Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς


Abulafia

Recommended Posts

"η πρώτη ύλη είναι το οινόπνευμα" ..........

Τον λυπάμαι τον κατα τ'άλλα συμπαθητικό κύριο Ταραμονλή, όταν θα τού'ρθει κανένας εφοριακός για το παλαιωμένο του τσίπουρο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρχισα λοιπόν να διαβάζω για το πώς γίνεται το ουίσκι και να μαθαίνω... Οι παρασκευαστές του παίρνουν το οινόπνευμα από το κριθάρι που το μουλιάζουν στο νερό και προχωρούν σε αποστάξεις. Προχώρησα λοιπόν με αυτό το σκεπτικό σε αποστάξεις του κρασιού (τρεις αποστάξεις), από όπου και έβγαλα οινόπνευμα 70 vol.

Brandy is a spirit produced by distilling wine.

πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Brandy

Μεταξύ μας... METAXA (όπως έλεγε και αρχαία διαφήμιση)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...
  • 1 year later...

" WILLIAM GRANT DONATES TO ANTI-INDEPENDENCE CAMPAIGN

7th July, 2014 by Melita Kiely

William Grant & Sons has donated a “substantial sum” of money to the campaign against Scottish independence, Better Together.

Glenfiddich Scotch William Grant

William Grant & Sons has donated a six figure sum to the Better Together campaign against Scottish Independence

The family owned company, which produces whiskies including Glenfiddich and The Balvenie, is understood to have donated a six-figure sum to the campaign of approximately £100,000.

William Grant is also said to have donated smaller amounts of money to other groups campaigning for a “No” vote when the independence referendum takes place on 18 September.

“We can confirm that the company have made these donations,” a spokesman for William Grant & Sons said. “We support the stance of the SWA over independence and would refer you to their recent statement that the Scotch whisky industry enjoys substantial support from the UK government and its worldwide embassy network and from lack of trade barriers from within the EU.

“The SWA believes that the risk of losing this could severely damage our industry.”

A spokesman for Better Together said: “We are delighted to have received this support. More and more companies, individuals and families are saying no thanks to separation.”

The Scottish government has argued that Scottish independence would be beneficial for the Scotch whisky industry.

It also states the largest problem for the Scotch industry would be an in/out referendum on the UK’s position in the EU.

In May, the CEO of the Scotch Whisky Association (SWA) warned of “potential risks” to the Scotch industry should the Scottish referendum in September return a “Yes” vote.

Last month, Ivan Menezes, CEO of Diageo broke his silence on the Scottish referendum on independence, voicing that it is “extremely important” for the Scotch whisky industry to remain part of the European Union."

Τα οργανα εχουν ξεκινησει εδω και καιρο στην Σκωτια και οι καθε λογης πιλαλες δινουν και παιρνουν προσπαθωντας να χειραγωγησουν

συνειδησεις ενθεν κακειθεν ενοψει των εκλογων του Σεπτεμβριου που θα κρινουν το μελλον της Νησου.Αναμενομενη και η αναμειξη της SWA στα

πολιτικα πραγματα (πληροφοριακα,προτεινει το μεγαλο "ΟΧΙ" στους ψηφοφορους) ποσω μαλλον δε η εμπλοκη της whiskoβιομηχανιας που καιγεται

για τη διατηρηση των εμπορικων προνομιων και την σταθεροτητα των οικονομικων ορων συναλλαγων.Υπαρχει ακομα αρκετος καιρος,οι εξελιξεις

(καθως και οι δημοσιες τοποθετησεις) τρεχουν και απομενει να δουμε το αποτελεσμα του δημοψηφισματος που μπορει να επηρεασει σε σημαντικο

βαθμο τις πορτοφολικες μας σχεσεις με το αγαπημενο αποσταγμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Φαίνεται οτι δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία whisky, σε σχέση με τον τόπο παραγωγής και ωρίμανσης.

http://whiskyadvocate.com/whisky/2014/07/15/nomad-sherry-maker-gonzalez-byass-ventures-into-whisky/

http://www.dramming.com/2014/07/05/nomad-whisky-by-gonzales-byass-not-so-unique-after-all/

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι έχει να κάνει πιο πολύ με την δυνατότητα των αποστακτηρίων να εμφιαλώνουν και αποθηκεύουν (στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτό πιστεύω).

Εξηγώ. Για να λέγεται κάποιο whisky, scotch whisky πρέπει (να το πω απλά) να μπεί στο βαρέλι και να μπει στο μπουκάλι στην Σκωτία.

Αυτό σημαίνει πολλά μεταφορικά έξοδα για όσες εταιρίες (πχ. DIAGEO) ωριμάζουν το whisky στην ενδοχώρα και το στέλνουν πίσω στο Islay ή χρησιμοποιούν αποθήκες εκτός Σκωτίας και πρέπει να το επαναφέρουν για εμφιάλωση.

Με το "nomad whisky" ή όπως αλλιώς θα λέγεται θα μπορούν να το παράγουν στο αγαπημένο μας αποστακτήριο, να φτιάχνουν ένα παραμυθάκι για τις εξαιρετικές συνθήκες στις αποθήκες σε κάποια εξωτική χώρα (δεν θα με χάλαγε καθόλου να ωρίμαζε σε κάποια κάναβα στη Σαντορίνη) και μετά να το εμφιαλώνουν σαν whisky αλλά όχι βέβαια σαν scotch whisky.

Θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει και το πρώτο βήμα ώστε όλα να λέγονται scotch και απλά σε κάποιο μέρος της εττικέτας να λέει που ωρίμασε!

Είναι όμως ενδεικτικό (πάλι για εμένα) ότι βιομηχανία αρχίζει να βλέπει κάποια stresses και στα όρια αποθήκευσης στη Σκωτία ή/και στο Νησί και φυσικά ότι η ζήτηση έχει επηρεαστεί από την κρίση και πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Ανεμένω απάντηση από UB που είναι και πιο μέσα στα πράγματα.

Πολύ καλό post, Celtic.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

" Θυμάσαι Nek το '98 που σου έφτιαχνα τη φασκομηλιά στο νεροπότηρο , με το κλωνάρι μέσα στο ποτήρι;

Πάντα τέτοια εποχή έως και το Σεπτέμβρη, μάζευα φασκομηλιά. Μια βόλτα να έβγαινες παραώξω και μάζευες ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο. Εγώ πήγαινα μόνο στον Άγιο Ισίδωρο στην Κώμη, ήταν ποιοτικά η καλύτερη!!

Τα παλιότερα χρόνια στο χωριό οι παλιοί καφετζήδες έβαζαν στα κονιάκ των πελατών (ιδιαίτερα στους πότες) κλωναράκια απο φασκόμηλο και φλισκούνι, για να ναμίζουν οι γυναίκες τους πως πίνουν αφέψημα και να μην βρούν την πόρτα του σπιτιού τους κλειδωμένη και ξεροσταλιάσουν όλη τη νύχτα έξω. Τις φοβόντουσαν τότε τις γυναίκες τους οι πότες!!

Αφήγηση Γιώργη Κλαδιά

(παλιού καφετζή Καλαμωτής Χίου)

Συμπέρασμα: πρίν 50 χρόνια σε ένα χωριό της Χίου έπιναν mojito !!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Φτιάχνοντας καύσιμα από… ουίσκι

Η διαδικασία παρασκευής ουίσκι απαιτεί την ύπαρξη τριών υλικών: νερό, μαγιά και σιτηρά. Ωστόσο, μόλις το 10% αυτών των συστατικών καταλήγει… στα ποτήρια μας.

Το υπόλοιπο 90% αποτελεί απόβλητο μετά τη διαδικασία της απόσταξης και συνήθως καταλήγει στη θάλασσα ή μετατρέπεται σε ζωοτροφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sciencealert.com μια νέα start-up εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να μετατρέψει τα απόβλητα της παραγωγής ουίσκι σε… βιοκαύσιμα.

Η εταιρεία Celtic Renewables Ltd που εδρεύει στη Σκωτία, εργάζεται επάνω στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας παραγωγής του δημοφιλούς σκωτσέζικου ουίσκι για την παραγωγή βιοβουτανόλης –ενός προηγμένου βιοκαυσίμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς επίσης και να παρέχει ενεργειακή εγγύηση στις αγροτικές περιοχές που αποτελούν την ακμάζουσα βιομηχανία του ουίσκι.

Η ομάδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει τελειοποιήσει μια παλιά, βιομηχανική τεχνική ζύμωσης και έχει καταφέρει να μετατρέψει τα κατάλοιπα των φλοιών από τους σπόρους που έχουν υποστεί ζύμωση και το υγρό (pot ale) που παράγεται κατά τη διεργασία πολτοποίησης, σε 1-βουτανόλη και αιθανόλη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα.

Η βιοβουτανόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιοαιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως βιοκαύσιμο. Έχει 25% περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου και χαμηλότερη πίεση ατμού, καθιστώντας τη ασφαλέστερη για αποθήκευση και χειρισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με βενζίνη ή ντίζελ στις δεξαμενές αποθήκευσης ή τις αντλίες λιανικής, εξαλείφοντας την ανάγκη για τροποποίηση στις εγκαταστάσεις ανάμιξης.

Η βιομηχανία του ουίσκι παράγει ετησίως 1.600 εκατ. λίτρα pot ale και 500.000 τόνους κατάλοιπα φλοιών από τη διαδικασία απόσταξης. Προς το παρόν οι εγκαταστάσεις της Celtic Renewables είναι μικρές και δε μπορούν να επεξεργαστούν όλον αυτόν τον όγκο αποβλήτων. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να βρει χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο, όπου θα μπορεί να «αναβιώσει» αυτή η παλιά τεχνική ζύμωσης, που θα οδηγήσει στα βιοκαύσιμα του μέλλοντος.

(Δεν πεταμε πλεον ουτε τα φλουδια απο τους πασατεμπους και τους ηλιοσπορους,ξοδευουμε αλογιστα μελλοντικες ενεργειακες πηγες )

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Παραγωγή χαλκού από ουίσκι μέσω βακτηρίων

Οι δεξαμενές χαλκού δίνουν στο ουίσκι την παραδοσιακή γεύση και το άρωμά του, αλλά σωματίδια του τοξικού μετάλλου διαρρέουν στο προϊόν και παρουσιάζουν κίνδυνο για το περιβάλλον.

Μια νέα μέθοδος Σκωτσέζων ερευνητών επιτρέπει τώρα στα αποστακτήρια να αφαιρούν αποτελεσματικά τα απόβλητα χαλκού και να τα εκμεταλλεύονται εμπορικά.

Η μέθοδος, η οποία αναπτύχθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε συνεργασία με μία παραγωγό εταιρεία, χρησιμοποιεί βακτήρια για τη δέσμευση διαλυτών τοξικών ιόντων χαλκού από τα παραπροϊόντα του ουίσκι και τα μετατρέπουν σε άκακα νανοσωματίδια που μπορούν να πωληθούν στη βιομηχανία για την παραγωγή αντιμικροβιακών προϊόντων και καταλυτών.

«Τα παραπροϊόντα του ουίσκι πρέπει να απορρίπτονται με ασφάλεια επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα χαλκού που είναι τοξικά για τους ζωντανούς οργανισμούς», εξήγησε ο Νικόλαος Παντίδος, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Υπάρχουν τρόποι αφαίρεσης του χαλκού, αλλά η βιομηχανία πάντα ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις και πράσινους τρόπους βιοαποκατάστασης», πρόσθεσε.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι περιλαμβάνουν ηλεκτρόλυση ή διήθηση με φίλτρο μεμβράνης, ωστόσο είναι μάλλον δαπανηρές και μη πρακτικές.

Τα βακτήρια που χρησιμοποιεί η ομάδα των ερευνητών είναι σε θέση να επιβιώνουν υψηλά επίπεδα τοξικών ιόντων χαλκού μέσα σε διαλύματα.

Σύμφωνα με τον Παντίδο, ένα μεγάλο αποστακτήριο θα μπορεί να παράγει έως και ένα κιλό νανοσωματιδίων χαλκού την ημέρα, τα οποία θα μπορούν να πωληθούν στην αγορά για περισσότερα από 7.000 ευρώ.

Οι χάλκινοι άμβυκες των αποστακτηρίων, που αποτελούν την πηγή του τοξικού χαλκού στα παραπροϊόντα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν στην παραγωγή ουίσκι καθώς πρόκειται για ένα βασικό κομμάτι της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής, η οποία προστατεύεται για να δίνει στο ποτό το τυπικό χρώμα, τη γεύση και την οσμή του.

Κατά τη διάρκεια της απόσταξης, τα σωματίδια του χαλκού απελευθερώνονται από τα τοιχώματα και συνδέονται με ενώσεις θείου, εμποδίζοντάς τις από το να ενώνονται με την αλκοόλη και προστατεύοντας τη γεύση του ποτού από το δύσοσμο θείο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ο αθεράπευτος πειραματιστής του Ardbeg και του Glenmorangie, o Dr Bill Lumsden, έφτασε στο σημείο να εξετάσει την επίδραση της βαρύτητας στην ωρίμανση του ουίσκυ, στέλνοντας new make spirit στο ....... διάστημα !

My link1

My link2

My link3

Το θυμόσαστε αυτό; Ε, λοιπόν, τώρα ήρθε η ώρα των αποκαλυπτηρίων! Διαβάστε τα αποτελέσματα του πειράματος εδώ: http://www.ardbeg.co...hitePaperA4.pdf

Και δείτε και το σχετικό βίντεο:

[media=]

[/media]
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

unnamed_zpsyqxlbjqs.jpg

#BEYONDTHECASK
Discover Finlay & Co Limited Edition Sunglasses made from Glenmorangie whisky casks

These sunglasses are made from former Glenmorangie whisky casks. Created in partnership with Finlay & Co, a British design company that produces high-end, handmade wooden-framed sunglasses, each pair ofGlenmorangie Originals is individually numbered and can be personally engraved.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 5 months later...

Εταιρεία ζητά δοκιμαστή ουίσκι -Ελεύθερο ωράριο, ταξίδια και πολύ ποτό

Η The Dram Team είναι οι άνθρωποι που μπορούν να σου γνωρίσουν τον κόσμο του ουίσκι. Είναι ένα συνδρομητικό κλαμπ που μπορεί να σε κάνει να απολαύσεις ασυνήθιστες νότες και γεύσεις ουίσκι από την άνεση του σπιτιού σου.

Αυτή η ομάδα, τώρα, ψάχνει να βρει έναν υπάλληλο που θα τη βοηθήσει να ανακαλύψει το «τέλειο» δυνατό ποτό.

Αν ψάχνεις για δουλειά και σου αρέσει το συγκεκριμένο ποτό, ίσως, αυτή είναι η ευκαιρία σου. Ο υποψήφιος δεν αναζητείται με τον παραδοσιακό τρόπο. Οποιος θέλει να δηλώσει διαθέσιμος το κάνει με ένα tweet προς την The Dram Team, στο οποίο γράφει το αγαπημένο του ουίσκι.

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων της βιομηχανίας, άρα μπορείς να ταξιδέψεις σε μέρη που δεν έχεις πάει. Παράλληλα, το ωράριο είναι ευέλικτο και μπορείς να εργάζεσαι από την άνεση του σπιτιού σου.

Η The Dram Team ψάχνει έναν άνθρωπο παθιασμένο, δημιουργικό και επινοητικό που να μπορεί να δώσει ενέργεια στην ομάδα (taz.gr).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...