βαρελια αλλα με αρκετη επίδραση και μπερδευονται

Αλκοόλ

  • Ούτε στην μύτη ούτε στο στόμα το βρίσκω επιθετικό
  • Πρώτη υπόθεση είναι ότι κυμαίνεται εκεί στα χαμηλά 40% με 46%
  • Μετά αρχίζει για κάποιο λόγο να με τσιμπάει λίγο… και στο ξεκίνημα και στην επίγευση.

 

Επιλογή για κουβά:

Θα πάω προς Speyside

Benromach 10 years old απο την Core Range

xlarge_202.jpeg.0163b44f200f92b54cd42e1333bec68b.jpeg

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Και τέλος, η γνώμη του @Alkisd8, που ήταν επίσης σαν τον @Islaynder, από τους πρώτους που ασχολήθηκαν και έστειλε τα σχόλια του

Blind Tasting Game #7

Samples By Celtic. (Τy bro)

Άντε καλή αρχή να έχουμε!

Nose:γλυκα φρούτα γαργαλανε στην μύτη. Ελαφριά μπαχαρικά μαζί με λίγες ανθικες νότες επίσης. Λεπτές νότες αχλαδιού κ μήλου. Επίσης μια στιφαδα σαν στάχτη τζακιού αρκετών ημερών μετά. Επίσης σαν να μπαίνεις σε μια παλιά σκονισμένη και μουντή αποθήκη χώρος όμως να υπάρχει το στοιχείο της υγρασίας… Όσο ανοίγει τόσα φρούτα υπάρχουν. Υποψία κρασοβαρελου?

Palate:δεν είναι έντονο και δεν έχει γωνίες. Γραμμικό αναπτύσεται ωραία στο στόμα.χωρις εκπλήξεις. Δεν είναι πολύ γεμάτο,καμμένο ξύλο στην αρχή με κρασί . Νότες σοκολάτας κ κακαου μπιτερ μετά την μέση,πασπαλισμενη με κάπνα ξύλου κ στάχτης. Δεν έχει τύρφη έχει κάπνα… Δεν θα το έκανα πάνω από 46% με Μαξ 50%

Finish:στο τελείωμα ειναι σχετικά μεσαιο με.στυφαδα,και είναι τανικο, στοιχείο τελειώματος κρασιού. Έχει αρκετά μπιτερ τελείωμα και στυφαδα που παραμενει.

Score:82.Λοιπόν πρώτον μου φάνηκε λίγο αδύναμο στο σώμα αλλά αρκετά γραμμικό . Περισσότερο καπνιστό με καμένο ξύλο και στάχτη,που νομίζω δεν έχει καμία σχέση με islay. Μου θύμησες βαρέλι bourbon, ίσως με κάνα τελείωμα σε κρασοβαρελο. Όπως είπα Μαξ 50% με κυριότερα προσέγγιση το 46%

Πιθανότατα θα είναι ένα corange και όχι ανεξάρτητου εμφιαλωτή.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73170/ardmore-12-year-old

Ευχαριστώ πολύ φίλε!!

2047515801_.jpg.89698e604a41c1a006ee88d34f2c9f7e.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Eγω λέω να μας κρατήσεις σε αγωνία. απόψε να γράψεις μόνο τα σχόλια σου ενώ το δοκιμάζεις. Και αύριο μέρα είναι

  • Haha 1
  • NO 2
Link to comment
Share on other sites

Μόνο που δεν είναι ούτε single malt, ούτε single pot still, ουτε single grain.....

Είναι ένα χαρμάνι.....είναι τριπλής απόσταξης....είναι ωριμασμένο σε bourbon, αλλά και σε oloroso sherry casks.......είναι 12 ετών!

  • Wow 2
Link to comment
Share on other sites

'' ωριμασμένο σε bourbon, αλλά και σε oloroso sherry casks.......είναι 12 ετών ''

 

Ευχαριστώ πολύ! Είναι όμορφο να νικάς της πρώτη φορά!

  • Like 2
  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Just now, Celtic said:

ΕΙΝΑΙ ΤΟ TULLAMORE D.E.W. SPECIAL RESERVE 12 YEAR OLD 

 

Ε ναι! Αυτό ήταν! Το πίνω κάθε εβδομάδα στην γειτονιά στο Jimmys Hall!!! Το φελεκι μου!

  • Like 1
  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο στα παιδιά που πήγαν Ιρλανδία! Το σκέφτηκα αλλά λέω θα ήταν πολύ προβλέψιμο.... από Tullamore dew έχω ιδιαίτερη προτίμηση στο Caribbean rum cask το οποίο τιμώ πολύ το καλοκαίρι. Θενκς @Celtic για τη δοκιμή του special reserve.  !

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...